Någonstans i Norrland

Under veckan så har jag igen gått och nervöst väntat på en ny leverans med kalendrar eftersom de förra sålde slut ( 😀 ). Som alltid när man beställt något och företaget skickar  det med ett företag som kör varorna hem till dörren, te.x DHL eller UPS, så dröjer det väldigt lång tid och ibland har paketen fastnat någonstans i Sverige eftersom de helt enkelt inte får någon körning hit till Grundtjärn. Jag brukar skriva till dem ”SKICKA MED POSTEN” eftersom det är det enda som funkar riktigt bra. Men då brukar de svara ”NEJ VI SKICKAR ENDAST MED DHL/UPS” och då vet jag att trots att de står ”Leveraras inom två dagar” att det normalt tar 2 veckor istället. De senaste två veckorna känns det som jag ägnat halva min tid åt att spåra paket och att vara nervös för att mina kalendrar inte ska komma fram och för att mina älskade kunder ska bli ledsna för att det dröjt innan de fått hem den. Är det något jag tycker är viktigt så är det att leverera något fort. Vet själv hur glad man blir om man får något man beställt efter bara någon dag 😀

I alla fall så hade jag en väldigt komisk konversation här om dagen när jag ringde till UPS för att fråga om jag kunde få hjälp med att spåra det.

Jag: Hej! Jag ringde till er i morse för att få hjälp att ta reda på vart mitt paket är och om det hinner fram innan helgen. Vad jag kan se har det legat i Järfälla i tre dagar nu, de sa att jag skulle vänta under dagen och har jag inte hört något så skulle jag ringa till er igen, så jag tänkte höra om ni vet något mer nu? Mitt sändingsnummer är **********”
UPS: Okej, jaa, jo men det är på väg och kommer att köras hem till dig.
Jag: Men det vet jag att det inte kommer att göra, jag har varit med om det här tusen gånger nu, jag bor långt ut i skogen i västernorrland och ni har aldrig kört ut paketet till mig. Det brukar lämnas 3 mil härifrån så jag får åka och hämta det.
UPS: Jag har inte så bra koll hur det är där du bor men jag kan se att det borde vara framme nu.
Jag: Men det står ju att det fortfarande är i Järfälla? Vart någonstans är det då? Kan du se om det kommit fram till Sundsvall, eller är det i Junsele? 
UPS: Nej jag kan inte se vart, men det ska vara framme upp i Norrland någonstans.
Jag: ehh…okej. Jag får väl helt enkelt nöja mig med att det är framme i Norrland någonstans…Tack, hejdå.
UPS: Tack tack, hej.

Efter samtalet var jag jättearg och ledsen en stund eftersom det var torsdag och jag ville verkligen få hem mina kalendrar så att jag skulle kunna skicka dom så folk fick dom innan helgen. Det kändes som att bara för att man bor här så är man inte lika viktig. Varför skickar företag paket på det sättet när det endast funkar bra i städerna? Jättemånga bor ju ute på landet och det är väl lika viktigt att de också ska få sina beställningar i tid? Jag har i alla fall lärt mig att man måste ligga minst 2 veckor före i planeringen när det gäller beställningar, annars slutar det i att man blir besviken.
Men, jag har nu äntligen fått mina kalendrar 🙂 Det känns bra igen, även om jag hade velat skickat dem innan helgen. Så i kväll skall ja slå in dem och sedan skicka iväg på söndag.

Var bara tvungen att skriva av mig och lätta på mina känslor om sena leveranser som byggts upp under veckan 😉 Nu känns det bättre igen!

Ja inte är det alltid helt lätt att driva företag här i lilla Grundjtärn. Tur att det ändå finns så mycket annat postivit med att bo här så det är värt att kämpa för ändå 🙂

30 Kommentarer på “Någonstans i Norrland

 1. Tobias

  ”Framme” enligt UPS betyder alltså att paketet är i samma landshalva som mottagaren – i Sverige inom en radie på 50 mil. Något mer precis borde de kunna vara tycker man.

  Reply
 2. Frida

  Så jobbigt och störande att dom inte ens kan svara på vart paketet befinner sig någonstans. Men skönt att du fick hem dom så att helgen är räddad och att du kan släppa det där nu 🙂

  Reply
 3. Tor

  Marknadsfundamentalisterna i riksdagen och EU-diktaturen monterar ner ett tidigare välfungerande Sverige bit för bit.
  Energiförsörjning, post, telefon, apotek, järnväg, bilprovning och vägar skall skötas av staten som tidigare så att det fungerar i HELA vårt avlånga och glesbefolkade land.

  Reply
    • Sten

     Då hade han uppenbarligen några bra idéer i alla fall.

     För övrigt så tyckte Hitler att man inte skulle sparka på hundar. Är han därmed en kandidat för årets djurvän?

     Reply
    • Tor

     Om Sverige var ”stalinistiskt” på 1960-talet då all viktig infrastruktur var statlig och FUNGERADE så föredrar jag det framför dagens odemokratiska EU-diktatur som lurat oss på vårt självbestämmande. Är det inte NU Sverige är ”stalinistiskt”?
     Etiketter på åsikter är bara trams från den som inte har några argument.

     Reply
 4. Frida

  Det är som om de tror Norrland är ett eget land ibland. Ofta står ”gäller ej Norrland” om man läser det finstilta. Står inget sånt borde man kunna klaga.

  Reply
 5. Yvonne

  Jag bor i mellansverige och det fungerar inte här heller.
  Får jag paket med DHL så får jag hålla på och ringa flera gånger och fråga – tre mil har jag dit.

  En del skickar ju bara med Schenker och dit har jag två mil, (men dom hör ju i alla fall av sig).

  Bäst är det med posten om man som jag har lantbrevbärare, (och orkar vänta), då kan jag få paketet hem.
  Kommer paketet på en onsdag får jag avin på torsdag. Jag ringer direkt och beställer och får då paketet veckan efter på måndag eftermiddag vid 16-tiden.
  Ja, och vill jag inte vänta får jag då köra fyra mil för att hämta det själv.

  Så är livet på landet – även utanför norrland.

  Reply
 6. Sandra

  Åh, vad roande!
  Det räcker man bor som vi, 6km från en by med post service, så tar det flera dagar längre för paketen att komma fram. Vi betalde för HEMKÖRNING en gång, då kom paketen så långt som 8km härifrån och så ringde dem och bad oss hämta det där!
  Den ena vet inte vad den andra håller på med, så det är inte ens lönt att ringa och gnälla xD haha

  Reply
 7. Rebecka

  Jag bor på västkusten men det tog bara 4 dagar för DHL att leverera ända från Tyskland. Galet snabbt!

  Brukar även beställa från en Internetbutik i Malmö som skickar med DHL och det brukar gå snabbt också beroende på när jag beställer (tar längre tid om jag beställer för sent på dygnet för då skickas det nästa dag eller om jag beställer på helgen).

  Reply
 8. F

  Jag har upplevat att DHL brukar generellt vara bättre än posten, speciellt då posten i Ånge fanns kvar. Där kunde paket ligga i flera dagar, upp till en vecka innan de började röra på sig igen. När posten i Ånge la ner blev det en grym skillnad, dock lider posten i Sundsvall av samma sak, där paketen kan ligga i flera dagar. Ofta skickar dom fel, skickar tillbaka för omsortering, och sen tar det ytterligare ett par dagar innan de ens kommit rätt. De enda stället posten fungerar någorlunda på är postcentralen i Umeå… DHL däremot fungerar bra. Det roliga är ju bara att närmaste utlämningsställe har jag ca 1,5 mil bort, men oftast skickar dom till en lite större ort, dit jag har 3 mil, helt vansinne. Så jag förstår din frustration…

  Reply
 9. Rebecka

  OT nu men du borde verkligen be din webmaster fixa Disqus. Mycket bättre än WordPress inbyggda och roligare att kommentera! 🙂

  Reply
 10. Sofie Strahl

  Apropå UPS, så kanske det här youtube-klippet livar upp lite!

  http://www.youtube.com/watch?v=89frRi8GgGA
  Det är en komiker som ringde till UPS när han skulle flytta, och han berättar om sitt telefonsamtal! 😉

  Tur är väl det att du vet att man måste planera i tid, även om det inte borde vara så. Men om tillräckligt många skriker tillräckligt högt, så lär det bli ändring! Jag kan skrika lite jag med om det hjälper! 🙂

  Reply
 11. Anneli

  Men ursäkta mig men jag upplever att Norrlänningar är lite långsamma och det tycker jag är underbart. Jag flyttade till Västernorrland från sydvästra Sverige för att just hitta lugnet och det är så skönt.

  Reply
 12. Jonny Hallberg

  Du ska kräva att dom kommer till din dörr för det har du betalt för. Sen att du bor i ingenstans har ingen betydelse. En gång då du inte är stressad borde du dra det till sin spets. Det har jag gjort. Men nu bor jag i skåne så det blir inte så lång. Men det var jobbigt att köra ner där jag bor. Men nu kör dom ner till mig eller ringer om bilen är för stor. Jag är ju inte omöjlig. Stå på dig:)

  Reply
 13. stefan

  Hoppas bara kalendern hinner komma innan julafton så mamsen får en. Har jag vägarna förbi grundtjärn så kommer jag förbi och hämtar den. Jag brukar ta mig en runda till grundtjärn på söndagar när jag inte har något bättre för mig, ca 150mils körning blir det. Och sedan 150mil hem. Alldeles lagom. Eller inte. Men vi håller tummarna för dhl då.

  Reply
 14. Birgitta

  Håller med dig i allt du skriver. Själv har jag haft många samtal med DHL och toppen var i somras när chauffören ”glömde” lämna mitt gods. Då fick de skicka en bil för leverans till dörren (6mil enkel väg) i stället för 5km . Dessutom hade jag fått avisering och var hemma och väntade hela dagen!! Nej åter till posten, lantbrevbärarna kör VARJE DAG!! och där har jag aldrig haft problem.
  Hoppas nu du får en bra dag med många kunder! så glömmer vi leveranstrassel för en stund.

  Reply
 15. Skorpan

  Visst är norrlänningar mer sansade (=långsammare) men det innebär inte att vi ska särbehandlas från övriga landet. Jag har erfarenhet av strul med DHL också, beställde rör en gång som låg inpaketerade hos mig hela vintern för att slutligen öppnas och monteras under våren…gissa om jag blev paff när det INUTI rören låg småpaket adresserade till andra mottagareadresser………suck……..Strulbolag

  Reply
 16. Emmisen

  men gud! jag hade ingen aning om att UPS och co. var så här struliga ute i landet! med din erfarenhet jonna, som jobbar med frakt så mycket, tycker jag absolut du ska bli mer hardcore. du har ju business att sköta. fråga dem du köper ifrån om de kan skicka med posten istället och beskriv problemen med UPS för dem. ”i norrland nånstans” det är ju som ett skämt! i tomtens säck eller? nästa gång nån UPS:are pratar om norrland så ska du påminna om att norrland inte är en ort, att det inte hjälper dig det minsta och att du försöker sköta ett företag och UPS sköter inte sina åtaganden, att det verkar väldigt oseriöst och detta har hänt så många gånger förut… Du är kund och har rätt till mycket bättre service än att få höra att paketen är ”i norrland”! Fy vad upprörd jag blir.

  Reply
 17. Jonas

  Håller med en tidigare kommentar där.
  Min kära kusin fick faktiskt varor hemkörda till löfnäset förra sommaren efter duster med leveransföretaget (minns inte om det var DHL eller UPS), slutade hur som haver med att dom kom i personbil med prylarna 🙂

  Sen, även om det låter lite elakt, så kan vi på sitt sätt vara glada att Ånge är nerlagt. Tidigare kunde man alltid räkna med att ett paket alltid tog minst två dagar extra att komma fram om man bodde i dom här trakterna. Måste ju tillägga att det var tråkigt för dom som jobbade på centralen i Ånge men för oss blev det faktiskt en förbättring.

  Reply
 18. Kattis

  Det funkar inte helt optimalt i städerna heller ska du veta, ok att dom kör ut till mig som bor centralt i Göteborg men jag har aldrig kunnat få svar på NÄR.. inte ens vilken dag. Vilket förutsätter att jag ska sitta hemma två-tre dagar och vänta. Är jag inte hemma (eller om dom inte fattar hur en portkod ELLER en porttelefon funkar, det har hänt många gånger) får jag åka till ett utlämningsställe istället. Hade varit betydligt enklare för mig om dom bara lämnade det på utlämningsstället direkt..

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.