Ett efterlängtat instrument

Hej på er!

Hoppas ni haft en härlig helg! Jag har ägnat en del av helgen åt att fixa med ett instrument som jag under en lång tid nu verkligen längtat efter att få prova. Nyckelharpa! 
Det är ju inte ett så vanligt instrument så det är inte helt lätt att få tag på för att bara prova. Men jag hade verkligen en himla tur. För ett tag sedan så träffade jag några släktingar till mig som heter Monica och Jonny från Sollefteå, och vi började prata om just nyckelharpa och då kom det fram att de hade en nyckelharpa hemma, som Jonny själv snickrat ihop.
De berättade att den just nu bara hängde på väggen som prydnad, och att jag fick låna den så att jag kunde prova och se om det var något jag skulle vara intresserad av att lära mig. För snart två veckor sedan fick jag hem den och jag var HELT lyrisk över att äntligen få hålla i en riktig nyckelharpa.
Jag visste verkligen ingenting från början om hur en nyckelharpa fungerar. Jag drog förväntansfullt med stråken mot strängarna och hörde till min förvåning inte ett enda ljud. Jag förstod inte vad som var fel. Som tur är så känner jag en väldigt duktig musiker som spelar nyckelharpa, nämligen Mats Pettersson som är producent och musiker för skivan som jag håller på med just nu. Han spelar ju bland annat nyckelharpa till min kulning och jag har varje gång förundrats över de otroliga toner och stämningar som han förmedlar med detta uråldriga instrument. Jag har ju fått väldigt mycket inspiration från just honom när det gäller nyckelharpa och har nu på senare tid smått börjat känna “tänk om jag också kan lära mig lite?“. Och i maj månad så träffade jag ju också Niklas Roswall som spelade nyckelharpa till en film jag gjorde (som ni kommer få se i juli) och då fick jag höra nyckelharpa live för första gången. Det var otroligt mäktigt, och sedan dess har jag gått och funderat på att skaffa en egen nyckelharpa.
Senaste dagarna har jag fått hjälp av Mats att komma igång så att jag kunde börja få ljud i nyckelharpan och byta strängar och stämma den. Först och främst behövdes något som heter harts som man ska gnida in på stråken för att få den sträv, och när jag fick hem det så fick jag äntligen ljud! Däremot så var den ju otroligt ostämd och från början så vågade jag inte stämma den, eftersom strängarna kändes väldigt sköra och jag var så rädd att något skulle gå sönder.
Det slutade med att jag tillslut köpte helt nya strängar, och det blev en otrolig skillnad. (På bilderna är det fortfarande de gamla strängarna)
Hela fredagkvällen satt jag, Johan och mamma och hjälptes åt att byta alla 16 strängar. Sen var det dags att lära sig stämma, och det blev jag klar med igår. Och WOW, vilken känsla att spela på den när den var stämd och med nya strängar.
Jag kunde knappt gå och lägga mig igår för jag ville bara fortsätta spela. Det låter såklart inte särskilt vackert när jag spelar, men jag försöker lära mig någon enkel melodi, och hur man gör med stråken.
Bara att liksom hålla den rätt och inte trycka för hårt eller för löst eller för snett….det är en vetenskap! Men jag känner verkligen att detta är något jag vill lära mig. Jag älskar detta instrumentet!
Och jag är så otroligt tacksam att jag fått låna den här vackra nyckelharpan (TACK MONICA OCH JONNY!!!). Jag är nu mitt uppe i att beställa en egen nyckelharpa, men eftersom det bästa är att låta någon bygga en så lär det nog ta ett litet tag innan den är klar, och jag är så glad att jag kan spela på denna tills jag har min egen.
Jag tycker inte bara ljudet är fascinerade med nyckelharpan, utan även utseendet och hur den är byggd. Vilket helt otroligt vackert hantverk! Jag kan knappt begripa hur någon kan göra en sådan här grej. Hur kom man ens på det från första början? Så många små detaljer och snickerier. Det är så väldigt vackert att titta på!
Jag ska lära mig en enkel melodi nu och så ska jag spela in det sen så jag kan visa er hur den låter. Ser verkligen fram emot att lära mig spela detta vackra instrument. Tänk att det alltid ska finnas så mycket roligt i livet att lära sig haha. Egentligen har jag redan för många projekt och grejer jag vill ha tid för. Men samtidigt så känns det bara så rätt och så roligt, så då följer jag bara den känslan helt enkelt. Nog finns det väl alltid tid för lite nyckelharpa? 🙂

Hoppas ni har en härlig måndag! KRAM på er ♥

37 Kommentarer på “Ett efterlängtat instrument

 1. Sandra Junhammar

  Wow, vad härligt! Nyckelharpa är verkligen ett fint instrument ♥ Ska bli kul att höra dig spela lite framöver! Ser också fram emot din skiva och att se filmen (där Niklas spelar) såklart.

  Kan inte låta bli att skratta lite när jag läser de sista raderna – känner igen mig så himla väl! Haha, det finns ju så himla mycket kul att lära sig. Har också alldeles för många projekt på gång egentligen, men kan liksom inte låta bli. Tycker det låter bra att du följer din känsla ♥

  Ha en fin måndag du med! Kramar

  Reply
 2. Ian

  It looks so complicated, I can’t even begin to understand how you can get a tune out of this, but they sound beautiful 🙂

  Reply
 3. Magnus

  Håller med dig, hur sjutton kom man på det där märkliga instrumentet? 😀
  Men det låter fint och är, trotts sitt något märkliga utseende, ett vackert instrument. Jag gissar att det ganska snart börjar låta riktigt bra när du spelar för vid det här laget tvivlar jag inte ett ögonblick på att du lär dig det här också. 😉
  Stor kram!

  Reply
 4. Fanny Ekberg

  Häftigt! Välkommen in i gruppen! Så få av oss som spelar nyckelharpa idag, jättekul att du ska börja! Beroende på vilka strängar du har kan just A-strängen vara lite kinkig ibland, men det hjälper oftast om man har ett ganska lätt tryck med stråken just på den strängen, då slipper man det skorrande som annars kan bli. Nyckelharpan i sig ger så mycket ljud i alla fall 🙂 Sedan får du öva mycket på stråkföring. Det är mycket med rörelse i hela underarmen när man spelar nyckelharpa, än det är handled som när man spelar t.ex fiol. Spela jättegärna in när du spelar så vi får se dina framsteg, och behöver du tips är det bara att fråga! 😀

  Reply
 5. Lena Svanold

  Om du vill skaffa en harpa rekommenderar jag att köpa en ny från en byggare! Jag rekommenderar Olle Plahn! Jag tycker hans harpor är fantastiska! Sen kan man alltid smycka harpan kite som man tycker. Jag har sett allt ifrån målningar på dem eller limma fast vackra ädelstenar. Jag har ett Vikinga smycke i hjärtform på min harpa. Önskar sig lycka till med spelandet och det finns en del kurser som du kan gå med i! Lycka till!

  Reply
 6. Tiffany Davidson - Washington's Last Frontier

  This makes my soul happy to know you are learning nyckelharpa. I have watched this YouTube video for years now https://www.youtube.com/watch?v=e7sK5OiJHHQ and marveled at this instrument – it is like you said: how did anyone ever comprehend this from the very beginning? True magic.

  Maybe there is something in the air, I’m feeling drawn to learn a new musical instrument as well. Cello! I want to learn it so that I will better understand how to play a bowed lyre, another Scandinavian instrument: https://www.youtube.com/watch?v=CvgMSZGnGrQ

  Creativity is in this new Spring air – it feels so good. The bones waking up.

  As always, thank you for your beautiful blog and for consistently posting on it. You plant so many seeds of inspiration in the world, what a legacy to have!

  With love,
  Tiffany

  Reply
 7. anette.lärjedal

  Visa instrumentet respekt och vördnad. Slarva inte. Mycket mycket vackert instrument.Svårt tro på dina ” tillfälligheter ” men inte viktigt egentligen, så. Träna på

  Reply
 8. Lennart Johansson

  Hej Jonna

  Har följt dig kanske över ett år efter jag fick vetskap om din existens. Har läst mycket av det du skrivet, sett många av dina foton och filmer, älskar dina verk. Att bara se dina foton är så magiskt, så välgjorda, man kommer till lugn och ro i själen. Tycker du så så begåvad, skicklig och gör allt levande i dina verk. När jag ser dig med nyckelharpan och din vandring in i denna förtrollande värld, öppnas en ny värld även för mig. Önskar dig lycka till med nyckelharpan och alla dina andra projekt.En Bamsekram .

  Reply
 9. Gunilla

  Vad kul att du ska lära dig spela nyckelharpa! Du kommer att spela jättefint. Det är jag säker på. Jag tycker också mycket om nyckelharpa.

  Idag såg jag dokumentären om dig. Jag har följt dig i två-tre år och tycker att du är speciell och väldigt inspirerande. Dokumentären drabbade mig verkligen för du påminner en del om mig själv som ung. När du berättade om ditt försök att plugga till socionom och hur du grät första dagen, blev jag väldigt berörd. Jag hade samma känslor som du, men jag fortsatte och socionom blev mitt yrke, och nej, det var inte rätt väg för mig.

  Vi kan aldrig få nog av berättelser om människor som finner sin egna unika väg och aldrig ger upp rätten att få vara sig själva! Därför är din blogg viktig för mig.

  Reply
 10. fernando

  Hello Jonna, it’s a wonderful instrument… I love its sound, guaw!!, I hope to see you playing this instrument, congratulations!!!
  Greetings, fernando.

  Reply
 11. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Känns det rätt och roligt i dig.
  Kommer du nog att lära dig mycket,
  även om tiden är liten.
  För även om början inte är vacker,
  melodin är enkel.
  Tonerna är fria.
  Du är fri för en liten tid.
  Försöka sätta toner på melodin,
  på stämningen, som finns i dig.
  Och den tror jag är vacker.

  KRAM

  Reply
  • Lindan

   Laaaars, vad tror du – ska vi försöka ackompanjera Jonna med lite “såg-spel”…??! Jag börjar öva direkt (inför kommande turne´!! )! 😀 😀

   Stooor sommarkram till dig!! <3

   Reply
   • Lars 8463

    Lindan ? ❤
    Den här våren har jag filat
    en hel del på sågen.
    Stämt förgasaren på gehör o.s.v
    Så det är nog ett riktigt kap
    för Jonnas turné (men det är kanske
    ett problem??? Att hon inte hörs!!!)
    Och med tanke på din tid som den
    ARGA snickaren, nu när du har lagat
    altanscenens räcke (för stort
    publiktryck ?!) Så kanske det räcker
    med din unika skicklighet att “svansa”
    Men vi bör nog öva en hel del.
    För annars blir vi kanske sågade
    av recensenterna.
    Och provspelnigen för Jonna blir
    nog tuff (tur att hon har Johan
    som kan lugna hennes nerver!)

    Och du, Lindan
    Den här sommaren, kan du kanske
    låta bli din frivolts träning?!
    För det vore synd om den stoppade
    turnén.
    Stööörre sommarkram till dig!!
    ? ❤

    Reply
 12. Gunilla T

  Fina och kreativa Jonna!
  Jag tror säkert att du kommer att lära dig spela nyckelharpa.
  Du är ju en stor begåvning hela du ända uti fingerspetsarna.
  Jag minns när du började med att spela dragspel och vips så kunde du en melodi.
  Spänd på att höra dig spela det vackra instrumentet.
  Lycka till!

  Reply
 13. Ninni

  Åhhhh älskar ? Det är ett instrument som smälter samman med allt du är. Så vackert. Jag spelade en låt som heter – Hyllnlng till Livet…..med Åsa Jinder på nyckelharpa – . på min dotters dop. Vi åkte ut i en gammal ångbåt och spelade högt under himlens alla stjärnor…….. och det var lycka i nuets oändliga evighet. Som en Guds hälsning i hjärtats kammare Lycka till ffina fina du. Du skänker så mycket i allt du ger och jag är såååååå tacksam för det . Tack ???

  Reply
 14. Lindan

  Men ååh vad spännande Jonna! Det känns absolut som om du och nyckelharpa hör ihop på nåt vis! 😀 Det kommer antagligen bli som med det mesta du ger dig på – du kommer bli GRYM!! Är man en multitalang så är man…;) <3 Lycka till!! Ser fram emot att höra dig spela!! 🙂

  Stoooor kram!!

  Reply
 15. Anonym

  Ååå Jonna, gusis så underbart ❤ Skulle vilja både höra dig spela och sjunga samtidigt ? eller varför inte en kulning… ooh, tror det skulle bli magiskt. Kram på dig.

  Reply
 16. Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

  Men gud va coolt och härligt! Vet inte så mycket om instrumentet utöver att jag hört att det är otroligt komplext och därmed svårt att lära sig. Men jag ser verkligen framemot att följa din resa med det här vackra instrumentet, det kommer bli magiskt! All lycka till i lärandet ♡

  Reply
 17. Peer Rødal Haugen

  Du Jonna, du er bare helt utrolig! Hva er det du ikke kan og gjør. Du skriver og formulerer deg som en dreven skribent, maler og fotograferer, lager smykker, synger og spiller – multikunstner er det du er, og så deilig jordnær og ujålete. Dessverre blir det lenge mellom hver gang jeg skriver her, men jeg leser deg. Og jeg tenker ofte på møtet med deg og Johan og din mamma. Håper det kan gjentas en gang, enten her eller der.. I dag ville jeg bare fortelle at vi for et par dager siden lanserte jubileumsutgave av boken jeg gav deg (på norsk), illustrert med nylagede akvareller og pent innbundet. Den ble så fin. Håper du får lest den (Kjällan av Gabriel Scott). Er så spent på din reaksjon på den…
  Håper du får en alldeles nydelig sommer i ditt deilig-vakre landskap! Hils dine!

  Reply
 18. Tara

  Hej!!
  Vart köpte/beställde du din nyckelharpa från? Och hur mkt kostar det?
  Vänliga hälsningar! Och tack för din tid och inläggen 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.