Planeterna på stjärnhimlen

Ett bra tag nu har jag följt hur planeterna Venus och Jupiter kommit varandra närmare för varje kväll som går. De har synts tydligt på stjärnhimlen så fort solen gått ner. Just i kväll står de närmare varandra än vad de kommer göra på tio år. Så jag har varit ute nu en stund och tittat på planeterna. De lyste jättestarkt, och det såg så vackert ut.
Tog ett foto så att jag kunde visa er.

Precis ovanför huset till vänster syns Jupiter och Venus. Tycker det känns så märkligt när man tänker på att det faktiskt är stora planeter som lyser där. Det går egentligen inte att förstå helt. Jag tappar alltid fotfästet lite när jag tittar på stjärnhimlen. Det är som om något vaknar till liv i en. Något annat.

 

39 Kommentarer på “Planeterna på stjärnhimlen

 1. Stefan

  Det som verkligen får min tanke att svindla är frågan om Universums oändlighet. Har kan den inte ha något slut, om den har något slut vad ligger bortom slutet, … Jag blir alldeles vimmelkantig av tanken =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag tänker ofta på oändligheten. Kan inte förstå hur något kan vara oändligt. Tillslut blir man alldeles snurrig. Tror inte våra hjärnor kan ens föreställa sig hur allt egentligen hänger ihop och är uppbyggt. Men jag kan aldrig sluta undra, och aldrig sluta söka svar. Jag hoppas vi får reda på alla livets gåtor någon gång. Om inte nu i livet så i alla fall när vi dör. Då har man något att se fram emot 🙂
   Kram!

   Reply
 2. Celina/Jonas

  Awesome! Man tappar helt fästet för en stund när man inser att alla såna där ”små” prickar på natthimlen faktiskt egentligen är SJUKT stora och SJUKT långt borta!
  Påtal om norrsken så är känslan jag får när man upplever ett sånt magiskt spel smått obeskrivlig, det blir så mäktigt lixom!.. Underbart och läskigt på samma gång 🙂

  Hoppas du har de bra ute i skogen! 😀

  Reply
 3. Lantliv

  Du är verkligen cool!!
  Du ser och upplever sånt som de flesta i din ålder och även äldre aldrig reflekterat över,naturen bjuder ju på så fantastiska upplevelser,särskilt i din del av Sverige.
  Om man läser bloggar skrivna av tjejer i din ålder så går det mesta ut på att :färga håret,förlänga naglarna,köpa nya lösögonfransar,planera för nya tatueringar och sist men inte minst,alla klädinköp!!
  De är så nollställda att man blir matt av att läsa.
  Men du däremot bjuder på det verkliga livet,hoppas att åtminstone någon kan inspireras och förstå vad livet kan ge.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket för den fina kommentaren och alla fina ord. Är glad att du tycker om min blogg och att finner den inspirerande. Det värmer!!
   Kramar!

   Reply
 4. Frida

  Ja stjärnhimlen är så himla häftig och magisk. Du ska vara så glad att du bor borta från stadsljuset som döljer alla dessa fina stjärnor, det är tråkigt att inte få se dom lika ofta när man bor i stan.
  Riktigt fin bild och sjukt häftigt att du fick med planeterna på bild!

  Reply
 5. Eva

  Har också tittat på den fantastiska stjärnhimlen och sett detta ovanliga fenomen med Jupiter och Venus. Undras om man får uppleva detta igen ??????? Du lyckades verkligen fånga det bra på bilden, ser så vackert ut just över takåsen. Tänk att avståndet är så enormt långt dit och man funderar ibland på vad som finns ute i rymden.

  Fortsatt trevlig vecka/Kram Eva

  Reply
 6. Maria

  Tack Jonna, för att du berättade om Venus och Jupiter! Jag har också kollat in dem de sista kvällarna (de syns bra trots stadsljuset i Umeå) men inte förstått vilka stjärnor/planeter de var. Underbart foto!

  Reply
 7. Maggie

  Vilken fin bild det blev på planeterna! Kan vara svårt när det är mörkt ute men proffs som du är…! 😉
  Planeterna hos dig är något lägre på horisonten vad de är längre söderut i Sverige!
  Ett fascinerade himlafenomen! Tack för att du ville delge det!! 🙂

  Reply
 8. Gammelmor i Paris

  Var ocksâ ute pâ balkongen för att stänga fönsterluckorna och kollade Venus och Jupiter, som hade krympt, men i förrgâr natt var bâda lika stora tennisbollar och sâ klart lysande pâ stjärnhimlen att jag tittade till ! Undrade om de tänkte hälsa pâ 🙂 Jasâ, deras banor krockar vart 10e âr ? Dâ skall jag vänta pâ dem. 😉 Oförglömlig syn i alla fall.
  Pâ tal om universum, varför bara ett ? Det kanske finns flera, som knoppar pâ en videkvist…alla blommar kanske inte pâ samma gâng.
  Jonna, vi är alla gjorda av stjärnstoft 🙂

  Reply
 9. isberget

  skulle ut igår och kolla på dem fast det var helt molningt här i hultan, så det sög ):

  Reply
 10. Lisa

  Jag såg det där när jag var ute i stallet i måndags kväll. Jag hajade till för de lyste så starkt, men jag trodde ju att det var stjärnor.. =)

  Reply
 11. Dalatussan

  Vilken fin bild!
  Jag försökte fota lite jag också men min kamera är inte bra på att fota stjärnor.
  Önskar att jag hade en lika bra kamera som du.
  Men så länge så får jag njuta av dina bilder i stället 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är synd att det är så svårt att fota stjärnhimlen om man inte har en systemkamera. Jag hoppas att du får tag på en bra kamera, för du tar fina bilder! 🙂
   Kram!

   Reply
 12. Sandra

  Åh, det ser sååå mysigt ut. Det är det tråkiga med att bo inne i stan. Man ser inte stjärnhimlen på samma sätt, man måste åka ut på landet för att se något alls.

  Reply
 13. Carl Stridsberg

  Jo, universum är alldeles underbar och otroligt stort. Man räknar med att det finns 100 tals miljarder galaxer som i sin tur innehåller 100-tals miljarder stjärnor! Vad man man se alltså.

  Så någonstans där ute i kosmos sitter det just nu en annan Jonna som bor i en liten stuga med sin hund Nanook och tillverkar vackra smycken, eldar med ved och fotar Norrsken!

  Och en annan Carl som skriver samma som jag nu! Visst är det fantastiskt! 🙂

  Kram från Carl!

  Reply
 14. Maggie

  ….kanske är universum en liten atom egentligen…. och bara en liten liten del av något mycket större…..ja tänk så lite vi vet! Ofattbart att greppa! 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Aa så brukar jag också tänka ibland 🙂
   Man blir alldeles snurrig av dessa tankarna.
   Kram!

   Reply
 15. Anne

  Fin bild. Du är fantastisk på att fotografera och reflektera över livets små och stora mysterier.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.