En efterlängtad morgon

Tack snälla för all fin respons efter första delen av dokumentären! Så fina ord. Det gör mig så glad att ni tycker om den, och att ni redan längtar efter nästa avsnitt. Jag tänkte passa på att nämna också att under första dagen som den låg ute så hade det blivit ett tekniskt fel vilket gjorde att de sista minuterna försvann och därför bröts den mitt i en mening. Såg att det var många som undrade om det skulle vara så. Det skulle det alltså inte men problemet löste sig senare på kvällen. Tänkte att jag skulle säga det så ni vet om det ni som missade den där sista biten 🙂
Det var några som frågade också när nästa del kommer, och jag vet faktiskt inte det just nu men det dröjer nog inte länge. Meddelar er här såklart när den är ute!

Har fått så otroligt fina mail efter både det stora reportaget i Allehanda och efter dokumentären. Jag höll nästan på att trilla av stolen när jag öppnade mailkorgen igår. Så jag vill bara säga att jag kommer att besvara alla mail så fort jag hinner ♥ Och självklart också era kommentarer! Hade planerat att sitta och jobba lite med det idag men solen skiner här nu och då ska jag passa på att dra på mig arbetsbyxorna och ta röjsågen och gå ut och röja lite sly på markerna. Det är lite kvar att göra så det hade varit skönt att få det klart.

Det har varit några händelserika dagar här samtidigt som jag haft besök av några vänner i nästan tre dagar. Så igår kände jag mig helt borta i huvudet haha. “Vart var jag någonstans?

Så jag drog igång en storstädning och skakade mattor under stjärnorna. Hämtade in ved, gjorde upp eld och sedan satte jag mig ner med ett glas svartvinbärssaft och tänkte att det inte är någon idé att öppna datorn och börja jobba nu. För jag såg att en vacker morgon nog väntade om några timmar så jag gick och la mig, och klev upp i gryningen.
092601

Efter att det regnat nästan konstant i snart två veckor kom äntligen den där morgonen jag väntade på. Det var frost, dimma och ett mjukt ljus när solen steg ovanför granarna. Och luften kändes alldeles ny. Den här morgonen var helt fantastisk. Precis vad jag behövde nu!
092607

Gräset var täckt av nattens frost.
092602092605092603

Jag gick in i skogen och betraktade solljuset som strilades mellan träden. Det är något av det vackraste jag vet. Man kan se hur de rör sig i takt med att solen stiger.
092604
092608
092606

092609

 

 

56 Kommentarer på “En efterlängtad morgon

 1. Erika

  Dimma en höstdag då solen letar sig in är så trolskt precis som dina bilder. Åhh så talande underbart vackra bilder. Det kan knappast bli finare än så. Frost tillsammans med dimma är lika trolskt och vackert, nästan så man är beredd på älvor skall dansa tillsammans i allt det vackra.

  Önskar dig en solig och fin helg.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Erika, vad fint ♥ Glad att du gillade bilderna. Och jag håller med, frost och dimma är verkligen magiskt!
   Kram

   Reply
 2. made by mary

  Men Jonna vad fina bilder, gud jag får tårar i ögonen..jo men faktiskt. Du vet väl redan vid de här laget att jag längtar så fruktansvärt mkt ut på landet, så jag knarkar din blogg som ett substitut så länge. Det är så fantastiskt att liksom få leva det lite genom din blogg. Får vissa är det kanske helt enkelt vackra naturbilder, men för mig är det så mkt mer. Det är hopp och drömmar om ett liv nära naturen långt ute på landet. Tack för att du genom dina fantastiska bilder ger näring till min själ! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åååhh fina du!! Dina vackra ord ger mig ett stort leende på läpparna. Du skriver alltid så fint!! ♥ Är jätteglad att du tycker om bloggen och mina bilder och att det kan fungera lite som ett substitut så länge tills du själv bor ute på landet!!
   Tack för alla jättevackra ord. KRAM ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack!! Glad att du gillar dom 🙂 Jajamen jag är redo för supermånen!! Hoppas, hoppas att det är klart på himlen då 🙂
   Kram ♥

   Reply
 3. Skogsmusen

  Du är en sådan ängel Jonna. Är inte ett dugg förvånad att du berör så många människor, att din mail översvämmas. Jag har varit så jäkla nära att maila dig de här dagarna för att tala om för dig hur jäkla bra du är. Men tänkte att du har fullt upp ändå, och vill inte besvära dig mer med datauppgifter, så du kan få vara mer ute och syssla med det du älskar! Du är en symbol för en nytt och eftertraktat livsstil och tankesätt. Jag håller med dig om så mycket och det är så skönt att få kika in här och ta del av och inspireras av det du förmedlar. Jag vill bo i naturen, vill ha skog och framförallt berg, älskar dramatiska landskap. Jag vill ha ett mysig hus på landet… osv!! Men jag är så förvirrad och kluven, alltså både arg och ledsen, för jag har så svårt att veta “vad jag ska bli när jag blir stor”… Här på din blogg blir jag tröstad och pushad att följa mitt hjärta, jag måste lära mig att lyssna inåt. Jag vet att jag kan det, eller vill, men på nått sätt är det något som hindrar det. Kanske för att samhället trycker på med dessa normer. Jag är så emot det, men vad annars ska jag göra, och vara?
  Hur som helst… jag är bara så glad för din framgång (med att vara så ärlig och äkta med din innersta passion) och att vi får ta del av den!
  Jättevackra bilder! Måste vara underbart att få omgivas av det vackra 🙂
  Kram <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men fina, fina du….vad vackert skrivet! Blir alldeles rörd av dina ord. Det värmer så otroligt mycket att få höra detta.
   Och jag känner också igen mig mycket i dina tankar och känslor. Det är verkligen inte lätt idag att höra sitt hjärtas röst när det finns så mycket krav och press från samhället. Men det verkar ju som du är fullt medveten om det och bara det är ju ett enormt stort steg.

   Önskar dig all lycka till ♥ Och tusen tack igen för dina vackra ord som gick rakt in i hjärtat.
   Kramar ♥

   Reply
 4. Magnus

  Dom där tidiga, stilla, timmarna på morgonen är underbara! Tyvärr är det ju väldigt sällan jag har en möjlighet att uppleva dom pga mina arbetstider, men de tillfällen jag kan då njuter jag verkligen.
  Tack för fantastiskt vackra bilder ännu en gång!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad synd att du missar dom på grund av arbetstider. När är det du jobbar ungefär? Du brukar ju skriva väldigt sent på natten, är det då du kommer hem från jobbet?
   Stor kram! ♥ Och tack!

   Reply
   • Magnus

    Ja, jag brukar oftast skriva kommentarerna när jag har kommit hem. Jobbar eftermiddag/kväll så att kika in här hos dig och kommentera brukar vara det sista jag gör innan jag kryper ner under täcket. Är en trevlig avslutning på “dagen”! 🙂

    Reply
 5. Lisa

  Dör lite och väcks till liv igen efter att få ta del av dina bilder. Kan nästan känna lukten av dimmig morgon och frost, minns när jag var yngre och vaknade på landet hos mamma och pappa… att jag inte uppskattade det mer!! Sitter nu i en etta i stan och pluggar psykologi medan hjärtat och själen drar mig mot landet, luften och livet. Det är svårt när man vill ha båda delarna… När en del vill bli klar med utbildning, skaffa jobb och trampa i ekorrhjulet med alla andra, och den andra delen helst av allt vill bosätta sig i ett hus mitt i naturen, andas och få ro. Livnär mig på att jag når dit också en dag, att jag säkert kan göra både och.. balans.

  Tack för att du delar så fina bilder och ditt liv med oss! Det är rofyllt för en virrande själ.
  Hoppas du mår bra och att du får en fantastisk lördag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för dina vackra ord och för din ärliga kommentar. Känner så himla mycket igen mig i dig. Jag har själv varit i precis samma situation. Är helt säker på att du kommer nå dit du längtar ♥
   Tack igen !! Hoppas du hade en jättefin lördag också! Kram

   Reply
 6. Bella

  Sjukt fina bilder! Men jag njuter ännu mer av solen och värmen här på Öland när jag ser att det är frost hemma i Västernorrland. Burr!

  Reply
 7. Lina

  Alltså det finns inga bilder i hela världen som berör mig så som dina ? du är så otroligt skicklig, är du självlärd när det gäller fotandet? Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   VA?! 🙂 men gud så fint sagt. Jag blir tokglad! TACK!
   Ja jag är helt självlärd. Jag brukar tänka så, att man kan lära sig nästan allt själv 🙂
   Kram ♥

   Reply
 8. Annette

  Vackra höstbilder Jonna. Otroligt hur mycket det skiljer på hur långt hösten kommit. Delar min tid mellan Sundsvall och östra delen av Jämtland och tycker inte att det är så långt upp till dig, ett Norrländskt stenkast, men det ändå skiljer det en hel del. Norrland är fantastiskt.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Annette! Ja just under hösten och våren så syns det så himla tydligt att det skiljer extremt mycket på ganska korta avstånd. Bara när jag åker till Sollefteå som ligger 6 mil härifrån så upplever jag enorm skillnad. Här är löven redan mycket gulare än där och på våren ligger de alltid före oss.
   Kram ♥

   Reply
 9. Sonja

  Hej Jonna,
  har hittat din blogg just imorse! Det var Attilio (Sandra) som tipsade 🙂
  Jag älskar dina bilder eftersom jag älskar Sverige och jag kan direkt känna och lukta luften, skogen, sjöarna och dimman etc. som om jag vore där. Som sagt, jag älskar Sverige och har bott där i 10 år och har varit på semestern där sen 80-talet (kommer från Tyskland ursprungligen). Just nu bor jag dock i Tyskland igen pga vissa omstände men längtar så sjukt till Sverige! Varje gång jag ser en sån ‘typisk’ Sverigebild, så längtar jag. Sverige känns mer som mitt hemland…och jag kommer att flytta tillbaks så fort jag kan!
  Men jag vill också säga att jag är lite som du, eller som du skrev i ett inlägg om dig: jag gillar att var ensam, att vara själv. Visst vill jag har sällskap då och då och jag är inte alls osocialt, men kan njuta av att vara ensam eller självsam. Därför tycker jag oxo om Sverige, då kan man vara helt själv ute i naturen om man vill! Här är det bara begränsat möjligt.

  Vill också säga att jag tycker att det är extremt modigt av dig att flyttar från en storstad med typiskt studentliv etc., då du är så pass ung, och lever där uppe helt själv! Det är alldeles för många som inte följer sin instinkt eller dröm och är konsekvent! Även efter alla svårigheter sim kylan t.ex. brrr 🙂
  Och sen gillar jag dina armband och ringar, när kommer det nåt i webshopen??
  Ha det gott! /Sonja

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Sonja!! Glad att du hittade hit! Så snällt av Sandra att länka hit. Älskar hennes blogg.
   Glad att du känner igen dig i mycket! Tack för dina fina ord.

   Och kul att du gillar mina smycken. Det kommer nog inte ut några smycken på ett bra tag. Jag la ner businessen med smyckena i maj månad, därför att jag inte hann med att satsa på allt samtidigt. Så just nu är smyckena mer en rolig sidogrej och inget jag säljer.

   Men tack ändå, det värmer att du tycker om dom ♥ Kram

   Reply
 10. Nicklas

  Vackra och magiska höstbilder! Underbart med sådana här höstdagar det blir på något sätt så lätt att andas i den friska lite kyliga luften som blir så här års! Ha en fortsatt fin dag du fina älva och skogshuggar tjej:) Kram <3

  Reply
 11. Evelina - Evelinas Ekologiska

  Men åh, wow! Frost <3 Så otroligt vackert!
  Jag och Fredrik och hunden var ute i skogen hela dagen igår. Det var sol, vi drack kokkaffe och hittade kantareller..Helt ljuvligt! Sitter och redigerar bilder från gårdagen just nu 🙂 Hösten är min absolut bästa fotoårstid 😀
  Såg första delen av dokumentären och ser fram emot nästa avsnitt. Så intressant och inspirerande!
  Önskar dig en fortsatt fin helg <3

  /Evelina – Evelinas Ekologiska
  http://evelinasekologiska.femina.se/

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ååh vad mysigt det lät!! Kantareller och kokkaffe! Ska kolla in på din blogg och se om bilderna kommit upp 🙂
   Glad att du gillade dokumentären också!!: )
   Ha en fortsatt fin helg du med fina Evelina! ♥

   Reply
 12. Stina

  Frost är underbart. <3
  Något jag saknar mycket härute på den amerikanska prärien där vi sällan får mycket snö är just rimfrost! Jag minns alla smällkalla vinterdagar hemma i norrland då rimfrosten virat sig runt björkarna och det var så sagolikt vackert. <3
  Hoppas du får njuta i helgen och se till att ta ledigt från mejl och annat! 🙂
  Kram från Colorado

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja jag förstår att du saknar rimfrosten!! Älskar när det blir rimfrost på träden här 🙂 De lyser upp så vackert och ser ut som i en sagovärld.
   Men måste vara skönt med lite varmare klimat också 🙂
   Kram! ♥

   Reply
 13. Johan

  När jag såg att vädret förändrades till det bättre så tänkte jag att “Nu har nog Jonna fullt upp där ute.” Smått fascinerande att dina bilder satt sådana spår att man förknippar många av naturens skepnader med dig. Solens strålar genom dimman, stjärnklara nätter, norrsken, spegelblanka sjöar m.m. m.m. Kanske kan man i fortsättningen även glädjas åt frosten på mornarna. Saker blir mer självklara att uppskatta då någon givit dem en själ. Liv kan finnas i mer än det som har hjärtan som slår. Det har du sannerligen lyckats bevisa.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men åh vad roligt att du tänkte så! precis som natten när det var norrsken också 🙂
   Vad fint du skriver. Så vackra tankar!! ♥
   Kramar

   Reply
 14. Marie Eriksson

  Hej Jonna!
  Instagram….slökollade lite på sök/personer och BAM!!!!! Där va du! Vilken lycka att jag hittade till dig,din blogg och dina FOTON!!!!!
  OMG! Vilken “käftsmäll” lite grovt uttryckt…men det är mycket sällan jag hittar ett sånt djup och själ i något man ser på internet! Du ligger som bokmärke på min mobil och du kommer löggad till som favorit på min stationära osv….
  Jag har mycket trevlig läsning och många bilder att kolla på…innan jag kommer ikapp i din blogg.
  Det kommer att bli mig ett sant nöje!
  Unga tös! Du kommer sätta avtryck för framtiden!
  Wow!!!!
  Kramar och all lycka till nu och genom heela livet❤
  Marie.

  Reply
 15. Lars andersson

  Hej Jonna, tack för dina underbara bilder och blogginlägg. Såg att en annan duktig bloggare och fotograf (ungefär i samma ålder som du och med samma ljusa hår 🙂 ) nämnde dig på Facebook och länkade till TV-programmet med dig. Jag citerar :

  “”Elin Mjölkbonden Svärdh
  September 25
  Någon frågade om jag vet vem Jonna Jinton är? Jag beundrar henne och tror vi har samma känsla för skog, mark och livet. ? “”

  https://www.facebook.com/Elin-Mj%C3%B6lkbonden-Sv%C3%A4rdh-1406392716248092/timeline/

  http://elinsvardh.se/

  Du kanske kände till henne innan?

  Lycka till i fortsättningen med blogg, bilder och livet.

  Reply
 16. Ida

  Du fångar hösten på ett så fint sätt, precis så som hösten är och känns. Så äkta!:)
  Har en fråga som ja kom o tänka på när ja satt och läste dina senaste inlägg. Om inte ni hade haft gården i Grundtjärn och du inte haft möjlighet att flytta dit, vad tror du att du hade gjort nu isåfall och var hade du bott? närmre Göteborg eller tror du att du hade letat dig uppåt ändå?
  Kram Ida

  Reply
 17. Jos

  Försökte mig på innan den första frosten riktigt hade kommit inspirerad av Jonna bege mig ut i skogen norr om Vilhelmina och fotografera. Det blev en övernattning i ett fjälltält och när jag sov som allra bäst under vargtimmarna brakade det till utanför. Någon stod utanför och frustade. Yrvaken tänkte jag på Appojauremorden.

  Rädd minst sagt drog jag försiktigt upp dragkedjan så jag kunde se ut, – jaha bara en älg… Därpå blev jag riktigt livrädd att den skulle trampa igenom tältduken. Pulsen for upp i 190. Hade tydligen råkat tälta mitt på älgstigen ned till den närbelägna sjön. Är nog ändå en smula harigare än Jonna.

  Reply
 18. Emilia

  Åh dessa frostmornar : du fångade den verkligen 🙂 underbart! Jag såg också dokumentären och den gav mycket: framför allt perspektiv på hur olika liv kan levas. Och din ärlighet är skön att lyssna till.

  Reply
 19. Ellen

  Hejhej! Så fina bilder! Att du har frost redan! Det är ju himla vackert men här kan det få vara varmt ett litet tag till tycker jag… Såg också dokumentären och den var ju för himla mysig! Jag är så imponerad över din flytt. Och lite avundsjuk också, fast på ett positivt sätt 🙂
  Kramar

  Reply
 20. Jimmy

  Alltså, dina bilder blir bara bättre och bättre. Dessutom har du nu ett sånt självklart, anspråkslöst men ändå förtröstansfullt tonfall i bloggtexten att det kan få vem som helst att vilja flytta ut på landet. Jag kan bara hålla med. Livet i skogen är fylld av vardagsnära magi och stunder av svindlande salighet. Kanske är jag påverkad av att min gård byggdes av frikyrkofolk på 1800-talet, eller? 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.