En nyvaken värld

Hej mina kära vänner
Jag vet att det gått lång tid sen mitt senaste inlägg. Det var inte planerat att jag skulle göra ett sånt långt uppehåll, det råkade bara bli så.
Mycket annat har stått i fokus sista tiden, och samtidigt så kändes det som det behövdes en paus. Speciellt efter det som hände Angeliqa.

Det tog ganska länge innan det kändes som gråten hade kommit ut helt och hållet. Och det har varit så mycket tankar och frågor som snurrat i huvudet.
En tomhet, och en känsla av att allt liksom stannade upp.
En sak vet jag säkert, och det är att psykisk ohälsa skördar alldeles för många liv…

Visst är det märkligt hur en sådan händelse får en och känna att hela jorden stannar. Så märker man sen att allt runt omkring bara fortsätter.
Solen går upp igen nästa morgon, och fåglarna fortsätter att sjunga sina vårsånger.

Det är som det värsta och det bästa på samma gång. Att allt går vidare.
Om 100 år finns nog ingen av oss kvar längre. Men även då kommer vårfåglarna sjunga och nya knoppar brista.
Livet är så märkligt. Som jag önskar att vi en dag får svar på allt.

Jag var på väg ut till min lilla kiosk förut, för att skriva detta inlägget. Solen var på väg ned och allting var bara sådär fullkomligt magiskt som den tidiga våren kan vara. Ljuden av porlande vatten, milda vindar och doften av nyvakna träd.

Det är något med ljuset också. Ett varmt gyllene ljus som ger liv till det bruna landskapet.
Jag tror alltid att jag ska minnas hur fantastisk våren kan kännas. Men den slår mig alltid med lika stor häpnad.

Livet just nu består av väldigt mycket jobb med det sista designerna för vår smyckes-kollektion. Det har varit sååå mycket jobb med det, och det har känts som en evighetsprocess. Men plötsligt nu är vi inne i sista veckan.
En vecka kvar med mycket jobb, sen börjar en ny tid.
Flytten.

Herregud, jag trodde aldrig att det skulle bli maj.
Att få flytta till vårt nya hus har känts som en väldigt stark men nästan onåbar dröm. Som om det är i ett annat liv vi ska få flytta in där.
Varje dag, flera gånger om dagen, går vi ut med Nanook, förbi våran älskade gård, och sneglar på trädgården och huset utan att försöka se för desperata ut.

Nu börjar det för första gången kännas nära. På riktigt.
Vi ska nämligen “ta ledigt” så gott vi kan från våra jobb under hela maj månad, så att vi helt och fullt ska kunna fokusera på flytten och komma i ordning så fort som möjligt.
Så i början på maj börjar vi städa, packa saker och göra oss klara för en flytt som förhoppningsvis sker i första halvan av maj.
Åh, ni anar inte hur mycket vi längtar.

Även om vi kommer vara lediga och fokusera på flytten så kommer jag såklart att filma massor och dela med mig av hela vår flytt. Jag hoppas att det ska gå att få in lite tid till att redigera film och lägga upp varje vecka. Men jag anar att det blir en väldigt intensiv månad. Men världens roligaste månad. Tänk, att vi tillslut fick gården jag drömt om i snart 9 år.
Det är liksom…nästan för bra för att vara sant.

Jag har ju varit väldigt dålig på att uppdatera bloggen senaste tiden, men jag har gjort två videor på YouTube som jag inte delat här på bloggen än. Vissa kanske redan följer mig där och har sett dom.

Annars så kan ni se dom här nedan. En är en vlogg som jag gjorde nu i april, när snön började smälta och de där första riktiga vårtecknen började kännas. Den andra är ett recept på mitt favoritté, som är bladning av tallbarr och chaga. Båda filmerna har svensk översättning för de som vill.
Hoppas ni tycker om dom!

Jag hoppas att ni hade en fin påsk allihopa! Vi hörs snart igen.
Ta hand om er ♥ KRAMAR

47 Kommentarer på “En nyvaken värld

 1. iza

  Hoppas flytten blir så smidig som möjligt, det tar på krafterna att flytta..! Skönt att höra ifrån dig, förstår att det varit tungt just nu med allting som sagt. Det lämnar tomrum när en vän försvinner. 🙁 <3
  Kramar i mängder <3

  Reply
 2. Rick Herald

  So sorry to hear about your friend,I too lost my nephew for the same reason,difficult to understand why it happens.

  Reply
 3. Maria i Uppsala

  Kära Jonna!
  Jag är så glad för er skull! Så underbart att ni snart får flytta till ert drömhus, ert nya hem! Ta det lugnt bara och njut av våren och av varandra!
  Ja, visst är det en märklig känsla det där, att solen går upp och den går ner, fåglarna sjunger, havets vågor fortsätter rulla…..,även om man mist en kär vän. Men det är också trösterikt!
  Kram och god natt!

  Reply
 4. Aura Sol

  So beautiful, so fragile, so transparent. A truth into yourself, hermana. You inspire me, I´m starting to understand the beauty that amazed me on myself…That´s magic, and i just dare to put it down in words to you, to me, to the same beauty and truth that connect us all. I honour your way. Gracias, gracias, gracias, for being you. Mucho amor from the Canary Islands dear sister, Aura.

  Reply
 5. Liv K. Fisher

  Your new farm looks so gorgeous! I’m so excited for you and Johan and Nanook. I wish you all the best with this move and I can’t wait to hear how it goes!

  Reply
 6. Magnus

  Det är bara bra att du tagit dig tid att “landa” efter en så oväntad händelse. Något sådant går ju aldrig att förbereda sig för så hur man reagerar och hur jobbigt det känns vet man först efteråt.
  Se nu till att inte glömma bort att andas emellanåt under flyttbestyren. Det är lätt hänt att man kör på som en tok och så är man helt slut innan allt är på plats på det nya stället. Då blir det inte glädjefyllt utan bara en pina att få det klart.

  Reply
 7. Gunilla T

  Förstår att du tog en paus och det är bara bra……
  Ska bli spännande att se det nya huset och ta så mkt hjälp ni bara kan med flytten för det kostar på även om ni är unga!

  Underbar tid nu jag älskar våren när allt blir till liv igen och naturen ljuder av liv.
  Ta hand om varandra och stort lycka till!
  Kram ❤️?

  Reply
 8. Eija

  Åh vilken underbar tid vi har framför oss. Naturen som vaknar igen. Blev väldigt inspirerad av ditt skogste. Chagapulver har jag aldrig provat men nu är en påse beställd. Vill prova torka mycket olika växter under sommaren nu till olika teer. Nåt jag alltid brukar göra på våren är att rena kroppen med nässelte. Eller nässelvatten. Jag plockar de små nya brännässlorna som kommer på våren och kokar upp dom med en liter vatten och låter de dra för att sen sila bort nässlorna och dricka vattnet, gott både varmt och kallt. Mycket hälsosamt och ger kroppen en massa energi efter en lång vinter.

  Reply
 9. Johanna & P

  Så klokt av dig att ta paus och det känns värdigt på något vis,, När man kikat in på bloggen har man mötts av Livets skörhet igen, som en påminnelse. ❤️Nu tappar jag björksav, förundras över fågellivet o vilar i andetaget. Var rädd om dig! ? ? ?

  Reply
 10. Åsa

  Åh vilken underbar känsla med gården 🙂 är det delar av den som du fotat?
  Förstår sorgen med din vän…tror aldrig man kan få svar på varför det blir så. När man kommit så långt att man inte tycker det är värt längre så tror jag det är svårt att vända. Värst blir de ju för dem som står kvar och inte kan förstå eller få ihop det. Otroligt sorgligt.
  Vi behöver vara lyhörda för varandra, och bry oss om. Sträcka ut en hand när någon inte mår bra, men jag tror också det är viktigt att inte klandra sig själv för det som hänt (även om det är det naturliga). Det är som sagt en sjukdom och inte en tillfällig depp över ngt som har hänt.

  Stor kram Åsa å fint att höra från dig igen <3

  Reply
 11. Anonym

  Bakgården ser väldigt fin ut, hoppas ni får plats med allt och att flytten går bra!!

  Jag hatar och flytta, men ibland är ett nödvändigt ont…

  Reply
 12. Amedei

  Ja, livet har verkligen så många kontraster och växlingar på en och samma gång. Allt kan liksom finnas samtidigt. Ibland har man känslor som ett litet spädbarn; från upprymd glädje och fascination till gråt. Och ibland gråter man av lycklig tacksamhet. Det är fint att vi är så komplexa och mångfacceterade. Är så kul att läsa om flytten till det vackra huset. Ska bli kul att följa den resan. Så himla häftigt när drömmar blir verklighet.

  Reply
 13. Saab

  Var försiktig är du snäll, en flytt kan ta på krafterna, tänk på: äta, dricka, sova.
  Typ i den ordningen 🙂
  Huvudsaken är att allt görs på inom dom 24 timmar vi skapat.

  Kram på dig

  Reply
 14. Cristine Hawatmeh

  I’ve been looking at your blog every day waiting patiently for your new post. Don’t feel pressure. I have time. I knew you were going through a rough time with your friend’s decision to leave earth now. Some people are just done living, as used to say my mother. It’s very harsh to say that, but it’s true. I’m very excited about your move and my heart fills with joy to see you accomplishing such a tremendous step in your life. YOU DESERVE IT!!! Enjoy every moment. I’ll hold tight to see the new collection of jewelry.
  With much love, Cristine

  Reply
 15. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta
  Det öppna fönstret får huset
  att kännas som en tyst ö
  i ett hav av fågelsång för livet.
  Har saknat att få ligga och fundera
  på dina funderingar om er tid i livet.

  Men jag har känt på dom i dina
  två videos.
  Och om jag är bra så är du bättre ❤
  Men en liten tanke.
  När våren slår dig med häpnad
  så blir det inga blåmärken.
  Snarare ett plåster för andra slag
  i livet ❤

  Lycka till nu när dina fötter
  är fria att springa omkring
  och bära på alla känslor.
  Den tyngsta som gör allt lättare
  GLÄDJEN!
  Den sneglande desperata blicken
  som snart, efter nio års dröm.
  Får vakna och vila
  i “tjärnens” stillhet

  För att vi är tidsresenärer
  som saknar svar.
  KRAM

  Reply
 16. Caroline

  Lycka till med flytt! Tänk att drömmar kan gå i uppfyllelse!

  Jag har en undring. Varför pratar du inte svenska och lägger till engelsk text? ?
  I din blogg och dina filmer får man ju uppleva en ljuvlig sida av Sverige, vore det ine fint att få höra språket också då?

  Reply
 17. Hans

  Dear Jonna,

  life is really strange. As long as you love it, it feels real. Once you start questioning it, it becomes a fiction. Like a vampire who sucks you out more and more.

  I’m sitting here at the open window
  and feel the spring rushing in.
  I love that. But i miss the feeling
  that this spring is different from the previous ones.

  I´m also sitting in front of a window
  that I unfortunately cannot open.
  I can see another spring through,
  which I already seemed to have forgotten.

  A spring where the earth is still grateful
  and laughs relaxed when being touched,
  because they are the beautiful hands
  of a giving, not a taking one,
  which are slowly caressing her awake.

  A spring where new rivers flow,
  of which the shores are not shaped by engineering hands,
  but by these beautiful loving ones.
  And where their crystal clear water washes
  the last dreams out of her sleepy eyes.

  A spring where countless ice flowers wither
  and the new colorful dress is sewn
  from their remains that will cover
  the womb of the mother earth soon.

  Where the big lake is waiting patiently
  to show you again what lies beneath it´s shores,
  without you having to dive into the cold water.

  And where the birches do not push their sap,
  which you can already hear flowing,
  and stand confidently in the storms
  of spring, without fear, that afterwards
  no summer could come.

  I also love that spring,
  although i can not smell and touch him.

  Because i may see him with your eyes
  and feel inside myself what i cannot feel with my hands.
  Because he breaks the protection of the soul buds,
  in order to make blooming, what waited a long time in the darkness.

  Even if the painful days seem to go by at a snail’s pace
  and restless longing irritates the weary senses.
  The torments till the first colorful garden go away
  when the first bud laughs to all of us.

  Even if I turned it off … they wouldn´t really go.
  All the painful wounds which i cannot see
  and all the birds behind the virtual window.
  All who have ever gone … they are still there.
  Sucked out souls and unlived dreams.
  Somehow – someday – and somewhere.

  Time does not heal wounds. But it helps to handle them.
  I´m glad that you´ll have done it soon with your dröm gård.

  Lots of love, Jonna and Johan. ❤

  Reply
 18. Gunilla

  Jag såg din vårfilm för någon vecka sen på youtube. Den är underbart vacker och välgjord. Du är väldigt, väldigt duktig på att göra filmer, särskilt när man tänker på att du gör allt själv. Nu har jag väntat på att det ska bli ett blogginlägg så att jag kan skriva den här kommentaren:
  Du måste skaffa växtlampor till din fröodling!! Det kommer inte att funka annars. Krukorna står för mörkt. Jag har växtlampor till min frödling fast krukorna står i söderfönster. Du kan köpa lampor på Ikea, Clas Ohlsson och andra ställen som passar i en vanlig armatur. Mitt tips är att du ställer ett par klädställningar över krukorna på golvet och hänger lamporna på dem.
  Kram och lycka till!

  Reply
 19. Jesper

  Låt flytten ta sin tid! Finns inget värre än att ”stressa” en flykt. Lycka till och vi har full förståelse för om du är tyst på dina kanaler.

  Reply
 20. Lindan

  Hej bästa!! 🙂 <3 Vad kul med lite uppdatering!! 🙂 (y) Så UNDERBART att ni snart ska påbörja flytten! Wiii – SÅ spännande!! Ser fram emot att få se lite "flytt-vims-vloggar" framöver….Håller tummarna för att allt går så smidigt som möjligt!!
  Alltså, det där te-et (teet…tet?? 😀 😀 Hahaha….vad HETER det!!?? *jag är visst snurrigare än vanligt…:D 😉 ) låter ju SÅÅ gott!! Det måste jag testa någon gång!

  VÅRKRAMAR I STORA LASS från en ljummet Småland!! /Lindan <3

  Reply
 21. Josephine

  Dessa fina fina björkar! Jag saknar dem här, av någon anledning växer det inte så många varken kring Bryssel eller i Ardennerna.

  Var Angeliqa en nära vän till dig? Det känns så fruktansvärt tragiskt att någon väljer att ta livet av sig, som att det inte länge finns något hopp eller något stöd att luta sig mot. Så ensam hon måste ha känt sig.

  Finns det karpfiskar i den där dammen? 🙂 (de brukar klara sig bra i dammar, men jag vet inte hur smaken blir om vattnet har mycket humus och är brunt)

  Reply
  • Josephine igen

   Nu läste jag posten innan. Dolomiterna. En så fin vän. <3

   (Hittills har jag inte vandrat med någon och det är ju faktiskt lite synd…
   det gäller att passa på medan kroppen kan med.)

   Reply
 22. Anonym

  Jättemycket som händer nu, och för inte så länge sedan fanns ovissheten om Grundtjärns framtid. Ibland bygger stress på sig, för mycket, & då kan det vara läge att tillåta sig lite avlastning, om det går att få. Bra att ni tar ledigt i maj för att fixa flytten. Att flytta är ju dock allt annat än ledighet, man får hoppas att det blir någon tid för andrum då och då. Och det är: Så. Himla. Spännande. Med flytten.

  Reply
 23. linda

  Tack för fina videos med skön feeling i.

  Beklagar verkligen sorgen över din vän.

  Härligt att ni återfått lite nu energi och låter gladare i er video.

  Det har varit en del gnäll och klagomål i tidigare videos över allt ni “måste” hinna och allt som “måste” göras innan under lång tid precis som kunderna “stör” ert liv eller ställer orimliga krav genom att bara beställa varor och produkter ni själva säljer. Men det är ju tack vare kunderna ni kan leva som ni gör med allt vad det innebär med.

  Tack iallafall för nya mysvideos.

  Reply
 24. Basse

  Bra att ni ska flytta, det gamla huset gav en olustig känsla, som att det aldrig riktigt var tyst, oroliga själar.

  Reply
 25. Floki

  I am glad that you are doing OK. What puzzles you is how impermanence and permanence can exist simultaneously in the same space. What looks as impermanent objects is simply one eternal substratum appearing in different forms without being altered or affected by this transformation. Even seemingly impermanent objects
  exist eternally as ideas in Universal Mind that reactivates them over and over again. Everything that has been, is and ever will be already exists as potentiality.
  Through the way we think, feel and act we can participate in this creative process but the final results are up to all the factors in field of existence, not us alone.

  Initially above statements seem as useless, intellectual divagations. It is only through constant reflection on their details that we can fully assimilated them.
  You experienced it yourself how powerful fully assimilated knowledge of this kind can be.

  You mentioned few times having a strong sense that you and Johan had known each other in previous incarnations. You discovered that your ancestors had settled on this particular spot hundreds of years ago and you sense that you made similar move before. This intuitions are very important. They are trying to point your attention to something you need to discover for yourself: perhaps some unresolved issues, perhaps the task ahead of you.

  Tell me how do you feel about this former Jonna who lived there once and the world she lived in? Do you hate both and do not want to have anything to do with them because they were primitive, did not know how to use computers and did silly things? If you did you would only agitate your mind and deny yourself an opportunity to learn from them to grow in your current life. I doubt that strongly. If you had a chance to meet her, you would give her a long, loving hug, make her a cup of coffee and listen and listen to her and tell others what you heard, would you not?

  Reply
 26. Elsa

  Jag skulle väldigt gärna vilja förstå vad Floki skrev men jag är tyvärr väldigt dålig på engelskan. Jag förstår bara några ord här och där. Om nån känner för att översätta så är jag tacksam. Om inte så är det ok det med. Jag är bara så nyfiken på vad där står. ?

  Reply
  • Floki

   Tack Elsa för ditt intresse för min kommentar. Du kan kopiera den och klistra in i Google översättarens applikationssätt på engelska till svenska. Jag tvivlar på att det kommer att bli en riktig översättning men du kan förstå mer av det. Översättningar från svenska till engelska är dåliga och mekaniska. Man måste gissa betydelsen ganska ofta. Jag använde bara Google översättare för att översätta mitt svar till svenska.

   Reply
 27. Brandmannen

  Tur att du har en sån bra kille som Johan som hjälper till, han ser ut att ha en fin energi.

  Reply
 28. Bell-Eve

  Jag känner verkligen igen den där känslan av att allt stannar upp och fortsätter på samma gång. När min bästa vän dog för 12 år sen kunde jag inte fatta hur jorden kunde fortsätta snurra, och efter all den här tiden gör det fortfarande så ont. Men det är väl så man vet att man verkligen har älskat. Att man haft turen att få känna en person som lämnat riktigt djupa avtryck. Det är fint i all sorg.

  Ser så mycket fram emot att se mer av nya huset! Förstår så väl lyckan. Vi hoppas på att kunna köpa drömhuset i maj och man är ju himla rädd att drömmen ska glida en ur händerna. Är så trött på att bo i en betonglägenhet, vill ha närhet till naturen, en gård att odla på. Kram på dig!

  Reply
 29. Melissa Ziech

  Sorry to hear about your friend. It’s always hard to lose someone, but especially when it happens so suddenly and too soon. Hope the move goes well and you get some time to recharge. Blessing to you in your new home!

  Reply
 30. Friedrich Löhr

  Dear Jonna,

  through this video “ANIMALS AND POWER OF MUSIC” https://www.youtube.com/watch?v=_2raNqztPX0
  I reached your page. Because there is a link in it. Incidentally, you can see and hear from 4:18 min.

  I was immediately fascinated by your voice and the call for the cows. What an indescribable magic …

  All the wonderful nature photos and impressions on your pages, to which I jumped exultingly, are very atmospheric.
  A deep yearning … enchanting and magical at the same time.

  I am very grateful to the “coincidence” that I have come here.

  Fjarill has known my girlfriend and me for a few years. We were able to see them live in Weimar and last year in Dresden.

  Both women (Aino and Hanmari) sing in Swedish and Afrikaans, accompanied by piano and violin.

  On May 3, 2019 they release their 8th album MIDSOMMAR. There is a lot to discover in YouTube and on their pages.

  With this video “Midsommar” – https://youtu.be/09zXbR9mDrU – I would like to send you a big “thank you”.

  My best regards, for you and Johan

  Friedrich

  (Instagram frido.l)

  Reply
 31. birgitta

  Tack för ett fint inlägg, känner med dig i sorgen och tomheten efter din goda vän men som du skriver så går ju livet vidare. Det gäller att bearbeta sorgen på ditt eget sätt och så småningom ha alla fina minnen kvar, kram
  Nu är Maj här och snön har smält bort. Ser fram emot att följa er flytt och “nya livet” i drömgården. Är också nyfiken på nya designen på silversmycken. önskar er lycka till men säger också ta det lite lugnt med flytten.

  Reply
 32. Emerelle

  True.. everything comes and goes. Our bodies are also just a temporary form on this planet! It’s strange and hard to grasp.. and at the same time it’s just so natural. But our soul, that which gives life to the body, can never die! I always find great comfort and peace in this knowing. Despite the craziness of the world there’s still something inside untouched by it. ??
  Anyways, I always love it so much when you describe nature! And I cannot wait to see your new home.
  Love,
  Em ?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.