Potatisdag

Igår var jag i Brynge kulturområde som ligger i Sidensjö för att vara med på en potatisdag. Barbro Uhlin, en helt fantastisk mathantverkare har hållit i den här traditionen i tjugo år. Hon bjöd in mig till den här dagen när hon läste att jag fick Mittnordenkommitténs årliga kulturpris. Hon fick nämligen priset för sitt arbete med mathantverk år 2001. Det var jätteroligt att komma dit och det var otroligt mycket folk! Och väldigt fin natur runt om. Jag fick smaka på goda potatisrätter som Barbro hade lagat, och jag köpte en burk med honung från Höga Kusten. Underbar dag med toppenväder!

Tommy och Barbro Uhlin på Potatisdagen i Sidensjö :)

Tommy och Barbro Uhlin på Potatisdagen i Sidensjö 🙂

Barbro och jag, två glada vinnare av Mittnordenkommitténs kulturpris! :)

Barbro och jag, två glada vinnare av Mittnordenkommitténs kulturpris! 🙂

 

Vackra Sidensjö!

Vackra Sidensjö!

 

Marknadsstånd med lokala mathantverkare. Ser så mysigt och gammeldags ut. Tänk om man kunde handla all sin mat såhär :)

Marknadsstånd med lokala mathantverkare. Ser så mysigt och gammeldags ut. Tänk om man kunde handla all sin mat såhär 🙂

 

Vi var många som ville provsmaka Barbros goda potatisrätter. Jag ÄLSKAR potatis för övrigt. Ibland äter jag bara potatis till middag haha.

Vi var många som ville provsmaka Barbros goda potatisrätter. Jag ÄLSKAR potatis för övrigt. Ibland äter jag bara potatis till middag haha.

090905

 

27 Kommentarer på “Potatisdag

 1. Sandra

  Det där såg verkligen mysigt ut. 🙂 Jag älskar också potatis, men måste hitta fler sätt att använda potatisen på, börjar bli tråkigt att göra potatisklyftor eller bara koka dem.
  Potatisgratäng är något jag vill testa att göra själv!

  Reply
 2. PJ

  Sidensjö är en vacker byggd med sina vattendrag och kuperad terräng. Även namnet är vackert. Smaka på ordet Sidensjö. Jag åkte förbi där i somras.

  Reply
 3. Matilda

  Potatis är verkligen grymt gott! Det här faller kanske inte under vad du brukar blogga om, men som fattig student hade det varit roligt om du, som jag antar inte heller har råd att äta dyrt varje dag, kunde lägga upp tips eller något favoritrecept om du har något bra på lager 🙂

  Reply
    • Jonna Post author

     Haha ja, jag är inte bra på att laga mat. Det blir mycket nudlar, makaroner med ketchup, varma mackor, POTATIS och lite andra enkla rätter. Men det är något jag vill lära mig mer av. Jag tror jag hade tyckt det var roligt om jag verkligen hade massor av mat i kylskåpet så jag hade lite att röra mig med. Det fattas alltid ingredienser osv 😉

     Kram!

     Reply
 4. Ängens Älva

  Om man tittar på bilden där man köar för att få köpa potatis/potatisrätter så undrar jag om det är så himla nyttigt?
  Eller är det därför man köar?

  Reply
  • Perk

   Spelar ingen roll om du funderar över näring & nyttigt. Om man kollar experternas lista så innehåller frukt och grönsaker ingen näring alls. Endast vatten och några futtiga vitaminer som inte ens blivit vetenskapligt bevisat att de gör nån nytta överhuvudtaget. Nån ‘pseudo’ undersökning visade att C vitamin möjligtvis kan ha en skyddande effekt. Men långt ifrån bevisat.

   Så käka vad du gillar! Livet är kort och man bör njuta av allt det ger. Jonna kan detta, så kolla in henne : )

   Reply
 5. Rebecka

  Åh då fel du har, läs på ! Frukt och grönsaker ( potatis med ) är det renaste och bland det nyttigaste jorden kan erbjuda oss människor. Om vi åt mycket mer av råa grönsaker och färska frukter, och mindre av kött och mejeri skulle många vällevnadssjukdomar inte ens finnas. Människan är inte gjord för att äta mycket kött. Vi kan inte äta som en tiger då vårt tarmsystem är en låååång svindlande kanal till skillnad från rovdjur vars tarmar är betydligt kortare för att maten snabbt ska kunna passera. kött som ska ta sig igenom vår 37 gradiga kropp kan tom börja ”ruttna” innan det är ute, vilket tar många många timmar. vår kropp är gjord för att bryta ned enklare föda som grönsaker och frukter. Inte kött som tigrar och lejon, det blir trubbel! Våra hörntänder finns för att kunna öppna hårdare skal på vissa frukter. Se på vår släkting gorillan, den äter gröna blad och växter och är enormt stark. Lika så elefanten.. Så hoppa inte över salladen och frukskålen! 🙂

  Reply
   • EveOwleye

    Perk är så okunnig att det svider. När han senare i livet är en återkommande gäst hos läkaren kommer han kanske ihåg vad vi skrev till honom om några futtiga vitaminer (och mineraler). Men kanske glömmer han bort det och ägnar sig åt att ”njuta av livet” så gott det då kommer att gå.

    Reply
 6. Lotte

  Det finns en liten slogan jag brukar köra med som säger väldigt mycket om potatis:
  ”…som pärern’ – går att ha till vad som helst”. Man kan ju göra så mycket gott med potatis.
  Vilken fin blogg du har! Tittar in flera gånger i veckan och får massor av inspiration av dina bilder.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.