Den eviga sommarplågan

Hej på er!

Jag blev så himla förvånad när jag läste kommentarerna på förra inlägget jag gjorde där jag pratade om hur underbart det är att sitta i en sommaräng bland alla blommor. Jag hade förstått att det finns mycket fästingar söderut, men inte att det faktiskt fanns SÅ många fästingar att det nästan är en omöjlighet för vissa av er att gå ut på en äng utan att få fästingar på er. Jag hade liksom inte riktigt förstått vidden av det problemet.

Som Hilding skrev “Att ligga på en sommaräng här nere i Värmland skulle inte vara lämpligt. Du skulle man ha 500 fästingar på sej. Så var det inte för 15 år sen men nu är de överallt. Kram.

Det var så många fler som skrev samma sak, att det inte går på grund av fästingar. Jag fick mig verkligen en tankeställare. Här har vi inga fästingar. Eller, jag tror Nanook fått en fästing en gång, men det kan ju ha varit från någon annan hund under semestertider. Jag har aldrig fått en enda fästing på mig här, och jag är ute på ängarna dagligen.
Så jag har liksom tagit för givet att man kan gå ut på ängarna och i naturen utan problem. Det gjorde mig lite ledsen att höra att fästingarna har blivit ett så enormt stort problem att man liksom nästan får räkna med att få fästingbett om man ger sig ut i grönskan. Då förstår jag att charmen och hela känslan liksom försvinner lite.
Men så tänkte jag på problemet vi har här istället. Och det är myggen. Senaste åren har myggen bara blivit värre och värre. Det känns nästan som om de hela tiden utvecklas och blir snabbare och mer resistenta mot solljus och vind. I år är det fruktansvärt.

Jag kan verkligen sakna att sitta ute på kvällarna. Så som jag gjorde när jag var liten i Stenungsund, där jag växte upp. Nu känns det nästan för bra för att vara sant att man faktiskt kunde sitta ute på altanen en hel kväll, utan besvär. Här går det inte att sitta ute så fort solen börjat gå ned. Att sitta ute med en kopp kaffe i fem minuter är liksom ungefär vad man mäktar med. Redan då har man hundratals mygg runt sig. Både vanliga myggor, knott och sen “svemygga”. De är de värsta. Det är millimetersmå och kryper in i öronen, i hårbotten och vid ögonlocken. De går liksom inte att hålla sig lugn de kvällar när de kommer.

Så att sitta ute på sommarkvällar, det hör till mitt förflutna liv vid Västkusten. Och så funderade jag på en sak.
Vad är värst? För mycket fästingar eller för mycket myggor?
Att inte kunna gå ut på blomsterängarna och njuta och behöva plocka fästingar dagligen från sina husdjur, eller att inte kunna vara ute och njuta av sommarkvällarna utan att bli helt galen? På ett sätt känns ju fästingar värst enligt mig. De är mer lömska och…vidriga. Bär på mer sjukdomar. Ja, de kan till och med vara dödliga.
Det kan ju myggor i värsta fall också, men inte på samma sätt. Inte här i Sverige i alla fall. Inte än.
De syns, de hörs och de blir för det mesta bara jobbiga myggbet av dom.
Jag vet faktiskt inte. Jag måste ju erkänna att jag inte lika ofta längtar efter att gå ut på en äng som jag längtar efter att få kunna sitta ute en sommarkväll och lyssna på fåglarna och bara…mysa. Eller alltså, jag är ju ute ändå. Jag är ju ute och fotar ibland hela nätterna i skogarna på somrarna, men det är ju inte utan att jag håller på att slita håret av mig och att jag får kliande bett över hela kroppen. Det är inte alltid så underbart som det kanske ser ut på bild. Det är en ständig fight med myggorna.

Om ni fick välja, vad hade ni då valt?

På tal om detta ämne så var jag ju ute här om kvällen och myste på ängarna. Jag skulle egentligen göra en seriös film. En vacker film. Men det spårade ur på grund av myggen. Så här kommer en liten annorlunda tolkning av den Svenska, norrländska sommaren med myggen.
Någon som känner igen sig? 😀 

94 Kommentarer på “Den eviga sommarplågan

 1. Marit

  Wow! Haha vilken superfilm!!!! Jonna… du har gjort det igen, denna film blir garanterat lika känd som din hängauppkläderisnö film! Super!??

  Reply
 2. Anna-Maria

  Åh, Jonna du är för rolig!
  Mygg meditation, vad fick du det ifrån? Hahha underbart.
  Började dock klia på mig när jag hörde myggornas surrande i bakgrunden och såg dem krypa runt på dig. Usch, hatar mygg.
  Eller egentligen inte, dem bara låter illa. Men vad vore sommaren utan alla kliande myggbett? hahah.

  Reply
 3. iza

  Hahahah !! 😀 Klockrent. De underbara myggen, eller ja. Knotten är nästan värre… Dock, måste jag säga att förra sommaren var vi hyfsat förskonade, men sen är det ju givet värre så snart man kommer mot skogar/älvarna med mera. Men får se om jag säger samma sak i sommar.. även om 3 veckor kommer spenderas på resande fot…! Typ, men mer om det senare 😀

  kram !

  Reply
 4. Emelie

  Hahahaha åh!

  Jag har mestadels av livet levt där det varit mygg och relativt fästingfritt. Kring Göteborg och nu vid Jämtlandsfjällen. Norrlands enda nackdel är ju myggen, men där jag bor, där min häst bor och i mina favoritfjäll finns inga mygg alls. Är så HIMLA glad över det! Att få leva i allt som är så fantastiskt med norrland och fjällvärlden, men utan mygg. Du får köra hit på semester och uppleva det du med!

  Reply
 5. Melissa Ziech

  Thanks for the reality check! Ha! Ha! In Michigan, we have ticks And mosquitos. That’s why our porches are usually screened in.

  Reply
 6. Anta Snaque

  Härlig video! Mygg (och kryp överhuvudtaget) är sommarens marodörer. De kan totalt förstöra den ljuvligaste sommardag.
  Testa att smörja/gnugga in dig med lavendelolja/-blommor. Myggor älskar mig men de älskar mig knappt alls när jag doftar lavendel.

  Reply
 7. Nordic Light

  Mitt i prick!
  Men det värsta är att fästingarna ju finns här i Västernorrland nu också! Och blir fler för varje år.
  När jag flyttade upp för 15 år sen från Uppland var det så fantastiskt för oss djur och människor att slippa dem, man fick liksom terapisitta på gräsmattan och försöka våga en liten stund. Sen längre och längre stunder.
  Men nu, nehej du, det gör jag inte längre.
  Vänta bara tills katterna lämnar fästingar i sängen hos dig, det dröjer inte länge. Jag bor inte mer än 10 mil söder om dig… 🙁

  Reply
 8. Camilla

  Alltså du är ju bara för rolig och du fångar verkligen Sverige ännu en gång. Jag skrattade så otroligt mycket och kände verkligen igen mig.
  I Gävle där jag bodde tills för ca 1 år sedan hade vi både massor av mygg och sven (och ja dom är verkligen värst) samt fästingar. Inte kul alls!
  Här i Östersund har det inte varit så farligt med mygg än och jag har inte sett en enda fästing. Så skönt!
  Underbart att du följde känslan och gjorde den här filmen ?

  Reply
 9. PJ:s byffé - från by till fe

  Här i Österbotten har vi fyra saker att välja på vilket som är värst: mygg, fästing, varg och skarv (sjöfågel). Jag väljer fästing för med lite otur kan man bli farligt sjuk. Och det finns massor. För inte så länge sedan jag hörde om en liten hund som fått 14 fästingar på sig på en liten stund.
  Sedan beror det på vem man frågar vad som är värst. I måndags var det en stor demonstration i Vasa mot vargen som ökat en hel del i västra Finland. Så jag antar att myggen kommer nog ganska lågt ned på skalan värst. Fast myggan är det djur/insekt som dödar flest människor i världen, bl.a. genom att sprida malaria. http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-10-farligaste-djur/
  Jag höll på att glömma älgflugorna, de är också rejält jobbiga.

  Reply
 10. Erika

  Fästingar tror jag dock är lite olika från person till person! Jag har aldrig i hela mitt liv fått en fästing på mig (bor söder om Göteborg) även om jag spenderar en hel dag på en gräsmatta eller äng, medan vissa jag känner får fästingar hela tiden. Så fästingar kanske attraheras av en viss blodtyp eller lukt? Inte vet jag… 😛

  Mygg och knott är dock så himla irriterande! Man kan inte njuta av sommarkvällar på samma sätt uppe i Norrland tyvärr :/ Självklart finns det mygg/knott i södra Sverige också men inte alls lika många.

  Man får väl ta det onda med det goda helt enkelt, att den underbara sommaren har sina baksidor också.

  Reply
  • Märta

   Ja, fästingar har tydligen ett luktsinne. De kan känna på 100-200 m håll om en varmblodig varelse är på väg. Då tar de sig upp på ett grässtrå och sitter beredda att “kasat sig” över en när man går förbi. Jag får “alltid” fästingar på mig men sällan myggbett. Min man är precis tvärtom!

   Reply
 11. Dixi Wonderland

  Fästingar är ett jätte stort problem här nere i Västra Götaland. I år har vi ÄNTLIGEN efter 13 års tid hittat ett fästingmedel som fungerar perfekt för vår vovve Bonzo och det är Bravecto. I början av Maj hade han 10 fästingar på bara 2 veckor trots fästingspray, sen han fick Bravecto så har han inte haft en enda! Men fästingar är ett enormt problem och vaccinet för TBE har varit slut varje gång vi har åkt för att vaccinera oss. Jag älskar att fotografera ute på ängarna men man måste vara riktigt försiktig. TBE går in direkt när fästingen biter sig fast medan borrelia tar upp till 48 timmar. Personligen hatar jag både fästingar och mygg. I helgen fick jag 20 knott/myggbett och det har jag aldrig varit med om tidigare. Ser inte klok ut på benen. Hoppas verkligen inte att vi får hit sjukdomar med myggen för då kommer det vara omöjligt att skydda sig.

  Reply
 12. Sandra Junhammar

  Hahaha, filmen var helt underbar! ??

  Vi har både en del fästingar och mygg här (även om vi troligen ligger i lä om man jämför med er som bor lite längre norr ut). Men i år känns det som att det är ovanligt mycket mygg här med!

  Det jag tycker är mest obehagligt på ett sätt, är nog faktiskt älgflugorna. De är ju inte direkt farliga (så fästingar och mygg är nog egentligen värre) men de är så himla otäcka på något sätt!

  Avskyr när de kryper in i håret och biter av sig vingarna, usch! ? Hoppas inte det blir så många i år.

  Ha det fint! Kramar

  Reply
 13. Samantha Raymer

  Ha ha. This made me laugh. I remember such bad mosquitoes when I lived in Canada. Now I live in the American South, and as others have said it’s all about the ticks and also nasty little bugs called chiggers which are almost worse! Their bites itch so terribly and take a long time to heal.

  Reply
 14. Bella

  Hahaha fy exakt sådär har vi det också! Går inte att göra nått ute på kvällen i tex trädgården, blir galen då! I år känns myggen extrema, de är så många och myggbetten blir enorma. Fy för mygg!

  Reply
 15. Celina

  Fantastiskt rolig film!
  Ryser när jag hör myggsurret ?
  Pest eller kolera… fast jag skulle nog välja mygg.

  Reply
 16. Malin

  Eller åh- ett inglasat uterum/växthus?!?! Hur ljuvligt vore inte det? Med en gammal kamin i kanske för vår/höst?
  Kram

  Reply
 17. Ulvdottir

  Jag hade hellre valt fästingar än mygg och knott. Dessvärre är det enorma mängder av både mygg, knott, fästingar och bromsar här där jag bor men man reder sig ändå I skogen 🙂 men visst kan de va hemska när man bara ska ha den där perfekta bilden.

  Reply
 18. Malin

  Okej jag skriver på här, haha, men min dröm är att öka mängden mat till ”hemproducerat”… tänk vilken massa flugor (mygg ?) i en och samma smäll.

  Reply
 19. Anders H

  Galet kul – med en nypa allvar iotten! Ännu en “miljonhit”, spår jag, även om jag tror att “Visit Sweden” kanske inte blir så muntra!

  Reply
 20. Ainsley Brinkman

  We have ticks and mosquitoes here in Canada. Ticks can infect us with Lyme Disease and some other illnesses. Mosquitoes also can carry also carry several kinds of diseases. When going out in the Woods we tuck our pant legs into our socks and cover up,and use a bug spray with Deet in it.
  I live in North Western,Ontario,Canada.
  Our City has an urban White Tailed Deer population. They eat our plants, and gardens. They love red Geraniums and Hostas along with most garden flowers and vegetables. They are beautiful creatures but very annoying.
  I always enjoy your videos and blogs.

  Reply
 21. Corry

  Haha, fruktansvärt och så irriterande, tyvärr, men du ät jätteroligt och det är så sant….

  Reply
 22. P

  Tyvärr är det mycket fästingar redan vid norrlandskusten, södra delen av höga kusten leden är inte rolig!

  Reply
 23. Siv

  Ha,ha! Bra film, men det är hemskt att dessa små djur förstör så mycket av naturupplevelsen för oss.

  Reply
 24. Jennie

  Ännu en träffsäker video om hur det är att bo i Sverige! Om jag får välja skulle jag nog ändå säga att älglopporna är de värsta och även de verkar öka för varje år. Ryser bara av tanken på hur de krälar runt i håret och är helt omöjliga att få bort. Fy…

  Reply
 25. Helena - Oh darling, let's be adventurers

  Jag skrattade så jag nästan började gråta av den här videon. Så himla klockren, Jonna! Här i södra Sverige så är jag rätt förskonad från myggorna, åtminstone så länge jag håller mig utanför skogarna. Fästingar tänker jag inte ens knappt på att det finns där. Är ju van vid att inte knappt veta vad en fästing var då de inte existerar i norraste Sverige. Så jag slår mig ned i gräs och överallt utan en tanke på sånt, förrän nån påminner mig. Samma sak med ormar, de existerade inte hemma hos mig när jag växte upp.

  Reply
 26. leif

  Tack Jonna för din roliga video. Här kommer en annan syn på plågor.

  Det där med mygg och fästingplågan tar jag inte så allvarligt på. Värre är människan här nere i Stockholm.
  Här gäller skottsäker väst, det hjälper inte med myggkräm eller fästinghalsband.

  Sitter man i vackra Kungsträdgården bland blommorna och bladen har man snart en rånare
  i famnen med en kulspruta mot magen.
  Jag ber ödmjukt om förlängt liv, fuck din mamma svarar han det här är mitt tidsfördriv.
  Så kan det gå i Stockholms sköna natur,här är människan sämre än våra djur.
  Hemåt jag vandrar med förlorad illusion, ett bankkort fattigare rånad av ett knarkarjon.

  PUBLICERAD 16 DECEMBER 2017, UPPDATERAD 5 MARS 2018, KL. 15:54
  Det har skett minst 111 skottlossningar i Stockholms län under 2017. Detta enligt polisens register över så kallade bekräftade skottlossningar.
  Mitt i har sammanställt dem.
  För några år sedan sköt de kriminella varandra i benet som en varning. Nu skjuter de för att döda.

  – Ofta är det många skott och man skjuter på ställen i kroppen där man inte klarar sig och som är svåra att skydda, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Syd.

  I år har det dödliga våldet nått nya rekordsiffror i Stockholm.

  111 skottlossningar. 54 skjutna. 18 döda.

  Reply
 27. Anna-Karin Scheutz

  Älskar din ironi! Filmen är heeeelt underbar och rolig!!!
  Kram
  Anna-Karin som slipper myggen men hatar fästingar

  Reply
 28. Sara

  Hej Jonna,

  Jag har läst din blogg från och till i några år och jag tycker om känsla dina bilder ger mig, de är avstressande på något sätt att läsa om ditt liv. Nu kände jag dock att jag ska kommentera, för jag förstår verkligen ditt myggproblem!!
  I de djupa småländska skogarna där jag hör hemma med många sjöar och vida sumpmarker, där exploderar det med mygg och knott på somrarna.

  Jag känner igen mig i din film, men min pappa har hittat en lösning som fungerar för oss. Han har köpt en myggmaskin! Visst tar den inte bort precis alla mygg, men den tar bort mer än nog för att man ska kunna sitta ute en fin sommarkväll utan att bli galen.
  Nu har ju ni där upp det lite värre än vi här nere, men det kan kanske vara värt att prova.

  Här är en länk där du kan läsa om den online.
  http://myggfri.nu/kopguide/jamfor-vara-produkter/mosquito-magnet-patriot

  Tack för en fin blogg!

  Reply
 29. Caroline LaRussa

  Hahaha, alltså seriöst – tack! Här sitter jag i USA och har väääärldens hemlängtan i en vecka och sen ser jag den här videon och uppskattar plötsligt att jag inte har det här problemet xD Hur underbar den svenska sommaren än är så är fasiken myggen, fästingarna och vissa andra insekter helt sjukt irriterande. Flugorna insisterar alltid på att flyga så nära öronen som de bara kan av någon sabla anledning.

  Reply
 30. Jon Ross

  I make clove tincture by soaking 2 Tablespoons of ground up cloves in 6 ounces of 99% pure grain Ethanol for a week, shaking the bottle every day. Then I filter it through a fine coffee filter a few times. Mosquitoes hate it

  Reply
 31. Evy

  Men stolla :-/. Varför utsätter du dig för de där eländiga kreaturen. Fästingar kan man skydda sig mot med instoppade byxor och täckande kläder. Sedan en vaccination till det om ifall att. Men myggen??? 🙁

  Jag klarar inte ett myggbett. Får jag ett så märks det just vid sticket. har jag ingen hydrokortison i närheten så är det kört. Då jag kommer hem så går det inte att hitta var myggan stack. “Vad bra” tänker nu alla. HA! Det är det inte alls. Två dagar typ senare börjar eländet. Jag får en rodnad och en klåda som är det mest jobbiga man kan tänka sig. Det blir en molande värk och den sitter i närmare en vecka innan det äntligen tar slut. Ingen hydrokortison eller xylocain-salva i världen kan ta bort eländet. Har försökt allt.

  Hoppas du slipper få det som jag. Det började efter att jag en gång inte var observant då jag plockade blåbär. Trodde jag såg myggen så jag kunde hålla den ifrån mig, men ack vad jag bedrog mig. Jag hade fått ca 100 myggbett på varje vad, och gissa om det blev ont. Sedan dess har jag inte tålt myggbett. Så Jonna, utsätt dig inte för myggen i onödan.

  Kram från Evy som lyckligtvis inte har mygg på terrassen 😉

  Reply
 32. Ina

  I think both, ticks and mosquitoes are super annoying.
  Ticks are very disgusting, but in Germany they usually transmit only two diseases. One I am vaccinated against and the other is only transmitted after quite some time. So whenever I go out, I frequently check myself for ticks and one more time very carefully as soon as I get home. That way I only ever had one tick in my life and have never been sick.
  Mosquitoes are more annoying in a very different way. I can hardly resist the itch as soon as I’m bitten, but I found some of the drugstore spray repellants to be very effective. After spraying some on, the mosquitoes would still fly around me, but not sit down on me or bite me, which was a very pleasant experience.
  For me it’s impossible to tell, which one of those is worse than the other!

  Reply
 33. Essi

  We have both mosquitoes and ticks here in Finland. I can handle mosquitoes better and won’t mind being bitten, even if we practically have as much as you have in your video. And even though the town I live in is almost as north as Grundtjärn, we have quite a lot of ticks too, even in our garden. I try my best to avoid them for the threat of disease, but luckily this town isn’t in TBE threat zone and we have less ticks than in southern Finland. It is wild to think how there weren’t that many ticks only 10 or 15 years ago.
  Didn’t think my first comment to your blog would be about ticks and mosquitoes, but oh well. I have been reading your blog for a few years now and love how it reminds me of my childhood in a small village (I had to move to a town to study). And it has been a great way to practice my swedish, I can understand so much better even if I can’t confidently speak or write yet. I hope you have a wonderful rest of the week!

  Reply
 34. Sofia

  Haha, vilken rolig film! Fattar inte hur du kan hålla dig så lugn med ansiktet fullt av stora myggor! Tropikhatt med myggnät vore kanske något? ^^

  Ett fästingbett känns såklart äckligare än ett myggbett, men jag skulle aldrig stå ut med myggen på grund av att de är så efterhängsna. Jag bor intill en lummig lövskog där fästingarna trivs och frodas, men har ändå aldrig blivit biten. Det som är bra med fästingar är ju att de håller sig i sin miljö. Bara man inte går i högt gräs/buskar, utan stannar på den upptrampade stigen eller den klippta gräsmattan, bör man klara sig undan (i alla fall där jag bor). Fast djuren är det ju svårare med.

  Myggor däremot… Som barn bodde jag norröver och det gick inte att gå ut och promenera eller vädra med öppet fönster hur som helst på sommaren. De följde efter en överallt. Minns paniken på natten när man skulle sova och plötsligt hörde det där höga tjutsurret precis intill örat. Då fick man sova med huvudet under täcket med ett litet lufthål. Varmt blev det. 😛 Men det är säkert en vanesak. Är man van vid mygg och knott tänker man kanske inte så mycket på det efter ett tag?

  Reply
 35. Jorma

  Härlig video, och plågsam (som jag även skrev i youtube-kommentar). Fästingar är väldigt vanligt härikring, och inte jättelångt från Jönköping, i höjd med Gränna så är det större risk att fästingarna bär på tbe, som verkar ha blivit allt vanligare. För 4 år sedan åkte jag på borrelia, absolut inget jag rekommenderar. Konstigt nog så märkte jag aldrig att jag haft nån fästing på mig, utan den hade kört sitt race på några dar och lossnat av sig själv, det är ju då smittan överförs om det finns någon. Efter det så är jag väldigt noga att kolla efter dem när jag varit ute- inte för att det hjälper då jag hittade en som satt sig för en månad sen ungefär. Och då hade den tagit sig igenom både stövlar, byxor och strumpor. Mygg och knott är väl egentligen värre på det viset att de kan man inte komma undan. Är en ute och går på stigar och vägar så är ju risken att få fästingar på sig lika med noll, men myggen och knotten är ju på en hela tiden.
  Hoppas ni har det bra utöver flygfäna
  Många kramar

  Reply
 36. Nina

  Första gången jag blev varnad för fästingar var då vi var på semester i Östergötland. Farmor varnade oss för att gå i det höga gräset för där finns det fästingar sade hon. Jag trodde hela tiden att det var kardborrarna hon varnade oss barn för för de fastnade ju på kläderna. Tog ett tag för mig att förstå det hela. Hemma i Sollefteå fanns det inga fästingar på den tiden.

  Reply
 37. Anonym

  Underbar film igen! Jag fick nästan mygg-panik och kände hatet komma. Nu kliar det överallt också.

  Reply
 38. Åke

  Det finns en mackapär på Lantmännen och liknande,den har man i bältet ,den håller rent på en radie på 20 meter,kostar 2-300 kr.
  Prova på med en sådan,den funkar

  Reply
 39. Lina

  Mygg framför fästingar alla dagar i veckan. Främst eftersom fästingarna kan bära på sådana hemska sjukdomar som smittar. Våra mygg gör inte det (än). Och det finns bra anordningar för att freda sig när det kommer till mygg, vilket det inte gör för fästingar (annat än att avstå från att ge sig ut i grönskan då). Myggjävlar.se tror jag en site heter med en massa alternativ. Bär med mig thermacell på vandring, alternativt centaura-spray, den funkade jättebra i fjällen för ett par år sedan.

  Reply
 40. Illianas

  Underbar, men samtidigt hemsk film!! Kryper i mig när myggorna går på ditt ansikte ?? men skulle alltid, oavsett, välja mygg framför fästingar! Har en sån skräck och orimlig fobi för fästingar, så vägrade gå i gräs som var högre än några centimeter när vi bodde i Stockholm. Har haft ett par fästingar som bara gått på mig och fått världens panikattack varje gång… Myggor är asjobbiga men är inte rädd för dom på samma sätt.

  Kan verkligen tipsa om myggsprejen Centaura, den är helt fantastiskt bra! Dock ganska dyr, men det är så värt det. Sprayade på mig det och kunde sedan vara ute över två timmar i skogen och på ängen och fota under kvällstid, fick inte ett enda myggbett ?? kan beställas på nätet eller köpas på apotek ?

  Underbara foton som vanligt Jonna ❤️❤️

  Reply
 41. Annie

  Haha, jag måste ju nästa skratta trots att ämnet inte är så roligt egentligen… När jag läste ditt förra inlägg tänkte jag för mig själv att det där med att ligga i en äng är jag inte så supersugen på just med tanke på fästingarna… Men jag valde att inte kommentera eftersom jag inte tilltalades av den tanken men tänkte att jag kanske är överkänslig och extremt negativ…
  Men nu inser jag ju att så inte är fallet och att jag inte var den enda som inte var lockad av den idén…! Skönt att veta att jag inte var ensam om att känna mig lite tveksam till din fina sommarkänsla, men tråkigt att det är som det är med vår natur. Man får njuta så gott det går som det är…tack och lov för myggnät säger jag bara!!!

  Reply
 42. Tiffany Davidson - Washington's Last Frontier

  Haha! Jonna – you are a funny woman. Funny & sweet & beautiful & smart! The gods sure bestowed you <3 This made me laugh as I'm dealing with the same thing here in my northern American wilderness right now. But only for about two more weeks, then they move on to more wet/humid climates as it begins to dry out here and wildfire season ignites.

  Nothing is so nice as sitting out on the porch at the end of a long day, with the blue dusk light, listening to wind and birds and watching deer graze on grass with a book and hot coffee or tea. This is my favorite way to wind down a day, but lately those little boogers have been sucking the blood out of the charm! I wonder what role they play in the ecosystem anyway? Hmmm… may need to go look that up so I can muster an appreciation. Pfft.

  Have a lovely week, Jonna ~

  x Tiffany

  Reply
 43. Magnus

  Dom där flygande marodörerna är vansinnigt jobbiga men hellre dom än alla dessa vidriga fästingar. Ett fullständigt meningslöst djur dessutom! För som jag förstått det är det inga andra djur eller insekter som äter fästingar. Har dessutom en kompis som var väldigt nära att stryka med av den borelia han fick efter ett fästingbett. Risken att drabbas av något sådant gick från att vara något man läser om till en högst påtaglig verklighet.

  Kika på en sån där “myggmaskin” som några skrivit om! Att få sitta ute en vacker sommarkväll är ju så fantastiskt härligt!
  Stor kram!

  Reply
 44. Ellet

  Jag har inte sett varken fästingar eller myggor i år. Inga bitande djur är särskilt förtjust i mig och jag är ofta utomhus hela kvällarna. För någon vecka sedan sov jag till och med på balkongen, det var för varmt inne.

  Reply
 45. Åsa

  Gud….jag fick myrkryp över heeeeela kroppen! Vet precis hur det känns. Där vi tillbringar en stor del av vår tid ( Dikanäs, Västerbotten ) brukar myggen, knotten och sviarn göra en galen visa somrar . Och om det då är regn på väg, ja då är det inte ens lönt att försöka gå ut 🙂 Men de dagar det är bra, ja då glömmer man allt som varit och bara njuter i fulla drag. Trpts mygg, knott sviarn ( Svidknott, brännmy, svidarn, kärt barn har många namn) så skulle jag inte byta bort en enda dag i mitt älskade paradis ♥
  Men jag tar hellre dessa plågor än fästingar, dom är jag dö rädd för 😀

  Reply
 46. Lars 8463

  ? ? ? “knasboll”?! ?
  Jag har inte sett några själv ännu.
  Men det sägs att dom kommit hit
  med jakthundar söderifrån.
  Och jag har träffat dom, på, vid
  stigarna söderut.
  Så nummer ett på min värstinglista
  blir fästingarna.
  Men mest stärkande för mitt inre lugn
  är och förblir nog småsvena.
  Har du läst om varför myggen
  dras till oss och har du märkt
  någon skillnad mellan dig, Johan
  och övriga familjen?

  Får jag välja,
  blir det både ängen och kvällsmys.
  Utan mygg, sällsynt men det händer.
  Och jag hoppas du får det.
  Om inte, för dina fighter.
  Och det jag får se.
  KRAMAR

  (är du säker på att det är myggen
  som har blivit snabbare?)

  Reply
 47. Anna S

  Godmorgon ?. Myggen och knotten är en står plåga för mig! Fästingar verkar inte gilla mig ( glad för ) Men dessvärre min hund som får otroligt mycket på sig. Självklart ger jag henne fästingmedcin. Denna sommar är olidlig med mygg??. Jag som älskar sommaren och kvällen och natten ,,,Åh varför måste dom få förstöra vår finaste tid. Kanske ett I- landsproblem , ha ha!
  Vi får smörja in oss och fortsätta njuta. Jag skrattade så mycket åt din vlog, den stämmer precis in på hur jag känner och hur nojig jag är mot dessa otäckingar. Ha en fortsatt fin vecka Jonna ❤️. Det ser helt underbart ut uppe hos er nu❤️
  Kramar från Anna

  Reply
 48. Marthine bg

  Vi er ikke noe særlig plaget med mygg her i Tønsbergområdet, men vi har masse festingär. En kveld plukket vi 12 stykker på katten vår :-/ og da hadde vi plukket 5 kvelden før. Jeg har funnet levende fästing i senga som katten har tatt med inn, levende fästing vandrene på gulvet i huset vårt, og levende fästing krypende PÅ babyen vår! :-O
  Etter vi prøvde BRAVECTO har ikke kattene hatt en eneste fästing! og vi har ikke funnet noen flere inne i huset vårt heller, så det middelet anbefaler jeg på det sterkeste til alle som plages med fästing!!

  Reply
 49. Matilda

  Jag bor på landet i Småland, och kan inte tänka mig att hålla mig inne bara för att det finns insekter. Jag har sex hundar, och ja, det har alltid varit en sommarrutin att plocka fästingar på dem varje kväll… men hundarna ser det som egentid med matte och verkar bara tycka det är mysigt^^ Personligen tycker jag nog ändå att älgflugor är värst, men inte tusan drar jag mig för att röra mig i skogen för det… trots att man ibland får gräva långt ner i trosorna efter de äckliga små krypen.

  Reply
 50. Stu

  Hej, Well in Scotland we have the Midge (which has to be experienced to be believed) we also have Ticks from both Deer and Sheep, and now as the climate getting warmer Mosquito are more every year here.
  I think i’ll take the Midge/Mosys over Ticks!
  But just because you have not been getting them doesn’t mean they are not there… i can go with friends to the hills and be the only one who has got a Tick even though we were all sitting in the same places, with midge too they get bit but not even half of what i have :/ I think i’m made for the cold seasons ! 😉

  Reply
 51. Åsa

  Jonna!! Ni får göra en romantisk plats med vackert myggnät runt 🙂
  En mysig rottingsäng med vackra madrasser och kuddar och sen ngt som håller upp myggnätet som ni sprider runt sängen 🙂
  Eller fåtöljer el vad det kan vara :-* som en sänghimmel fast med myggnät?
  Kram på dig!

  Reply
 52. Christiane

  One summer, we had horseflies around the pool area. They target you, chase you, and it hurts when they bite! Yikes!
  Mosquitoes are no fun. I’ve heard you can spray some repellent on your clothing before going out and it ‘discourages’ them. Some people generally avoid the heavy mosquito times by staying indoors, but it’s a trade-off because they’re giving up being out in the nature during some of the loveliest parts of the day.

  Reply
 53. Boije

  Väljer mygg knott småsvä och broms alla gånger framför fästingar. Nu är det inte så drabbande med fästing just där jag bor, ännu så länge, men längre söderut gör de så att det är omöjligt att vistas i naturen på ett avslappnat sätt. Fästingen sitter ju på kroppen några dygn å sedan släpper den sig och ramlar av. Och så dessa vidriga sjukdomar. Mygg och annat åt sticker till å så sticker de sin kos, man har ju inte med sig dem hem. Väljer bort att åka söderut i Sverige med mina hundar pga av alla dessa fästingar.

  Reply
 54. Victoria Warg

  Haha, klockren video 😀 😀 Och så vacker, trots myggen! Och ja, igenkänningsfaktorn är hög.. hehe!

  Reply
 55. MyggHelvete@Norrland.se

  Det sägs att samerna vaccinerade sig mot kliande myggbett genom att sova ute under bar himmel en sommarnatt. Du verkar använda ett liknande recept 🙂 Men psykologiska terrorn av ljud, kittlande och inhalerande verkar du misslyckas med 😉 Kommer du på nåt motmedel där, så hör av dig!

  Reply
 56. Anita på andra sidan Storsjön.

  Visst finns det fästingar här uppe Jonna! De har spridit sig hit upp sannolikt med rådjuren som har förflyttat sig allt mer norrut. Än så länge är fästingar inte ett allvarligt problem, men de finns. Ett par av våra hundar har haft fästingar på sig, även en granne fick en fästing “på halsen” förra året.
  Så se upp att gå med bara fötter och ben på ängar!

  Reply
 57. Emily

  Myggspiraler eller Thermacell är världens bästa grej! Bäst är det om man kombinerar både. Det hjälper faktiskt.

  Reply
 58. _annany

  Haha videon!! ?

  Måste jag välja så tar jag faktiskt myggen. Jag är från västkusten i Finland och vi har fruktansvärt mycket fästingar här (var jag bor)… Så var det inte förr men nu kryllar det. Själv har jag vaccinerat mig mot TBE men borrelia kan man ju få oavsett. Det är därför jag tycker de är så äckliga!
  Får plocka fästingar från hundarna efter varje promenad ungefär. Jag hoppas på att nästa vinter blir jättekall med lite snö så att de dör bort!

  Kram! ??

  Reply
 59. Tove

  Haha! Vidrigt. Men värre med fästingar tycker jag personligen. Jag bor i Alaska och vi har ej fästingar här vilket jag är otroligt tacksam för. De kalla vintrarna gör att fästingar ej överlever. Antagligen varför det ej finns många i norra Sverige också?
  Vi har dock mygg! De har varit värre detta året. Här är det standard att ha myggnät för dörrar o fönster. Det finns någon sorts maskiner man kan köpa o ha i sin trädgård som minskar mängden av mygg i området. Svärmor o svärfar har en, men jag är inte så kunnig i hur de funkar.

  Reply
 60. fernando

  hello Jonna, I tighten my stomach to laugh so much!
  great… this video should use the tourism department of your country!
  Do you want to come to Sweden? What a way to laugh…
  Greetings, fernando.

  Reply
 61. Anonym

  Jag drämmer till med storsläggan. Jag hatar hela sommaren. Pga just mygg, knott, fästingar, broms, brännmya mm. Till det alla mänskliga fridstörare som klipper gräset i tid och otid och kör med fyrhjulingar och stör, trädgårdsfester med hög musik långt in på natten. Nä fy 17 för sommaren. Usch och tvi. Men vintern. Mörk, tyst, kall, underbar, insekts och nästan ljudfri och man både slipper se och höra alla fridstörare och marodörer av alla sorter. Min underbara älskade älskade vinter och snö i massor. Jag var väl den enda som hade leendet upp vid öronen dagarna ända denna vinter och önskade att den aldrig tog slut, speciellt snön. Jag verkligen älskar när det är så här mycket snö som i år. Blir nästan deprimerad snöfattiga vintrar.

  Reply
 62. Marjo

  Hejsan! Det är mer fästingar i skogen och i buskar där du fotar än ängar. Man ska ha långbyxor och höga stövlar och ha byxbenen instoppade för at skydda sig..kan ju bli varm när det är riktigt varmt ute. Alla fästingar är inte smittbärare..I nordöstra skåne läste jag att det finns mycke smitta bland dom..

  Reply
 63. E

  Myggen är hemska men väljer ändå mygg alla dar i veckan. Min lilla 4-åring har precis fått borelia, inte roligt ?

  Reply
 64. JP

  Helt underbar film 🙂
  Har satt plant ett par mil från grundtjärn som ung, nog tusan fick man lära sig tålamod och att bita ihop
  under alla knott-attacker för att inte bara slänga allt och skrikande springa därifrån.

  Reply
 65. Thérèse Eriksson

  Jösses så jag skrattade! Underbar film!

  Och jag väljer fästingarna, lätt. Alla dagar i veckan. Avskyr verkligen mygg.

  Har heller aldrig upplevt sådant problem med fästingar, men det finns stora lokala skillnader och jag smakar inte “gott” enligt dem. Går jag och maken i skogen får han kanske fem fästingar och jag ingen. Men om jag inte råkar hamna i ett fästingnäste så har jag inga problem att lägga mig på en äng eller gå i skog och mark. Det som får mig att vända är just myggen, men bara en gång har jag gett upp pga fästingar.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.