Kulning över skogarna

Igår kväll när solen var på väg ner tog jag bilen och begav mig ut på skogsvägarna. Det var längesedan jag gjorde så sist, och jag bara älskar den där känslan av frihet som jag får när jag tar med mig kameragrejerna, en termos med kaffe och planlöst kör runt på ensliga grusvägar och letar efter vackra platser och ögonblick att föreviga på bild.

Jag stannade till vid en vacker plats jag varit vid många gånger tidigare. En myr som sedan övergår till skog. När jag klev ut från bilen och blickade ut över myren så kände jag årets allra första doft av vår. Det var som om något i mig väcktes till liv bara av att känna den doften. Det är någon fuktig doft från träd, bark och mossa. Gissar att den kommer till av snön som smälter på dagarna.
031103

Solen var på väg ner bakom träden, det var alldeles vindstilla och det doftade vår. Jag fick ett rus av känslor som bara ville komma i uttryck, så jag kulade en melodi som ekade över skogarna. Eftersom min förra kulnings-film blev så uppskattad så bestämde jag mig för att spela in en ny. Så denna fredagkväll tänkte jag bjuda er på lite kulning från skogarna i Grundtjärn.
031102
Ända sedan jag började lära mig kula för några månader sedan så gör jag det nästan alltid när jag är ute i skogen. Det har blivit som en naturlig del av upplevelsen. Men den här gången var det något speciellt. Det var som om hela skogen sjöng med.


(Rösta på mig i Finest Awards här)

101 Kommentarer på “Kulning över skogarna

 1. Magnus

  Tänk om man knallade runt i skogen och plötsligt fick höra det där! Bara tanken får hårstråna på armarna att resa sig upp. Hade varit så häftigt!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag brukar alltid undra om det är någon som hör mig när jag kular 🙂 Och hur den personen i så fall uppfattar det hela. Får hoppas att den tycker det låter fint och inte blir rädd eller något 🙂
   Stor kram ♥

   Reply
 2. Bengt

  WOW!!!!!!
  Ett “skogsrå” som kular….;)
  Så oerhört vackert och som en återblick i tiden som det måste ha låtit en gång.
  //Bengt

  Reply
 3. Alicia

  Goosebumps every time I hear the sound – magical, ancient, rooted in another time. Have a great night!

  Reply
 4. Sandra Brunnström

  Magiskt! Så roligt att du valde att flytta till Västernorrland, det är även min plats på jorden! Du har en väldigt inspirerande blogg, hoppas du vinner i Finest Awards!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack, vad glad jag blir att du tycker det! Så kul att du också känner att Västernorrland är din plats på jorden. Det är ju verkligen magiskt vackert här 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 5. Hondjuret

  Alltså.. jag har sagt det många gånger.. Men nu är jag alldeles, alldeles övertygad.
  Du ÄR magisk. Du är ett sagoväsen. En alldeles magisk, vacker varelse…
  Håren reste sig på hela kroppen. Berörde längst in i själen. Jag … finner som inga ord att beskriva hur det känns inuti.
  Jag är så vansinnigt glad att jag hittade dig och din blogg.
  Du är speciell, Jonna! <3
  Kram

  Reply
  • Frusen tuva

   Håller med dig Hondjuret! Vad skulle vi göra om vi inte hade Jonnas magiska blogg att titta in på? Och denna kulningen… Den tar verkligen magin till nya höjder!

   Så vackert, Jonna! <3

   Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…såå fint skrivet. Jag blir verkligen alldeles rörd.
   Tack “Hondjuret” och “Frusten tuva”. Era ord värmer i hjärtat.
   Kramar ♥

   Reply
 6. Ulrika

  “Ohhhh I like it! It’s so beautiful! ” sager min 5-aring har I AZ. 🙂
  Otroligt vackert!

  Reply
 7. Rebecka

  Det är roligt, min katt kom springandes två gånger när hon fick höra detta, och la sig tätt intill! Var tvungen på att testa två gånger för att vara säker och det fungerar verkligen som lockrop, så roligt 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men så roligt! Ja min katt kommer som ett skott varje gång jag kular också, men hon börjar vänja sig nu som tur är 🙂
   Kram ♥

   Reply
 8. Frank Layton

  Living in London and being surrounded by traffic, pollution and general claustrophobia, your blog and video’s take me away from my environment and out across the sea’s to your surroundings, art and thoughts. My soul is forever in your debt.Thank you for these moments of escape. Frank.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…thank you Frank for those beautiful words ♥ Im glad that my blog can make you feel that you get out of the city. Thank you so much for writing this ♥

   Reply
 9. Lindan

  Att bara åka på upptäcksfärd sådär är ju verkligen underbart! Verkligen en speciell frihetskänsla! Jag och min bästa vän Krister brukar ofta åka ut och “tura”, som vi kallar det. Då bara sätter vi oss i bilen och drar iväg. Vart som helst. Bort. Kommer vi till en vägkorsning så väljer vi oftast den där vi aldrig har åkt förut…
  En gång för ett par år sedan åkte och åkte vi, svängde och svängde…Turade och beundrade. Fotade och upplevde. Till saken hör att det alltid är Krister som kör, och att HAN har det sämsta lokalsinne jag någonsin varit med om!!? 😉
  Så ingen av oss hade en aning om vart vi hade hamnat till slut.
  Plötsligt åkte vi in i en stad/by…Det var en vidunderlid utsikt, vackra vyer som tog andan ur en!!
  Vi var lyriska, och undrade varför vi aldrig sett denna plats tidigare..!? 😮
  Vart kan vi ha hamnat? Hur långt har vi åkt? Vad ÄR detta för fantastisk ort? HÄR vill jag bo!!

  Döm om vår förvåning (och “skämmsel”) när vi till slut insåg att vi var i vår grannort Huskvarna (bara att vi kom in från ett lite “ovant håll”), där vi ju varit hundratals gånger….haha…..:D Snacka om förvirring!
  Så några världsförändrande upptäckare är vi kanske inte…;) Men det är kul att bara “yra omkring” i skogarna lite….:D

  Förresten, här om veckan var jag ute på en mosse och vandrade. Då kom jag att tänka på dig…Sa till Thomas, som var med mig, att nu ska jag göra en “Jonnakulning”….Tror jag skrämde iväg alla eventuellt levande varelser från den där mossen…haha…;) Så nu är den stendöd…!!

  Du gör det BÄST!! Du är grym!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhh tack för din härliga kommentar. Så roligt att läsa om era turer med bilen. Och så roligt att ni lyckats förvirra er så totalt att ni trodde ni kommit någon helt annanstans. Men så fint att ni fick se Huskvarna med helt nya ögon! 😀
   Haha och vad kul att du provade kulning!! 😀 Jag kan lova att om du hört mig när jag övat så skulle du också inse att jag skrämt iväg alla levande varelser 😀

   Kram på dig ! ♥

   Reply
 10. Nicklas

  Fantastiskt! Du och kulning hör liksom ihop både du och kulning är något magiskt! Men mina djur reagerade när jag spela upp din film! Katten som var ute hoppade upp på fönsterblecket som hon brukar göra när hon vill in och hunden kom nedspringande från övervåningen gnydde och viftade på svansen och sprang till ytterdörren! Testade med en annan film där du pratar och hunden betedde sig likadant! Men så testade jag med en annan film med en annan person och ingen reaktion från hunden kan kanske vara att Kotte känner igen din röst. Hundar kanske inte har så dåligt minne som många säger! Ha en fin kväll:)<3

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Nicklas! Så roligt att dina djur reagerade 🙂 Det brukar mina också göra på kulning. Speciellt min katt.
   Verkar vara mångas djur som reagerar på just kulning, så det är lite intressant. Hoppas du haft en fin helg!

   Reply
 11. Åsa-Saga

  Åh, en vår-kulning! Så underbart vackert Jonna! (Här ute vid kusten vid Nordingrå hörde jag idag förresten årets första gråtrutar ropa sina vårläten över de öppna vikarna i havet. Våren ÄR här, på riktigt!)

  Jag är så himmelens full av beundran att du lärt dig kula – och helt själv! Jag blev så full i skratt när jag läste ditt inlägg för ett tag sedan om hur du övat i duschen och överallt. Det är roligt att tänka sig. 🙂 Och nu när resultatet visar sig så är det ju bara helt fantastiskt! Det är verkligen ett sätt att sjunga MED naturen. (Och det hör man ju i din video också – att den svarar! ♥ )

  Stor kram, och en fin fredagskväll!

  Ps. Bra lösning att påminna med länken under varje blogginlägg. Jag röstar varje dag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad härligt att du hörde gråtrutar ropa sina vårläten!! Vad underbart, ja då är ju verkligen våren här! 😀
   Haha ja jag har verkligen övat på kulning hela tiden och överallt. Om ni skulle sett hur det sett ut, och låtit, så hade ni trott jag varit galen.
   Men jag är glad att nu tycker om resultatet ♥ 🙂 Ska fortsätta öva så att jag blir bättre och bättre.

   Och tack, vad glad jag blir att du tycker om lösningen om en länk efter varje blogginlägg. och TACK för att du röstar varje dag!

   Stor kram till dig ♥

   Reply
 12. Peer

  Innrøm det; du er litt alv, og kanskje litt hulder. Vet ikke hva hulder på svensk.
  Forførende vakkert i alle fall. God helg!

  Reply
 13. hans

  Man ryser får ståpäls som Gunde Svan sade när Jonna kular.
  Har tittat på vilka Jonna tävlar mot ,dom har anknäbb och ska vara vackra på bild.
  Jonna är naturlig och gör vackra bilder.
  De är skillnad det.

  Reply
 14. Matilda

  Hittade precis in till din blogg och måste bara säga wow – vilka fantastiska bilder du tar!
  Kommer absolut klicka mig in här mer! 🙂

  Reply
 15. hondjuret

  Var tvungen att visa mitt barn.. Hennes kommentar var: wow, mamma. Kan hon lära mig? Vad duktig hon är! Jag tror att hon är magisk 🙂
  //sanna 7 år

  Reply
 16. Anonym

  Very beautiful, you remind me of the girl in Manon des sources the French movie in the south of France.

  Reply
 17. Linette

  Din kulning är magisk!! Tänk om man gick i skogen och fick höra något så vackert!! Önskar dig och kärleken o alla era djur en fin helg! ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja men klart ni ska testa! 😀 Ska lägga upp en video snart med lite övningsljud man kan göra 😀
   Kram ♥

   Reply
 18. made by mary

  Så vackert!! Vår lilla Doris 6 månader (Yorkshire valp) kom springande och var typ “ja ja jag är här, vad vill ni, vad är det som händer!” Det funkar verkligen på djur, måste lära mig så jag kan kalla på henne sen när vi bor på landet! <3 Magiskt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack fina du! Och hhh vad gulligt att hon kom springande 😀 😀 Ja det funkar faktiskt på en hel del djur! Så det är ju perfekt som lockrop för hundar om de nu lyssnar till det. Klart du ska lära dig 😀 Kramar ♥

   Reply
 19. Helly

  I’m just waiting from the email you’re going to get from the recording artist who wants to come and record you singing in the forest…. 😉 I wish I was that person!!! <3

  Reply
 20. Afrodita Tönnkvist

  Har röstat på dig,,,du ger mig mycket glädje,,älskar dina foto och ditt liv,skulle oxså leva som dig,,älskar din envishet, klokhet, kreativitet, du ger så mycket av din tilvaro?kram på dig dina älskade djur,och din fina kille ,,hoppas ni bli lyckliga i alla sina dar ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh men vad fint skrivet. Så många vackra komplimanger. TACK fina du!! Blir så glad!
   Och tack för att du röstat på mig! Det betyder jättemycket ♥ Kramar

   Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack!! Åh ja du skulle hört ekot i verkligheten. Kameran fångar ändå inte upp allt. Det var heeeeelt sjukt mycket eko på den platsen.
   Ska skaffa bättre inspelningsutrustning så jag kan fånga upp allt eko.
   Kramar ♥

   Reply
 21. Linette

  Vill bara tipsa om ett inslag jag såg på Rapport i igår kväll. Ni kan nu söka på’ Emilia byggde sitt eget mikrohus ‘ på nätet och se inslaget där. Jag tycker att hennes lilla hus liknar en mini variant av ditt hus, Jonna. ? Det gav mig nya idéer.

  Reply
 22. Lena D

  Du vidrör något som är långt bortom våra futtiga namnstrider om religion och politik, bortom åsikter och trender, bortom mitt och ditt… Du rör vid något mycket djupt och ursprungligt som för oss till en plats bortom tid och rum där gränsen för det möjliga har upphört att existera, där konkurrens inte behövs därför att vi har insett att vi alla är ett, att allt är ett, och att vi är en del av något så ofattbart stort att vi aldrig kan passa in det i de små utrymmen vi kallar för ord. Mitt barnbarn. 6 år, älskar folksagor, myter och legender, jag visade henne din film, och flera av dina foton med norrsken Hon blev djupt hänförd, andäktig. Stilla. Så steg tårarna i hennes ögon. “Farmor, nu vet jag var farmor X och farfar X är. (Mina föräldrar som “gick bort” för ett par år sedan) De är där inne i det som hon kular om. De finns där, inne i kulningen”. Sedan tände hon mycket högtidligt ett ljus, “För farmor och farfar X, och för alla de som saknar någon”. Sedan tillade hon: “När jag blir stor ska jag bo i norrskenet och kula i skogen. Man måste inte bli hårfrissa”.

  Du vet väl att du gör skillnad i världen, Jonna?! 🙂

  Reply
  • Elin

   Åh så otroligt vackert skrivet och beskrivet <3
   Ja Jonna berör verkligen, och det gör du också som kan beskriva det vi andra inte kan sätta ord på 🙂

   Stor kram till Dig och ditt barnbarn <3

   Ett stort tack och kram till Dig Jonna för allt Du ger oss läsare <3

   Reply
   • Mummi

    Åh…så vackert beskrivet så det gör nästan ont….
    alla ord känns fjuttiga, känslan är så djupt berörande.
    Vilken gåva till lilla 6-åringen också, att hon får ta del av
    Jonnas underbara tolkning av naturen!
    Kramar <3

    Reply
    • Jonna Post author

     Tack också Elin och Mummi för era jättefina ord!! ♥
     Och Olga, jaa det vore roligt att göra ett inlägg om denna fina kommentaren.
     Kram på er alla ♥

     Reply
  • www.olgamagnusson.se

   Lena D! Jag tycker mycket om att också läsa kommentarer Jonna får. Det här är nog den vackraste och starkaste. Någonsin.

   Jonna! Tänk om du kunde göra ett inlägg baserat på den här lilla berättelsen 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…Lena, din kommentar gav mig tårar i ögonen. Så himla fint…
   Och så vackert sagt av ditt barnbarn. Önskat jag var där och fick se och höra det i verkligheten.
   Tusen tack för att du delade med dig av detta, och för dina vackra ord som värmer i mitt hjärta.

   Kramar till dig och ditt barnbarn ♥

   Reply
   • Lena D

    Tack själv Jonna, jag är glad att du genom dina val i livet finns som en förebild för mitt barnbarn, och förstås för alla andra! Och tack ni andra för era fina ord om min kommentar, det hade jag inte väntat mig men är så klart glad och rörd över det! Visst är det härligt att se att en så kraftfull blogg som Jonnas sprider ljus och glädje som ringar på vattnet! Det är vad vi behöver allihop, positiv energi som hjälper oss att fokusera på möjligheter och livsglädje 🙂

    Reply
 23. Tina

  Tänk att vandra djupt inne i skogen så hör man denna kulning eka, man vänder sig runt för att lokalisera exakt varifrån ljudet kommer.. man vill se.. men ser ingen..men man vet att det finns nån/något där. Vackert, magiskt och hårresande! Grundtjärns egna skogsrå det är du Jonna!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vilken fin tanke 🙂 Ja jag undrar hur en person skulle reagera om den hörde kulning ute i skogen 🙂
   Tack för dina fina ord. Kramar ♥

   Reply
 24. Magnus

  Fantastiska bilder!, det är modigt gjort som du gjorde, fler önskar nog att dom hade vågat, ska man göra något drastisk förändring ska man göra det när man är ung….bra gjort!

  Reply
 25. www.olgamagnusson.se

  Det är egentligen för sent för mig att vara vaken. Men vill bara skriva ett litet “hej” innan sömnen. Åh vad det låter ljuvlig att ta bilen, kameran och termosen och bara få ge sig av ut på upptäcksfärd!
  Känns härligt också att få “prata med vidderna” ett teg – tack för fina kulningsfilmen, Jonna! Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack för din lilla godnatt-häsning 🙂 Jag läste den faktiskt strax innan jag själv skulle sova.
   Tack, är glad att du gillade min kulningsfilm!! Hoppas du haft en fin helg. Kram ♥

   Reply
 26. Tuva-Lena Bodin

  Underbart Jonna! Man ryser i hele kroppen, inte minst av ekot som kommer någon sekund efteråt. Det är såå typiskt skogarna vi omger oss med, den där lite vemodiga känslan man får när man hör någon som “kôk” som vi säj’ här. Och avstånden mellan oss kan inte återges på ett mer levande sätt. Tack! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så vackert skrivet!! Tack Tuva-Lena!
   Och ja, jag blir själv helt förtrollad av ekot. Ändå hörde kanske bara 1/3 del av hur det verkligen lät. Det ekade i flera steg. Jag ska skaffa en riktig mikrofon till kamerna så kan den förhoppningsvis fånga ekot ännu bättre 🙂
   Och ja jag håller med , det är något vemodigt över kulning 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 27. Emmy

  Jonna, jag oppnade tva fonster med din kulning pa min dator och spelade samtidigt. Det blev sa haftigt.. tva ljud.. osynchroniserade men det skapade magi.. och oavsatt hur jag tajmade dom tva sa lat det bra…
  prova 🙂

  kram,
  emmy

  Reply
 28. Bobbi

  Hello There. I found your weblog the use of msn. That isan extremely neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to readmore of your helpful inftnmaoior. Thank you for the post.I will certainly comeback.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.