Myggfritt

Nu har kylan slagit till igen. -26 grader står det på min termometer just nu. Solen gick ner för en stund sedan så jag gissar att natten blir ännu kallare.
Jag har försökt hela dagen att få igång bilen. Lät motorvärmaren vara på i flera timmar men batteriet har laddat ur sig helt och hållet. Så då var det dags att hämta batteriladdaren istället, men efter en timmas laddning startar den fortfarande inte.
Jag hade verkligen behövt åka och handla idag. Mjölken är helt slut och inte en brödbit finns det kvar. Men affären stänger om 45 minuter och bilen står fortfarande på laddning. Jag hoppas den startar i morgon i alla fall.

Jag gick upp till Tage för en stund sedan för att rådfråga lite och jag fick mig även en varm kopp kaffe och en bit sockerkaka. Så nu känns det bättre 🙂

Jag tycker det är lite häftigt när det blir såhär kallt. Det är oftast väldigt vackert ute och himlen är alltid stjärnklar på nätterna. Det knäpper från skogen och näsborrarna drar ihop sig när man drar in luft. Lite charmigt sådär. Men just bilar och kyla tillsammans är däremot inte så charmigt. När man bor så långt bort från allt är man så beroende av att bilen startar.
Men det ordnar sig. Ska låta bilen ladda upp helt och hållet nu så kanske jag har mer tur i morgon istället 🙂

-26 grader ute! Brrr

32 Kommentarer på “Myggfritt

 1. Magnus

  Ta in batteriet i värmen medan du laddar det. I alla fall så att det står frostfritt. Det brukar hjälpa för att få det riktigt laddat.

  Här nere är det bara -2 men fy sjutton så kallt det blir när det är så fuktig luft som det ju blir så här nära havet. Nu ska jag tända i kaminen!

  Jag håller tummarna för att din bil är snäll och startar i morgon.
  Kram!

  Reply
 2. Frida

  Så himla jobbigt! Hoppas verkligen att den går igång i morgon! Annars får du börja ha mer koll på väderleken så du kan förbereda innan kalla tider kommer. 🙂

  Reply
 3. Emilia

  Och jag som tyckte det var kallt idag när det var -17 grader. Kan då tänka mig hur iskallt det måste vara där uppe. Måste ändå vara sjukt skönt att bo där 🙂

  Reply
 4. siru

  Jag håller med Magnus . Ta ur batteriet hjälper det är mästn omöjlogt att ladda ett kalt batteri .Jag har startat min bil vid minus 35 grader. Tack vare att batteret stod varmt.

  Reply
 5. Matilda

  Nej, det är inte roligt när saker som ”bara ska fungera ” strular. Allt blir så mycket omständigare då. Samtidigt som det blir en utmaning att lösa det för stunde ändå. Hoppas bilen startar i morgon- annars får du sätta en deg på jäsning så du får lite bröd. Nödlösningen i kväll kanske får bli pinnbröd i kaminen ;0) Gott!
  Kylan är både imponerande ,vacker och kall… Men jag är säker på att du fixar det galant!

  Sköt om dig fina & Fortsatt trevlig helg
  KRAM

  Reply
 6. Tor

  Du är allt en riktig optimist du!
  Om du tar in batteriet i huset och laddar det i värme så kanske du klarar det på några timmar.
  Ett urladdat batteri i den kylan kan tyvärr också vara förstört.

  Reply
 7. Anta Snaque

  Här var det runt 30 minusgrader i december. Stilla, vackert… men också lite läskigt. Det kallaste jag upplevt är -42. Då kände man sig liten och faktiskt ganska otrygg och orolig för att något skulle hända.
  Hoppas att du får igång bilen snarast möjligt. Det är viktigt med fungerande fordon, speciellt denna årstid. Och inte bara att de startar, de bör ju även säkert ta en från punkt A till B.

  Här i Norrbotten är det massor av tågstrul p.g.a. vintern. Tåg inköpta från Frankrike klarar inte kyla (just nu är det ”bara” -12), snö och is, så Norrtågs alla turer är inställda under hela januari. I december ställdes 44 turer in. (Om denna skandal har jag bloggat idag.)

  Trevlig helg!

  Reply
 8. Bell

  Kyliga vinterdagar med klarblå himmel och en solen som glittrar i snön är något jag verkligen saknar sedan jag flyttade bort från norrland, i år hade jag iaf tur och hann uppleva det under första advent när jag var uppe och hälsade på 🙂

  Reply
 9. Nicklas

  Ett litet tips om du skulle behöva köpa nytt batteri ska du köpa ett batteri som i egentligen är till för dieselbilar de är lite kraftigare. Jag köpte ett sådant till min 245:a och nu startar den även i Norrlandskylan. Sköt om dig i kylan. Kram!

  Reply
 10. Perk

  Nästan samma elände i Övik. Minus 17 visar temp mätaren. Hade tänkt gå ner på stan och ta en 10-12 bärs. Men det får vara nu.

  Reply
 11. VI SOLENS BARN - FÖR EN BÄTTRE VÄRLD.

  Kölden som nu sänker sig över oss på norra halvklotet är en mild fläkt av den kosmiska köld ( – 270 C.) som omger Jorden några mil ovanför våra huvuden och som den nu lågt stående Solen nu inte förmår undantränga. Dock – varje grad över dessa 270 minusgrader är en ”gåva” från vår livgivande och värmande Sol. ”Oh Sol – Du har nått mitt hjärta, det var gott gjort…”. Så står det skrivet på en liten, mer än tre tusen år gammal skifferskiva, funnen under arkeologiska utgrävningar av den soldyrkande Amarnaepoken i Egypten. Vackert! Och nu stiger Solen mer och mer för varje dag som går och en ny vår och sommar väntar oss där framme i jordbanan runt Solen. Underbart! Solvarma kramar och klappar i kölden till er båda…

  Reply
 12. Joakim

  Hej Jonna!

  Kallt som attan även här i sundsvall, men som gammal pajalabo kan man ju inte klaga 😉
  Klä dig varmt så fungerar de flesta väder (Finns inga dåliga kläder bara.. .. ) . Trist med bilen dock!

  Har en fundering… Nu får du säga till om jag är för påträngande, säg till direkt! Kan jag kika förbi dig en kortis nånting under vintern? Jag bor i sundsvall men har blivit hopplöst förälskad i bygden du lever i. Kanske en illusion när du är så duktig att berätta och förmedla dina inlägg i bloggen. Möjligen skulle vi kunna ta en fika uppe på nåt av ”dina” berg med termos o allt. 🙂

  Anledningen är att jag blivit less på ”betongen” här i stan och behöver , precis som i barndomen, kunna andas frisk luft. Visst kan jag åka en bit in i landet med ngn kompis men jag gör det faktiskt helst med dig , där du vet alla smultronställen i trakten.

  Värmande kram på dig Jonna.
  Joakim

  Reply
 13. Anonym

  Men Jonna vad har hänt, varför ligger du på sjukhuset, såg en bild att du låg där på instagram? Hoppas att du kryar på dig fort! Kram <3

  Reply
 14. Tor

  Jag har alltid en nödbuffé hemma bestående av två burkar fiskbullar, tre burkar makrill i tomatsås, ett kilo spaghetti, ett paket knäckebröd och en stor tub kalles kaviar.
  Då klarar man sig minst tre dagar utan att behöva besöka butiken.

  Reply
 15. Sindra

  Tänkte också tipsa om att ta in batteriet under natten medan du laddar det. Brukar funka 🙂 Och ha i en skvätt K-sprit när du tankar, det gör att det tänder till lättare när du ska starta plus att du slipper ev isproppar i systemet. Vet hur utsatt man är utan bil när man bor så avsides och hur skafferiet känns extra tomt när bilen inte funkar och man inte kan handla. Hoppas du får igång bilen imorgon, håller tummarna 🙂 Kom på ett tips till, förutom knäckebröd kan du köpa torrmjölk (märket heter Semper tror jag, finns bland torrvaror i de flesta matbutiker) att ha hemma, det är bara att blanda ut det med vatten och det smakar som vanlig mjölk 🙂

  Reply
 16. Yvonne

  Myggfritt!!
  Inte här hos mig. Visserligen – 12 grader ute, men jag har flera kvällar de senaste veckorna haft problem med myggor INNE. Första kvällen när jag skulle sova förstod jag först inte vad det var som surrade….. Ett myggbett har jag också fått.

  Nog för jag har märkt att det ibland kan komma in flugor med veden – men kommer verkligen myggorna också den vägen?
  På sommaren har jag nästan aldrig myggor här – varken ute eller inne…..

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.