Resan till Saltoluokta

En hel helg har jag nu spenderat här vid Saltoluokta fjällstation, intill Stora Sjöfallets nationalpark i Gällivare. En plats som nästan nu känns som ett andra hem. Den här helgen har varit så underbar på så många vis. Har njutit av varje sekund av alla vackra vyer, skidturer och solnedgångar över fjällandskapen. Och så har jag träffat så många fantastiska människor. Det är som om jag befinner mig i ett ständigt lyckorus.
Det känns nästan som jag varit här i en hel vecka. Och ändå är min tid här i Saltoluokta inte över än. En natt till har jag kvar här innan jag senare åker vidare till Stora Sjöfallet för att spendera några dagar där.
Det är måndag förmiddag och jag sitter i skrivande stund inne på fjällstationen vid receptionen. Vid ett hundraårigt gammalt träbord som byggdes i samma veva som denna fjällstationen kom till. Intill mig brinner en värmande eld från den öppna eldstaden och väggarna är gjorda av gamla, enorma timmerstockar. Allting här är så vackert. Inget lyxhotell i världen slår känslan som denna genuina fjällstation bär på.
Jag har ägnat en del av morgonen åt att redigera den första videobloggen från resan, som jag började spela in tidigt på fredag morgon när jag tog bilen och begav mig iväg. Jag har filmat och fotat så otroligt mycket här att jag knappt vet hur jag ska få tid åt att redigera allt. Men det jag inte hinner under resan lägger jag upp sen när jag kommit hem igen. Och internet är ju inte det bästa för att ladda upp stora filmer så det tar några timmar för varje videoblogg. Ser så mycket fram emot att visa er mer av allt jag upplevt här.

Men, här kommer den första videobloggen från resan! Enjoy! ♥

Som ni kanske såg på videobloggen så hade jag så tung packning med mig att jag inte kunde ta skidorna över isen för att komma till Saltoluokta fjällstation. Men dagen efter så fick jag åka med skoter över isen igen för att hämta mina skidor. Så jag har skidat lite varje dag, och det är så fantastiskt roligt. Speciellt i dessa mäktiga landskap.
Saltoluokta fjällstation dit människor färdats ända sedan 1912. Älskar att huset fortfarande är så intakt. Det är samma gamla bord och stolar. Fotogenlampor och eldstäder. Så otroligt mysigt.

Vy över Saltoluokta vid solnedgången.
Här inne bastar jag varje kväll efter att jag varit ute och fotat tills mörkret lagt sig. Inne i bastun finns ett stort fönster mot Stora Sjöfallet. Det känns alltid lite overkligt att få avsluta varje dag med bastu och den mest fantastiska utsikt.
Och i den här stugan “Kierkau” har jag ett litet rum med två bäddar. Sen delar jag kök, toalett och dusch med de andra boende här. Det passar mig helt perfekt. I videobloggen ser ni hur rummet ser ut.
Det var en liten uppdatering från Saltoluokta! Nu ska jag ut på en liten skidtur tänkte jag. Och så kommer fler bilder och filmer framöver. Har SÅ mycket jag vill visa er. Hoppas ni har det bra allihopa. Ta hand om er ♥

30 Kommentarer på “Resan till Saltoluokta

 1. Birgitta

  Njuter av din fina beskrivning på det vackra landskapet. Väntar naturligtvis på nästa uppdatering, kanske från Stora sjöfallet! Fortsätt att njuta (och dokumentera) din underbara resa?

  Reply
 2. Marina

  Så fantastiskt vacker natur! Helt otroligt! Tack för videobloggen, alltid lika roligt att följa med på dina äventyr! Den där fjällstationen är verkligen charmig, så fint att den ser ut precis som för hundra år sedan. Njut nu riktigt ordentligt av din tid i Stora Sjöfallet <3 kram!

  Reply
 3. Cina

  Tack för en jättetrevlig videoblogg och vackra bilder! Vilken “frihetskänsla”! Det får mej åter igen att bli påmind om och inspirerad av att flytta upp till Ånge/Medelpad där släktgården ligger. Bort från förorten/Stockholm med stress och sin konstlade ohållbara konsumtionshets, till landsbygdens underbara fantastiska natur och lugn. Önskar dej en fortsatt trevlig resa och lycka till! Väntar på nästa inspirerande videoblogg!

  Reply
 4. Jenn - forever abroad

  Vilken fin resa du gör Jonna och vilka fantastiska bilder! Mysig video också… 🙂

  Jag är uppvuxen i Gällivare och älskar att komma upp till lugnet och de vackra landskapen. Jag kom faktiskt upp hit idag för att hälsa på i ett par veckor och även Rania ( https://www.rowantree.se/ ) är med och ska köra lite fotokurs med mig.

  Fortsätt njuta! Ser fram emot fler berättelser och bilder från resan senare. Kram!

  Reply
 5. C

  Jag njuter så av dina underbara reportage från dessa vackra ställen i norra Sverige!!!
  Ser fram emot fler videobloggar!
  Tänk bara på att försöka röra kameran/svepa kameran MYCKET långsammare!
  Det är jobbigt att titta på annars – du kan ju! Jag tänker på isvaksvideobloggen!
  Ett annat alternativ är att ha kameran helt stilla korta stunder när du filmar!

  Reply
 6. Iza

  Vilket otroligt magiskt landskap. Älskar just det där med bergstoppar. Är så glad att vi har lite berg häromkring Boden, med de olika forten. Men det känns lite smått, när man ser det såhär, ute i landskap mer än inne i en liten stad. Sinnessjukt vackert. Hoppas du har det helt fantastiskt, men det ‘är jag övertygad om att du har 😀

  Reply
 7. Nina

  Åh, jag ska till Stora Sjöfallet i sommar, kan knappt vänta! Tack för att du öser på min längtan ännu mera ?❤

  Reply
 8. emblas.se

  Så fina bilder! 😀 det är inte mycket som förändras där uppe, det är nog det som är så charmigt på något sätt! ^^ <3
  kram
  Emma

  Reply
 9. Henry

  Tack Jonna för din intressant rapport och fantastiska bilder!
  Trevligt, snäll för mig att se detta område på vintern!
  Jätte tack, göra det så bra !

  Reply
 10. Roman

  It must be amazing to ski in such beautiful places! Can understand the feeling. Gliding on a snow of pure white, gazing at the breathtaking landscapes around, catching colorful moments on a camera when the sun goes down… with some tea and snacks in a backpack to keep warm 🙂
  Good luck with your trip!

  Reply
 11. PJ:s byffé – från by till fe

  Oj, du har minsann blivit ett riktigt bastufreak! Kan vara skönt att få upp värmen efter en dag ute bland fjäll och sjö.
  Jag kom att tänka på den där samiska trumman du funderade på att köpa, eller kanske har köpt. Jag vet inte om du gjort någon video med den, eller är det något som jag missat? Eller, vad skulle passa bättre nu…? Bara en tanke som slog mig.
  Fina bilder från en underbar miljö. Speciellt den andra bilden med interiören.

  Reply
 12. Pernilla

  Bilderna är fantastiska men ingen kamera går upp mot ögats lins så jag kan tänka mig hur vackert där faktiskt är! En gång i livet SKA jag riktigt långt norrut i landet för att få uppleva lite orörd (så gott som) vildmark.
  När du tappade vanten o fick gå tillbaka med din tunga packning, som jag led med dig! Så typiskt men hoppas du kan skratta åt eländet så här i efterhand. Skönt att du slapp gå hela vägen!

  Go kväll på dig och hoppas du får en fin dag i morgon☃️

  Reply
 13. Magnus

  Vilka vyer! Jag måste försöka få till en ny resa norrut i vårt vackra land. Det är tio år sedan jag var upp till Åre senast och norr om Östersund har jag inte varit sedan besöket i Abisko -03. Hög tid att komma iväg med andra ord. Får se om jag lyckas ordna kattvakt några dagar på semestern.
  Njut av fjällvärlden åt mig också!

  Reply
 14. Janusz

  Where it would be safe to do so for you, try to get to a higher ground. Imagine you are the infinite space stretching in every direction. Imagine that as space you can be everywhere in the same time, that you can touch every nook and cranny of every mountain around you. Imagine that as space you permeate everything and everything appears and exists in you. This is what brings me to the mountains.

  Reply
 15. Lars 8463

  Hej varmhjärta
  GLAD!!!
  Att du inte tog med dig “enbart”
  penna, papper och tankar.
  För även om du kände dig nedtyngd
  så känner jag mig upplyft.
  För tonen i din videoblogg
  får mina tankar att spetsa öronen
  och mina ögon att glittra.

  Hoppas du har det JÄTTEBRA!!!
  En liten fråga.
  Med tanke på isbad, bastubad och fjällvindens renhet i ditt hjärta.
  Har du blivit “ren”?!
  (ja jag vet men jag kunde inte
  låta bli ?)

  KRAMAR

  Reply
 16. Mats och Margareta

  Hej. Jonna.
  Tack för dom fina bilderna från Saltoluokta.
  Vi gijte oss där för snart 47 år sedan, den 15 augusti 1970.. Det ser precis likadant ut där nu som då.
  Det är en helt underbar plats du är på.
  Har du varit till kyrkkåtan?
  Vår bröllopsresa gick genom Sareks nationalpark.ett otroligt fint minne vi har från denna plats.
  Kramar från Mats och Margareta

  Reply
 17. Conny

  Storasjöfallets Nationalpark ligger både i Jokkmokks o Gällivare kommun. Kommungränsen följer i princip Stora Lule Älv.

  Reply
 18. Johanna

  Wow, så fint att se och läsa! Sitter precis och planerar en tur upp, ser ut som jag kommer åka själv vilket först kändes lite läskigt men efter att ha sett det här blev jag pepp och inspirerad, tack för det! Undrar om det är folk där man kan haka på om dagarna för lite skidor, kan åka men har inte så mycket snövana ifall något skulle hända.. Någon som vet? Tack för allt du skapar och delar Jonna!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.