Studiebesök hos mesen

Efter husmålningen idag skyndade jag iväg till grannbyn Myckelgensjö (1,3 mil) för att göra ett fotojobb åt en tidning som skrivit en artikel om Markus Edlund och hans arbetskamrat. Jag har känt Markus sedan jag flyttade hit. Myckelgensjö blev ju nästan som mitt andra hem i början. Blev så varmt välkommen av alla trevliga bybor där. Något som betydde otroligt mycket för mig när jag precis flyttat hit och var en osäker, ovan och okunnig stadsflicka när det gäller allt som hade med livet på landet att göra.
Markus var en av de första jag lärde känna. Han är en sådan där riktig eldsjäl som nästan exploderar av idéer och visioner. När man träffar honom så undrar man alltid hur han kommer på allt. Och vart energin kommer ifrån. Han är som ett brinnande klot. Tusen miljoner idéer på hur allt kan förbättras. Han tänker inte en sekund innanför ramarna. Det är himla härligt. Jag gillar sådana människor som sätter lite färg på tillvaron och som ser möjligheter istället för hinder. Blir så inspirerad av det.

I alla fall, så när jag var där idag på hans jobb så passade jag på att nästan göra ett litet studiebesök. Fotade lite och försökte förstå så mycket som möjligt av vad det var han gjorde där i verkstaden. Han tillverkar band för skogsmaskiner osv, och har ett företag som heter MES (Markus Edlund Smide). Han brukar därför kallas ”Mesen” 😀
Jag förstår väldigt lite av världen inom ”band till skogsmaskiner”, men just därför var det så intressant. Sådana enorma delar som svetsas ihop. Stora maskiner som lagas. Jag tycker sådant är fascinerande.
Och Markus har lovat att jag ska få lära mig att svetsa där! Det är något jag verkligen skulle ha nytta av, och som jag verkligen vill lära mig. Då kan jag svetsa ihop delar om något går sönder, på t.ex en traktor. Eller hjälpa någon granne när något behöver svetsas ihop. Eller, kanske viktigast av allt; svetsa ihop min gamla bil där alla delar tycks trilla av, en efter en.

Att svetsa är en konst. Det tar nog bra lång tid innan man verkligen lärt sig. Men jag tror att jag har en liten fördel då jag håller på med silversmide och löder ihop silver. Även om det är på olika sätt så handlar det ändå om att sätta ihop metaller.
Jag ser i alla fall fram emot att lära mig svetsa! Det kommer bli riktigt kul.

Här kommer några bilder från mitt besök idag.

Utanför "MES" verkstad i Myckelgensjö.

Utanför ”MES” verkstad i Myckelgensjö.

Markus och några anställda .

Markus och några anställda .

Det fanns många vackra detaljer inne i verkstaden.

Det fanns många vackra detaljer inne i verkstaden.

Såhär ser ett band till skogsmaskiner ut. Tunga grejer det där.

Såhär ser ett band till skogsmaskiner ut. Tunga grejer det där.

"Titta vilken vacker svetsning" sa Markus. Jag hade nog aldrig ens lagt märke till hur svetsningen ser ut förrän han förklarade hur en vacker svetsning ser ut. Då ser den ut som på bilden. Blank och slät, utan några "gropar" som kan bli om man värmer för mycket. Det känner jag igen när det gäller silversmide. Att göra en vacker lödning handlar mycket om att se till att inte bränna för mycket, och inte för lite...

”Titta vilken vacker svetsning” sa Markus. Jag hade nog aldrig ens lagt märke till hur svetsningen ser ut förrän han förklarade hur en vacker svetsning ser ut. Då ser den ut som på bilden. Blank och slät, utan några ”gropar” som kan bli om man värmer för mycket. Det känner jag igen när det gäller silversmide. Att göra en vacker lödning handlar mycket om att se till att inte bränna för mycket, och inte för lite…

082806

Det var roligt att få fota i en annan miljö än jag är van vid. Och det är något speciellt med verkstäder. Jag bara älskar att se alla verktyg överallt. Vill röra på allt. Till och med lukten i en verkstad tycker om.

Det var roligt att få fota i en annan miljö än jag är van vid. Och det är något speciellt med verkstäder. Jag bara älskar att se alla verktyg överallt. Vill röra på allt. Till och med lukten i en verkstad tycker om.

10 Kommentarer på “Studiebesök hos mesen

 1. L Pettersson

  Hej Jonna!

  Tack för ett trevligt reportage. Det där med eldsjäl och intressanta tankar idéer. Ett program om skolan och lärande. Edna Aline Eriksson berättade om lärandet och hur det skapas eller blir till. T.ex. hävdade hon att vi inte har rätter utan fötter. Vi är ständigt i rörelse. Det viktiga är inte att veta vad en människa kommer ifrån utan vart vederbörande är på väg. Videoklippet finns här http://urplay.se/Produkter/181398-UR-Samtiden-Framtidens-skolpolitik-Integrationsfragor-och-framtidens-skola?play_category=f%C3%B6rel%C3%A4sningar+och+debatt

  Ha det!

  Reply
 2. :D

  Det var en snygg svets!
  Ser ju inte vidare Mesigt ut att stå under det flaket.
  Ja du Jonna Volvo 245DL svetslapp edition 🙂
  Svettsloppor är värmande 😉
  Snygga foton påminner om glömda rum.

  Reply
 3. NTE

  Ja det var ett fint reppotage. Lite annorlunda men intressant. Sist jag såg din bil hängde släpvagnskontakten, den är inte så svår att byta ut. Nånstans ska man börja.

  Reply
 4. Sandra

  Är det verkstäder med stora maskiner i så hade jag bara gått runt och varit rädd, haha. 😀
  Men jag gillar de detaljerade fotona man kan få till, i fina bruna och gråa nyanser!

  Reply
 5. Lisa

  Jag håller med, det är nått speciellt med verkstäder! Min farbror har en och jag minns, speciellt när jag var liten, hur spännande det var att gå där bland alla miljoner olika prylar och saker. Känner nog fortfarande så =)

  Reply
 6. tove

  Den sista bilden är riktigt vacker! Den hade passat på en utställning eller i en fotobok. Jag gillar verkligen färgerna i den. Och stämningen.

  Den första bilden är också bra men jag skulle vilja se hela väggen till vänster, hur stort och högt är huset/ladan? Det ser väldigt stort ut!

  Reply
 7. Stu

  Heh great, yeah learn to weld for sure its very useful !
  Stick and Mig for big stuff, ..but i think you would enjoy the fine welds possible with TIG on Non Ferrous metals ( Aluminium and Titanium are nice to include in jewellery, welding allows a joining method on metals you can not solder, and beautiful welds make a nice feature too.)
  🙂

  Reply
 8. Carl Stridsberg

  Själv är jag lite kluven vad det gäller skogsmaskiner. Skotare har jag själv kört så det är en sak. Men de häringa Skördarna. De tar massor med jobb från oss manuella huggare!
  Dessutom, ju fler stora tunga maskiner i skogen, ju mer kör skador!
  Skotaren går ju på stickvägar och man kan som huggare lägga granris och toppar på vägen för att skydda rötterna. Men en skördare? Tar ju sig fram överallt i skogen och skadorna är många. Apteringen lämnar också mycket att önska. Har sett riktiga skräckexempel på felapterade träd. Det blir inte samma kvalité som när en manuell huggare (med motorsågen) apterar ett räd då han ser mer. Men en maskin kan ju inte tänka. Här gäller det kvantitet före kvalitet.
  Så Ja, till skotare med band men Nej till Skördare överhuvudtaget!
  //Carl, f.d manuell huggare sedan mitten på 70-talet..

  Reply
 9. PJ

  Skådar inte mitt norra öga helt fel så har Mesen kvar armbandet från Urkult. Det var till att vara slitstarkt! 🙂

  Reply
 10. Pingback: En slank hon ner i diket | Jonna Jinton

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.