Årets kallaste dag

Under två dygn hade vi runt -30 grader innan det nu blev aningen varmare igen. Även om mycket i livet blir svårare när det är så kallt ute (bara som att få bilarna att starta och hålla huset varmt) så älskar jag när de där riktigt kyliga dagarna kommer. Det känns lite spännande på något sätt, och så blir ju allt så mycket vackrare. Stjärnhimlen blir så mycket klarare och ljudet från den knastrande snön under skorna så mycket tydligare.

Igår var en helt otroligt fin dag med solsken och kyla, så jag spendera så mycket tid ute som jag bara kunde. Åkte iväg på en del kortare sparkturer med kameran och försökte även filma lite av dagen, som jag nu gjort till en liten videoblogg, och som jag tänkte visa för er nu!

Egentligen borde det vara tvärtom, men just kyla ger mig energi. Inte att frysa, för då dräneras jag på en gång. Men att vara väl klädd och hålla sig varm under riktigt kyla dagar, det är bland det mest uppfriskande jag vet. Jag ville knappt gå in i går för det var så underbart ute. Precis samma typ av känsla som jag får av riktigt vackra sommardagar. Bara att det är kallt istället för varmt.
Jag packade kameraväskan och stativet på sparken och begav mig ut. Men just sparken glider inte alls så bra när det är kallt ute. Marken blir liksom sträv. Det är visserligen bra eftersom jag då måste kämpa extra mycket för att komma fram, och blir då varm på köpet 🙂
En vacker dag i Grundtjärn.

Byns alla röda stugor lyser upp så vackert i den snövita skogen.
Älskade kyla!
Och min älskade Johan som får de vackraste frostiga snöfransar i världshistorien.
Senare på eftermiddagen åkte jag ut på en till tur med sparken, fast denna gång fick Nanook följa med.
Himlen färgades rosa av solnedgången och dagen övergick till en vacker kväll.
Finaste Nanook. 

Av kommentarerna på mitt tidigare inlägg så förstår jag att det varit ovanligt kallt i hela Sverige. Nu verkar det dock bli varmare ett tag men jag hoppas ändå det vackra vintervädret får hålla i sig, så vi får lite vinter innan våren kommer på ingående.

Och så önskar jag er en helt UNDERBAR helg! Kramar i massor ♥

43 Kommentarer på “Årets kallaste dag

 1. Jorma

  Fantastiskt vackert! Här har det hållt sig på max 8 minusgrader idag, och varit ganska soligt. Jag har dock hållt mig hemma, dels för att påbörja teoripluggandet, dels för att jag har lite svårt att gå längre sträckor pga en illa placerad blåsa på foten. Det är onekligen riktigt skönt att komma ut och andas den friska luften, så tack o lov för min balkong 😉
  Ha en fin helg <3
  Kramar

  Reply
 2. Niki

  I so enjoy your blog and art work! I live in Southern California which the complete opposite of your life. It is so fun to get glimpses of a life so different. I get transported to a Swedish wonderland each week. Keep up the beautiful work and thanks for sharing ❤

  Reply
 3. Donna webb

  I know it takes longer but thank you for the English.??? enjoyed this very much I live in Montana in the US and we have also been very cold this week. I have little dogs and they do not enjoy the cold it’s wonderful you have a companion to go out with. As always I look forward you your blog and always enjoy them.
  Hugs ? ❤️

  Reply
 4. Sabina

  Haha jag frös bara av ljudet när du gick på snön!
  Det är fint att titta ut på men jag håller mig nog inne om jag kan i den här kylan 😀

  Reply
 5. Lena Berg-Nordenberg

  Underbara bilder som vanligt! Kul med vovven som har snö på nosen. Min collie älskade att låt snö smälta på sin nos. Hos oss har det blåst minst 15 sekundmeter idag. Härligt att se när stora vågor fräste fram över sjön.

  Reply
 6. Lisa

  Dear Jonna,

  The calmness and positivity you have is so inspirational! I love just watching you and I sort of feel so at home in the whole atmosphere. Thank you for letting me see your kindness every day and for enlights my day every time is read your blogs!

  I can see you are truely pure & happy. You have a beautiful soul.

  Warm hug from the Netherlands! Love, Lisa

  Reply
 7. Magnus

  Här nere har det varit riktigt råkallt i ett par dagar. Det var 14 minus när jag kom hem från jobbet i natt. Det är kanske inte så många grader men du vet ju hur rå och genomträngande kylan blir här med havet så nära. Den torrare kylan längre upp och inåt land är betydligt “behagligare” vid samma antal grader. Nu ikväll har kylan lindrats men i stället har det börjat blås och enligt YR’s prognos ska vi få snö i natt, som sen skall övergå i regn. Blir säkert riktigt halt när morgondagens plusgrader övergår i minusgrader framåt kvällen. Skönt att ha mat i kylen och ved i vedkorgen så jag slipper gå ut! 😀
  Stor kram!

  Reply
 8. Dixi Wonderland

  Vi har fått en massa snö så idag tog vi med min mammas hund + Bonzo naturligtvis och åkte ner till Gamle Dahl. Det är en plats vid älven, mycket natur och hundarna fick springa lösa. Dom var helt galna båda två. Man blir så glad av att se dom springa runt och busa 😀

  Reply
 9. Cina

  Vilka vackra bilder, och fin film! Underbart med snö och minusgrader. Så trevligt också på det viset du kokar kaffe och påtalar hur viktigt det är med kaffe! man blir kaffesugen på en gång då, och särskilt efter att varit ute i det fina vintervädret! Fortsatt trevlig helg!

  Reply
 10. Luz

  Nice video!!! Thank you for the English subtitles and for letting us to know more about your everyday life. Warm regards from Mexico.

  Reply
 11. Tove Janitzky

  UNDERBART, JONNA!
  UNDERBAR VIT SNÖ…
  JAG TYCKER MYCKET OM BILDEN FRÅN DEN SNÖIGA BACKEN, MED ETT LITET ANNORLUNDA PERSPEKTIV…
  OCH DITT SPRÅK BLIR BARA UNDERBARARE…! DÅ DU BESKRIVER DIN ÄLSKADE JOHANS VACKRASTE SNÖFRANSAR I VÄRLDSHISTORIEN!!!! ~
  O, VILKEN KÄRLEK…

  SÅ GLAD JAG BLIR…

  PS HÄLSA JOHAN!

  Reply
 12. Judy Kennedy

  I enjoy your blog so much. I feel like I’m a fly on the wall with you and Johan and your furry friends. I noticed that your hair was frozen after you’d been out for a while.

  Here we are expecting some crazy weather with snow, rain, snow and rain. We have had temperatures at 3-4 degrees C at night. We’ve also had power outages. The snowfall so far is beautiful but hard and crusty to walk or ski on. I am staying warm inside and doing some therapeutic coloring with colored pencils. It’s very relaxing.

  I wish you and Jon and your family a wonderful New Year.

  Reply
 13. PJ:s byffé – från by till fe

  Härligt, både inne och ute! Risken med så kallt väder är att bilarna inte vill starta och att vattnet fryser. Bonus är knarret under fötterna.
  Jag har också en gammeldags spark med knorr längst fram på meden. Provade den idag förr första gången denna vinter. Det blir nog fler sparkturer.

  Oj, är det en riktig fotogenlampa ni köpt? Häftigt!

  Reply
 14. John Cupak

  I found about your site when someone posted your kueling video, and followed you since then. My mormor and morfar came from Stockholm and Mötala, but I was adopted outside the family at an early age so I never got to learn any Swedish. I have been in touch with relatives both here in USA ?? as well as in Sweden ?? . I have been slowly learning Swedish online, and appreciate reading your blog in English and Swedish. It is about 20 F here in New England where I live, but I can remember much colder winters where the snow ❄️ crunched and squeaked when walked on. Love your videos and pictures. Stay warm, well, and keep posting!

  Reply
 15. Erika

  Läste precis reportaget om dig i Lantliv, väldigt roligt att se dig få den uppmärksamhet du förtjänar!

  Just nu är det snö här i Göteborgstrakten, men den håller tyvärr på att smälta bort… Förhoppningsvis fryser det på ikväll och imorgon!

  Reply
 16. Anders

  Tack ännu en gång för inblicken i erat vinterliv! Jag minns själv allt det du berättar om och visar från min egen uppväxt på landet! Det värsta var ju att behöva gå på dass, när snön hade drivit in och man var tvungen att pulsa i snön för att komma dit… Att hämta ved var lite roligare, man kunde stapla den på en kälke ibland, skridskoåkning på fruset kärr, jag minns, som du säger det tröga sparkföret när det blev riktigt kallt, ja, många minnen väcks till liv – underbara bilder, gulle dig! Hoppas att ni får igång bilarna på något sätt!

  Reply
 17. Helena Cederberg

  Hej Jonna! Såg reportaget om dig i Lantliv och blev nyfiken att se dina bilder. Har nu googlat och läst. Blev förtjust i “ditt” vackra landskap som du visar i dina foton och så även i målningen du gjort och som visades på sidan 19 i tidningen, jättefina färger och spännande komposition.
  Hälsningar
  Helena

  Reply
 18. Evy

  Oooo så vackert, och jag älskar ljudet av knarr i snön. Får mig alltid att minnas då jag red en fin ponny i över -20C och den var svart, men då vi kom tillbaka till stallet var han vit av rim, och ljudet då han travade på snöiga vägar med sina oskodda hovar kommer för alltid finnas i mitt minne och hjärta. Tänk att få uppleva detta en gång till :D.

  En undran: är det katter eller hundar som rivit sönder dina diskbänksdörrar? Känns som onödigt då du gjort så fint i köket.

  Önskar er en fortsatt fin vinter 😀

  Reply
 19. Debra Izraelov

  Hi. I love your videos and photos they are wonderful and it’s fantastic to see this winter wonderland. We also have snow in the north at tge moment but nothing like this. Love from Tel Aviv, Israel. Debra 🙂

  Reply
 20. Lars 8463

  Hade det varit min bil, så skulle jag
  nog sagt en arg variant på Tage ord.
  Både för “följetongen”med bilarna
  och kylan.
  Sedan suckat och skrattat,
  åt mig själv.

  Jag tror jag förstår,
  din känsla för kylan.

  Det kallaste jag har varit ute i
  är under -45, för termometern,
  var inte lägre graderad.
  Lyssnade på ljuden.
  Från skogen som skjöt.
  Isens duett med snöknarret.
  Den öronbedövande tystnaden.
  Yxhuggens vassa ekon,
  som klöv tystnaden.

  Brasan som var eld och långor,
  över att få dansa på glödgolvet.
  Köldens kalla fingrar,
  som nöp i näsan.
  Näsan som stack upp,
  ur sovsäckens varma famn.
  Mina ögon som dök,
  i den bottenlösa
  stjärnbassängen.

  Men nog om mig.
  Jag skulle vilja ge dig,
  en riktigt riktigt fin ordbukett
  som aldrig vissnar.
  För dina bilder, dina ord.
  För din videoblogg 🙂 ❤
  (tror jag hörde ALLA orden)
  För känslan du sprider.

  Men mina ord.
  Behöver växa ett tag till, så
  Kram

  Reply
 21. larsleksing

  Jag tycker att när det är vinter så ska det vara vinter men det verkar som det är slut på det även här uppe tyvärr,i torsdags var det -24 och igår nära nollan och nu är det på + igen. Men det är väll bara att gilla läget, fantastiska bilder och text som vanligt. Ha en bra vecka.

  Reply
 22. Åsa B

  Åh så härligt med den bitande kylan! Önskade att snön kunde komma och stanna i Göteborg. Vilken härlig video, så gott att få höra den knarrande snön. Så smart att prata på svenska och översätta i text 🙂 Underbara bilder!

  Reply
 23. TantGlad

  Hittade hit genom en fin bloggvän gunwah. Det var jag glad för. Vilken härlig positiv blogg och så positivt du beskriver vintern som jag i vissa rader håller med om.

  Nu ska jag läsa vidare och kolla in din film.

  Ha det gott och tack för så många fina bilder.

  Kram.

  Reply
 24. TantGlad

  Nu har jag kikat på filmen. En helt underbar film i sin enkelhet med massor av värme och kärlek trots kylan så TACK för den jättemysiga filmsnutten.

  KRAM från södra norrland!

  Reply
 25. Jannike

  Åh Jonna vilken fantastisk härlig video. Blev helt kär i din svartvita tjocktröja med röda detaljer. Vart har du köpt den? 🙂

  Reply
 26. Nathalie

  Förstår stt du får frågan ofta. Men är jätte nyfiken på vilken kamera och objektiv du använder? Du tar riktigt vackra bilder!

  / Nathalie

  Reply
 27. Emelie

  Hejsan!
  Underbara bilder på ett vackert vinterlandskap!
  Jag vill gärna vara ute i kylan, men blir snabbt kall!! Har du nåt tips hur man håller sig varm? Nåt speciellt material i kläderna?
  Ha det gott!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.