I höstens famn

Hösten har kommit på riktigt nu. Det känns i den råa morgonluften, och i doften av lövträdens sista andetag. Ja, i hela stämningen. Och det är något så vilsamt över hösten. Jag älskar det. Tänk att få vakna upp till dessa vackra explosioner av färger. Och jag får ta tid på mig.
Det är inte som på sommaren när morgnarna försvinner iväg innan man ens hunnit vakna.
Nej, på hösten får man ta det i en lugnt takt. Sippa på kaffet länge innan solen stigit såpass att det känns bra att gå ut i skogen. Den täta dimman kan ligga kvar i flera timmar och ge en känsla av tidig morgon trots att det närmar sig förmiddag.

Vi behöver ju det nu. Den där vilan som hösten för med sig. Det där lugna tempot, där det finns tid över för att ta extra djupa andetag av höstens kryddiga dofter.
Ingen annan årstid tycker jag förvandlar skogen till något så vackert som just hösten. Det är inte bara färgerna som gör det, utan något sådär extra mysig stämning. Allting känns mjukare och renare. Myggen har försvunnit och skogen förbereder sig för sin vintervila.
När jag kom ned till skogstjärnen satte jag mig vid kanten och lyssnade på två ankor som tycktes samtala med varandra. De simmade omkring i morgondimman och jag undrade för mig själv om även djur kan uppfatta det vackra i en tidig höstmorgon? Nog måste väl ankorna vetat om att de valde skogens vackraste plats? Det kan inte vara en slump.
Jag stannade kvar länge vid tjärnen. Det var så vackert att jag trodde att jag drömde. När jag tror att jag redan sett allt det vackra som denna plats kan visa, så tar den steget längre och skapar något ännu vackrare.
Lycka känner jag, när jag får börja min dag såhär. Ren lycka.
Godmorgon förresten, mina solstrålar!
Jag hoppas ni får en riktigt fin fredag. Jag har goda nyheter att berätta, men det kommer i ett inlägg lite senare idag. Jag vet att många av er kommer bli jätteglada, eftersom det är något ni längtat efter länge. Det känns pirrigt och roligt att det äntligen är dags! Men mer om det lite senare.

Sen, tänkte jag bara passa på att påminna om att jag är nominerad till Årets Influencer. Det är nu exakt halva tiden kvar att rösta, fram till 30 september. Man får tydligen rösta hur många gånger som helst! Skulle ni ha 5 sekunder över och vill rösta på mig, så vore jag helt otroligt tacksam. HÄR kan ni rösta.
Tack, tack kära ni! ♥

Nu önskar jag er en fantastiskt fin fredag, så hörs vi lite senare!
Kramar i massor!

61 Kommentarer på “I höstens famn

 1. Larry

  Happy Friday, Jonna! Here in Oregon it is Thursday night, so sweet to get your lovely morning autumn blog. Now I can dream about Friday morning in Grundtjärn and my Friday morning soon to come. I voted again for you and look forward to your good news to share.

  Reply
 2. Jorma

  Såå underbara bilder! Fångar verkligen den där mysiga höstkänslan som gör att jag uppskattar hösten ganska mycket. Under min uppväxt på västkusten så tyckte jag om att vara ute och promenera långa sträckor både utmed kusten och i de skogsområden som fanns där. Och var det en tät dimma så blev det pricken över i. Det var i fas med den finska melankoli jag har i mig 😉
  Ha en fin dag <3
  Kramar

  Reply
 3. Jenni

  Tänkte på det igår med! Att jag tror jag älskar hösten mest 😍 Frisk luft, färger och oftast en massa förändringar som gör att vardagen sätter fart med lugn 😀

  Reply
 4. Lindan

  Otroligt stämningsfulla bilder….! <3 ÄLSKAR höst!!
  Sitter här i min morgon-soffa..Äter frukost med "Nyhetsmorgon" på. Det diskuterars intensivt om våldtäkter, bomber, våld och ondska….(med lite uppblandning av "skruttigt väder")…..!! :/
  Näpp, man borde börja morgonen på "Jonnianskt vis" istället…Mjukt och stilla, med vackra tankar och fantastiska omgivningar…!! 🙂 <3 <3 <3

  Det får bli en annan dag!! Häpp! Jalla jalla! 😮

  Önskar dig en underbar fredag, och helg!! Sååå nyfiken på vad det är för rolig nyhet du ska berätta!! Kraaam din lilla sötmojäng!! 😉 <3

  Reply
 5. Gun

  Varför skriva A men inte B? Joo du har lärt dig genom din sk bloggskola att så gör man för att generera pengar…oops flåt jag menar besökare.. så trist att du börjat skriva enligt mall som andra större bloggare, Jonna! och ALLT handlar om pengar pengar och popularitet !!

  Reply
 6. Gun

  Och förresten märker man att det inte är så dina besökare vill att du skriver – ingen här ovanför har kommenterat det stycket bara bilderna..man kan ju be om att du hittar tillbaks till äktheten och säger farväl till det falska

  Reply
  • Filippa

   Alltså förlåt mig men jag kan inte låta bli att kommentera detta. Så HIMLA TRÅKIG energi du medför med denna kommentar Gun! Du behöver inte läsa bloggen om det är så du känner? Låt Jonna få göra på sitt sätt, hon är väl precis samma person ändå? Hon är en sån inspiration och hur hon väljer att lägga upp ett blogginlägg är väl ändå upp till henne? Allafår självklart ha sin åsikt, men jag tycker det är så tråkigt att läsa sådant här, något som jag verkligen inte tycker stämmer. Hur mycket tid tror du inte Jonna är tvungen att lägga ner bakom alla bilder, något hon skrivit om innan? Det är något vi inte ser.

   Det kan väl snarare vara spännande och lite pirrigt att vänta med att skriva det hon vill ha sagt, hon har ju ändå skrivit att hon kommer skriva ut det lite senare idag. Jag är nyfiken! Men hon är väl för allt i världen inte falsk för att hon skriver på det sättet? Nej tack till negativitet.

   Reply
  • Johan

   Intressanta antaganden och spekulationer, Gun. Tyvärr så måste jag göra dig besviken och säga att de endast förblir “bitterspöken”, som de faktiskt är, i ditt huvud. Dina ord visar tydligt att du inte vet ett dyft om Jonna, varken hur hon jobbar, känner eller är som person, och att ditt avund endast gjort dig blind i både syn och känsla.

   Det är en sak att inte gilla ett visst upplägg eller att föredra annat, då det då handlar om tycke och smak, vilket skiljer sig människor emellan. Men det går lätt att lösa med att välja något annat. En annan att ta till ord som helt saknar grund.

   Att antyda att Jonna är falsk… och att allt handlar om pengar och popularitet… om du bara visste hur fel du har.

   Nästa gång du väljer att yttra dig (och göra bort dig), speciellt i skydd av en upplyst skärm, tänk efter om du hade vågat säga samma sak till personen öga mot öga.

   Men tyvärr verkar ju verkligheten behöva innehålla dem som inte kan hantera varken andras förändring eller framgång och istället för att omfamna den och glädjas, så måste de angripa och slå ner.

   Med detta åstadkommer du ingenting, inte mer än att du avslöjar att ditt uttalande sitter mer i dig själv, än i en bloggerska och hennes blogg på nätet…

   Reply
  • Christina

   Gun,
   För min del så blir jag lycklig bara av att läsa att det kommer ett inlägg till inom snar framtid! Jag älskar Jonnas underbara, vackra, sagolika, roliga, intressanta och ärliga inlägg! Dessutom tycker jag nog att höstens prakt och jonnas kärleksförklaring till årstiden är värd ett eget inlägg!
   Önskar dig en fin dag med en massa positiv energi 🙂

   Reply
  • Jamie

   Gun, din kommentar säger mer om dig än om Jonna. Börja sprida positiv energi i stället, jag lovar att du kommer må bättre av det!

   Reply
 7. Fia

  Det är så underbart att även vi får börja dagen vid den magiska tjärnen hos dig! Vilka hjärtskärande fina foton, jag blir alldeles varm i själen trots höstkylan. Märkligt härligt det där hur höstkärlek kan göra en varm trots den allt kyligare temperaturen. ❤️ Har röstat fem gånger på dig! Kram!

  Reply
 8. Cina

  Tack för dina fantastiska bilder och det du skriver! det ger mej lugn och ro i den stressade förorten/storstaden. Urbaniseringen med överkonsumtion och den psykosociala miljön är inte hållbar längre, inte heller ur ett ekologiskt perspektiv. Du är en fantastisk influencer och jag har röstat, hoppas du vinner och lycka till!

  Reply
 9. Johanna o Pano

  Den där tjärnen, vad nyfiken man blir! Wow vilka bilder, att hösten är SÅ vacker!! Inspirerad av dig for jag till en skogstjärn i en mysig gammelskog här i närheten en tidig morgon för att fota. Men där var inte alls nån speciell magi o det blev inga bra bilder. Snopen for jag hem igen o fick några fantastiska bilder i morgonljus vid vår egen lilla sjö o på hästarna o lägdan ner mot sjön…Hösten är verkligen en mysig tid men själv är jag skraj att gå i skogen nu under älgjakten o ännu mer att rida på min stora bruna häst,,Hur är det hos dig, jagar de inte älg där? Spännande höra vad du har för nyhet sen! Själv ska jag gå ut o fixa med hästhagen, har en rackarns rymmare som tycks mena att gräset är grönare på andra sidan 😊,, Ha en fin dag i de djupa skogarnas land!

  Reply
 10. Beata Rydén

  Men Jonna!!! Vilka underbara bilder!!! Tror att dina höstbilder är mina favvisar 😀 Så fina färger, och väldigt fint med den mörka ponchon till! Är helt kär i bilden överst. Den är magisk!!! Som en målning <3

  Reply
 11. Anonym

  Det är ny skärpa och färgdjup i dessa praktfulla höstbilder, och dina betraktelser är ren balsam för själen.

  Reply
 12. Magnus

  Så vackra höstbilder! Du har då en fantastisk förmåga att se det vackra och fina i alla situationer. Själv tycker jag att hösten allt som oftast är en grå, blöt och allmänt trist period även om den kan bjuda på en och annan fantastiskt vacker dag. Såg att vattnet ligger som en spegel nere i viken och solen är på väg att bryta igenom molnen så det kan kanske bli just en sådan där vacker höstdag i dag.
  Det är min dag idag och förra året kunde jag fira med en båttur i ett fullständig underbart väder. Kanske kan det bli en repris i år även om det känns som om morgonen är kallare än vad jag minns att den var förra året.

  Ha en fin dag där uppe i skogen!

  Reply
 13. Frauke Mueller-Jendges

  Dear Jonna, I follow your blog since 3 years and you inspire me every day once more especially your pictures and your thoughts and your knidness. Thank you and take care of you.
  Tusen tack from Germany, Frauke

  Reply
 14. Dixi Wonderland

  Jag ÄLSKAR hösten <3 Vackraste årstiden som finns 😀 Du har verkligen lyckats fånga höstens väsen, otroligt fina bilder och jag älskar dina kläder som du har på dig i dessa bilderna. Det fattas bara en varm kopp kaffe från en termos känner jag 😉

  Måste även berömma dig för all din uppdatering denna veckan. Varje gång jag ser att det finns ett nytt inlägg att läsa så skuttar mitt hjärta som en liten kanin. Finns det något bättre än att vakna upp till ett blogginlägg av Jonna Jinton? Nej jag tror inte det! Ska bli väldigt kul att se vad det är för spännande som ska publiceras senare idag och nu har jag även lagt en till röst på dig för jag vill ju att du ska vinna <3 Ha en underbar dag fina du :*

  Reply
 15. Amedei

  Oooo, fantastiska bilder. Storgillar! Sån stämning. Man vill bara gå in och vara där. För man vet att allt är vackrare i verkligenheten när man får med alla sinnen. Du har verkligen lyckats förmedla känslan. Nu vill jag bara ut och få njut. Spännande med nyheten. Du med, fortsätt njut av fredagen!

  Reply
 16. Mikaela

  Åh Jonna, jag är helt kär i dig på håll. Fast som vän. Jag har skrivit förr om min kärlek till dig 🙂 Jag var även den som en gång kommenterade att jag tycker det skulle vara så kul att se dig i olika frisyrer. Att du säkert skulle tycka det var kul att vara kreativ med håret också! Du har sen dess haft mycket vackra flätor 🙂

  Du frågade om tips och jag försvann iväg på resa till USA så hann inte svara utförligt. Det finns mycket tips på youtube på fem-minuters-frisyrer. Sök bara på engelska typ “easy hairstyles” eller “enkla håruppsättningar” finns hur mycket som helst. Som går superfort, IFALL du är intresserad av det 🙂 Är precis likadan att jag inte har tålamod för avancerade frisyrer men finns massor som ser super ut på typ 10 min.

  En favorit jag har är “fiskbensfläta” googla det, första gångerna tar det lite tid. Men sen går det typ lika snabbt som en vanlig fläta, du kommer förstå vad jag menar! Ett annat tips är ju att det finns vackra hårklämmor som piffar upp, affären “glitter” har massor. En annan sak som jag gillar mycket, även det från glitter är olika hårband som du bara sätter på huvudet. Tar 10 sekunder men gör skillnad! En annan jag verkligen gillar är loopfrisyr, googla det, en svart hårgrej som du köper som du drar genom håret på typ en minut och så blir det superfint! Du kan ju beställa såna saker från nätet,på just “glitter”. Dvs hårband, loopgrejen och vackra hårklämmor. Det vore så kul och göra frisyrer på varandra men hoppas jag blir till någon hjälp 🙂 Vackra, älskade Jonna!

  Reply
 17. Skorpan

  Underbara mäktiga bilder, men inte var det ankor du såg:) Ankor är tamdjur så detta är nog änder min vän:)
  Ha en fortsatt mysig höst, jag brukar till motsats från andra “växla upp” när hösten kommer hahaha

  Reply
 18. Lotta

  Dessa bilder… Läste detta imorse när jag vaknade och bilderna har liksom flimmrat bakom ögonlocken sedan dess. Det känns så underligt att säga att dessa är dina absolut vackraste bilder jag sett, för varje kollage av bilder du lägger upp håller sin egen klass och magi. Men vad det nu än är – för det är något alldeles speciellt med dessa bilder – så sjönk alla färger och känslan i dem rätt in i själen. De blåa tonerna, den dova och försiktiga flamman i de brända oranga nyanserna, och det mjuka men ändå illuminerande ljuset. Kanske är det just hjärtats språk som talar här, ord mitt eget hjärta känner så väl då det är precis såhär jag tar in denna förtrollande säsång. Det jag ser utan kameran när jag vandrar genom höstens djupa, brinnande landskap. Någon sa att de ser ut som målningar, och när jag såg dessa så tänkte jag direkt att “Det här vill jag ha på väggarna i vårt gästrum”. Vi köpte nyligen som en solblekt röd färg och det är så undrligt, för jag tycker just röda rum är så svåra att inreda och har inte haft en aning om hur jag ska bära mig åt, men J ville så gärna så vi valde den färgen. Och jag ser den smyga runt i dina bilder. Så nu vet jag precis hur jag ska jobba med färgerna i det rummet. Jag önskade till och med att jag kunde måla – fick en sådan stark känsla att förflytta dessa färger till en stor målarduk även om jag inte har den blekaste aningen om HUR. Haha

  Att du kan skapa sådan härlig längtan med dina bilder och ord är så inspirerande att jag tog itu med ett jobbigt projekt nu idag som jag dragit mig för, men nu är det gjort. Är SÅ nöjd. Tusen tack underbara du. ❤️❤️🍁

  Ser med spänning fram emot dina goda nyheter också. Och så har jag röstat några gånger till – slänger iväg fler under dagen när jag har vägarna förbi datorn. 😘 Varma höstKRAMAR. 🍂

  Reply
 19. diow

  det är det här jag älskar i det du gör
  att du sätter ord på din upplevelse bara,
  de personliga orden som du finner då,
  de öppnar

  Reply
 20. Ellen

  Här har du en som GÄRNA röstar + köper en av dessa bilder om jag får? ÄÄÄLSKAR nummer 4.
  Inspiration överallt nu – Youtube & bloggen. Loooove it 😀 Hoppas du får en suuuperduperfin helg fina Jonna!

  Reply
 21. Älvdans

  Åh, min favoritårstid! Längtar tills att vi får lite fina färger här nere i Stockholm också. Har röstat två gånger redan, men nu när man kan rösta oändligt många gånger lär det bli bra många fler <3

  Reply
 22. Robert Bell

  Thank you. I got a heavy sense of nostalgia from your beautiful images. I grew up in the north of the USA and in Alaska. Living in Texas when fall is hitting my childhood home is saddening.

  Reply
 23. Anna

  Jag måste bara säga att som elev så tyckte jag att ditt uttalande om hur hösten kommer med ett lugn var något underhållande! Fast samtidigt kan även jag, som drunknar i ett hav av skolarbete under hösten, ändå se en sanning bakom dina ord. För mig personligen är det så skönt att få komma tillbaka till vardagen. Allt är äntligen som vanligt igen, trots den hektiska atmosfären. Intressant kontrast, oavsett, mellan två helt olika liv. Det får mig också att tänka på hur jag ser dig som en förebild. Jag vill arbeta som en concept artist för spel och flytta till Färöarna, och jag måste säga att din hantering av enorma livsförändringar ger mig en sådan intensiv inspiration, samtidigt som det lugnar; att det faktiskt går att följa sitt eget totalt unika och oförutsägbara kall, och lyckas med det. Du är verkligen en gåva till världen, Jonna.

  Reply
 24. Dea

  Har röstat på dig. Dina ord och bilder berör mig verkligen och får mig att vilja förflytta mig till en av dina sagolika platser <3

  Reply
 25. Janusz

  It is my favourite time of the year. Your pictures convey so beautifully this incredible sense of nostalgia and yearning for something I can not describe, I feel every Autumn. I was born on 21st of September. You wrote in one of your blogs that it is an International Day of Peace. I have never heard of that but it explains my yearning
  perfectly. It is a yearning for an inner peace I feel so amplified every Autumn. Every year brings me a little closer.

  Two years ago I had a dream that I was aboard a space shuttle that turned out to be my apartment building. We take off. I see buildings and streets below through my window. Floor is angled but everything stays firm and I have no problem standing. I can feel the force lifting us into the air with my feet. We fly slow but the force is so powerful that there is not a slightest fear that we fall back to the ground.

  You repeatedly photograph your feet, dressed or bare. What meaning does it have for you ? Even if it is just a habit something in you seeks this expression.

  In Vedanta touching a guru’s feet means much more than just a respect. It is a symbol that we want to derive our spiritual realization from a solid base of
  UNDER – STANDING. Pure consciousness is the ultimate, non-dual reality and we are it. But how the world appears within it and how our psychology makes us ignorant of it – this has to be carefully examined and understood. Scripture and a teacher only serve as a guide in removal of ignorance. The actual spiritual work
  we have to do ourselves. The goal and the prize is inner peace and perfect satisfaction.

  Reply
   • Janusz

    For some reasons I like how Aussies speak English and this is their favourite expression “mate”. So, how are you doing mate.
    I am telling you, this is pure magic. I suspect Jonna put some spell on both of us. Jonna, we need some explanation here.

    Reply
 26. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  En sen höstdag, när luften
  är gnistrande kristallklar
  Myggornas sång har tystnat.

  Under den välvda blå himmeln
  brinner riprisets färger,
  på dom soldraperade fjällsidorna.
  Färger som längre upp är släckta,
  av nattens snötäcke.
  Det finns inga frågor
  Det finns inga svar
  Jag är jag

  Jag tänker inte säga att jag
  känner dig.
  För du är mer än jag ser
  Men jag får iallafall se igenom
  känslor och tankar som är viktiga
  för dig ❤
  Sen kanske jag inte ser exakt
  det du såg, för Jag är jag.

  Men det jag ser och andra sett
  Särskiljer sig från massan
  Skapar en unik kontakt.
  Så jag har haft och kommer att ha
  tid över.
  För jag vill se vad som är viktigt
  för dig.

  Ska vi skapa en unik kontakt?
  Du behöver inte känna någon
  tacksamhet för den tid jag har över.
  Utan ta din energi och ord
  forsätta skapa
  (eller ta en kopp kaffe och vifta
  på tårna)

  Hemma brukar “ankorna” bara
  använda vissa tjärnar.
  Beroende på tid på dygnet
  och vädret.
  Så dom ser nog, frågan vad?
  För jag känner inte dom.
  Kram

  Reply
 27. iza

  Åh. Hösten. Så magiskt fångat och härligt skrivet. Hösten är banne mig en av de vackraste årstiderna. Sommaren är grön och vacker likväl, och våren med de rosa körsbärsträden. Men sen är det inte så mycket mer. Hösten däremot, så mycket färgskiftningar, hur solen belyser jorden på ett näsan annorlunda sätt. Hur ljuset kan kännas dunkelt, men så självklart. Hösten är en ridå av färger och nätterna skriker till stjärnklara nätter med norrsken emellanåt som följd. Så vackert det bara kan bli. Dessa nätter, den kyliga luften och den fuktiga tiden. Dimman som lägger sig, reser sig, älvor som dansar över fält, i skogar och din lilla tjärn. Hösten känns varm trots den kyliga delen ändå kan jag själv känna.
  Jättevackra bilder Jonna, verkligen. Hösten är det finaste tycker jag, och sen när marken blir vit till vintern är också det vackraste jag vet. <3

  KRAM <3

  Reply
 28. Lily in Montana

  What gorgeous pictures. You have a wonderful gift for bringing out the enchantment of the places you visit – making it seem real and alive. Your landscape is so very different from where I live now. I grew up near mountains, and seeing these images makes me feel at home … brings back those feelings of peace and belonging. Thank you.

  Reply
 29. Stu

  Beautiful pics like always Jonna, and yeah autumn coming here now too, almost Equinox… can feel a change in the air. Some aurora last few nights, and a lot of cloud for us but got a good view for a while, were you out? The film of course i’ll watch, and my vote(s) is in for Influencer 😉

  Reply
 30. Janet Doane

  Jonna, I loved this so much! The Fall is so special to me, the colors and feeling too, so much as you describe. A stillness, enveloped. I have memories from my childhood of going to Mt. Rainer in the fall… golden leaves were everywhere, and the power of the mountain, which I felt later in my life as “my mountain”… The name means, “Mountain That Was God”… and it feels like that when you’re there (I have sent you a link if you’ve the time or inclination to see). I have been there twice this time of year for the equinox and couldn’t believe the colors, with the darkness of the trees, the reds, burgundy’s, fiery oranges, and the contrast … it took my breath away. I just love how the lichen and moss has turned these same brilliant colors, like the sun’s energy is coming up from the earth releasing through the plants and trees before the “woods prepare for their winter rest” as you so beautifully express it. Such beauty you share, so grateful I am. Much love always.
  https://www.google.com/search?q=Mt.+Rainier+in+the+fall&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiOkZ2kparWAhUN-GMKHfAVCgQQ_AUICigB&biw=1062&bih=577#imgrc=Kmvwp4mMhSHXYM:

  Reply
 31. PJ:s byffé - från by till fe

  Vilka fina höstbilder! Så fin balans i färgerna och vackra motiv. Sista bilden kunde man tro är rena modefotograferingen. Skuggorna i vattnet hade kunnat ses helt, annars en jättefin bild. Och naturligtvis röstar jag, både en och fler gånger. Hoppas det går vägen.

  Reply
 32. Josefin Wilkins

  Höstens färger har för mig alltid varit en sådan kontrast till det jag annars associerar med just hösten.
  Det är slask, det är regn, det är kalla mornar och därmed mer och mer ved som måste huggas.
  Höstens färger får mig dock att glömma bort allt det där och istället minnas värmen och ljuset.

  Tack för detta minne 😀

  Reply
 33. Hanna

  Exakt som på de här bilderna känner jag när jag tänker på hösten! Sjukt fina! Älskar ponchon supermycket! Vart har du fått tag på den? 🙂

  Reply
 34. Adriana M

  Jonna, these photos are so beautiful! As I look at them I try to imagine myself there, breathing in the air, feeling the mist brush softly on my face, to smell everything…to just be still there for a moment… <3 thank you

  Reply
 35. Gunilla

  Du förmedlar höstens speciella stämning så starkt i både ord och bild. Det märks att det är äkta, att du har en djup upplevelse av naturen.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.