En liten sorg

Jag vill verkligen inte klaga och sura över vädret. Men, det gör bara så ont i mig att maj och juni försvunnit, som är årets bästa tider då jag brukar vara som mest produktiv och ta det bästa fotona och filmerna. Tiden då jag får som mest inspiration och jag ägnar dag och natt ute i naturen för att fånga det magiska.

Juni är tiden då allt är i sin allra vackraste, mest fulländade form och ljuset är något alldeles speciellt. Midnattsljus och dimmor. Blomsterängar och stilla nätter med tusen fåglar som sjunger i skogarna.

Nu är det så kallt att knappt maskrosorna vill slå ut. Jag går med långkalsonger och tjocktröja, och måste elda minst två gånger varje dag för att hålla huset varmt. Jag bär in lika mycket ved varje dag som jag gör en oktoberdag.
6 grader och kalla, kraftiga vindar. Åh…jag måste bara vara ärlig. Jag känner en enorm sorg över detta. En sorg över att tiden jag älskar mest försvinner bort. Jag hoppas varje dag att det ska bli en fin dag eller kväll så att jag ska kunna skapa. Jobba. Filma. Fota. Mitt huvud och hjärta sprängs av idéer och visioner som jag inte kan förverkliga på grund av blåsten och kylan. Ja, jag är så beroende av vädret. Eller…kanske ska jag säga känslan. Jag är beroende av känslan för att skapa. Det är som två olika världar. Två olika dimensioner. En kylig, blåsig mulen kväll mot en stilla, solig, tyst kväll. Det går inte att skapa eller känna samma känsla. Inte ens när jag försöker. Det blir inte äkta.

Jag tittade på det här klippet från förra våren. Vilken lycka. En stilla sjö, solljus, värme, barfota på grusvägen. Myggor som dansar i kvällssolen och fåglarnas sång. Jag hade gjort vad som helst för att bara få lite av detta.
Nu är vi halvvägs in i juni och jag kommer inte ge upp hoppet om en magisk tid.

061501

Lite nostalgibilder från förra juni.
061502061504

36 Kommentarer på “En liten sorg

 1. leif

  Misströsta inte sommaren kommer och varar långt in i hösten Själv tog jag på mig våtdräkten och cyklade till badet och simmade 1000meter i småregnet kl 6 imorse.
  Det är bara att grotta på och drömma vidare om sommar och sol

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag önskar jag kunde ta det så lätt! Men det är svårt att förklara när vädret och naturen och “känslan” i omgivningen är så viktig för mig i mitt arbete. Har så mycket jag vill göra, så många idéer som inte kan förverkligas om det t.ex är jättekallt, blåser eller regnar. Så det gör mig lite ledsen.
   Men jag fortsätter hoppas på bättre väder! ♥

   Reply
 2. Magnus

  Här skiner visserligen solen från en blå himmel, men den där tröttsamma vinden är fortfarande kvar. Och under natten regnade det, igen. Nä, den här våren och försommaren har varit tämligen bedrövliga vädermässigt. Bara att hålla alla tummar man kan för att det snart blir bättring och vi får en fin sommar i alla fall.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja här sken solen lite idag också, men luften är kall och det blåser. Verkar vara såhär nästan överallt?
   Kram ♥

   Reply
 3. Rasmus

  Jag håller med! Jag måste varje dag ösa förbannelser över vädergudarna..
  Fick springa in just nu då regn blåst och kyla tvingade mig avbryta nys påbörjad gräsklippning – iförd vintermundering. Så är det hela tiden. Man går ut och påbörjar något och sen måste man hastigt söka sig inomhus. I samma ögonblick man är inne och fått av sig blöta kläder skinnar solen igen och man luras att försöka igen.
  Men jag tror på juli! ::)

  Reply
  • Rasmus

   …Och ett helt sjukt tips: Med hörselkåpor på hör man inte blåsten – blåsten som gör att man blir helt tom i huvudet.

   Reply
   • Jonna Post author

    Åhh tack för tipset!!! Ja den där blåsten håller på att dåna sönder mitt huvud snart 🙂

    Reply
 4. Stu

  Yea something the same here, still lighting the fire in evenings and got my wooly hat on! we’ve got about 12c by day but the wind-chill is nasty. There can still be nice light, but like you say the feeling is not the same and creative work is affected by the ‘vibe’ around us. Ha en trevlig week 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow yaa you totally get what I mean! I think people that do creative stuff….like photography and so, are more sensitive for the weather and the “vibe” that you mentioned 🙂
   Ya here the wind are so cold and strong. Even if there is sun in the day its still so windy!!
   Ahh i hope we get warmer soon 🙂 ♥

   Reply
 5. Emma

  Jag förstår lite vad du känner. I fjol hade vi ingen vår alls. Vi hade en otroligt stormig och våt vinter (20 m höga vågor, städer fullkomligt översvämmade upp till midjan och jorden så kompakterad av vatten att bönderna inte kunde bruka den). När vårblommorna väl började våga sig fram slog vinden till och slet sönder och kylde ner allt. Våra vanligtvis vackra blommande diken var helt tomma, bortsett från lera och vatten. Det kom inga vårlökar alls. Det var den sorgligaste våren jag någonsin har varit med om. När det äntligen kom lite färg på senvåren/försommaren var det enda som hade överlevt GULT. Det måste vara något med tåliga blommor och buskar som gör att de är gula och att bräckliga sommarblommor är pastellfärgade. Det var den enda färg vi såg hela “våren”. När högsommaren väl kom var jag så fruktansvärt trött på gult och det är ändå vanligtvis en färg jag gillar i naturen.

  Men jag ska inte klaga för mycket, så här 300 mil söder om Grundtjärn är vintern många månader kortare och mycket ljusare.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det lät verkligen som en trist vår!
   Men jag tycker faktiskt det är okej att klaga på vädret. Det verkar vara en sådan där grej att man ska se det positivt hela tiden och inte få klaga. Men vi i norden har så lite tid på oss att njuta av värmen, även om vi bor i skåne eller norrland. Så just våren och sommaren är ju så viktiga för oss. Kanske inte för alla, men jag tror vissa behöver den här vårkänslan, med färger, solljus och stilla kvällar…det betyder så mycket!! När man inte får det så känns det så tomt på något vis.
   Så jag förstår dig precis! ♥

   Reply
 6. B

  Jag bor också i Västernorrland så jag vet precis vad du menar! Har fortfarande täckjacka i mitten av juni! Jag känner liknande som dig, dock hade jag 100 idéer till trädgården (istället för foto som du har ) men inget växer för det är kallt 🙁 vi får hålla tummarna för att det vänder 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jaa det är så himla synd med allt trädgårdsarbete som inte blir av heller. Förstår hur du känner!!
   Ja vi får hålla tummarna ♥ 🙂

   Reply
 7. Henry

  Yeah, we wont give up the hope!!! I realy can understand you!!
  Im was here near Svenstavik: Max day temp 5 grados, rain and storm!
  And this since days. What a difference to the last years!
  Im happy, that I have packed my complett winter-outfit!!!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ya that is really cold!! Good you have your winter-outfit! I go out with my winterjacket right now too.
   Brrrr 🙂

   Reply
 8. Skorpan

  Men så här är det i Norrland, vädret har format generationer av tålamodsprövningar, här lever vi med vädrets växlingar och det är liksom en del av tjusningen:)

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är härligt att du ser det så positivt! 😀 Men norrlänningarna här säger att det är den kallaste vår och försommar de kan minnas. Jag älskar väderväxlingar…men då får det gärna växla också, inte bara regn och blåst i snart två månader 🙂
   Önskar jag kunde se de så positivt som dig. Men då jag känner att det drabbar kreativiteten som jag är så beroende av för att jobba så blir jag lätt deppig. Vintrarna är så långa, så somrarna, värme, sol och juninätterna är för mig såååååå viktiga.
   Men jag håller tummarna att det blir bättre snart! ♥ Det tror jag!
   Kram

   Reply
 9. ~M~

  Förstår dig. Känns nog lite liknande här. Som om det inte riktigt blir nån sommar. mer som vår hela tiden. Blåsigt och kyligt.
  I maj hade vi nån vecka väldigt varmt, somrigt, men sen vände det.
  vi ska hoppas värmen kommer snart och att den sen varar länge.
  Så vacker vårfilmen du gjort!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det verkar ha varit lite liknande väder i hela Sverige. Vi får hålla tummarna nu att det vänder.
   Och tack, glad att du gillar vårfilmen ♥

   Reply
 10. F

  Ja, nu börjar vi bli less på detta eviga blåsande… Men Jonna, visst är det här ändå lite av charmen med naturen och vädret, man vet aldrig vad det kan bjuda på, inte vad man kan förvänta sig hur det ska vara en junimånad. En blåsig start på sommaren som i år är inte första gången och inte heller den sista, men visst blir man less! Men håll ut! Jag känner på mig att det vänder och slutar blåser om 3 dagar! Sen kommer sommaren bli helt underbar här i Ångermanland!
  Mvh

  Reply
 11. Arne

  Vilken skön stämning det där ger. Du har rätt i det där om känslan och stämningen. Hur skall man kunna skapa utan känsla? Det är den som ger inspirationen, det djupare innehållet i det man gör. Jag förstår så väl vad du menar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad glad jag blir att du förstår vad jag menar! Ja känslan är jätteviktig! Den kan man inte tvinga fram.

   Reply
 12. Eivor Andersson

  Visst har våren o försommaren varit kass o kall men tror du inte det som återstår ända fram till oktober kommer att bli helt makalöst, hoppas verkligen det så att man kan njuta av tidiga mornar och jumma kvällar. Allt gott till dej ???

  Reply
 13. John

  Bakom berget här hemma ligger det snö kvar! I mitten av Juni.. Och björklöven har inte ens börjat slå ut. Här nere i byn är löven bara halvt utslagna. (Västerbottens inland.) I förrgår natt var det -2 grader.
  Märkligt väder är det allt.

  Reply
 14. Helena

  Om det är en tröst så är vädret kallt och blåsigt i störra delen av Europa. Här i södra England har vi +7 på morgonen, det blåser, är grått. Under dagen går det upp lite tom till +20 men det blåser…. Så jag att det blåser!? Det här varit väldigt kyligt. Lite sol. Inga fjärilar. ? Tom i Milano ösregnar det. Fast det är varmare naturligtvis. Hoppas det blir lite bättre snart.

  Reply
 15. Henrik

  Vist vår och sommar är fantastiskt när det är lugnt, stilla, ljust och varmt men du skulle kunna göra något fantastiskt av det grå, blåsiga, regniga, svalare som är och har varit nu också det finns ju något fantastiskt livgivande i det också, droppar som faller från löv, osv… Finns ju mäktiga känslor i ett oväder, eller ett stilla regn om man vill se dem ^^

  MVH

  Henrik

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.