Skogens guld

En dag i juli då jag sprungit mellan vedhögen, gräsklippning, packning inför Stockholmsresa, hundbad och växthusvattning. Men den bästa stunden på dagen var när jag och Åsa gick till skogen för att plocka oss lite hjortron. Det var årets premiärplockning.

Vilka underbara känslor som väcks hos mig när jag får gå och plocka bär i skogen. Med solen i nacken och doften av myggstift. Med trasiga stövlar som sjunker ner i myren och läcker in lite vatten. Alldeles lagom mycket för att svalka mig. Med hjortron som lyser upp som små solar. Med tystnaden som bakgrundsmusik till vårt småpratande om allt och inget. Med hjortronkladd på händerna och hjortronkärnor mellan tänderna.

När vi tar en paus och sätter oss ner för att dricka lite vatten, pratar vi om hur tacksamma vi är att få ha det såhär. Så nära till allt det som betyder så mycket. Så nära till en vacker hjortronmyr där bara vinden i träden hörs. Det är så fint.

Nu har jag tre burkar med alldeles färsk hjortronsylt från dagens bärplockning. Jag känner mig så rik när jag får fylla på skafferiet med sådant jag plockat eller odlat själv. Ja ni är nog många som helt förstår den där känslan 🙂

Skogens guld

Skogens guld

071704

Hemmagjord hjortronsylt!

Hemmagjord hjortronsylt!

20 Kommentarer på “Skogens guld

 1. Magnus

  Den tredje bilden är ju rena reklambilden för ”Jonnas hemlagade hjortronsylt”! Och vad är godare än vaniljglass med varm hjortronsylt? Svårslaget är det i alla fall! Det lät som om ni hade en skön stund där på myren. Synd att det inte finns någon sådan här i närheten.

  Reply
 2. Peder

  Är de så mogna redan……det trodde jag inte

  Nyfiken var du hitta dom men har förståelse för att man inte vill avslöja det =)

  Reply
 3. Anne-Lie

  Åååh vilka minnen som väcktes när jag såg dina bilder. Min fd svärmor bodde i Kattilasaari, nära Haparanda och brukade skicka lingon, blåbär och hjortron till oss som hon hade plockat. Jag kan riktigt känna doften av bären när vi öppnade paketen! Så gott!

  Reply
 4. carina

  Skogens skafferi är fullt med godsaker den närmaste tiden. Tur man har nära till den 🙂 så fina bilder åter igen 🙂

  Reply
 5. John

  Jo snattren är makalöst gott! Synd bara att det är så tidskrävande. Men nog måste man ut nån dag o plocka.

  Reply
 6. Rania

  Åh älskar hjortronsylt! Vill också plocka – det ska jag så se till att vi gör när vi flyttat upp (1 augusti smäller det). Fian bilder, den sista är såå inbjudande! Man vill bara komma förbi och äta pannkakor eller glass och sylt!

  Reply
 7. Anneli

  Åh! Så de är redan mogna hos dig!! Då kan jag räkna ner i ca te veckor tills det är dags att leta häromkring. Pappa plockade alltid på myrarna kring Grundtjärn, ringde och rapporterade och kom sedan exakt tre veckor senare alltid upp till oss, så plockade vi vidare på myrarna häromkring. Bästa, godaste bären som bär på så många minnen….

  Reply
 8. Frida Öhrman

  Åh vad underbart med hjortron! En enda gång i hela mitt liv har jag hittat och plockat hjortron, när jag var på semester i sälen en sommar, tre stycken kanske jag hittade. Synd att det inte finns här nere (Mälardalen). Men smultron och blåbär finns det ju gott om, det är helt ok det med 🙂

  Reply
 9. Sandra

  Helt underbart! 😉
  Jag har hjälpt en vän att koka saft och gelé, riktigt skoj, och gott blir det!
  Men jag får nog också ta och skaffa mig ett myggstift… tappade räkningen vid 36 stycken knot- och myggbett… DET KLIAR! xD

  Reply
 10. TE

  Härliga bilder. Hjortron och är glass är gott. Jag såg en hel del kartt när jag gick över en myr sist 🙂 Det är en ynnest att vara nära det man gillar kanske shussi nere i storstan då. Bra att du unnar dig en resa.

  Kram påre!

  Reply
 11. Micke M

  Du som gillar bär, har du provat vattligon? Med socker & grädde är det sjukt gott.
  Ett smakminne från en svunnen tid.

  Reply
 12. stefan

  Skogens guld, jag glömmer aldrig när jag tog första tuggan, och… spottade ut skiten. Hahaha. Jag hade byggt upp jätteförväntningar kring hjortron, verkligen fantiserat hur det skulle smaka. Men tyvärr blev hjortron som ett internetragg, inte lika trevligt i verkligheten.

  Skogens guld tycker jag kantareller är. Det är väl faktiskt det som är skogens guld på riktigt, Åhhhhh så gott med smörstekta kantareller =)

  Reply
 13. Ida

  Åh, älskade hjortron, sånt som får en att längta hem till norr.
  Måste säga till mamma att de har redan hunnit mogna där då så vi också får ta del av årets ”skörd” 🙂

  Reply
 14. Stu

  Hmm i wonder how they taste? looked for them last year, but no joy. Apparently they grow down to around 54N so they should be found in Scotland… but maybe later? our Blaeberries are later than yours…
  Jam looks Mniammm 😉

  Reply
 15. Kai-Ewe Wessberg

  Finns något godare än hjortronssylt och hemlagad glass, går även med vaniljglass, uhm uhm…du är lyckligt lottad och kan ta vara på de stunder som gives, njut och ha det bra önskar Kai-Ewe.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.