Ett strömlöst Grundtjärn

Mycket resande den här veckan! Många långa timmar på tåg, men det har det varit värt 🙂 Jag har haft en sådan underbar tid.
Sent i natt kom jag hem till ett strömlöst Grundtjärn. Här har det ju varit rejäl storm och det är ju inte bara Grundtjärn som blivit utan el. I över ett dygn höll det i sig och idag kom elen äntligen tillbaks.

Som tur märker jag inte av strömavbrott på samma sätt som många andra gör. Jag kan fortfarande få värme med vedspisen och laga mat. Det blir bara lite mörkare, och lite tystare. Det jobbiga är ju att man varken har internet eller täckning på mobilen eller telefon så man kan inte göra sig hörd till resten av världen på något vis.
Men det var faktiskt ganska mysigt att komma hem i natt och tända upp lite ljus och göra en kopp te och låta elden i vedspisen brinna en stund innan jag gick och lade mig.

Internet är fortfarande riktigt kasst hemma hos min, antennen hade snurrat sig och jag måste fixa tillbaks den på samma plats sen. Gick hem till mamma lite snabbt nu så jag kunde göra ett blogginlägg. Ska så klart visa er mer bilder från Abisko sedan så fort internet fungerar som det ska igen 😀

Några fler här som varit utan ström i dagarna? Kan tänka mig att det är många som fortfarande sitter i mörkret. Hoppas det går över snart! Kram på er ♥

Tur att man har vedspis alltså :) Speciellt när elen försvinner.

Tur att man har vedspis alltså 🙂 Speciellt när elen försvinner.

Natt-te i mörkret.

Natt-te i mörkret.

 

26 Kommentarer på “Ett strömlöst Grundtjärn

 1. Åsa

  Så vackert å så mysigt 🙂
  Förstår i vilket fall inte hur du står ut i ett ickevinterbonat hus hela långa vintern..det är kärvt gjort 🙂
  Kram Åsa

  Reply
  • maggie

   Kan fortfarande inte komma över att du bodde ”i den där skolan” då det var -35 grader ute sovandes på golvet vid kaminen för att hålla värmen……
   Brrrrr…… 🙁
   Det är beundransvärt…….

   Reply
 2. Gizze

  Säger som Åsa här ovan…Hur klarar du dig? Du är helt otrolig…
  Nog för att du verkar ha det hur mysigt som helst, men jag håller på att få spatt, bara av att de gräver och spränger här utanför, och inte talar om när vattnet blir borta osv…
  Man är verkligen bortskämd med en massa ”lyx”

  Må gott! / Gizze

  Reply
 3. Carl Stridsberg

  Nej, vi har det gott, vi med vedspis! 🙂

  Vet inte hur många gånger vi fått både värme och kunnat laga mat på järnspisen när strömmen går..
  Då ser man verkligen vilket sårbart samhälle vi lever i idag. Behövs inte mycket förrän man famlar i mörkret… Ingen Internetsida blir värt ett öre utan…. Internet! 🙂

  Inte ens Facebook. Blir bara som en bok utan text…

  Så tack vedspisen. Du borde få en egen dag i almenackan!

  Love & Hugs!
  //Carl

  Reply
 4. Per Asp Bölen Junsele

  Hej du vi klarade oss men Gårelehöjden,Kvarnå var utan ström även Eden men du går ju på samma ledning som Eden

  Reply
 5. Fiskegubben

  Fina bilder Jonna….t.o.m bilderna ger ifrån sig värme… vi har också en vedspis som är min kära Lenas favorit när kylan biter och vinden viner i gårdsvirket..denna storm var underbar att möta med ödmjukhet…kunde inte låta bli att vara ute i den…t,o,m vågorna på Näldsjön piskades mäktiga…..elden och det mjuka sprakandet från björkveden i spis en och även som utebrasa trollbinder på ett märkligt sätt…tror det beror på vårt ursprungliga förhållnings sätt till elden ….. Vänligaste hälsningar från Fiskegubben och Lena

  Reply
 6. PJ

  Vedspisen är verkligen tacknämlig. Förutom den rent praktiska nyttan med värme och kokmöjligheter i huset så har den hög mysfaktor. När stormen tjuter där ute dånar det i spisen, när det är vindstilla muttrar elden stilla i sin järnborg.

  Det finns förresten en grupp på FB som heter ”Vi som använder vedspis”. Där talas det om en fläkt som går med värmen från spisen och sprider värmen runt om i huset/rummet så att man inte behöver elda så mycket för att få värme även i det bortersta hörnet.

  Reply
 7. AktivaDagar

  Fina bilder från elavbrottets tid… Kan inte tänka mig nån ung människa som skulle vara bättre rustad än dig för att hantera elavbrott… Praktiskt, mentalt… eller fotomässigt 🙂

  Reply
 8. Fiona

  Åå jag håller verkligen med om att vedspisen är en räddare i nöden!! Här i Skottland är i stort sett alla äldre hus utan isolering och även om vintrarna inte blir lika kalla som i norra sverige så blir det ända VÄLDIGT kallt. Det kan jag lova!! I vår stenstuga finns en kamin i vardagsrummet och den är liksom navet i huset under vinterhalvåret! Men som sagt när strömmen går har man det mer förspänt än de utan kamin. Inget ont som inte för nåt gott med sig haha.

  Reply
 9. Monnah

  Strömlöst ”på riktigt” har jag inte upplevt sedan tonåren. (Jag räknar inte beräknade elavbrott.) Jag kommer ihåg hur mysigt det var att tända ljus och leta upp ficklamporna som alltid låg fel fast vi hade ett speciellt ställe så de skulle vara lätta att hitta om det blev strömavbrott. 🙂 Vilka vackra foton.

  Reply
 10. Tomas

  Hos mig, ca. 5 mil norr om dig, fågelvägen: 42 timmar utan ström, en massa träd nedblåsta, dock ej över hus men många över el- och teleledningar. Pelletskamin är toppen – när man har ström. Hade +11 inne när strömmen kom tillbaka.

  Reply
 11. Idas Eskapader - The spirit is willing, but the flesh is weak.

  Strömlöst kan vara riktigt mysigt om man är lite förberedd.
  Kommer ihåg när vi bodde på landet och en av de där stora stormarna här nere för några år sedan tog elen för oss i någon vecka.
  Vi tände eld i kakelugnen, lagade mat på mitt stormkök och hade några riktigt mysiga familjekvällar med gitarr, sång och sällskapsspel.
  Hade det inte varit för min gamerbrorsa så hade vi nog klarat oss mycket längre, men han höll på att gå under.
  Tillslut åkte pappa och lånade en dieselgenerator som kunde driva brorsans dator, och då fick vi frid i huset igen, haha!
  Ljuva tider. Man skulle passa på att vara strömlös lite oftare…

  Reply
 12. Frida

  Du är verkligen så duktig på fota! Jag förstår inte hur du gör! Har mycket kvar att lära..

  Vi klarade oss tackochlov! Första året här hade vi massor med avbrott, men det har blivit mycket bättre. Växthuset däremot.. det är plockat av vinden och måste nu jämnas med marken.

  Reply
 13. Nicklas

  Ja här i Skorped var vi utan ström större delen av gårdagen, men vi som kan elda i vedspisen klarar oss ganska bra!

  Reply
  • Magnus

   I brist på vedspis så får det funka med braskamin och spritköket från båten om strömmen skulle gå här. Nu är det, tack och lov, väldigt sällan den gör det men det är ändå skönt att ha en ”backup”.

   Reply
 14. Jenny - Höga Kustenliv

  Åh vad jag saknar en vedspis! Är det något som jag verkligen skulle önska mig så är det en vedspis och en bastu! Men i vårt nybyggda (men fina :)) hus sen 2009 så finns det ingen… Älskar din tebild!

  Reply
 15. John

  Jodå, drygt 22 timmar blev det utan ström. Men med vedspis så fick man mat och med vedpanna med självcirkulation fick man värme. Vattnet har självtryck på 3 kg så det var inga problem förutom att datorn var död och rätt mörkt var det också. Det värsta var att det blåste omkull en massa skog som jag måste ta hand om. Jag lär inte ha några problem med att sysselsätta mig i vinter. 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.