Fota norrsken

Anna : Den sista bilden är helt fantastisk! Så häftig! Hur gör du när du fotar norrsken/nattbilder? Lägger du till stjärnorna i efterhand eller är de sådär tydliga?

Tack Anna! Och tack för din fråga. Jag har många gånger tänkt att jag skall skriva och berätta hur jag gör när jag fotar norrsken, men det har helt enkelt inte blivit av. Så det var bra att du tog upp det nu! 🙂
Eftersom jag varken har någon fotoutbildning eller någonsin läst hur man bör fota norrsken, så vet jag egentligen inte om jag verkligen gör helt rätt. Jag har bara testat mig fram varje gång och knappt tänkt på vilka inställningar jag gör på kameran. För oftast när jag fotar norrskenen så är jag väldigt uppspelt eftersom det är så vackert och är egentligen kanske inte helt koncentrerad på fotograferandet. Medan kameran exponerar så brukar jag ibland skutta runt av glädje vid sidan om.

Men! Bilderna blir ju oftast bra, och ni bloggläsare är väldigt generösa med fina komplimanger för fotona på norrskenen 🙂 Så på något sätt måste jag ju ändå göra ”rätt”, om det nu går att göra rätt.

På bilden som du menade Anna, med stenarna och norrsken i bakgrunden, så hade jag inställningarna: F 3,5  ISO: 320 och exponeringstid 25 sekunder. Och stjärnorna har jag inte lagt till efteråt, de kom med så starkt eftersom jag hade så lång slutartid. Men inställningarna skiljer sig åt väldigt mycket beroende på vart jag tar bilden och hur jag vill att norrskenet ska se ut. Ibland har jag ISO 800 och exponeringstid 10 sekunder. Jag ändrar inställningar flera gånger för att se vad som blir bäst just då och för det fotot. Sedan har jag märkt att det är väldigt stor skillnad från norrsken till norrsken. I går t.ex upplevde jag det som väldigt svårt att fota norrskenet. Det var väldigt mörkt på himlen igår, och jag har märkt att jag tycker det är mycket lättare att få vackra bilder när månen är uppe och ljusar upp himlen lite. Jag vet inte helt varför. I går tyckte jag norrskenet blev lite för intensivt på bilderna eftersom jag var tvungen att ha så långt exponeringstid för att på med landskapet.  Det är lite trixigt med det där. Men för varje gång det är norrsken så lär jag mig något nytt 🙂

Och hoppas min  flummiga guide till norrskensfotografering varit till något hjälp. Det kanske finns någon där ute som har några fler tips för att fota norrsken? 🙂 Kommentera gärna i så fall!

Kram på er! <3

15 Kommentarer på “Fota norrsken

 1. o

  En amatörtanke är att när det är månljus så blir kontrasten mindre mot norrskenet och inte så hårt, lite som kvälls eller morgonsol kontra dagssol. Att prova sig fram till bilder är väl att utveckla sin egen fotostil också, inte kopiera vad andra gjort, resultatet blir strålande i ditt fall, kram pårè!

  Reply
 2. ISO, Slutartid etc.

  Med så lång sluatrtid blir det ju en ganska utdragen process av vad som sker på himlavalvet. Och det är ju egentligen inget som vi vanliga kan gå ut och uppleva.
  Blir ju lite av att man använt pensel då det hela tiden är en rörelse där uppe.

  Reply
 3. D

  Om jag inte vetat hur du såg ut så ser jag framför mig en galen japan med pippi peruk med vip o backstage pass på den hetaste av hetaste fotomässor,som hoppar o skuttar mellan montrana

  kan du inte använda det fasta objektivet 1,4 ?
  Annars så har man ju en liggande 8 på objektivet = skärpan på oändligt.
  men det vet du säkert

  Tycker du gör en bra beskrivning med tanke på bilderna.

  Natt

  Reply
 4. Sandra

  Hej Jonna. Du borde satsa på fotandet. Försök att sälja några bilder, du har säkert vad som krävs för det. Tack för en underbar blogg. Kram!

  Reply
 5. Ingmar Himmerland

  Tusen tack Jonna för att du med bilder och känslor förmedlar solvindens snabba och böljande färd förbi Jorden och som överförd till hörbart ljud låter som det dova, stigande och fallande ljudet från mäktiga bränningar som bryter mot en avlägsen kust.

  Reply
 6. Anna

  Tack för ditt svar om fotgraferingen 🙂 Jag har alltid velat fota stjärnhimlen, men har inte riktigt kommit till skott och varit fotosugen när det funnits möjlighet! ikväll är det dock stjärnhimmel och knappt någon måne, så nu är det dags !
  Du ger mig verkligen inspration med dina bilder! Tack!

  Reply
 7. Malin

  Du är fantastisk och jag blir så glad ända in i själen för att du är så generös. Tack för allt du visar, lär, ger.

  Reply
 8. Annie

  Stativ, tålamod och att prova sig fram med inställningarna, det är mina tips fast jag är inte heller proffs på fotograferande 😉 Har dock aldrig haft chansen att fota norrsken, då jag inte hade kameran med mig enda gången jag någonsin sett det… 🙂 Men så vackert det är! Du tar vackra bilder!!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.