Andra dagen i paradiset

Varje dag här i Saltoluokta har varit som ett äventyr. Bara att vakna på morgonen och öppna dörren till den här vyn är som ett äventyr i sig. Jag älskar att få sitta och dricka kaffe lite extra länge och titta ut genom fönstret och tänka på att jag ska få spendera ännu en dag här. Det är verkligen lycka.

Så nu kommer en videoblogg från min andra dag i Saltoluokta. Och en massa bilder här nedan. ENJOY! ♥

Jag hade tänkt att börja morgonen med att gå över isen igen för att hämta mina skidor i bilen. Men jag fick åka skoter både dit och tillbaks, så det var helt underbart! Då sparade jag mycket tid så jag sedan kunde skida upp mot fjället en bit.
Och jag hade turen att få hälsa på Matti Holmgren, som driver Jokkmokkguiderna där han bland annat tar med folk ut på turer med slädhundar. Jag har aldrig träffat Matti innan
men vi har varit vänner på facebook ett tag och haft lite sporadisk kontakt. Så det var jätteroligt att vi var i Saltoluokta samtidigt denna förmiddag och att jag fick chans att få klappa på några av hans vackra hundar.

Så ståtliga och vackra hundar!

Som ni kanske såg på videobloggen så åkte jag sedan ut och skidade lite. Åkte en tur på några kilometer och stannade och fikade vid denna vackra plats med utsikt över Kierkau till vänster och bort mot Stora Sjöfallet. Så jäkla vackert!
Skidade runt en stor del av dagen med ryggsäcken och alla kameragrejer. Jag ville nästan stanna en gång i minuten för att ta fram kameran och fota. Dessa vyer alltså.
Senare på eftermiddagen fick jag ett tips om att besöka en gammal samisk kyrkkåta som låg i Saltoluokta. Så jag tog en promenad genom den vackra byn.
Så otroligt vackert. Så välbevarat, med kyrkklockan och allt. Kyrkan är fortfarande i bruk, och jag träffade idag en man som heter Mats Spiik (som ni ska få se mer av senare) som berättade att hans systerson gifte sig i kyrkan förra året. Helt fantastiskt.
Inuti den vackra kyrkan. Det var en speciell stämning här inne. Ljuset lyste in så vackert genom de små fönstren, och i en låda låg psalmböcker på samiska. Jag fick en känsla av att jag hade velat stanna här inne en längre stund. Bara sätta mig på en av bänkarna och i tysthet betrakta och känna in.
Kvällen avslutades nere vid den sjungande isen, med en helt fantastisk solnedgång som nästan tog andan ur mig. Ännu en magisk dag i Saltoluokta.
Hoppas ni har det bra allihopa! Och tusen tack för alla era fina kommentarer! ♥
I nästa inlägg får ni följa med på dag tre här i Saltoluokta, då jag bland annat lärde känna en annan fotograf som heter Lena och som kom att bli en vän för livet, vandrade upp på ett fjäll och blev bjuden på trerätters middag. Och en massa annat!  Stor kram på er allihopa, så hörs vi snart!

32 Kommentarer på “Andra dagen i paradiset

 1. leif

  Fina bilder. Du verkar ha de mysigt där i Saltoulokta, jag har själv tältat där på en sommarvandring, men våren ser mysigare ut skulle gärna åka längdskidor där.
  Jag har nyss kommit hem från en skidresa så jag får ta ditt alternativ nästa vår.
  Våren är så skön i fjället solen värmer så starkt och du verkar ju att ha fått sol.
  Ha en skön fortsättning.
  Kram

  Reply
 2. Maria

  Så härligt! Man får lust att släppa allt och bara åka dig, eller nån annanstans där det finns ro att bara andas. Du får ihop filmerna fantastiskt fint. Vart får du musiken ifrån? /Maria

  Reply
 3. Kristina

  Hej Jonna. Tack för fina bilder. Men undrar har du bara fint väder??? På väderkartan på Tv ser det ut att vara oväder.?? Ha det fortsatt fint och hoppas väderkartan ljuger lite eller gillar du oväder också???

  Reply
 4. Iza

  Dör lite. Magiska vyer verkligen. SÅ fantastiska bilder, och vlogg. Grymt!
  Och hundarna med, vilka fina ståtliga verkligen. Åka hundsläde skulle jag vilja göra med, någon gång. Har en bekant som kör, men lite längre ner i landet, typ Jämtland ish tror jag. Får se om man hakar på det någon gång. Får kolla upp mer! Vore i vilket fall som helst, skithäftigt.

  Reply
 5. Kristina

  oh vad fin filmen är. slutet var dessutom sagolikt vackert men molnen som rörde sig i solnedgången. Fint att följa med på dina utflykter lite substitut nu när jag själv inte gör sådana äventyr. Men njuter t.ex. av ljudet av dina skidor mot snön o.s.v. ha det fint nu på ditt stora äventyr……..

  Reply
 6. Lindan

  Guuuud så härligt du har det!! Ser ut som en PERFEKT “Jonnaplats”… 😀 <3 Såå vackert! Och vilken fin kyrkkåta! Wow! 🙂
  Och vilken magisk solnedgång du fick beskåda!
  Blir allt lite avundsjuk….
  MEN…vet du vad jag hittat idag!!?? VIIIITSIPPOR!!! 😀 😀 Fann ju tussilago förra veckan, men trodde inte att vitsipporna kommit redan…Skulle bara ut och plocka lite påskris, och då "snubblade" jag över dem….Så nu är det vår i Jönne! <3

  Kraaam och ha det så underbart!! Längtar redan efter nästa film! :* <3

  Reply
 7. mats spiik

  vilka fina bilder man blir allt hemmablind av att dagligen se allt du fotat till å med min stuga som ligger granne med kyrkkåtan ser fin ut!

  Reply
 8. mats spiik

  Vilka fina bilder man blir allt hemmablind av att se det varje dag även min stuga som ligger granne med kyrkkåtan som du fotat ser fin ut!

  Reply
 9. ♥Maria Alvljus♥

  Så storslaget vackert att få se de mäktiga bergen när solen går ner och den mjukt rosablå himmelen♥
  Musiken tillsammans med bergens majestätiska tystnad är så vacker och stämningsfull♥
  Så fina och ståtliga hundarna är… och kåtkyrkan av genuint trä, som värms upp med en eldstad i mitten♥
  Tack för allt det fina vi får se♥

  Reply
 10. Jorma

  Det finns så mycket vackert att se och uppleva i det här landet 🙂 Kul att ha dig som den som visar upp det för oss, din entusiasm är så smittande <3
  Tack för att du låter oss hänga med på din semester.
  Kramar

  Reply
 11. Cina

  Tack för en jättefin videoblogg! Underbara bilder i en så fantastiskt vacker natur, Guds skaparverk. Jag känner en lyckokänsla och ett hopp när jag ser dina fina bilder, tack!

  Reply
 12. C

  Jättefina bilder men jag är ledsen Jonna jag blir så illamående när du rör kameran så snabbt på det sätt som du gör i videobloggen – jag måste titta bort! Åksjuk är rätta ordet!
  Jag förstår att det är svårt och att det krävs övning.
  Det blir bäst när kameran står stilla och du filmar det som rör sig.

  Reply
 13. Janet Doane

  Oh my goodness, Jonna, I’ve been busy and I’ve not had time to check in to your site these last couple of weeks and your latest post here just took my breath away, to see where you are in God’s Country. The stillness, so profound, utterly gorgeous, wondrous, beautiful. To “hear” this silence and the voices of the snow, the ice, the mountains… how I long for that. What a place to be. ♥ And to see your spirit so ignited by this enormous and deeply expansive wilderness, and the “presence” that is there all around you, filled me with pure joy. Watching the video I could “breathe” there… seeing the sunset and listening to the transcendent music, transported me too. Blessings and grateful thanks! ♥ ♥ ♥

  Reply
 14. Nannie

  Salto är något alldeles speciellt… Fantastiska bilder som väcker många minnen. Från skidturer, vandring, åka madrass längs vinterleden med arbetskamrater på lediga dagar och gå upp på Kierkau i midnattssol… Eller sjunga och spela följt i kyrkkåtan ??
  Denna utsikt som ständigt ändras, speglar vädret och ljuset ?
  Tänk alla fina samtal vid köksbordet i Sunn-Ristins hemtrevliga stuga … Saknar henne & Nils-Erik så mycket ibland. De lärde mig mycket!
  Så många fina säsonger jag jobbat i Salto och härliga långturer jag börjat eller slutat där med vandringssugna deltagare ?
  En fjällpärla med speciella krafter…
  Vad roligt att du tycker så mycket om detta plats, föga förvånande!!
  Allt gott till dig ?

  Reply
 15. Magnus

  Vilka bilder! Visst är fjällvärlden mäktig med sina storslagna vyer och den totala tystnaden. Som jag längtar dit!
  Stor kram!

  Reply
 16. Monica

  Åh så vackert! Och mäktigt! Vilken natur det finns i Sverige, är nästan svårt att föreställa sig så den varierar från norr till söder. Spännande liv du har:-) och jättevackra foton du tar:-), ha det fortsatt fint!

  Reply
 17. Lars 8463

  Hej tankfyllda du
  Att på morgonen, när huset är tyst.
  Få öppna fönstret på mobilen.
  Sitta i tystnaden
  Betrakta och känna in
  När alla varma intryck
  fyller min minneskopp.

  För att sedan under dagen
  när buller och gaser
  fyller min omgivning.

  Få ta djupa klunkar
  av koppens varma intryck.
  Får tankarna att vandra
  i tystnaden och fjällvinden.
  Får mitt hjärta att le.

  KRAM

  Reply
 18. Steve Ericsson

  Vilken fantastisk resa du är ute på. Dina bilder ger rättvisa åt det vidunderliga Norrland som jag ofta besökte i min ungdom och nu njuter av att få återse i din tappning.

  Reply
 19. Eva

  Så vackert! Men är det riktig päls du har på mössan, hur tänker du där???
  Läs gärna om hur pälsindustrin funkar och hur djuren lever och ďör. Det tog tyvärr bort allt det vackra du filmat.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.