Under stjärnorna

Godkväll på er!
Jag kom just in efter att ha varit ute i höstmörkret och tittat på en alldeles stjärnklar himmel och ett litet, svagt norrsken bakom skogen i norr. Jag skulle egentligen bara ut för att hämta in mattorna som jag hade glömt ute på vädring idag. När jag fick se den stjärnklara himlen var jag bara tvungen att ge mig ut med kameran en stund.

Det är det här jag älskar med den här tiden på året. När mörkret kommer så för det ändå med sig ljus i så vackra former. Stjärnor och norrsken. Det gör att årets mörka tid blir så mycket lättare att ta sig igenom. Då och då får jag njuta av en stjärnhimmel att drunkna i.
Som ger livet lite perspektiv. Och ett norrsken som sätter färg på gråa dagar.
Norrskenet över skogen i norr. Det var ett ganska svagt norrsken, men det kan säkert växa till sig under kvällen. Blev lite fundersam över de tre strecken som ser ut som små stjärnfall/plan/satelliter. Tänkte inte på det när jag tog bilden. Undrar vad det kan vara.
Bästa kvällsaktiviteten; att sitta på grusvägen och titta på stjärnhimlen. Men nu börjar kvällarna bli riktigt ruggiga. Speciellt nu när det blåste. Så det börjar nog bli dags att ta fram säckarna med vinterkläder.
En bild på kvällens stjärnhimmel. Jag blir alltid lika rörd av att titta på bilderna i efterhand. Eftersom jag har lång slutartid på kameran så fångar den upp mer stjärnor än vad våra ögon kan se. Men bara vetskapen om att allt detta, och mycket, mycket mer omger oss ute i rymden….det är ofattbart. Älskar verkligen att få tappa fotfästet bland stjärnskådning en stund. Det blir så skön avslappning på något sätt.

Nu vill jag passa på att önska er en fin kväll, om ni inte redan sover. Godnatt! ♥

45 Kommentarer på “Under stjärnorna

 1. Hasse Partheen

  Du tar fantastiska bilder och bor i en härlig miljö. I Mölndal syntes i alla fall månen för några dagar sedan, jag får vara nöjd med det.

  Reply
 2. Anonym

  Absolutely Beautifull, can only imagine seeing so many stars. Last september we went To Bretagne in france and my Son was photographing the milkyway, i think he would-be better go to sweden so much darker😀

  Reply
 3. diow

  makalösa stjärnhimmlar och så fint optiken fångar dem,
  jag minns likadana bilder från sommarkvällar på österlen och
  jag var tvungen att gå ut på balkongen här på gärdet i stockholm och kolla
  inga stjärnor på min himmel i kväll dock trots att det är ganska mörkt och att jag bor högt i huset
  jag tar till mig lite av din lyckokänsla

  Reply
 4. leif

  Alla streck Kan det vara UFON som du fått med.
  Några rymdvarelser kanske.eller Hyundaier.Svårt att se.
  Typiskt Jonna jag har aldrig lyckats.
  Godnatt sov gott

  Reply
 5. Lotta

  Jag minns första gången jag någonsin såg norrsken. Vi hade flyttat upp till norrland från Stockholm och jag var nog inte mer än tio år, men det dröjde länge, länge innan jag såg några igen — under tiden jag pluggade i Sverige för ett år sedan. Även om bilder är fantastiska så är det någonting helt annat att se det med egna ögon. Rörelserna. Skimret. Som färgranna flammor som dansar över himlavalvet. Tyvärr tror jag att de är rätt så sällsynta just här där jag bor nu i Finland. Och så har de ett sådant fascinerande namn på finska. Revontulet, rakt översatt blir det räveld. Jag googlade precis efter det och hittade en text där det stod beskrivet att namnet kommer från gamla tider när man trodde att eldräven, ett övernaturligt väsen man trodde på, slog sin svans över tundran och att himlen fattade eld. Jag blev alldeles fascinerad över detta. Det rör alltid mina tankar djupt när jag läser om sånt, och jag försöker tänka mig in i hur det kom sig att man trodde och tänkte på det viset. Men vilken fantastisk bild jag får bakom ögonlocken – en sagolik räv som stryker över tundran och med sin svans får skyn att brinna – så som den gör när det är norrsken.

  Här har det regnat och regnat – så pass att ån nedanför våra åkrar har svämmat över och kommit in i skogen och fälten. Gick omkring i gummistövlar tidigare idag bland träden, med vatten halvt uppför skaftet. Solen sken och det bara glittrade. Det gör ju vårt höstjobb så mycket svårare, då vi inte kan förbereda åkrarna för vintern innan vattnet dragit sig tillbaka. Men jag kunde ändå inte hjälpa att tycka det var så fint idag när solen äntligen fick skina igenom molnen längre än några minuter.

  Jag har läst varenda inlägg men inte mått särskilt bra så det har varit svårt att skriva och kommentera, även om jag verkligen velat. Vad härligt att du och Johan fick en sådan underbar kväll och fick träffa så många inspirerande människor. Jag måste erkänna att jag googlade efter resultat då jag var så otålig, haha. Så jag visste redan innan du skrev vem som vann och att det inte var du. Men som jag sett i kommentarer här och som vi alla känner så tog du hem din seger för länge sedan, och du delar den genom varje ord och bild som styrker, ger hopp och tro på att vi kan nå och kommer leva vad det nu än är för drömmar och visioner vi bär på. Nu när jag mått så pass dåligt så ligger det ju väldigt färskt i sinnet hur din blogg för mig, personligen, är som ett ljus i mörkret. När jag har slut på inspiration, är tömd på ork och börjar fundera på vad jag egentligen håller på med – då tänker jag på hur du kämpat. Jag har ju så mycket bättre tro på mina drömmar än jag haft, men hur långt man än kommer längs vägen så kröker den sig alltid genom dalar såväl som uppöver de vackraste kullar och berg. Det är en del av resan, allas resor. Så när du tar med oss på din resa så får vi känna samhörighet, och det tror jag är en utav de viktigaste sakerna för oss människor. Att veta och bli påmind om att vi aldrig är ensamma vad vi än vill, tycker och känner. Det är ju så lätt att fastna i sitt eget huvud ibland. 🙂 Så, ja, vinnare är du, Jonna. <3

  Nu önskar jag dig en riktigt fin och underbar fortsatt vecka hemma i norrland. Många kramar, underbara själ.

  Reply
  • Lars 8463

   Lotta
   En låååååång varm kram.
   För att du låter mig se bilden
   bakom dina ögonlock.
   Får ta del av bitar av resan
   genom dina tankar.
   För att jag är en drömmare
   med tvivel.
   Som önskar att du mår bra.
   Du är bättre än du tror.
   KRAM

   Reply
   • Lotta

    Åhh, Lars, som dina vackra ord värmer. Tack så jättemycket för din uppmuntran och omtänksamhet. Jag blev så glad! ❤️ Många, många kramar sänder jag dig, du fina, poetiska själ. 🙏

    Reply
   • Lotta

    Vad roligt att höra att du också blev inspirerad av rävelden! Jag blev själv alldeles förundrad över detta och har fortfarande inte kunnat släppa historien om eldräven. Hade varit fantastiskt att få se den tolkad på en målarduk! 😃 Kram på dig, Ingela. ❤️

    Reply
  • Marlene

   Men vilken fin beskrivning på hur norrsken blir till! Har aldrig hört talas om det tidigare!

   Så vackert, nu kommer jag se en eldräv framför mig varenda gång jag ser ett norrsken!

   Reply
   • Lotta

    Ja, samma här! Helt hänförd av denna gamla tro. Nästa gång jag ser norrsken kommer jag definitivt ha denna bilden inom mig. ❤️

    Reply
 6. C

  Har som önskemål nu när norrskensperioden närmar sig att du någon gång videofilmar ett norrsken – det vore fantastiskt!!
  Vad jag förstår så rör sig Norrskenet över himlen.

  Reply
 7. Lars 8463

  Gomorgon fina du
  Det var längesedan natthimlen
  var strålande klar. Men i natt
  När gatuljusen släcktes.
  Tändes vintergatan.

  Tänk att släppa taget om allt
  som tynger.
  Bli upprymd av tyngdlösheten.
  Sadla hästnebulosan.
  Spränga fram längs vintergatan
  Till ljudet av universums födelse
  och solvinden i håret.

  För att sedan landa i Grundtjärn.
  Som tusan stjärnfalls önskningar
  Låta Saturnus ringar omsluta fingret
  som ett evig kärlekstecken.

  Nu har vardagen knackat på.
  Med väckarklocka och gatuljusen
  som tänts.
  Hoppas ni mår bra och att ni
  haft en mysig start på dagen.
  Tack för allt du ger mig.
  KRAM

  Reply
  • Lindan

   “Tänk att släppa taget om allt
   som tynger.
   Bli upprymd av tyngdlösheten.
   Sadla hästnebulosan.
   Spränga fram längs vintergatan
   Till ljudet av universums födelse
   och solvinden i håret.

   För att sedan landa i Grundtjärn.
   Som tusan stjärnfalls önskningar
   Låta Saturnus ringar omsluta fingret
   som ett evig kärlekstecken.”

   Så vackert Lars…blir nästan tårögd…Får lust att göra en målning av de poetiska orden….!

   STOR KRAAAM!! <3 /Lindan

   Reply
   • Lars 8463

    Lindan
    För alla leenden och skratt
    som du har gett mig.
    För all energi och värme
    som dina ord utstrålar.
    Så även om det inte alltid känns så.
    Jag tror det bor en sol i dig.

    STOR KRAAAM!!

    Reply
    • Lindan

     ÅÅhhh….är det någon som är en sol så är det väl du…Din värme strålar ikapp med solen!!
     Själv är jag nog mer en måne… 😉 🙂

     Kraaaam!! <3

     Reply
 8. Janusz

  It is amazing how our horizons can expand in a completely unexpected way. Once i watched this silly comedy “Men in black”. They search for a galaxy that is supposed to be on the Orion’s belt. Orion turns out to be a little dog with a strange blue sphere hanging from his collar. Camera zooms on it and this little, blue sphere
  starts expanding into a massive galaxy with countless stars and planets. I was shocked. This could go on in both directions infinitely. Every little dot in the sky can be a massive galaxy. Every atom is a planetary system. What I only read about became so much more comprehensible to me. There is no such thing as big and small, left and right, up or down. What we call our world is not carved in stone. It is only a perception and it depends on how we were preprogrammed to perceive.

  Reply
   • Janusz

    Thank you so much Luna. It really warms my heart to hear that my comments can inspire something in others. But personally I can hardly take any credit for it. It feels that the same force that works through Jonna, works through me. Her words are like a trigger inspiring me to express
    the same ideas from a little different perspective.

    Reply
  • Lindan

   Wow….made me remember a thought that went through my mind when I was about 13 years old…I was out for a walk (I think our mind and our thoughts work better when we walk! 🙂 ) and I rembember thinking “all that we know is that we know nothing”….

   Sorry for my bad English!
   <3

   Reply
   • Janusz

    There is nothing wrong with your English. I also feel that our minds work better when we walk. Steady, rhythmical movement counteracts both
    anxiety and sleepiness in our minds. This thought is a doorway to spiritual evolution. Yes, on a relative level one can say that we know nothing.
    It simply means that our relative knowledge about the world is always changing and therefore is uncertain. Newtonian physics explains well some aspect of reality but as we go deeper it does not make any sense. And yet during this walk you were absolutely certain that you exist and are aware. You simply took this knowledge for granted and did not pay attention to it. Inquiry into this knowledge leads to spiritual enlightenment.

    Reply
    • Lindan

     Thank you! 🙂
     But are we really sure that we exist…?? How can you be sure?
     What if we are only participants in another person´s dream…Or in our own dream…?
     I still think that everything I REALLY know is that I don´t know anything… 😉 🙂

     Hugs! <3 /Lindan

     Reply
 9. Lindan

  Wow!!!! Underbart!! Undrade också över “strecken” på himlen dock…..
  Ååhhh, vad jag skulle vilja ha en riktig kamera!! Tänk att kunna ta stjärnhimmelsbilder som du!! (fast nu behövs det väl inte “bara” en bra kamera….En fantastisk stjärnhimmel i norr och en briljant fototgraf kanske kan vara bra “ingredienser” också….*hm* 😉 🙂
  Måste varit svårt att gå in igen en sådan kväll…!

  Ha en underbar dag nu! Kraaam!!

  Reply
 10. iza

  Åh, norrsken. <3 Jag hade också stjärnklart igår, första gången sen förra veckan, typ. Det har varit så mycket regn sista tiden. De har varit få nätter som varit så stjärnklara. Men, vid 11 oktober så bjöds det på skådespel senast, så fint när jag och Albin firade 2 år tillsammans. <3
  Nu sitter jag med min oboy igen och sakta förbereder mig mentalt för dagen! Dags att återfå fokus efter en lång tid med fokus på 2 saker. Haha. Det har gått lite i ett..

  Förhoppningsvis får jag chansen att uppleva fler stjärnklara nätter nu framöver. <3
  kram!

  Reply
 11. Dixi Wonderland

  Måste vara så underbart att kunna se så klar himmel. Jag brukar titta lite extra upp mot vår natthimmel när jag är ute med Bonzo men vi kan ju inte alls se så många stjärnor som du på grund av allt ljus. Jag borde nog försöka att fotografera en stjärnhimmel 😀

  Reply
 12. Johanna o Pano

  Åh nu blev jag tvungen att slå på datorn där bilderna gör sig så mycket bättre än i mobilen, WOW vilka stjärnbilder!! =) Här var också en fantastisk stjärnhimmel igår, äntligen! Men jag tog mig inte tiden, eller vad det beror på, att försöka fota den,,Tack för inspiration!! Och för förmiddagskaffe med extra guldkant! Nu ut till nybygget igen,,
  Ps tips du skulle kunna göra en bok med Lars 8463 texter o dina bilder, skulle bli helt magisk!

  Reply
 13. Lena Berg-Nordenberg

  Helt gudomliga bilder! Visst är det fantastiskt att se stjärnhimmelen och så liten man känner sig då man har hela universum över sig. Jag ska försöka fånga stjärnhimmeln med min kamera framöver men inte lär bilderna bli lika fina som Dina. Det är en konst att få fram alla dessa stjärnor.

  Reply
 14. sandrajunhammar.se

  Alltså åh, vilka vackra bilder! ♥️ Älskar också att betrakta stjärnhimlen, det är så rogivande och inspirerande på samma gång.
  Önskar att vi också hade norrsken här, men bor tyvärr för långt söder ut… Hoppas få se det i verkligheten framöver, men till dess njuter jag av dina fina bilder. ♥️
  Kram!

  Reply
 15. Roman

  It must be amazing to have such view above, like a star gate to the universe 🙂 A true treasure. Living in a big city I almost forgot what it looks like – to see the sky full of stars. Here, city lights allow to notice some bright stars only, usually in winter. So it was damn hard to talk about the stars to my wife when we started dating 12 years ago ))

  Reply
 16. Lily in Montana

  Seeing the night sky makes our struggles seem so small, doesn’t it? But there’s also such joy in witnessing such beauty. Was it just chance that reminded you to go out to pick up the mats? Or did the universe want to show you again why the lights of the city can never compare to what shines above your beloved home?

  I really like this quote by the astronomer, Carl Sagan: “The surface of the Earth is the shore of the cosmic ocean. On this shore, we’ve learned most of what we know. Recently, we’ve waded a little way out, maybe ankle-deep, and the water seems inviting. Some part of our being knows this is where we came from. We long to return, and we can, because the cosmos is also within us. We’re made of star stuff. We are a way for the cosmos to know itself.”

  Reply
 17. Marlene

  Så vackert! ❤️ jag får hemlängtan av att norrsken på bild. Längtan till Norrbotten.

  Har ingen aning om vad strecken är, men jag ser fyra streck 😮 Hursomhelst otroligt fina bilder!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.