Invigningen

Hej på er!

Igår var jag i grannbyn Myckelgensjö för att vara med på invigningen av lanthandelns nya kylsystem. Jag hade fått äran att klippa bandet! Så det blev en mysig stund på lanthandeln med semlor och kaffe och härliga människor. Det är verkligen något speciellt med den gemenskap som finns i Myckelgensjö. Det kände jag redan i början när jag flyttade hit och fick lära känna lite folk där. Trots att jag flyttade från en stad där jag såg tusentals människor varje dag så har jag aldrig känt mig så välkommen och sedd som när jag flyttade hit ut i glesbygden. Den gemenskapen går inte att hitta i en stad.

Och det är det jag menar när jag säger att jag har ett mer rikt socialt liv nu än innan. Jag träffar inte folk lika ofta, vilket passar mig väldigt bra eftersom jag tycker om att vara mycket ensam, men när man väl ses, så blir det mer äkta. Ett möte människor emellan. Man delar något. Berättar om det senaste som hänt eller berättar något skämt och skrattar tillsammans. Eller så får man frågan “Har du frisknat till nu?” av någon som verkligen bryr sig.
Det hände aldrig mig i stan. Och jag tycker det är så fint. Den där balansen av att få bo på ett lugnt ställe utan myller av folk och trafik, men ändå få känna att man har grannar och människor runt omkring sig som man känner och tycker om. Det tycker jag ger så mycket livskvalitet.
Här är Myckelgensjö lanthandel! En affär i den vackra byn med ca 60-70 invånare. Det är inte så vanligt idag att en lanthandel finns kvar i små byar. Men de har verkligen kämpat och hjälpts åt för att hålla den vid liv. Och det är fantastiskt. Och nu har de investerat i nya kylar och frysar, och nya dörrar.
Så grymt inspirerande att våga satsa när andra tar ett steg bak. Det säger mycket om Myckelgensjö!
Det var fullt med folk samlade runt fikabordet inför invigningen igår. Och varje fredag så har det något som kallas “fredagsfika“. Om ni har vägarna förbi borde ni verkligen komma in och ta en kopp kaffe här. Mysigare fik går knappast att hitta! ♥
Det var ju fettisdagen igår, så det bjöds på semlor. Jag hade tänkt köpa med mig semlor hem som vi skulle ha till efterrätt på kvällen eftersom Johan fyllde år. Men jag glömde helt bort det. Ska kika in dit idag istället och se om det finns några semlor kvar!
Sen fick jag klippa bandet framför de nya, fräscha kylarna! Vilken ära! Jag har alltid tyckt att det är viktigt att fira framsteg. Spelar ingen roll hur stora eller små de är. Att fira är som att visa sin tacksamhet och fokusera på det som är bra i livet. Det finns alltid saker runt om som inte är bra, men fokuserar man på det som faktiskt gått bra och väljer att lyfta fram och hylla det, så blir livet väldigt mycket lättare och roligare. De vi fokuserar på får vi mer av, tror jag!
Efter invigningen på lanthandeln bestämde jag mig för att åka till huset/studion en stund. Det var som sagt längesedan jag var där, eftersom jag varit sjuk. Men jag åkte dit och lämnade av 150 stycken äggkartonger som jag ska sätta upp på väggarna för att få bättre ljudmiljö för musikinspelningen. Förresten, någon som har bra tips på hur man ska sätta fast dom? Vill inte förstöra väggarna, och vill inte att det ska bli för krångligt haha.
Det kändes så härligt att komma dit igen. Jag var bara där en kort stund. Satte på elementet i köket och städade lite. Plockade med mig lite disk hem som jag ska diska och ta dit igen. Och så tog jag med mig lite ved. Ville att det skulle kännas extra mysigt när jag åker dit idag för att jobba igen.

Så nu ska jag packa med mig lite grejer, gå ut med Nanook och sedan fara dit. NU börjar the next chapter in life. Ja så känns det verkligen!
Nu är all skit (sjukdomar) bortgjort så nu kan jag sätta igång på riktigt. NU KÖR VI! 🙂

Hoppas ni får en fantastisk dag! Sänder er en extra stor kram nu på Alla Hjärtans Dag ♥
/ Jonna

33 Kommentarer på “Invigningen

 1. Ingela Lindström

  Underbart att läsa allt du skriver och se dessa fina foton ♥️
  Var rädd om dig och många kramar ❤❤❤

  Reply
 2. Michelle

  “Sen fick jag klippa bandet framför de nya, fräscha kylarna! Vilken ära! Jag har alltid tyckt att det är viktigt att fira framsteg. Spelar ingen roll hur stora eller små de är. Att fira är som att visa sin tacksamhet och fokusera på det som är bra i livet. Det finns alltid saker runt om som inte är bra, men fokuserar man på det som faktiskt gått bra och väljer att lyfta fram och hylla det, så blir livet väldigt mycket lättare och roligare. De vi fokuserar på får vi mer av, tror jag!”

  SUCH important words, Jonna! People might wonder why you have to celebrate such unimportant things like new freezers, but you said it! We have to celebrate every little development, improvement, the things that make life a bit easier and happier. And to some people what makes us happy may seem unimportant or too little, but to us it means a lot and that’s what’s most important. So congratulations to Myckelgensjö! I would love to stop by someday and have a chat with the lovely people there and drink some hot tea together! <3

  And lots of love to you, dear Jonna!
  Kram och Puss,
  Michelle

  Reply
 3. Kenna ottebjer

  Ja vi får vara rädda om våra handelsbodar
  I glesbygden och inte åka till stora köpcenter!!
  Det låter så härligt med fredags fika hos handlarna !
  Ha en bra dag!
  Kram😻
  Kenna

  Reply
 4. A-M

  Men åhh, vilken mysig lanthandel.
  Och grattis till dig igen Jonna, vilken ära.
  Jag förstår precis vad du menar med gemenskapen mellan att bo på landet och i stan.
  Är uppvuxen i städer men valde för snart 13 år sedan att bosätta mig på landet. Saknar inte grannar alls.
  Det är så rofyllt att bo “ensam”.

  Kramen // A-M
  Glad alla hjärtans dag till dig och familjen.

  Reply
 5. Birgitta

  Njuter av ditt positiva inlägg! Så skönt att du är frisk igen och jättefint med satsning på Lanthandeln. önskar dig (och din familj) en underbar alla-hjärtans-dag och Lycka till med din nystart!!

  Reply
 6. Lena Buhr

  Ja nog vill man HEM alltid! Kan absolut tänka mig en gofika på byn där! 🙂 Bra jobbat, alla goa!! 🙂

  Reply
 7. Hanna

  Grattis!
  Lägg en list högst upp och fäst den översta raden av fack i listen. De andra hänger du fast i föregående fack med tex. tunn järntråd?

  Reply
 8. Karin

  Jag håller verkligen med om det du skriver om möten på landsbygden jämfört med möten i stan. Jag jämför mitt tidigare liv i Stockholm innerstad med mitt nuvarande liv i en liten sörmländsk by och det är precis som du skriver. Färre, men “riktiga” möten på landsbygden, och på så sätt ett rikare socialt liv än i stan.

  Reply
 9. Malin

  Häfta ihop äggkartongerna med varandra med hjälp av en häftapparat. Häfta sedan översta raden mot en trälist som du spikar/skruvar fast. Det borde fungera! 🙂

  Reply
 10. Ina

  Happy Valentine’s day!
  The opening from yesterday sounds awesome and I love your thoughts about living on the countryside! 🙂

  Reply
 11. Sandra Junhammar

  Ååh vad mysigt ♥ Håller med dig om att det blir en helt annan gemenskap på landsbygden! Så himla fint att folk engagerar sig och att lanthandeln kan leva vidare.

  Kul att du fick klippa invigningsbandet! Du har verkligen helt rätt i att det gör stor skillnad att fokusera på och fira det som är bra, snarare än att fästa alltför stor vikt vid det som inte fungerar.

  Ha en fin alla ♥ – dag! Kramar

  Reply
 12. Tristine

  I grew up in a small town, it so important to support small businesses. They are the ❤️ of my hometown! ❤️

  Reply
 13. PJ:s byffé - från by till fe

  Fint med inlägg från byarna och landskapet runt om dig. Sånt som händer och sker, smått som stort. Jag läser gärna sådant.
  Minns inte var jag läste det men det var frågan om bidrag och stöd av något slag och då var det tal om att affären i Myckelgensjö önskade sig nya kylar. Kanske de fått pengar till kyl- frysbytet på detta sätt? Hur som helst, fint att det finns affärer även i små byar. De behöver stöd och trogna kunder för att finnas till. Jag har faktiskt varit inne där och handlat en gång. Lycka till!

  Och en Glad Alla Hjärtans Dag till dig!

  Reply
 14. Luna (Wilma)

  Hi Jonna, you could maybe attach some plywood against the walls with a few screws, and then add egg cartons against they plywood. Then you need to make sure there is no space between the egg cartons and the plywood so you don’t lose your sound because of the space betweetster the erg cartons and the plywood (vibrations).

  Reply
 15. Nola

  De små byarna har stor charm. Småskaligheten är lugnande och som du säger är frånvaron av vimmel, oljud från människor och deras maskiner något av en lyx nu för tiden. Jag försöker alltid sympatihandla i de små butikerna, men måste tillstå att de stora inköpen görs annanstans. Beträffande din egen by, så vore det spännande att höra mer om den. Det bodde som mest nästan 100 personer i Grundtjärn på 60 talet, kan man läsa sig till, men vem var de, hur levde de, hur många gick i skolan, när stängde den, vem skötte affären, när lades den ned …?

  Reply
 16. Sofía

  Dear Jonna!
  Absolutely loved your last posts!
  Creating jewlery with Johan should make you feel so proud, happy and inspired! In love you two! I think you live love as the precious gift it is, so I feel so connected to. And the pieces are really beautiful, looking forward to see it full complete!
  For real Johan´s birthday is such a beautiful day to be grateful for, I am really happy you enjoyed it and of course the little four paws also 😉
  What an honour to cut the ribbon in the little shop, a cozy space with great people, what could be better?
  So thankful you are healthy and alive again, as the flowers rise in the Spring
  Take care
  Sending so much love to you ~Sofía

  Reply
 17. Rue

  What a wonderful day you’re having. I think the ribbon cutting was a great idea. The closeness your community has is a real treasure. As to adding something to the wall without damaging it, do you have 3M Command Strips in Sweden? They come in different sizes for different weighted items. They hold well and come off the wall with zero damage. Good luck on your sound proofing project.

  Hugs

  Reply
 18. Olivia

  Thank-you for reminding me about celebrating the small victories, not just for myself but for others as well. Small victories lead to larger ones, and just make life so much more beautiful, with an attitude of gratitude. Happy Valentines!!

  Reply
 19. Bella

  Vad roligt att du fick inviga och klippa bandet😀! Vi bor också i en liten by men jag skulle inte ha nått emot att bo i en ännu mindre by😛det är mysigt att känna sin omgivning, tror vi är skapade för att bo i byar, känna människorna runt oss på riktigt och kunna hjälpas åt med saker

  Reply
 20. Anya

  Progress and courage is always something to be celebrated. I know what you mean about the feel of a small town and people who appreciate privacy while still caring about one another. I hope I make it there one day. It would be an honor.

  Reply
 21. Lars 8463

  Gomorgon 2.0
  “Har du frisknat till nu?”

  Såg du
  När skymning blev blåsvart kväll.
  Tystnaden som släcktes
  av skrapet från stickan
  som fick lågan att tändas.

  Så du lågan
  Som lyste upp tiden som gick.
  När gitarrens mjuka toner.
  Rörde strängar i mig.

  Glad att få se.
  Nästa kapitel i ditt liv.
  Nu när lågan i dig.
  Åter har tänts.

  KRAM

  Reply
 22. dea

  Blir så inspirerad och glad av dina inlägg och detta på ett alldeles speciellt sätt – kanske för att det handlar om en så liten plats men ett så stort och viktigt budskap. Att värna om dessa platser och varandra. Tack för att du skriver om detta.

  Reply
 23. Valerie

  Dear Jonna: What an honor for you to receive! There is a little country store near my daughter and they sell the loveliest things, organic food staples, goat milk soap and their own produce and cheeses. They are lovely Mennonite folk. Their cows roam the field behind the store!
  I am glad that you are all well now. Spring is coming. Here we had a lot of snow, etc. But it was frequent but never very much. However it was quite cold. My electric bill was so big in January and February. We are packing as we could not find a new place to live that meets our needs. We will go to live on the mountain with my daughter’s family for a few months and help her, I know our home is coming! I enjoy seeing what all of you are doing so far away. As I said, it was a surprise to me to find out through DNA testing that almost 20 percent of our heritage is from that part of the world. I always love the simplicity of life there, so I understand now! Much warm feelings and good wishes, Valerie 🌄🐔🐶🐱☕💓😊🙌

  Reply
 24. lali

  lägg inte energi på att fästa upp äggkartonger, de kommer inte att hjälpa dig nånting. modern myt. googla på det.
  satsa på riktiga absorbenter.

  Reply
 25. Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr

  Alltså, det här med det sociala på landet är så spännande. Jag får mig alltid en pratstund med någon granne när jag är ute och går, det är alltid någon som vinkar från en bil eller från ett fönster eller någon annan som promenerar barnvagn, hund eller häst eller bara sig själv och som vill byta några ord. Trots att jag träffar färre människor på mina vändor runt byarna här på landet än jag gjorde när jag bodde i stan har jag ett större socialt utbyte och fler spännande små samtal varje dag. Älskar’t!
  Vad roligt att klippa band i lanthandeln, heja lanthandlar! 😀

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.