Som näring för själen

Idag känner jag mig tung som tusen ton och skulle helst vilja ligga kvar under täcket hela dagen. Jag som trodde att förkylningen äntligen var på väg att släppa, men istället bröt den ut på riktigt i natt. Blä. Jag kan inte vara sjuk nu! Verkligen dålig timing. Jag hoppas så innerligt att den släpper taget om mig snart så jag får min vanliga energi tillbaks igen.

Som tur var så kändes det ganska bra av och till under helgen, så jag fick gjort lite grann ändå. Bland annat började jag med lite odling! Jag har verkligen längtat efter denna stund när det är dags att börja förså. Hela vintern har jag gått och tänkt på allt jag vill odla. Eftersom det inte blev något av det förra året så blir det väll dubbel glädje nu istället.

040305
Jag tänkte först att jag bara skulle förså det som jag tyckte var absolut viktigast, men det blev tillslut att jag använde upp nästan alla krukor och fyllde ett helt köksbord på övervåningen med alla små plantor. Och ändå känns det som jag har massa fler grejer jag skulle vilja så. Johan hade en hel låda med fröer från tidigare år så där fanns en hel del att välja bland, och jag hoppas såklart att fröerna gror trots att de kan vara över ett år gamla. Något som vet något om det förresten?
Och har ni några tips angående växter/grönsaker/blommor att förså så tar jag tacksamt emot det. Ska köpa lite frön nu i veckan och har inte bestämt mig för vad än 🙂
040308040307Åhh visst kan ni också känna att det är något speciellt med att få odla, så och greja i trädgården? Jag tycker det känns som om man när själen med något som den behöver. Jag får ett så behagligt lugn i kroppen och fylls av ett välmående. Jag älskar tanken på att få sätta ett frö i jorden och sedan följa hur fröet gror och blir till en planta som sedan ger skörd. Det är så vackert allting.
040309
Har odlat bland annat en massa örter och lite sallad. Tomater i mängder! Och så några blommor. Lupiner, som jag älskar så mycket! De tänkte jag försöka odla fram vid diket mot vägen. Har hört att de är bra om de sprider sig till blomsterängarna för då tar de över allt. Men i just diken vid vägar verkar dom ju populära! Så ska se om jag lyckas med detta.
040310
Igår var det en sådan otroligt vacker dag. Solen värmde så starkt att man kunde sitta ute i t-shirt. Jag bakade en blåbärspaj så jag och Johan tog fram lite utemöbler och fikade ute för första gången i år. Till det lite hemmagjord svartvinbärs-saft. Mums!

Hoppas ni haft en fin helg allihopa!  Nu ska jag ta en till kopp kaffe så jag piggnar till lite och sedan köra in till Junsele och hämta paket med tavlor som sedan ska skickas vidare. Önskar er en jättefin måndag! Kram på er ♥

(Rösta på mig i Finest Awards här! Man kan rösta 1 gång/dag. Tusen tack ♥)

51 Kommentarer på “Som näring för själen

 1. Hanne

  Det går att odla med gamla frön, bara att % i grobarhet brukar minska (står ofta på baksidan, tex 75% grobarhet innan detta datum)

  Reply
 2. Petra

  Jag håller med dig, att få odla och påta i trädgården är väldigt skönt och jag upplever verkligen att det ger näring till själen. Just nu blir det dock bara att påta i små blomlådor på balkongen då jag inte har tillgång till någon trädgård. Men jag tycker det fungerar för tillfället.
  Ja, lupiner är fina, men de tar verkligen död på alla andra blommor. Och de sprider sig som sjutton. Min mamma ville bara ha dem på gården för att dölja några fula brunnar till avloppet. Innan vi visste ordet av det så hade de spridit sig flera meter bort till trädgårdslandet och trängt undan alla plantorna där. Så om du ska så lupiner så bör du plocka fröna på hösten, så de inte kan sprida sig på egen hand. Bara ett litet tips.

  Ha det bäst!

  Tusen tack för en underbar blogg!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja tack för tipset angående lupinerna. Har ändrat min inställning till lupiner nu när jag läst alla varningar.

   Och tack för dina fina ord också! Jätteglad att du gillar bloggen 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 3. Ida

  Plantera inte ut luppiner, spelar ingen roll om man “bara” planterar dom i dikena, dom är otroligt duktiga på att fröa av sig och sen sprider dom sig och tar över allt annat överallt… Vilket hämmar de andra växtligheterna runt om den. Jättefint i år och kanske nästa år men inte lika kul om 5 år… De är även väldigt svåra att bli av med när de väl har börjat ta sig på något ställe. ?

  Reply
 4. HojnaSandra

  Om jag ha frön där “bäst före datum” har passerat brukar jag sätta två frön i samma kruka och hoppas att något av dem gror. Om båda gror separerar jag på dem när de vuxit till sig lite. Oftast slutar inte fröna att “fungera” bara för att datumet har passerat…

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja eller hur, hemodlade grönsaker smakar så otroligt gott!! ♥ Och tack. Kram på dig!

   Reply
 5. Magnus

  Blåbärspaj! Det var längesedan jag käkade det! Det får det bli nästa helg så nu har jag något gott att se fram emot. Tack för tipset! 😀
  Ha en fin dag och stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ok tack för tipset! Ja jag har ett litet växthus ute 🙂
   Absolut, ska kika in på din blogg! Kram ♥

   Reply
 6. Gunilla

  Säger också: plantera inte lupiner. De är invasiva och tar över all annan växtlighet. Vore väl synd på alla fina ängsblommor?
  Och istället för att köpa tomatfrön kan man skära en skiva av favorittomaten, lägga den på jord i kruka, lägga över ett tunt lager jord och vänta. Gallra ut de bästa plantorna och odla vidare i varsin kruka. Ett FB-tips. Har inte provat själv, men det bör ju funka.

  Krya på dig!

  Reply
 7. Randall

  Please try hot lemon drink with real lemon juice honey and hot water for that cold. Very soothing and cleansing and will make you feel better.
  Good luck

  Reply
 8. Lindan

  Ja, visst är det något speciellt med att odla sina egna grödor! 🙂 Jag har sedan 4 fyra år tillbaks en sommarstuga där jag testat att odla lite saker, men aldrig helt från “scratch” så att säga (eller jo, jag har testat…men aldrig lyckats riktigt. Har också satt lupinfrö…men än har jag inte sett skymten av några lupiner. Konstigt, för som du säger så verkar de ju ha en sällsynt förmåga att sprida sig i naturen?! ) Får för mig att det kräver en hel del omtanke och omsorg…och TUR!? Men potatis är ju alltid ett säkert kort! 🙂 Och visst är det en speciell känsla att äta sin egenodlade potatis till midsommar! :p Gå ut i växthuset och hämta egna tomater till salladen…Det känns på något vis så RÄTT!
  Förra året fick jag första skörden på min vinranka! DET var coolt. I min fantasi skulle jag någon gång vilja framställa mitt egna vin…! :p Dock hade det väl inte blivit mer än någon matsked…haha…

  Vad mysigt (och gott!!) det såg ut med blåbärspaj! Och allt smakar ju ÄNNU godare när man sitter utomhus!!

  Ska bli spännande att följa hur det går med din “lilla” odling! (y)

  Krya på dig nu!! VARM KRAM från ett soldisigt och vackert Jönköping! <3

  Reply
 9. Birgitta

  krya på dig, hoppas dina krukor med fröerna skapar lite under så influensan sticker sin kos! Visst är första utefikat härligt, då känner vi att den ljusa varma årstiden snart är här!!

  Reply
 10. Siv

  Körsbärstomaten Tiny Tim är nog den tåligaste jag odlat. Jag tog små plantor på hösten som frösått sig själva ute och planterade i kruka. De övervintrade inomhus utan extra belysning! På våren toppade jag dem och satte de nya sticklingarna i vatten det kom rötter direkt. Jag planterade dem i krukor och några fick vara kvar inomhus, där de mognade. De gav också riklig skörd ute på friland.
  Nu måste jag också sätta igång med att så.
  Krya på dig!

  Reply
 11. Majken

  Stämmer in i kören – undvik lupiner!! Jättefina, men utplånar mångfalden.. Även insekter tar skada av detta! Strö ut frön av ängsblommor istället:)
  Vill annars tipsa om att så ätbara blommor, till exempel krasse, ringblomma och kryddtagetes!

  Reply
 12. Lori McKenna

  When I can use translator for the content I do and enjoy your writing very much! When translator doesn’t work I just enjoy your beautiful photography. I love to be a fly on the wall, enjoying to watch you lifestyle in rural Sweden. I also am an artist so I am able to draw inspiration from the nature that surrounds you, and your painting and photography. I must now try stone balancing and I wonder if there is a trick to it? You must let me know. I live in such a contrast to you. My world is sunny all the time and warm too. I live by the sea in a small town within a huge city. There is little free space surrounding my home however, if I cross to the beach, it is only me and the sea for as far as you can imagine and further. I will be checking into your blog world often and I voted for you as well. Have a happy, sweet springtime day!

  Reply
 13. Mitra Sohrabian

  Oj Jonna, jag håller med dig. jag älskar att planera också-förra året var jag så ivrigt att jag sådde redan i feb och det blev bara helt tokigt.Jag fick bära allt in och ut varje dag och kväll och de växte så mycket så att det var hemskt. I år ska jag hålla mig och väntar till slutet av april, men vi får se om jag klarar det. lycka till och vad gott med pajen och saften.Moms.

  Reply
 14. Rebecca

  Grönkål tycker jag är en tacksam och härlig grönsak att förså och sedan odla ute! Och den går ju att skörda ifrån under hela hösten och delar av vintern (men jag vet inte hur det är längst uppe i landet där det bli riktigt kallt). Men det kanske du redan vet 🙂 Brukar även förså rödbetor, mangold, sallat, majs, bönor, gurka, blomkål, physalis, chili m.m.
  Du får jättegärna dokumentera mera sen om hur det går med dina odlingar, för att det är så spännande att se vad och hur man kan odla i norr. I odlingszon 1 är vi ju lite bortskämda och tror att allt odlande tar slut vid typ Stockholm 😉 Men nej, tom. tomater odlas i Norrland och det är ju inte så konstigt egentligen. Norden är väldigt mångsidig och kontrastrik 🙂
  Ha en fin vecka och krya på dig!! 🙂
  Rebecca

  Reply
 15. Åsa-Saga

  Åh, ja, försådd – tänk att det är dags nu redan! ♥ Jag har också försått i helgen. Här är listan på det jag försått ifall något av det kan ge tips inför dina frö-inköp:

  * Solrosor, två olika sorter
  * Rosenskära (en jättefin blomma i rosa nyanser)
  * Kryddtagetes “Red gem” – mörkröda små blommor med gult i, och dessutom ätbar och vacker att ha i sallader
  * Förgätmigej
  * Gullviva
  * Stormhatt
  * Rölleka (en rosa ny sort som verkar jättefin)

  * Grönkål
  * Palmkål
  * Tomater (tre olika sorter)
  * Broccoli
  * Piplök

  Jag brukar vara jättedålig på att komma ihåg att förså, så jag är så stolt och glad som gjort detta i år. Det gör ju liksom att man längtar ännu mer till sommaren, och sedan när den väl kommer så har man ett försprång med allt det gröna. 🙂 ♥

  Om du vill ha odlings-tips och inspiration så kan jag förresten tipsa om bloggen “Skillnadens trädgård” som drivs av Sara Bäckmo. I det här inlägget ger hon tips på vilka fröer/grönsaker som är fina att odla om man vill ha en jätte-enkel men skörderik liten köksträdgård: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/del-2-den-lilla-kokstradgarden/ Jag ska härma alltihopa. 🙂

  Krya på dig, fina Jonna! Drick mycket guldmjölk och vila. ♥

  Ps. Frön som inte behöver försås ännu, men som jag verkligen rekommenderar är någon form av squash. Sådana plantor blir stora och slingriga och vackra och ger så himmelens mycket skörd! Massor av små och stora och underbart vackra squashar i grönt eller gult eller vad man nu valt. Mycket tillfredsställande att odla. 😀

  Reply
  • Johanna

   Jag har provat att så gullviva, men lyckades inte alls… Har du provat? Hur gjorde du?
   Å ja, sån där liten tagetes tycker jag om, istället för de stora.:)

   Kan också tipsa om kålrabbi, underlig men rolig att odla och mild smak.
   Broccoli är också roligt, finns en liten italiensk/spansk? sort som heter Calabrais har jag för mig, blir många små broccoli-skott efter att man tagit bort första knoppen/blomhuvudet. Roligare än bara ett stort huvud, så kan man skörda färsk broccoli hela säsongen:)

   Grönkål och annan kål tyckte jag faktiskt var oväntat roligt att odla. Grönkål kan man frysa in, hacka och ha till soppa, lasagne, i wok, till allt…
   Vitkål håller länge om man har jordkällare och om de är väl knutna (att bladen har slutit sig ordentligt till ett “huvud”)

   Reply
    • Åsa-Saga

     Ja, det är Calabrais jag odlar! 🙂 Superfin broccoli, och just som du säger så blir det en stor i mitten och sedan en massa små runtom. Och inte minst en massa stora vackra mörkgröna blad att ha i sallader. 🙂

     Och Gullvivan – det är första året jag odlar den, så jag har inga bra knep ännu. Men vill så gärna ha den på tomten, så jag tänkte förså och så frön under hela sommaren, både ute och inne, och se vad som fungerar. Och går det alldeles inte så får jag väl köpa en färdig planta på plantskolan… 😀

     Reply
 16. Viktoria

  Jag skulle önska att du inte planterade lupiner, det är en art som bla naturskyddsföreningen, kommuner och länsstyrelser försöker att få bort från vägkanter och ängar då den tar över och kväver andra växter! På många håll vill man ha tillbaka de svenska arter som finns i vägkanten för de blir mer och mer sällsynta. Det gäller inte bara sverige utan även andra nordiska länder.

  Kanske inga vetenskapliga artiklar, men några ställen som vill få bort lupiner:
  http://www.dalademokraten.se/dalarna/falun/upp-till-kamp-mot-farsoten-lupinerna
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/lupinerna-hotar-angsvaxter
  http://www.islandsbloggen.com/2010/04/lupiner-bannlysta-i-nationalparkerna.html

  Snälla, plantera hellre något annat!
  /Viktoria

  Reply
 17. Marthine

  Så spennende! Erter og tomater har jeg aldri prøvd før, men det har jeg lyst til å prøve meg på. Hjemmedyrka grønnsaker smaker ekstra godt♡
  Kjenner akkurat som du beskriver, det føles så fint å se hele veien fra et frø i bakken til det står en vakker blomst der. Denne våren har jeg prøvd meg på flere nye blomster, så nå gleder jeg meg til det vokster opp noe fint♡

  Reply
 18. Anna

  Vad roligt med sådd! Jag gillar gurkört och doroteablommor, vet dock inte när de bör sås. Måste dock hålla med om att lupiner inte är en bra idé att så… även om jag älskar dem så tar de över de inhemska växternas kvarvarande biotoper. De lever en tillräckligt tynande tillvaro på grund av igenväxta kulturlandskap och minskande jordbruk/monokulturer utan att hotas av lupiner. 🙂

  Reply
 19. Bella

  Odling/trädgård är helt underbart! Man blir så “här och nu” och i kontakt med sig själv och naturen 🙂 Jag upptäckte hur kul och skönt det är att odla och greja för ett år sen ungefär när vi köpte vårt torp med en bauta-trädgård till 🙂
  Förutom jordgubbar/smultron och sockerärtor så är potatis och morötter saker som är lättodlade, bara stoppa morotsfrön i jorden i typ maj och plocka i augusti. Potatis tror jag redan att du har ett land för :)?
  Sen sallad och kryddor är lätt och gott 😀 rosmarin, timjan, gräslök, dill osv bara basilica som är lite svår, det blir lätt för kallt för den här uppe i nörr :p

  Reply
 20. Johanna

  Å! Väckte min odlarlust!

  Det blev visst lite mer övergripande tankar om odling än jag tänkte:

  Du kan prova grobarheten på frön genom att lägga dem i en burk med lite fuktigt papper/bomull. Det kan fungera. Endel frön kan dock behöva lite speciella omständigheter, en “frostknäpp” tex (man kan ställa in dem i kylskåpet), men frön som har lättare att gro går att testa såhär.

  Jag tycker om lupiner, men är så rädd att de ska utrota de vilda, mer sköra blommorna… som de ju tyvärr redan gör i dikena ibland… det är sorgen med lupiner… vackra men farliga…

  Bästa grundtipset för odling: Att odla är att odla jord.
  Plantorna växer olika på grund av vilken jord de växer i, och om det är soligt, blåsigt, regnigt, skuggit, o.s.v.
  Man kan läsa på vilken miljö en växt ursprungligen växte i, för att förstå hur man ska behandla den. Generellt kan man säga att när fröna gror så vill fröna ha det lätt och näringsfattigt; i såjord. Man kan blanda egen av ca 40% jord, 40% torv och 20% sand.

  Om en växt kräver mycket näring för att utvecklas, blanda mycket gödsel på planteringsplatsen. Helst vill man ha brunnen jord (I t.ex. hästhagar kan man hitta högar av jord som ser ut som de har “brunnit”. Det är när maskar och mikroorganismer omvandlat hästskiten till ett mer balanserat och inte lika starkt gödsel, en sorts jord.)
  Men om jorden är väldigt näringsfattig är det bra att blanda i rejält med gödsel, så att mikroorganismerna kommer igång.
  Endel växter som gillar mildare jord, får jättestora blad men få blommor om de får för det för “fett” (gödslat). En del växter klarar sig på lite näring, som ängsblommor.

  Om du vill främja ängsblommorna, lär dig slipa en lie ordentligt och slå av gräset. Viktigt att räfsa bort gräset, ligger det kvar göder det jorden, och det gynnar gräsen istället. Så då försvinner ängsblommorna allt mer…

  Ge växterna mycket plats för sina rötter. Tänk på rotsystemet, lika stor plats som plantan är stor upptill måste de ju få. (även om rotsystemen ser olika ut, vissa skickar ut små snabba rötter som springer över alla gränser, vissa håller sig samlade och ordentliga). Rötterna vill oftast inte trängas utan måste få plats att bre ut sig, få syre och lagom struktur på jorden för att trivas. En del klarar sig i stenig jord (som fetbladsväxter), andra i välgödslad (som många perenner/fleråriga), andra trivs trivs i lätt sandjord, som endel örter.

  Att odla örter tycker jag om… Timjan, persilja, hjärtansfröjd/citronmeliss), oregano/kungsmynta, olika sorters myntor, isop, gräslök… De både doftar, är karakteristiska, bär på historier, och är ofta tåliga och kan sprida sig själva (lättast sprider sig äppelmynta, tips: om inget annat vill växa, prova äppelmynta (också kallad ullmynta och rundmynta). Den är god att göra te på också.

  När plantan är omskolad (fått växa i större kruka med näringsrik jord/eller lägg planteringsjord i botten på krukan och såjord överst) och avhärdad (vanda vid UV-ljus, ställ dem tex ute i en papperskasse, eller lyft in och ut, annars blir det lätt brännmärken på bladen), kan du plantera ut plantorna någon gång när värmen kommit ordentligt (frosten kan knäcka småplantorna, så akta dig för den).

  Att vattna är inte så viktigt egenligen, om jorden är bra på att hålla vatten. För att hålla kvar fukten kan du lägga halm, gräsklipp eller annat täckmaterial runt plantorna. Vanligt gräsklipp, när det är nyklippt, är en fantastisk energi och fukthållare, tänk på värmen i varmt gräsklipp.. Ofta förbisedd näringskälla! Man klipper gräset och köper dyra gödselpåsar, när det finns massor av näring i gräsklipp. Men det krävs att man räfsar ihop det om inte gräsklipparen kan sånt. (Om det finns mördarsniglar där man bor rekommenderas bara ett tunt lager för det är fler än växterna som gillar varma täcken)
  Men om det är riktig värmebölja, så vattna. (Vattentunna för regn kan vara en idé) Vattna helst om morgnarna eller kvällarna, så dunstar det inte lika fort. Om du väl vattnar, gör det ordentligt, annars hamnar det bara på ytan och når inte ner till rotsystemen, istället kan rötterna börja söka sig uppåt. Minst en stor vattenkanna per kvadratmeter.

  Och just det, en annan rolig sak… om du inte har det, så leta upp en bra odlingsbok som du kan söka råd och inspiration i.:)

  Och det roliga med odling är att man testar sig fram, lär sig nya saker från år till år. Det blir nästan aldrig riktigt som man tänkt sig. Å andra sidan kan det bli som man inte tänkt sig, men bra ändå:)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh men TACK för alla underbara tips! Så otroligt fint av dig att dela med dig av detta!! ♥ Lärde mig mycket kan jag säga. Tusen tack igen! Kram ♥

   Reply
 21. Johanna

  Jag hoppas det inte lät som om det är krångligt med odling, det kan det vara ibland, men ser man det som nya erfarenheter så går det ju ändå framåt.

  Ibland är det faktiskt enkelt… att stoppa ner några ärter i jorden och få massor av gröna blad, sockerärtor, blommor och humlesurr tillbaka! 🙂

  Reply
 22. Isabelle

  http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/djur-kan-do-av-giftiga-lupiner

  Odla inte lupiner!! De är otroligt invasiva och tränger undan allt annat. De håller på att utrota våra inhemska växter. De är även giftiga för djur.

  Att de växer i vart och vartannat dike beror inte på att de är “populära” och att något sått dem dit av vilje. De har spridit sig dit för egen maskin. För eller senare kommer de att sprida sig till ditt dike med, du behöver inte hjälpa dem på traven.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack alla ni som varnade mig för lupiner! Jag hade ju hört att de spridde sig väldigt lätt men jag visste inte att de var så “farliga”: Så tusen tack för varningarna 🙂 Ska inte odla lupiner haha 🙂 Kram ♥

   Reply
 23. Åsa B

  Åh, vad härligt med odling! Jättefina bilder, som vanligt! Man får verkligen vårkänslor av de och blir sugen på själv att köpa fröer och sätta igång 🙂 Tycker också att det skulle vara roligt att följa utvecklingen! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack så jättemycket! Och vad roligt att du också blev sugen på att odla 🙂 ♥ Kram!

   Reply
 24. Johanna S

  Jag har också varit med om att lupiner tagit över en hel jättefin äng med sina varierade örter- skittrist! Lupiner är verkligen det sista jag skulle så 😉 ,,är så rädd om ängarna! =)

  Reply
 25. Emschen

  Jag älskar att pilla med trädgården. Plantera, vårda och skörda. I år har jag satt lök, morötter, potatis, paprika, gurka och tomat. Jag hoppas att det kommer ta sig bra, ska nog faktiskt gå ut och titta till det nu

  Reply
 26. Pia

  Om du vill ha boktips kan jag tipsa om Runåbergs fröer- de tar upp hur och vad man kan odla i nordiskt klimat 🙂
  Älskar odling i alla dess former, nu har jag även börjat intressera mig för svampodling. De är superbra på att förbättra jorden! Det finns så mycket fantastiskt i naturen som vi har nytta av. Det gäller bara att upptäcka det och glädjas åt det 😉

  Reply
 27. Pia

  Kom på ett förodlingstips också! Jag brukar alltid odla luktärt, särskilt sorten Cupani. Det är en gammal sort som är väldigt lätt att ta frö på själv, bara att spara några fröskidor och plocka resten av blommorna. Det kommer bara mer ju fler man plockar! Väldigt härligt att ha luktärt vid ingången så man kan ta sig en sniff varje gång man går in 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jaa luktärt! Tack! Det hade jag helt glömt bort. Det ska jag prova. Tusen tack igen ♥

   Reply
 28. Frida

  Jag tycker fröna gror snabbare om de står varmt och fuktigt. Har man inget annat att tillgå brukar jag stoppa ner krukorna i typ fryspåsar och dra upp påsen så det blir som ett litet växthus för varje kruka 🙂

  Reply
 29. Older, but young yesterday

  Hampa är en vacker växts. Minns från mina yngre år en lömsk farbror som var trädgårdskandidat som hade en sådan vid ingången till sitt hus långt utan för stan. Stor som en stor människa. Flikiga vackre blad. Man kunde använda den till att göra rep av, sa han, “men den är vacker som den är”. I dag skulle han fått problem med bängen! 112 Aina, you know! Bylingen/snuten alltså. Eller farbror blå rent av. I dag kommer insatsstyrkan med helikopter och slår hårt ned på dig om du odlar lupiner. Håll dig till tomater, citronmeliss och den sortens doftväxterna. Smula tomatblad och sniffa, det är grejor!

  Reply
 30. Anonym

  Du har en så härlig blogg, så vackra bilder och skriver så fint, det är en fröjd att läsa! Och tack för receptet på Guldmjölk jätte gott.Krya på dig./Kenna?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.