Dörren till en förfluten tid

Jag har alltid älskat bärplockning. Så länge jag kan minnas.
Ändå är det inte egentligen på grund av bären som jag verkligen älskar det. Bären kommer i andra hand. Bärplockning för mig är ett sätt att återskapa minnen och kliva in i en stämning som funnits med sedan barnsben. En stämning som haft en betydande roll i det liv jag valt att leva.
Att plocka bär blir lite som att öppna en dörr till en förfluten tid. Även om allt är annorlunda nu, så kommer ändå doften av en hjortronmyr blandat med myggstift alltid vara densamma. Känslan av att gå över en blöt myr med för stora gummistövlar kommer alltid kännas likadant. De blöta sockarna och kladdet från övermogna hjortron på fingrarna. Myggornas surr, och det gnisslande ljudet av de gamla mjölkannorna, som jag med flit låter gnissla lite extra högt för att störa tystnaden  så att storskogens björnar inte överaskas av vår närvaro.

Allt det. Små, små detaljer, som skapar det allra finaste känslor och stämningar i mitt hjärta. Det är bärplockning för mig.
Att sen få fylla hinken och prata med de andra om hur mycket bär vi minsann hittade idag, det är bara en underbar bonus.
Varje sommar sedan jag flyttade hit så har jag alltid plockat bär. Vissa år över hundra kilo. Vissa år bara så det räcker till några pajer, saftflaskor och någon burk sylt. Hjortron tycker jag är det roligaste att plocka, även om jag alla gånger föredrar blåbär. Men det är just den där stämningen i hjortronplockningen som gör det så speciellt.

För det första så är min gammelmorbror Tage (min mormors bror som bor här i Grundtjärn) själva grundstommen i den stämningen. Utan honom så vore det som att ta bort bakgrundsmusiken från en film. Jag minns när jag var runt 8-10 år. Då åkte vi alltid upp till Grundtjärn några dagar varje sommar, och då var det alltid hjortronplockning med Tage som gällde. Jag hatade och älskade det. Jag var livrädd för björn så jag var rädd för att gå ut i skogarna. Tage åkte med oss till ett ställe som hette Björnvattnet, mitt ute i skogen. Jag var så rädd att jag först inte ville gå ut ur bilen. Men samtidigt var det något så spännande över det. Tage visste ju alla bra ställen, och det kryllade av hjortron på myren. Så jag trotsade min rädsla och begav mig ut på myren med resten av familjen. Vi fick ihop flera hinkar med hjortron som vi sedan kokade till sylt och åt med glass hemma i den trygga stugan igen. Lukten av hjortronsylt. Det är något speciellt.

Och i Tages kök luktar det alltid hjortronsylt. Även mitt i vintern. Jag vet inte om det verkligen gör det på riktigt, eller om min hjärna så starkt förknippar Tage med hjortron att den skapar lukten av hjortronsylt i min näsa så fort jag ser honom. 
Här om dagen var vi ute och plockade hjortron, på Lappmyra en bit bort från byn. Jag, Johan, mamma och Tage. Återigen fick jag njuta av den där stämningen som liksom borrar sig in i alla mina sinnen. Solen, myggorna, bären och dofterna som blandas med den där spänningen när vi går allt djupare in i skogen för att hitta de där bortglömda myrarna där de riktigt stora hjortronen växer.
Det är ju det som är lite tjusningen med hjortron. Man måste leta efter dom.
Då blir det en sådan extra stor glädje när man hittar en sådan där liten kulle vid ett gammalt träd eller en stubbe där det alltid växer större bär i en hel klunga.

Skogens guld.
Jag och Johan plockade sammanlagt ihop 2,5 kg hjortron som vi sedan kokade sylt av direkt när vi kom hem. Så nu har vi några burkar sylt att njuta av under vintern. Att fylla kylskåpet med vilda bär är lite som att fylla vedboden med ved. Jag känner mig rik.

Har ni plockat eller ska ni plocka några bär i år? Någon dag snart tänkte jag ge mig ut och plocka några liter blåbär också. Det är det viktigaste bäret att ha mycket av enligt mig. De är så nyttiga! Och jag älskar både blåbärspaj, blåbärssaft och blåbärssylt. Och att äta dom som dom är såklart.

Hoppas ni har en fin dag! Kram på er ♥

53 Kommentarer på “Dörren till en förfluten tid

 1. Bella

  Ja, vi har plockat hjorton och lite svamp och laddar för att fylla frysen med blåbär 🙂 håller med dig att blåbär är skogens godaste bär 😀

  Reply
 2. Solveig Wågström

  Hjortron har jag plockat ca 3L även blåbär ca 7L blir nog lite till nån dag se n blir det lingon Hallon blir det också lite varje dag(har riset hemma på gården) Jag tycker det är så lugnt och avkopplande att gå i skogen,förena nytta och nöje.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det låter underbart! Jag håller med, att plocka bär är verkligen att kombinera nytta med nöje 🙂 ♥

   Reply
 3. Ian

  I’ve had wild Raspberries and the first blackberries but they are not really ready yet , I know where 4 wild plum trees are and have had a bag of those too, where I live in the north of England we hardly get Cloudberries and I’ve never seen ones as big as those in your hand in the picture !

  Reply
  • Jonna Post author

   I love blackberries! Though we don’t have it up here :/ At least not where I live.
   Wonderful with wild plum trees swell. Sounds lovely! 🙂 ♥

   Reply
 4. emblas.se

  Så härligt!
  Personligen har jag sån hatkärlek till hjortron! Som barn tyckte jag att hjortron smakade hemskt, och att ströva runt på lappländska myrmarker i flera timmar var ingen höjdare då… ^^
  Men nu tycker jag det är rena nöjet istället! <3
  Hoppas ni får en fortsatt fin vecka

  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja jag kan ju känna igen det där lite. Jag tyckte inte heller om smaken när jag var liten.
   Jag kan ju än idag också tycka att de inte smakar särskilt gott. Inte som hallon liksom. Men just sylten är ju himla god 🙂
   Hoppas du också får en fortsatt fin vecka! Kram på dig ♥

   Reply
 5. Karin

  Dåligt med blåbär i Sörmland i år men vi har kvar i frysen från förra sommaren. Jag håller med om att bär i kylen/frysen är som ved i vedboden, man känner sig rik!

  Reply
  • Jonna Post author

   Vilken tur att ni har kvar blåbär i frysen! Det är trist när det blir sådana där dåliga bärår.
   Hoppas nästa år blir bra! 🙂 Kram ♥

   Reply
 6. Dixi Wonderland

  Jag plockade blåbär i år som jag gav bort till min sambos mormor när hon fyllde år. Tyvärr har det varit väldigt dåligt med blåbär då det varit så torrt här nere men jag lyckades få ihop lite iaf och hon blev jätte glad 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Men aawww ♥ Du är ju för gullig som ger bort alla bär du plockat. Så himla snällt.
   Kan förstå att hon blev jätteglad. KRAM på dig fina du ♥

   Reply
 7. Christina

  Just hemkommen från Jämtland och där fanns det hur mycket hjortron som helst. Uppe på kalfjället var det fortfarande omoget, men jag trotsade min “björnfrossa” och gick till gamla myren som jag inte har vågat gå till på några år pga av björnar och där var det moget och miljontals med hjortron. Så lyxigt att ha i vinter till glass, våfflor och pannkakor 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så härligt att det fanns mycket hjortron där och vad MODIGT av dig att trotsa björnrädslan och ge dig ut på myren. Har ju själv känt den rädslan så jag vet hur mycket mod det krävs för att faktiskt våga. Tänk vad mycket goda bär du har att njuta av nu under vintern! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 8. Anders

  Ibland är det ren och skär poesi när du skriver och berättar, Jonna!
  Man blir indragen i myren (så att säga…) det känns som om man går bredvid och plockar, stort TACK!
  Det sägs att det ska vara ett jättebra hjortronår i år, stämmer det? I det som – helt felaktigt, jag vet – kallas för “mellansverige”, dvs söder om Dalarna, har det inte varit något bra bär-eller svampår, för kallt i våras och väldigt torrt i sommar, så: inga plockaräventyr för min del…. och nu bär det av igen ifrån sommarparadiset till storstaden London igen… tack än en gång för alla stämningar du förmedlar!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…TACK Anders. Blir alltid så glad för dina fina ord.
   Är glad att du känner så för mitt skrivande. Min önskan är ju verkligen att så gott det går kunna beskriva så att ni verkligen kan “känna” det jag skriver. Så det gör mig väldigt glad att höra att du känner precis så. Tack♥

   Ja jag har också hört att det ska vara ett bra hjortron år i år. Just här stämmer det dock inte. Kanske åt andra håll i Västernorrland. Men här är det nog ganska “vanligt”. Varken mer eller mindre.
   Synd att det inte blev några plockaräventyr för dig. Jag hoppas nästa år blir bättre. Och hoppas resan till London går bra!!
   Kramar ♥

   Reply
 9. Åke

  Ja du Jonna du är en pärla bland hjortron du.
  Det händer hela tiden nya saker ,stapla stenar,kulning för kor,tavlor och gu vet vad,men det lyser om dej på ett trolskt vis,så du är nog en vittra .
  Hjortron plockade jag som liten pojk,vi hade en näverkont som skulle vara full.

  Reply
 10. Robyn

  Berry picking for me is a way to recover memories and step into a lawsuit that has been with since childhood.

  Hi Jonna….. I thought I’d share how your comment translated into English. Gave me a lol. Berry picking sure is serious in your country if you get a lawsuit from doing it.

  Haha

  Reply
  • Jonna Post author

   HAHAHAH!
   Omg you made me laugh so much right now. That translation was terrible haha. But thank you so much for telling me that.
   Haha though I see why it chosed the word lawsuit. In Sweden “stämning” means both atmosphere and lawsuit. It depends on how you use it. I meant atmosphere of course haha.
   So well…I guess google translate did the best it could haha.

   Im glad berry picking in Sweden is not THAT serious 😀 ♥

   Reply
 11. Melissa

  Are these called “deer berries”? New to me. My freezer is filled with blueberries, strawberries, & raspberries for a taste of summer in the winter. Just picked the organic blueberries with my grandchildren as I did with my children. Glad you’re keeping the tradition growing. It helps you stay connected to the earth and to family.

  Reply
  • Peter

   The correct translation is cloudberries. They are somewhat rare, as there currently is no known method to cultivate them – so they only exists as wild berries.

   Their taste is quite unique, but I absolutely love it. They also have large pips, which some people find off putting. If you are from outside Sweden/Finland, you can get a sense on how they taste if you can get hold of the liqueur “Lakka” – which is a cloudberry based one.

   Home made jam of cloud berries can be very expensive to buy.

   Reply
  • Jonna Post author

   Yes the correct translation is cloudberries. Haha omg I can’t imagine how much weird sentences and words you might find in my blog because of bad translation. Its called Hjortron in Swedish and the word hjort is deer. Thats why it translated it like that 🙂

   Lots of love to you both!! ♥

   Reply
 12. Annie

  Åh jag älskar hjortron och hjortronsylt och bor många mil ifrån myrarna tyvärr… Sååå avundsjuk på er som kan plocka hjortron. Min farmor brukade plocka åkerbär och hjortron och bjöd alltid på så god sylt och desserter med hennes ljuvliga bär…<3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh hade velat gett dig en burk med hjortronsylt ♥
   Förstår att det måste kännas trist att bo långt ifrån myrarna. Speciellt om du tidigare varit van att få smaka på din mormors goda sylt.
   Hemagjord sylt är ju sååå gott!

   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Roman

  Cloudberry jam always looks so tasty on your photos! Have just found out that the berry itself contains four times more vitamin C than oranges. There’s no bogs with cloudberry near here, but fortunately, Ikea has cloudberry jam in store. Will try it out 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww Im glad you think so! 🙂 And wow, I didn’t even know that myself that they contained so much vitamin C. Thats wonderful!!
   I have always thought that it grows so much berries in these northern countries because we really, really needed it to survive to long winters long time ago when we couldn’t just go buy food in the supermarket 🙂

   Im glad you get too take cloudberryjam on Ikea. I really hope they have made it good 🙂
   Lots of love ♥

   Reply
 14. Steve

  Jag förstår dig. Det är en underbar känsla att ge sig ut i skogen och plocka bär. En av de där sysslorna som jag kan längta efter men tyvärr inte klarar av längre. Vad värre är, här nere har vi inga bär alls i år. Inte ens hallon, vinbär och krusbär i trädgården. Vårkylan tog allt. Ett riktigt oår m a o.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh, blir alltid lika glad när jag ser en kommentar från dig Steve. Tänk att du fortfarande läser min blogg. Du är en av de allra första läsarna jag hade på bloggen 🙂 ♥

   Vad otroligt ledsamt att du inte längre får uppleva känslan av att plocka bär. Speciellt eftersom du också verkade känna så starkt för det, som jag själv gör. Och så trist att ni inte fick några bär alls i år!! inte ens i trädgården. Det är ju helt galet. Men ja, det var en väldigt kall vår i år.
   Jag hoppas nästa år blir mycket bättre ♥ Kram på dig!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh men blåbär är ju SÅ underbart att ha mycket av. Så skönt att du fyllt frysen.
   Jag hoppas göra det jag med snart. Så kul o höra från dig Evelina ♥
   Hoppas du haft en jättefin sommar!! Kramar ♥

   Reply
 15. Christiane

  I remember the joy of picking blueberries warm from the sun off of bushes in the mountains of New England (Massachusetts) when I was a girl. We had an aunt who took all of us cousins up into the state parks to pick berries, climb the fire towers, and swim in the ice-cold lakes. This is my favorite childhood memory, yes. Everyone should have an aunt like that!

  Reply
  • Jonna Post author

   Oh wow….reading your comment made me see like a little film inside my head. Sounded sooooo beautiful. I understand that those memories means a lot to you. Yes, everyone should have an aunt like that!! 🙂 Thank you for sharing Christiane!!
   Lots of love ♥

   Reply
   • Christiane

    a story about my aunt:
    One day at Mt. Tom, Auntie Evelyn is filling her spring water bottles at a tap coming out of a mountainside and a state part ranger comes along and says
    ‘Evelyn, you don’t want that water!’

    So Evelyn says ‘I’ve been getting water here for years for the whole family. It’s the best.’
    ‘Not any more,’ says the ranger, ‘This whole summer, hippies have been camping upstream and peeing into the water.’

    We had to revive Evelyn before she could drive us home. 🙂

    Reply
 16. Lotta

  Hjortron är nog mina favoritbär. I alla fall i sylt. Och det är ju så sant det du säger om att tjusningen ligger i att man måste leta efter dem. Även om jag aldrig haft någon direkt tur med just dessa bär. Själv var jag ute och plockade blåbär häromdagen. Först var jag och min dotter ute men vi hittade inte så mycket och vi var tvungna att åka hem då det började regna. Dagen därpå tog jag en hink och traskade utmed vår väg till närmsta skogsbryn och DÄR fanns det blåbär minsann. J tyckte vi skulle använda bärplockare, vilket ju är jättebra om man ska plocka mycket för att frysa in och köra storkok, men personligen får jag ut mest när jag får sitta ner på huk och vända på grenarna och plocka för hand. Visst blir fingrarna alldeles lila och det tar evigheter, men det gör mig ingenting. Det är ju så underbart lugnt och avkopplande. <3 Det ska visst finnas en myr här i närheten – enligt vår karta – men dit måste man traska långt igenom skog och mark. Inga vägar finns i närheten heller. Ännu har jag inte vågat mig ut för jag är inte alls så pass bekant med skogarna utanför våra marker och jag har världens sämsta lokalsinne. Haha Däremot har jag fått lite tips om var jag kan hitta kantareller, så det ska jag ge mig på. Det är ju SÅ gott. 🙂

  Underbara bilder också. Riktigt fina hjortron och som någon annan sa i kommentarerna så känns det nästan som att man kliver in bredvid er och får njuta av alla upplevelser. Och mycket sylt fick ni ihop! Jag får nöja mig med den hjortronsylten jag köpte på affären igår, så den ska jag avnjuta på rostat bröd. Jag undrar om det går att ha den med ost också. Min farmor (och pappa) introducerade det för oss som barn. Fast marmelad då. Marmelad och ost på rostat bröd. Har du testat det? Supergott. 🙂

  Ha en riktigt fin kväll och fortsatt härlig vecka. Kram på dig. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så fint att du hittade massa bär så nära!! Man tror ju ofta att man liksom måste åka till andra skogar för att hitta bären. Men ibland finns de så nära att man knappt ser dom 🙂
   Och åh vad jag känner igen det där med att plocka bär för hand och att sitta på huk i skogen haha. Åh… 🙂 Det blir ju en helt annan känsla än att gå omkring med en plockare, även om det tar så mycket längre tid. Men det är ju också så härligt att kunna frysa in dom på en gång utan att behöva rensa när man kommer hem.

   Haha ja du kanske ska vänta med att utforska myrarna tills ju känner dig mer bekant med området! 🙂
   Håller tummarna att du hittar massor med kantareller. Ja det är sååå gott. Har själv aldrig plockat kantareller så jag skulle vilja göra ett försök med det också.

   Och tack Lotta för dina fina ord!! ♥
   Hoppas du har en jättebra vecka. KRAMAR ♥

   Reply
 17. Asiek

  U nas zbiera się borówki =}
  W dzieciństwie też chodziliśmy całymi rodzinami w las, aby je zbierać. Po powrocie, mama robiła z nich pierogi z borówkami, pycha! 😀
  Pozdrawiam cieplutko z Polski =}

  Reply
 18. Ruth i Virginia

  Aldrig plockat hjortron men älskar smaken.
  I Bergslagen, där jag växte upp, var lingonplockningen
  viktigast. Kommer ihåg, att det var en heldag, med korgar
  och näverkontar. Mamma gjorde pannkakstårta till matsäck.
  Ute på du underbara tallhedarna fanns det alltid mycket bär,
  Och sen rensningen! Mamma lutade ett sofflock och täckte
  det med en filt. Bären rullade utför och blad och grenar
  fastnade på filten. Lingonsylt är Sverige för mej.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack för att du delade med dig av dina minnen från bärplockning med din mamma i Bergslagen.
   Vilken bra idé med sofflocket och filten. Då går det nog snabbt att rensa bären.
   Ja lingon är riktigt gott! De är inte mogna här än. Det brukar vara de sista bären att mogna på hösten.
   Älskar att plocka lingon eftersom det går så lätt att plocka dom. Oftast växer de så tätt intill varandra om man hittar en bra plats.

   Kram på dig ♥

   Reply
 19. Pastor Bill dickgraber

  Loved this berry-picking adventure. It took me back to Alaska days…with my new wife. Usually berry picking reminds me of growing up in Montana…but not cloudberries.

  Reply
 20. Lars 8463

  Gomorgon varma fina du
  Orden du släppte ut när du öppnade
  dörren till en förfluten tid ❤

  Fick mig att öppna min egen dörr
  som dock gnisslar en smula.
  För varje år jag växte upp
  (och blev mer mogen?!) Så plockade
  vi bär för fyra personer gånger
  365 grötfrukostar, torsdagspankaka,
  efterrätter, pajer…..
  Så det blev veckor med blåröda
  klibbiga fingrar.
  Så det kändes lite mycket ibland
  när benen var små och myggen
  var STORA och småsvea….

  Men det gav minnen jag är glad
  att jag har.
  För vem skulle jag vara utan mina
  minnen?
  Sitta vid köksbordet, se mamma
  lägga en klick smör i det heta
  våffeljärnet. Höra hur det fräser
  se svag slingor av ånga stiga
  när frasvåfflan gräddas.
  Ta en stor tugga frasig våffla
  med grädde och nykokt sylt!!!
  Min favorit DROTTNINSYLT!!
  Då gjorde det ingenting
  att benen var små
  och myggen STORA.

  Och du
  Även om du är rädd för Björn
  Så tycker jag att du är modig
  som törs ha alla VILDA
  bär i kylskåpet.( jag vet 😀)

  Och du
  Du skriver sååå fint!!!
  Tack för alla dörrar du öppnar
  vare sig det är på glänt
  eller helt och hållet.
  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh vet inte varför men jag blev så rörd när du berättade om hur ni plockade så mycket bär, redan när du var så liten.
   Kan tänka mig att det förr var viktigare med bär, på ett annat sätt. Att ta vara på det som fanns att hämta i naturen, så det skulle räcka ett helt år.
   Åh vad du måste ha kämpat. Att plocka bär är ju inte så lätt. Det tar på krafterna att gå i skogen. Så fint att du kan glädjas av minnena även om jag kan förstå att det inte var så romantiskt underbart alla gånger ♥
   Precis som du säger, vad vore vi utan våra minnen? 🙂

   TACK för att du delade med dig. Och tack för dina fina ord. Det värmer.
   Kramar ♥

   Reply
 21. Sue-Anna

  Jag känner igen hela din beskrivning i allt utom att det är ju så tråkigt och det händer ju inget i botten på hinken 😃 Eller vice versa, det tar ju sån tid och sen har man bara ett litet lager i botten på hinken och då blir det tråkigt! Numera när jag bestämmer själv så köper jag bären och kokar sylten själv och jobbar några timmar extra med det jag är bra på.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha jag tycker det låter väldigt bra att du bestämde dig för att köpa bären och istället göra något du tycker är roligt eller är bra på. Alla kan ju inte tycka om bärplockning. Och det är ju ganska kämpigt ibland. När det är dåliga bärår och man bara går runt med en tom hink, nej då är det banne mig inte lika roligt. Så jag kan förstå din känsla 🙂

   Tack för att du delade med dig ♥

   Reply
 22. Magnus

  Nja, jag är väl inte någon “bärplockarfantast” direkt. Kanske för att min Mamma var nästan manisk i sitt plockande av bär. Det var som om hon missunnade andra, både djur och människor, från att få ta del av bären. Men hon hade det nog med sig från sin barndom på 40-talet för då handlade det nog väldigt mycket om att det var gratis mat för en familj med låg inkomst. Jag plockar av det som växer mer eller mindre vilt i min trädgård så lite smultron och hallon kan jag få till glassen, och nu börjar det finnas mogna björnbär. Klarbär blev det inte många i år, och dom som fanns tog fåglarna innan dom blev riktigt mogna. Får se hur det går med vindruvorna. Det är många klasar på gång men vädret kan ju ställa till det, liksom fåglarna.
  Däremot skulle jag kunna tänka mig att dra iväg norrut och ge mig ut på myrarna och plocka hjortron. Dels för att det är så fantastiskt gott med hjortronsylt men också för naturupplevelsen. Att få vara ute i en natur av lite annat slag än den jag rör mig i här på hemmaplan. Kanske skulle planera för en extra semestervecka, eller i alla fall långhelg, med hjortronplockning nästa år. Tål att tänkas på!

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…ja jag kan förstå om du inte är någon bärplockarfantast. Jag tror minnena vi har ifrån den biten när vi är små präglar oss ganska mycket när vi är äldre. Jag tror inte jag heller hade tyckt om att plocka bär om jag känt att det var sådär väldigt seriöst och jätteviktigt som din mamma tyckte. Men precis som du säger, så tror jag det beror på att hon växte upp i en tid då bärplockning inte var nöje. Det var viktigt att få in bär för att mätta alla munnar så billigt som möjligt.

   Det är lätt att tycka om bärplockning om det bara är för att göra sylt till glassen. Det blir liksom två olika världar.
   För några år sedan plockade jag ju bär och sålde för att få en inkomst. Då hade jag en “gris” i huset som jag var tvungen att köpa mat åt och försörja. Jag hade dåligt ställt själv och bärplockningen blev mitt enda sätt att få in pengar. Jag tyckte ju fortfarande om bärplockning…men det var en otrolig press och jag drömde mardrömmar om bär.

   Kanske fick jag känna på en liten bit av hur din mamma kände, och hur många andra kände på den tiden. Att bären var så viktiga att nöjet liksom försvann. Tack för att du delar med dig Magnus!! 🙂

   Vad är klarbär för något? Det har jag inte hört innan.
   Och vindruvor?! Vad roligt att du odlar det. Håller tummarna att vädret blir bra så klasarna mognar.

   Kram på dig ♥

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.