Grundtjärn i tysk TV!

Nu kan man se det lilla reportaget från Grundtjärn som visades på tysk TV för några dagar sedan. Var inte säker på att de skulle lägga upp det så jag kunde dela det, men nu fick jag en youtube-länk av dem idag! 😀
Om man kan tyska kommer man förstå bra, men om man inte kan det (som inte jag kan) så kan de bli lite svårt att höra vad jag säger i intervjuerna. Men dont worry,  jag avslöjar inga hemlisar i inslaget, det är mest bara det ”vanliga” snacket 🙂

Så här kommer den! Det är många små reportage från runt om i hela Sverige som är intressanta att se, men vill man inte se hela programmet så kan man spola fram till 19.20. ♥

42 Kommentarer på “Grundtjärn i tysk TV!

  • solweig

   Hans son kallas ”sur-olle” (hans son gav honom namnet) är en känd slöjdare också och har nyligen gett ut en (dokumentär) film om sin far.

   Reply
  • Jonna Post author

   Men vad roligt!! 😀 Ska nog kolla på hela, verkar vara mycket roliga små program från runt om i Sverige.

   Reply
   • Susanne

    Ja jag önskar att jag kunde förstå lite tyska bara… 😉
    Verkar vara ett positivt program om Sverige 🙂

    Reply
 1. stefan

  Hur bär du dig åt när du pratar tyska och svenska samtidigt? Buktalar du tyska och så kör du svenska med munnen? Eller vänta *tadaaaaa*… det KAN VÄL ÄNDÅ INTE VARA…. dubbat? =) haha… tyskar dubbar allt. Men väldigt fina naturbilder!

  Reply
 2. Magnus

  Det var ett fint program! Jag förstår inte mycket av tyskan men bildspråket är ju gränslöst, och det jag hörde av vad du sa var kloka ord!

  Reply
 3. Sabine

  Wow, it’s nice to see that my email with the youtube link to you arrived and you could post it.

  But strange, that the channel/team who was with you didn’t tell you about the emission. I just saw it today on TV and thought, if you had known you had posted it surely. And so I decided to mail you.

  I am looking forward if they will send it on ARD.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much for the link! I thought you worked on the TV haha 🙂
   Ya, strange they have not told me about the link before. But im very glad you did!

   Thanks again! 🙂

   Reply
   • Sabine

    Hihi,
    no, I am ”only” one of your German readers. It was big fun, I was doing food shopping, and when I came home my partner said: Your swedish blog girl was on TV! So I tried to watch it via Phoenix, but no chance, and so I googled… I found the youtube.
    🙂

    Reply
 4. PJ

  Ah, sände de på kanal Phoenix? Jag som letade på ARD förra söndagen. Repris även idag men på förmiddagen. Inget ändrat i dubbningen vad jag kunde höra men det blir lite råddigt när det finns två röster att lyssna till. En liten glimt till från Grundtjärn fanns det också alldeles i slutet. Kul och intressant program!

  Reply
 5. Karin

  Dear Jonna, wonderful film about Sweden. Especially the part with you 🙂 Can you tell me anythin about the music in the background? So nice! Thanks, many greetings from Bavaria, Karin

  Reply
 6. Nina Öhrnberg

  Såg hela filmen och blev ännu mer säker på att vi valt rätt som flyttat från Göteborg till Värmlands skogar. Nästan som om jag återkommit till min födelsestad, Sollefteå, eller till Grundtjärn där mina föräldrar bodde efter pensioneringen. Tack för den fina filmen här ”hos dig” ! Kram på dig!

  Reply
 7. Daniel Göransson

  ”Nu planeras snart hela Norrlands vildmark och skogar att byggas till vindparker (och andra delar av Sverige också). ” Skriver du.
  ?????
  Vad grundar du det på???
  Javisst är naturen viktig men det är elproduktionen också. Utan den överlever inte samhället. Inte ens lilla Grundtjärn även om man eldar med ved.

  Du vill inte ha vindkraft. Eller vill du inte ha det där du bor?
  Vilka alternativa elkällor rekommenderar du?

  Hälsningar
  Daniel

  Reply
   • Eskild

    Ja, det var en vacker film för den tyska publiken om ett paradisisk VinterSverige. Men eftersom Tyskland är största importören av Sveriges överskotts-el, så borde slutklämmen varit några skräckinjagande bilder av de vindkraftanläggningar som nu skjuter upp ur skogarna som ovälkomna, giftiga svampar. Men då hade filmen ju inte blivit en vacker naturfilm utan en slagkraftig propagandafilm mot vindkraft – vilket jag skulle ha välkomnat. För jag vet redan hur vackert det är här i ert land.
    /Dansken

    Reply
   • Eskild

    Det kanske inte är rätt forum för allt för detaljerad argumentation mot vindkraft, men jag kan inte låta bli att notera att det i Energimyndighetens rapport framgår att överföringsförlusterna i näten är större än nettoexporten. Då dessa förluster huvudsakligen uppstår i långa kraftledningsförbindelser, och Sveriges el väsentligt produceras av kontinentavlägsna Norrlands vattenkraftverk, så kan man fråga sig varför naturförstörande generatorer för ytterligare överskotts-el ska placeras i norra Sverige.

    Reply
    • Anita

     Daniel Göransson, vi som drabbas av denna vindkraftsexploatering kan inte förstå varför vår natur ska offras för att Tyskland och Europa ska få vindkraftsenergi .

     Vi har elöverskott i Sverige. All den vindenergi som ska produceras i Norrland, bl.a. Fängsjö/Storsjöhöjden, kommer att fraktas söderut främst till kolindustrierna i Tyskland för att Tyskland ska kunna kompensera sina kolindustriutsläpp. En klimatöverenskommelse har gjorts om detta i EU. Norrlands skogar skogar ska offras. Norrland ska bli en koloni för elproduktion för att kompensera Europas kolutsläpp. Vi får ingenting alls av denna vindenergi! Bara en enorm naturförstörelse.

     Vindenergi är en passus i elproduktionen som kostar massvis med miljarder för skattebetalare. Det är bara vindbolagen som tjänar på vindkraften genom de statliga subventionerna.

     Vindkraftslobbyn har lurat hela svenska folket…

     Reply
 8. Kungsörnen

  Daniel Göransson, vi behöver ingen som helst vind-el innan vi stänger ner kärnkraften. Och när det är dags att göra det har samtliga av dagens vindkraftverk redan tjänat ut. Kvar blir då miljontals ton betong i vår vackra natur… Hur försvarar du det..???

  Reply
 9. solweig

  Såvitt jag förstår så är kärnkraften som vi har det mest energieffektiva. Och säkraste.

  När den dagen kommer att de skall avvecklas. Finns det säkert andra lösningar.

  Jag är dock inte så säker på att vindkraft är den optimala lösningen.

  Jag tycker att man lite lättvindligt (L) tar den i sin famn och placerar den i Norrland.

  Norrland kan faktiskt, och är pga av LKAB, Skogen, Vattenfall mm, en väldigt bidragande del till resten av landet.

  Med den – relativt oförstörda naturen och en av Europas endaste ursprungsbefolkning, Ishotellet, Esrange (rymdforskning) tror jag det också kan bli en turistnäring av stora mått.

  Att då ”slumpa” bort det värdet, för att att istället anlägga vindkraftsparker verkar synnerligen befängt!

  Obegåvat.

  Reply
   • Kungsörnen

    Ja Josefin, i Tyskland t ex. som ska avveckla sin kärnkraft nu. Men dom hoppas på att få subventionerad vind-el från dumma svenskar. Dom smarta svenskarna, Vattenfall, bygger kolkraftverk i Tyskland…

    Och skulle man fortsätta bygga storskalig vindkraft i Sverige, skulle vi också behöva bygga kolkraftverk för att balansera när det inte blåser. Men dom kanske släpper ut grön koldioxid…

    Reply
 10. Sandra

  Vackraste Jonna, vad bra du talade. Jättekul att se lite mer ifrån ditt liv i Grundtjärn. Jag tycker så mycket om din blogg att jag skulle kunna läsa den betydligt mer än nån gång per dag. Kan inte du skriva en bok? Jonnas liv i Grundtjärn, det vore något! Jag skulle köpa den direkt och ge till alla mina vänner, hehe. Bamsekram! /Sandra

  Reply
 11. M

  Toppen att du delar klippet! Fantastiska vyer och intressanta berättelser. 🙂 Söderhavet i en lada, Korea i Arjeplog, vackra lanskapsbilder från ett snöklätt norrland. Fin-fint!
  /M

  Reply
 12. Annika

  Hej. Tack för att du visade oss denna fina film. Det är ju sås vackert här i norr så man kan ju bli religiös. Gillade verkligen din romantisk middag på alla hjärtans dag som du visade i ett tidigare inlägg. Nu har jag hittat en blogg som jag kommer att följa.
  Hej svejs.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.