Livet just nu

Hej kära ni!

Det är en dimmig torsdagsförmiddag här i Grundtjärn, och jag tänkte bara skriva ett litet inlägg och dela min senaste video om ni inte redan sett den.

Där berättar jag lite om allt möjligt som händer just nu. En liten uppdatering om läget helt enkelt. Som jag skrivit innan så håller vi på med mycket projekt “bakom kulisserna” och som tagit mycket tid senaste månaderna. Ni får se lite av det i videon här nedan.

Det har blivit väldigt utdraget med allt men vi tar ett steg i taget och ser fram emot när vi äntligen kan flytta in i våra nya “lokaler” i den gamla ladan och komma igång och öppna upp allt som vi jobbat med under så lång tid.
I skrivande stund är nu snickarna här igen och sätter upp våra alldeles unika dörrar gjort av gammalt virke och handsmidda spikar. Ser fram emot att visa er dom i nästa video/blogginlägg.

Jaja, nu ska jag sluta tjöta. Hoppas ni tycker om videon! ♥
Den finns med svenska undertexter för de som vill!

I videon så svarar jag också på lite frågor om min förra video som handlade om den sjungande isen, som för övrigt alldeles nyss fick över 1 miljon visningar! 😀

Många undrade om jag skulle göra en ny ismusik-video och det kommer jag att göra. Har redan gjort klart ett 3 timmar långt soundtrack med isens sång. Men i den här videon berättar jag att jag kommer att behöva använda förra årets isfilmer till den nya ismusik-videon, eftersom snön hade lagt sig över isen och det inte gick att se några vackra isformationer.

MEN, i förrgår så blev det tvärt varmare ute, till och med lite regn, vilket gjort att snön på isen smält. Så igår ägnade jag halva dagen åt att filma isen och alla dess sprickor som är källan till de vackra ljuden.

Alltså, is kan nog vara något av det vackraste jag vet. Det är helt otroligt hur vacker en is kan se ut uppifrån. Alla dessa fantastiska mönster och sprickor. Från vårt vanliga perspektiv går det ju aldrig att se. Jag är så evigt tacksam för drönare. SÅ glad att jag fick komma till jorden just NU när vi har den tekniken.

Att få flyga över isarna, bergen och skogarna…det är en otrolig känsla.

Dessa två isbilder tog jag igår. Ser ni de söta små fotstegen som går tvärs över denna bild? Vad kan de vara för djur må tro? En räv kanske?

I alla fall, nu inväntar jag att dimman ska lätta så jag kan ut och flyga igen och filma mer isformationer. Det gäller att passa på den korta stund på dagen medan ljuset är tillräckligt bra.

Det känns så roligt att få använda årets isfilmer till årets ismusik. Det hör ju ihop liksom. Det är ju dessa sprickor som gör ljuden som man kommer höra, och det tycker jag ger en extra dimension till upplevelsen.

Hoppas ni får en jättefin dag allihopa.
KRAM på er! ♥

31 Kommentarer på “Livet just nu

 1. birgitta

  Filmen är underbar, vilket otroligt jobb ni har på er fastighet men det blir spännande att se resultatet. Förstår också jobbet med att hålla varmt i så stort hus men om en månad vänder det ju och ljuset kommer tillbaka. Lycka till med dagens filmning.

  Reply
 2. Magnus

  Även om jag gissar att det börjar smyga sig in ett visst mått av otålighet att få klart allt det nya så att ni kan komma igång igen i både nya lokaler och på nya plattformar så är det bättre att skynda långsamt. Att få det rätt och riktigt från början och därmed slippa att göra om när ni sedan är full gång igen.

  Isen är vacker men här nere är den långt borta. När jag åkte hem i natt så var det 9 plusgrader och regn. Blir inte mycket is av det!

  Reply
 3. Lena

  Hi! I’m sorry for my English. I have a question. I don’t know why, but sometimes on YouTube I have your videos translated into my language. I even have the title in my language, and I watched whole a film, and whole video is translated. Of course I understand your English, but I’m definitely I prefer your videos in my language, haha. This is very good. Why is this happening? I want more! Kisses xx

  Reply
 4. Miss Mindful

  Magisk ismusik! Visste inte att is kunde sjunga. Att följa dig är som att förflyttas till en annan värld. Inspirerande för mig som själv just börjat blogga från en ö i skärgården. Titta gärna in hos mig, om du har lust. Mymindfulliving.se Tänker fortsätta följa dig i ditt nya hus.

  Reply
 5. Francine H.

  I’m really excited to see your finished barn! I can only imagine how nice it will be for Johan and you to work in there. The film you take of the ice is just so stunningly beautiful, thank you so much for letting us see such wonderful views of our Earth!! So grateful of your appreciation of the beauty of nature and that you share your work with us.

  Reply
 6. Francine H.

  I’m really excited to see your finished jewelry workspace. I can only imagine how nice it will be for Johan and you to work in there. The film you take of the ice is just so stunningly beautiful, thank you so much for letting us see such wonderful views of our Earth!! So grateful of your appreciation of the beauty of nature and that you share your work with us.

  Reply
 7. Kirsten

  Jeg gleder meg til isfilmen med de fantastiske lydene og bildene. Så fint at du fikk filme isen allikevel i år 🙂 Det er vakre bilder av isen som du viser her i bloggen. Jeg elsker også is i naturen og frost. Alt det vakre som naturen skaper. Men…her er det 5 varmegrader og regn regn regn… Når din nye hjemmeside kommer, vil det da fortsatt være mulig å lese alle dine gamle innlegg? Jeg håper det! Du har skrevet så mye fint og delt så mange fine foto i løpet av alle år som du har hatt bloggen.
  Kram til deg

  Reply
 8. Catherine

  Yes, please record more of your music! Looking forward to a CD of kulning sometime (when you have time in your busy life!). Love your take on “Du gamla, du fria” and have been singing it.

  Reply
 9. Evy

  Vad härligt med en smedja och ateljé på gården. Särskilt med tanke på att ni slipper fara omkring på vägarna. Men värmen???

  Ett tips från mig som också har ett stort hus: Gör en panncentral i ett av uthusen med en vattentank modell större. Sedan en kulvert till huset och element här och var. En brasa om dagen och ni har varmt i hela ert fina hus 😀 . Väl värt att satsa på då det blir lite mindre risk för eldsvåda i huset och skön värme. Kakelugn kan man ha ändå bara för njutningens skull 😉

  Tack för fin video, och önskar er fina dagar framöver.

  Kram från Evy i södern.

  Reply
 10. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Snön och regnet som föll här
  blev till en tunn dubbelis.
  Som trots mina ankfötter
  och fjäderlätta 96 kg inte bär.
  Blir spår som liknar en Yetis fotbad.
  “Fotspåren” i videon, fem tår? klor?
  Gissar på ett mårddjur, järv.

  Tiden går och det blir många steg
  Men om det gick bra igår
  Är dörrarna på plats och ni kan
  snart stänga dom för byggprojektet.
  Öppna för tid med smide.
  Ni har utrymme för erat och Nanook
  för sin specialkompetens 😀

  Istället för att bygga, håller jag på att
  riva öppenspisen på övervåningen
  för den har släppt från murstocken.
  Blir en dag med damm
  istället för dimma.
  Håller mig varm, men det såg “lite”
  mysigare ut när värmen började
  sprida sig hos er.
  Jag önskar att du får ett ljus
  som kan fånga dagens sprickor.
  Att Johans finger inte har sprickor,
  sen skada? Att det läker snabbare.
  Och att Nanook har tid för sina egna
  projekt 😀

  Johan och Jonna
  Tiden går och det blir många steg.
  För fyra år och några dagar.
  KRAMAR!

  (Hur ser “gårdstjärnen” ut nu?)

  Reply
 11. Sandra

  Jag tycker det är ett riktigt otäckt ljud när isen sjunger. Har stått ute på bron hos mormor många gånger och lyssnat på isen som fanns nedanför. Men aldrig känt ett lugn av det utan bara att det låter otäckt 🙂
  Jag hade blivit så stressad och mörkrädd av att lyssna på de ljuden på en inspelning.

  Reply
 12. Malin

  Vad har du för sorts drönare? Blir mer och mer sugen på att skaffa en när jag ser dina filmer och bilder ❤️

  Reply
 13. Hans

  Dear Jonna,

  here we have no fog. And also no dust.
  Nevertheless, I do not see clearly.
  Must be due to the dry heating air.

  “Ungstjärna” no longer feels like she was born too soon.
  But she feels like it’s worth to being born sooner.
  Another young star is thankfully born
  to make the universe a little more brighter and warmer.

  A room without a name is glad about given a name.
  The time wishes a version of your song that is more long.
  Because space and time take forever. But happy I am,
  to live in a time when “Ungstjärna” was born.

  You do not hear it when I laugh 🙂.
  When there is no snow also no traces you can see.
  But much more important, I hear your laugh.
  Whales also hear over thousands of miles what they don´t see.

  Congratulations to the 1.2 million views! … And also to the 5.4 millions of course!! … 😮🙂.

  I’m looking forward to the winter and snow, although I haven´t still found any place to take an icebath in tropical germany. But that doesn´t matter. Much more important: Get well, Johan!!

  Underbar fredagsmys kväll på er båda och KRAM! STOR KRAM! ❤,
  Hans

  Reply
 14. Keli

  Dearest Jonna: I loved your video on your first winter, you and Johan, in your new home. So beautiful😍
  I am so looking forward to your new Singing Ice video, and the new drone footage you captured.
  Much Love to you both, from Ontario, Canada 🍁…Keli 💖

  Reply
 15. PJ:s byffé - från by till fe

  Skogen och naturen är en viktig del av Jonnas blogg och därför vill jag tipsa om ett K Special program som heter ”Den inre skogen”. Det handlar om skogen och dess väsen, inspiration för konst och ljudinspelningar av naturen. Inte minst inslaget om ljudinspelningarna är intressant med tanke på Jonnas projekt med isens sång. 40:25 tycker jag Helena Granström ger uttryck för intressanta resonemang om stadens roll.
  Många fina naturscenerier finns i programmet som också går att se i utlandet.

  https://www.svtplay.se/video/24541825/den-inre-skogen

  Reply
 16. Floki

  An interesting list you posted on Instagram. What is always present in each one of these experiences? Wouldn’t that be you, the witness? Do I see the world because it is out there or does the world appear to be out there because I see it. Materialists cling to the first statement but when one digs deeper, the second one becomes obvious. What is “out there” is just completely meaningless whirlwinds of energy. It is the Universal Mind that projects them and gives them forms and names we see and act upon in our daily life. Our little minds are just a tiny subsections within it. This is called a transactional reality everybody agrees upon if one’s senses function properly. But as a part of the Universal Mind we have not an unlimited but nevertheless great power of manufacturing our own meaning and therefore our experiences within a transactional reality. For some the song of the ice is beautiful, for others it is frightening. Why?

  It is our conditioning that provides the lens through which we interpret what is happening within and around us and most of it is hidden in our subconscious mind. If we do not make an effort to become conscious of it and work hard to neutralize it, most attempts at changing our experience through positive thinking, will have a very limited results. It will be like putting a thin glaze of positivity over a vast structure of old, negative patterns.

  Following roads into the unknown🏇, experiencing vastness of space in the mountains and falling into it 🌄🌌, being swallowed by northern lights. 🎆 What do all these butterflies 🦋 have in common? Wouldn’t that be a deep yearning for transcendence and merging with The Divine? This yearning is chasing you like a cloud 🌥 and you are excited about and a little scared of it in the same time. 😃😨 It is perfectly natural. 😊😺

  Reply
 17. Katherin Delgado

  Hi Jonna, I just wanted to say thank you.
  I am a 19-year-old girl from Latin America, who felt so lost … so lost with her future. I didn’t know what I wanted for my life, I didn’t know where my place was.

  But I found you.

  Your videos woke up something strange in me.
  It was as if my heart told me that I belong to a place like the one you live.

  Your videos make me feel at home.
  I’m not having a good time.
  I have many problems, depression, I feel very sad most of the time, and your videos are my escape to happiness.

  Your home makes me feel peace, and I want something like that for me.

  And I’m going to give it my all to get that peace.
  I don’t know how, I don’t know where to start, but I’m going to get it.

  And when I do, i will write to you again… to tell you that my goal was met.

  So, I just wanted to say thank you, You lit my way.

  A hug for you and your husband.
  And a big hug to Nanook <3

  Sorry for my english, i speak spanish!

  Reply
 18. Alfredo Ravinet

  Jonna,
  Thank you for the beautiful videos you have posted. Have you vlogged or blogged about your drones and the camera equipment? I was curious of the brand and models. I’m interested in the technical aspects of your overhead videos. In one of your videos you mentioned that your Mother helps you with the technology. Has she done any videos about the technical challenges of living and working in the remote wilderness? If not, maybe you can inspire her. 🙂 Please let know if you have any of this information. If not it’s OK,please do not go to any trouble for this.

  Thank you for all you do!

  Reply
 19. Ebba Glasell

  ♥Tusen tack för ännu en helt underbar vlogg! Jag älskar att se på dina videos, inte bara för att de är så underbart vackra och man ser hur mycket du tycker om ditt & Johans nya hus och ert nya liv där, men även kärleken till naturen och hur du berättar om dina planer!! Förstår exakt hur du känner för just nu är jag inne i ett flow musikaliskt sett & älskar att komma tillbaka till det efter en lång tid ifrån det som är mitt hjärtas största glädje!! Hopppas att ni snart får öppna webbshopen igen, och när ni gör det kommer jag garanterat att köpa! Ha en fridfull & ljus (även om det är en av de mörkaste säsongerna uppe i Norr just nu) Advent och Jultid! Många kramar från en norrlänning till annan!! ♥

  Reply
 20. Elsa

  Jag har just sett en av dina stämningsfulla Luciafilmer på you tube.
  Jag älskar Luciatraditionen! Jag hade tänkt vänta tills den 13-e med att kolla men kunde inte hålla mig. 😊🕯🎶
  Hoppas ni har en mysig Adventstid. 🌟
  Hälsningar från mig uppe i Tornedalen.

  Reply
 21. Ana Félix

  Hi Jo… my english is not so well that’ll be but i need to say this:
  you are a pure inspiration soul! I love your description of a place that is so coold… and you make me feel so warm!
  I’m portuguese, on the north of portugal… you inspired me to find my place in the art on nature… I hope in some day we found us like inspirater artists!
  love your work… continues in the way of love and soul!
  I wish you the most hapiness with and for your husband and family!

  Reply
 22. Moa

  Du gör så otroligt vackra skildringar av isen, vintern, naturen och ert liv… Njut av din gåva för det vackra och din talang att kunna kommunicera det genom din konstnärlighet!
  Jag njuter av att se och höra.. och jag blir så in i hjärtat glad över att det är den norrländska ensligheten som du gör detta i. Att skogen och naturen får en sån framträdande roll och blir en attraktion för så många människor genom dig! Du ger dessa element själ och en sån underbar känsla…

  Varma hälsningar från elden i en annan stuga långt söderut från din!

  Reply
 23. Miss Mindful

  Hej Jonna!
  Tack för en fantastisk blogg. Du är en stor inspiration för mig som färsk bloggare. Jag bloggar från Stockholms skärgård, och älskar liksom du naturen och livet på landet. Jag har flyttat ut från stan och ett hektiskt liv i mediebranschen för att prova mina egna vingar och leva mer i samklang med både mig själv och naturen runtomkring. Din film om ismusiken tyckte jag särskilt om. Så mycket att jag rekommenderar den till mina följare i dagens blogginlägg. Du kan kika om du vill.Det ska bli spännande att se vad du hittar på härnäst! Allt gott!
  https://mymindfulliving.se/2019/12/11/en-vintersaga-utanfor-dorren/

  Reply
 24. Sonia Vigen

  Hello Jonna, Very nice video as usual. I have a silly question. If the house is not always warm, how do you keep the water pipes from freezing and bursting? I come from Toronto and in my boyfriend’s cottage the temperature had to be kept at 50 degrees Fahrenheit or higher so that the pipes would not freeze and explode. Of course we had a furnace to keep the house warm. It seems like a waste of money and energy to keep a house warm when no one is using it, but it was necessary. How do you keep the pipes warm?

  Best Wishes, Merry Christmas, Sonia

  Reply
 25. Josephine

  Oh ja, is kan vara så otroligt vackert!
  Småland en vinter 2000 eller 2001, en mindre insjö, solsken och perfekt skridsko-is! Jag som inte brukar åka på sjöis var nervös att den inte skulle vara tjock nog (den var minst 10cm *lol* ) och mönstren! Som jättelika snöflingor – spindelaktiga blommor – så otroligt vackert! <3

  och sedan istappar. Så fina med med lite solljus eller ljus från en lampa bakom. Islyktor är också mysiga.

  Jag har delat din is-film med flera av mina kollegor. You will be famous in Belgium too. 😉

  Reply
 26. Josephine

  Jo, en fråga som jag funderat en del på; Det finns mycket fin skog runt omkring din by, men det är ju inget naturreservat utan “industri-skog” som kommer att huggas ner. Vet du något om hur skogsbruket bedrivs i dina omgivningar? Om det huggs mer varsamt och sparsamt eller om det fortfarande sågas ner till stora kalhyggen? Efter kampanjen för att stoppa vindkraftverken – just för att bevara den fina naturen! som vi får se filmade med din dron, hur blir det nu med skogsbruket?

  Och om du gillar is så kanske du finner följande fotografier från is och snö i Ardennerna samt isskulptur-utställningarna intressanta. 🙂

  https://giraffen197.webblogg.se/2013/february/vinter-i-ardennerna-winter-in-the-ardennes.html

  https://giraffen197.webblogg.se/2013/january/isskulpturutstallning-i-brugge-icesculpture-exhibition-in-brugge.html

  Tack! <3 <3 <3

  Reply
 27. Sara Danielsson

  I mjölkindustrin tas alla kalvar från sina mammor efter födseln och placeras i ”ensamboxar”. Fint ändå att du befann dig på en plats där korna får behålla sina kalvar? Är det där du också har en ko?
  Berätta gärna mer någon gång.
  Uppmanar till att följa ”mjölksanningen” på facebook.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.