Sommarvilan

Igår efter att jag hade skrivit inlägget om att jag skulle ta en tids semester så var det som om något hände. Ett lugn infann sig inom mig. Jag insåg hur viktigt det var för mig att bara få berätta. Dela mina känslor och sedan konstatera inte bara för mig själv, utan för alla andra, att jag nu skulle på semester. Det låter så simpelt, men för mig var det ett så stort steg. Och först efteråt kändes det på riktigt. Och det var en så obeskrivlig lättnad. Som att dra ut proppen och låta gammalt, sunkigt vatten rinna iväg så jag kunde fylla på med nytt igen.

Så bara av att skriva inlägget blev en lättnad. Och nu när jag sett all fantastiskt respons så blir jag bara så rörd och tacksam. Så jag kände att jag bara ville skriva och tacka er, från djupet av mitt hjärta.  Tack för er omtanke. Tack för att ni delar era egna tankar, känslor och erfarenheter, och för att ni kommer med råd. Tack för att ni tar er tid att lyssna och ta in. Ni anar inte hur mycket det betyder. Vi lever i ett fruktansvärt pressat samhälle idag där var och varannan människa upplever känslan av att inte räcka till. Det är helt galet att det ska behöva gå så långt. Jag tror det gör underverk att bara prata om det. Dela med sig och våga öppna upp sina känslor. I alla fall jag upplever det som om jag då får ett helt nytt perspektiv på allt. Det känns bara så mycket lättare.
Det var så märkligt, för precis efter att jag lagt upp inlägg så kom den vackraste av kvällar. Det var som om jag tog en lättandes suck och hela Grundtjärn andades ut med mig. Den ständiga blåsten la sig till vila och mellan alla mörka regnmoln tittade solen fram. Man hörde koskällorna eka längre bort i byn och alla myggor lyste upp som eldflugor i kvällssolen. Bara för att jag precis sagt att jag skulle ta det lugnt och un tillätt mig att inte göra något alls, inte ens fota så kände jag på en gång hur kreativiteten satte fart. Jag satte mig på cykeln med kameraväskan över axeln och begav mig ut i byn. Det är något magiskt som händer när man inte känner ett måste. När det får flöda fritt. Det lugnet jag kände igår kväll…jag minns inte senast jag kände det.
Det var så fantastiskt skönt.

Tänkte att jag ville visa er några bilder jag tog igår kväll. Det kändes nästan som ett tecken att få börja semestern med en sådan här magisk kväll.
Jag tog min gamla cykel som jag köpte på loppis förra året och cyklade runt i byn. Vädret var väldigt märkligt. Mörka, tunga regnmoln men då och då tittade solen fram och satte hela byn i brand av det vackra ljuset.

Den här vyn är den vackraste jag vet här i Grundtjärn. Skogen i fjärran, den spegelblanka sjön, de gyllene ängarna och kvigorna. När jag dör, så hoppas jag att det är den här vyn jag får se på andra sidan 🙂
Det var längesen jag tog mig tid att hälsa på kvigorna nu. De verkade lika glada som jag att återses igen.
Sen tog jag cykeln ner till sjön.
Det är som om man får ro i själen av att befinna sig intill en spegelblank sjö. Det är så stilla och rogivande.
Kvigorna följde med ned till sjön för att bada fötterna. (Ni ser dom till höger i bilden).
Är så glad för denna vackra sommarkväll. Och idag börjar min semester. Nu hoppas jag på många liknande kvällar framöver. Med kvällsdopp och cykelturer. Oplanerade dagar. Långa promenader med Nanook och sena frukostar med Johan. Åh vad jag ska njuta av detta.

Återigen, tack för er fantastiska respons på mitt förra inlägg. Det värmer så i hjärtat. Ska ta mig ordentligt med tid sedan att läsa igenom allt ni skrivit. Ta in, begrunda, reflektera. Nu önskar jag er alla en helt underbar sommar. Så hörs vi kanske i morgon, eller kanske om några dagar, eller om en vecka eller två. Oavsett om jag har semester eller inte, så älskar jag att skriva och fota, så jag låter det vara obestämt hur mycket jag kommer uppdatera här 🙂 

Massor med kärlek till er
 ♥

53 Kommentarer på “Sommarvilan

 1. Birgitta

  Sitter med ett stort leende på läpparna! Så underbart att du kan slappna av och tom kvigorna visar dig sin uppskattning! Fortsätt ha sköna dagar(och kvällar).

  Reply
 2. Anders

  De här bilderna… saknar ord för att beskriva deras skönhet. Jag skulle kunna ha dem som tavlor på väggarna. Livet, djupet, stämningen, man kan känna sommarens förföriska dofter i den friska luften.
  Samma med din uppenbarelse, men det ovanliga är att ditt inre är lika vackert… Hoppas du får en underbar helg och fortsättning på sommaren!

  Reply
 3. Inga

  Detta är vad du behöver. Ta nu vara på dagarna och njut med din Johan o djuren. Du behöver detta. Gör vad som faller dej in. Bara vara. Det är det som gör att du orkar sedan. Lämna alla måsten. Kram och ha det gott.n

  Reply
 4. Ingela

  Gud vad jag känner igen det där… I fjol när jag äntligen hade bestämt mig på riktigt för att sluta skriva, då fick jag en idé till en ny bok och skrev den på några månader! 😀 Det påminner mig om mitt motto, som jag måste påminna mig om gång på gång för att det är så svårt att komma ihåg: “Vila först”. Bara det. Inget blir bra gjort om man är för trött för att göra det. Det tar längre tid och blir oinspirerat. Men om man vilar först, även om man känner att det är det sista man har tid till, då kommer motivationen och kraften krypande. Man måste lita på att glaset fylls igen. Hur svårt det än är.

  Reply
 5. Monika

  Ha nu en riktigt skön semester Jonna! Och 3 veckor minst måste du vara ledig! 3 veckor har forskarna räknat ut att det behövs för att man ska hinna koppla bort och av ordentligt.

  Reply
 6. Lotta

  Vackert. Bara så vackert. Alltså jag kände det på mig och jag är bara SÅ lycklig för din skull. Åh sådana underbara och fridfulla bilder. Känner verkligen det du skriver.

  Strax ska jag iväg uppåt utmed Ångermanälven och, ja, bara försvinna in på vilka små skogsvägar jag nu hittar. Och detta gjorde mig bara så glad, att veta att du har ro. Även om jag kände det på mig ändå. Kram på dig fina du. ❤️✨

  Reply
 7. Boel

  Åh så skönt Jonna, du låter verkligen lättad och gladare. Så glad för din skull. Ibland behövs det inte så mycket för att en förändring inom en ska ske. Men jag hade också känt att det där var ett stort steg för mig, heja dig! Känner igen mig i det du beskriver, likt det du skrev om igår. Hoppas du får vara i det där lugnet nu ett tag, det är du värd. Och så otroligt viktigt att ge sig själv tiden att andas ut. Väldigt vackra bilder och älskar meningen om hur hela Grundtjärn andades ut med dig. Helt rätt att du låter det vara obestämt hur mycket du kommer att uppdatera här!
  Önskar dig en skön helg! Stor kram!

  Reply
 8. Gale Harris (U.S.)

  So glad you had the courage to share your feelings, and now the rewards of taking that step. You always inspire with the way you consciously, and intuitively, pursue your path.

  Reply
 9. Diana

  Njut nu av en välförtjänt semester! Vi finns kvar när du är redo igen. Alla behöver vila ibland. Kan förstå det är knepigt som egenföretagare även om ni behöver få bryta er bort från jobb och vardag likaväl som alla andra. Njut Jonna njut, hitta tillbaka till glädjen i allt du gör. Känner dig ju inte personligen och är själv ingen kramgo typ av människa, men kram på dig och trevlig sommar❤️.

  Reply
 10. Caroline

  Läste ditt inlägg om att inte räcka till, hoppas du får en vilsam semester, man blir ju lätt uppskruvad när man har mycket att göra, men sen brukar lugnet komma, om man bara avsätter tid för det.
  Och du är så tillräcklig för mig som läsare ska du veta, just för att du inte skriver titt som tätt så det känns falskt, utan när du känner att du har något som du vill dela, och det blir mer på riktigt. En lite konstig jämförelse: du är som det där kvalitétklädesplagget man köper, som håller länge för att det helt enkelt är bättre grejer, till skillnad mot slit-och-släng plagget som noppar och går sönder från valfria onämnda klädkedjor.
  Vi tycker så mycket om dig Jonna!Ha nu en härlig semester!
  p.s. älskar bilderna ovan, när du står på ängen så ser det ut som att din kjol är en del av ängens blomster och din tröja en del av himmelen =)
  Kram Caroline <3

  Reply
 11. Kristina S A

  Vi ska nog kunna roa oss utan dig ett tag och sen när du kommer tillbaka så är det dubbel glädje! Johan behöver av din tid också, att ge varandra av sin tid är viktigt. Kram på er och vi ses! <3

  Reply
 12. Jorma

  Härligt att “höra” 🙂 Det är så svårt att veta i förväg vad som behövs för att saker och ting ska lätta. Det jag undrar lite hur du gör med kanaler som instagram och facebook när du ska ha semester, just då du ju använder dem som kanaler för ditt jobb- men jag antar att du också har privata kanaler för kontakten med dina nära. De är ju så mycket en del av vardagen nuförtiden så gränsen mellan det privata och jobbet kan väl ibland bli lite suddig?
  Jag är tjänstledig här, så jag försöker njuta av ledigheten så mycket som möjligt, medan jag söker jobb. Passar på ibland att få till lite fotografiska kreationer, senaste veckan har det varit några rätt så intressanta grejer 🙂 Kul med utflykter i närområdet, här omkring finns ju så mycket vackert! Har haft lite snack med en kompis om att besöka trakterna där Elin Lewenhaupt huserar, där jag tillbringade mina barndoms somrar. Det finns ett stenbrott där som jag aldrig besökt konstigt nog. Kan ju bli rätt intressanta bilder 🙂
  Ha nu en riktigt skön semester <3
  Kramar

  Reply
 13. Fanny

  Jag RYSER av att läsa dina ord och ännu mer över deras innebörd. Så fint också att så många delar med sig. Och sedan får jag se dina fantastiska bilder! Wow! Det ser verkligen ut som en plats att få läka.
  Ha en helt ljuvlig och ordentlig semester nu!
  Kramar

  Reply
 14. Nina Öhrnberg

  Just så är det….även positiv stress sätter sina spår. Bra är det då att kunna stanna upp och hejda sig själv. Bra av dig att kunna stiga av karusellen eller den autobahn du var inne på och i stället välja en barnkarusell eller en liten vacker avtagsväg, låta dina uttömda batterier få ny laddning. Det roliga finns kvar och vi väntar på dig tills du är fulladdad igen. Kram

  Reply
 15. Hanna

  Så vackra bilder! Och man blir så lugn av att läsa dina ord, det går verkligen att relatera till det du skriver. Men undrar hur du tog med stativet på cykeln? 🙂

  Reply
 16. Dixi Wonderland

  Vilket vackert ljus du fick i dessa bilderna. Känns som att hela naturen önskade dig välkommen att låta din kreativitet sprida sig runt den. Ha en grym semester Jonna så hörs vi när vi hörs 😀

  Reply
 17. Jenny

  Jag kommenterade för några veckor sedan om att våga dela även de inte så glada dagarna. Så härligt att du vågade detta nu och att du fann styrka i det!! Kram.

  Reply
 18. iza

  Så vackert, och vad skönt att det känns att du känner den lättnaden. Det är bra att prata/dela och våga vara känslosam. Sjukt viktigt. Heja dig! MEN, se nu till att du vilar dig också. Som så många andra redan skrivit, vila och svara inte på kommentarer/mail etc förens DU känner att du orkar det. Ta det lugnt. Njut. Lev. Älska. Och bara VAR dig själv. MED dig själv. Nuet och mindfulness som en annan skrev. (Något jag själv försöker anamma). Så bara njut. Ta det lugnt och lev.

  Du förtjänar semester och vila Jonna <3

  KRAM

  Reply
 19. Mona öberg

  Kära söta godaste Jonna du är helt gudomlig!Tycker att du ska glömma oss ett tag framöver o släppa på press och samvete.Är säker på att du kommer tillbaka fulltankad med idéer och nya fina foton.Ta nu din Johan och ängna er åt varandra.STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN??

  Reply
 20. Cina

  Fantastiska bilder, tack! En liten tanke; semester vid “vanliga” jobb innebär att man inte arbetar överhuvudtaget – helt ledig; ingen arbetstelefon, mejl eller kundkontakt – STÄNGT – åter den……… Trevlig semester!

  Reply
  • Cina

   Blev lite abrupt slut förra inlägget, men ville också skriva att det är viktigt med tid för varandra i ett förhållande där inga sociala media-brus stör, så njut av ledighet tillsammans du och Johan, och “bara vara”, din blogg finns kvar och alla som läser, du behöver inte oroa dej för det. Njut av sommaren och din ledighet!

   Reply
   • Cina

    Måste också skriva det du tog upp här i texten att det idag är en sådan oerhörd press i samhället, och inte minst den arbetslinje som råder där marknaden och politiker trycker på att den “arbetande” människan ska “överarbeta”, allt för att gynna tillväxten = producera och konsumera mer än vad som behövs för att tillfredsställa girigheten, och som dessutom inverkar negativt på jordens resurser. Denna press och krav har nått sin gräns för vad människor klarar av, det är därför så många sjukskrivs för utmattningssyndrom och ångest b la. Det sägs att det vi människor upplever och tar in via sociala medier idag under en veckas tid, var ungefär lika mycket som en människa upplevde under hela sin livstid på 1700-talet. Tack än en gång för dina vackra bilder och det du skriver! det ger lugn och ro i själen. Njut av din ledighet och bara va´.

    Reply
 21. Göran

  Min lillebror Tomas har skrivit en fin bok som heter ” Det händer när du vilar “. Låna eller köp den, jag tror du skulle gilla den 🙂 !

  Reply
 22. Janusz

  Writing about one’s thoughts and emotions means taking a step back and looking at them from an ultimate perspective of awareness. Its peace reflected in your mind
  and suddenly you stoped perceiving the world through opaque screen of your agitated thoughts. But stay alert. This pattern did not just vanished, it is dormant in your
  subconscious mind or causal body. When your intellect is calm it is a time to do real spiritual work of questioning validity of this pattern in order to dissolve it. Watch for the slightest signs of it appearing again. As one Hindu swami put it: “Eternal vigilance is a a price of freedom”.

  When your intellect is peaceful it is also time to consider options of managing this abundant flow of opportunities. Manifest world is a world of duality, play of opposites.
  It means that every problem has simultaneously seeds of solution to it. It is expressed in a symbol of yin and yang ☯️. When you are peaceful you can see the bigger
  picture. You need to ask yourself a question what is your highest value here, your biggest priority. Would it be this peace itself ? Can you accomplish anything beautiful, inspire anybody when you do not have it ? When you answer this question it will be easy to make decisions.

  Reply
 23. Annie

  Åh så vackra bilder!!! Det riktigt hugger tag i själen på mig.
  Jag önskar att jag en dag har råd att köpa en av dina bilder på sjöar; de är alldeles magiska och påminner mig så mycket om mina underbara barndomssomrar i skärgården.
  Tack för att du delar med dig av allt vackert omkring dig och hoppas nu att du får en underbart rogivande tid framöver!
  Kram!

  Reply
 24. leif

  Bästa sättet att finna ro är att klappa en Ko.
  Att vandra bland stolta bugande granar får dej att kliva ur dina fjättrande ramar.

  Du finner lycka av att bara vara, känn solen, vinden smeka din kind.

  Glöm världen vandra ut genom din stängda grind.
  Du kommer att återvända som stark och frustande Hind.

  Hej och ha en fin sommar ♥

  Reply
 25. Kyhan

  Wow……I got my break just reading your post and seeing the photographs! Thank you. Have a fantastic break.

  Reply
 26. C

  Stäng ned datorn!
  Glöm bloggen några veckor eller så länge du vill!
  Gör precis det du säger att du skall göra!
  Allting finns kvar!
  Trevlig sommar och njut!

  Reply
 27. Caroline LaRussa

  Så otroligt vackra bilder! Du lyckas alltid fånga årstiderna på det mesta svenska och vackra sätt <3
  Jag tycker du gör helt rätt i att ta semester och att bara andas. Det är en sådan grej som många inte gör så det blir en lyx av det. Men det ska inte behöva vara en lyx. Det borde vara en självklarhet för alla att ta ett steg tillbaka och andas. Här i Kalifornien gör jag och Nick oss redo för att åka till Napa över helgen och åka luftballong. Våra små helgresor är vårat sätt att andas på och komma iväg 🙂 Just den här gången är det lite extra speciellt för det är vår smekmånad, vilket är på tiden för vi gifte oss i Februari haha. Ska bli skönt att komma bort och göra något extra spännande!
  Kram

  Reply
 28. Monnah

  Njut! Det är du väl värd. Tack för de vackra bilderna och för att du delar med dig av sådana tankar som vi är många som ruvar på. ❤️

  Reply
 29. Lars 8463

  Hej varmhjärta
  I går lyste solen utan moln
  och “BÖR GÖRA” listan.
  Viftade på uppmärksamhet
  i den svaga smekande vinden.
  Men det var längesedan solvinden
  smekte mina orakade semesterkinder.

  Så jag viftade tillbaka ? ? ?
  Tog stolen, gitarren och tankarna.
  Satte mig i solens scenbelysning.
  Lät mina fingrar leka med strängarna
  Långtifrån lika bra som Leif.
  För det var längesedan
  och fingertopparna har mjuknat.
  Men efter ett tag dansande dom
  med lätta rytmiska ömma steg.
  Steg som ger en lättare livsrytm.

  Men med dom dansande
  Lyssnad även mina tankar
  på dom tyngre stegen
  I dina och även andras livsrytm.

  Det jag då och nu, tänkte och tänker.
  Skulle behöva en ELD
  och ditt FÖRTROENDE
  För det är så sammansatt
  av dina känslors ord,
  mitt eget livs berg och dalbanetur.
  Och med tanke på hur den har varit,
  är det nog jag som ska lyssna på dig.

  Jag kanske inte alltid förstår
  Men jag lyssnar alltid och tar mig
  tid att tänka, försöker att förstå.
  Och känslan i dina ord, dina bilder. Känsligheten i dina känslors ögon. MAGIN?!
  Är alltid välkommen till min värld.
  Och då menar jag HELA din person.

  I den vanliga världen skulle jag ha sagt. Nu när du har lite tid. Och med tanke
  på hur det var när du bodde i skolan.
  Du kan kanske anställa
  en “SPÖKSKRIVARE”?!

  Nu när jag skriver från min egna värld.
  Jag tror jag förstår din känsla
  av otillräcklighet, känslan av allt du
  inte vill och vill göra. Tiden som
  slutat gå och börjat springa istället.
  Jag tror jag förstår in i minsta
  känselcell. För jag har dom själv.
  Fast inte lika starkt.
  För jag är nästan osynlig och min
  “passion” är ett “Bara vara liv”
  Med det jag vill, när jag vill.

  Idag är det mulet. Så jag tror att jag
  ska skaka hand med “BÖR GÖRA”
  listan. För det är saker som kommer
  att underlätta mitt “Bara vara Liv”
  längre fram i tiden. Men om solens scenbelysning tänds…

  Önskar att du får det du önskar dig.
  Och med med tanke att du har Johan
  att “bolla” alla känslor och tankar med.
  Så behöver du nog inte
  mina tankar vid en eld.
  Bara min OMTANKE!
  Och den har du
  KRAM

  Reply
  • Lindan

   “Tiden som slutat gå och börjat springa istället”….Alltså, vad ska man säga…? Briljant! <3
   Hoppas handskakningen med "börgöra-listan" gick bra! Kram! 🙂

   Reply
 30. Christiane

  Jonna dear, your ‘book’ is already written . . . . . there is the story of your coming to live in the little Grundtjarn and making a life there for yourself and finding beauty all around you and offering to share it with so many through your inspiring blog and your lovely paintings and photographs. It’s all there, already written.

  Just go and read it all again and begin to journal your own thoughts from it.
  It’s a wonderful story. We who live in the states are so rushed and overwhelmed with obligations, and the money comes in, but there is no peacefulness or quiet, and something is lost in us that we need to sort out and connect with. I think your book might help such as we who are weary of rushing to and fro, without a thought to stop and look at the beauty all around us.

  Please write. Please include your lovely photos. I will buy for myself and for gifts for my over-worked family who are weary and in need of peace. Good luck. You bring joy and comfort. 🙂

  Reply
 31. fernando

  Hello jonna, I’m so glad your projects are on the right track, I remember reading you, long ago, I think two years before, you said that you thought to leave the blog and rethink things for lack of work, and now look, you’re full of Work and projects, ha ha ha … desire of heart that you are well and you can balance your things, and to have to each thing its time … a great hug from the distance, Stgo of Chile, fernando.

  Reply
 32. Sofia

  Underbara Jonna ?
  Önskar dig och Johan bästa tänkbara semester. Vet precis den där känslan du beskriver, att efter man delat sin ‘börda’ genom att öppna upp och dela den – så hips vips är man som ‘ny’! ?
  Sommarkramar från Jämtland.
  (…även om vi ännu inte haft någon egentlig sommar här i år. Men så blir det ibland när man bor i Norrlands inland. Hakuna matata. Haha)

  Reply
 33. Helena

  Så vackra, lugna, underbara bilder!??Hoppas att du får känna det lugnet inom dig på riktigt! ?Kram!

  Reply
 34. Christiane

  Jonna, your trade-mark is your life that is calmer, not fast-paced, with time for sitting outside with boiled coffee, and time for spending hours in the nature. So, IF you tell us, your readers, that you are returning to a time of peace and calm for a while, then you are reassuring us that you are still the ‘Jonna who left the city behind her and came in to the quiet’. Good for you! Enjoy this time of peace. 🙂

  Reply
 35. Felicia

  Å vilket fint inlägg. Kände ju faktiskt lugnet genom de du skrev och bilderna. Och så mysigt för korna att kunna ha vattnet sådär nära och gå ut i om de vill. Hoppas du får en riktigt skön semester med Johan och dina djur. Njut <3

  Reply
 36. Jennifer

  ❤❤❤ Hoppas du verkligen kopplar bort sociala-medier-pressen en bra stund! Vi förstår och unnar dig det fullt ut och du behöver verkligen inte oroa dig för att någonting blir förstört pga en semester. 😉 ALLA behöver semester! Ta hand om dig och hoppas du hittar en bra balans för fortsättningen, det behöver du fina Jonna. Man kan verkligen bli utbränd av positiv stress också och det är inget att leka med. Tänk på att det går att säga “nej just nu” och det inte innebär att det aldrig kan bli av. Världen omkring dig kan faktiskt anpassa sig kring din takt och dina villkor mer än du tror! Hälsan är ändå viktigast för utan den kan du inte göra någonting! Stora kramar från en som är precis i uppstarten av eget kreativt företag och försöker hitta balansen med en utmattningsdepression i bakgrunden (och just nu har 6 veckors total jobbsemester – gah!). ?

  Reply
 37. Mitra Sohrabian

  Älskade älskade Jonna, så bra att du tar det lugnt lite.Det behöver du. Jag hoppas att du kan vila dig och njuta av sommaren.Många många kramar

  Reply
 38. Mermaid Phantom

  These are so pretty, Jonna! I was telling my mom about your blog, and HAD to show her some of your work. She was very impressed and especially loved the photos of you and the herd of cows. 🙂

  I hope you are enjoying the best of summertime!

  Warm wishes from the USA ♥
  -Phantom

  Reply
 39. Saab

  Måste vara försiktigt och ta pauser då och då
  En del av kivets källa är ro, att ro kan också va en källa till lugn, lugn behöver vi för att ta oss an kaoset
  Det goda och det onda
  Det ljusa och mörka
  Ro, lugn och ro, ro

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.