Allt får sin plats

Hej på er allihopa!
Först och främst, tack för alla fina och tänkvärda förslag på namn på min nya arbetsplats, den lilla kiosken. Det är så otroligt roligt att läsa era förslag. Jag ska välja ut några favoriter sen så kan vi göra en liten röstning på bloggen. Det kommer säkert ändå bli som PJ skrev i kommentarerna, att jag säkerligen kommer fortsätta kalla den kiosken eftersom jag och alla i byn är van vid det (det är så svårt att vänja sig med ett nytt namn), men det känns ändå så roligt att ge den ett annat namn också. Ett som jag fått välja tillsammans med er.

Har ni haft en bra helg? Här har vi hållit på för fullt med att bland annat fixa iordning Johans smedja/verkstad här hemma. Vi har bytt rum så jag har min ateljé i hans tidigare rum, eftersom han nu behöver ett större rum för att få plats med allt och jag klarar mig bra med ett mindre rum eftersom jag nu flyttat ut skrivbordet och själva kontoret ut hit till min lilla studio. Jag har inte tagit några bilder än eftersom det inte är helt klart, men ska självklart visa er resultatet senare.

Senaste veckorna har verkligen varit lite röriga. Eller egentligen, om jag ska vara helt ärlig så har hela 2018 hittills känns väldigt rörigt. Som att en massa bitar har flyttats runt och bytt plats. Ett slags sökande.
Mycket tid har gått till att bara försöka komma iordning. Hitta rätt pusselbit till rätt plats. Men det känns som att det var helt nödvändigt för att saker och ting skulle bli bra. Och nu känns det så. Riktigt bra.
Så mycket har hittat sin plats senaste tiden. Bara det att vi nyss fick reda på att vi kunde bo kvar här i Grundtjärn på grund av att det inte blev någon vindkraftspark, det har liksom gjort att hela min själ kunnat landa igen och slutat försöka dra mig bort härifrån. Det blev nästan som en slags omprogramering.
Nu är jag här. Och min nya arbetsplats är här. Allting är här. Nära. Och det känns på riktigt som om jag flyttat hem igen.
Och då vart det nästan som en fysiskt flytt också nu när jag flyttat tillbaks min arbetsplats igen och vi gjort ordning i rummen hemma, så det finns plats för både min och Johans kreativa projekt.
Det är en väldigt skön känsla. I alla fall nu när allt börjar bli klart.
På tal om min ateljé så har jag nu alltså flyttat den till ett lite mindre rum alldeles intill. Här inne, som bilden ovan, kommer Johan ha verkstad och smedja som jag kommer berätta lite mer om snart. Vi skrattar åt att tre av fyra rum i huset nu används till olika typer av kreativa grejer. Vårt sovrum är numera lagerlokal för kartonger och dylikt (vet ni hur mycket plats t.ex tavelkartonger och emballage tar? haha) men som tur är så började vi sova i vår bäddsoffa i vardagsrummet för ett tag sedan, på grund av att vi helt enkelt tyckte det var väldigt mycket mysigare där, så det gör inget att sovrummet är en lagerlokal numera. Det är väldigt skönt att kunna samla alla kartonger på ett ställe, där man kan stänga dörren så man slipper se dom.

Jag hann ju faktiskt aldrig berätta det här på bloggen, att jag i maj månad la ut min senaste kollektion med målningar och skickade iväg dom för tre veckor sedan.
För att skicka målningar, som dessutom är väldigt stora, så krävs väldigt stora och rejäla kartonger och för att få måttbeställa kartonger så kan man inte beställa exakt det antal man behöver utan man måste beställa en hel hög av varje storlek, just för att det ska funka produktionsmässigt för företaget. Det blir ju så när man beställer från en grossist eller liknande. När jag t.ex köper packtejp så köper jag ju inte bara en rulle, utan man måste köpa en hel kartong med kanske 20 st rullar, om ni förstår vad jag menar.
Så, det innebär ju att att dessa kartonger som blir över just nu måste få plats någonstans hemma, tills jag helt enkelt målat nya tavlor och får användning för dom. Jag undrar hur andra gör som jobbar hemifrån och har t.ex en webshop eller annat där postemballage måste användas? Hur gör andra när man får hem en pall med 5 gigantiska rullar bubbelplast eller kraftpapper? Haha, någon som känner igen sig?
Jag hade ju såklart tänk berätta här på bloggen när jag la ut min nya kollektion tavlor som jag jobbat med under vintern, för ni har ju fått se lite bilder under tiden jag hållit på med dom.
Det blev tillslut 7 stycken vintertavlor, med inspiration från isen, frosten och snön och norrsken och stjärnor. Och oändligt mycket blått. Jag älskar att måla i blått. Det är min absoluta favoritfärg. Därför får jag också mycket inspiration till att måla när det är just vinter. Jag förknippar vintern med blått.
Anledningen till att jag inte skrev något om det på bloggen var först och främst för att det blev så ont om tid den kvällen när jag la ut dom. Och efter det befann jag mig nog nästan i en liten chock i några dagar, och visste inte riktigt vad jag skulle säga. Det kändes lite overkligt. Under en veckas tid hade jag hållit på att rama in dom, och fotat dom i min lillebrors lägenhet (som har så fina stora väggar) och sen redigerat bilder och skrivit texter och allt sådant som ska göras innan de kan läggas ut till försäljning.

Älskar min lillebror Filips lägenhet. Så högt i tak och ljust och vackert. Perfekt ställe att fota tavlorna.

Det var sista april när jag satt och äntligen skulle lägga upp dom på min webshop. Innan jag ens hade lagt upp alla tavlorna som produkter så blev två sålda. Jag trodde först att något hade blivit fel med webshopen.
När jag insåg att det faktiskt var på riktigt så trillade jag nästan av stolen. Jag kunde inte ens förstå hur det gick till. Jag hade ju då inte ens hunnit skrivit om att de höll på att läggas ut.
När jag sen vaknade nästa morgon så var alla mina målningar sålda. De skulle få nya hem båda i Sverige och utomlands. Och jag blev alldeles rörd, superglad och väldigt chockad.
Det kändes så häftigt och overkligt på något vis. Det var för två år sedan som jag först började visa upp, sälja och ställa ut mina målningar, med en dröm om att jag en dag kanske skulle kunna leva mer på målningen, och se det inte bara som en hobby utan även ett jobb. Och jag är så otroligt tacksam att jag redan nu får den möjligheten.
Jag tänker på alla konstnärer som i alla tider lagt ned hela sin själ i att försöka få sålt sina konstverk så att de ska kunna få in en dräglig inkomst. Som har gjort sitt allt för att nå ut och hitta människor som ska tycka om deras konst. Jag tänker på alla dom som blev tvungna att ge upp eller som aldrig fick chansen att känna den där underbara känslan man får när man vet att ens målning kommer få hänga hemma hos någon, kanske resten av deras liv, och sedan gå i arv.

Jag är så otroligt tacksam. Konst är ju så personligt, och jag blir så otroligt glad att mina målningar uppskattas.
Och att köpa en målning är ju sällan något man gör bara spontant. Det är ofta ett större inköp. En investering. Något man kanske i så fall måste prioritera framför en massa annat.
Och att någon prioriterar mina målningar, att någon lägger det värdet i det jag skapat, det är en ära.

Jag känner mig så inspirerad att fortsätta måla. Jag drömmer fortfarande om att ha en egen utställning någon gång framöver, med mina målningar som alla berättar en historia.
Och jag hoppas att denna sommarens fokus mest kommer kunna läggas på musiken och målningen. Det vore så underbart!
Så det är en av anledningarna till att jag har en hel drös med kartonger hemma just nu. Jag fick panik-beställa tavelkartonger och kunde äntligen skicka iväg tavlorna i mitten av maj. Och nu har de alla sina nya hem, där jag hoppas att de kommer skänka glädje och inspiration till de som dagligen kommer titta på dom. Återigen, vilken ära!

Jag ska påbörja nya målningar nu under sommaren när tid finns, för jag känner mig redan så inspirerad att måla i andra färger nu. Jag styrs så otroligt mycket av årstiderna vad gäller färger.
Jag minns att det var någon som skrev nyss att jag borde måla i grönt, och det har jag faktiskt längtat efter att göra sedan våren började blomma ut. Så vem vet, det blir kanske lite gröna toner nu under sommaren 🙂

Oj vilket jättelångt inlägg detta blev. Det känns bara så roligt att börja komma ikapp med saker och ting. Det är många blogginlägg jag velat göra senaste tiden men som jag aldrig hittat tid för. Så det kommer väl lite i efterhand nu. Inspirationen är äntligen på gång igen och det känns så skönt!

Hoppas att ni får en underbar start på den här veckan! KRAM PÅ ER ♥

24 Kommentarer på “Allt får sin plats

 1. Sara

  Jag återanvänder kartonger från allt möjligt när jag postar mina akvareller dock är dom lite mindre än stora canvas tavlor.
  Du borde ordna en alldeles egen utställning mitt ute i skogen! Så folk fick ta sig dit och traska runt i gummistövlar och känna lukten av träd medans dom betraktar dina fantastiska verk :).

  Reply
 2. Johanna & P

  Jag gillar din header, mycket kraft i den! ? ? Vad härligt med medvinden, när saker faller på plats,,,och att du med penselns hjälp sprider Grundtjärn med sin vilda vackra natur över världen!! ? ? ☀ ? ?

  Reply
 3. Sue-Anna

  Sovrummet är väl i synnerhet ett kreativt rum! De konstverk man skapar därinne får man ta ansvar för de närmaste 18 åren ?

  Reply
 4. Ian

  I love the photo of you sitting on the wooden floor looking at five of your paintings, its kind of like looking at what you are looking at ! 🙂

  Reply
 5. Sandra Junhammar

  Så himla härligt att saker och ting börjar falla på plats, en pusselbit i taget. ♥

  Vilka magiska tavlor! Blir så glad för din skull när jag läser att de sålde slut direkt. Alltså wow Jonna, du är verkligen så grym! Vilken multikonstnär du är, galet inspirerande.

  Hoppas att du också får en underbar start på veckan! ♥ KRAM

  Reply
 6. leif

  Oj så vackra målningar du har gjort.Grundtjärns Picasso bor hos dej, Roligt att det går så bra för dej.
  Du är värd all framgång som du kan få.
  Stugan blev så fin,med tanke på att du är Skogens Drottning kan du hedra skogen med att kalla stugan för Jonnas skogsstuga.
  Ha det så skönt i värmen. hälsa Johan också han verkar vara så duktig på allt.

  Reply
 7. Magnus

  Det märks att du “landat” i de nya förutsättningarna och att saker som tidigare tyngt dig nu är historia. Det går liksom att läsa det mellan raderna. Härligt!
  Nu ska jag krypa ner under täcket för John Blund kom förbi för en stund sedan. 🙂
  Stor kram!

  Reply
 8. fernando

  hello Jonna, very beautiful your paintings, I recognize that the blue color I love too… that good that the pictures were sold, I am happy for you…
  a hug, fernando.

  Reply
 9. Hanna

  Hej Jonna, du har jätte många följare, klart dina tavlor säljer! De är ju inte bara tavlorna folk vill åt. Det är ju DIG! Är säker på att skulle du göra nåt så enkelt som ett handavtryck på ett papper skulle det sälja också. Och svindyrt. Känns som att du driver med dina följare, som att du inte ser oss när du blir SÅ förvånad över att dina tavlor säljer. Säg hej till verkligheten! Du och det du gör är på riktigt Jonna <3 Tack för en rolig blogg och fina bilder.

  Reply
 10. Amanda Matti

  Vilka fantastiska tavlor Jonna! Förstår att de blev sålda direkt. Håller med någon tidigare som skrev att du borde ställa ut mitt i skogen. Då kommer jag ner, fast det är långt ?❤?

  Reply
 11. Jossan å Nasti

  Ååh, va roligt att du fick sälja dina tavlor så fort!! Tyvärr är dom ju i en prisklass som min ekonomi inte fixar just nu, men jag måste nog beställa en poster på nån av dina målningar! Dom är så fina allihop! Men är så hemskt förtjust i blått (favvofärgen sen jag var liten). <3

  Reply
 12. Hannas krypin

  Så underbart att läsa, vad roligt att du fick dina målningar sålda! Inte för att jag är så särskilt förvånad. Tavlorna är verkligen fantastiska!

  Reply
 13. Saga Mariah

  Jag vet vad du pratar om, plötsligt står sex stycken monsterlådor och tar upp halva ens farstu! Jag skickar stora affischer, tavlor, små tryck och vykort som jag målat och varje produkt kräver sitt speciella emballage. Som du säger köper man ju inte tre eller fyra utan 100 kartonger! Eller 50 meter papp! Jag bor i en liten lägenhet och iom att min webshop växt så har jag nu en större (jättevacker!) ateljé där jag målar och packar allt. Jag har precis möblerat om lite för att få plats med allt emballage och fotat lite:
  https://nouw.com/sagamariah/nya-wild-food-printar-och-en-vaxande-web-33954362

  Ibland känns det som om det är lilla jag, några målningar, och massor av emballage haha! Känner också igen tomheten när man sålt sina tavlor, speciellt en kollektion eller en utställning som man lagt massor av själ och tanke i för att den ska hålla ihop och kännas om en kropp där alla är olika delar. Man har tittat på dem timme efter timme. Besökt olika utrymmen i sitt eget sinne som bilderna är kopplade till och härstammar ifrån. Och plötsligt… är de borta? De är klara med vistelsen i min vård? Ibland är just det jag har svårt att släppa taget om faktumet att de är portaler till en viss del av min egen varelse, att när jag ser dem färdas jag dit. Till den delen. De är bron jag byggt.

  Men man är ju tacksam över att någon vill ta över dem!

  Reply
 14. Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

  SÅ himla vackra tavlor! ♡

  Har själv haft ett av de rörigaste åren i mitt liv det här året (trots att jag haft många såna tidigare), och hoppas att jag någon gång under 2018 också ska kunna känna att bitarna börjar falla på plats. Att ett lugn ska övervinna kaoset…

  Reply
 15. Anonym

  .. Verkstad åt Johan också. Ja så klart han också behöver egen plats för sina saker och projekt. Det låter definitivt som ni behöver köpa fler bodar, friggar eller attefalls. Tur ni har stora ägor.. :). Som du själv skrev, låt huset vara ett hem o köp bodar till er kreativitet. Härligt att du känner den bra känslan nu, det är ju allra viktigast för kreativiteten. Lycka till fortsatt.

  Reply
 16. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Läste att kiosken, ursprungligen
  var ett litet lusthus och att ordets
  betydelse är utsiktsbyggnad.
  Så det är väll ganska rätt?
  Ett “hus” för den kreativa lusten,
  där din insikt, öppnar fönstret
  mot utsikten och världen.

  Skönt att höra att det känns
  RIKTIGT BRA
  Efter erat pussel pyssel, och att
  Johan får mer utrymme för allt
  som bor i honom.
  Men jag skulle bli JÄTTEFÖRVÅNAD
  om jag en dag kunde lägga den
  sista biten i mitt pussel och vad
  skulle jag göra då?
  Förmodligen börja med ett nytt.

  Och GRATTIS till försäljningen!!
  Du kan kanske sätta säkerhetsbälte
  på stolen till nästa gång?!
  För det vore synd om du trilla
  och slog dig.

  Det finns “konst” som känns
  konstig i mig, känns fel.
  Men när jag känner på dina bilder,
  på dina tavlor.
  Känns det nästan alltid,
  varmt och mjukt.
  Så om det är din själ min känsla ser.
  Tycker jag om den.

  KRAM ❤

  Reply
 17. Johanna & P

  En liten fundilering; då jag inte lockats av patreon- konceptet, ingen reklam finns på bloggen och det var länge sedan jag köpte någon konst av dig,,,skulle du inte kunna ha en “konst- knapp” på bloggen? När jag tagit del av dina foton, målningar o bloggen som helhet o vill ge något tillbaka utöver mina ord, kunde jag trycka på knappen o så visas ett swish- nummer så jag kan swisha valfritt belopp. Just saying,,,Ha en fin nationaldag Jonna o alla fina bloggföljare! <3

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.