Luciamorgon

Det är mitt emellan natt och morgon och det starka månljuset utanför fönstret får frosten att glittra som kristaller. Elden i spisen och ett litet ljus på bordet är det enda som lyser upp här inne i stugan. Luciamorgon. Det har alltid varit en speciell morgon för mig. Ända sedan jag var liten, när mamma och pappa väckte oss barn extra tidigt och vi drack glögg och åt lussebullar i ett mörkt vardagsrum med ett tänt ljus och luciamorgon på TV. Att få vakna till det var en av årets mysigaste stunder. Jag känner stämningen så starkt än i dag. Det var något alldeles magiskt i luften. Och de vill jag återskapa och få leva vidare.

Det var luciamorgon 2011 när jag för första gången gick ut i natten och lussade, i min hemmagjorda luciakrona av björkgrenar, bombull och sidenband. Jag tog den här bilden då, och la upp på bloggen tidigt på morgonen. Jag minns lyckan jag kände i vetskapen om att andra skulle få vakna och känna den där mysiga, magiska luciastämningen. Efter detta blev det en tradition att gå ut och lussa i natten. Nästan varje år efter det har jag gjort något lussande, i både bild och film.
Förra året tog jag den här bilden när jag tände upp marschaller i skogen mitt i natten och lussade under en stjärnklar himmel och till ljudet av isen och en skrikande räv längre bort.  Det var -17 grader ute och den iskalla mässingkronan på huvudet gav mig så mycket känslor från alla de tidigare år jag varit ute. En kombination av så mycket. Nattens mörker och känslan av att trotsa en viss rädsla. Att tända första marschallen och känna den bekanta lukten av lampolja. Första marschallen, som blir min trygga punkt. Het stearin som rinner ner längs hårbotten och värmer mig på ett oförklarligt skönt och smärtsamt vis. Euforin över att vara där, mitt i en stämning jag fått skapa med mörker och ljus. En känsla av att natten sjunger med och skapar med mig.
Och sen, känslan över att komma in i värmen igen och dela natten med er. Det ger så mycket tillbaks att jag år efter år får samma starka vilja att göra om det igen.

Nu vill jag önska er alla en glad lucia och en underbar dag med den här luciafilmen från 2012 som nu blivit tradition att visa här på bloggen varje lucia. Den natten var verkligen utöver det vanliga, och det var som om allt hjälpte till för att få det att bli så som jag önskade.

Hoppas att ni får en mysig dag fylld med magi.
Tack för allt ljus ni ger mig. Här får ni lite ljus tillbaks ♥

73 Kommentarer på “Luciamorgon

 1. Cherie

  What a beautiful video and story. I love your voice it is magical. When I read your story my heart opened. It is my story only I haven’t found my village yet, have not left the hustle and bustle yet but soon. You inspire me. Thank you for your art and following your heart.

  Reply
 2. Steven Naylor

  As with your heart open to God and the World.. You are an amazing young women . What a wonder it is to be able to being the light to all of us. Thank you.

  Reply
 3. Johanna Vildblomma

  Tack för allt ljus och glädje du sprider!Blir alltid lika glad i hjärtat av dina fina filmer!önskar dig en fin lucia dag!kram selene✨?

  Reply
 4. Michel de FRANCE

  Merci !!! Vous êtes La Lumière du Monde Who Bring the PEACE Over the World’s Blessing’s
  Gratitude

  Reply
 5. PJ:s byffé – från by till fe

  Vilken fin bild, den första. Rena mästerverket! Tack för att även jag i år fick uppleva Lucia!

  Var det överbelastning på din blogg nu på tisdagsmorgonen? Kändes lite seg och ett tag kom jag inte alls in.
  “The website is temporarily unable to service your request as it exceeded resource limit. Please try again later.”

  Reply
 6. Rania {Rowan Tree}

  Jag har inte alls haft mycket jul / vinterkänsla i år. Trots att alla tänt upp så mycket ljus hemma, vi har ätit lussekatter och pepparkakor och jag kollar på julkalendern varje morgon.

  Men nu, nu fick jag allt lite mer sådana känslor. Tack Jonna <3

  Reply
 7. made by mary

  Underbara du, som vanligt sprider du glädje och ljus precis överallt där du går. Tack för att du gjorde den där magiska luciafilmen från 2012, den är helt makalös. STOR kram och ha en fantastisk Lucia med Johan och alla djuren! <3

  Reply
 8. Birgitta Winblad

  Men åhh så vackert?? Jag minns så väl känslan och återupplever den så starkt varje Lucia. Luciasång var ju ett naturligt inslag då jag gick i musikklass i mellan- och högstadiet. Ögonen tåras när jag ser dig som Lucia, så vackert och mäktigt❤️

  Reply
 9. Lindan

  Gick upp lite extra tidigt för att se Luciamorgon på SVT och få lite luciakänsla…Men måste erkänna att jag blev lite besviken. Hoppigt och “o-luciigt”, och inte alls som jag tänkt mig…..

  MEN….vilken tur att det finns någon som vet, förstår och kan sprida lite RIKTIG luciastämning!! Tack finaste underbaraste Jonna för det vackraste Luciatåg jag någonsin sett!! <3 Jag väljer dig som Lucia idag, imorgon och för alltid!! 😀 Så stämningsfullt så jag rös i hela kroppen! (och att jag som vanligt grät behöver jag väl inte nämna….;) )

  Så STOR KRAM till den vackraste Luciorna av dem alla – i själ och hjärta!!

  TACK TACK TACK!! <3 <3 <3

  Reply
 10. Niki

  Lucia har också alltid varit en högtid som betytt mycket för mig. I skrivande stund sitter jag på jobbet framför datorn med glitter i håret och väntar på att lussebullar ska levereras. När jag kollar på din luciavideo känner jag hur jag kommer in i stämning trots trist kontorsmiljö och hur inspirationen till att skriva väller upp inom mig. Tack för att du delar med av din magiska värld och glad Lucia! 🙂

  Reply
 11. James lee

  Jonna,
  You touched my heart with such reverance and bueaty that tears of happiness fell down my face.
  The spirits of the forest are strong again after such a bueatiful worship.
  Oh dear sister of the Woods ….you will always have my friendship, respect and love many years to come.
  Good Blessings to you Jonna.

  Reply
 12. Kajsa

  Vilken fin och magisk luciastund vi fick till frukosten i morse, tack Jonna för att du finns och förgyller vår vardag. Kramar till dig!

  Reply
 13. Anna

  Glad Lucia Jonna! Skulle jag kunna få ställa en fråga som jag hoppas du har tid att svara på? För ett par år sen köpte jag min första systemkamera. Det har blivit väldigt många bilder sen dess, jag tar ofta över hundra per fototillfälle och är uppe i flera terabyte totalt nu. De allra flesta bilderna vill jag spara, och därför har jag nu jättemånga bilder som alla måste sparas nånstans. Jag har två externa hårddiskar och ytterligare backup online, men snart får jag inte plats utan måste köpa ännu mer förvaringsutrymme. Jag har mycket lite pengar, och inte råd att köpa nya dyra hårddiskar osv. Det är ju inte bara nytt utrymme som behövs, utan även att man måste ersätta gamla hårddiskar vart eftersom. Jag tycker det är så svårt och besvärligt, det här med hur man ska spara alla digitala bilder. Kan du inte berätta hur du har löst det här? Jag tänker mig att du också måste ha jättemycket bilder nu, sparar du allt och hur?

  Tack för en underbar blogg!

  Reply
 14. Magnus

  Tack Jonna!
  Din Lucia-film är numera en tradition här hos mig denna morgon. Ja, här är det “morgon” för mig och katten fast klockan snart är 11 på förmiddagen och det är ljust (nåja) ute. Nu har jag fått en dos julstämning och det är dags att gå och sätta på kaffet. Dags för frukost!

  Jag önskar dig och din familj en fin Lucia-dag!
  Stor kram!

  Reply
 15. Pamela

  That first portrait photo of you in the window is stunning. That gold against the blue… It is like a painting. I really love it.

  I want you to know that because of you, I will celebrate my first Lucia ever. I had been aware of the holiday peripherally, but no one I knew celebrated it. So you have introduced me to this day in a very beautiful way, and have made me want to make it part of my holiday season. The idea of bringing light to the darkness is such a powerful one.

  Thank you for bringing me Lucia!

  Reply
 16. Lena Berg-Nordenberg

  Helt underbara och inspirerande bilder. Stort TACK Jonna för att Du delar med Dig av allt det vackra och ha en fin Lucia Dag!

  Reply
 17. Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom

  Underbart! Tack för att du bjuder på ljuset! Magiskt!
  Har på morgonen tänt i brasan och tittat på lucia på TV.
  Så här i juliga stresstider skulle jag vilja tipsa om Karolinska institutets stressforskares test för att se om man är nära eller långt ifrån utmattningssyndrom. Jag har lagt upp det på min blogg. Vill inte att någon ska hamna där jag är och framför allt varit.
  Önskar dig och alla en lugn och skön tid inför julen
  KRAMAR

  Reply
 18. Peter

  Tack tack från djupet av mitt hjärta för den finaste luciamorgon jag fått uppleva till din underbart vackra och stämningsfulla film.
  Du vet verkligen hur man skapar magi. Jonna, vår alldeles egna norrländska Luciadrottning <3

  Massor av ljus och kärlek till dig!

  Peter

  Reply
 19. Nina Öhrnberg

  Tack käraste Lucia! För i mitt tycke är du en riktig Lucia som sprider glädjande ljus till oss andra. Din lilla film har jag redan sett ett flertal gånger och fler lär det bli innan kvällen.

  Reply
 20. Louise A

  Vad ska jag säga Jonna, jag/vi är helt tagna efter att ha sett den vackra luciafilmen. Vi alla på jobbet firade luciamorgon till din underbara luciafilm på storbilds-TV. Jag lovar dig, inte ett öga var torrt.
  Tack ❤❤❤

  Reply
 21. Mari

  Feeling both joy and a bit sadness seeing this, it’s such a lovely video and so beautifully done. Makes me feel closer to home but also making me miss it terribly. Sweden sure is beautiful this time of the year. Thank you for sharing this with us.
  Happy Santa Lucia & Winter Solstice

  Reply
 22. ♥Maria Alvljus♥

  Du vackra och fina Ljusgudinna♥. Så vackert det är när du tänder ljusen i skogen under de snöklädda granarna
  och med den underbara sången till. Jag ryser och blir alldeles tårögd av den skönhet du sprider…
  Så stämningsfullt och strålande vackert♥
  Tack Jonna♥

  Reply
 23. Birgitta

  Har nu sett ett antal luciatåg, allt från förskolebarn, skolbarn och vuxna, men din Luciafilm skapar så otrolig stämning och när man läst en del av inläggen runt ditt eget slit med marschaller och kyla så njuter jag med “ståpäls”. Jag har dessutom kvar din fotokalender där du har just Luciabilden för december framme. Den bilden kommer jag att ha framme många fler år. Tack för den underbara känsla du skapar!!

  Reply
 24. Dennis Scarpitti

  Thank you for sharing this wonderfully powerful video production! The artistic beauty, creativity, instrumentals and vocals are absolutely magnificent! May God fill you with His Loving Blessings! Merry Christmas!!

  Reply
 25. Janet Doane

  I’m sitting here with tears in my eyes, chills, at the beauty and wonder of your video. Jonna, you amaze us… your beauty as a light carrier shine before the world… how you put so much love into everything you do continues to touch my soul every day. Many blessings and much love.

  Reply
  • Oljan Sköld

   Hallojj Jonna! Måste tacka dig för dina Lucior du gifvit oss genom åren. Hos mig har din Lucia ” fastnat” för nu å framåt,så länge jag tyar med iaf. Önskar dig ena goer Lucia å ena goer jul ? åå gifvetvis ena goert GOTT NYTT ÅR åsse.
   Kramohej från Oljan ? ? ?

   Reply
 26. Lars 8463

  En ny dag
  En ny morgon
  En ny tradition
  En gammal tradition

  Min själ brukar vakna
  någon gång mellan
  ett och fyra på “morgonen”
  När gårdagens tankar
  lagt sig till ro och somnat.

  Så nu ligger den och lyssnar
  på det rena starka ekot.
  Från ljudet och ljuset.
  Från din själs känslor.

  Ligger och lyssnar.
  På en stund av ro och värme.
  Som många behöver.
  Som JAG behöver.

  Den här morgonen
  är speciell.
  Den här morgonen
  är inte speciell.

  För din själs känslor.
  Sprider rena starka ekon
  av ro och värme.
  Under hela året.

  Kram

  Reply
 27. Sara

  Tack Jonna för den härliga Luciakänslan! Tack vare dig fick jag uppleva stämningen ända borta i Amazonas regnskog där jag bor. Njut av snön och den vilda naturen!

  Reply
 28. Gunilla

  Åå! Jonna vilken fin och stämningsfull text och så fina bilder. Videon är underbar och den har jag sett flera gånger. Men Luciabilden med stjärnhimmel hade jag inte sett. Den borde du ha som fotoprint tycker jag. Det som är så jättespeciellt med dig är att du har blivit vuxen och ändå lyckats behålla något som de flesta av oss tappar någonstans på vägen till eller i början av vuxenlivet.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.