Näcken vid Nämforsen

Natten till idag var jag vid Nämforsen i Näsåker för att fota bilder till en fotokollektion jag länge velat göra och planerat inför. Det ska vara en kollektion med foton inspirerade av naturväsen och även foton med egna tolkningar av John Bauers magiska sagomålningar.

Ett av fotona i kollektionen ska vara ”Näcken”, det mystiska vattenväsendet som med sin musik trollbinder sina offer för att sedan dränka dem. Jag har länge gått och tänkt på hur jag ska ta detta foto och vilken plats som skulle passa bäst. Och självklart vilken person som skulle vilja ställa upp på denna galna idé.
Jag hade tur som hade en sådan snäll granne här i Grundtjärn, Joakim, som har sommarstuga här och som nu är här några veckor under sommaren med sina söta barn. Jag frågade om han var villig att ställa upp som näcken för en fotografering och han sa ja!

Så igår vid solnedgången begav vi oss av till den vackra Nämforsen i Näsåker för att fota. Det var en helt otroligt vacker natt och jag kunde inte önska en bättre modell som näcken. Han förstod precis hur jag tänkte mig fotot och det blev precis som jag tänkte mig med platsen och känslan. När jag stod där bakom kameran fick jag nästan rysningar. Det såg så verkligt ut, som om Näcken verkligen satt där och spelade. Jag kunde nästan höra musiken bortom ljudet av det forsande vattnet.

Det var så skönt att endast få vara fotograf och bara behöva fokusera på att få bra bilder. Annars är jag ju alltid både fotograf och modell samtidigt på mina bilder, med hjälp av fjärrutlösaren och kamerastativet. Men åh så mycket bättre bilder man kan få till när man står bakom kameran och kan vrida och vända precis som man vill och få till de där extra bra vinklarna.
Men jag var även med på några av bilderna själv, där jag var den ”trollbundne” på väg ner i älven. Tänkte att det skulle bli effektfullt om man fick med även det. Men jag kommer gå igenom bilderna sedan och redigera och fixa så jag får ut de absolut bästa bilderna. Kommer ladda upp någon av dem sen när de är klara, för att visa er resultatet! 🙂

Det var i alla fall en helt otroligt magisk natt och en häftig fotoupplevelse! Ska bli kul att fortsätta med min ”Naturväsen-kollektion”.

Här är några bilder från fotograferingen!

Ställer in kameran för fotograferingen.

Natten var så häpnadsväckande vacker. Så ljust och stilla, och månen lyste starkt.

En testbild när jag provar min nya fjärrutlösare medan jag diskuterar med Näcken (Joakim Nygren) om placering, vart han skall sitta och vart jag ska gå ner i vattnet. Alla detaljer måste vara perfekt! 🙂

32 Kommentarer på “Näcken vid Nämforsen

 1. Don PJ

  Den tredje bilden är helt underbart fin, trots att det bara är en testbild.
  Din ”galna ide” är ändå inte så galen. Det är inspirationen som är värdefull i allt vad man tar sig för. Oberoende om det är stenar, foto eller smycken.

  Reply
 2. Daniel

  Gilla hela iden med John Bauer ”helst bakom kameran” 😉
  Tycker även du skall testa rödluvan…

  natt

  Reply
 3. Magnus

  Slutartiden i den tredjebilden har du ju fått till perfekt. Precis lagom mycket rörelseoskärpa i vattnet! Du är fantastiskt duktig med kameran så det ska bli spännande att se dina ”sagobilder” sen.
  Jag önskar dig ett stort lycka till med fotoprojekt!

  Reply
 4. lars leksing

  Fantastisk vackert landskap du förfogar över, du tar så vackra bilder den tredje bilden är super fin. Det här ser vi fram emot att följa vidare, ha en bra söndag.

  Reply
 5. Emma

  Så vackert!
  När jag var liten var jag livrädd för näcken! Min mormor brukade alltid berätta historier om honom och jag vågade knappt bada pga det. 🙂

  Reply
 6. Åsa

  Åh, det högg till i hjärtat då jag såg bilderna, Nämforsen är så mycket hemma för mig. Du är fantastiskt duktig på att fotografera och jag är övertygad om att din superidé kommer att bli kanon 🙂 Du lever ju i den perfekta omgivningen. Lycka till och det ska verkligen bli kul att se dina bilder.

  Reply
 7. Damen

  Vilket smart sätt att få kläderna av en karl! Men var rädd om dina vackra bilder. Ge ut dem i bokform så du tjänar lite pengar på dem. Du är en fantastisk fotograf!

  Reply
 8. Anna -Dagar av lycka

  Åh, det skall bli fantastiskt kul att se de riktiga bilderna senare. Det ser jag verkligen fram mot. Otroligt häftigt fotoprejekt, det kommer säkertligen bli superbra 🙂

  Ha det bäst!
  /Anna

  Reply
 9. Eva

  Så magiskt vackert, Du tar fantastiska bilder. Ser fram emot att få se hela kollektionen. Du har många strängar på Din lyra. Vad får Du alla krafter ifrån ????????

  Trevlig vecka och KRAM/ Eva

  Reply
 10. Lise

  Du har en fantastisk herlig blogg. Jeg fant den gjennom Bloggkommentatorerna, og leser meg bakover. Flotte bilder, herlig stemning, livsglede, fantastisk! Naturen rundt deg, beliggenheten, og ikke minst smykkene. Elsker!
  Håper også du gir ut bildene dine som bok, eller ihvertfall vannmerker dem på nett, så ingen stjeler dem.
  Mine svigerforeldre bor i Husum/Grundsunda, er det langt unna deg?

  Reply
 11. Levande landsbygd!

  Alltid lika härliga bilder, måste bara tipsa om en konsert du måste höra om du har möjlighet.
  Ulrika Bodén med vänner spelar på ställena som står på hennes hemsida. http://www.ulrikaboden.se/
  Här är även en sida med smakprover från låtarna.
  http://www.cdbaby.com/cd/ulrikabodenvoiceofranari
  Du får ta med släkten din som känner igen språket. Ulrikas röst var iaf underbar och med dessa små medel och instrument få till så vackra melodier. Hon trollband alla som lyssnade på konserten jag såg och fick stående ovationer för framförandet.
  Fortsätt med din härliga vilja och idéer och försök få landsbygden att blomstra igen.

  Reply
 12. Peter

  Jättehäftiga bilder! Ser som alla andra här, fram emot resultatet 🙂

  Vad sa ”näckens” fru om att låna ut honom naken? 🙂 Eller han kanske inte har nåt sällskap 😉
  Har svårt att tro att min fru skulle tycka det va helt okej om jag ville posera naken för en granne i stugan 😀 Men har ju inte frågat så det vet man ju inte helt säkert…

  Reply
  • BARBRO PERSSON

   När jag var ung fick jag en idé om att måla av en granne i stugan…
   Lustigt för jag tyckte han passa som näcken oxå…
   Bara det att det tog ett tag för färgen torkade aldrig och den rann ut hela tiden…
   Och detta var i september…
   Hans fru blev inte glad för han drog på sej en lung-inflammation som gjorde honom obrukbar för henne…i flera månader…
   Men som jag brukar säja: Grannsämja är den viktigaste sämjan…och den fru som är missunsam…det är ingen vidare fru…
   /Bamsebjörnkramar från Barbro…

   Reply
   • Erna

    Ja Barbro…en av dina många tavlor…
    Men den enda som gick att betrakta iallafall…
    Fast färgen runnit ut och det mer liknade ”Skriet´´ av Munch än ”Näcken trivs i bäcken´´ som du döpte din enda målade tavla till!
    Köpte inte hans fru den sen? Dyrt tillockmed för du ut-pressade henne litegrann…
    Det är inte så noga det där med missunsamma fruar…
    Det är inget att bekymra sej över…Jag brukar vända på steken och fråga mej hur mannen i fråga skulle känna sej om frun blev avmålad i en bäck…man ska aldrig va missunsam…
    Tror en del bara är nyfikna på Näckens civil-stånd…alltså…hans relationer… inget annat…men sånt är privat och måste respekteras…
    Mvh/Erna…

    Reply
  • BARBRO PERSSON

   Jag skulle kunna måla av dej om du vill Peter!…Jag gör det gratis & ska använda bättre färg isåfall…Isåfall blir det min andra tavla av Näcken!
   ”Näcken trivs i bäcken 2´´ skulle den kunna heta!
   Du behöver inte nämna nåt för frun…sånt kan bli besvärligt…särskillt om hon är missunsam…
   /Bamsekram från Barbro!

   Reply
 13. BARBRO PERSSON

  Civil-stånd!?!!! Nu får du väl ta & ge dej Erna, sånt frågar man inte karlar om!
  Jag ber om ursäkt å min väninnas vägnar alla läsare! Hon förstår inte bättre!
  & sen är det inte alla som förstår konst som tex. Jonna & jag…
  Nog om mina tavlor nu…
  Det spelar ingen roll med fruar eller hit eller dit…eller om man har civil-stånd…
  Det viktiga är att Näcken trivs i bäcken som mitt konstverk hette!
  Eller hur Jonna?!
  /BAMSENÄCKKRAMAR FRÅN BARBRO

  Reply
 14. karin

  Oj! han är verkligen näck! Blir nog väldigt vacker. Tuvstarr är en favorit även för mig, du skulle gestalta henne fantastiskt bra!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.