En doft av höstskog

Varje gång jag ger mig ut i bärskogen blir jag påmind om hur mycket jag tycker om just det. Att strosa runt i skog och mark och känna glädjen över att få fylla sin hink full av skogens eget skafferi. Det är en så härlig balans av allt. Någon slags instinktiv känsla av att samla och göra sig redo för vintern,  samtidigt som jag får gå runt och förundras över det vackra ljuset i skogen och känna doften av mossa och barr.

I söndags begav sig jag och min mamma Anita ut i skogen för att plocka lingon. Trodde vi.
Så länge jag har bott här så har skogarna varit fulla av lingon varje höst. Det är så mycket så man kan fylla en hel hink på tjugo minuter om man hittar rätt ställe. Men i år har verkligen torkan satt sina spår.
Vi åkte till flera olika ställen i olika skogar där det brukar finnas hur mycket lingon som helst, men nu hittade vi på de flesta ställen inte ett enda lingon. Inte ett enda!

Jag blev verkligen chockad. Just lingon har det alltid funnits gott om här. Jag har aldrig ens behövt fundera på om det är ett bra lingonår eller inte. Det är alltid bra.
Så jag blev så förvånad. Däremot har jag hört andra som plockat massor med lingon, så det finns säkert i andra skogar längre bort. Kanske mer åt kusten.
Så jag ska inte ge upp än!
När vi hade varit på alla ställena som vi brukar plocka lingon på, så var detta allt jag hade i min hink haha! Och då hade vi verkligen letat ordentligt. Så ni kan ju ana hur stor brist på lingon vi har här i skogarna just nu.
Men på sista stället vi var på så hittade vi lite längs grusvägen, så vi stannade där och plockade ett tag, men vi fick sammanlagt ihop kanske 3-4 dl.
Jag älskar att göra lingondricka. Helt osötad, då är den som allra nyttigast. Så jag hade tänkt plocka massvis med bär och frysa in så vi har lingondricka varje morgon under hela vintern. Jag hoppas hitta andra skogar som har mer bär. Kanske där sommarens torkan inte tagit lika hårt.
Men oavsett om vi hittade  bär eller inte, så är det bara så otroligt härligt att komma ut i skogen såhär. Det är ändå värt varenda minut. Och våra älskade hundar Nanook och Sinaaq fick såklart följa med, och det finns nog inget de tycker är roligare än att få följa med ut i skogen.
Och det viktigaste av allt är ju såklart kaffepausen. Det väcker så mycket minnen i mig från när jag var liten. Att plocka bär och bli sådär skönt trött i benen och sedan få sätta sig intill en grusväg och fika. Och den här kvällen var ju helt magisk. Ljuset av september som färgade hela skogen i ett varmt skimmer. Och den där klara, friska luften. Varken för varm eller för kall. Bara helt perfekt.
Det är verkligen sådana här gånger jag känner extra starkt att jag älskar att bo såhär. Långt ifrån staden, men nära skogen och lugnet. Att bara kunna ge sig ut en timma såhär och få fylla på med lite energi.
Har ni plockat några bär i år? Eller ska ni göra det?
Hoppas ni har en superfin kväll! KRAM på er allihopa ♥

53 Kommentarer på “En doft av höstskog

 1. Anonym

  Åh, jag var och vandrade några etapper av Sörmlandsleden förra helgen, och där formligen kryllade det av lingon! Har aldrig sett så mycket lingon i hela mitt liv, så jag tror bestämt att det är ett bra lingonår i år egentligen. Bara inte i din skog. :O Det är märkligt hur sådant fungerar, haha.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh! Avis jag blir haha!
   Vad himla märkligt alltså. Jag får väl helt enkelt åka söderut haha 🙂

   Reply
 2. Iza

  Vi har sjuka mängder lingon här … vissa ställen ät bara lingon överallt. Och på andra ställen är det renplockat.. haha.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh norrut också?? Alltså, känns som alla har lingon utom vi haha.
   Måste ut o leta mer. KRAM ♥

   Reply
 3. Sandra Junhammar

  Håller verkligen med dig om att det är mysigt och skönt att komma ut i skogen en stund! ♥ Älskar också att bo på landsbygden, med naturen precis runt knuten.

  Visst är det lyxigt och härligt att kunna plocka in bär, svamp och annat ätligt från skogen! Men vad snopet att ni inte hittade några lingon! Det verkar som sagt vara väldigt lokalt i år var det finns och inte. Hoppas att ni hittar mer framöver.

  Ha en fin kväll! ♥ Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja eller hur, jag tycker det känns som en lyx att få bo så nära allt som naturen har att ge.
   Ja precis, de verkar vara väldigt lokalt med bären. Jag får helt enkelt åka iväg en sväng till ett annat “område” och leta 🙂

   Åhh gick precis in på din vackra blogg och såg din Yogafilm. Herregud så inspirerande.
   Tror aldrig jag blivit så inspirerad av en yoga-video innan. Den kändes så…lättsam…så glädjefylld och ärlig.
   Fick sån himla lust att hämta yogamattan och gå ut på gräsmattan en stund haha.
   Åhh du är så inspirerande.
   Varje gång jag kommer in på din blogg så är det som jag stannar upp ett tag. Så välskrivna blogginlägg och vackra bilder.
   Du är grym ♥

   STOR kram till dig!

   Reply
 4. Kate Reininger-Severin

  This is so wonderful! We love berry picking, too! We picked bunches of blackberries in our field this year and currants by our barn!

  Reply
  • Jonna Post author

   Jo absolut 😀 Men när jag gör saft så är det liksom inte ens ett recept.
   Jag använder inget förutom bären. Lägger dom i saftmajan och sen tar jag saften som den är och fryser in i små flaskor 🙂
   Men ska ändå göra ett blogginlägg om det någon dag, när jag hittat lite lingon 😀
   Tack för tipset ♥

   Reply
 5. Berndt Johansson Stenungsund.

  Hej Jonna o Anita så vackra ni e med era hundar som ni tycks ha god pli på. Det var ju synd det där med bären men det e ju så olika i landet vad gäller fukten i backen o klart e att får jag inge vatten så ger jag inget. Du får krama Anita så mycket du vill från mig. Det var ju synd att min semester blev vad den blev En stor flopp som kosta mycket pengar som jag hellre hade lagt på diesel Men det kommer ju en ny sommar igen och hoppas att den blir något liknande den i somras.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja så tråkigt o höra att din sommar inte blev som du tänkt.
   Å det hade ju varit så roligt att få träffa dig. Jag hoppas nästa sommar blir bättre!
   KRAM på dig från oss ♥

   Reply
 6. Therese

  Så härligt det ser ut! ? Jag hade också hoppats på att fylla frysen med bär men det verkar gå sådär för mig med. Jag gick en sväng i skogen och allt är så torrt. Blåbärsriset är helt uttorkat, något jag aldrig sett innan.. Det känns verkligen så konstigt och fel.. Jag hoppas den här sommaren var ett undantag så det inte är det här vi har att vänta framöver…

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så trist att du också har problem med bären. Verkar inte ha varit så överallt.
   Men jag håller tummarna att vi hittar bär tillslut! Känns ju så himla viktigt att få ha bär i frysen till vintern.
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. barbro

  Jag har 6 stora buskar av amerikanska blåbär, vattnat med sjövatten, så nu har jag massor av blåbär, både i magen och i frysen. 🙂 Har dessutom vattnat på fler ställen där jag har gula kantareller på tomten, plockat i omgångar, en del står på tillväxt.
  Varma mackor med kantareller på och kantarellsås till laxen, har vi redan ätit. Så gott.
  Hoppas ni hittar lingon så ni har till vintern.

  Reply
 8. Anders H

  Just detta med bär- och svampplockning är något som jag verkligen saknar eftersom jag bara har möjlighet att spendera två sommarmånader om året i Sverige, i år var det ju dessutom för torrt för att kunna hitta några sommarkantareller… Längtar efter att kunna plocka slånbär till likör (och saft!), i det land jag bor i finns det ju inte heller den underbara allemansrätten heller!
  Blev det några hjortron förresten?

  Reply
 9. Melissa Ziech

  The light before sunset is so beautiful this time of year. So sorry your lingonberry harvest was disappointing. The drought around the world is definitely affecting crops. Unfortunately, you will probably find more harvests like this as the climate changes an the planet warms up. I’m glad I stocked up on lingonberry jam this spring. I’m sure the price will take a jump.
  Right now, my freezer is full of blueberries, strawberries, and raspberries for the winter.
  Hope you have better luck in your hunt!

  Reply
 10. Camilla

  Va härligt det ser ut även om ni knappt fann några lingon.
  Jag älskar att plocka bär men har inte fått ihop så mycket än. 3 liter hjortron och 4 liter blåbär, än så länge. Hoppas på att få till en dag med en massa lingon men har inte sett så mycket här i Jämtland än heller. Men som du så ger jag inte upp än ?

  Reply
 11. Bella

  Vad fint ni ser ut att ha haft det?! Det är samma här i skogarna, inga bär! Förutom hjortron? Har aldrig sett så mycket hjortron som i år. Ger bort hjortronsylt till höger och vänster för vi plockade så mycket?

  Davidochbella.blogg.se

  Reply
 12. Christiane

  Jonna, I really enjoyed your pictures and the story.
  When I was a girl, come summertime, my Aunt Yvonne would take all of us cousins up to the Mohawk Trail in western Massachusetts to visit the forests and the lakes. We ate a LOT of blueberries and swam in the cold mountain lakes and hiked the mountain trails. It was so special. Those were the happiest times for me when I was a child. Everyone should have an ‘aunt’ like mine when they are young!
  Thanks again, Jonna. Enjoy the fruit.

  Reply
 13. fernando

  hello Jonna, this really looks very exquisite, although I’ve never tried them, ha ha ha…
  regards, fernando.

  Reply
 14. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Här var marken bitvis alldeles vit
  av alla lingonblommor.
  Men den torra värmen fick vitheten
  bli skrynkligt brunt, nästan inte ett bär.
  Men tillslut vid en myr, på ett litet litet hygge och runt stubbarna kunde jag
  få ihop knappt 30 l ?
  Provade ett recept som skulle ge
  en extra röd och fast sylt.
  Och det stämde för den blev FAST!!!
  Kan skära skivor och lägga på
  smörgåsen ?

  Lyckatill med bärjakten!
  Och oavsett fångst, ger den allt
  det andra som du beskriver mycket
  bättre än jag ❤
  Undra hur mycket bär kjolen sett?
  Vad betyder Sinaaq?

  KRAM

  Reply
 15. Mysmasken - Vårt liv i Florida

  Vet inte hur jag missat din blogg!? Antagligen för att jag bott i Nordamerika i 13 år, men nu tipsade någon om dig i gruppen “Svenskar i USA”, så där satt vi alla nostalgiskt och kikade på din film. Så vackert! Vilka bilder du tar, och vilket harmoniskt liv.
  Precis som du har jag haft längtan ut på landet, så nu har jag och familjen köpt ett hus ute i ingenstans i Sverige, och flyttar hem i vår. Kan knappt vänta tills vi får ge oss ut i skogen och plocka bär och svamp <3

  Reply
 16. Dixi Wonderland

  Förra året var bristen på blåbär så stor att det skulle kännas helt hopplöst att gå ut i år med tanke på torkan. Men när jag tog ut min sambos pappas hund igår så gick vi i en liten skog (tror inte ens man kan kalla det för skog) och där fanns det både blåbär och lingon 😀 Önskar er bättre lycka till nästa plockning 🙂

  Reply
 17. Irma Ziemer

  Du är ändå lyckligt lottad. Du har din mor kvar,hundar,o skog runtom. Men det är klart att torkan var inte bra. Men det kanske händer bara en gång i seklet. Ett bra sätt o förvara lingon utan besvär: ta flaskor eller burkar o full med rensade lingon. Fyll på med källvatten . Klart

  Reply
 18. maggans blogg

  Så mycket livskvalité som det är i att just få vandra omkring i skogen och sedan sätta sig ner när orken tryter och inta fika.Ni kommer säkert att hitta bär någon annanstans vi hittade gott om Lingon när vi var ut.
  Ha det gott/Margareta

  Reply
 19. Fanny

  Ser himla härligt ut och med barndomsminnen till det och allt 🙂 Men usch så tragiskt det är med bären i år, hoppas verkligen att det inte blir lika dramatiskt nästa år…

  Reply
 20. Johanna

  Vi har plockat mycket bär, men inte lingon, det finns dock massor. Vi har plockat hinkar med blåbär och hallon 🙂 Nu är vi mest på jakt efter svampen 🙂

  Reply
 21. Mia

  Hej Jonna! Det var längesen du hade frågestund men en sak jag undrar över 🙂

  Jag har aldrig uppfattat hur nära dina grannar är och hur stor trädgård ni har. Har ni insyn? Och vad planterar ni där? Jag tänker mer på hur stor yta ni har som ni underhåller med gräsklippning osv.

  Kramar!!

  Reply
 22. Johanna & P

  Tack för ditt svar på film- inlägget! <3 <3 <3 Vääldigt varm o torr sommar här också o mycket mindre med bär. Brukar plocka blåbär men nu har jag köpt av en som lyckats hitta. Vilken konstig känsla att vara glad för bären men känna sig snuvad på skogsturen o samlandet i godan ro! Tacksam för sköna hundhöstskogsvängar iaf, kramar! ? ☀

  Reply
 23. Thèrése

  Nej bär blir det nog ont om i år, de fick alldrig blomma pga torkan.
  Men regnet som kommit senaste veckorna här i Uppland har gjort att det är ett riktigt bra Sopp (svamp) år!
  Var ute ock plockade Karl Johan för 2v sedan och vi fick ihop 2,5kg rensad Karlj Johan! Har aldrig varit med om något liknande 😀
  Fann massor andra sortes sopp också, men vi var lite kräsna och höll oss till Karl Johan nu när det fanns så många 😉

  Reply
 24. Rue

  Well, you may not have picked many berries but you sure had a beautiful day. Love the pictures. Especially the ones of you, your Mother and the pups. I get so absorbed in your photos I can almost hear the sounds of the forest. Such joy they bring. Kram ❤️

  Reply
 25. Fråge Frågesson

  Vad har hänt med Johans hund? Den behöver väl inte vara borta på veckorna längre, nu när Johan jobbar hemma

  Reply
 26. Tiffany Davidson @ Washington's Last Frontier

  Maybe the bears got to the bushes first before Jonna and Anita? =D

  Last month, we picked a lot of huckleberries here in northeast Washington state. I’ve never tasted a berry I love more! Similar to a blueberry, but better – sweeter, more purple tasting if one can imagine it that way. Like roasted purple. :p

  I made a recipe this year for scones using natural maple syrup (no sugar) and the huckleberries we picked. IT WAS SO RIDICULOUSLY DELICIOUS. You could use any berry, though. Maybe you want to try it? Would love for you to ~ here is the recipe, you could add a lingonberry twist to it: https://washingtonslastfrontier.com/blog/2018/7/15/should-less-sundays-wild-huckleberry-maple-scone-recipe

  Have a wonderful week, Jonna.

  x Tiffany

  Reply
 27. Magnus

  Tänk att kunna sitta mitt på vägen och fika! I mina ögon ett paradis och den raka motsatsen till all stress och alla ständigt närvarande ljud här omkring. Inte ens när jag kommer hem mitt i natten är det helt tyst här. Är det inte en bil eller mc som hörs på avstånd så är det en luftvärmepump på något av grannhusen som låter. Som jag längtar efter riktig tystnad, och de enda ljud som hörs är naturens och mina egna andetag.

  Jag har inte kikat så noga efter bär när jag varit ute i skogen och gått. Jag har bara sett ett par små, små kantareller och något enstaka litet blåbär. Lingon kan jag inte påminna mig att jag någonsin sett i “mina” skogar här så det räknar jag inte med att få se oavsett torka eller regn. Tror det är fel sorts marker för att lingonen skall trivas.

  Stor kram!

  Reply
 28. Christiane

  just a thought, this:
  that after the terrible forest fires in Sweden, the ashes left will nurture the ground and make it more fertile and new life will come arising from the destruction, and maybe also many more wonderful berries will result (if the droughts stay away) . . . .

  Nature has a way of ‘rising from the ashes’ with new life in a forest land.

  Reply
 29. Roger Ivarsson

  Hej Jonna!
  Det var längesedan jag skrev något nu men måste säga att jag tycker sååå mycket om din blogg.
  Underbar läsning och det känns ibland att jag är med på plats och det är något som du lyckas bra med. Antar att du vill skapa den känslan för oss läsare.
  Är själv inne I den känslan när jag tar en paus med en kopp kaffe och kanelbulle I gräset efter att ha kört traktor hos min bror I Kode. Ett litet lyckorus faktiskt.. Inte så långt från ditt Stenungsund. Ett stort tack för alla underbara bilder på naturen som du får till.
  Och ett stort Lycka till framöver med din och din sambos verksamhet.
  Roger I Kode

  Reply
 30. KATARINA

  Åh, vilka fina bilder från er blåbärsplockning. Det är gott att äta och jag tycker det luktar så gott i skogen då man plockar de lite ljuma blåbären. Jag kan förnmma mig till tiden då jag hade ett fritidshus i Fängsjön, dessa grusägar upp och ner och en fin utsikt.

  Reply
 31. Lena R-Nilsson

  Jag bor så långt ner i Sverige man kan komma, sydkusten, nära Smygehuk. Jag har plockat björnbär och havtorn. Idag provade jag lyckan i skogen och hittade många Karl Johan! Blev så nöjd, gjorde svampsås till middagen!

  Reply
 32. M

  Så vackra foton, och så fint och få samarbeta med din mor hon verka så fin i sin natur..en klok och förståndig mamma:)

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.