Varför flyttade jag till Grundtjärn?

Hej på er!
Det är många som har skrivit och frågat mig vad anledningen är att jag flyttade från staden och alla bekvämligheter hit till stugan i Grundtjärn. Därför tänkte jag nu göra ett inlägg och förklara det för er 🙂

Innan jag flyttade hit så bodde jag i en lägenhet tillsammans med min familj i centrala Göteborg. Där bodde jag i 4 år. Under alla de åren så kände jag en längtan att komma bort från staden, och den blev bara starkare för varje dag. Även om jag tyckte storstaden var bra och rolig på många sätt, så kändes det samtidigt som den kvävde mig. När jag öppnade dörren och gick ut från lägenheten upplevde jag det som att kastas rakt in i ett kaos av människor, spårvagnar och stress. Det fanns ingenstans att gå om jag bara ville vara.

Jag kände ingen livskvalitet i staden. Jag hade så många tankar och drömmar om hur jag önskar att mitt liv skulle vara, men ingen av dom kunde uppfyllas där, i lägenheten i centrala Göteborg.

I somras åkte vi upp hit hela familjen på semester i några veckor. Vi har alltid åkt hit några dagar på somrarna för vi tycker så mycket om att vara här, men detta var första gången vi skulle vara här i flera veckor. Tror ni att jag var lycklig eller? 🙂
Vi har en stuga här i Grundtjärn (den jag bor i nu), och den äger min mamma och hennes tre bröder, så det är som ett hus som alla brukar samlas i på somrarna och umgås. Så vi bodde i den under sommaren. Det var en underbar semester här i Grundtjärn! När semestern var slut och vi åkte de 100 milen tillbaks till Göteborg, så kände jag direkt att det var fel. Jag var bara hemma i 2 veckor innan jag återvände till Grundtjärn med alla mina saker packat i flyttsläpet. Eftersom jag har ett eget företag (det är fortfarande är i uppstarten) så hade jag den möjligheten att flytta, eftersom jag kunde jobba vart jag än befann mig, bara jag hade internet 🙂
När jag kom hit så kände jag en stor lättnad i mitt hjärta. Det var som om jag fick ro för första gången på flera år. Det är ju här jag ska vara 🙂

Nu i efterhand så är jag så lycklig över att jag tog det beslutet att flytta, även om det kändes helt galet på ett sätt. Det har varit den mest intensiva tiden i mitt liv. Jag har nog aldrig kämpat så mycket som jag gjort nu, men hur jävligt den än kan vara här ibland så vet jag ändå att det är såhär jag vill bo.

Här kommer lite bilder, och med dem bilderna vill jag visa er varför jag valt att bo här och vad som är livskvalitet för mig. Alla bilderna har jag tagit under min tid här i Grundtjärn.

Friheten...

Den vackra naturen...

Skogspromenader...

Att öppna dörren på morgonen och se det här...

...Istället för det här...

Att få gå ner till sjön en sommarkväll...

...och att uppleva naturens magi...

...och bada naken i solnedgången : )

Att gå ut en promenad mitt i natten...

Att uppleva sommaren

Hösten...

Och vintern...

Att få springa på ängarna...

...i kvällsdimman...

Utsikten...

Att få känna jorden mot mina fötter...

Att få vara ute i snön och skotta...

Att få känna stillheten...

...och sitte uppe på nätterna och lyssna på tystnaden...

Att få se norrsken...

Att titta ut genom fönstret på morgonen...

54 Kommentarer på “Varför flyttade jag till Grundtjärn?

 1. anne

  Underbart!

  Jag förstår dig.

  Vi bor på landet, jobbar i Stockholm. Vi frågar oss ibland om det verkligen är så här vi vill leva, tillbringa 3-4 timmar per dag i bilen och inte riktigt mäkta med att ta hand om allt vi behöver ta hand om. Men det är (som jag läste någon annan uttrycka det häromdagen) så att; jag vill kunna vifta med armarna om det är vifta med armarna jag vill göra.

  Hur går det med ditt företagande?

  Reply
 2. Elin

  Helt fantastiskt!
  Jag vill ju också leva som du gör Jonna:) Jag är ju så bekväm av mig och älskar ju det livet jag lever nu.. Men varför inte testa olika sätt att leva sitt liv på? Jag ska ju leva många många många fler år till på denna jord. Jag vill ju uppleva mer än storstadsliv! 🙂 Hitta mig ett hus så kommer jag och småkillarna;)

  Kram E

  Reply
  • jonna Post author

   Jag trodde också att jag var bekväm av mig innan jag flyttade hit. Men man anpassar sig så snabbt! =) Jag tror nog att du skulle gilla att bo såhär, det känns så 🙂 Och det är klart att man kan testa olika sätt att leva sitt liv =) Det är kul att bo i staden också, men när man fått nog av staden kan man testa på något annat! =) Jag ska hitta ett hus åt dig och småkillarna haha =)
   Hoppas du haft en jättemysig jul Elin!! 🙂 ha det så bra!! 🙂 Och tack igen för alla dina fina kommentarer!

   Kramar

   Reply
 3. Anna

  Just nu känner jag för att ta mitt pick och pack och lämna stan jag också. Inte för att jag någonsin tänkt vare sig bo eller stanna där, men skolan ligger ju där den gör. Får bita ihop ett par år till och SEN ska jag också ha det så bra som du! 🙂 kram

  Reply
  • jonna Post author

   Jag förstår dig precis. Jag ville flytta från staden när jag gick i skolan, men då hade man ju ingen möjlighet att göra det. Det är jobbigt när man känner sig hindrad att göra det man vill för att man t.ex. måste gå i skolan eller jobba på ett ställe. Men tiden går snabbt, snart kan du göra precis som du vill! =)
   Kram på dig! 🙂

   Reply
 4. Marie

  Vilka vackra bilder!!! Å Grundtjärn är ju bara bäst =)
  Vore de inte för jobbet så skulle jag lätt kunna bo där med…
  Börjar få grundtjärns-abstinens nu faktiskt!!
  Ha de gott

  Reply
 5. Yohanna

  Vi är jättenyfikna på att bo så.. Men det jag är rädd för är – kylan. Den oerhört kraftiga vintern som kommer sådär högt upp. Nu har jag inte råkoll på vart det där ligger, och vi har nog mer tänkt oss Höga Kusten.. prova att semestra och se om vi gillar det.. För min sambo är verkligen stadsbo. Men jag skulle älska att bo sådär i naturen, sålänge jag har internet och andra bekvämligheter OCKSÅ. Det är oerhört inspirerande, och jag följer dej med glädje. Men jag är också oerhört nyfiken på: vad jobbar du med som du kan göra varsomhelst? Det är också en dröm & vision jag har, men vet inte hur jag ska införliva den…. (idag är jag sjuksköterska, men skulle vilja jobba på annat sätt!)

  Reply
 6. Sara L

  Åh jag verkligen känner hur avslappnad och harmonisk du verkar vara, underbar blogg och jag kommer att följa dig dagligen!
  Jag vet själv hur det är att bo där man inte känner sig hel utan enbart stressad och trasig… Jag lever i det nu!

  Reply
 7. Daniel

  Sjukt fina bilder, “Att gå ut en promenad mitt i natten…” var perfekt! Jag har aldrig sett ett norrsken runt Myckelgensjö, ändå har jag spenderat många, många sommardagar där under min uppväxt. Jag tycker att det du gjort är riktigt coolt, och vilket hus du hittat! Jag har själv lite luddiga drömmar om att flytta till dom trakterna, men då måste jag precis som du få igång mitt företag och dra in pengar genom internet, i alla fall tills huslånet är avbetalat och jag har fått igång grönsakslandet så jag kan sätta mat på bordet 🙂 Är det Storsjön man ser på bilderna?

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej!!
   Tack för din kommentar! Och vad glad jag blir att du gillar min bilder! 🙂
   Vad kul att du tillbringat många somrar i Myckelgensjö. Det är ju bara en mil härifrån 🙂 Har du släkt där?
   Ja om man ska bo såhär så är det jättebra att ha ett företag som man kan jobba med över internet med. Då kan man ju bo vart man vill, bara man har tillgång till internet 🙂 Ja det är storsjön man ser på bilderna 🙂 Jag ser sjön från mitt köksfönster. Det är så vackert! Vart bor du nu då?
   Haha om du tar med din flickvän till Myckelgensjö och visar hur vackert det är här så kommer hon nog vilja flytta hit 🙂

   Ha en bra helg!!
   / Jonna

   Reply
   • Daniel

    Jo jag har några släktingar där. Mamma växte upp i Sunnersta, vilket ligger en bit från Myckelgensjö på väg mot Junsele. Sen hade mormor och morfar sommarstuga “på strana” vid Myckelgensjösjön, men min morbror bor där nu. Sen växte faktiskt morfar upp på höjden alldeles ovanför butiken i Myckelgensjö 🙂 Även fast Grundtjärn ligger så nära har jag aldrig varit där, sjön verkar ju vara jättestor! Jag bor i Umeå nu och pluggar på universitetet, men kommer från Örnsköldsvik. Tror inte det finns några jobb för civilekonomer i Myckelgensjö, men med ett eget företag fixar det ju sig ändå 🙂 Har du hört talas om dom som börjat tillverka och sälja glass i Myckelgensjö? Rätt coolt tycker jag 🙂

    Reply
 8. Daniel

  Sen återstår förstås utmaningen att övertala flickvännen att flytta med mig till Myckelgensjö, men det är något jag får jobba på 🙂

  Reply
 9. Tommy

  hej 🙂
  grymt fina bilder härligt å se att de finns dom som gärna flyttar ut i skogen istället för in till storstan som dom flesta verkar göra nu för tiden 🙂
  jag bor själv i Björkå 2 mil utanför Sollefteå å känner väl till området runt omkring då jag jobbar runt mest hela länet trots att de ha varit så grymt kallt den här vintern skulle jag aldrig drömma om att bo på nått annat ställe älskar närheten till naturen å allt man behöver finns ju inte så långt iväg.
  roligt å se att de finns fler som uppskattar glesbygden 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din kommentar!! 🙂 Roligt med någon som förstår och tänker likadant. Jag skulle heller aldrig vilja lämna detta stället oavsett om det är så kallt!! 🙂 Finns så mycket som är positivt så det väger över 🙂
   Ha det så bra! Kram!

   Reply
    • Jonna Post author

     Haha jasså gjorde du? Har inte lyssnat på det än ja 🙂 Men ja det har blivit mycket media på sistone haha 🙂

     Reply
     • Tommy

      hehe jaa men de ä ju lite speciellt också än om de är många som skulle vilja göra som du å bara flytta iväg sådär så är de nog inte så många som skulle ta steget när de väl kommer till kritan särskilt inte i din ålder ja tycker de är lite häftigt 🙂

      Reply
 10. Linn

  Hejsan!
  Jag hittade hit idag, såg din blog på bloglovin, och jag är kär direkt! Sådär vill jag också bo! 😀 Det är något speciellt med att bo ute i naturen och kunna känna sig som en del utav någonting. I större städer blir man snarare bara ytterligare en person som går på gatan. Jag bor i Umeå just nu (född och uppvuxen i en by utanför umeå), och jag saknar verkligen naturen och att ha en gård att ta hand om och njuta av. Jag tycker du har gjort ett bra val! 😀
  Jag kommer att följa din blogg, hoppas det går bra! ^__^
  //Linn

  Reply
 11. Ida

  Skönt att någon gör det på riktigt. Jag kommer från Härnösand men bor just nu i centrala Göteborg och har aldrig känt en sån stark dragning uppåt igen. Stan är kvävande, men det är svårt att tycka det när man bor i den. Jag tvingar bort de tankarna så gott det går och väntar på sommaren då jag får bo i mitt älskade västernorrland igen. Hoppas det flyter på med företaget så att du kan bo kvar där uppe! En dag ska jag också stå på hustrappen och titta mot sjön. Tack för att du peppar min dröm genom din blogg!

  Reply
 12. Stefan

  Måste verkligen säga att du är en väldigt inspirerande person!
  Massa cred till dig som vågade ta steget att följa känslan 😀

  Reply
 13. Erik

  Hej!

  Jag hittade hit iom stipendieröstningen från Norrmejerier.
  Suttit och kikat lite på det du skriver, bilderna och fann allt detta oerhört inspirerande.
  Frågan som såklart väcktes var varför du gjorde detta val, men jag hittade igen svaret.
  Jag blir, kanske konstigt, men jag blir väldigt berörd av detta.
  Mycket kanske just för att jag själv drömmer om livet utanför staden.
  Längtar till stugan där ens själv bara får vila, komma iväg från allt kaos.

  Mycket vacker blogg, du är en fantastisk fotograf och jag vill önska dig all lycka till du bara kan få! Och tänkt, vem vet, plötsligt har du en lastbil på gården lastad med ett stort flak torr och färdigklyvd björkved! 😉

  Reply
 14. Ulrika

  Hej!
  Har hittaat din blogg men är också intresserad av dina smycken??
  Kommer inte in på din hemsida? är den fortfarande under uppbyggnad?
  Människor som du får en att inse att man kan avstå mycket men ändå vara lyckligt lottad!
  KRAM

  Reply
 15. Sandra

  Hej Jonna! Hittade dig just via Bloglovin’. Måste säga att jag är sjukt imponerad över det du har gjort och att du framför allt vågade! Helt fantastiska bilder. Ska följa din blogg och ditt liv uppe i Norrland nu, det ser så sjukt intressant ut! 🙂

  Reply
 16. Torgny Rönnqvist

  det är alltid lika roligt att läsa dina blogg och trevligt att du ha hittat ett ställe som du skriver ligger i ditt hjärta. och det är mycket trevligt att unga människor som du o andra vill bosätta er ute på landet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Tea!
   Helt otroligt att du läser igenom bloggen för andra gången! Så himla glad jag blir att du tar dig den tiden! 🙂
   Läste lite på din blogg och blev nästan tårögd när jag läste om din hund Bigger. Sorgligt!!!
   Kram på dig!

   Reply
 17. M

  Bara måste kommentera här också. Gud så fina vinterbilderna var! Ja alla bilder förstås, men jag älskar känslan i demdär vinterbilderna! Så härligt!

  Reply
 18. Pingback: Skogsälvan… « Maypel's World

 19. Heidi

  Ville bara säga till dig att jag tycker jätte mycket om den här bloggen! 🙂 Jag har också drömt om att flytta till landet när jag blir färdig med mina studier. Under tiden kan jag nu läsa din blogg och titta på dina fina bilder! (Sorry, det kan vara lite skrivfel på min svenska, jag kommer från Finland :D)

  Reply
 20. Saga

  Jag saknar Norrland otroligt mycket! Jag bor i Göteborg men vi har en släktstuga uppe i en by som heter handsjöbyn! Jag har själv aldrig bott där jag är bara tretton år men det är mer ett “hemma” än någon annanstans jag har bott, skulle dock aldrig kunna bo så som du gör. Jag tycker om staden. Det är en annan slags frihet än den man får av granarna och sjön. Men din blogg är ärligt talat en av dom bästa jag läst!

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Saga!
   Tack för din kommentar! Gud vad glad jag blir att du tycker om min blogg!!
   Vad härligt det låter med er släktstuga i Handsjöbyn. Låter lite som du känner samma “hemma” känsla som jag gjorde för Grundtjärn innan jag flyttade hit. Trots att jag bara var här några dagar om året kändes det nästan mer hemma än där jag bodde i Göteborg.
   Ja jag förstår vad du menar med att det är som två olika frihetskänslor man får av stan och såhär som jag bor. Det beror ju helt på vad man söker för något. Det bästa är nog en slags balans av båda. Som jag tex, tycker det är underbart roligt att åka in till stan någon dag ibland, och känna på den “friheten” man får där, men tycker också alltid det är lika underbart att få komma hem till min “frihet” här i skogen.

   Kram på dig!

   Reply
 21. Carl Stridsberg

  Hej Jonna!

  Verkligen vackra bilder du tar! Man får sådan längtan upp till fjällen och vildmarken! 🙂
  Men nog måste det väl bli lite ensamt ibland? Du har ju din hund, men ändå..
  Själv skulle jag nog kunna bo så, men bara med en livskamrat vid min sida!
  Fast du är ju ung än. Det hinns med… 🙂
  Skriver gärna någon om dig på min blogg om jag får ditt tillstånd och får låna några av dina fina bilder här. Min blogg handlar ju om upplevelser av olika slag. Så det skulle vara trevligt om du ville bli min “gästbloggerska”! 🙂

  Ha det fint!
  //Carl

  Reply
 22. Pingback: EN NATURLIG BLOGGANBEFALING « Speilvendt

 23. Int riktigt 100%

  Sir trevligt ut, dock så förstör du nog allt lugn med internet och uppkoppling. prova vara utan elektronik och sociala medier, radio på sin höjd, då hittar man verkligen sig själv och blir otroligt lugn och sansad.

  Men annars ser det trevligt ut 🙂 Va har alla dina bekanta sagt ang. flytten då?

  Reply
 24. William

  Jag gjorde inte riktigt lika lika.

  Men efter att jag blev 19år så flyttade jag från Stockholm till Karlstad.

  Det är något som jag aldrig kommer vilja ändra på att jag flyttade.
  Men när man åker ut och fiskar eller campar i skogarna så känns det mer härligt så jag kan förstå dig även om jag inte tog ett så stort kliv som du gjorde. 🙂

  Lycka till

  Reply
 25. Marc

  Hej Jonna!

  Det har varit en jättemycket bra historie jag har läst den sista dagen…. Läste allt från början till sist. Och jag blev alldeles rörd om hur du har ‘ombyggnad’ din liv.
  Jag bor i Nederländerna och har varit i Sverige många gånger. Sommar och vinter. Jag ska leva mitt liv som du gör när jag har chansen. I alla fall går jag på en kurs för att lera mig svenska här i Nederländerna. Här på landet är det inte ens likadana som vart du bor. Här finns för många folk, ljus, ljud och andra saker som förstör tystnaden och mörkret. Man får inte ta en promenad mitt genom skogen, bara på stigarna. Man får inte göra eld heller. Tyvärr finns där för många restriktioner här för att vara i naturen.

  Kanske jag kommer att bo i en små by i framtiden. Jag ska skicka en meddelande när vi gör så.

  Och när jag har sagt ‘jag’ skulle jag har skrivit ‘vi’ om vi är en familj med två barn och hund. Vi behöver skolor i närheten. Men det ska inte hindrar oss för att leva på landet någonsin 🙂

  Har det så bra där ute!

  Marc

  Reply
 26. Johan

  Du gjorde ett bra val som lämnade stan för friheten, lugnet och den vackra naturen.
  Det tänker jag också göra, är bara lite långsam och gav mig själv två år att få det att hända.
  Gillar dina vackra bilder på allt det fina däruppe och dina berättelser och livshändelser.
  Lycka till med allt i framtiden 🙂
  Mvh Johan

  Reply
 27. Smörblomma

  Herregud så vackra bilder. Jag blir riktigt mållös, det är som att förlora sig i en vacker värld när man tittar på dem. Man kan bara inte sluta se på dem, de drar en till sig på ett magiskt sätt… Sparade dig därför på bloglovin. Tack för en vacker blogg att förgylla vardagen med.

  Reply
 28. Rebecca

  Så sjukt inspirerad jag blir när jag läser detta och så avis jag blir! Hittade dig precis via Hyllat.se och just nu kan jag inte sluta läsa dina inlägg! Hade gärna gjort något ungefär likadant som det inte hade vart så att man pluggar just nu och så gäller det bara till att hitta min chans också. Och för inte tala om hur underbara dina bilder är!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.