Drömmar & eld

Inte en natt har gått utan att jag drömt om att det brinner sedan branden i mina föräldrars hus förra veckan. I nästan alla drömmar är jag ute och ser att det börjar brinna i mitt hus. Och så får jag panik eftersom jag vet att mina djur är där inne. Och när jag springer mot huset så går det långsammare än slowmotion. Igår drömde jag att det brann i mitt kök, och jag släkte elden med vatten. Men efter några sekunder tog den sig igen. Än hur mycket vatten jag kastade så slocknade den inte.
Och varje natt vaknar jag av att jag tror att det brinner. Om jag vaknar av minsta ljud så tror jag den första sekunden att det brinner inne.

Det är konstigt att en sådan relativt “liten” olycka kan göra en så skärrad. Allt gick ju bra trots allt. Men ändå tog det väldigt hårt. 40 sekunder av total skräck, och det sitter fortfarande i. Det lär nog ta ett tag innan jag kommit över detta helt. Men nu känns det ändå mycket bättre. Och jag fick en 6 kg’s pulver-brandsläckare i helgen. ♥  Trodde aldrig jag skulle kunna bli så rörd av en sådan present. Så nu sover jag med en brandsläckare bredvid sängen också, eftersom jag har två. Haha.

Hoppas ni haft en fin helg! I morgon är det måndag och då är det nya tag som gäller.
Kramar ♥

jonna jinton - eld

Jag har gjort en bild med inspiration ifrån branden. Ja det kanske kan tyckas konstigt. Men att skapa i olika former är ju ett sätt att uttrycka känslor. Och vare sig det är bra eller mindre bra känslor så känns det som en befrielse att kunna fånga känslorna i en bild.

21 Kommentarer på “Drömmar & eld

 1. Jos

  Inte väl fastbrända kusliga minnen? Som en stekpanna som behöver rengöras. Kreativ energi kan omvandlas till något positivt om inte annat. Har själv liknande erfarenheter från en explosionsartad brand. När brandkåren till slut kom hade jag lyckats släcka och det blev en tur till akuten för omplåstring. Undkom med rök- och brännskador som läkte relativt fort. Betydligt längre tid tog det bli av med rädslan för brand. Några år faktiskt.

  Nikonkameror har visat sig vara väldigt temperaturtåliga och driftsäkra är något som jag lärde mig. De undkom helt oskadda.

  Reply
 2. Lars Granat

  Inte konstigt med mardrömmar efter en sån händelse !! Bra med brand släckarna några brand varnare sen e de komplett.

  Reply
 3. Mummi

  Jonna, det är inte alls konstigt att du har sådana drömmar efter brandtillbudet.
  Tvärtom, du bearbetar allt, dygnet runt…jobbigt, men viktigt för dig. Hoppas att ni pratar mycket om det som hände, inom familjen och även med andra människor. Låt känslorna komma fram, allt får ta sin tid. Det är som ett sorgearbete, unikt för varje individ. Krama om dina fyrfota vänner,
  du ska se att kärleken vinner över rädslan, med tiden. Kram

  Reply
 4. Anonym

  Det är en fantastisk, kusligt påträngande bild och du ser nästan mentalstörd demonisk ut. Den är vacker och hemsk på en och samma gång. Det är helt rätt att bearbeta obehagliga upplevelser, sättet har ingen betydelse, bara man gör det.

  Reply
 5. WLC

  När jag och mina föräldrar flyttade för 4 år sedan så råkade någon ställa en kartong på spisen och komma åt en knapp för en platta och kartongen tog eld jätte fort. Jag fick panik och visste inte alls vad jag skulle göra, det spred sig snabbt, men allt gick bra. Vi fick lite smält plast på golvet och vid fläkten men efter det så blev jag precis som du går igenom nu. Jag vågade inte lämna lägenheten utan att varenda lampa var släkt och spisen var kollad. Än idag kan jag känna att jag inte vågar lämna ens en liten lampa på när ingen annan är hemma. En brandsläckare är en fantastisk present!

  Reply
 6. Nicklas

  Inte alls konstigt med mardrömmar efter en sådan händelse! Vilken stark bild du fick till! Min söndag har jag tillbringat ner i källaren för att tina upp mina frusna vattenledningar! Nu har jag vatten igen förutom till badkaret så får väl gå skitig ett tag till 🙂 Hoppas du får drömma något fint inatt <3 Kram!

  Reply
 7. Magnus

  Drömmarna får du nog stå ut med ett tag till misstänker jag. En sådan nära-katastrof-händelse skakar man inte av sig bara så där. Se till att ni pratar mycket om det så bearbetar ni det fortare allihop. Att du skapar bilder är också ett bra sätt ett bearbeta. Du vet, “alla sätt är bra utom de dåliga”!
  Sköt om dig!
  Stor kram!

  Reply
 8. Gunilla

  Eftersom du (förmodligen eller absolut?) är en högkänslig människa
  sätter sig alla känslomässiga upplevelser lite djupare, tror jag.
  Skönt då med extra trygghet i form av två brandsläckare vid sängen.
  Maxa tryggheten så kanske rädslan går upp i rök.

  Reply
 9. Malin

  Drömmar är bearbetning, det är väldigt jobbigt ibland, men bra.
  Glöm inte att hålla pulversläckare upp och ner ibland. Håll en stund, så pulvret ibte sjunker helt till botten behöver de underhållas.
  Kram

  Reply
 10. Anonym

  Du kan få byta dröm med mig 🙂 Drömde inatt att hela huset stod i högt vatten här hemma och folk jag inte kände badade i varje rum. ??

  Reply
 11. Birgitta

  Jobbigt med drömmarna men de kan också hjälpa. Skönt att du orkar skapa bilder med din upplevelse, jättestark bild! Ha en fin måndag?

  Reply
 12. Thomas

  Skaffa flera brandvarnare också så att du har i flera rum och speciellt sådana som är ihopkopplade med varandra så att alla börjar låta om en startar. Sen är en induktionshäll med en timer också ett bra brandskydd. En annan sak som du kan skaffa är den brandstege som du kan ha på andra våningen. Börjar det brinna nere och du inte kan ta trappan så slänger du ut stegen och klättrar ner. Men det är bara extra säkerhet. Ser man till att ha koll så att man inte lämnar ljus obevakade och har koll så att elen är ok osv så är brandrisken liten.

  Reply
 13. Nicole

  Kan verkligen relatera till det där med att vakna mitt i natten av minsta ljud och tro att det brinner. De sista månaderna så har jag blivit jätte nojig i huset jag hyr. Jag är livrädd att pannan ska koka, skorstensbrand, övriga bränder, ledningar ska frysa, vattenskador osv. Är otroligt känslig för alla ljud som jag inte känner igen. Vet inte hur det har startat eller hur jag ska komma över det..

  Reply
 14. Jos

  Uppe i norra norrland är det verkligen kallt och knäpptyst. På natten kan man höra vartenda ljud men det går koppla bort med hjälp av våra vänner bland de fyrbenta pälsklädda djuren. De får oss lugna och trygga så vi slipper oroa oss för världsliga bekymmer och kan sova gott.

  Vattnet frös häromdagen men husvärmen fungerar. När det är förbålt kallt ute för hämta vatten skyndar man sig in igen. På kvällen för att krypa ned under vintertäckena liksom katten med fladdermusöron gör ihoprullad vid fotändan.

  Det tar inte många sekunder innan jag kan somna tryggt. Vilket katten också gör men bara med ett öra… För blixsnabbt flyger han upp vid minsta ovanliga ljud och flyger t.ex. som en raket in i köket. Han älskar husets självservering av varma, färska möss.

  Stolt och kurrandes hoppade han upp en tidig morgon i sängen med en nyfångad mus. Den la han på mitt bröst. – Iscch!!!
  Ville väl dela med sig. Klart att man på så sätt vaknar illa kvickt och får oanade krafter till att ordna dagens problem.

  Hur var det nu ordspråket säger? – Ett hus utan katt är inget hem. 🙂

  Reply
 15. Amanda

  Usch jag är rädd även fast jag inte varit med om något så skräckartat som en riktig brand. Jag kan aldrig somna om en laddare sitter i väggen eller om TVns strömbrytare är på. Lika bra att slå av allt, tänker jag! Hoppas du får drömma dina fina drömmar snart igen

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.