Farväl vinter

I flera dagar har det varit ovanligt varmt för att vara mars här. Solen har smält bort enorma mängder snö och just nu har det bildats en stor sjö ute på ängen utanför huset, som det alltid gör när våren kommer. Men det brukar aldrig hända förrän i april.
När jag är ute med hundarna halkar jag runt på isgator och ur alla stuprännor forsar vatten. Den riktiga vintern är över nu, och våren växer sig starkare för varje dag.
031612031610

Det är en vacker melankolisk känsla när vintern tar sina sista andetag. En lycka över ljuset och värmen som väntar där framme, blandat med en känsla över att ett stormigt äventyr når sitt slut. En vacker, magisk tid som lärt en uppskatta livet ännu mer, men som tagit på krafterna. Det är en liten sorg att det är över. Kylan, snöstormarna, den konstanta eldningen, rimfrosten, den sjungande isen och doften av snö.

Men också en lättnad. Som att få gråta ut i vårens trygga famn.

(Rösta på mig i Finest Awards här)

41 Kommentarer på “Farväl vinter

  • Jonna Post author

   Ja det är samma här. För varje dag blir det mindre och mindre snö. Ja, våren är ju alltid välkommen ♥ Kramar

   Reply
 1. Nadine S.

  I like your videos almost as much as your pictures 🙂 They have something touching and enchanting, too. You’ve heard it a lot, the last weeks, but you must have a very unique and special soul and heart. I’d wish I could write to you in your language, or you would understand mine, for in english it’s always harder to express what I really want to tell.
  Always behold that light in you.. it reaches so many out there and thats a great gift. Wish you wunderful days of early spring and many hours full of sunshine that you could share now with your beloved boyfriend. (and of course much luck for the upcoming contest)

  Reply
  • Jonna Post author

   Awww…thank you Nadine!! You always write so beautiful words to me. I want you to know that it makes me sooo happy. Your words touches my heart. Thank you for this ♥ Im so glad you read my blog and even if we talk different languages i think we can find a good way to communicate anyway.
   I wish you also wonderful days of the early spring now!! Love and light to you ♥

   Reply
 2. Lindan

  Haha…skrattar lite när jag ser din fina video…Så mkt VINTER som det är i den har det nog inte varit här på hela “vintern”….! 😉 Men allt är ju relativt…! 😀 Idag var det 12 grader och jag anade tom. en doft av sommar när jag gick hem från jobbet…Vägarna var sopade, det var nästan helt vindstilla och himlen ståtade med en lila-rosa ton i kanterna….Faktum är att vemodet jag känt sista tiden kanske håller på att bytas ut mot FÖRVÄNTAN….! 😀

  Ha en underbar onsdagskväll!! Kram! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vilka vårkänslor jag fick av din kommentar. Ja ni har ju onekligen kommit myyyycket längre i våren än vi här ♥
   Låter underbart med att vedmodet håller på att bytas ut till förväntan!! Det är samma här faktiskt.
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Jorma

  Det är inte mycket vinter kvar här hos mig nu, uppåt höjderna kring bastun och på småländska höglandet ligger snön kvar (det kom ett antal decimeter häromhelgen). Men det är varmt i solen, termometern visade 16 grader som mest 🙂 Jag har dock hållit mig inomhus av hälsoskäl. Det är en långsam vårstädning jag tar mig för här hemma. Förhoppningsvis medför den att det blir lite luftigare och lättare i lyan.
  Ha en fin avrundning på veckan.
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Skönt att våren kommit till dig också. 16 grader är ju som en sval sommardag!
   Lycka till med vårstädningen! Kramar ♥

   Reply
 4. maggie

  Du uttrycker dig så fint!
  När man läser dina ord så känner man “ja men precis så är det ju”!
  Glöm inte att bakslag när det gäller väder kommer alltid………… ):

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack maggie!! Så glad jag blir o höra det ♥
   Och ja, det kommer ju alltid bakslag tyvärr 😀 Kram!

   Reply
 5. Åsa-Saga

  Så fint att höra din formulering om att det känns lite vemodigt och melankoliskt också, Jonna. Jag kan känna igen mig mycket i det. Dels för att jag också tycker att april och maj är de tyngsta månaderna (konstigt nog, men det är väl D-vitaminet?) men också för att – just som du säger: det är ju liksom samtidigt ett stormigt äventyr som tar sitt slut. Slitet, eldandet, skottandet, frysandet, mörkret. Det tar nog ett tag för anspänningen att försvinna ut kroppen och sinnet. Och så får det vara, tänker jag. Det är ju naturligt vid omställningar. Men sedan – ljuset, våren, dofterna, energin! Åh! ♥ 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja jag känner igen mig mycket i din kommentar också. För mig är just mars och april de tyngsta månaderna. Känner mig aldrig så matt och tömt på energi som just denna tiden ,en hoppet om våren ger så mycket också ♥ Jag håller med dig också, att omställningen tar energi, och det bästa är nog att bara låta det vara så. Snart är värmen här ♥ Kram på dig och tack för dina fina ord!

   Reply
 6. Linette

  Hej Jonna! Igår hörde jag koltrasten för första gången i år! Den vackra sång som den fågeln sjunger är lika med vår för mig! Och när jag idag väntade på bussen, såg jag två fjärilar och tänkte “detta måste jag berätta för Jonna” ?Din blogg får mig att vara, ännu mer, vaksam på vad som sker i naturen. Tack Jonna! Idag har jag försått ???Äntligen! Kram på dig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad gulligt att du tänkte att du ville berätta det för mig 🙂 Så glad jag blir! Låter helt underbart med fjärilar.
   Tack för dina fina ord Linette ♥ Kram!

   Reply
 7. www.olgamagnusson.se

  Åh den fina lilla filmen! Även denna lilla kortis är så stark!

  Tog mig en lång promenad i skogen denna morgon – och det kändes som en härlig vårkväll. Jag älskar vårkvällar i april när man är ute tills mörkret faller och påtar i jorden. Värmen och luften var lika mjukt som en sådan kväll i morse 😉

  Och så läste jag din Johan berättelse i gårkväll. Och många av kommentarerna. Det känns så fint att ni pratar och pratar och pratar. Det bådar gott!

  Önskar er båda en skön kväll!

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Olga. Är glad att du gillade även den lilla filmsnutten!

   Åh…din promenad lät helt underbar!! Förstår precis vad du menar. Det är en underbar känsla att vara ute tills det blir mörkt när våren kommit. Man mår så bra av det!

   Tack så jättemycket. Önskar dig en skön kväll också!
   Kramar ♥

   Reply
 8. Eleni

  Hej, hittade alldeles nyligt hit till dig. Och jag fastnade direkt! Fantastiskt härlig blogg men underbara bilder. Jag tycker själv om att fotografera och jag är bara så nyfiken, tar du alla bilder på dig själv? Är det stativ och timer som gäller? Tycker det är så svårt med fokuspunkten om jag inte använder mig utav dosan. Man får aldrig till så bra “Selfies” ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Heej! Och välkommen hit!! Så glad jag blir att du fastnade för bloggen och att du tycker om mina bilder. Vad glad jag blir!
   Ja jag tar alla bilderna själv med hjälp av stativ och fjärrutlösare. Ja, fokuspunkten kan vara knepig att hitta ibland. Jag brukar ofta ställa fokus innan på en punkt där jag vet att jag kommer befinna mig. Men ibland blir det fel, så jag springer ofta fram och tillbaks några gånger så jag är säker på att det blir rätt. Kram på dig och lycka till! ♥

   Reply
 9. solweig

  Tack. Som maggie säger jag Bakslag hör våren till. Så jag avvaktar ett tag. MEN Ljuset är tillbaka, det är det Viktigaste.

  Och nu blir allt bara bättre, i flera månader ……………

  WOW, så bra det känns!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är sant, det kommer ju alltid bakslag den här tiden. Så man ska kanske inte ta ut för mycket nu. Men det är ändå en helt annan känsla ute nu. En mildare vind och en annan doft.
   Ja…ljuset är ju det allra viktigaste! ♥

   Reply
 10. Nicklas

  Denna lilla fina film passade bra att avsluta denna dag med kanske kommer det en dag imorgon! God natt och ha det så bra:)<3

  Reply
 11. P

  Vårvinter, med skare som bär vart man än vill, värmande vårsol, ljuset som återvänt, blåsippor, och ett och annat snöfall, och med våren och sommaren som står för dörren. 🙂

  Reply
 12. Tuva-Lena Bodin

  Precis som du kan jag känna ett vemod samtidigt. Det jag saknar under sommarhalvåret är månen, stjärnorna och den där magiska mörkerkänslan. Att tända ett ljus på sommaren ger inte samma “mysfaktor” som att tända ett en höstkväll eller under vintern. Jag blir lika glad på sensommaren när jag ser den första stjärnan, som jag blir nu när jag hör det första takdroppet – men allt blandas med ett samtidigt vemod. Visst är det härligt? Att man har så mycket känslor i kroppen att man inte riktigt kan bestämma sig för vad man skall känna? 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…vad du beskrev det där bra! Du satte verkligen ord på något jag själv känner. Tack för det. Jag håller med dig i vartenda ord ♥ Kramar

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tycker du? 🙂 Vad roligt!
   Glad att du gillade den lilla filmen. Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh jaa…åka skidor i vårsolen låter helt magiskt!! Skönt att du får ta vara på denna tiden ♥ Kram

   Reply
 13. Peer

  Våren kjennes som en befrielse, selv om vinteren her mest bare har vært mørk, våt og kald og kun kort tid med snø. En real vinter som i ditt paradis er der lenge siden jeg har opplevd. Men like fullt blir det forskjell når Livet vender tilbake og spruter frem som den ubendige kraft det er. “Från død till liv”, som det heter i sangen. Yess! Nyt dagen, Jonna!?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja det är ju inte så roligt med vintern om den bara är mörk och blöt. Jag minns vintrarna i Göteborg som sådana, och det var bara grått och trist. Men här uppe är vintern lika magisk som sommaren. Ja nu äntligen är våren här och allt dött växer till liv 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 14. Bella

  Det är så skönt att det har börjat smälta 😀 snön är vacker men våren med alla blommor och dofter är snäppet vassare ;P

  Reply
 15. Magnus

  Jag hoppas verkligen att det blir en fin sommar i år. Inte så kall så att det knallar omkring isbjörnar på öarna i skärgården men inte heller så varm att man rinner bort bara av tanken på att göra något fysiskt. En svensk sommar när den är som bäst helt enkelt! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja det hoppas jag med. Jag tänkte på det idag, att förra sommaren var så himla kall! Hela juni försvann i ett ruggigt blåsväder. Åhh…vi får hålla tummarna att det blir en sådan där riktig svensk sommar!! 🙂 Kram ♥

   Reply
 16. Jennifer

  Sååå vackert! Du uttrycker dig så fantastiskt fint och med en sådan kärlek till naturen att jag får hjärnan full av små älvor, mystiska gudinnor, tomtar och vettar som springer åt alla håll och hjälper våren på vägen… och hjärtat fullt av en stark längtan till skogen och vidderna. <3

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.