Resan till Lofoten

Igår morse hade jag väldigt svårt att förstå att jag senare samma dag skulle befinna mig på Lofoten. Det kändes lite smått overkligt. Och jag förstår det knappt nu heller, trots att jag faktiskt är här nu! Jag sitter just nu nedbäddad i min säng på hotellrummet med datorn i knät. Har ägnat förmiddagen åt att gå igenom lite bilder från igår, och ville nu lägga upp ett litet inlägg så ni skulle få se vad jag gjort min första dag här i Lofoten.
Klocka 03.15 klev jag upp efter en natt med nästan ingen sömn pga nervös. Men jag var pigg och glad ändå, och ännu gladare för att min älskade Johan körde mig till flygplatsen, trots att han hade kunnat legat kvar och sova eftersom jag kunnat ta min bil och kört själv. Det var så mysigt att få den stunden i bilen med honom innan jag återigen flög iväg.
Min sol ♥
Jag vill verkligen tacka er för all otroligt fin respons på mitt förra inlägg om flygrädsla. Ni anar inte hur mycket det hjälpte mig! Vid varje ny flygtur så läste jag era kommentarer innan och gick igenom alla tips. Jag lyssnade på musik och fokuserade på andningen, som väldigt många tipsade om. Alltså…igår fick jag verkligen bevis för hur mycket andningen påverkar oss. Det är nästan otäckt. Någon tipsade om att man skulle lägga ena handen på bröstkorgen och den andra på magen, och sedan se till att det är handen på magen som ska “röra” sig upp och ned och inte den på bröstkorgen.

Först insåg jag hur otroligt dåligt jag andas när jag blir nervös. Små, korta andetag från bröstkorgen. Vilket bara tycktes göra mig ännu mer nervös. Men när jag verkligen började andas i lugnt tempo från magen så hände något. Det var magiskt. Den där spända känslan i kroppen försvann. Även om jag i hjärnan kunde tycka att landning och start var otäck, så kände jag mig helt lugn i kroppen. Det var som om jag var totalt avslappnad.

Jag kan inte beskriva hur tacksam jag är. Tack, tack tack kära ni. För varje flygtur så gick jag in helhjärtat med att få bort min flygrädsla. Och det blev bara bättre och bättre hela tiden.
Det allra sista planet från Bodø till Svolvær blev det ultimata teset. Ett väldigt litet plan som jag trodde skulle kännas väldigt otäckt att flyga. Men efter alla övningar på flyg under dagen så kändes det inte farligt längre. Den här flygturen blev den bästa, trots att det kändes som vi skulle landa i havet i slutet. Jag var kolugn. Så tack igen. Jag är inte det minsta nervös för hemresan nu, och det känns så obeskrivligt skönt att få släppa den nervositeten. Det gör allt så mycket lättare.
Framme i Lofoten togs andan ur mig.
Jag och resten av gänget åkte med buss till fiskebyn Henningsvaer där själva eventet skulle ske och där vi även skulle stanna över natten. Jag bokade en extra natt på hotellet, och det är där jag är just nu i skrivande stund.
Anledningen till att jag fick åka hit till Lofoten är för att jag skulle få vara med på ett event med Samsung som lanserat en ny TV som ser ut som en inramad tavla, tillsammans med massa andra bloggare, journalister och mediefolk. En press-resa helt enkelt. Så bara för att förtydliga, detta är inget betalt samarbete av något slag, utan jag väljer att skriva om det för att jag vill. Men anledningen att det blev att just jag skulle hit är för att jag nu framöver faktiskt ska ha ett samarbete med svenska Samsung (som ni får ta del av nästa vecka), och då kom den här resan upp som en möjlighet mitt i allt, och det ville jag absolut inte tacka nej till.
Så på KaviarFactory i Henningsvaer, som numera är ett konstgalleri,  fick vi gå på utställningen “Painting or not” där vi både fick betrakta samtida konst av olika utvalda konstnärer och se om vi kunde lista ut vilken av alla tavlor som var den gömda TV:n. Utställningen skulle väcka frågan kring vad som är konst och vad som är teknik. Och om det går att kombinera dessa.
Inne på konstgalleriet KaviarFactory.
Jag ÄLSKAR att gå på utställningar. Något som jag inte alls uppskattade på samma sätt bara för några år sedan. Men jag älskar att få titta nära på tavlor och tänka mig in i vilka tekniker de använt. Jag älskar att försöka förstå varför allt är så konstigt. Varför konstnärerna valt att göra på ett visst sätt. Vissa konstverk är så konstiga att det nästan är irriterande, men jag gillar verkligen att försöka tänka mig in i vad de tänkte och vad meningen är bakom, om det finns en mening. Jag har ännu inte förstått mig på konst, trots att jag älskar det och trots att jag själv skapar konst, men jag vågar nog tro att det kanske är det som är meningen. Att bara kunna få betrakta något som skapats av någons inre värld, utan att nödvändigtvis behöva dränkas i information om varför det är på ett visst sätt.

Det var massvis av folk på utställningen, och vi fick bubbel och tilltugg. Lyxigt värre. Dock kände jag mig så fruktansvärd “nedklädd” haha. Vi var rekommenderade att bara åka med handbagage, och jag valde naturligtvis att ge plats åt kameragrejerna och datorn före kläderna. Så dom kläderna jag ville ha med mig till Lofoten fick jag helt enkelt ha på mig, för i väskorna fanns ingen plats. Strumpor och underkläder lyckades jag trycka ned i ett tomt fack för ett objektiv som jag valde att lämna kvar hemma.
Så jag var klädd i vandringskängor och rejäla vildmarksbyxor.
Och jag missade faktiskt TV-tavlan! Jag gick förbi den men tänkte inte att det var en TV-skärm. Så de lyckades verkligen.
Den kallas “The frame” och är alltså en TV men som blir till ett digital konstverk när den stängs av. Jag som inte ens har en TV blev ändå ganska imponerad. Jag har aldrig tyckt om hur en stor TV får stå i centrum och ta upp ett helt vardagsrum och liksom ge intrycket av att vardagsrummet endast ska användas för att se på TV. Det förstör den lugna och sköna känslan som jag tycker ett vardagsrum ska ha. Så jag gillar verkligen tanken med att förvandla skärmen till ett konstverk, med träramar som sitter fast på skärmen med magneter.
Wonki Kim som är VD för sälj och marknadssföring på Samsung hade kommit ända hit från Korea för att berätta lite kring “The frame”. Han sa något som jag själv länge känt…att TV inte längre används som det gjorde tidigare. Folk har alltid tyckt att jag är omodern som inte har någon TV, men jag har istället känt tvärtom. Idag kan man se allt man vill via andra skrämar. Mobiler, datorn, plattor. Och man väljer mer vad man vill se. Man behöver inte sitta i flera timmar och “zappa” och hoppas på att något bra program kommer upp. Det känns så otroligt värdelöst att lägga sin tid på det. Genom att endast titta på det man verkligen vill se så sparar man väldigt mycket tid. Därför ville de utveckla en skärm som passar mer för den nya tiden. En skärm som smälter in i våra hem och som kan fungera som lite allt möjligt. En musikspelare i bakgrunden, en datorskärm, ett galleri för sina bilder, eller bara en tavla. Jag gillar det.

Efter utställningen skulle vi ned till hamnen för att åka rib-båt! Byggnaderna här är så otroligt vackra! Det är som vackra konstverk med bergen i bakgrunden.
Påpälsad och redo för en tur med rib-båt.
Det var så fantastiskt roligt att få komma ut och se lite mer av naturen runt omkring. Vilka vyer!! Vad många gånger jag blickat upp mot universum med ett leende och tänkt “hur hamnade jag här?“.
Vattnet är alldeles grönt på vissa ställen. Och här och var ser jag alldeles kritvita stränder. Jag hoppas kunna hitta någon sådan idag. Vill springa på en vit sandstrand.
Haha 🙂
Vi fick se en havsörn som svävade ovanför oss i några minuter. Det var otroligt mäktigt. Om jag hade haft min stora kamera hade jag kunnat få en bättre bild. Men kanske får jag turen att se en havsörn idag igen.
På kvällen fick vi sedan äta en riktigt god middag med den här utsikten. Och efter det gick jag hem till hotellet och tänkte försöka lägga upp ett blogginlägg. Men jag var så trött att jag somnade med datorn i knät. Så då tog jag tillslut en dusch och gick och la mig. Nu har alla de andra åkt tillbaks igen så nu ska jag själv utforska den här delen av Lofoten innan jag åker hem igen i morgonbitti. Känns som jag hade behövt en vecka minst. Men är väldigt glad att jag bestämde mig för att stanna en till dag, så att jag får chansen att ge mig ut och fota lite vackra vyer, och ta del av midnattssolen i natt.

Hoppas ni har en fin torsdag allihopa! Ni vet väl att ni kan följa mig på “Instagram Stories” om ni vill se lite mer om vad jag hittar på.
Kram på er ♥

33 Kommentarer på “Resan till Lofoten

  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack Maria!! Jag blir så glad o höra det!
   Kram på dig och ha en fortsatt fin dag! ♥

   Reply
 1. Birgitta

  Vilken fin resa och så skönt att flygresorna gick bra! hoppas du har en fin dag och får uppleva många fina vyer innan du flyger hem igen. Nu kan du säkert njuta av en del fina vyer från flyget också! Ser fram emot många vackra bilder

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Birgitta! Ja jag ser verkligen fram emot vad den här dagen kommer erbjuda för vyer!
   Har ju tyvärr ingen bil så jag tar mig inte till så många olika platser idag, men det räcker nog gott med att bara upptäcka naturen kring Henningsvaer.
   Hoppas att jag får visa er många fina bilder senare. Kram på dig ♥

   Reply
 2. Jorma

  Ser riktigt häärligt ut! 🙂 Skönt att du fick bukt med rädslan. <3 Den tar ju så mycket energi när den får utlopp.
  Vilka vackra bilder! Ser fram emot fortsättningen 🙂
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Jorma! Ja det var väldigt skönt att inte behöva vara livrädd under alla fyra flygningar 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Lanclin-Linnea

  Håller med dig i dina tankar om TVs oförtjänt stora utrymme i en del vardagsrum. Vi har gjort en kompromiss genom att ha ett mer undanskymt rum med tv så vi i vardagsrummet kan ha lugn och ro. Den där tavel-TVn skulle ju göra det ännu bättre 🙂 Jag önskar dig en fin dag i Lofoten, hoppas du får se fler rovfåglar!

  Reply
  • Jonna Post author

   Aha vad smart att göra så! 🙂 Gillar att ni lät vardagsrummet vara fritt från TV.
   Jag och Johan tänkte för något år sedan skaffa en mindre TV och i så fall sätta den innuti en vrå på övervåningen så man kunde stänga dörrarna om den när man inte tittade. Så slipper den stå framme och “störa”. Men ja, en tavel-tv gör det ju lite lättare 🙂
   Kram på dig och ha en fin dag ♥

   Reply
 4. Helena

  Va skönt att höra att dina flygresor gick bra. Jag tror att hemresan kommer gå lika bra 🙂 Henningsvaer är så fint. Jag hoppas att du får se både en havsörn och springa på en vit sandstrand idag! <3

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Om jag inte är helt ute och cyklar var du inte i Norge (kan ha varit ett annat land) och såg vilda valar? 🙂 Jag har för mig att det var du och att du gjorde någon film om det men i bloggen skrev du sedan att du hade tyckt att det var jobbigt. Jag minns inte anledningen men kanske för att du gjorde den resan med båten och valarna helt ensam. Det känns som du gjort en väldigt stor utveckling som klarade av denna resan och som sen valde att stanna kvar en extra dag helt ensam på ett ställe där du inte känner någon. Detta är verkligen något som jag beundrar med dig. Du är så otroligt MODIG. Inget stoppar dig och du går din egen väg. Om du bara visste hur mycket du inspirerar 😀

  Sen blev jag helt chockad när jag var inne på din instastories och såg det gröna/turkosa vattnet. Hade man inte sett fjälltopparna i bakgrunden så hade man kunnat tro att du var i Grekland så fint var vattnet 🙂

  Reply
 6. Bella

  Oj så vackert! Jag var nyss i Narvik och riksgränsen och såg midnattssol, det är så häftigt! Hoppas du hittar en vit strand och får se midnattssolen du också :D!!

  Reply
 7. iza

  Magiska vyer, gud så fint !! Härligt att vara där !! 😀 Skönt att allt med flygen gick bra !! 😀
  passa på och NJUT, ta vara på det, andas och le, för det ska man när man mår bra <3

  Kram!

  Reply
 8. James

  very nice trip with great pictures somewhat like the pacific ocean coast north of Seattle but warmer

  Reply
 9. PJ:s byffé – från by till fe

  Så bra att du kunde kurera din rädsla och njuta av resan istället. Själv gillar jag att flyga och gjorde mina första flygningar i en liten Cessna tillsammans med en nybliven pilot som behövde öka antalet flygtimmar. Inga problem trots att han var nybörjare som pilot.

  Lofoten verkar vara en ett fint ställe att åka till. Jag har funderat på detta resmål i ett par år och nu kommer jag i slutet på september att ta en tur dit ut och uppleva allt det fina som finns där i fråga om landskap och natur. Och Henningsvaer ser ut att vara ett fint ställe att besöka, inte alls långt från E10:an. Sedan blir det två olika rutter genom förhoppningsvis höstfagra Norrland på ditvägen och hemvägen. Nu får jag ytterligare motivation när jag ser dina bilder.

  TV har jag inte tittat på flera år, främst pga av att antennen på taket är sönder men nu har jag ordnat tv-tittandet via nätet och det går också hur bra som helst. Något zappande mellan kanalerna blir det inte utan det är program utvalda med omsorg som jag ser. Så mina tv-vanor har definitivt ändrats med åren.

  Reply
 10. Janet Doane

  What an amazing place – it feels like a dream world to me… calling to my soul… those mountains, the sweetness of the village on the sea… oh how beautiful, mountains and water too… the best, and what I see most days here in the Pacific Northwest! It was wonderful to read how you overcame your flying fears and were at peace by the end – that’s wonderful inner work, Jonna… I’m so happy for you – well done! We don’t do TV either… choose something we want to see, a film, or special series. There is so much wonder to see… big thank you’s for bringing yet another inspiring story into my world. Love and hugs!

  Reply
 11. Melissa

  What a lovely visit! You’re right about the TV. I’m using mine for peaceful music right now. There are some things I like to watch, but I thought they looked like holes in the wall. Keep refusing to get a bigger one. Glad you travels went well.

  Reply
 12. Evy

  Wow vilka fantastiska berg och det där gröna havet. Jag tror jag är grön i nyllet nu av avund ;-).

  Det där med att åka Ribbåt är väl värre än att flyga har jag fått för mig. Min son som gjort det klarade nästan inte av det för sin rygg. Slår något hemskt då de gasar på sa han. Men kanske ni tog det vackert för att kunna njuta?

  Ser fram emot fler bilder och hoppas inga isbjörnar dyker upp för nära. Hej från Evy

  Reply
 13. Lindan

  Ååhh vad härligt att du kom fram utan allt för mycket rädsla! Läste ditt inlägg om din flygrädsla lite sent (så du hade redan fått så mycket goda råd och tips att jag avstod från att komma med ytterligare….;) Dessutom är jag inte flygrädd själv, och det är alltid lite svårt tycker jag, att förstå rädslor man inte själv har….Min vän Krister är jätteflygrädd. Så rädd att han ALDRIG flugit!! 😮 Jag kan nästan bli lite irriterad på honom för det ibland…Men sedan får jag dåligt samvete och inser att för HONOM är ju flygrädslan lika verklig och stor som exempelvis MIN rädsla för spöken eller att tala inför grupp (något HAN inte alls förstår….haha…)
  Hur som helst – var SKÖNT att andningsövningarna hjälpte dig! Andning är verkligen A och O när det gäller så mycket!!

  Så glad för din skull att du äntligen fick komma iväg till Lofoten!! Wiiii!! 😀 Men håller med om att du skulle stannat där längre!! Du får helt enkelt åka dit igen, vid ett senare tillfälle! 😉
  Vad roligt att ni fick gå på konstutställning *avis* 🙂 Och vilken bra idé det där med “tv-tavlan”…:) En tv-apparat ÄR ju oftast verkligen inte vacker….

  Hoppas du känner att du hunnit uppleva och fota något av det du ville i alla fall. De bilderna vi sett har ju varit helt underbara!!

  Kram finaste Jonnan!! Hoppas du kan sova lite i dagsljuset! <3

  Reply
 14. Cina

  Jättefina bilder, tack! Det verkar jättebra med en sådan typ av “TV” – bildskärm och tavla och ligger helt rätt i tiden! Som du skriver att man kan själv välja när man vill se ett tv-program; nyheter, film/serie, dokumentär mm. Jag gör det ganska ofta genom att titta på SvtPlay här på dator-skärmen och tycker ofta tv:n som “möbel” tar upp en onödig plats. Kan jag ha den som en “tavla” på väggen eller liknande är ju toppenbra! Hoppas den är miljövänlig att producera, då kommer jag att köpa en direkt.

  Reply
 15. Jojhanna

  Wow vad häftigt att det gick så bra att flyga, bra jobbat! Modigt av dig att utmana rädslan o till o med få den att försvinna! Rätt andning är verkligen otroligt viktigt, tänk bara inom yogan eller hur man kan andas sig igenom en förlossning,, Vilken fantastisk natur, blir så sugen åka dit! Jättefina bilder! Har funderat hur lång tid det tar för dig att göra ett blogginlägg, förstår det varierar mycket beroende på längd osv. Hörde på filmsnutten att du jobbat några timmar med det här blogginlägget,,När jag läser din text får jag för mig att det går så lätt för dig att skriva. Är det så eller sitter du o funderar mycket över ordval? Ser fram emot fler vackra Norge- bilder, kram!

  Reply
 16. A-M

  Det här är första gången jag blev riktigt besviken på dig. Du säger att du inte gillar tv, det känns otroligt värdelöst etc att sitta och zappa….
  Jag gör massor under mina dagar. Och det bästa jag vet är att på kvällen, ligga i soffan och koppla av framför just tv och zappa lite hit och dit.
  Det är min avkoppling. Men det tycker du är värdelöst. Jahopp.
  Mvh// A-M

  Reply
 17. Lars 8463

  Hej stora du.
  Läst din text och tänkt.
  (Ja jag blev också förvånad)
  Skärmen på mobilen är inte stor
  men den gör att jag inte är avskärmad
  från världen.
  Utan kan ta del av det som är stort.
  Kan ta del av dina ordutställningar.
  För ord är också konst.
  Och dina högst personliga ordnyanser
  när du färglägger inläggen. ❤

  Till en början kanske jag inte alltid
  förstår eller håller med.
  För min hjärna har haft en annan
  uppväxt. Målar med andra nyanser.
  Men jag tycker om att tänka
  på dina tankar som hänger
  på bloggväggen.
  För där finns alltid en mening.
  Så jag tror att jag förstår dig ❤

  Du är gladare än jag
  men jag är glad
  Att det går bra för dig
  Att du mår bra
  Att du har solen Johan
  som pussar på ditt hjärta.
  KRAM

  Reply
 18. Martin olsson

  Hej

  Det finns en liten manick som heter relaxator som man kan förbättra sin andning överlag men framför allt är den bra när man blir nervös/stressad. Den fungerar att man dra in luft genom näsan och sen har man relaxator i munnen och blåser ut luften genom relaxator och då blir det långsam utandning som gör att du då inte stressar upp dig eftersom man inte kan stressa om man har långsam utandning. Jag har en sådan och tycker den är jätte bra. Gå in på medvetenandning.se där kan du läsa mer om den. Jag ligger inte bakom den ifall nu någon skulle tro att jag skriver för att sälja fler utan jag råka bara stöta på den när jag surfa på internet och införskaffade en själv och tycker den fungerar bra så testa den 🙂

  Reply
 19. Mikaela

  Jonna, du är så vacker och kreativ i allt du gör. Du behöver bli lite mer kreativ med lite olika frisyrer bara 😉 Det finns så många som går snabbt att göra men som ändå blir så vackra. Jag har sett att du ofta drar bak en del av håret och sätter i en tofs. Ett sätt att piffa till detta är att du gör ett litet hål ovanför tofsen närmast huvudet och så drar du bara igenom håret baklänges. Det blir sån skillnad och tar några sekunder.

  Reply
 20. Elle

  Härliga bilder!
  Å lyckliga du som får flyga med Widerøe – de piloterna kan verkligen flyga!
  De flyger mellan alla små platser i i norra Norge, i ur och skur, snö och storm och i midnattssolens sken. Njut Norgeturen för allt du är värd:)

  Reply
 21. Mitra Sohrabian

  Underbara bilder och så glad blir jag att du flög trots din rädslan.Tack för att vi kan dela av dina upplevelser och ta hand om dig älskade Jonna.

  Reply
 22. Anonym

  Å vad roligt att du besöker Lofoten!! Jag har varit där två gånger och kunnat konstatera att det är det vackraste landskapet på jorden. Att uppleva Lofoten en klar, vindstilla sommarnatt är nästan som att befinna sig i ett förändrat medvetandetillstånd, så magiskt kan det vara. Jag håller tummarna hårt att du får klart väder under din vistelse. Vädret kan ändra sig snabbt. Det kan vara strålande sol och så ser man tjocka molnbankar rulla in över bergstopparna.

  När jag har rest till Lofoten så har åkt jag tåg till Kiruna, bytt till Malmbanan mellan Kiruna och Narvik (jättevackert!) och därifrån tagit båten till Svolvaer. Så det finns alternativ till flyg. Man kan ju också flyga till Kiruna och sen åka den vackra tågsträckan till Narvik och sen båt, om man har tid.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.