Ögonblick från veckan

Hej på er!
Det har varit lite glest med blogginlägg i veckan. Men det är inte för att det hänt för lite utan snarare tvärtom. Det har varit väldigt mycket praktiskt arbete i veckan så kameran och allt annat skapande har hamnat lite vid sidan om. Och när jag haft tid så har jag suttit med datorjobb istället. Men ibland behöves ju det också. Speciellt när man bor så här på landet så är det alltid mycket att göra vid sidan om beroende på årstid osv. Maj är alltid en sådan där månad när mycket ska göras och förberedas.

Jag har knappt rört kameran i veckan men numera har man ju alltid en liten kamera med sig i mobilen så jag tänkte visa några sjaskiga mobilbilder från veckan! Så ni vet vart jag har haft för mig. Hur har er vecka varit? (den är inte slut än iofs, helgen har ju bara börjat, wiiiii!)

051501

Mina tremänningar har stuga i Grundtjärn och sedan drygt en vecka tillbaks har de varit här i byn för att dränera runt huset. Jag har självklart inte kunnat hålla mig från att gå dit och greja. Gräva i grus och lera och köra traktor och grävskopa, det är sådant jag älskar. Den här veckan har varit väldigt tung fysiskt, men väldigt rolig!
051506

Här ser ni Arvid och Per Henrik som ni kanske känner igen från växthusbygget, som vi gjorde för exakt ett år sedan nu! Här håller vi på att skyffla grus ner “vallgraven” som grävts runt huset. Ju längre bort från grävmaskinen ju svårare blev det att få fram gruset. Men med den här smarta lösningen med hjälp av plåtar så gick det ganska bra.
051502

Och mitt i allt har jag fått hem årets ved, vilket känns väldigt skönt då jag under flera månader gått och grubblat över hur det ska gå med årets ved. Den här tiden varje år brukar jag ha varit klar med att klyva årets ved som jag fällt i mars/april. Jag har alltid köpt på rot av SCA som det kallas. Då får man alltså köpa ved i form av björkträd, 10 kubikmeter för 650 kr (vilket är jättebilligt och bra). Men då måste man också göra allt själv. Fälla träden, såga i kubbar och frakta hem och sedan klyva. Men jag, min mamma och min gammelmorbror Tage har alltid hjälpts åt med varandras ved. Tage har också en stor traktor och är snabb med motorsågen, så det har faktiskt gått väldigt bra i alla år.
Men för att göra det ytterligare svårare för oss som bor på landet måste man nu enligt en ny lag ha motorsågskörkort för att få köpa på rot av SCA och fixa sin egna ved, om man inte äger egen skog. Det innebär alltså att även Tage, som hållit i en motorsåg sedan han var liten grabb måste investera flera tusen kronor på att ta ett motorsågskörkort. Det lämnar många av oss ute på landet med svårigheter inför nästa vinter.
Jag ska inte babbla på om det här för länge, men det slutade alltså med att jag fick köpa ett lass med 15 kubikmeter ved från Junsele istället. Men jag är faktiskt väldigt glad för det. Fick ett bra pris och det känns också ganska skönt att slippa allt jobb i skogen i år. För det är tungt det också.
Nu återstår bara att såga dessa i kubbar och sedan klyva, vilket jag fortfarande grubblar på hur jag ska göra. Det är dyrt att hyra en kap och klyv och jag känner mig fortfarande inte så säker på motorsågen för att kapa allt själv. Å andra sidan lär man ju sig allt eftersom. Men det löser sig, det gör det alltid. 
051503

Tänk att den här jädrans veden betyder så mycket för mitt liv här. Utan den är jag körd. Jag känner verkligen en slags hatkärlek till ved. Så många gånger det tagit så mycket tid från mig och jag svurit över att jag måste ägna våren till att bara förbereda inför en nästa lång kall vinter. Det bara går runt runt. Men nu ska vi inte bli bittra här! Nu har jag i alla fall min ved och jag vet att jag kan bo kvar här en till vinter ♥
051505

Nayeli har jobbat på bra de här dagarna också. Varje dag kommer hon in med sin fångst. Ibland har de huvudet kvar, ibland inte. Jag berömmer henne samtidigt som jag tar en skyffel och kastar ut fångsten genom dörren innan inälvorna börjar trilla ut på min matta.
051504

En av kvällarna efter en lång arbetsdag bestämde jag mig konstigt nog för att gå ut och springa en mil.  Jag har aldrig sprungit så långt på samma gång men jag har länge tänkt att jag vill göra det och bevisa för mig själv att jag kan springa så långt. Och det kändes som så mycket var halvfärdigt i mitt liv just nu. Små påbörjade projekt överallt, och massor av små mål som jag inte uppnått. Jag behövde göra någonting som jag kände att jag klarade av att slutföra. Så om jag sprang en mil så skulle det bli lite symboliskt för mig själv att jag faktiskt slutfört något jag velat göra. Så jag gjorde det! Jag sprang en mil, och det var så jäkla härligt. Dessutom regnade det och den här vackra regnbågen lyste starkt ovanför mig hela tiden. Hela rengbågen syntes och ibland sprang jag i riktning mot regnbågens slut och det triggade mig att fortsätta och jaga skatten.

29 Kommentarer på “Ögonblick från veckan

 1. Åsa

  Heej 🙂 shit va bra ni är 🙂
  Du gör säkert det, men om inte, glöm inte att avmaska henne…det gjorde jag med min kisse då jag inte trodde han åt något utan bara släpade hem fångsten..
  Kramar Åsa

  Reply
 2. Magnus

  Ja, våren innebär alltid en massa jobb! I alla fall om man har hus, och båt. Egentligen lite synd för det är ju den här tiden man skulle haft tid att bara vara så man riktigt kunde njuta av att ljuset är tillbaka och naturen vaknar till liv igen. Men samtidigt är det ju skönt att kunna vara ute och fixa och dona utan att behöva en massa tjocka kläder! 🙂

  Reply
 3. Leif

  En trave ved. Men visst är det mer än 15 kubik? Jag skulle gissa på 20-25. Och det blir ju närmare dubbelt så mkt när du kapat och kluvit.
  Att hålla på med ved är en inställningsfråga som så mkt annat i livet. Och då är det lättast att bara älska veden som värmer så många gånger. Gratis styrketräning dessutom 🙂

  Reply
 4. Nina

  Livet på landet, eller hur?! Jag är uppväxt med dendär veden 😀 och ävenom jag inte behöver dona med den i dag, så hyser även jag en hatkärlek gentemot klabbarna! Girlpowerhälsningar alltså!
  Och milen! Sådär bara, häftigt! Heja, heja ♥

  Reply
  • Mikael

   Härlig vecka som dessutom ger extra energi åt dina ensamstunder i naturen, som ger energi åt sådana här veckor som ger energi åt osv… 😉 Balans 🙂

   Reply
 5. Birgitta

  Härligt med ved! Vilken vecka med så stora variationer. Skönt med en fina regnbågen och alltid blandade känslor när katten komme in med sin jaktlycka. Så härligt också med ditt fotouppdrag till skivomslag. Ha nu en skön avslutning på helgen??

  Reply
 6. Ingela

  =) Oj vad jag känner likadant med veden!! Hatkärlek!! Ska faktiskt strax ut och arbeta med veden. Hade tänkt att sätta mig bara en stund för att se i din blogg och så är det ett inlägg om just ved. =) =) Nu känner jag mig inte lika ensam längre. Tack! Jag ser det som att jag får arbeta med kroppen. Pepp, pepp.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha bra timing att jag precis skrivit om veden när du ska ut och jobba med veden!
   Lycka till! We go through this together 😉

   / Jonna

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är mycket med ved! Det är både roligt och jobbigt på samma gång 🙂

   Kram
   / Jonna

   Reply
 7. PJ:s byffé – från by till fe

  Det var minsann inte billigt att ta klass AB för att få fälla träd. 5-6000 kr + moms. Kan kännas till viss del som bortkastade pengar för de som hanterat motorsåg i hela sitt liv. Å andra sidan är säkerheten viktig, inte minst för nybörjare och de som sporadiskt använder motorsåg.

  Kanske en elkedjesåg vore något för dig? Den är lättare och billigare än motorsåg och för inte heller så mycket oljud. Köp inte den billigaste modellen, överbelasta den inte och glöm inte att kolla kedjeoljan med jämna mellanrum. Lycka till med veden!

  Reply
  • Jonna Post author

   Nej huvva det är mycket pengar för motorsågskörkortet. Sen har jag jag hört att det inte är helt lätt att ta det heller. En hel del svåra prov, som att fälla träd i exakt rätt riktning. Ush 🙂
   Tur det finns andra lösningar.

   Ja en elkedjesåg låter faktiskt väldigt nice.

   Kram! 🙂

   / Jonna

   Reply
   • Anonym

    Även om en elkedjesåg är billigare och lättare så har du samma säkerhetstänk med en sådan maskin. De är lika farliga som vanliga motorsågar, trots kedjan snurrar en aningens saktigare, du kan få samma typ av kast, och ser du dessutom inte upp med kabeln så kan du ju råka fimpa den… Nej investera hellre i någon form av vedkap, tex en såg där klingan går skyddad under tiden den inte sågar (inte de med vagga). Viktigast är ju att investera i en riktig sågskyddsutrustning oavsett metod du använder…
    Men visst är det härligt med veden Jonna! Man känner sig aldrig så rik som när man ser den där vedhögen travad där ute på gårdsplanen i väntad på att den ska bäras in. Och det doftar så gott! I alla tider har ju våren, sommaren och hösten vart tiden då man förbereder sig inför det kyligare halvåret. Och så kommer det förbli. Lycka till!

    Reply
    • PJ:s byffé – från by till fe

     Visst är elkedjesågar lika farliga och man bör ha koll på var kabeln ligger men de är i lättare och de startar alltid; om inte proppen gått. 😉 En vedkap är att föredra om man har veden i kortare längder men veden på lasset är flera meter lång och måste ändå kapas i kortare längder för att kunna hanteras i en vedkap.

     Reply
 8. Mikaela. Ensamstående renoverande 2barnsmamma

  Huua den där veden 🙂
  Vi har precis klyvt klart våran, fick hem en trave i vintras.
  Vi har redan fyllt ena vedboden så imorgon ska vi stapla det sista i andra boden.
  Det är så skönt när allt är klart så man kan tänka på annat ?

  Vad skönt det lät med milen. Skulle dock aldrig jag orka ?? duktig du är!

  Mindre kul dock att katten drar in sin fångst ? kanske vanligare att honorna gör det? Vi har två hanar och ena hanen radar bara upp sina råttor bredvid huset ? skulle fått panik om han skulle börja dra in dem!?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad avis jag blir på er som är klar med veden och bara har staplingen kvar! 🙂 Vad skönt!! Det är ju alltid en sådan enorm lättnad när årets ved är klar 🙂

   Jag vet inte hur det är med katter om det är vanligare att honorna gör det. Lät ganska gulligt att din hankatt radar upp dom utanför huset haha.

   Kram! / Jonna

   Reply
 9. Anita

  Du jobbar som “en hel karl” (som de säger här 😉 )Jonna! Jag är såå imponerad av din energi när det gäller ved- och grovjobbet. Jag saknade dig på Nävernäsan igår, men jag förstår du haft fullt upp. Jag vågade mig till och med upp i tornet igen , haha 🙂

  Må så gott och var rädd om dig.
  Kram Anita

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det hade varit roligt att hänga med! Men vad bra att du vågade ta dig upp i tornet! Det är faktiskt ganska läskigt att gå upp för den där stegen 🙂

   Må så gott du med <3
   Kramar
   / Jonna

   Reply
 10. Carl

  Hej Jonna!

  Jo, lite hatkärlek har jag också till ved för husbehov. Jag och min, Anna, har ju eldat med ved i 35 år nu. Själv har jag varit skogshuggare sedan mitten på 70-talet. Har inget motorsågskörkort och tänker inte skaffa det. har en ett-årig skogsbruksskola sedan 1967, det får räcka. Har man fällt träd, kvistat och apterat ett halvt liv ska inte byråkraterna komma här och vifta med papper! 🙂
  De första tio åren högg jag ca 25 kubikmeter med yxa och kil. De senaste 25 har jag använt min Husqvarna till de grövre stockarna, annars Faxes kapsåg och klyv.

  Ha det gott, Jonna!
  //Carl, http://lovelaholm.sehttp://lovelaholm.se/blogg/http://listitsweden.sehttp://listitsweden.se/blog/http://hittaupplevelse.sehttp://blogg.hittaupplevelse.se/http://sverigesurfen.se

  Reply
 11. Helene i Häggeby

  Hej!
  Låt kissen äta sina möss, det blir bara en gallblåsa kvar (i 9 fall av 10!). Vår honkatt Naya (!) tar in minst 1 mus om dan (ikväll 3 i rask takt) och äter med god aptit. Gamla herr Bamse tar någon mus då och då, men äter med lika god aptit! Kras, kras, kras, tugga, tugga 🙂 Men, som sagts tidigare, glöm inte avmaska!

  Reply
 12. Stu

  Log log log
  it’s big it’s heavy it’s wood, it’s better than bad it’s good,
  it rolls down your stairs like apples and pears, rolls over your neighbours dog,
  log log log
  🙂

  Reply
 13. Sandra

  Vilket härligt inlägg!
  Haha, vi tänker på inälvor på mattan & katterna vill bara visa hur duktiga dem är! 😉
  Har haft en paus från blogg-världen och det var så härligt att titta in här nu efter ett tag! Har saknat dina härliga bilder och texter!
  (Det där med motorsågskörkort var det fjantigaste jag hört… Allt för att tjäna pengar.)

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.