En ny början

Hej på er kära läsare!
Det var inte meningen att göra en sådan ”cliffhanger” i mitt senaste inlägg, och lämna er så nyfikna 🙂 Men jag kände att jag ville vänta med att berätta om det här på bloggen tills jag hade tid och ro att sätta mig ner och göra ett fint blogginlägg om det. Det är trots allt något som berör mig mycket, och som ligger mig varmt om hjärtat. En förändring som både känts som en kniv i hjärtat men också som en otrolig lättnad.

Det jag haft så fullt upp med det senaste dygnet är att jag flyttat. Det här kom som sagt väldigt hastigt. Jag var mitt upp med att vinterbona den gamla skolan och kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att jag alldeles snart skulle lämna mitt kära hem. Plötsligt kom det upp en ny möjlighet för mig; att flytta till stugan som mina föräldrar äger och som nu står tomt och som använts som gäststuga i somras. Den här möjligheten har egentligen funnits ganska länge, flera har nämnt det och undrat om det inte vore bättre att flytta dit nu när det står tomt, men jag har hela tiden avvisat det eftersom det inte ens funnits på min karta att lämna skolan, som jag älskar så mycket.

Men av några olika anledningar tog jag ändå det till mig denna gången och trots att jag inte ville gav jag det ändå en chans. Jag gick dit på kvällen, gjorde en eld i vedspisen, tittade mig runt och började fundera på hur jag skulle kunna möblera osv. Jag började inse hur mysigt det var där inne, och hur bra det skulle kännas att bo i ett helt eget place där jag bestämmer helt själv 🙂 Dessutom skulle jag få det lite bekvämare. Trots att även denna stugan saknar isolering och endast har vedspisen som värmekälla så är det väldigt mycket lättare att behålla värmen. Det är inte 4 meter upp till taket som det är i skolan. Och det gör stor skillnad när det gäller att behålla värmen inne.
Det var med tårar i ögonen jag nästa dag började packa mina saker i flyttkartonger. Som tur var fick jag hjälp av både min mamma och bror, så det gick ganska kvickt. Men jag tror aldrig jag känt så många olika känslor på samma gång. Jag har väldigt svårt att förklara vad exakt som gör att skolan är så speciell för mig. Det är inte bara ett vanligt hus för mig. Det är ett hus med själ. Jag älskar fönstren, dörrarna, plankgolvet i salen, energin i väggarna, luften, lukten, tanken av att skolbarn en gång för längesedan sprungit runt där inne, och lärt sig saker som idag är historia för oss. Det är ett mycket speciellt hus.

Därför var det otroligt svårt för mig att släppa taget om detta underbara hus där jag fått tillbringa mitt första år i Grundtjärn. Jag är så otroligt tacksam att jag fick den fantastiska möjligheten att göra det. Det är i den gamla skolan jag fått uppleva mitt livs största äventyr. Men jag vet ju också att det här äventyret kommer fortsätta, även om jag inte längre bor i skolan. Det var mer en känslomässig förändring.

Nu när jag kommit på plats i den nya stugan kan jag inte annat än känna en slags lättnad. Det finns inget hus som skolan, men jag ändå är övertygad om att jag kommer trivas jättebra här. Det är otroligt mysigt här inne. Jag ska ta några bilder senare ikväll så ni får se hur det ser ut i mitt nya bo 🙂

Här kommer några bilder från flytten och mitt farväl till den vackra skolan.

Sista flyttlådan bärs ut från skolan.

Skolan är nu helt återställd till hur det såg ut innan jag flyttade hit. Det finns nu inte ett spår av mitt år i huset. Det kändes så konstigt. Men också skönt att det var klart.

Köket. Satte mig vid köksfönstret en stund som jag tusentals gånger tittat ut genom.

Vackra, underbara hus. Tack för den fina tiden jag fick bo här 🙂

Visst är det märkligt att det nästan syns direkt utanpå huset när ingen bor där längre? Och det går inte att riktigt sätta fingret på vad det är heller.

34 Kommentarer på “En ny början

  • Jonna Post author

   Skolan ägs av min mamma och hennes tre bröder med familjer. Så det är alltså ett släkthus kan man säga 🙂

   Reply
 1. Anna- Dagar av lycka

  Åh, förstår att det känns sorgligt att bryta upp sådär! Hoppas att du snart kommer attt trivas lika bra i nya huset med! Skall bli spännande att få se bilder därifrån med!

  Hoppas att du får en fin helg!
  /Anna

  Reply
 2. Skogsmulle

  Ojojoj precis när jag börjat bli en trogen läsare av din blogg händer det så här stora saker. Vet inte om jag klarar det. 😀
  Skall bli spännande att se vad det är du bytt dig till…..

  Reply
 3. Dalatussan

  Du kommer säkert få det jättemysigt i det nya!

  Jag är helt kär i våran lilla sommarstuga från 50-talet som vi bor i, skulle aldrig kunna tänka mig att flytta. Så förstår hur du känner dig lite grann..

  Men allt kommer att bli bra till slut 🙂

  Kramar!

  Reply
 4. Magnus

  Knepigt det här, men igår fick jag en känsla av att det nog var en flytt som var på gång. Fast jag slog bort tanken för jag har ju förtsått hur fäst du är vid skolan, och så visar det sig att min känsla var rätt ändå. 🙂 Det kommer att bli kanon i ditt nya bo för som du säger, det blir lättare att hålla värmen i vinter med en mindre volym som skall värmas upp.

  Reply
 5. Jessica

  Jag hade det på känn att du skulle flytta! Skrev det t o m i min förra kommentar men raderade det innan jag tryckte på ”kommentera”.
  Snälla, lägg ut nya bilder på ditt nya boende så fort som möjligt nu 🙂
  Jag har ju precis hittat hit och sträckläst din blogg så nu är man ju så nyfiken på hur det ser ut 🙂
  Ska du ta med dig kaminen? Och all ved som du kämpat med i sommar?
  Kram på dig!

  Reply
 6. Andreas

  Är det den stugan som du har skrivit om tidigare som du ska flytta till? Där du tillbringade tid som barn? Den du knappt kunde komma fram till pga all snö 🙂

  Reply
 7. Nicklas

  Hoppas du kommer att trivas i din nya bostad. Idag skickade jag dig ett brev på några tapet prover som kanske kunde passa in i skolan innan jag visste att du flyttat, kanske något som passar in i din nya bostad. Tack för att jag fick kika runt i skolan! Jag och lilla hunden som besökte dig i söndags!

  Reply
 8. Thomas

  Även om du flyttar så kan du ju vara i skolan ibland också. Den står ju kvar. Jag trodde först att du skulle flytta till stan eller nått när jag bara läste texten på bilderna. Var inte fullt så dramatiskt som tur var. Ha det bra så får vi se om du får upp några bilder.

  Reply
  • Pelle

   Så det var en flytt.. Lite vemodigt kan jag tycka att det ändå är.. Den där gamla skolan var ändå ”du” på nåt sätt…
   Men.. Inget är ju status qou till slut.. Ändring kommer att ske oavsett man vill eller ej..
   I ditt fall..du tar ju med dig den nya kaminen och veden = veden sägs ju värma 3-4 gånger.. i ditt fall även en ytterligare gång..
   Lycka till. Kommer att följa din blogg ändå fastän du flyttat..

   Till Caroline: Kamerahuset har jag för mig är ett Nikon D9. Gluggen.. hon har nog mer än ett…

   Till Jonna: Är intresserad av nåt av dina smycken.. Kontakta mig om du kan. Min mail ser du.

   // Pelle

   Reply
   • Caroline

    Antar att hon har fler objektiv än ett, det var ju därför jag frågade 😉 finns ju inget bra sätt att formulera sig på riktigt, eller hur? Objektiv i plural är ju just objektiv.

    Reply
 9. Eva

  Grattis Jonna till Ditt nya boende och varmt LYCKA TILL. Du reder Dig vart Du än befinner Dig och jag tror att Du kommer att få samma underbara känsla här i Ditt nya hus. Ge det lite tid och bo in Dig. Vi på bloggen kommer att följa varje steg Du tar och hoppas få njuta av nya bilder från Dig.

  Ha en trevlig helg och fortsätt njuta av livet.

  Kram/Eva

  Reply
 10. Cat

  Det kommer säkert att gå bra Jonna, det är alltid knepigt att flytta. Men jag tror säkert att du finner dig tillrätta i ditt nya hem. Ser fram mot bilder när du kommit i ordning. Sköt om dig!

  Reply
 11. Anna

  Å, var det inte värre än så? Jag blev nästan rädd att det hänt en katatrof av något slag. Lycka till i nya kojan!

  Reply
 12. Johanna

  Men ååh, till och med jag har genom dina texter utvecklat något litet ”förhållande” till den fina gamla skolan. Jag älskar ju allt gammalt och jag bor hellre i ett gammalt hus som knappt moderniserats än i ett nybyggt hus.

  Blev nästan lite ledsen nu. Men även glad för din skull och den positiva förändring som flytten innebär. Ser fram emot att se Jintoniska* bilder ifrån det nya hemmet 🙂

  Kram!

  Jintoniska= Jonna Jinton-aktiga bilder fulla av värme, känsla och kärlek

  Reply
 13. Janeth

  Snart, när det viner av hård blåst runt knutarna och när vintern tar tag i norrland på fullt allvar…..
  Då kommer du att känna att det var så rätt!
  Sen kan du ju som fler skrivit, ”hälsa” på skolan när du vill.

  Reply
 14. Sofie Strahl

  Det där var en härlig nyhet! Som du sa, allt negativt blir positivt.
  Visst är det jobbit att säga farväl till ett ställe med så många minnen, men det är, tycker jag i alla fall, så kul och uppfriskande att flytta. Det är spännande och nytt och början på en ny bok (blogg ;P ) med så många oskrivna blad!
  Längtar tills vi får se bilder!

  (och vem vet, du kanske flyttar tillbaka till skolan någon gång, man vet ju faktiskt aldrig vart man hamnar… 🙂

  Reply
 15. Katarina-Cinnamon

  Ja det huset blir nog lättare att hålla värmen i, men jag tänkte också på den nya kaminen som du köpte, flyttar du över den till nya huset? Veden, hoppas du inte har allt för långt till vedboden nu. Till sommaren kan du ju isolera väggarna i nya huset så att det blir vinterbonat, det gjorde mina föräldrar med sin sommarstuga.

  Reply
 16. Anna med K

  Grattis till det nya boendet! Lite vemodigt förstås förstår jag, det är svårt att lämna något som blivit ett riktigt hem… och all ved sen! Hoppas verkligen att du inte måste fixa vinterns upplägg på nytt! Ska bli spännande att se bilder från nya stugan. Lycka till!

  Reply
 17. Annina

  Jisses! Men förhoppningsvis är skolan lite som Rom – stället lär stå kvar, liksom! Du har ju inte rivit huset. Vem vet hur framtiden kommer att se ut… Det blir säkert bra, tuffing där! 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.