En plats att hämta energi

De känns som jag den senaste tiden knappt varit ute någonting, förutom när jag hämtat ved, skottat eller varit ute med hunden. Så idag efter de viktigaste sakerna var gjorde så tog jag bara kameran och bilen och for iväg en sväng. Jag kände att jag behövde komma ut på riktigt.  Senaste tiden så har jag känt mig så fruktansvärt oinspirerad. En sådan där typisk period när det bara står still i huvudet. Det händer någon gång då och då, men det känns alltid lika jobbigt när det händer. För det blir som en slags press som bara växer sig större och större, och ingenting kan skapas från hjärtat med press. Så det blir en ond cirkel av det hela. Och tillslut känner jag mig så vilsen och konstig.

Nu låter det kanske värre än vad det är. Kan tänka mig att de flesta människor känner en slags “torka” ibland.
Det händer som oftast när jag känner att jag ligger lite back med en del saker. Och året började så konstigt så jag tror jag tappade tråden lite där. Och sedan dess har jag inte riktigt hamnat på banan igen.

Jag känner det så tydligt. Det är som om en dörr till något har stängts. Det är som om en slags energi i kroppen saknas. Det är inget flöde. Det där kreativa flowet som ibland får mig att totalt sväva iväg bland drömmar och visioner är liksom stängt. Och det går inte att öppna bara sådär.

Men idag när jag åkte ut i skogen så kändes det genast så mycket lättare. Jag ropade så det ekade dubbelt över skogarna. Jag kramade en stor gran som tycktes utstråla värme. Jag såg vackra snöflingor som fick mig att gråta för det var så vackert. Som en egen liten stjärnhimmel. Bara den där timman ute i skogen gjorde så mycket.
Och när jag åkte hemåt igen så lovade jag mig själv att inte pressa fram något. Som alltid brukar jag komma fram till samma sak. Att det bästa är att bara ge sig hän åt situationen och känslan. Inspirationen kommer igen, när det är dags.

Skickar en varm kram till er ♥

Skogen skänker ett lugn som inte går att finna någon annanstans.

Skogen skänker ett lugn som inte går att finna någon annanstans.

Att ta bilen och bara köra någonstans och stanna på vackra platser...det är så himla roligt! Något av det bästa jag vet.

Att ta bilen och bara köra någonstans och stanna på vackra platser…det är så himla roligt! Något av det bästa jag vet.

011203011204

Tänk att snöflingor kan skapas så unika och vackra...det är ett mirakel ju. Varenda flinga.

Tänk att snöflingor kan skapas så unika och vackra…det är ett mirakel ju. Varenda flinga.

Det är något med gamla granar. De utstrålar värme, trygghet och harmoni.

Det är något med gamla granar. De utstrålar värme, trygghet och harmoni.

52 Kommentarer på “En plats att hämta energi

 1. Jorma

  Jag känner så väl igen mig i den känslan, det är lite som att fötterna sitter fast och det inte går att komma loss åt något håll. Svårt det där med kreativitet. Jag tror du har ett bra sätt att komma igång på, att ge sig ut bara och se vad som händer. Ibland händer inte så mycket, bara en skön stund ute. Ibland så smattrar det till i kameran och ett gäng härliga bilder skapas. Såsom du fick gjort idag.
  Hoppas veckan din blir fortsatt bra.
  Många kramar till dig

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för dina tänkvärda ord! Ja det är svårt det där med kreativitet. Man kan liksom inte alltid styra det som man vill 🙂
   Hoppas du också får en fortsatt bra vecka!
   Kram ♥

   Reply
 2. Lindan

  Ååh du skogens allra sötaste lilla grankramare…Tycker du bara ska ta det lugnt och ladda batterierna, och ladda lite energi, så kommer säkert inspirationen så småningom!
  Vissa dagar då jag promenerar mina 12 minuters väg mot jobbet så vill jag bara stanna i varenda vägkorsning, vända och gå hem igen!! Jag vill bara sitta i soffan, helst med en filt över huvudet 😉 och inte se en enda människa…!! Inte behöva prata, prestera, socialisera och vara professionell….Nä, vissa perioder så BEHÖVER man få landa lite i både huvud och kropp, och bara VARA!!
  Tyvärr så funkar det inte så bra att bara vända och gå hem för min del…Men hade jag den minsta chans att följa mitt hjärta och mitt behov vissa av de här dagarna – då skulle jag ta den!!
  Förstår att även du (även om du inte har ett 9-18-jobb) har vissa “måsten” i ditt liv, men passa på njut av friheten om du kan!! <3

  ps. En av mina bästa "barndomsvänner" var just en gammal gran….Ojojoj vilka hemligheter han bar på innan någon galenpanna sågade ner honom!
  😉

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Linda, så fint du skriver! Och skönt o höra att du också har sådana perioder ibland 🙂
   Åh och så fint av du hade en gammal gran som vän 🙂 ♥ Kram på dig fina du!

   Reply
   • Lindan

    Ååh, ville bara säga att jag blir så galet glad när du svarar…!! 😉 😀
    Just idag kände jag mig på fel plats, bland fel människor…omringad av en massa konstiga energier och negativa tankar (då kanske mest mina egna förstås…;) o.O ) Men därför kändes det lite extra fint att få några fina rader från en person jag beundrar och som verkar se världen på ett lite liknande sätt som jag…!
    Kram bästa Jonnan!! 😉 <3

    Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack! Men vad synd att er snö försvann! Är så glad att vi har fått lite snö nu som ljusar upp 🙂
   Kram ♥

   Reply
 3. PJ:s byffé – från by till fe

  Jag har också drabbats av brist på inspiration den senaste tiden. Fem dagar utan något att skriva om på bloggen. Idag fick jag dock ett ryck. Skogen och naturen överlag kan ändå ge både ro och inspiration. En rask promenad brukar också hjälpa.

  Jag undrar vad den gamla granen tänkte?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jasså du har också haft brist på inspiration? Märkligt det där. Men det är säkert naturligt att det blir så. Skönt att du fick ett ryck ändå! Det fick ju jag med igår. Ja skogen tycker jag alltid är den bästa platsen att hämta ny inspiration och energi på.
   Hoppas du får lite ny inspiration nu under dagarna som kommer! Håller tummarna ♥

   Reply
 4. Evy

  Jag kan tala om för dig vad som hänt, men det låter grymt: Du har förlorat din oskuld Jonna 🙁

  Även du kan drabbas av elände och sorg. Det är det som trycker dig nu. Din närmiljö har svikit dig genom den där eländiga eldsvådan. Ingen rådde för den och det är det värsta av allt. Hade du kunnat hitta en orsak och ett svar på varför hade det varit enklare att gå vidare. Nu har du inte svaren. Det bara hände. Men ändå – jag säger dig att du bara måste lämna det bakom dig.
  Ser och ler då jag läser din inlaga idag. Så klart att du ska ut till din älskade skog och söka tröst. Det är där livet är. Det liv som du lever för att bevara och föreviga. Jag hoppas och ber att du kan lämna det otäcka bakom dig och än en gång finna lycka i naturen. Sköt om dig och fortsätt att fotografera och dela med dig så tröstar du inte bara dig själv utan alla oss vilsna själar som saknar naturen och det enkla livet.

  Kram till dig Jonna

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det blev en otäck start på året och det är klart att det har påverkat. Men jag känner ändå att det värsta är över, dock så tog det ju lite tid och under någon vecka så gjorde jag knappt något alls vilket sedan gjorde att jag kände att jag hamnat back med allt och sedan var den onda cirkeln igång.
   Men jag är säker på att det kommer bli bättre! Vet också att just vintern, kylan och brist på ljus spelar roll i detta också. Det är en tung tid även om den är otroligt vacker.

   Men tack för dina fina ord Evy. Kramar ♥

   Reply
 5. Björn

  Jag tror din dragning till skogen runt Grundtjärn är ömsesidig. Det står säkert många träd runt om i världens skogar som önskar att de också hade en vän som Jonna i grannbyn 🙂

  Reply
 6. Gunilla

  Från en sprudlande konstnärlig vår trillade jag rakt ner i det stora oinspirerade i höstas.
  Och det tog ända tills idag faktiskt innan jag gjorde nåt nytt. Knäckande när det ekar tomt…
  Men en trädkram hjälper verkligen!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad skönt att det verkar vara över nu! Det är ju så med kreativitet, den styr sig lite själv. Så man får väl bara försöka hänga med i svängarna så gott det går 🙂 Hoppas du får en kreativ vinter och vår nu ♥ Kram

   Reply
 7. Jessica

  Härliga bilder!! Gillar så engelskans ord som är så beskrivande – Forest, for rest. En plats för mental (och själslig) vila och samla ny energi på! Kraam

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja..så himla bra ord i engelskan! Undra om de tänkte på just det när det “skapade” ordet. För det stämmer ju så himla bra.
   Kram ♥

   Reply
 8. Gustav

  Tack för att du delar med dig av dina tankar och bilder 🙂
  Helt underbart att se det snötyngda landskapet ! Här nere kom det mycket snö men det blev slask nästan direkt.
  Du ska se att inspirationen infinner sig snart igen. Känner så igen mig i detta. Ibland går allt i stå, Men det är bara att hålla ut. Pepp 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för dina peppande ord! 🙂
   Ja det är så himla fint ute just nu! Synd att det blev slask hos er. Här verkar det hålla i sig i alla fall för nu blir det riktigt kallt igen! -20 nu.
   Kram ♥

   Reply
 9. Nicklas

  Vet precis hur det är när man är nere i en svacka men vet att den bästa medicinen är att ge sig ut i naturen! Nu när jag ser dina fina vinterbilder fick jag själv inspiration att ge mig ut i den vackra vinterskogen:) Sov gott! Kram<3

  Reply
  • Jonna Post author

   Vilken tur att vinterbilderna kunde skänka dig lite inspiration till att gå ut i skogen själv. Det är ju verkligen fint ute nu!
   Kram ♥

   Reply
 10. Stu

  Yeah, i know those feelings well. Take it easy Jonna !
  We got some snow on the hills here today, i’ll try for some pictures.. hopefully it wont melt in two days again 😉
  P.s. Your Legacy is looking good there in its proper environment.
  🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Yaa i bet you have those feelings too something since you also do creative work.
   Oh i really hope that the snow will last for a while now at your place so you can take some nice photos of it 🙂

   Reply
 11. Berg och dal

  Kylan och de korta dagarna gör det med oss, tror jag, jag känner det själv. Undrar ibland varför det känns som att jag gått i stå. Små irritationsmoment gnagar onödigt länge. Men det brukar ordna sig spontant. Går inte att forcera. Det är en sorts vila och uppladdning, en kontrast till bättre tider. Kreativiteten och livsglädjan kommer i vågor och det kan vara lite stiltje emellanåt. Det är bara till acceptera att man går på lågt bluss en tid ibland, rätt vad det är kommer livsgnistan tillbaka. När man vet det är det lättare att uthärda en period av tristess och initiativlöshet. Du kommer snart tilbaka starkt sprudlande av spännande tanker, vackre infall och sköna bilder.

  Reply
  • Jonna Post author

   Så himla fint skrivet. Ja, jag tror också att kylan och de korta dagarna gör att man inte riktigt funkar på samma sätt. Jag märker tydligt av det varje vinter. Men ja, du har helt rätt, det kommer tillbaks snart igen. Det är bara att hålla ut 🙂
   Tack för dina ord. Kram ♥

   Reply
 12. Henry

  Jonna-Jag känner att du faller i ett hål av melankoli, av den fruktansvärda början av året !
  Jag önskar dig hitta ny energi i din naturen och se positiv i framtiden !
  Tänkande av dig, också best wishes och också best wishes och en varm kram till er ♥ , Henry

  Reply
 13. R::bert

  Thanks for sharing your winter with us. The picture help me to dream a little bit to be there! ?

  And I can understand your emotions und thoughts so good! Although you’re missing the flow, your words are floating directly in my heart today.
  In the last few wintertimes I was wondering about that winter sleep is perhaps not only a concept for animals. Perhaps winter could also be a chance for us to reassure ourselves. I think power is growing in silence. ?

  Have a relaxing day with out any pressure in your mind! Hug. ♡

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you for your kind words.
   Yes i totally agree, i think winter really should be a time for some kind of “hibernating” when we take it more easy…and then in the spring we wake up again 🙂 I think i kind of work like that…beacuse i always feel so much less energy in the winters, and then in the spring it is like an explosion inside of me. Im happy that more people seem to work this way.

   “I think power is growing in silence”….i liked that! 🙂
   Thank you ♥

   Reply
 14. B

  Jag tror att du gör rätt som bara accepterar att du inte har någon inspiration just nu. Du fick en svår chock och ibland tar det tid att hämta sig från saker 🙂 Men är man snäll mot sig själv och tillåter sig att inte prestera utan bara vila och finnas till så läker man ihop fortare 🙂 Och annars kan du ju faktiskt söka samtalshjälp för att prata med ett proffs om händelsen så kanske du kan komma över den helt 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det känns mycket lättare att bara följa med istället för att försöka tvinga fram något. Det är nog så mycket som påverkar. Branden, kylan, mörkret och alla måsten som lagts på hög. Men jag ska försöka vara snäll mot mig själv, som du skriver. Då går det nog fortare att man “kommer på benen” igen 🙂
   Tack ♥ Kram

   Reply
 15. Birgitta

  Håller helt med dig om skogens rekreationskraft. Det är så befriande att gå ut i skogen och bara prata med träden, ge och få en kram, skrika ut sin frustration och njuta av stillheten och den enorma kraft som finns i alla träd. Att du dessutom dokumentera och delar dina fina bilder med oss är ju underbart. Fortsätt att kurera dig själv och hoppas allt går bra med din mammas renovering också. Kram från en av dina läsare???

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad fint du skriver om skogens rekreationskraft. Håller med dig i vartenda ord ♥ Och tack för dina fina ord. Kramar

   Reply
 16. Linda Johansson

  Tack fina du för att du delar med dig av dina tankar, ditt liv och fantastiska fotografier med mycket känsla. Du är en stor inspirationskälla! Varma kramar till dig <3

  Reply
 17. Jonna Post author

  Fina ord om hur naturen påverkar oss. Kan inget annat än att hålla med ♥
  Och det kändes lite lättsammare efter jag läst hur du ser på det den här tiden på året. Kloka tankar. Jag håller med även där.
  Tack för dina ord! Kram ♥

  Reply
 18. Annette

  Här lyser månen och snön ligger på marken och vi har 8minusgrader.
  Då känns det bra att sitta med en kopp te i soffan 🙂
  Kram på dig Jonna 🙂

  Reply
 19. Johanna

  Vill bara säga att jag har känt precis som du på senaste tiden. Men allt går ju upp och ner, vintern borde få vara vilotid…
  Och ljuset är påväg tillbaka:)

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.