Älskade Norrland

När jag bestämde mig för att ta steget att flytta hit till en i Grundtjärn, så trodde jag att jag var väldigt, väldigt ensam om att vilja göra just en sådan sak. Att lämna Göteborg och storstadslivet för ett liv i en stuga på den norrländska landsbygden, skulle väl också innebära att även lämna allt det där som jag i min ålder borde prioritera i mitt liv. Nära till kompisar, krogar, nöjen, shopping, plugget och allt annat som hör till.
Men trots närheten till allt bra, så saknade jag något. Det jag sökte kunde inte staden erbjuda. Jag längtade efter Grundtjärn. Den vackra byn i Västernorrland, där jag spenderat många somrar sedan jag var liten. Jag längtade efter luften, skogen, tystnaden och att gå barfota på ängen en juninatt i midnattssolen. Jag längtade efter iskalla vinternätter, med norrsken som dansade över himlavalvet, och efter känslan att ströva omkring i den djupa norrlandskogen en solig sensommardag och plocka hjortron och blåbär, med en gnutta rädsla över att möta björn.
Det jag saknade var helt enkelt naturen, och dess upplevelser. Här uppe fanns allt jag kunde önska mig.

Som sagt trodde jag att jag var helt ensam om att ha dessa tankar och känslor, och denna starka längtan efter ett annat liv än det man borde leva i staden.
När jag började blogga om mitt liv här insåg jag ganska snart att jag inte alls var ensam. Det var så många som förstod precis vad jag menade med att jag ville bo här. Det hade jag inte alls trott från början. Jag insåg att det är så många, unga som gamla, som hade precis de här tankarna som jag hade. Precis den där längtan efter ett liv på landet. Ett liv nära naturen.

Genom min blogg och mina foton har jag kunnat uttrycka just det där som jag älskar med att bo här. Jag kan visa varför Grundtjärn är mitt paradis, och varför jag känner så starkt för denna plats.

Jag har fått så många fina mail, och så många fina kommentarer från läsare som skrivit och berättat att de blivit så inspirerade av min blogg och av mina foton att de själva vill göra något liknande, och flytta ut på landet.
Jag har även många gånger nu fått frågor från läsare runt om i hela Sverige som undrat om det finns något hus till salu i Grundtjärn med omnejd. Senaste tiden har jag insett att jag nästan skulle kunna jobba som mäklare här på landsbygden och ha fullt upp, om det fanns hus till salu.

Jag har till och med fått mail från läsare som skrivit att de blivit såpass inspirerade att de bestämt sig för att flytta upp till Västernorrland. Förstår ni hur överlycklig jag blir av att höra det? Jag nästan exploderar 🙂

Så i går, skrev jag på facebook till min kompis Emil Källström och citerade några utdrag från mail av läsare som berättat att de valt att flytta hit till Västernorrland. Emil Källström är riksdagsledamot i Centerpartiet här i Västernorrland, och jag vet att han brinner för att den norrländska landsbygden ska leva, så därför tyckte jag det var roligt att skicka det till honom, för jag visste att han skulle bli jätteglad att höra det här.
Och det blev han! Och han tyckte det här var hur häftigt som helst, så vi bestämde oss för att påbörja ett lite projekt och utveckla detta. Och jag är så glad för att Emil ville ta tag i det här. Det hela blir mer kraftfullt med hans hjälp, eftersom han är insatt i politiken och har tusen idéer på hur man kan utveckla detta till något riktigt bra.

Vi har nu pratats vid och i morgon bitti kommer vi träffas här i Grundtjärn tillsammans med en journalist från tidningen, för att lyfta fram just det här som jag nu berättat för er.  Det känns riktigt roligt, för jag tror verkligen det här är något att spåna vidare på.
Norrland har så mycket vackert att erbjuda, och det gör ont i mig när byaskolor stängs ner, affärer går i konkurs och folk lämnar den vackra, norrländska landsbygden.

Att veta att jag faktiskt har påverkat människor, genom att visa upp det vackra och magiska som jag upplever med denna plats, såpass att folk till och med valt att flytta från södra Sverige till Västernorrland….det är en obeskrivlig känsla. Jag blir så glad. Så innerligt glad!

Så det ska bli riktigt roligt i morgon!
Emil Källström har skrivit ett jättebra blogginlägg om det här, så gå gärna in och läsa det HÄR 🙂

Nu ska städa klart här och fixa ordning lite saker inför i morgon. Det känns som en viktig dag. Lite som en början på något nytt. Spännande 🙂

Ha det underbart allihopa <3
85 Kommentarer på “Älskade Norrland

 1. Pingback: Är vi beredda på återtåget? « Emil Källström i Sund

 2. Sandra

  Mycket roligt att läsa sånt här och se att du påverkar läsare med ditt liv! Förstår att det känns underbart 🙂 Alla dina naturbilder får mig att längta ännu mer efter grönt gräs och våren.. Den är ju iaf på gång här nere. Snaaart så!

  Reply
 3. Angelica

  Även om jag lämnade norrland för länge sedan så gör det ändå ont i mig att veta att skolan, butiken, biblioteket, banken, bageriet, badet och allt annat i min lilla by försvunnit. För att jag och många andra lämnade byn.

  Reply
 4. Torgny Rönnqvist

  Jag själv bor i en inlands kommun o även fått se hur skolor ha lagt ner o även andra saker också för den delen. de bästa med att bo i glesbyggd är ju trevliga människor o kaffepannan står alltid färdig att fika o man hjälper mera till när man inte få hjälp utifrån.
  vackra bilder Joona.
  hoppas du få flera att vilja komma upp till de stora vidderna i norr.

  Reply
 5. Renaissance

  Hej Jonna!

  Vilken fantastisk ambassadör du är för naturen och det vackra Västernorrland!

  Din idé är kanon – jag önskar dig och Emil all lycka till!

  Reply
 6. Åsa

  Ååå Jonna jag blir rörd till tårar! Fantastiskt att höra… Känner stor tacksamhet för att ditt ‘budskap’ når fram. Heja heja, hör av dig om jag kan bistå på något sätt! Känner lycka, tack för de 🙂

  Reply
 7. Annika

  Jag är en av dem som smittats av dig och tittar efter hus i Västernorrland :). Inte för jag förstår hur det skulle gå till rent praktiskt men om jag hittade ett litet hus med järnspis i köket skulle jag göra allt för att komma iväg. Drömmer om det här varje dag. 🙂
  Kram Annika

  Reply
 8. Eva

  LYCKA TILL med detta nya betydelsefulla projekt. Jag är säker på att Du kommer att få till det riktigt bra, både på egen hand och med Emils hjälp.
  Du har gjort verklighet av det som så många av oss drömmer om. Skillnaden är bara att Du har förverkligat Dina drömmar medan många av oss andra inte riktigt vågar ta steget fullt ut. Det stannar vid en dröm. Kanske är vi lite för rädda för att förändra våra liv.
  Media har en stor genomslagskraft och den biten har Du tagit vara på. Ser fram emot vad Du kan åstadkomma. Ha en bra vecka.

  Kram/Eva

  Reply
 9. Anita

  Hej Jonna!

  Så trevligt! Jag har skrivit en kommentar i Emils blogg ang. vindkraftsexploateringen som planeras i vårt område. Kan kanske vara värt att notera med tanke på den begränsning detta kommer att innebära för all ev. inflyttning till Norrland. Inte minst till Grundtjärn, där vindkraftverken kommer att visualiseras i högsta grad. Mera om vindexploateringen i Sollefteå kommun finns på vår hemsida: http://snurrigt.vildavastra.se/

  Lycka till imorgon!
  Kram Anita

  Reply
  • anna

   Har har du en mycket viktig poäng!! Vindkraften kommer dånande över de tysta skogarna och bergen där endast vindens sus hört. Vindkraft låter och det låter INTE vackert 🙁

   Reply
  • Missen

   fast vindkraft ser inte jag som nåt som direkt skulle hindra inflyttning. det finns ju mer eller mindre lämpliga platser så klart, vilket ska tas på allvar, men nåt NIMBY finns inte plats i energiomställningen. vindkraftsutbyggnaden ihop med callcenter är väl dessutom de växande branscherna iaf på norrlandskusten nu?
   //Hemvändare

   Reply
   • Anita

    Missen: Tyvärr har du fel där. De som liksom Jonna har flyttat till Norrland för naturens skull, kommer aldrig att flytta hit med skogarna nerlusade med vindsnurror. Flera arbetstillfällen pga vindindustrin är högst marginella. All vindenergi i Norrland kommer att fraktas söderut där mer elkraft behövs. Vi i Norrland drabbas enbart av naturförstörelsen, ingenting av elkraften kommer till oss. Bara i Sollefteå kommun planeras 25% av Norrlands vindkraft att ligga. Eftersom Grundtjärn ligger på andra sidan Storsjön kommer minst 100 av 210 vindverk att visualiseras till Grundtjärn.Vår boendemiljö är allvarligt hotat och vi tillsammans med många flera kommer att ge oss iväg härifrån om vindplanerna realiseras. Det är v å r verklighet, och den här nya verkligheten måste stoppas.

    Reply
    • Missen

     DE är även JAG, hallå! du kommer inte vinna några seriösa fighter med domedagsargument. stora vindkraftssatsningar är INTE en naturkatastrof, jag blir på riktigt upprörd över att du använder sådana ord om samhällsplanering. ni ska givetvis försöka stoppa galna vindsatsningar, men gör det med logiska argument i stället, det verkar ju finnas många.

     Reply
  • Anita

   Jonna, tyvärr ser jag att din vän Emil inte har tagit in mitt, i sammanhanget adekvata inlägg om vindkraftsetableringen i vårt område i sin blogg. Det gör mig besvärad att en centerpartistisk ung politiker från en grannkommun så öppet visar sin omedvetenhet om en så viktig förändring i våra kommuner och i Norrland. Men centerpartister har ju aldrig vunnit några större röstantal i Norrland heller.. 😉

   Centerpartister är ju dessutom v ä l d i g t positiva till vindkraft i Norrland – men det visste du nog, eller hur Jonna?

   Reply
   • Anita

    Det här var min kommentar i Emils blogg som han inte var nöjd med, verkar det som.. 😉

    ”Jag bor på andra sidan Storsjön, mitt emot Grundtjärn, i en liten skogsby som heter Omsjö (tillhör Sollefteå kommun). Jonna har kanske berättat för dig om den stora naturförstörelse (Fängsjö/Storsjöhöjdens vindprojekt) som är på gång i vårt område, som berör både Grundtjärn och Omsjö? Rent visuellet kommer vindsnurrorna att synas i Grundtjärn. Det kommer att bli en stor vindindustri med över 200 vindkraftverk, 210 meter höga (!) som kommer att visualiseras vädligt nära oss. I Omsjö planeras de att sättas upp ca 2 km från bostadshus.

    Detta är en naturkatastrof för oss som bor här. Med den vindkraftsexploatering som planeras i vårt område/kommun och i hela Norrland f.n. kommer all ev. inflyttning till Norrland tyvärr att upphöra. Ingen vill bo i en vindpark. Ingen vill bo nära vindsnurror.

    Mer om Fängsjö/Storsjöhöjdens vindprojket finns på vår hemsida: http://snurrigt.vildavastra.se/

    Vi har även en facebookgruppsida om vindkraftsexploateringen i Sollefteå kommun, om du är intresserad.

    Några tankar inför ditt besök i Grundtjärn…

    Hälsningar,
    Anita Berglund”

    Reply
 10. Emma

  Det är ju underbart Jonna! Fantastiska nyheter! Åh, vad jag tror på dig och ditt jobb. Lycka till! Och som en tidigare kommentar skrev, hör av dig om jag kan bidra på något sätt!
  Kram /Emma

  Reply
 11. anna

  Visst är det vackert med naturen, skogen, vattendragen och allt annat som hör till. Ännu bättre om man hittar något man kan försörja sig på för att kunna bo så också.

  Men det finns många gånger en sanning om detta och det är arbetslösheten, hur det än är måste man kunna försörja sig, betala för sig för att kunna leva.

  Mat, hus, bensin och bil som man ofta är beroende är ju inte gratis :-/

  Reply
  • Anita

   Ja visst är det så! Arbetslösheten har hindrat många att flytta till Norrland. Inte minst ungdomarna är hårt drabbade. Det är en viktig realitet för alla som hoppas på en naturligare boendemiljö, tyvärr.

   Reply
 12. Daniel

  För min del det största hindret för mig är den tekniska biten. Jag hade egentligen kunnat jobba varifrån som hällst. Men mitt arbete kräver tillgång till internet gärna snabbt internet. Tyvärr är det sällan glesbyggden får ta del av det. (Med tanke på dina egna besrkivningar

  Men har en dröm om ett ”ta över gammal nerlagd by” Och dra igång någon form av företags incubator för de som vill vara nära naturen men endå jobba med it. Snacka om vilka teambuilding grejer man kan ha. Samltal möte förmiddag. Snöskoter safari på eftermiddagen. Kväll med bastu. Och avsluta med lite norrsken!=)

  Reply
  • Anita

   Internet-och mobiluppkopplingen i Norrlands inland är under all kritik. Vi som bor här och använder internet får använda många frustrerande timmar för att öht nå ut till internet. Det är en ohyggligt orättvis fördelning av resurserna i vårt land. DET är något kommunala politiker kanske borde jobba mer för? 😉 Inte minst centerpartister. 😉

   Reply
 13. Frida -fridasbetraktelser

  Vad spännande! Jag håller verkligen med om att det är trist när landsbygden dör ut för att folk lämnar den och ger sig in i storstaden och hetsen för karriär. Jag tror alla människor skulle må bra av att komma utanför städerna!

  Reply
 14. Magnus

  Du gjorde såå rätt som följde ditt hjärta Jonna!

  Den stora skillnaden mellan dig och många av oss andra som har samma dröm är dock att du drog innan du satt fast i ett ”svenssonliv” med en massa prylar och utgifter som kräver en viss inkomst, och dessutom har du en möjlighet till en inkomst via din smycketillverkning som inte är geografikst bunden.
  Till dess jag löst hur jag skall försörja mig fortsätter jag att drömma om att en dag kunna göra samma resa som du! Drömmen ger jag aldrig upp, men om den sen kan bli verklighet återstår att se.

  Reply
 15. Anonym

  Vissa saker förblir drömmar vissa förverkligar man det handlar om att våga ta steget
  vi är en familj med två ungdomar på 16 och 18 år som flytta upp förra året efter att vi har letat en tid efter en gård vi har bytt ut över 40år utan för Borås mot Härnösand
  inget vi har ångrat än så länge. Det med vindsnurror finns även söder ut frågan är mer vad vill vi ha för energi i våra kontakter.

  Trivs kanon bra i västernorrland

  Reply
 16. M

  Vilka underbara bilder! Härligt att folk inspireras av dig! Trots att jag redan bor på landet kan jag ibland bli lite avis på dig som får bo sådär långt norrut och ha all dendär fantastiska naturen – även om vi också har den här, men på ett litet annorlunda sätt..

  Reply
 17. Oscar

  Mitt paradis tänker de gräva och spränga sönder i gruvnäringens tjänst för några få år av jobb. Hela dalen kommer att bli förstörd så att lite mer skatt kan komma in i det ekonomiskt undernärda inlandet. Det är fruktansvärt.

  Reply
 18. Annina Torino

  Complimenti, Jonna! Brava! 🙂 Ja tänk att följa sitt hjärta och lyssna på sin innersta röst och därmed göra det man verkligen vill göra, är undervärderat! Härligt med fina förebilder och du är sannerligen en sådan!!!
  Kram från Torino!
  Anna

  Reply
 19. ASTRID

  Jonna är en inspirationskälla ! Ska sälja mitt hus här i Näsåker, då jag och mina syskon har ett föräldrahem som ska tas hand om samt där också en egen liten rar stuga. kommer dock att sakna mitt underbara unika gedigna faluröda hus med all god energi som finns här. Har just gjort i ordning en beskrivning av huset som jag till att börja med ska sätta upp på anslagstavlor här på byn Näsåker. Lycka till Jonna och alla andra som vill förändra livet och landsbygden !

  Reply
 20. ASTRID

  Jag vill bara förtydliga min tidigare kommentar angående att sälja mitt hus. Mitt föräldrahem ligger helt i närheten av Näsåker. Så jag kommer aldrig, aldrig av fri vilja lämna denna underbara plats med natur och vatten utöver det vanliga. Så det så !

  Reply
 21. Anna

  ÅHHHH vad underbart att höra!! Västernorrland är fantastiskt! Magiskt! Vad kul om fler får möjlighet att upptäcka det och vad roligt om vi får fler männsikor som flyttar hit.

  Reply
 22. j

  Men vad roligt!! 😀 Bor ju själv i bredbyn och älskar verkligen den här naturen och livet på landet. Är otroligt mån om att landsbygden ska få leva vidare. Är ju ung egen företagare jag med så att landsbygden lever vidare är ju i princip vinna eller försvinna! Jag följer med spänning och glädje ert projekt!!

  Reply
 23. Gammelmor i Paris

  Heja Jonna I Grundtjärn !!! Framtiden tillhör Norrlandet men ren natur, riktiga människor, New Age ?och den politik som fâr människorna att flytta hit och mâ bättre. Om nâgra âr kommer smâskalig industri och människor att stâ i kö för att kunna leva här. Fram med skolor, jobb, billig värme och el, sjukhus, telefon och bra transport !!

  Reply
 24. PerraNo

  Härligt Jonna, du e bara BÄST!
  Hoppas du o Emil kommer fram med goda ideer o förslag, som underlättar för Återtåget, det behövs att vi ALLA jobbar för ett levande Norrland!
  LYCKA TILL , allihopa som kämpar!

  Reply
 25. Communicator

  Ja nu skall alla flytta till Grundtjärn 😉 inte en lugn stund för Jonna.
  11,104 kommer på morgonen och skall låna lite socker,kanske mata Nanook med grillkorv(blir till att byta namn till knubbis)

  Det finns olika alternativ att hitta hus.
  http://www.hemnet.se/
  http://bovision.se/
  http://www.booli.se

  Annonser privat
  http://www.blocket.se/
  http://www.allaannonser.se/
  http://kopochsalj.eniro.se/
  http://www.tradera.com/

  Tidningar
  http://allehanda.se/
  http://dagbladet.se/
  http://st.nu/
  http://www.tidningarsverige.com/

  Eller varför ej Camp Grundtjärn 🙂
  Har hört att dom installerat motionscyklar med dynamo på alla tältplatser.
  Bredbandet fixar vi med att alla bär foliehatt ;)blir som en stor parabol.

  Skämtåtsido det är fint uppåt landet,Jonnas bilder är underbara.
  Lycka till med allt.

  Reply
 26. miss petnoga

  Skrattar för mig själv då alla skriver norland, detta är inte ”riktiga” norrland detta är MELLAN norrland. Norrland är väl ändå v-botter, Norrbotten 😉

  Reply
   • Hans-Olof Sällvin

    Även Gästrikland räknas till Norrland! Fast helst tycker jag att hon bör använda landskapet Ångermanland som geografisk beteckning på var Grundtjärn ligger.

    Reply
 27. Magnus Andreas

  Naturen förser oss med allt vi behöver, hon är vår (liv) givande moder och vi hennes barn. Respektera henne och lev i frid med henne och inget ska saknas någon! När vi förstått att våra begär bara leder oss vilse ska människan bli fri. Naturen är givande, så när också människan blir givande och osjälvisk, och blir inget mer än samma natur vi lever i, ska snart paradiset bli verklighet. Jonna, du är osjälvisk, du ger och du firar! Det gör mig glad! Tack! 🙂 /Andreas, Överkalix.

  Reply
 28. Magnus Andreas

  ps. Så fina bilder! Det sägs man ska ha öga för foto, men i ditt fall tror jag motivet och skönheten ”ger sig” till dig! 😉 Mitt hjärta brinner! /ds.

  Reply
 29. Veronica

  Många hus överges tyvärr eller till slut faller i glömska. Det gör ont att se alla tomma ”skal” stå där och och förfalla istället för att fyllas med barnspring, skratt, gråt och levnadsglädje. Önskar att fler valde att sätta ut sina hus till försäljning så de slapp förfalla 🙁 älskar Norrland !

  Reply
 30. BARBRO PERSSON

  I min by på baksidan fjället är det bara jag kvar sen Micke N…min ungdomskärlek gjorde slut för ett tio-tal år sen…man borde inte göra slut i onödan…så onödigt!
  Som hämd kort-slöt jag järnvägs-signalerna med sparken…(Micke N kör gods-tågen till Narvik nämligen!)
  Men nu har dom sagt till mej att jag måste bära sparken med kassar & allt över spåren så det ej kortsluts…och det kan bli ganska tungt när man har storhandlat!
  Tror Micke N ligger bakom…om jag inte slutar kort-sluta hotar vite…

  Nää, håller verkligen med dej Jonna! -Hela Norrland måste leva! -så även jag!
  Alla ska med på tåget! (så länge inte Micke N kör!)

  Lycka till med projektet! BamseBjörn kramar från Barbro Persson.

  Reply
 31. Eija

  Så många tomma hus det finns här, vore alldeles underbart om de blev bosatta igen, tack vare vår västernorrlandsambassadör Jonna! Vår familj har gjort samma resa, fast i ett senare skede i livet! Jag förundras och när hopp när jag läser om en människa som vid så unga år uppskattar naturen och lugnet häruppe! Du är så duktig att få fram detta budskap i ord och bild Jonna! Tror jag slår ett slag för ny inflyttningsvåg till västernorrland på min blogg också!
  Eija

  Reply
 32. maya

  UNDERBART JONNA!
  Glädjer mig till att se vad detta projekt kan leda till!
  LYCKA TILL!
  Kram Maya

  Reply
 33. Pernilla

  Bra skrivet! Jag säger här ungefär samma sak som jag sa hos Emil…

  Jag bor i en liten by utanför Örnsköldsvik, 4 mil in till stan. Min sambo jobbar här, men jag jobbar inne i stan. Det är lite tufft att pendla (allra helst med tanke på bensinpriset) och jag kan tyvärr inte samåka eftersom jag har två små barn som inte ska behöva spendera för långa dagar på förskolan. Dock måste jag tycka att 4-5 mil inte är något större bekymmer, det är väldigt många här som jobbar inne i Övik. Många samåker, och kanske bara kör var fjärde vecka.

  Vi vill bygga ett hus en mil ännu längre från stan, vi får tomten om vi kan använda den. Vi tog därför kontakt med kommunen, för att få reda på mer information om hur vi i så fall skulle gå tillväga. Bland det första hon kom med var att fnysa och fråga om vi verkligen ville bygga hus så långt ifrån stan? Slutgiltigt sa hon ”Ni kan ju prova att söka bygglov, men jag tror ju knappast att ni får igenom det”. Med såna motsträvare på fel plats är det ju definitivt inte lätt med en levande landsbygd.

  Ju fler som flyttar hit, desto fler jobb blir det ju. Affärer kan fortsätta vara öppna, och de behöver folk. Många startar företag, och finns det fler folk är det många av dem som kan börja anställa. Jag tror inte man kan vänta på jobben, när man flyttar, man kanske får börja med att jobba på distans, eller pendla för att sedan kunna söka nytt när landsbygden kommer igång igen.

  Det finns en hel del hus som varit till salu här i krokarna, dock har det blivit så att byalag och intresseföreningar nästan hellre köpt upp dem själva, än att de ska säljas till ”vem som helst”. Vi har haft mycket problem med att kriminella, eller droganvändare och dylika har bosatt sig i de husen eftersom det är så otroligt billigt. Kan man få ett hus för 100 000 och vara hyfsat ifred från polis är det ju ganska enkelt. I en liten by är det dock inte lika roligt att känna att man har dem inpå knuten, när allt man vill göra är att ha nära till natur och lite lugn och ro.

  Det är också vanligt att det kommer ”utsocknes folk” och köper dessa billiga hus, bor där ett litet tag och försvinner igen. Utan att se efter huset, taken och så vidare, till husen inte går att göra annat med än att riva. Det är jobbigare att rensa ur, fixa till och sälja än att bara låta det vara. Det är förresten inte bara utsocknes folk, det är ofta hus som gått i arv som folk inte orkar göra sig för med att sälja.

  Tråkigt. Jag tror att de flesta i byar tycker att det är trevligt om husen inte står tomma. Men man har blivit lite rädd för att det ska vara detta slarv och respektlöshet som kommer dit. Är det folk som faktiskt strävar efter samma lugn, samma natur, samma frihet, då hamnar det ju i ett annat läge! Fler såna till byarna! Fler som du, Jonna, som verkligen vill vara här, för att här är här och inte för att rymma från myndigheter. Är man så driven och snäll som du verkar vara, är man snabbt en insocknes bo, folk glömmer att man inte alltid varit här 🙂

  Ursäkta den långa kommentaren, jag kunde inte riktigt hålla mig från att skriva det jag tänker… Stort lycka till imorgon!

  Reply
 34. D

  Varför inte förmedla hus här,ser att någon gjort det ovanför.
  Hus som ni eller närstående äger utan att skriva ut adressen för att inte locka till sig dom skumma som någon nämner.

  Reply
 35. Katrin

  Hälsa dina Norrlands sugna att de är varmt välkommen till SKORPED. Vi har en fantastiskt FIN skola, bank, dagligvarubutik, presentaffär och en massa annat. Ett fantastiskt föreningsliv. Det finns lediga lägenheter och hus… inte många men några iaf. De är även nära till Grundtjärn så vill de ha ”ditt” lilla extra så är det inte långt att åka…

  Reply
 36. Farmen-Johan©

  Helt underbart att läsa ovanstående! Jag ser verkligen fram emot MC-semestern till Västernorrland i sommar, då jag kommer träffa diverse kompisar å en gammal klasskompis. Lycka till med allt, Jonna! <3 Kram!

  Reply
 37. Ella

  Otroligt underbart projekt ni dragit igång!! Har själv tänkt tanken på ett liv på landsbygden, det här tänder hoppet i mig ännu mer, åhh vad roligt!!! kram!

  Reply
 38. Fotograf Annie

  Åh vad roligt 🙂
  Innan jag hittade till din blogg för över ett år sedan så trodde jag att jag var väldigt ensam om att ha drömmarna att flytta ut på landet, men det är superkul att det är så många andra som vill, och så modigt att du vågar ta steget. Jag ska också, när jag pluggat färdigt, om ingenting annat kommer mellan 😛

  Reply
 39. Hanna

  Åhhh!! när jag ser de här bilderna längtar jag hem till norrland och min stuga så himla mycket!! Jättefina bilder!

  Reply
 40. Johannes

  Waow…den där bilden på husen i vintertid, med norrskenet. Ser nästan som hämtat ut från en saga. Fantastiskt. Den skulle jag lätt vilja ha som skrivbordsunderlägg på datorn.

  Reply
 41. Anna

  Heja Jonna! Jag tror absolut att det finns fler än du, nej jag vet att det finns fler som du. Jag är en av dem. Jag tycker att det är fantastiskt hur du inspirerar läsare som mig själv att söka lugnet på landet, oavsett om det handlar om Norrland, eller något annat lika vackert landskap. Problemet är bara att det inte alltid är superenkelt att genomföra en flytt till landet. Själv tar jag det i små steg genom att jag till att börja med har gått ur facebook och blivit mindre beroende av tekniken. Istället har jag varit mer på landet, åtminstone utanför stan’ och nu uppskattar jag naturen så mycket mer. Nu menar jag inte att man inte har el och teknik på landet, men för min del är det en viktig förändring då jag kan koncentrera mig mer på vad som är viktigt, som naturen, istället för en hel del ointressanta statusuppdateringar som gör mig stressad. Så tack Jonna! Du inspirerar verkligen! Nog för att många unga vill bo i någon storstad men jag säger som en terapeut i serien Dag: Alla andra människor i samlad summa är ingenting du ska jämföra dig med. När en miljon människor har samma ideal att vara lik alla andra, blir summan av deras åsikter fortfarande bara en. <3 Det krävs mod för att våga vara annorlunda <3

  Reply
 42. Pingback: Vad gör vi av allt engagemang? « Emil Källström i Sund

 43. Elin

  Men alltså detta är ju fantastiskt! Jag är ju själv Anundsjöbo och jag är fast vid hembygden och kommer inte att flytta härifrån. Här finns det sammanhållning och folk ställer upp för varandra, det är på ett sådant ställe man vill bo, ett tryggt ställe! Finns det inte några jobb så får man väl skapa ett, det är du Jonna ett fantastiskt bra exempel på.
  Jag är helt med på vad du säger Jonna, att det är brist på hus ute på bostadsmarknaden som kan vara landsbygdens död. Jobba med detta, det kommer bli fantastiskt! Bli en landsbygdsmäklare 😛

  Reply
 44. Kim - Expedition Grön

  Fantastiska bilder och härlig och inspirerande text! Underbart att du engagerar dig så. Var nära att jag själv flyttade upp med grabben, men så blev det precis tvärtom och vi hamnade på de skånska slätterna istället. Men det är verkligen något visst med Norrland, det är det.

  Reply
 45. Denise Rundqvist

  Vad du är duktig på att fånga känslan och Norrland i dina bilder! Roligt att ni engagerar er, jag är uppvuxen i Trehörningsjö och bodde där tills jag var 16 år och skulle börja gymnasiet då flyttade jag ner till Örnsköldsvik där jag fortfarande bor och idag är jag 21 år. Anledningen till att jag var tvungen att flytta vid 16 års ålder var för att det inte gick att pendla emellan med buss. Så av den anledningen blir det inte särskilt många ungdomar kvar i Trehörningsjö vilket är tråkigt. Det du och Emil gör är jättebra, jag tror att det finns väldigt många där ute i både Sverige och i övriga världen som gärna skulle vilja flytta till Norrland och komma närmare naturen. Det är väldigt mysigt att läsa din blogg, se dina vackra bilder och läsa om det som händer i ditt liv.

  Reply
 46. Pingback: Är vi beredda på återtåget? | Emil Källström i Sund

 47. Mikael

  Vackra bilder och fint skrivet. Norrland måste vara världens vackraste plats, och jag hoppas verkligen innerligt att folket i Kungliga Hufvudstaden får upp ögonen snart att Sverige inte klarar sig utan oss; det borde satsas 10000% mer på Norrland än vad det idag gör.

  // Stolt norrlänning från Västerbotten

  Reply
 48. Damian We

  Helt underbart.
  Min största önskan är att flytta till Norrland & leva det liv man kan leva där, med naturen & borta från storstädernas rus.

  Tack för dom otroligt fina bilderna

  Reply
 49. Freyja

  Hello, oj oj,.. Jag sökte o fann! Mina mostrar är alla födda i Umeå med omnejd, släkten spridd där borta men kusiner o vi yngre hamnade i Fjollträsk. Gick en kurs -09 på Vindelns Folkhögskola och föll pladask för lant charmen,.. Hr längtat länge nog nu.
  I förra veckan började jag kolla runt på bostäder och maken förbereddes.
  Han har känt mig 4.5 år nu så han borde blivit van med min Bortalängtan och Varför jag vill Upp i landet , jag vill ha höns, tomatodling och potatis , kryddor och örter på Min Mark, inte nån liten kolonilott ( bott på sån med …) jag vill ha å, älv, sjö eller hav att se ut över om morgonen , jag vill inte ha skrikande lekande barn på innergård eller pensionärer bredvid mig längre… Hästar kor eller andra djur går bra 🙂
  Sommarstugan i Granström såldes bort och där var jag några somrar o vintrar som barn och tonåring, underbara lugn,,.tystnaden… Bara jag får bredband , en skoter (och en mountainbike) och maken med mig så ska jag Upp till Norrland med nästa år förhoppningsvis. Hoppas detta blir sista vintern med slask , sista trista våren i Fjollträsk … WISH Me LUCK. Tack o hej leverpastej

  Reply
 50. R&D FINANCIAL COMPANY

  Dear Sir / fru, Behöver du ett lån för att starta eget företag? med 2% ränta? mellan € 10,000.00 till € 20,000,000.00 intresserade individen ska fylla den här informationen nedan exempel (1) Full Namn:, (2) Land:, (3) Lånebelopp):, (4) Lån varaktighet:, (5) Telefonnummer: Kontakt us robinsondeehm@hotmail.com

  Reply
 51. MRS LAUREN TRAVIS.

  VITTNESBÖRD OM HUR JAG FICK MIN lån från en ÄKTA lån företaget förra veckan.

  Jag är MRS LAUREN TRAVIS med namn, jag bor i Kalifornien, United State Of America, som har varit en bluff offer för så många falska långivare på nätet mellan februari förra året till april i år, men jag tackar min skapare så mycket att han äntligen har log på mig genom att rikta mig till denna nya långivare som satte ett leende på mitt ansikte genom att inte scamming mig och även genom att inte inte lura eller ljuger för mig men men detta långivare vars namn är Alvaro Amaranto gav mig en jul lån som beloppet är $ 90.000 united states dollar efter min överenskommelse att deras företags villkor och en viktig sak jag älskar om detta lån företag är dess snabb service och även dess gud som fruktar attityd för att inte varit som andra falska långivare på nätet som scammed mig förrän nu genom att be mig att föra avgifter vid avgifter utan att få resultaten av alla de avgifter betalning som jag gjorde för dem, men i alla fall, jag fortfarande att prisa Gud att min storm är över nu och jag är nu upptagen kvinna som jag brukade vara och även min verksamhet växer nu här i mitt land eftersom jag nu har mycket kapital för att göra mitt företag ordentligt innan året tar slut utan att behöva gå och träffa min bank för någon assistent. Tack Alvaro lån företag för denna dröm komma igenom och jag lovar att prova alla mitt bästa för att hänvisa ditt lån företag till andra som är i behov idag precis som hur jag en gång var .. tack så mycket under och över en igen och må Gud vägleda er alla. här är det e-post för att kontakta dem om du behöver lånet för ..

  E-post: berymorrisonfirm@gmail.com

  Tack alla för vi är penna i Guds hand
  Avseende.

  MRS LAUREN TRAVIS

  Reply
 52. Julie Paul

  Vi är här för att meddela dig i stort av våra globalt erkända finansiella tjänster och kapitalförsäkring. Vi tar utlåning tjänster till din dörr steg, med 100% försäkringsersättningen och till ett överkomligt ränta på endast 2%. Våra tjänster öppnas för kunder från hela världen. För att kvalificera sig för våra lån tjänster, skicka dina program nu för mer information.

  Vänliga hälsningar,

  Julie Paul
  trust.quiries@yahoo.com
  http://www.bailliegifford.com

  Reply
 53. John Ahmed

  Jag är en privat långivare och investerare, behöver du en äkta, ärliga, ansedda och snabba lån? Jag kan hjälpa dig med 100% garanti lån, jag erbjuder företag och enskilda lån, mer också vi finansiera alla typer av projekt. För mer information kontakta oss på: russell.credit40@gmail.com

  Reply
 54. sergey shikunov

  Jag är fru samlia packam från Sverige.

  Jag vill säga ett stort tack Sergey Shikunov Finance som hjälper mig att få ett lån för att klara alla mina skulder. med detta har jag att övertyga om att ingen mater antalet bedragare på nätet, finns det fortfarande en legit och bekräfta lån långivare på nätet.

  Vänligen om du är i behov av ekonomisk hjälp vänligen vänligen besök dem via e-post: shikunov89@list.ru

  Detta är vad jag lovar att göra, om jag får lånet från dem, så jag bara uppfylla mitt löfte. Jag vill få mer kunden till dem.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.