I mina drömmars värld

Jag sitter här i en soffa vid receptionen på hotellet i Björkliden, och blickar ut över lapporten som idag lyser upp av sol och klarblå himmel. En fantastisk dag har kommit, efter en fantastisk natt.
Jag försöker komma på hur jag ska uttrycka mig i ord för att förklara den underbara natt som jag hade ute i vildmarken. Jag kan inte riktigt sätta ord på vad som gjorde att den kändes så magisk. Det var hela stämningen. Som om vacker musik spelades i bakgrunden till alla storslagna scener. Det var som om hela fjällvärlden sjöng med och jag kände mig så fri. Stundtals undrade jag om jag drömde, eller om jag råkat dött utan att jag visste om det, och hamnat i något slags paradis. För hur kunde något som detta finnas på riktigt? 
052609052604Jag var ute hela kvällen och natten, och fick se hur färgerna på himlen skiftade färg i takt med dimmorna som dansade över bergen. Molntäcket hade börjat spricka upp vilket gjorde att midnattssolens strålar ibland tittade fram och spred ett mjukt, gyllene ljus över fjällen på andra sidan.
052606Jag åkte som vanligt runt på vägarna och stannade precis där jag ville. Det blev många, och långa pauser eftersom landskapet hela tiden bjöd på vackra skådespel som jag bara inte kunde missa. Ibland kunde jag vara ute i två timmar i sträck för att fota och filma, och sedan gick jag in i bilen igen för att ladda kamerabatteriet, lyssna på radio och dricka varmt kaffe. Sedan var jag redo att ge mig ut igen.
052605052603Det finns väldigt många hjärtformade stenar här uppe. Väldigt mycket kärlek från naturen, med andra ord ♥
052611Det var mitt i natten när jag nådde riksgränsen. Jag stannade bilen vid tullen och begav mig sedan ut till fjälls. Där var de mest sagolika landskap jag kunde tänka mig. Det var något speciellt med kontrasten av det karga landskapet och den mjuka, aprikosfärgade himlen. Det pirrade i magen när jag vandra runt bland öde marker.
052610Jag vandrade upp på ett vackert berg för att få utsikt över fjällen och för att titta på soluppgången.
052607Midnattssolen brann vid bergets topp, och jag tappade nästan andan. Det var så vackert. Jag stannade till snabbt för att ta en bild, eftersom jag nu lärt mig hur fort vädret ändras bland fjällen. På någon minut kan tjock, vit dimma dra in över landskapet och det känns alltid lite kusligt på något vis. Den är så rå och kall. Går igenom alla kläder. Och luften blir fuktig att andas. Och det är något spöklikt när man ser hur den dansar runt om en. Kuslig, men också vacker. Och bara några minuter efter denna bild togs så kom den vita dimman.
052608Känslan när jag kom upp på toppen och satte mig på den stora stenen var oslagbar. Som om jag kommit upp i himlen. Jag satt här länge och betraktade landskapet och dimmans rörelser. Det ser så mystiskt ut med alla dessa stora stenar som vackert ligger utplacerade längs bergen. Jag undrade hur länge sedan sist som denna stenen nuddande en människa? Och tanken på att jag satt på en sten som funnits i tusentals och åter tusentals år fick mig att nästan rysa lite. Av något slags behagligt obehag.
052613Klockan var nästan fem på morgonen när jag åter kom till Abisko. Då möttes jag av ett spegelblankt Torneträsk. Det såg så fridfullt och stilla ut. Som om det sov djupt.
052615Jag fortsatte mot vandradehemmet, för att krypa ner i sängen och sova några timmar på morgonen. När jag kom tillbaks till mitt rum så kändes det nästan som om jag precis vaknat ur en djup sömn. Ur en dröm. Jag satte mig på sängkanten och tänkte på natten som varit. Den kändes alldeles overklig på något vis. Som om jag fått kliva in i en annan värld. En annan dimension. En sådan där natt som jag kommer minnas för resten av mitt liv.
052612Jag klippte ihop en videoblogg av några klipp som jag filmade igår. Det blev en väldigt lång videoblogg. Jag hade så mycket jag ville prata om. Orden bara flödade. Kanske för att natten bjöd på så härlig energi. Så jag öppnade upp mig lite och pratade om bland annat att bli alldeles besatt av en idé, och hur glad jag blir för allt fint som ni skriver. Och lite “bakom kulisserna” till bilderna och filmerna som jag håller på att filma. En stor applåd till er om ni orkar titta på hela ♥
Eftersom vädret är klart idag så ser jag fram emot ännu en alldeles magisk natt här i Abisko. I natt blir det förmodligen helt klar himmel och jag kommer vara ute för att fånga och njuta av varenda sekund. Jag hoppas så innerligt att jag har lite fler vackra natt-bilder att visa er i morgon.
Tack igen underbara ni för att ni följer mig på resan! ♥ Ha nu en fantastisk dag och kväll! Kram på er!

79 Kommentarer på “I mina drömmars värld

 1. Magnus

  Satt i bilen på väg hem från jobbet i natt och skrattade åt Isabell när hon berättade om den där filmrecensionen som visade sig handla om en annan film än den hon tänkte på. 😀
  Underbara bilder och en väldigt härlig film. Känns som om du har väldigt mycket inom dig som “vill ut”. Hoppas att det löser sig med en trumma så du kan få genomfört ditt projekt när du nu känner så starkt för det. Kändes nästan som om du var på väg att gråta en skvätt. Jag håller tummarna för dig!
  Stor kram!

  Reply
 2. Louise

  Åh herregud vilka vackra vyer och bilder! Ska åka ensam upp och fjällvandra i Björkliden i slutet av augusti, längtar ihjäl mig nu efter detta inlägget! 😀
  Det var även kul att få höra dina tankar och känslor kring din idé! Ser verkligen fram emot att se slutresultatet! Hoppas innerligt att du får tag i din trumma! ;D Lycka till! <3

  Reply
 3. Susanne

  Hoppas, hoppas att du får tag på en trumma som du önskar… Håller tummarn för att vädret håller i sig.

  Reply
 4. Linnéa

  Helt otroligt mäktigt! Som en annan värld! Längtar tills jag kommer upp till fjällen i sommar, även om det inte blir lika långt norrut. Dit upp åker jag ett annat år.

  Reply
 5. Anonym

  I so long to go be there. I may have to go by myself because no one else is interested in going with me 🙁
  It is great reading your experiences of how magical it is up there. It makes me realize that it will be worth it when I finally make the trip.

  Reply
 6. Åsa-Saga

  Alltså Jonna, du är verkligen helt fantastisk! Både som människa och konstnär. ?

  Och bilderna – magiska! Den där du sitter på stenen är just som du säger: som från en annan värld! ✨

  Tack kära du för att du låter oss följa med på detta!

  Reply
 7. Åsa

  Alltså du är ju så fin så man blir matt 🙂
  Snacka om rätt person att få göra det här
  Lycka till med projektet, du kommer få igenom det <3
  Kramar i massor från mig till dig

  Reply
 8. Anonym

  Jonna har alltså hyperfockus på typ en Trolltrumma /shamantrumma
  Med tanke på alla kakor kan du bygga ett trumset av kakburkar lite näver kvistar mm 🙂

  Sedan kan du vara helt lugn vi läsaren tycker inte du är galen som sitter ensam i bilen på ett fjäll med hamsterkinder fyllda av kakor och skrattandes till ett radioprogram samtidigt som filmen är klar i skallen men nu skall det bara inhandlas en trumma,4 klänypor,en get ,en jumbojet ,mera kakor ,6 indianer med träben ,o 15 tomma glasstrutar.
  🙂

  Skämt åtsidor blir nog en bra film så ihärdig du är.

  Reply
  • Lindan

   Hahahaha….vad jag skrattade åt din kommentar!! 😀 Visst är hon underbar våran Jonna!! Bäst! <3

   Reply
 9. camilla gustafsson glas

  Följer dig varje dag på din äventyrsresa bästa Jonna! <3 🙂 Har du stött på några DJUR i vildmarken??? Varg, Björn, Ren?? 🙂
  Stor kram till dig vackra och inspirerande Jonna-Älva! <3

  Reply
 10. Helene

  Hej Jonna!
  Som vanligt häpnar jag över dina underbar foton, magiskt! Tack för att du delar med dig?
  Jag hoppas att du får tag på en trumma. Längtar tills jag får ta del av fortsättning på din resa!
  Kram på dig?

  Reply
 11. Yvonne

  Härligt att få se foton från Torneträsk, det är verkligen magiskt där. Men jag hoppas att du sänder ett sms till någon om var du befinner dig när du ger dig iväg från vägen ut i ingenstans. Skulle du trilla och skada dig så är det inte säkert att mobilen funkar! Var rädd om dig! Ser fram emot nästa rapport och hoppas någon har en trumma.

  Reply
 12. Inga

  Så vackert så man nästan inte tror det är på riktigt. Du tar så underbara foton och kan verkligen uttrycka denna magi. Underbart Jonna. Kram. ?

  Reply
 13. Hanna

  Såklart man orkar se hela din video! Det blir som balsam för själen när jag precis kommit hem efter en jobbdag och får se dina magiska äventyr, och fina tankar 🙂 ❤️ Du sätter verkligen ordet på det; magiskt! Vyerna och dina fotografier av dem är helt häpnadsväckande och storslagna! Det riktigt tåras i ögonen ? Fortsätt med underbara resa, är så glad att du delar med dig! ❤️

  Reply
 14. Manfred + Rosi

  It is nice to read that you at this place the same feelings feel like we do there.
  Thanks for the nice pictures !!
  Furthermore a fantastic time in the midnight sun, which stimulates strong and at the same time confused sense of time.
  Greetings from Bavaria Manfred og Rosi

  Reply
 15. Walter

  Förmodligen går det att ladda ner en same-trumma som app! Nåja, kanske inte samma sak…

  Reply
 16. Kenna

  Tack för alla magiska bilder och underbar film!? jag är så glad att jag hittade till din blogg och få uppleva allt detta. Var rädd om dig
  Kram?

  Reply
 17. Brittmari Anderson

  Wow…än en gång så tåras ögonen över att få vara med om det här otroligt fina. Du är verkligen ETT med naturen, känns mer som om naturen omfamnar dig och visar sig på sin bästa sida, så du ska kunna visa upp hur fin den är.

  Jag kan förstå lite om den här viljan att få någon idé att gå i lås. Nu har jag inte haft så annorlunda önskningar, som en same-trumma 🙂 …men, jag vet hur jag vill att det ska vara, men kan inte hitta exakt…så, man köper något som liknar det eller som man kan göra / sy om osv. Till slut har jag lagt ut många hundralappar, och ibland komma på att det första köpet var bäst…eller rent av att idén var urusel i längden 🙂 🙂

  Hoppas trumman kommer din väg snart 🙂
  Kramisar

  Reply
 18. E

  Fjällen och andra ödemarker är både skrämmande och tilldragande på mig. Jag grät en skvätt av lycka en gång i en öken i Utha med de mest fantastiska klippformationer – och ljuset och pastellfärgerna! Det är samma känsla med de nordiska fjällen. Rätt konstigt egentligen, för det är ju inte en “brukbar” miljö. Mer som ett gigantisk konstverk. Dina bilder är så vackre, och det är faktisk omöjligt att med kameran riktigt fånga hur vackert det hela är. Du är duktig och en underbar människa som ger mig möjlighet till att ta del av dina intryck, att se världen med dina ögon genom din kameralins. Tack!

  Reply
 19. Gale Harris (U.S.)

  Thank you for sharing your magical journey with us! The landscape is exquisite and you present it so beautifully in words and images.

  Reply
 20. Stormar

  Theres a crazy guy commenting on every single one of your YouTube videos lately, and all he does is spewing out racist, sexist nonsense. I dont know if his account is hacked by some bored kids, or if hes just straight up insane – either way he should be shut down. I highly suggest that you report him for harassment (Youtube wont let other users report someone for harassing someone else, sadly, but Ive reported him for racism and I hope others will too), so he is not allowed to continue spreading all this hate.

  Reply
 21. Emilia

  Får så himla mycket enrgi av dina bilder/videos, du och dom är underbara. Hoppas du hittar trumman 🙂

  Reply
 22. Jorma

  Vilket fantastiskt landskap du målar upp för oss med dina foton. Skulle själv gärna ge mig ut dit, och givetvis skulle jag köra all-in på HDR för att fånga minsta lilla nyans där. Herregud så vackert!!
  Jag känner igen hur du känner. Jag har en tendens att snöa in fullständig på vissa saker, lägger ner mycket energi för att få till något, se fram emot något, göra något. Som i år har jag gått all-in på orienterings”tävlingen” hitta-ut. På lördag släpps det nya checkpoints, och jag ska baske mig ut och plocka alla samma dag. Det är skönt med såna saker, det blir som en drivkraft. Längre fram har jag en bastumåndag med en god vän att se fram emot…perfekt start på semestern 🙂 Och i juli är det härligt röj på Ullevi till Springsteen. Såna saker får mig att gå vidare. Att ha något att se fram emot.
  Du är underbar Jonna! Hoppas du får fatt på en trumma inom snarast möjliga tid.
  Kramar

  Reply
 23. Maggie

  Så fantastiska bilder!
  Härligt att det sprack upp och att du fick se lapporten!
  Visst var du även idag i Abisko?
  Hoppas på fler bilder!
  Vad heter musiken i slutet av videon? Magiskt!

  Reply
 24. Linda

  Ps. Nej du är inte ensam om att få känslor och bilder i huvudet som är supertydliga och bara måste förverkligas. Det finns fler av oss här ute. ❤️?

  Reply
 25. Marie

  Tack för att jag/vi får följa med på din resa, så fina bilder 🙂
  Du gör bra video-blogg, pratar tyst och lugnt så att man lyssnar från början till slut.

  Jag funderade på vem du påminner om (fast ändå inte) men någon jag alltid tänker på och det är Ronja Röverdotter.
  Hon är för visso påhittad och det är inte du, men det blir samma känsla i magen av er båda.

  / någon som har svårt att hitta orden.

  Reply
 26. leif

  Hej den första bilden där du sitter på en sten och drömmer dej bort är fantastiskt bra.
  Fin ide du har med projektet och shamantrumman. Jag kan fixa en till imorgon kl 9 men jag bor utanför stockholm men det blir lite klurigt att få upp den före ett imorgon,men det är som allt du gör en intressant uppgift.

  Ha de bra och hör av dej om du vill ha trumman

  Reply
 27. Anita

  Jonna, jag följer din resa till vår vackra fjällvärld. Underbara bilder! Vårt unika världsarv som måste bevaras till kommande generationer.
  Jag tror du skulle tycka om att göra en vandring i Sarek på sommaren. Vår enda vildmark med en helt fantastisk natur och rikt djurliv.

  Du måste också någon gång bestiga vårt högsta fjäll; Kebnekaise! En upplevelse av gigantiskt slag med storslagen natur. Så här var vår vandring: http://smulansblog.blogspot.se/2006/11/ett-fantastiskt-resml_18.html

  Ett stort lycka till på din fortsatta resa och en varm kram! / Anita

  Reply
 28. Lina

  Magiskt! Du är verkligen fantastisk! Hoppas det löser sig med trumman och vad än mer du behöver för att förverkliga din vision. Är så nyfiken på att se resultatet. Du ger så mycket till så många med dina vackra bilder och filmer. Den där besattheten du drabbas av är en av dina största gåvor som konstnär. Det är passion det handlar om och det är därför det du skapar blir så mäktigt och värdefullt. Tack för att du är du och för att du delar med dig av din passion och skaparglädje. Kram

  Reply
 29. Valkyria

  Men åh vilka bilder och vad roligt det måste vara att få uppleva allt det där 🙂 Ser fram emot så mycket mer bilder.

  Sök på google efter Shamantrumma 🙂

  Reply
 30. larsleksing

  Verkligen storslagiskt landskap som du är en mästare på att ta fram både med ord och bild, helt enkelt underbart. Hoppas att du får fram en trumma till ditt projekt.

  Reply
 31. Malin

  Är det en kniv du har i din vänstra stövel? 🙂

  Det är så fantastiskt att följa dig på den här resan. Har själv drömt om att åka upp dit och när jag ser dina vackra bilder längtar själen dit ännu mer.
  Förstår din “besatthet” som du pratar om i videon, tror den kommer till alla oss konstnärssjälar emellanåt 🙂

  Reply
 32. Tove Janitzky

  Jag tycker mycket om Din berättelse, Jonna!

  Tack för de underbaraste nattliga vyer uppe vid riksgränsen; alldeles ljuvligt då solen går upp! – så betagande vackert!!! Håll stilla en stund…

  I tårar…

  Reply
 33. Evy

  Wow Jonna.
  Alla hårstrån reste sig på mig då du sa som avslutning: och där ligger lapporten.
  Tänk att få se det du ser på riktigt. Jag är så glad att följa med på din resa då jag älskar mäktiga berg och stora stenar :D.

  Angående ditt nypåkomna projekt, så ser jag fram emot det med spänning. Vet ju vad du kan :D. Och du, det är inte alls fel att brinna för sina idéer. Det är ju de där idéerna som får världen att gå framåt. Låt aldrig elden slockna – släck aldrig elden Jonna då du fått någon idé i skallen.

  Kram och fortsatt fin resa 😀

  Reply
 34. Åke

  Du vet nog inte hur bra du är på att fånga vad du ser,
  När måste du vända och åka till dina kära i Grundtjärn.
  Sköt om dej .

  Reply
 35. Maggie

  Hoppas du har fotat under dagen idag oxå när det var klarblå himmel!!!!
  Ser fram emot dessa bilder!!!
  Du förmedlar dina upplevelser såå fantastiskt!!

  Reply
 36. camilla

  Åk till vackra Norge.. Se Lofoten och Vesterålen.. Du kommer gråta lyckotårar tror jag..

  Reply
 37. Peer

  Du blir veldig nær og vakker når du åpner deg og forteller hvordan du tar inn så mange og sterke inntrykk, og hvordan du baler med din nye prosjektidé. Du er tydelig en svært var og sensitiv natur. Ikke bare å høre deg legge ut om hvordan idéen jobber i hodet ditt, men også se deg i øynen når du så alvorlig engasjert gir et innblikk i kunstnersjelen din?. Håper virkelig du får tak i denne tromma. Gleder meg til fortsettelsen. Er ikke norske fjell vakre??

  Reply
 38. Helly

  So beautiful *crying*

  Can I ask what the music is that you play at the end of the video?

  Also, my maiden name is Trask…. and my ancestors came from Sweden!! 🙂

  Reply
 39. Anna

  Vilken härlig och mysig videoblogg! Jag är så glad att du får göra något som du drömt om, så roligt att följa med i din resa. Lycka till med trumman! Kram

  Reply
 40. Ullis

  Hej Jonna!
  Vad som slår mig när jag läser ditt blogginlägg och ser dina magiska bilder är att även om du stod vid en gränsövergång så finns det inga gränser i naturen.
  Så talade och viktigt att komma ihåg att naturen är gränslös och alla är välkomna på samma villkor.

  Tack för så underbara bilder och texter du förser oss med!!

  Kram!

  Reply
 41. Victoria Warg

  Tar tacksamt emot applåden 😉 Dina videos är nämligen sådana som man bara inte KAN sluta titta på, eller ens avbryta mitt i.. De är magi! Och du är ett geni, tycker jag, med dina kreativa konstnärliga idéer som du förverkligar för att ge dina känslor uttryck på ett så genuint sätt som möjligt.. Tack & ha en fortsatt fin resa <3

  Reply
 42. Soulmama

  Hej! Hoppas du hittar din shamantrumma även om du inte är bekant med trumning sedan tidigare 🙂
  Jag mejlar dig en bild på mig med min trumma som en vän gjort till mig.
  Jag finns tyvärr en bra bit bort, i Österbotten i Finland, men önskar dig all lycka!

  Reply
 43. Maya

  Underbara bilder, underbara video, underbara Jonna! Jag blir faktiskt mållös. Även om jag sett dessa landskap mången gång så är det annorlunda med Dej och Ditt första möte med dessa vidderna!

  Keep up the good work!

  Var rädd om Dej! Hoppas att Du byter strumpor och skor när Du blir blöt om fötterna, bli inte kall och sjuk! Hoppas Du har någon varm filt att omsluta om Dej när Du kliver in i bilen, kall och frusen. Ta av skorna en stund. Tidningspapper suger upp fukt i skorna i bilen medans Du kör. Att ha plastpåsar mellan strumpor och skor kan förhindra att Du blir blöt om fossingarna, så bara skorna blir blöta. Ha med extra skor, strumpor och byxor om de blir blöta i byxbensslutet.

  Kram! <3

  Reply
 44. Gunilla

  Blir mycket inspirerad att fjällvandra av dina bilder och filmer.
  Otroligt vackert landskap som jag måste uppleva innan jag dör!
  Ska ta med mig min ungerska väninna och bara njuuuta!
  Önskar jag hade lite mer av den där besattheten, men får nöja
  mig med en liten procent av den : )

  Reply
 45. Mitra Sohrabian

  Hej älskade Jonna, oj oj vad jag har missat.Du har varit när mig i ett par veckor och jag hade ingen aning om det. Vilken projekt och vilken resan du gör.Helt fantastiskt. Jag önskar att jag kunde få följa dig under denna resan och ha det med i filmen.Det skulle vara något. Jag var borta hemma hos min mamma ett par veckor och kom tillbaka igår natt och såg då var du är.Snälla söta dig, om du har väggarna förbi mig, hör av dig så kan jag möta dig.Saknar dig.Jag är med dig i din resan, minst i mina tankar och önskar dig allt lycka till.. Många pussar och kramar

  Reply
 46. Malin Bengtsson

  Alltså magi. Ren och skär magi. Klart man orkar kolla igenom hela vloggen. Din röst är som sammet mot själen. Så himla fin människa du är Jonna, från insidan och ut.

  Reply
 47. Evelina

  Jag kan inte se dina filmer från resan.. Måste man ha någon speciell upöspelningsenhet eller webbläsare? Står bara att klippen inte är tillgängligt och jag har kunnat se alla dina vanliga filmer:(

  Reply
 48. Nicklas

  Men vilka vackra bilder och fin film så roligt när du delar med dig av dina tankar och känslor! Hoppas nu du får med dig en trumma hem till Grundtjärn! Ha en fin helg och njut! Kram!

  Reply
 49. Lindan

  Men Jonna!! Jag blir snart orolig för dig…Du måste ju SOVA också!!? Eller ÄR du ett övernaturligt väsen – på RIKTIGT!!? <3
  Blir tårögd över att se och höra din hänförelse över allt du ser och upplever!! Om det finns en gud, och om han/hon/den skapade människan så måste du blivit ett osedvanligt lyckat exemplar – du passar så bra i den här världen!! Bästa bästa Jonnan! <3

  Reply
 50. Agnes {Cashew Kitchen}

  WOW, SÅ vackert med midnattssolen över berget och det karga landskapet!
  Filmen du spelade in var så rörande att titta på. Det hörs på din röst hur viktigt det här är för dig, och det gör mig helt tårögd att se på. Känns fint att få dela de ögonblicken med dig <3 Intressant att höra när du berättar om hur du blir så besatt av en idé. Att det ligger så mycket passion bakom kan en nästan ana när en ser resultatet. Så genomtänkt och unikt. Det märks att det kommer från en inre plats. Det inspirerar mig att tro ännu starkare på sådant jag själv skapar, och utforska det till fullo. Så tack!

  Reply
 51. Pingback: Resan till vildmarken | Jonna Jinton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.