Det går framåt

Hej på er!
Måste först och främst bara säga att ÅH vad roligt det känns att vara tillbaks med bloggandet och annat igen efter semestern. Innan semestern kändes allt så tungt. Varenda ord var jag tvungen att dra ut ur mig. Inget kreativt kom sådär naturlig och lätt där på slutet. Det krävdes mycket energi för att åstadkomma minsta lilla sak. Kameraväskan kändes ovanligt tung. Jag hade till och med värk i rygg och axlar. Något jag aldrig haft i hela mitt liv innan. Jag hade nästan glömt bort hur det skulle kännas.

Så som det känns nu! Jag trodde inte riktigt jag skulle känna mig helt redo att sätta igång med jobbet igen på grund av de tre intensiva veckorna men renovering och annat. Men jag inser ju det att det egentligen inte spelar så stor roll för mig vad jag gör. Bara att göra något annat ett tag är liksom nyckeln. Att låta den där delen av hjärnan som annars går på högvarv istället få vila ut. Under de tre veckorna som varit så satt jag inte ens vid datorn i en timme sammanlagt. Jag la undan telefonen och verkligen stängde av den där känslan av att ständigt vara uppkopplad. Det betydde otroligt mycket för mig.

Nu känns allt roligt igen. Det känns lätt. Som vinden. Det kommer av sig själv, utan att jag behöver tänka särskilt mycket.
När jag sätter mig här och skriver så får jag liksom inget stopp. Jag hade inte alls tänkt skriva det jag skriver just nu. Tänkte bara göra en snabb liten uppdatering och visa er hur det går för oss med vattenläckan och hallen. Men, det känns som jag vill berätta så mycket. Och att känna kontakten med er igen är så väldigt värdefull för mig.
Även om jag inte hunnit svara på några av era kommentarer än så är det bara så obeskrivligt roligt och givande att läsa era ord. Få ta del av era tankar och vad ni har för er. Att få känna att det jag gör i bild och ord når ut till er. Det där utbytet är själva kärnan i bloggandet för mig. Jag tror det betydde extra mycket för mig också att ni fanns kvar efter min ledighet. Även om det låter jättekonstigt, så har det alltid varit en rädsla inom mig att bloggen jämt och ständigt måste vara uppdaterad, annars försvinner alla. Att ni ska tappa lusten att fortsätta läsa. Trots att ni så många gånger sagt “vi finns kvar Jonna“.  Nu vet jag det. På riktigt. Så tack. Verkligen, tack.Här i Grundtjärn har veckan rusat fram. Vilket egentligen känns bra, eftersom vi mer eller mindre bott i ett renoveringsprojekt de senaste dagarna. Men det har gått jättebra ändå, tack vare att vi så fort kunde få hit alla hantverkare som behövdes. Så det har inte varit någon sådan där onödig väntan. Allt har gått så himla bra!
Och i förrgår, med väldigt kort varsel, kunde rörmokaren från Junsele Rör komma hit och fixa vattenledningarna och nya kopplingar. Allting flyttades till under trappan istället för i mitten av hallen. Det blev SÅ bra, och nu fick vi golvet i hallen helt fritt från rören. Det känns också så skönt att veta att en riktig rörmokare gjort det. Inget hemmafix med dåliga kopplingar här inte. Det känns tryggt.
I tre dagar har MW Bygg från Myckelgensjö varit här och gjort om golvet från grunden. Åsarna är utbytta och fixade och inga tecken på vattenskador finns längre kvar. En bit av väggen är också utbytt. Alltså, hallen är redan SÅ fin, trots att vi inte ens lagt golv eller väggar än. Jag kan inte förklara vilken härlig känsla det är att gå in här nu. Det känns så rent…luftigt och öppet. Och rejält. Inget lutande golv eller gamla brädor som sjunker ned när man går på dom. Hallen kommer utan tvekan bli vårt bästa rum, haha!
Dessutom ska Johan nu fixa med golvvärme innan vi lägger golv. Det känns lite för bra för att vara sant. Tänk att få känna ett varmt golv under fötterna det första man gör när man kliver upp en mörk och kall januarimorgon.
För några dagar sedan såg det ut såhär.
Och nu ser det ut såhär! Woho! Nu ska vi leta upp ett passande golv här inne. Och så ska vi lägga på panel på väggarna som vi ska målas i antikvitt. Vad tror ni om det? Jag tror det kommer bli ljust och fint i hallen, som för övrigt saknar fönster. Så det behövs ljusas upp lite här inne.
Nayeli begrundar nybygget. Jag tror hon föredrog när hallen var ett enda stort hål ned till marken, så hon kunde jaga skogsmöss under husgrunden. Tur att katterna inte får bestämma här hemma 🙂
Det första Nanook gjorde när han fick komma hem idag var naturligtvis att sätta sin tass på det enda ställe i hela huset där han inte fick sätta sin tass. Men det gjorde nog inget. Golvet blir nog rakt ändå. Och han fick ju verkligen sätta in ett avtryck som förhoppningsvis kommer finnas kvar i många, många år tills den dag någon annan väljer att riva bort golvet. Kanske om hundra år. Undrar vem som bor här då?

Nu vet ni lite hur läget är här hemma. Det går framåt! Nu får vi ägna våra kvällar och helger framöver åt att göra fint i hallen med golv, väggar, lister och målning. Ser verkligen fram emot resultatet sen.  Hoppas ni har en superfin torsdag allihopa! KRAM på er ♥

23 Kommentarer på “Det går framåt

 1. Therese

  Det är klart det är lätt för oss att säga att “klart vi finns kvar!” men jag kan absolut förstå din oro. Det är i alla fall så kul att ha dig tillbaka efter semestern! Och herregud vad fint det kommer bli, som du säger, vilken skillnad redan nu! 😀

  Får man önska ett inlägg till framtiden? Det hade varit så intressant med en inlägg om alla dina målarsaker/-verktyg. Tex, Vilka är dina favoriter? Vad köpte du i början som du antingen inte använder längre eller som var helt onödiga köp? Vad önskar du att du hade köpt från början? Otippade målarprylar? Hur många olika penslar använder du? Favoritmärken/modeller/storlekar? Hur förvarar du dina prylar? Lite målerinörderi sådär 🙂
  Ha det fint!

  Reply
 2. Cina

  Du är en sådan otroligt bra berättare, som jag skrev i ett tidigare inlägg tycker jag du har författar-talanger, ta vara på dom! Väntar på din bok! men ingen stress, känn bara lite press, hihi! (du behöver inte heller svara på alla kommentarer, för mej är det inget behov iallafall) Fortsatt trevlig sommar!

  Reply
 3. Inga

  Så fint det blir. Ja du nog finns vi kvar. Det viktiga är att du får vila så där ibland och sen komma tillbaka med energi. Vi väntar tälmodigt på dej. Vilken vacker bild du tagit på huset o sjön, man blir ju lyrisk. Ta det nu varligt så du får behålla din energi. Ta ett steg tillbaka ibland o vila. Kram till er . 💗 ❤

  Reply
 4. Nina Öhrnberg

  När vi bygger nytt eller renoverar skriver vi alltid in på någon bräda vad vi heter, hur gamla vi är och tex vad kronan står i för kurs. Sedan lägger vi ner en peng i trossbottnen för det betyder lycka. Fint blev det med er nygamla hall. Ibland måste något ske för att vi ska få till en förändring.

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Men va fint det kommer bli 😀 Och golvvärme måste vara drömmen på vintern 😀 Man kan inte göra annat än att le när man läser dina inlägg för din glädje når en ända in i själen.

  Reply
 6. Luna

  Great to have you back, missed it really. Taking time of was a good decision. Lost of work done, must feel great👍

  Reply
 7. Pamela

  I wanted to let you know that while you were on vacation, I would stop by the blog to see if you were back or not. And every time I saw that you had not posted, I said to myself, “Good girl!” 🙂 I am so glad that you took real time for yourself. And yes, we will always be here when you come back. Hugs.

  Reply
 8. Monica

  Vad skönt att ni fått så bra hjälp så snabbt och är så duktiga själva också. Syns redan att det blir jättefint. Panel eller inte, allt blir fint. Tänkte på att klä väggarna slätt och kanske en ljus tapet i hela hallen? Säger jag som gillar tapeter, det blir så ombonat och klätt med dem. Fint blir det i vilket fall och ni får mer utrymme. Lycka till och så skönt säger jag igen att ni redan är förbi kaoset. Glöm inte att vila ibland! Ha det så fint!

  Reply
 9. ♥Maria Alvljus♥

  Nej då kära Jonna, var inte orolig att vi försvinner. Det är så mysigt och fint att komma in här
  och hälsa på. Ta det lugnt när du behöver det och skriv när du känner för det.
  Vi finns här ♥

  Reply
 10. Bodil

  Jag förstår din bloggstress, skönt om du kan släppa den lite nu.
  Du är så äkta och ditt konstnärsskap går rätt in i ens hjärta, en fröjd att följa dig.

  Reply
 11. Märta

  Vilken underbar himmel på översta bilden.
  Platsen ser så öppen och fri ut, som att där kan man andas.

  Reply
 12. Magnus

  Eftersom ditt skapande är ett arbete, ditt arbete, så tycker jag absolut att du har samma rätt som alla andra som jobbar att ha semester. Du har kämpat i många år för att komma dit du är nu, utan att tillåta dig någon egentlig ledighet. Det tycker jag att du kan ändra på nu och i fortsättningen se till att ha en ordentlig semester och en och annan långhelg då du gör som du gjorde nu, lägger undan telefonen och låter datorn också få ta semester. Försörjer man sig på sin inneboende kreativitet måste man nog ta en paus och låta skallen fokusera på annat ett tag.

  Angående golvvärme så uttryckte Martin Timell det så bra i ett avsnitt av Äntligen Hemma, “Golvvärme borde vara en mänsklig rättighet.” Jag har det i badrummet och det är bara så härligt att gå in där en stund när jag är kall om fötterna, vilket jag väldigt lätt blir. Jag önskar att jag hade haft råd att installera det i hela huset.

  Stor kram!

  Reply
 13. Tanja Varg

  Hej Jonna!

  Jag fick skratta rejält när jag läste om Nanooks tassavtryck! I min förra lägenhet fanns det ett spår med katt tassavtryck i källaren. Så himla söta! Jag blev glad varje gång jag gick förrbi. Kanske kommer er avtryck att göra någon lika glad nån gång 😀

  Stora hälsningar från Tyskland

  Tanja

  Reply
 14. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Jag tror jag förstår din rädsla.
  För vem vill förlora det man med
  tid och möda byggt upp?!
  Så jättekonstigt? Nej!

  Mina ögon är bara droppar
  i läsarhavet.
  Men dom kommer aldrig
  tappa lusten att läsa det du skriver.
  Varesig det är skrivit
  med möda och tvång,
  eller som en dansande vind.
  För där finns dina
  känslor och tankar i livet ❤

  Måste rusa på jobbet nu
  men jag tror hallen blir jättefin!
  Kram

  Reply
 15. Amedei

  Härligt att höra att inspirationen är tillbaka och att det går med lätthet. “Vila” och distans kan ge så mycket. Sunt att byta tankeinnehåll och sysselsättningar ibland. Verkligen något vi alla behöver ge oss. Så skönt för er att det löste sig med vattenläckan, alltid en lättnad när man kan släppa något som krävt både tankeverksamhet, kraft, tid och utgifter. Självklart ska du kunna växla med perioder av närvaro på bloggen med att vara absorberad av annat eller bara boosta dig. Det är så lätt för oss andra att kika in här och se om du gjort någon uppdatering, tar bara någon sekund. Ha en underbar sensommar.

  Reply
 16. Jennifer

  Ja, välkommen tillbaka! Roligt att hitta nya inlägg från dig när jag nu själv sitter här med min chiapudding och tar en paus från hemmajobbet. 🙂 Så härligt att du verkligen kunde koppla av jobbandet under semestern, även om det blev mycket annat. 😉 Alla människor behöver ledigt ibland. Det blir toppen med “nya” hallen och så skönt att ha rören fixade! Ta hand om dig. 💕

  Reply
 17. Lotta

  Alla behöver vila och semester – även du 🙂 Har följt din blogg till och från i typ fem år, så tror inte jag kommer lämna den <3 Ibland tar jag pauser från dator, mobil och sociala medier, men bara för att jag inte hälsar på här på ett tag betyder det inte att jag inte tänker på dig och bloggen. Det har växt sig till något större än bara den faktiska bloggen. Hur ballt är inte det?? 🙂
  Jag blev lite frustrerad/avis när det visade sig att du och Johan varit så fruktansvärt produktiva under er semester: "men hallå, skulle hon inte vila?!". Men jag tror som du skriver, att det handlar mer om att få göra något annat ett tag och få låta den överarbetade delen av sig själv backa för en annan del. Min tanke säger nog mer om mig själv, att jag inte passade på att göra allt det där "andra"!
  Hur som helst, mycket trevligt att du uppdaterar igen och det märks verkligen att du är tillbaka. Din närvaro lyser starkt i dina inlägg. 🙂
  Stor kram! <3

  Reply
 18. Monnah

  Vad spännande att se det här! Vår renovering går långsamt, men jag vet hur lycklig jag blir över varje utförd grej… Er hall blir jättefin nu! Antikvitt är en bra grund för ett mörkt rum. Lycka till!

  Reply
 19. Pia

  Så roligt att du känner dig så glad och pepp efter varit ledig!! Roligt att ha dig tillbaks!:) har också varit ledig så läser ikapp mig här nu:):) spännande med renoverandet!
  Hoppas du får en fin vecka!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.