En mardröm

Senaste dygnen har varit så fruktansvärda. Jag har aldrig känt mig så rädd, otrygg och maktlös någonsin. Och så arg och ledsen på att det får gå till såhär. Att en enda människa kan få förstöra så mycket och bete sig så fruktansvärt vidrigt och hotfullt, och försätta så många andra i rädsla.

Jag trodde aldrig att jag skulle berätta om det här på bloggen. I många år har jag undvikit att göra det, eftersom jag varit rädd att det skulle bli värre då. Att han skulle bli arg och bli ännu mer oberäknelig. Men nu är skadan redan skedd, eftersom han igår var inne på förhör hos polisen, och nu är på fri fot igen. Så det spelar liksom ingen roll.

I 6 års tid har en man i perioder kontaktat och sökt upp mig mot min vilja. Det började som en ganska oskyldig grej. Jag trodde han var en helt vanlig kille som var intresserad och helt enkelt inte gav sig. Han mailade, smsade, och kom och knackade på och gick runt i byn där jag bor.
Han bor egentligen i Stockholm men har en lägenhet i Näsåker (3 mil från mig) så därför kom han hit rätt ofta, speciellt under sommaren.
Jag var tydlig redan från början med att jag inte var intresserad.

Men tänk om jag vetat då, vilket helvete vi skulle behöva utstå i framtiden. Att det bara skulle bli värre och värre för varje år som gick.
Att han under perioder skulle bli besatt av mig, maila 100 mail på några dagar, hota om att komma och våldta mig och kalla mig för sin fru, som ska bära hans barn.

Det började i fredagskväll, i samma veva som jag kom hem efter min resa till fjällen. Ett första mail från mannen plingade till i mobilen.
Det riktigt knöt sig i magen av obehag.
Min första tanke var “Åh nej, bara det inte börjar nu igen

Som jag sa så går det i perioder. Det är nog någon form av psykoser.
Han kan vara helt lugnt i flera månader, upp emot ett år. Sen kan det plötsligt börja, och för varje år som gått så har dessa “perioder/psykoser” blivit allt mer jobbiga, intensiva och hotfulla.
När det är som värst, som denna gången, så vänds hela vårt liv upp och ned. Vi vågar inte bo kvar hemma, vi kan inte jobba, vi kan inte sova och lever i konstant rädsla och oro.

Förra året gjorde jag en första polisanmälan, och jag hoppades såklart att det skulle bli bättre efter det.
Men den här gången blev det värre än någonsin.

På söndag natt förstod jag att han var på väg hit från Stockholm. Han skickade bilder från bilen när han röker på, och kör 150 km/h.
Då började det bli riktigt jobbigt. Våra hjärnor gick på högvarv för att kunna tolka det han skrev och kunna vara förberedda.
Det var otroligt enerverande, att hela tiden höra plingen i mail-inkorgen och hela tiden behöva utsättas för hans vidriga mail och bilder, och samtidigt veta att han kommer närmare och närmare för varje timme som går.

Den natten lämnade vi vårt hem och förflyttade oss till en annan bostad här i byn. Jag gjorde en ny polisanmälan och förklarade att den här mannen troligen är på väg hit.

På tisdag kom han till byn första gången. Han stod parkerad ca 100 meter från vårt hus, och skrev i ett mail “Hemma nu älskling“.
Jag kände både en skräck och en lättnad. Nu kunde jag ringa polisen och meddela att han är här så han kan plockas upp och tas in.

Jag vill understryka att jag är otroligt tacksam för alla poliser som varit inblandade de här senaste dagarna. Det har betytt otroligt mycket att de kommit hit när jag ringt. Problemet är att rättsväsendet i Sverige är käpprätt åt helvete vilket innebar att när polisen sen kom så satt jag och Johan i ca 3 timmars förhör och utfrågning innan de kunde åka och plocka upp honom, och då var han såklart redan borta.

En lättnad att han var borta såklart, samtidigt som jag förstod att det inte var över.

Jag skulle på landsbygdskonferensen i Örnsköldsvik nästa morgon, och intervjuas om ämnet kreativitet. Något jag verkligen sett fram emot.
In i det sista ville jag se till att ändå åka dit. En psykstörd man skulle inte få förstöra mer än vad han redan gjort.
Men på tisdag natt satt jag och Johan i en bil med Nanook, för rädda för att vara hemma i Grundtjärn. Jag hade inte ens vågat åka hem och hämta några kläder att ha på mig.
Och obeskrivligt trött efter ingen som helst sömn på tre dygn, skrev jag ett mail och förklarade som det var och ställde in min medverkan på konferensen.

Sen bestämde vi oss för att ändå åka tillbaks till Grundtjärn (fast till det andra boendet som vi var i för tillfället). Men den natten var den värsta.
Vi sov inte en blund. Jag låg ständigt och uppdaterade min mail-inkorg för att försöka tyda tecken på var han var och vad han gjorde.
Så fort man hörde ett litet ljud rusade hjärtat av adrenalin.

Bland det sista han skickade till mig den natten var ett kort filmklipp. Det var helt kolsvart. Man hör bara hans fotsteg i gruset.
Det kändes som en skräckfilm. Och jag nästan bad till gud att Nanook inte skulle behöva gå ut och kissa den natten.
Att han befann sig någonstans i närheten, ute i mörkret, det kände vi båda på oss.

Mycket riktigt hade han befunnit sig i byn under natten och morgonen. På förmiddagen när vi skulle åka ut för att rasta Nanook, såg vi kläder och andra saker från honom utspridda på olika ställen längs vägen i byn.
Det kändes otäckt, så vi vände tillbaks.

Sen ser vi han komma ut från uppfarten till vårt hus. Skräckslagen ringer jag till 112 och har en otrolig tur att en polisbil befinner sig i närheten. I väntan på polisen står han bara där, utanför vårt hus.
Ena stunden klär han av sig helt naken, för att i nästa stund klä på sig allt igen. Det kändes otäckt att se, på flera olika sätt.

Jag förstår ju att något är väldigt fel. Att han är en fara både för sig själv och andra. Att han behöver vård.
Polisen kommer och plockar upp honom, och en otrolig lättnad sprider sig i kroppen. En kort stund…

Antagligen hade han spenderat några timmar under natten och morgonen hemma på vår gård. Vandaliserat min ateljé…
Min vackra ateljé…

Gjort sönder tre av mina stora målningar. Eldat på min signatur och förstört en stor ram. Han hade även blandat ihop och förstört mina mineralfärger som jag ägnat mycket tid och möda åt att göra. Kastat ut saker ur ateljén och slagit sönder en ljuslykta som jag fått av en underbar följare.

Det gjorde så ont i hjärtat. Jag ville både gråta och skrika.
Det här var min kreativa plats.
Som om det inte räckte med all rädsla och oro han försatt oss i.

Tre timmar efter att han kommit in till polisen så släpptes han på fri fot igen. Dock med ett kontaktförbud, vilket var en liten lättnad i kaoset.

Men då kom nästa fas. Att vara rädd för att han nu blivit förargad.
Att han ville hämnas. Vi hade ju ingen aning om vad han var kapabel till. Det enda vi visste var att han ville åt mig. På vilket sätt visste vi inte.
Men nu, var det förvärrat nu?

Jag kände hur jag bara ville bryta ihop. Så många dagar hade gått nu…och det kändes som det bara blev värre och värre. Som en mardröm som aldrig tar slut.

Och det har verkligen gett mig perspektiv. Mina tankar har gått till alla som är eller har varit med om förföljelse och stalking. Som inte “bara” levt i rädsla i några dygn, utan i flera veckor, månader eller år.
De som får sina liv förstörda.

För en sak är säker, att leva i rädsla infekterar allt i ens liv. Det tar upp allt utrymme och lämnar inget kvar åt glädje eller kreativitet.
Man befinner sig som i en dimma och allt fokus går till att vara uppmärksam och beredd.

Och eftersom rättsväsendet ser ut som det gör idag, så behöver något riktigt allvarligt hända för att man verkligen ska kunna få den hjälp man vill ha snabbt.
Att jobba förebyggande finns det inte resurser till. Och känslor spelar ingen roll i sådana här situationer. Min rädsla och mina tolkningar av vad han är på väg att göra kan inte göras något åt förrän det redan har hänt.
Det måste finnas bevis innan.
Kanske hade min ateljé och mina målningar i alla fall klarat sig om han hade plockats upp den kvällen istället för att tiden skulle läggas på att jag och Johan skulle förhöras…

Vi är så trötta. Så trötta.
Vi längtar efter vårt hem och vår vardag. Vår frihet.

Jag vet att det kommer ordna sig, tillslut. Snart är förhoppningsvis hans psykos slut, och allt kan återgå till det normala. Frågan är bara hur mycket mer av vår tid, vår glädje och vårt liv vi måste betala med innan dess. Eller någon annans…

En människa i det tillståndet är farlig för sig själv och andra.
Men skulle jag så mycket som nämna hans namn så åker jag dit för förtal.
Och egentligen, vill jag han inget illa. Jag vill bara få tillbaks min frihet.
Och att samhället tog sitt ansvar.
För vår skull, för hans skull, för allas skull.

Så, ta hand om er där ute ♥
Stor kram till er alla ♥


281 Kommentarer på “En mardröm

 1. Sven

  Hej! Det var mycket synd att få läsa om det som pågår.
  Det finns tyvärr många sjuka personer, och det verkar som om polisens agerande utsätter er för fara, vilket bör ju vara olagligt.
  Om ni vill ta ett semester så är ni välkomna hos oss här i Finland. Min fru är också konstnär och vi har en liten katt, Frida.
  Vi har ett fint hus utanför Helsingfors.

  Varma hälsningar från grannlandet och kämpa på, bara!

  Sven o Maria

  Reply
  • steve cagle

   I’m so sorry to hear about the intrusion into your lives, it has to be terrible.

   Sending you love and support. Hopefully this will end soon.

   Steve

   Reply
   • Christine Kalb

    Dear Jonna,
    It was horrifying, sad and frustrating to read your latest blog. With all my heart and soul I wish it could be resolved in a positive manner for both you and this very ill man. Yes, he is definitely mentally ill and clearly not taking his medications when he stalks you in this frightening manner. One note from a friend of his…Sara…makes it plain to me that this man needs help and supervision. How this affects you and Johan is horribly obvious in your photos and it fills me such sadness for you both. You are so deserving of a gentle, clean, unchallenged life, yet one of your country’s laws is the ‘right to roam’. Now, he broke that law when he entered your studio and did all that damage, so can he not be charged for this? A restraining order will do little to keep him away if he has become so unhinged that he trespasses on your property. You are certainly a courageous woman to share this with everyone but it is a necessary step toward your well-being and safety. The police may not have been able to do more this time but they are now aware of your situation. I will keep you in my thoughts with positivity for the best outcome. Much love to you and Johan.? Stay strong!

    Reply
  • Anonym

   This makes me so mad and sick to my stomach to read Jonna I would love to take care of this problem for you and your husband. I wish and pray for only the best for you and your family and the pets.

   Reply
 2. V

  One thing about bullies, is that if you stay silent, they continue. The best thing to do for safety, is tell the world, be open and honest about it and do not hide it away. They’re already insane. They’re already completely unhinged. Worrying about making them angry, just keeps them in power. Truth is safety. Truth is power. He also doesn’t need your defense. Pray for him if you want, but please don’t make excuses for him. He’s sick and dangerous. This is serious.
  You said he said he would rape you and take you for his wife. That doesn’t sound like a Swedish guy to me. Who is this monster?
  I’m praying for you guys. Much love <3
  …v

  Reply
  • Cule

   He’s not a bully, he’s psychotic and he’s a stalker and yes, Swedish people can be psychotic too you racist prick.

   Reply
  • Cuca@cule.com

   He’s not a bully, he’s psychotic and he’s a stalker and yes, Swedish people can be psychotic too you racist prick.

   Reply
  • Evelina

   Så fruktansvärt det låter! Jag förstår att ni lever i en mardröm! Önskar att jag kunde komma och ta bort all oro och ångest och göra allting bra. Jag har själv levt i en skräck för en man och hämtar mig från sviterna efter det. För ett är sant, mardrömmar går över. Det svåra är att man inte vet när…
   Så snälla, be inte bara “nästan till Gud”, gör det bara. Gud hör bön ❤

   Massor med kramar till er båda ❤

   Reply
  • Cristine Hawatmeh

   That’s correct! don’t make excuses for him. Because people have been too nice to bad people, they take advantage.
   Cristine

   Reply
   • Anonym

    Dear Christine! You said: “don’t make excuses for him. Because people have been too nice to bad people, they take advantage.”
    But this man is a ill, mad one. But a ill man thinks other ways than a health man: he don’t completely aware what he did so we can’t judge him.

    Reply
 3. Maria Gaia Gaspar

  I am appalled… This is unbelievable. I am shaking at the thought, I wish I could give you a big hug ! 🙁
  Please keep us posted…
  Your paintings gave their soul to protect you. Hopefully they provide evidence of the crime and strengthen your case so he gets seriously restrained. It has gone way too far and has went on for way too long.

  We all fought the awful wind turbines together and won, we can surely win this!
  Sending clear positive thoughts your way, please stay as strong as you are. Big hugs to Johan, Nanook and the kitties. All will be well. <3

  Reply
 4. Tree

  I am so very, very sorry this stalking and harassment has been on-going and that it escalated to this awful experience.
  May peace and well-being return to you and your beloveds.

  Reply
 5. Juan Neuman

  Hej! If the police doesn’t help you, then you need a gun to send him to hell. Don’t let the turkeys get you down.

  Reply
  • Sofia

   That is NOT how we solve problems in Sweden no matter how much we hate people (and she doesn’t even hate him even if he might deserve it). It appalling to read how people from some countries seem to believe they have the right to end someone’s life.
   That being said, we should not make excuses for him and what he is doing is absolutely horrible. HORRIBLE.

   Reply
  • Reed Cunningham

   You have to understand that this guy is “pyschotic” meaning meantally ill. Sentencing him to death is not the answer. There are better ways to resolve this issue.

   Reply
 6. Robin Lyn Riebsomer

  Jonna I am so sorry to hear that you and Johann are being terrorized by this man. He may be psychotic or he may be sociopathic. ( I am a licensed mental health counselor). I thank God he does not have a gun! If he were here in the USA, he could have gotten one. Indeed, he is very dangerous. I am glad the police finally got him. I will keep you in my prayers. The wonderful thing about art and nature is that both are very healing. I hope a time comes when you can let your feelings out about this insanity on a canvas. May the beauty of nature surround you and Johann. I pray that your hearts will be healed of this trauma and that your lives will again be filled with peace and joy.

  Reply
 7. Sabrina Hooper

  This hurts my heart so much. I am so sorry all of you are going through this, it makes me so sad you have to deal with this. You’re all so wonderful and you deserve to have your freedom back. Can’t they see how dangerous this person is?? I struggle to wrap my mind around it ? I am sending love and healing your way, you will get through this but please take care of yourself. I hope there is resolution soon for all of you ?

  Reply
 8. Charlotte

  Hej Jonna! Det här är trakasserier och kanske att ta till hjälp av en advokat och få professionell rättslig hjälp annat än polisen kan vara ett bättre alternativ. Jag har tagit en “order” mot en person i Australien och om han är våldsam (våld är inte bara fysiskt utan också känslomässigt och hot är också en form av våld) om han gör nåt vidare får han böta eller åka i fängelse.
  Du har all rätt att bli arg och sätta gränser. Kör jäveln ner i botten och skydda dig och dina kära. Ta hjälp av en advokat om minsta lilla sak händer igen. Även om det bara är ett email!!!
  Kärlek från Charlotte i Australien

  Reply
 9. Rue

  My emotions are running between heartbreak and pure anger right now. To know that your and Johan are going through such horror infuriates me. How dare he come into your village and try to force himself into your life. It’s just unforgivable. And yet, your kind heart just wants him to get help and leave in peace. You are amazingly wonderful. I am sorry that this happened to you both. I hope that you are able to restore peace in your life soon. Know that we hold you close in our hearts and send you healing and protective energy. Much love and hugs. ❤️ Rue

  Reply
 10. Emmie

  Jonna & Johan ❤️??
  Jag känner så för och med er.
  Som psykiatrisjuksköterska förstår jag också att denne man inte kan vara frisk, som du beskrev i din text behöver han säkert mer hjälp än vad samhället har förstått eller har förmått att ge honom.
  Stå på er, och vill ni ha lite mer handfasta tankar/tips så får ni gärna höra av er. ❤️
  Ta hand om varandra, hoppas detta kan få ett slut inom en snar framtid ❤️
  Med vänlig hälsning Emmie, från Småland.

  Reply
 11. Nancy

  I am soo sorry. I know my own terror of the next unexpected attack, though I do not know yours. I can not imagine the defiling of the energy in your studio. That is unimaginable. I can only believe deeply that the light and power that has poured so clearly on you is now first crying rain, oceans of rain, and then gathering its rays together in a possibly tiny but powerful connection to the source you see so clearly. It is hard to believe there is really darkness in the world though it is showings its head more and more now. I live in a country that values guns over people. I am so sorry.

  Reply
  • Sofia

   Vad arg jag blir! Att något “allvarligare” måste hända. Om inte hot om våldtäkt, klä av sig naken, inbrott och dessutom vandalisering anses som allvarligt så är något ordentligt knas i lagen. Det är ju då det är dags att ingripa så att inte något allvarligare händer och en större skada sker. Förhindra inte invänta! Han behöver vård.

   Kärlek till er och hoppas detta är över för gott snart ❤

   Reply
 12. Josefine

  Nej men fyfan vad arg och ledsen jag blir för din skull! Jag hade nästan känt på mig att nått liknande hade hänt på sättet du skrev när du sa upp det lilla huset du hyrde och gjorde iordning förut för att spela in musik i. Fick känslan av att nått liknande hade hänt då. Och din fina ateljé, fy fan! 🙁
  Så obehagligt att veta att han varit där bland dina saker, vet själv känslan då jag haft inbrott, jag vet dock inte av vem.. Det är så respektlöst.
  Jag hoppas att även detta löser sig på bästa sätt och det är tur att du och Johan har varandra! ❤️
  Ta hand om er

  Reply
 13. Martina Åkerman

  Men Herre Guuud!!! Jonna, jag skrev till dig en tid sen och varnade för JUST DET HÄR! Minns du det? Jag skrev till dig om att vara försiktig med det du lägger ut när det gäller var du bor. Det är ju inte svårt att spåra upp dig i ett litet ställe som Grundtjärn.
  Det här låter hur läskigt som helst! Det här handlar om en mycket farlig person. Jag hoppas verkligen att polisen tar det på allvar!

  Reply
  • Alexandra

   Fräscht att skuldbelägga offret! Det är absolut inte Jonnas fel att det finns så ruttna människor i vårt samhälle. Varför ska hon begränsa sitt liv? Du “kastar skit” i fel ände, det är människan som utsätter dem för detta som ska skuldbeläggas, ingen annan!

   Reply
  • Mattias Danielsson

   Men snälla nån, hur tänkte du nu? I Sverige går det att få fram exakt adress på ungefär tio miljoner människor, majoriteten av dem blott genom att ta en titt på exempelvis hitta.se. Att den här psykiskt sjuka människan hittar till Jonna beror på intet sätt på att Jonna har skrivit var hon bor. Det borde du ändå hålla med om.

   Reply
   • Martina Åkerman

    Jag har bott i USA i 50 år, sen jag var 11 år. Jag visste inte om att det är så lätt i Sverige att spåra upp folk. Det är annat här, där man har sin trygghet med att veta att sitt privatliv är skyddat på ett helt annat sätt. SÅ tänkte jag Mattias.
    För mig, verkar det helt fel att man i Sverige kan så lätt bara slå upp ett namn och få veta alla uppgifter om en person…var dom bor, telefon nummer, vad dom har för yrke, hur mycket pengar dom tjänar. Wow. Inte klokt!
    Men jag är mycket glad över att fina Jonna är nu hemma igen och förhoppningsvis kan livet gå tillbaka till normalt för dom igen.

    Reply
  • Monika

   Yes i have only since the beginning of this year found Jonnas blogs and been following her posts and watching her vlogs.
   I too had had the same thought about giving out too much information about location and where you go &what you are doing.
   there are sick people in this world and Jonna being such a beautiful, sweet gorgeous girl(and perhaps a little naive about what kind of people can be out there!!)Yes I was worried for her b4 and nowI am totally worried sick for her,her husband and her pets.
   Surely the police must arrest him if he has broken into her studio and damaged her property and been exposing himself. That is so ridiculous that they didn’t do anything and charge him &organise to get him sent to a psychiatric hospital!!!

   Reply
 14. Kiara

  I’m so so sorry this is happening to you and Johann. How incredibly scary. Sending you lots of love from Australia.

  Reply
 15. KAREN L MORAN

  I am so sorry to hear of your troubles. There has to be something the authorities can do to arrest this man for stalking and for breaking and entering your studio and destroying your belongings. This story is shocking. I pray for you and your husbands’ safety.

  Reply
 16. Cina

  Så fruktansvärt hemskt det ni blivit utsatta för!
  Började nästan gråta när jag läste hur han förstört i din ateljé – en sådan fruktansvärd kränkning,
  också den rädsla ni måste känna för en helt oberäknelig och säkert farlig person.
  Hoppas det kan bli en rättslig process så snart som möjligt och att han kan dömas och få ett straff eventuellt vård.
  Det måste ju finnas flera punkter att åtala honom för som; olaga intrång, förstörelse av egendom, också att han eldat, kränkning, hot?
  Tänkte också att ni kanske behöver sätta upp övervaknings-kameror som också kan ge bevis om det tyvärr skulle hända något mer(hoppas inte!) men ut ifall.
  Var försiktiga och sköt om er!

  Reply
  • Cina

   Tänkte också att du kanske ska ligga lågt med att framförallt filma, och fota så mycket runtomkring där ni bor,
   sådant kan säkert trigga stalkers.

   Reply
   • Emelie

    Skuldbelägg inte offret för förföljelse på detta sätt! Att dokumentera sin omgivning är det sätt Jonna tjänar sitt levebröd på – det är HAN som är sjuk. Ingen annan ska tvingas kompromissa med sitt liv och levnadssätt p.g.a. det.

    Reply
 17. Christiane

  This was very frightening to read. It does sound like this man is very sick indeed and very dangerous. We have such people in our own country and here they have access to guns, even to war weapons. We call them ‘Stalkers’ and they will try to hurt people.

  Jonna, is there a law in Sweden against ‘stalkers’? If there is, then you have some hope for protection. If not, you and Johan need to take special steps to protect yourselves from harm, and also please guard the animals.

  I hope the authorities will get this man some help and keep him incarcerated for everyone’s sake.

  Is it possible you all can hire someone to guard you and the property and the animals? At least until the police have investigated this person? Also, can you see a lawyer about what is best to be done?

  Very worried for you both. Please be careful and take all precautions.

  Reply
 18. Karen Polzin

  So sorry this is happening to you and Johan. May your peace be restored. There are many of us keeping you in our thoughts and prayers.

  Reply
 19. Donna

  I am so sorry to know you are going through such horror. Keeping you and your loved ones in our prayers. Keep posting and documenting all that happens, contact the media, keep contacting and reporting to the police. Don’t give up even when it seems nothing is getting done. Stay strong , the more noise you make the more people will hear you. Take care and know many people are praying for you both.

  Reply
 20. Cecile Caple

  Jonna and Johan, I agree with the comment that said not to worry about aggravating him or making the situation any worse as it is as worse as possible already! Reveal him, as much as you legally can. Sad that the law protects the criminals more than the people they hurt. It is the same here in Texas. You must first suffer harm before anything can be done. So very wrong. I would pack up your tools and your paints, what you can load up, take Nanuk and go spend time with friends, wherever it’s offered, just get away for a while. You can’t stay there night and day in fear and worry. Maybe it is time to rethink this situation, if the police cannot help, maybe you could find someone who will, a bodyguard, or security guard, and I’m sure your friends and fans and family would support you in this effort. Love you very much, please try not to feel so bad. In that way, he wins. Turn your sorrow into anger, then focus it into your art. You can do it honey. You can. Be brave, but be smart!

  Reply
 21. Chris

  So sorry you two have to endure this, fear is a horrible paralyzing thing and that is exactly what he is trying to do. It will get better now that the police are involved you will have some help and don’t be afraid to ask for help. Just say intimidation doesn’t work with me and walk away. You both are in my thoughts and send you healing light so you can get some sleep.

  Reply
 22. Grace

  Hi I’m really sorry to read all of this. It is very sad how you have been affected like this so soon after getting married and moving into your beautiful home. Have you considered getting some security cameras for your home until things are settled? They may help with peace of mind. I hope it turns around for you soon. Sending love.

  Reply
 23. Gary

  Jonna,
  That is a terrible situation.
  There are several things you can do to protect yourself.
  1. Save all you communications, emails, voicemails, and all messages on social media, with that person. Do not block him because it is evidence for the police. Do not reply to any of his messages/communications.
  2. Get motion-activated cameras for the inside and outside of you home/studio and other outbuildings. Have an alarm put in your car. Get a security system put in the buildings.
  3. Secure your animals when you leave home and at night.
  4. Be alert when you are outside.
  5. Keep all your doors locked when you are at home.
  6. Password-protect your home computer when your not at home.
  7. Have the police or 911 or 112 on speed dial on your phone.
  8. Put double locks on your exterior doors.
  9.. NEVER contact him.
  I could suggest having a gun but I don’t believe in guns.
  This world has bad people and since you live in isolation, you are more vulnerable to them. Be careful!

  Reply
 24. Nicholas

  What a surprise that the police and justice system won’t do a thing about it.

  He wants ro “r*pe her and make her his wife.”
  Does that sound like a Swede? I think we all know why she’s afraid to say his name.

  If it was a Swede doing this to a foreigner, the entire police force would be on it and the perpetrator would be jailed most severely. But a Swede is supposed to be “understanding”, and just take it.

  Our governments have failed us!
  You have the right to live in peace!

  Reply
 25. Lawrence Williams

  Detta låter som grovt hemfridsbrott då han olovligen varit inne i er bostad och dessutom förstört egendom. Kan han knytas till detta anger lagen påföljd i form av böter som fängelse, så här förstår jag inte varför inte polisen omedelbart tar in honom.

  Reply
  • S

   De blir utsläppta lika snabbt ändå. En okänd dåre bröt sig in hos mina föräldrar när de var hemma, dvs hemfridsbrott. Han slog sönder glasrutan på dörren in till huset så han kunde låsa upp. Mina föräldrar flydde över till deras granne eftersom killen var galen fruktade de för deras liv. Han förstörde lite till inne i huset. Han var kvar inne i huset när polisen hämtade honom, men några timmar senare var han släppt.

   Reply
 26. Aimee

  I am so sorry! I hope they at least had him in jail for awhile for the vandalism of your studio. That is just so scary. I don’t know how your laws work there, it really sounds like this man needs serious help. I really am glad that you have your sweet husband with you through this.

  Reply
 27. Myra

  How terrible for you Jonna.
  I hope this resolves itself quickly, and the Police lock him up.
  Obsessed people can become dangerous so very quickly. Be safe.
  My prayers are with you!
  x

  Reply
 28. Paul Grima

  Oh Jonna .. this is incredibly disturbing for me to read, what you both are going through. It hurts me so much. Your last blog from your mountain cottage, was so heartwarming for me. Especially that painting on your wall with the girl in white. It spoke a million words. Now to come home, a place you just turned into a very special home … and now have to deal with this nightmare. It hurts and frightened me immensely. This person is totally tranced with you, which makes him very dangerous. Oh Jonna !! .. I wish i was close by, so I could offer help to you, in protection. In my security days this I done many a times. He is very disturbed and obsessed with you, and have located your new home. Oh this hurts me sooo much, you don’t deserve this at all. I don’t know what to say, to comfort you, other than I wish i was there for you both. I truly do. My deepest thoughts are with you both. Along with all your other worldwide friends. We love you both immensely. Feel free to contact us whenever you need. Feelings from Australia to you both !!!

  Reply
 29. Rowan Simpson

  Hey, American here. I’m so sorry this has happened to you Jonna, would you ever consider becoming part of a shooting club so you could legally acquire a gun?

  Here are the Swedish self defense laws:
  A situation of peril is stated to exist if:

  a person is subjected to, or is in imminent danger of being subjected to, a criminal attack against property or person, or
  a person through threats, force or violence is prevented from taking back stolen property found on criminals “red handed”, or
  an intruder attempts to enter a room, house, estate or ship, or
  another person refuses to leave a residence after being told to.

  If this is not a possible avenue make sure to document and save everything. Write down anything unique about him. His car model, the color, his hair and eye color, his weight, height, anything. I know his acts are terrifying, but they need to be saved for a legal case. Stalking is a criminal offense in Sweden, and the more evidence you have the more chance you have of putting this psycho asshole away.
  A guard dog might also be a good idea, such as a German Shepherd or a Rottweiler.
  You do not deserve to live in fear. He feeds off entering your life without your consent, but there are steps you can do to defend yourself. Save everything he sends, do not engage at all with him. Keep calling the police, the more you harass them the more they will care. Get defense/bear spray. Make sure everyone in the village is aware of this person, and what car he drives. You can also get a device that alerts you to anyone entering your driveway.

  I’m so sorry that this is happening to you, and i’m so sorry he invaded your creative space. I wish him dead for you.

  Reply
 30. Steve Boyleston

  Listen to me,, there is no cure for this guy except one thing,, Johan and your ancestors were Vikings,, Johan needs to get a razor sharp Viking Axe and go Blood Eagle on Him, then cut his head off and place it one a pole, this is the best way,, do not get caught off guard. If you have to search him out and turn the tables,, no one will miss him. I am not joking. An Axe will cure him.

  Reply
 31. Kim Glidden

  Holy shit! This is terrible! I’m so sorry for you two!! And your families have to be freaking out too! I’m so glad you are safe at this moment butI’m really scared for you.
  I’m glad you are not keeping this a secret any more. I think he and whoever is involved need to know that they are being watched by thousands of people who care deeply aboutr your well being. Does he have family the police can contact that can keep him on his meds or keep track of him? It seems like he should have someone checking regularly to make sure he’s on the right track. God, what a shitty thing to go through.
  I had a stalker at one time but it was not even close to this intense. I was scared and pissed off actually, so I can’t even imagine how you are feeling.
  I will be sending all the good energy and love in my heart to you all. I truly hope this ends soon.

  With all my heart.
  Kim XOXO

  Reply
 32. Kim Glidden

  Holy shit! This is terrible! I’m so sorry for you two!! And your families have to be freaking out too! I’m so glad you are safe at this moment butI’m really scared for you.
  I’m glad you are not keeping this a secret any more. I think he and whoever is involved need to know that they are being watched by thousands of people who care deeply aboutr your well being. Does he have family the police can contact that can keep him on his meds or keep track of him? It seems like he should have someone checking regularly to make sure he’s on the right track. God, what a shitty thing to go through.
  I had a stalker at one time but it was not even close to this intense. I was scared and pissed off actually, so I can’t even imagine how you are feeling.
  I will be sending all the good energy and love in my heart to you all. I truly hope this ends soon….like now!

  With all my heart.
  Kim XOXO

  Reply
 33. John K.

  Ooo very strange that sort of things happening in Sweden, sounds like scary movie.
  Owning a gun (some sort of hunting gun ) for self protection can be solution. I wonder why still Swedish polis not locking him down.
  In Security sector for long time, have many ways to solve such cases. Hiring security service is good idea until it gets solved. We could give such service free to you guys if we were in Sweden.
  We pray for you guys and hope it ends asap.
  Stay safe and secure,
  John K.

  Reply
 34. Dawn Eekhoff

  I am glad that you are both safe. It sounds like this man is very unwell. Can you block him so that he cannot send emails? Make sure your home is well secured and never blog that you are anywhere alone. You can always post your blog when you are back with your family.

  I have a very protective dog. Stay safe ?

  Reply
 35. PJ:s byffé - från by till fe

  Verkligen illa att du inte får vara ifred i annars lugna och fina Grundtjärn. Tyvärr finns sådana människor som inte förstår och respekterar andra människor utan kör sitt eget race till varje pris. I detta fall verkar också någon form av störning finnas och som han behöver hjälp för. Ibland står samhället handfallet och inget händer men det kommer att få ett slut. Det enda är att dokumentera och anmäla allt som han gör samt att skaffa personligt skydd av något slag. Myndigheterna måste ge tillstånd till sådant. Detta blir snabbt känt och folk i Näsåker kommer säkert att veta vem detta är och hålla ett öga på honom. Jag förstår att du är rädd samtidigt som du skulle behöva en helig ilska för att möta denna aggression. Du ska veta att vi är många som står bakom dig och känner vrede inför det som skett/sker!

  Reply
 36. Ulf Henriksson

  Jag känner med dig. Jag har själv varit med om det, även om jag inte blev hotad så kunde personen ringa upp till 30 ggr på en dag. Det är verkligen obehagligt. Blir man dessutom hotad och utsatt som ni blivit är det såklart mycket värre. Jag shoppas att det reder upp sig för er. Styrkekramar till er båda.

  Reply
 37. Jenny

  Åh, vad jobbigt!
  Jag lider med er!
  Som du säger, det är synd att vårt rättssamhälle ser ut som det gör och att människor inte kan få den vård och omsorg de behöver.
  Jag tänker på er och håller tummarna för att ni snart ska få ert lugn tillbaka <3

  Reply
 38. Illianas.se

  Fy vad arg och ledsen jag blir för er skull. Det är vidrigt det han utsatt dig/er för och jag är chockerad över att polisen bara låter honom gå! Han har ju vandaliserat din vackra ateljé och skickat hot till dig?! Borde inte det vara tillräckligt? Hur mycket värre saker ska han behöva göra innan rättssystemet reagerar?
  Jag är så himla ledsen för er skull, det måste vara fruktansvärt att inte kunna känna sig trygg i sitt eget hem. ? Jag hoppas av hela mitt hjärta att allting löser sig på bästa sätt för er, och att ni ska slippa fler hemska interaktioner med den här mannen.
  Vill ni komma undan ett tag så har vi ett gästhus som står ledigt på gården ❤️ ??
  Kram, ta hand om er!

  Reply
 39. Sessel

  Hej Jonna❣
  Har varit orolig för att nåt sånt här skulle kunna hända ända sedan jag började följa din blogg när du precis flyttat till Grundtjärn.
  Det är ? att ens personliga säkerhet o frihet påverkas och begränsas av andra människor på det här sättet ??? Känns iaf bra att du har Johan nu som stöd, men lider med er ?? och hoppas det blir lugnare nu…
  Kram på er båda!

  Reply
 40. Anonym

  But stalking is a criminal offence in Sweden since 2011. It can send him to jail for up to 4 years. I don’t understand how they can let him go so easily. Something is not right in this story.

  Reply
  • Christiane

   The authorities owe its citizens protection from this person. ALL the citizens, including Jonna and Johan and the good town’s people are owed protection from this sick person. Not all people with mental health problems do this evil, no. but the ones who do this are dangerous and should not be allowed to torment innocent people.

   The authorities must act to help Jonna now, before any more trouble comes.
   I am not Swedish, but if I were, I would be on the phone to my government representatives to get help for her . . . . I hope the people of Sweden who care for Jonna will help her now in this way. Please protect her now because she is a treasure to Sweden and to all of us who love the nature and who benefit from her beautiful writing and films and art. Please call the authorities and pressure them to help her now. I ask this in good faith that many will do what is right for her sake and the sake of all who may be threatened by this person.

   Reply
 41. Evi

  Jonna, I’m so sorry that this is happening to you. This really sounds like a nightmare..
  Hopefully with a restraining order the police will at least handle things a bit quicker if there will ever be a next time.
  I really hope there will not be one!

  Lots of strength and hugs to both of you.

  Reply
 42. Emma

  Det är ju väldigt konstigt polisen inte tyckte han var påverkad av något, för isåfall hade dom ju tagit in han men istället släppte han fri. Oroväckande… men det är ju fruktansvärt med förföljare och män som är oberäkneliga. Oftast går det alldeles för långt innan man får hjälp ifrån någon myndighet. Det är ju tyvärr därför många kvinnor dödas när de separerar ifrån sina våldsamma män. Jag hoppas ändå han slutar kontakta er när han förstår att han har kontaktförbud men var försiktiga ❤❤

  Reply
 43. Emma

  Det är ju väldigt konstigt polisen inte tyckte han var påverkad av något, för isåfall hade dom ju tagit in han men istället släppte han fri. Oroväckande… men det är ju fruktansvärt med förföljare och män som är oberäkneliga. Oftast går det alldeles för långt innan man får hjälp ifrån någon myndighet. Det är ju tyvärr därför många kvinnor dödas när de separerar ifrån sina våldsamma män. Jag hoppas ändå han slutar kontakta er när han förstår att han har kontaktförbud men var försiktiga ❤❤

  Reply
 44. Marie Sundqvist

  Fruktansvärt och helt galet. En otroligt absurd situation som är sjuk. Har själv varit med om en ’förföljare’ i lättare situation. Tänker på Er och skickar styrka och tankar till Er. Livet är fantastiskt i övrigt?

  Reply
 45. Henry

  Hej Jonna and John, i am very sorry to find you in this situation!
  I am with you in my thoughts and hope for you a god ending of this nightmare!
  BUT, i really wonder, if I interpret it correctly, this ist going on for YEARS!??
  So, why for heaven’s sake, only now the police ask for help, when it’s almost too late?
  We know in new cases that the judicial path takes a long time!
  In addition, as in other countries, Swedish police unfortunately is overworked from
  the criminal consequences of so-called newcomers /nyinvandare.
  Hope, they help you now and also the the inhabitants of your village,
  Stay save!

  Reply
 46. Maria - Northern Heart

  Skickar massa kärlek och värme er väg, fy fan vännen, vad hemskt! Hoppas ni får lugn och ro och att han får hjälp och “lugnar ner sig” snart snart snart! STOR kram <3

  Reply
 47. Alessandra

  I’m so sad that this terrible thing has happened, but don’t let it take control of your life: take time to process it, to heal and then react! I’m so proud that you had the courage to speak about it.
  Sending you love and strength. Take care,
  Alessandra

  Reply
 48. Maria

  Fasansfullt! Hade jag varit du så hade jag nog funderat på nåt drastiskt och kanske en dag gjort mig olycklig på karln. Ilsken vakthund, vapen… I ren desperation och skräck. Självbevarelsedrift, eller självförsvar borde det väl kallas. Han borde väl i alla fall åka in för att ha vandaliserat? Vad arg man blir, att det ska vara möjligt att bli så förföljd idag i Sverige!
  Fortsätt gorma och lägga ut allt du kan om detta! Ju fler som håller ögonen öppna, desto bättre. Sånt här ska inte tystas ner.

  Reply
 49. Steve

  Did the police charge the stalker with breaking and entering and for the vandalism to your studio? It seems fishy that they would release him so quickly. This man is causing you emotional distress and you must contact a good lawyer who can use the legal system to put an end to this. You may also want to contact a security expert or private detective who can suggest ways to safeguard your home and monitor the movements and activities of this stalker until he is no longer a threat.

  Reply
 50. Joan

  My dear Jonna I wish I could hug you. I went through this very nightmare myself and it was awful. Quiet months of being lulled into a false sense of security only to have him strike again. My peace of mind had been stolen from me. There is a book called The Gift of Fear that helped me to cope. Sending you my love and prayers ?

  Reply
 51. Verity Smart

  You are not alone and your life can be yours again. It’s a journey and you will get there. Right now you are in the thick of it and your emotions are raw, tender and painful.

  You are right the experience does permeate through all aspects of your life, your quality of life and feeling free not imprisoned by crippling fear.

  I had to contact the police many times this year over bullying and harassment of a visitor to a neighbour where I live. It made me both physically and mentally ill. A protection order has been issued, he has been fined and he is not to approach me or talk to me. But the damage has been done. I warned the police he would not stop and they would not believe me even after he threatened my life with his car in front of a witness.

  Since the protection order it has gone quiet but my confidence has not yet been fully restored. So with help and support I am starting to go out more and more, but never alone as I don’t feel safe or secure.

  It’s all down to time and restoring confidence of not feeling every day under threat.

  You will get your life back and you need to be persistent with the police.

  Wishing you all the very best.

  Reply
 52. Sarah

  Oh Jonna and Johan! I‘m sending you good vibes and hope, that you can find peace and freedom soon, again!
  My advice is to pray for this sick person and, even if it might be difficult, to send him healing energies. ☀️
  If you let yourselves be trapped in fear and terror, this is the energies that will increase even more and grow stronger. At the same time you‘re giving all your power away to this sick being.
  Don’t let that be happening any longer.
  Of course you must be very careful with yourselves!
  But please try to trust in God and your guardian angels.
  They are stronger and mighty to protect you two!
  Maybe this might sound odd to you, but it’s the one thing that I felt I wanna tell you.
  You’re NOT alone. You are precious to God and I‘m sure you have still plenty to do, to give, to receive, to learn, to teach and to love (…) on your journies on planet Earth.
  And probably this whole story with this mental ill person is a big lesson, too.
  Not in a way like you‘ve done something wrong, no, but I believe, nothing happens without any reason and if this is happening to you there might be something, some correlation, a link, anything that pulled this kind of energies into your life. Again: it’s not about doing anything wrong. But I have experienced, that it can help me a LOT to honestly ask myself and even ask God, what is the deeper meaning behind something that happens to me, an illness, an accident, a difficult situation (…), not seeing it as ‚punishment‘, but as something I have somehow an affinity with, so it came into my life so I can LEARN from it and grow stronger that way.
  I hope this makes any sense to you and I really hope that you will find back to happiness, trust and lightness, soon!
  Much love to you both! ?

  Reply
 53. Karin

  Varma kramar till er båda. Ska be för er tillvaro och sinnefrid -ni behöver inte själva tro . <3 Önskar er det allra bästa-hälsningar från Skaraborg.

  Reply
 54. Jorma

  Usch så otäckt :'(
  Det är i sanning sorgligt att se hur illa skött det är med polismyndigheten och allt annat inom offentlig sektor också för den delen. När det funkar gör de ett så bra jobb, men så mycket sätter käppar i hjulen för att de ska kunna utföra sitt jobb ordentligt. Något de inte kan kontrollera.
  Hoppas verkligen det är det sista du får se och höra från den här galningen.
  Många kramar till er <3

  Reply
 55. Fairy Wanderlust

  Oh no! I am so sad that he broke your paintings and spoiled your minerals.
  Since I discovered your blog and channel etc I’ve always been a little scared for you because you work alone in nature a lot and I thought being on internet was even more risky for you. But at the same time working like this is what makes you free and happy so you can’t just give up because of people like this. I think it’s a risk for anyone that works on the internet.

  It’s so annoying that the police doesn’t do more to protect you.

  Maybe you should take self defense classes, that would help you feel a bit safer. I’m always reassured when I see Nanook or Johan with you in videos 🙂

  Sending you lots of love.

  Reply
 56. Esther

  Dear Jonna, it’s terrible what happend. I don’t think anybody would ever been able to do something violent to you, because you’re such a loving, peaceful and beautiful soul. (I guess I was pretty naiv.) And it’s sad that police couldn’t do something that gives you the feeling to be safe from now on.
  Hopefully you can soon reconnect with a peaceful state of mind.
  I just wanna remind you to not let fear guide your life. Don’t let it destroy your happiness. Try to rebalance with your inner strengh and your believe in the beauty of the world. You have such a strong mind! We are all with you. From the bottom of my heart I wish you love and light.

  Reply
 57. Iza Palm

  Usch, det finns ingenting som kan trösta rätt eller ordentligt. Jag hoppas verkligen bara att ni slipper denna människa i framtiden. På alla sätt. Jag vet att det kanske inte är helt optimalt, men det kanske skulle vara bra med ett hemlarm/övervakning? (Securitas vet jag har bra erbjudanden på hemlarm, med kameraövervakning etc) Tänker främst eftersom han varit i din studio och vandaliserat. Det kan bli lättare att få dit honom för det, och då kan ni också troligtvis stärka en kontakt med väktare etc, som i sin tur kan hjälpa till och med all förhoppning fånga honom. Då det är hemfridsbrott som sagt, så är det ju fängelsestraff (dvs, OM jag var väktaren här, ser honom göra detta mot er, kan jag gripa honom på plats osv).

  Jag önskar att ni mår bra i allt skit, och att det ordnar upp sig. Tusen kramar miljoner om. Var rädda om er.
  Kram <3

  Reply
 58. Lennart Wase

  Rysningar, olustkänslor, hemskt, otäckt. FY FAN. Önskan om ett slut på HELVETET. Hoppas på ÅTERKOMST till ETT NORMALT LIV.

  Reply
 59. Dixi Wonderland

  Detta förklarar nog händelsen som du berättade om när du hyrde huset som du använde som ateljé för ett tag sedan? Fick misstankar om att det handlade om något sånt här men då sa du att du inte kunde på in mer på det. Jag beklagar verkligen att ni ska få leva så här. Jag tänkte faktiskt på det häromdagen när du nämnde att du var i stugan helt ensam. Du borde inte gå ut med sån information Jonna, för din egen säkerhet. Bättre att skriva om det i efterhand så att inget händer dig.

  Blir också så himla besviken på Sverige som alltid målas upp som ett så fantastiskt land. Hur många dokumentärer har vi inte sett som handlar om kvinnor som flyr för sina liv för att män jagar dom och inte har ett stopp? Det borde vara betydligt enklare att få besöksförbud. Det är ju bra att du förstår att mannen är sjuk men det gör också hela situationen så mycket mer allvarlig. Ingen vet vad han är kapabel till. Med tanke på att han förstörde dina tavlor med mer så skulle jag klassa honom som farlig då han har visat tecken på att vara aggressiv. Det är ju skönt att du har Johan så du inte lever ensam men förstår att det tar mycket på era krafter. Önskar det fanns något som vi kunde göra <3

  Reply
  • Camilla

   Precis det hände ju nåt obehagligt just i det huset. Troligen så har det hänt fler obehagliga saker igenom åren fast Jonna aldrig har skrivit nåt om det.

   Reply
 60. Malin

  Hemskt tråkigt att höra. Och synd att polisen inte kunde ge bättre hjälp. Kämpa på och ta hand om er så gott det går.

  /Malin

  Reply
 61. Jennifer

  Jag tycker det är väldigt starkt av dig/er att gå ut med detta trots rädslan ni bär på. Det måste vara fruktansvärt. Jag hoppas att ni får bättre stöd och hjälp av rättsväsendet i framtiden. Stå på er och ta hand om er! Vi är så himla många människor här ute som bryr oss. Tack för all magi, inspiration och glädje ni båda ger, tack, verkligen innerligt tack <3

  Reply
 62. Linda

  Skaffa ett bra målsägandebiträde (advokat) som kan hjälpa er och kräv kontakt med polisens personsäkerhetsgrupp!!!
  Det borde du definitivt få!!!
  Jag har tidigare jobbat med sånna frågor inom polisen. Som offentlig person är man ännu mer utsatt än andra.

  Reply
 63. Malin

  Sitter med tårarna i ögonen när jag läser detta. Jag känner inte er, men är verkligen jätteledsen för er skull. Så där ska ingen behöva ha det!
  Hoppas verkligen att polisen tar er på allvar och löser situationen. Ingen ska behöva känna sig rädd i sitt eget hem. Ingen annanstans heller för den delen. Den där mannen är sjuk och kan absolut vara farlig. Att han vandaliserade din konst tyder på det. Ta hand om er! <3

  Reply
 64. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta
  Ligger och tänker på det jag har läst.
  Det är synd om honom, för att han
  sitter fast i sig själv.
  Men om det har eskalerat under åren
  så är det farligt, för det brukar öka.

  Och prata om kärlek och våldtäkt
  i samma andetag.
  Visa “kärlek” genom att förstöra
  det som är en del av ditt hjärta.
  Ta er frihet…
  Mitt humör skulle vilja göra han illa.

  Du har fått många goda råd
  och fler blir det. Ger ökad trygghet
  Men han finns kvar…

  Ta hand om varandra,
  vet jag att ni gör.
  För ni ger varandra frihet
  att vara den ni vill
  och DET är kärlek
  KRAM

  Reply
 65. Lindan

  Men HERREGUUUUD Jonna!!!! 😮 Det här är ju helt FRUKTANSVÄRT!! Sitter med en puls på 200 när jag läser ditt inlägg!! Blir både as-förbannad, frustrerad, ledsen, upprörd och helt jävla SKOGSTOKIG!!! Vad fruktansvärt HEMSKT!!! Den här människan bara MÅSTE ju få vård eller låsas in någonstans…!!!
  Och din fina älskade ateljé….*mitt hjärta blöder* 🙁 🙁
  Precis som du skrev så låter det här ju som en skräckfilm (fast en som man tyvärr inte kan stänga av). Denna människa är ju djupt sjuk, och som sagt en fara både för sig själv och andra! Detta kan ju inte få fortgå!!
  Så djupt ledsen för er/din skull….Det här MÅSTE få ett slut!!
  En del av mig vill bara ge mig ut och leta reda på honom…(och jag ska nog inte tala om vad jag skulle vilja göra med honom…!! )Om inte samhället kan skydda oss från sådant här så är ju någonting djupt FEL!!
  Önskar så att jag kunde göra något för att hjälpa dig….Men VAD….?

  Tänker på dig/er, och skickar MASSA KÄRLEK och stärkande energier!! <3 <3 <3 KRAAAAM!!

  *fy fan, nu måste jag nog gå och sparka på en vägg!!*

  Reply
 66. Eva

  Usch så fruktansvärt för er. Jag förstår verkligen att ni är rädda. Detta måste få ett slut snart. Han behöver få hjälp och måste bli intagen och få vård. Men om han fortsätter att vandalisera och förfölja er så måste polisen och lagen göra något åt det.
  Sådant här får bara inte hända!
  Jag tänker på er och ger er styrka och kärlek.
  Många kramar.
  ❤️❤️❤️

  Reply
 67. Christina

  Unnskyld språket, men fy faen så jævlig ekkelt. Det må jo være helt grusomt for dere å leve i en slik usikkerhet dag ut og dag inn. Følelsen av at noen kommer inn i deres private sfære og ødelegger friheten og tryggheten deres må være helt uutholdelig… Håper han blir tatt hånd om slik at dere kan få leve i fred. Ingen skal føle at de må rømme hjemmefra på grunn av en ekkel stalker.
  Synes dere er utrolig sterke som holder ut, kan ikke engang forestille meg hvordan det hadde vært å hatt det sånn over så lang tid. Rettsvesenet strekker ikke skikkelig til i slike saker, noe som er helt forferdelig. Dere har jo mer enn nok bevis for at han er ekkel og bør tas hånd om. Håper dere får den hjelpen dere trenger snart så dere kan leve livene deres i fred.

  Sender mange varme og støttende klemmer. <3

  Reply
 68. Saga

  Hej Jonna! Jag brukar vanligtvis inte kommentera men efter att ha läst om det här så tyckte jag att du, Johan, Nanook och katterna behöver all kärlek ni kan få. Allt ljus i en mörk tid hjälper och du har många läsare som bryr sig om er och er säkerhet. Jag hoppas att allt löser sig snart och att ni aldrig ska behöva råka ut för något sådant igen. Många varma kramar till er <3

  Reply
  • Erika

   +1 på det, all kärlek och ljus till er just nu!! Måtte ni hitta ett sätt att hålla uppe styrka, trygghet och inspiration! Skydda dig genom att inte dela saker som kan ge fel människor mer information än de behöver men jag hoppas samtidigt att du kan göra detta utan att känna dig begränsad i ditt uttryck. Så småningom iaf. <3

   Reply
 69. Em.

  Usch Jonna vad hemskt! Ingen skall behöva utsättas för något liknande ? Hoppas att det blir en bra lösning på detta snart ! Styrkekramar till er båda ?

  Reply
 70. Kristin Sie

  Hei fra Norge.
  Dette er nok baksiden av å være så åpen som du er, og jeg håper at dette får en ende. I Norge kan en anmelde innbrudd og trusler. Om det kommer opp I rettssystemet så må han jo gjennom en prosess der den psykiske tilregneligheten blir vurdert og han vil få masse oppmerksomhet på sin egen sykdom. Nå har han jo fått et forbud om å kontakte deg, og da bryter han loven med alt han gjør I forhold til kontakt. Ta kopi av alt, Sms, mail, alt. Anmeld hvert lille komma. Det er du som må få kontrollen, han er den som bør kjenne seg utrygg, og den som må stå til rette for sine skrudde og syke tanker og gjerninger. Du er en stor inspirasjonskilde for meg, Jonna. Jeg er nok ikke den eneste, og vi står rundt deg og heier på deg. Vi ønsker deg friheten tilbake, slik at du kan fortsette å Være fri og glad og kreativ og helt slik du er, og at ikke et sykt menneske skal legge begrensninger på den du er. Mange varme tanker fra Kristin I Norge.

  Reply
 71. Claudia Amitola

  Dear Jonna and John,
  you have my deepest sympathie.
  Yes, this person is sick but also dengerous..GOOD, that you`ve done it here in blog puplik !!! It has affected your life much earlier… Yes, the power and influemce is somewhat dimished by this telling in the blog.
  Puplish it on Instagram, inform the radio, let it appear in newspaper and maybee even television !!! And in other blogs !!!

  Unfortunately , there are always two sides if you are a well-known person …unfortunaly…
  I wish you now a great cohesion and much LOVE from your families and your long-term friends. <3 <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3
  i send you the most loving hug , mentally…
  AND
  NEVER GIVE UP
  stort Kram
  Claudia

  Reply
 72. Sara

  Är så ledsen för er skull. Hoppas och tror att allting kommer att ordna sig till det bästa<3 Konstigt nog drömde jag om dig natten till torsdag fast jag inte känner dig. Kram, Sara

  Reply
 73. Lucia

  The light you two shine is so beautiful that some very wounded souls will be attracted to it. I’ll bee sending you th most heartfelt protection in my prayers. Remember you will be safe, remember this is not permanent and it will eventually end, sooner rather than later.

  Reply
 74. Birgitta

  Usch så trist! blir så upprörd, arg och ledsen när jag läser denna blogg. Det brukar vara dagens höjdpunkt att läsa dina inlägg och njuta av dina bilder och filmer med musik men idag blev det jobbig. Önskar av hela mitt hjärta att det blir ett slut på “stalkern” och allt han orsakar er. Så trist att polisen inte kunde agera lite starkare men som många säger ni får nog ordna övervakningskamera för att få bevis på personen, borde beviljas efter dessa händelser. den lilla tröst jag kan ge är varma och djupa styrkekramar till er.??

  Reply
  • Rozanna Herring

   Surrounding Jonna, Johan, Nanook, the cats and their home.with prayers of protection. May all the Archangels keep you safe and free from fear. May this sick man receive the help he needs and be removed from your life forever. Sending you all my greatest love and support.

   Reply
 75. Ayumi

  Jonna, this is absolutely horrible, horrible, horrible but it’s solvable.

  There are men who would love to meet this guy and have a little chat with him.
  Find them.
  They know how to talk to a bad guys.
  Just a hand-shake or so.
  If you know what I mean.

  And he will never bother you again. Ever.

  Reply
 76. Evelina

  Dig och din närmsta önskar jag allt gott <3 Hoppas du förblir den vackra själ och inte blir toxinerad av händelsen. Skickar ljus och skydd er väg <3

  Reply
 77. Elizabeth Van Vorous

  Dear Jonna, Johan, and Fur Babies,
  I wanted you to know that I keep you all in my thoughts and prayers.. I have felt fear before from Men and I felt so helpless and scared. I pray this ends soon and you can go on with your lives. I am saddened to hear that the police let him go. Stay safe and we are thinking about you guys. Hugs and much love From Upper Michigan. U.S.A,
  Elizabeth Van Vorous

  Reply
 78. G. Tinglöf

  Kära fina Jonna och Johan!
  Jag läser och ryser i hela min kropp men det går inte att förbeställa sig vad du/ni gått igenom de sista dygnet men även under längre tid!

  Ja rättsväsendet är verkligen inte på offrets sida. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det får vara lugnt nu.
  Att du kan njuta i din kreativa ateljé och att den här mannen inte förstört all glädje för er.
  Säger som du Jonna hoppas gan får hjälp.

  Styrke kramar till er ❤️❤️❤️❤️

  Reply
 79. Karin Schliesske

  My dear Jonna and Johan, my heart sank while reading this blog. There are truly sick individuals out there that prey on beautiful souls. Please take every precaution available to you to get this man in custody as soon as you can. Given you are an empath, I can imagine what you are feeling right now. Hopefully there is a happy ending to this soon, no one should have to live their lives in constant fear and worry. I am thankful that you now have Johan to lean on for support and comfort. Stay strong, please don’t let him take your light.
  Sending Love and light to you both.

  Reply
 80. Debbie

  Jonna, fear is a terrible thing, and mental is truly a problem. I’m so sorry that this is in your life and pray for a quick resolution. Stay in your peace to get through it, as it surely can’t last too much longer. Sending you both hugs. ?

  Reply
 81. Anna

  Dear Jonna, I wish you so so so much that you can live in peace again as soon as possible. Living with that fear not feeling save must be the worst thing. I pray for you! And if there is something more I or we could do for you (even if I have no idea what) just let me know! Big big hug <3 <3 <3

  Reply
 82. Martina

  Hej Jonna!
  Det låter fruktansvärt det du/ni går igenom. Tyvärr tror jag att det inte är unikt för offentliga personer och inte minst bloggare som är väldigt personliga. Isabella Lövengrip talar om det i sitt sommarprogram och jag tror att det är en av anledningarna till att hon nu har flyttat.

  Om jag vore du så skulle jag ta kontakt med andra bloggare och se om de är i samma sits som du. Jag misstänker att alla har mer eller mindre knäppa personer som förpestar vardagen. Sedan skulle jag tillsammans med den gruppen kontakta professionel hjälp som kan råda er vad ni kan göra. Och inte minst skriva om det på era bloggar. Tillsammans så skulle ni kunna få igång en ordentlig debatt för du är inte ensam. Jag misstänker att även våra kvinnliga politiker kan uppleva liknande situationer, men de har en hel säkerhetsapparat runt sig.
  Kram Martina

  Reply
 83. Erika

  Det är så tragiskt när sådant sker, samt att den lilla människa är så
  skyddslös. Det ska verkligen inte gå till på det sätt du skriver.
  Ni blir förhörda i tre timmar, under tiden hinner personen avlägsnar sig
  från platsen. Förstört din ateljé. Vandalisering och, hot är åtalbart,
  varför görs då inget mot personen ifråga? Ingen skall behöva genomlida
  sådana hemskheter som det ni hitintills gjort. Hoppas innerligt att detta
  ni upplever får ett slut, så ni kan återgår till ert liv, samt all den hjälp ni
  är berättigad till.

  Har erfarenhet av stalker från min f.d. hemstad. Att alltid behöva titta sig
  över axeln för att kunna gå, åka dit man vill är ett heltidsarbete, av värsta
  sort. Han stod överallt till slut, var jag än vände mig om stod han där, med
  sitt äckliga flin och ögon som vandrade upp – ifrån – ner- på – mig.

  Reply
 84. Sarah

  Jag kan bara försöka föreställa mig hur otäckt det måste vara. Att någon gör intrång på ens privata sfär, det är nog bland det obehagligaste man kan vara med om. All styrka till er, hoppas verkligen att det får ett slut snart!!

  Reply
 85. Eija

  Måste bara säga rätt ut vilken jävla idiot! Blir så arg och ledsen när jag läser detta och kan inte ens föreställa mig hur ni har haft och fortfarande har det. Fyfan vad obehagligt! Och dina vackra tavlor och färger.. Man bosätter sig ju på landsbygden för att där ska man kunna känna sig fri och och kunna vara ute och springa i skogen och i mörkret och känna sig helt trygg och ensam. Och så får ni en sån där dåre på halsen! Som förstör glädjen med ert nya hus. Och som du skrev så rättsväsendet är ju helt åt fanders också. Att ett grovt brott måste ske innan det händer nåt, om det ens händer nåt då. Var rädda om er och era fina djur.

  Reply
 86. Lelys vernaza

  Hi Jonna. I am very sorry for what happened to you because of that madman. I hope you are better and that the police take protective measures with you. I feel hopeless because I thought Sweden was very safe and that the police was a good system. The good thing is that your husband is by your side and will take care of you. a lot of encouragement everything will be fine. After the storm comes the calm. A big hug from Colombia. I will put you in my prayers.

  Reply
 87. Rasmus

  Eventuella nya försök till kontakt bör leda till ytterligare förbud i form av t.ex. fotboja.
  Låt inte ditt liv, lycka och kreativitet begränsas av en stackare som har fått allt om bakfoten och som har spillt sex år av sitt eget liv på att stalka dig.
  Mest sannolikt är han en olycklig och ensam kille som är helt ofarlig. Låt dig inte skrämmas! Fortsätt som vanligt, rör dig fritt, känn dig trygg. Låt rättsväsendet ta hand om personen och fortsätt dit liv som vanligt.

  Reply
  • Camilla

   Folk som gör så här är verkligen INTE ofarliga överhuvudtaget, hur naivt tänker du vuxne man? Detta är störd man som troligen inte får den vården och tillsynen han behöver. Att rättpsyk, vanlig psykvård och kriminalvård inte fungerar i Sverige på dessa allvarligt störda och farliga människor det är ju helt uppenbart

   Reply
   • Anonym

    Håller med dig Camilla! Detta är då inte en ofarlig man. I helskotta heller. Han är farlig och oberäknelig. Precis, det fungerar inte bra alls med detta i Sverige. Finns gott om ensamma och olyckliga människor som INTE stalkar eller gör hemfridsbrott och förstör. Hotar med våldtäkt.
    Blir så förbannad att kvinnor gång efter gång utsätts av psykopater. De går fria trots bevis medan kvinnor får vara rädda.

    Reply
 88. Anonym

  Jag är arg på honom. Han uppför sig som ett galen djur.Bildens studio. Hur kunde detta göras? Det byggdes inte för att bryta allt. Låt honom skämmas över sina handlingar.

  Reply
 89. Isabella

  Åh, finns inte ord för detta. Jag gråter med er nu alltså. Fy…. så ledsen och arg! Alla tankar och kärlek till er, vilka kämpar ni är! Ber för att detta ska upphöra…. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Reply
 90. Luisa H

  I’m really shocked and worried about you both – you and johan. words fail me, because what you both experience is far too scarry.
  Why didn’t you actually blocked that freak from the beginning? I actually do and did blocked a lot of freaks since I have internet (since Dec. 2008).
  anyway I don’t want to hurt you, Jonna, but this is the reason I’m thankful for those advices I received in the past, to not share my voice and my selfie online. I wish more and more teenagers would understand the danger they may expose themselves because of these damn selfies. thanks for sharing your experience, and let’s hope mre and more people see your blog post and understand the dangers of the internet and the world we live in.

  Reply
 91. Ulrike

  Dear Jonna and Johan, I am so sorry to hear this is happening to you. I can only imagine what you are going through. You received a lot of different advice in this comment section, some good and some not so much… I am sure you agree violence is never the answer. My suggestion is that you become active in trying to protect yourself and getting this man arrested and then hopefully checked into a place that can help him. He may be psychotic, but in a sad way he is just as trapped by this dangerous obsession of his as you are. I don’t know how the legal system works in Sweden, but I encourage you to hire a lawyer and start proceedings against this person. Collect evidence (e-mails, photos, witnesses etc.) and press charges for everything you can, from stalking, trespassing, breaking and entering, vandalism, personal threats, and so on. Hopefully a lawyer will be able to advise you how to proceed. You can’t just sit and wait what he does next so you can call the police and hope they will arrest him. The police will only act on that particular incident. It is time to become active and do something instead of reacting to what he does. Staying passive and hiding is not going to solve the problem. Stalkers don’t stop on their own, and as you say he is a danger to himself as well as you and others. I hope and pray this will work out soon and you can get your life and joy back.

  Reply
 92. Cristine Hawatmeh

  Very sorry to hear your troubles with this disturbed individual. You must keep posting about this. Make it as public as you can, just as you did about the windmill power plant. We all voted with you and they didn’t build them. If you start a campaign to change the law about stalkers I’m sure all your followers who love and respect you will sign it. In the meantime, please install motion sensor alarms all around your house regulated to sound with human presence. Have a lot of defense tools: Guns, bear spray, knives, whatever you can. So sad that your place has to be stained with this kind of worship of the fear, but you must protect you and your family.
  Much LOVE!! Cristine

  Reply
 93. Christiane

  I think since this man has trashed your work studio, that the police must arrest him. The attack WAS personal as it was your ‘creative space’ and he wanted to upset you. He is very sick. And dangerous.

  The police must act. This man must be detained.

  Reply
 94. A-M

  Hej Jonna och Johan.
  Detta var ingen kul läsning alls. “Ryser av obehag” för eran skull.
  Och din fina atelje och vad han orsakat därinne, fy.
  Hoppas du kan komma över obehaget och äntra ateljen igen och fortsätta med din konstnärsanda.

  Tänker på ER.

  Kramen // A-M

  Reply
 95. Gunilla

  Så helt fruktansvärt och överjävligt! Jag förstod att något liknande låg bakom att du var tvungen att ge upp din studio i Myckelgensjö. Men att det var så här allvarligt trodde jag inte. Jag vill inte skrämma er eller få er att känna er mer illa till mods, men måste ändå säga att detta att han vandaliserade din atelje, det tycker jag är ett varningstecken på att han kan vara farlig på riktigt.
  Nu kanske du och andra här tycker att jag är knäpp, men jag vet vad jag skulle göra om jag vore i din situation och kanske tycker du ändå att det är en bra ide. Jag skulle skaffa mig ett par stora vakthundar, men inte vilken sort som helst, utan den typen som lever för att försvara sin flock och sin gård, någon av de stora bergshundsraserna. En god vän till mig hade problem med intrång på sin kennel. Hon föder upp små hundar i liten skala. Sen några år tillbaka har hon en Maremmano Abruzzese som älskar ”sina” små hundar och sin matte. Den är mycket vaksam och släpper inte in någon på gården innan matte ger klartecken. Nu har hon skaffat en till maremmano. De här stora hundarna har verkligen ökat hennes trygghet och livskvalitet. En annan person som jag är bekant med, blev hotad i och med sitt yrke. Han bor i en rätt ensligt belägen villa i Stockholmstrakten. Han har två hundar av rasen ungersk Kuvasz. De är riktiga kelgrisar gentemot familjen, men mycket skarpa gentemot intränglingar. Det här kan verka som en långsökt lösning, men det har verkligen fungerat för de här personerna.
  Sen tycker jag också, som flera här, att rättsväsendet måste göra mycket mer. Att vandalisera din atelje var verkligen att gå över gränsen.
  Kram ❤️

  Reply
  • Maria

   Mycket kloka tips om hundarna, precis vad som skulle behövas i detta läge och som skulle kunna ge tillbaka trygghet och livskvalitén. Hade tveklösr gjort så om jag varit i den sitsen eftersom dessa hundraser verkligen vaktar sin flock, inte en chans att någon obehörig kan smyga sin inpå. Utöver detta hade jag även satt upp övervakningskameror.

   Sköt om er och var rädda om er alla; Jonna, Johan och alla små fina djur.

   Reply
 96. ave

  Dear Jonna & Johan! ♥
  I’m so sorry to read your blog post. No word writing here, is good enough to heal this situation!
  All I want to say is; Ask the Angels for help and protection!
  And if you use (and know) the ‘Hooponopono’ technique, I’m sure it can help you a lot!
  My very best thoughts and lots of love! ♥

  Reply
 97. Eugene Cooper

  Horror! Unfortunately, I read the post just now.
  1. There was a rout in the workshop. In any case, the criminal article – is hacking with penetration into the premises and damage to personal property. This is a criminal article and the police are required to open a criminal case.
  2. As far as I understand, in Sweden it is impossible to purchase weapons for self-defense. But there are other protective equipment baseball bats, a stun gun, gas pepper spray.
  3. This is definitely a psychopath, with mania. And aggressive. Such people are afraid of a wide resonance. If in the beginning there were letters with threats, now that he was near your house and hacked into the workshop, he arrived at your house and he went into the active stage. Do you have his e-mail, maybe photos, phone number? Post data on your website or blog. You have many followers and many do not live in Sweden, therefore the laws of Sweden do not apply to them. His mail can be tried to break. Well, or just to arrange a spam stream, and to arrange harassment by phone from other countries, for example, there is IP telephony.

  And do not try to reproach yourself for something in this situation. He is a maniac.
  You are both so wonderful and pure in soul. With love from Ukraine! I’m praying for you!

  Reply
  • Eugene Cooper

   This is Stalking. Is there really no article in Sweden for stalking and bullying a person?
   Then what prevents us from Stalking him???

   Reply
 98. Michelle

  Oh Jonna im so sorry to read this! I cant imagine how frigtening that must be. I have recently moved to Sweden and the open availability of information often worries me (hitta.se for example). You and Johan do not for a second deserve any of this happening to you. I hope that things calm down and it doesnt take any drastic measures to get rid of this man. Sending you all of our love and light from Dalarna. xxxxx

  Reply
 99. Ida

  Jag mår så illa av att läsa det här inlägget! Inga ord kan beskriva det här! Jag hoppas innerligt att du och Johan får hjälp med det här, för det är inte okej någonstans! Ta hand om varandra, tack för du delar med dig och som du säger – allt löser sig tillslut. Kramar!

  Reply
 100. Marie

  Verkligen ledsen att detta ska behöva drabba er, ni förtjänar så mycket bättre.
  Har själv varit med om något liknande och kan tänka mig hur ni känner just nu. Håller också med om att det är tragiskt att samhället inte är bättre på att skydda oskyldiga människor från brott samt ta hand om dem som uppenbarligen behöver vård eller låsas in.
  Hoppas av hela mitt hjärta att det snart är över och att ni kan få känna er trygga och lyckliga igen. Att ert hem åter igen ska få bli er fristad. Vi är många som tänker på er. Kramar

  Reply
 101. Lia

  I’m so so sad for you both!!! I never would have thought this would happen to you. I’m so sad you are not able to start the fall off on a good foot in your new home. I’m praying this will pass and a new amazing season will come. I pray that he will be taken in and brought where he belongs… far away to get treatment! I hope you will have peace soon. Many blessings to you both in the future. XO
  Lia

  Reply
 102. Angelica

  Åh Jonna. Gud vad hemskt. Jag kan delvis förstå er mardröm. Min mor vart sambo med en man med psykisk ohälsa som tillslut nästan tog hennes liv innan polisen satte honom i tvångsvård och fängelse.

  Jag älskar vårt Sverige av hela mitt hjärta men jag önskar så att straffen/fängelserna var rena mardrömmen och alla typer av brott skulle straffas betydligt hårdare så förhoppningsvis det sista någon vill är att sitta i fängelse i Sverige…

  Stooor kram! Ber för att du och Johan får frid en gång för alla ❤️
  Kram Angelica

  Reply
 103. Elsa

  Jonna, Denna man tycks trots allt klara av att ha både bil och två boenden, ett i Näsåker och ett i Stockholm. Förlåt en okunniga, Vad jag funderar över hur en så pass tokig människa lyckas behålla både bil och boenden, det verkar han ha sinnesnärvaro nog att göra, och så pass mycket självbevarelsedrift. Samtidigt som han gärna förstör era liv. Känns bara som det är en ondsint människa som har behov av att plåga andra. Skulle antagligen vara misshandlare om han hade familj, har ingen som helst förståelse eller förbarmande med en sådan människa som begår övergrepp mot andra och sabbar deras tillvaro, sjuk eller inte.
  Tror att han har kommenterat på din blogg i negativa ordalag någon gång som jag har sett.
  Har han anhöriga, kontakt med psykiatrin, finns det möjlighet för er att kanske göra något via dem? Tänker på familjen Taube som hade en galning efter sig, fast en kvinna. Det är inte synd om en sådan person./

  Reply
 104. Åsa

  Vilket jäkla as! Usch..bara känslan av att inte veta skulle knäcka mig. Fy fan! Skaffa ett gevär el pistol i självförsvar. Han känns ju helt medveten. Gå in och förstöra i din atelje? Meddela att han är där? Känns ju helt galen?!
  Låt han kliva på, sen skjut han i självförsvar.
  Kan inte ens föreställa mig rädslan. Att aldrig veta ?
  Stor kram till er ❤

  Reply
 105. Emma

  Usch jag lider verkligen med er även om jag förmodligen inte ens kommer i närheten av att känna det ni känner… Känslan av att vara förföljd/jagad och bevakad av någon obekant är fruktansvärd. Att aldrig kunna slappna av och när man väl kanske vågar släppa lite på försvaret så slår hen till igen. Jag hoppas det lugnar ner sig, att han får hjälp av sjukvård eller annat, och faktiskt får ett straff för vad han gjort, oavsett om det varit i friskt eller sjukt tillstånd. Ta er tid att ta hand om varandra, försök hitta tillbaka till känslan av “ert hem” och låt honom inte ta mer tid av er än nödvändigt. Och som många skriver, ta hjälp av en advokat! All styrka och kärlek till er <3

  Reply
 106. Heatherlee Jones

  Oh My God, I am heart broken that you are going thru this, it saddens and angers me too. You are a light in the darkness for me. I have been in an abusive relationship before I know that pain. But never what your dealing with, and you don’t deserve it. I love you and your husband and love watching your videos. You are an amazing human being. I’m glad you have finally shared this with us, your followers, because it will document his abuse and what he is doing. I will be praying for you, sending you a light of protection all around you. I ask the Universe to protect you and put him where he needs to be to get help.

  Reply
 107. peter

  Jonna and Johan, I wish you well and to be safe and free from fear. I would ask if either of you have friends who may have friends nearby that are hunters or are strong guys- like strong men with motorcycles and a few tattoos. I advise to ask for help from some strong guys who are good people and will protect others from sick people who might want to harm you. It is good to have some friend who knows the right people who can be called at a time like this. I am not saying to have someone come and harm him, but there are many ways to help someone to change their ways, change their path. This is not healthy or a sign of love and respect if a man comes after you in this way. It is not right to harm others like this. If it were back in viking times, what might be the fate of of a sick man who hunts people like a wolf ? Be safe and strong.

  Reply
 108. Emma.D

  Så fruktansvärt att behöva vara rädd, och att han tar sig rätten att kränka er på detta sättet. Tack för att du ändå valde att berätta om det, tror att det är viktigt att sådana händelser belyses så att han inte kan agera i det tysta längre.
  Du har tusentals följare här på bloggen som älskar dig och att läsa om ert liv, tveka inte att be oss om hjälp om det finns något vi kan göra. Tror att det är många som vill ge tillbaka efter allt som du har gett oss i form av glädje och kärlek.
  Ta hand om er <3

  Reply
 109. Emschen

  Åh Jonna ?
  Ditt inlägg gör mig både förtvivlad och förbannad. Ingen ska behöva leva i rädsla!
  Tyvärr är detta bara ytterligare ett bevis på hur vi lever i ett samhälle där mäns våld mot kvinnor inte tas på allvar.
  Jag håller helt med dig på att lagarna måste förändras!
  Kram och kärlek

  Reply
 110. SonjaS

  usch vad hemskt, önskar är mycket energi att klara detta och allt gott. Vad jag inte första att han kommer fri fast han förstörde ju ägodelar? väldigt konstigt!

  Reply
 111. Åsa B

  Kära Jonna och Johan! Mitt hjärta går sönder av sorg och ilska när jag läser detta. Så fruktansvärt för dig, sådant obehagligt och kränkande beteende. Förstod att något sådant här var i görningen när du skrev om flytten från arbetsstugan vid närliggande sjön. Tycker du gjorde rätt i att berätta om det här. Förstår att du inte vill det egentligen, den här mannen ska ju inte behöva ta upp din tid på det sättet. Men tycker ändå att det var helt rätt! Tillsammans är man starkare! Jag tänker på er och hoppas att den här resan tar slut här och att systemet tar detta på allvar och ger dig din frihet tillbaka. Många styrkekramar från Göteborg! ❤️❤️❤️

  Reply
 112. Malin K

  Åh finisar!! Stackars er! Jag hoppas polisen kan ge er råd om hur ni ska agera… och skydd!

  Mineralerna kanske kan bli nya färger

  Tips Kanske kan få ersättning från försäkringsbolaget även om jag förstår att det nästan är irrelevant i sin stora helhet. viktigt att polisanmäler skadegörelsen för ja bevis mot honom..

  Styrkekram

  Reply
 113. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

  Usch jag sitter här och ryser. Jag skrev i veckan om den människa som förföljer mig i min blogg. Första gången jag vågat berätta utanför min inre krets, då människor av all välmening vill veta mer om ens liv. “Min” galning har dock inte vandaliserat så där som din gör, min har dock varit hit och stått utanför min dörr och krävt att vi ska umgås. Slitit i min ytterdörr och skrikit på mig, förföljt mig i det dolda när jag varit på promenader. Det är inte ens hälften av vad ni går igenom men jag vet hur obehagligt jag tyckt det varit.
  När någon gör som ovan så stryper man åt någons liv, jag skulle aldrig kunnat förstå innan jag själv var med om det. Hemskt hade jag tänkt, men aldrig ens kunnat ana hur illa det är.

  Jag önskar så för er att denna galning slutar snart. Den som förföljer mig bara fortsätter tyvärr, för polisen lägger endast ner anmälningar så man får anmäla igen. Hur sjukt är inte vårt system, där sjuka inte får hjälp och vård? Där oskyldiga får straffas på grund av andras sjukdom och få ett krympt liv.

  Jag hoppas så att han slutar för er snart <3.

  Reply
 114. Wilda

  Jag vet inte vad jag ska säga, mer än att jag är så ledsen att detta drabbar dig. Jag önskar att samhället tog hand om människor med den här problematiken bättre så att de slapp vara en fara för sig själva och andra. Jag har varit där du är, och jag jobbar nu med de människor som riskerar att hamna där den här mannen är och de som har varit där. Tack för att du berättar, det är den största säkerheten du kan ge dig själv. Att andra vet. Och tack för att du i all din rädsla ändå inte förlorar det mänskliga perspektivet, att du ser att det är sjukdom och inte ondska som styr honom. Jag hoppas att han får hjälp snart och att polisen gjorde en anmälan till socialtjänsten. Annars kanske det är något ni kan göra, en orosanmälan kan signalera att han behöver hjälp och ge honom det. Skickar dig och Johan mina varmaste kramar, Jonna. <3

  Reply
 115. Magnus

  Det här var verkligen ingen rolig läsning men jag har anat det rätt länge. Jag tycker mig ha sett tecken på det vid flera tillfällen både genom att “läsa mellan raderna” och i en del av dina bilder. Och tyvärr är jag inte förvånad. Det hela började säkert med att han förälskade sig i den söta, blonda tjejen som log mot honom på datorskärmen, men med den skillnaden att han inte klarade av att bli avvisad. Att fullt ut förstå din/er situation är omöjligt om man inte själ upplevt något liknande, men det är inte svårt att förstå att det måste vara fasansfullt att aldrig kunna känna sig helt säker på var galningen är. Som jag förstår det har han i och för sig “förvarnat” om sin ankomst via sms och mail men vad säger att han inte slutar med det och plötsligt bara står där.

  Flera har varit inne på det redan men jag uppmanar er att inte svara på hans mail och sms, MEN, spara allt han skickar! Allt sådant är bevis för vad han utsätter dig/er för. Som jag fattat det så upptäckte ni inbrottet och skadegörelsen i ateljén efter att han släppts igen. Ringde ni Polisen då så att dom kom dit och dokumenterade? Förhoppningsvis förstår den här mannen vad ett besöksförbud innebär men jag är tyvärr tveksam med tanke på hans beteende.

  Stå på er och ligg på Polisen! Ge dom kopior på allt galningen har skickat och berätta om alla ovälkomna besök och vad det har inneburit för begränsningar och påtvingade förändringar i ditt/ert liv. Och kontakta en advokat!

  Stor kram till er båda!!

  Reply
 116. Anita

  Jag har läst på lite om stalkerlagen som kom 2011:

  “Stalking är numera brottsligt i Sverige. Straffet kan bli upp till fyra års fängelse. Tidigare hade den som utsatts bara kunnat anmäla varje enskilt brott som hot eller misshandel, men nu samlas upprepade trakasserier under en benämning.
  De brottsliga handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet.

  Källa: TT/Polisen “

  Reply
 117. Mia

  Tänk att en människa kan ta ifrån en all frihet. Hur ska du kunna vara i ateljén när det är mörkt och känna dig lugn? Hur ska du kunna vara ute i mörkret ensam och vara lugn? Hur ska ni kunna njuta av erat hus i lugn? Han har förstört det ni drömt om och det är fruktansvärt. Ifall saker blir värre/förstör glädjen, flytta till huset i norr. Där är du fri och kan inte hitta er.

  Reply
 118. Lisa

  Lider med er, hemskt att inte få känna sig trygg i sitt eget hem! All kärlek och styrka till dig och johan <3 Med förhoppning om att detta obehagliga ska få ett slut.

  Reply
 119. Sara

  Mannen i fråga är en väldigt god vän till mig, och tidigt i somras under en av hans friska perioder så berättade han för första gången om sina allvarliga psykosutbrott och vad han har utsatt dig och din familj för. Jag blev chockad och kände otroligt mycket medlidande för både er och honom. Jag tycker att du verkar vara en fantastisk fin varelse, och vad jag förstått så har du bemött denna situation med ett otroligt gott hjärta utifrån vad han förklarat för mig och hur jag kan ta in hur du uttrycker dig i denna text.
  Jag tycker på riktigt att det är fruktansvärt att ni behöver gå igenom allt detta – men jag vill bara att du ska veta att då han är frisk så tycker han också att allt detta är fruktansvärt.. nu kanske inte det är till någon särskilt stor tröst då jag har väldigt svårt att sätta mig in i er komplicerade och tunga situation. Men då jag frågade honom i somras om han någonsin har pratat med dig då han är “frisk” och fått förklara sig så svarade han att han aldrig har gjort det eftersom han skäms så innerligt.
  Jag tycker det är tragiskt att varken ni eller han kan få bättre hjälp i detta samhälle.

  Jag kommenterar inte för att försvara hans beteende på något sätt alls eller skriva hur god han egentligen är innanför sin psykos.
  Jag vill bara skicka lite kärlek antar jag, till alla berörda parter i denna extrema situation ♡

  Reply
  • Lina

   Du kanske kan se till att stoppa din goda vän (eller få hans familj att göra det) innan han lyckas få göra något mer än att ha sönder Jonnas studio. Bedrövligt att hon ska behöva gå omkring och vara rädd, oavsett hur synd det är om honom. Det är hennes liv som blir negativt påverkat.

   Reply
  • Annette

   Hej Sara, om det du skriver stämmer så vore det snällt om du kunde prata med din vän igen och berätta att det går att lära sig identifiera och hantera sina egna symtom på psykos och varningstecken som förutspår dem. Det finns alltså varningstecken som uppträder några veckor eller dagar före själva psykosen. Genom att snabbt identifiera symptomen och söka vård kan man förhindra att sjukdomen bryter ut på nytt och påskyndar även återhämtningen.

   Läs mer på: https://www.mielenterveystalo.fi/sv/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/psykoosi/Pages/psykoosiopas.aspx

   Du som vet vem han är och som har pratat med honom om detta redan, kanske är den person som blir nyckeln till att Jonna och Johan kan fortsätta leva sina liv utan rädsla eller rent av skräck. Om han tycker det är så fruktansvärt som du säger, så borde han också vilja göra allt i sin makt för att inte hans sjukdom ska drabba oskyldiga och fina människor. <3

   Reply
  • Elsa

   Tänk att jag har inte någon som helst medkänsla med en sådan person som förstör andras liv på de sättet. han har skridit över alla gränser. Kan låta hårt men person i fråga är inget barn eller tonåring och borde kunna hantera och sitt mående och beteende vid det här laget. Att hota med att våldta, begå skadegörelse och förstöra andras tillvaro är ju rent ut sagt förjävligt. Det finns en gräns vill personen sätta den så kan den det innan det hela bryter ut.

   Reply
   • Anonym

    Hm! Saras post ställde allt i en ny dimension. Jag har läst samtliga kommentarer i denna post. Ur psykologisk synvinkel så noterar jag hur folk reagerar på denna nyhet. Det här med psykiskt sjuka människor är ett svårt kapitel. Många är det som inte har psykologiska kunskaper överhuvudtaget. Nu pratar jag INTE om förövaren utan lekmän runtomkring här.det är många som också saknar förmåga att sätta sig in i situationer även om man uttrycker sig välvilligt.

    Visst av skrivet här tycker jag ärligen inte alltid känns som hjälp och stöd även om andemeningen naturligtvis är det.

    Att gång på gång skriva att det är en farlig person är inte så hjälpande kan jag tycka, det kan få en mer uppskrämd bara av ett “osynligt hot”.

    Jag förstår Sara väldigt väl(nej jag känner henne inte alls). Men som sagt detta med psykotiska personer är komplicerat på ett sätt ja.

    Jag förstår de som skriker bura in etc. Jag har haft en psykotisk person i min vänkrets. som blev satt på låst avdelning under sina psykoser. dock annars kunde personen vara ute i det fria.
    Jag hade ingen som helst rädsla för personen. Men det man måste tänka på är att det går INTE på något sätt att prata en person i psykos till rätta. Inte just då iallafall.

    Det var en gång, en annan person i min krets som råkade ut för personen när hen hade psykos. Jag hörde vad som hände och hur personen sa och gjorde. Person nummer ett blev väl inte där och då rädd utan förbannad och skapade i sig en farlig situation då denne i sin tur retade upp personen med psykos sas. en inte i sig farlig men kanske obehglig situation blev farlig pga person nummer etts omdömeslösa agerande.

    Nog för att person nummer 2 sade ganska obehagliga ord, men samtidigt tycker jag man måste kunna tåla mer än att bli tokrädd om nån säger att hen ska döda en osv. Man bör kunna utläsa lite iallafall om det verkar relevant eller om det bara sägs så.

    Nu blev alltså inte person nummer ett rädd utan förbannad och på det sättet skapade denne en farlig situation. så man kan ju fråga, vem var värst person nummer ett eller två i det fallet.

    Men hur som helst var person nummer två så galen i sin psykos för det att det blev tvångsintagning. nåväl person nummer ett gormade länge och väl på sina kommuniaktionskanaler om detta. Men hade ingen som helst kunskap o hur psykos fungerar. Så jag fick ägna mycket tid åt person nummer etts beteende än nummer 2.

    Såsmåningom kom person nummer 2 ur sin psykos och fick lämna avdelningen ett tag tills nästa gång igen.
    Då frågade jag precis som Sara, förstod person nummer 2 vad denne gjort undet sin psykos? Alltså fanns det någon verklighetsförankring inuti personen sas eller var det bara totalt wacko galenskap. Jag ville veta som utomstående hur det är i en psykos sas. jo personen visste vad som hänt, det var liksom inte dimma på nåt sätt. Hen visste också vad som utlöst det. Flera dagar utan sömn etc i kombination med annat och sedan person nummers etts ilska.

    Personen var också på ett sätt medveten om vad hen sagt och gjort. Men kunde inte förhindra sig sas. När det dragit igång var det i gång. Jag lyssnade på en oklar berättelse om hens inre väsen som styrde detta osv. det var så jag insåg att man inte kan prata sig igenom en psykos med personen utanden grasserar då. jo det gick att prata, men det var mycket komplicerat och inte många är kapabla till det när de har psykosen mitt framför sig.

    Men det skulle ha gått att ev nå in om jag hade lyckats träffa rätt med att bli en av de röster som styrde den här. Men hur ska jag som utomstående ändå lyckas med det??

    jag frågade person nummer 2 mycket i detta för att försöka förstå så mycket det går hur en psykos funkar.

    Hen skämdes också för detta men var det triggat så var det, och det kan jag förstå.Jjag sa också förstår du att du skrämmer i hjäl folk som råkar ut för dig?Jo efter psykos är hen som vanligt och förstår ypperligt väl hur det påverkar.

    Jag förstår alla härinne i kommentarerna också som säger sig inte ha pardon med detta. Förståeligt, det är ett mänskligt sätt att reagera på. som någon skriver, att man bör bli uppmärksam på de varningssignlaer som finns innan psykosen bryter ut. Ja jo, om de medicinerar så de kan vara uppmärksam. Detta är ung som viss bupolaritet. Man ser det komma ja även själv me man kan nte alltid förhindra det. Helt plötsligt är man inne i en manisk eller depressiv period för det. Mediciner är ingen universal lösning. De kan kapa de värsta topparna och eller dalarna men inte alltid för det förhindra utbrottet.

    så ja att ha psykiskt sjuka och eller störda personer i sin omgivning kan vara slrämmande absolut just pga nyckfullheten.

    Att den här personen förstörde Jonnas studio behöver inte på nåt sätt betyda att hen är farlig eller att hen ville ont sas. det kan ha hänt i hens drogrus och eller psykos. Jag försvarar det inte alls, men jag bara förklarar att så kan det vara.

    Men för de flesta som aldrig kommit i närheten av psykiskt sjuka så kan man ta samtligt för farligt och att personen medvetet vill ont och illa med att förstöra etc.

    Däremed INTE sagt att jag inte blir påverkad av sådana personer. Som jag skriver i min egen kommentar, ej reply så har jag haft andra av annan karakär än psykos som granne men som uppvisat likartat beteende, och ja visst blir man obehagligt berörd pga nyckfullheten. För man vet inte hur våldsamma de kan bli i sin psykos/delirium eller vad det nu är för fel. Så visst bör man vara försiktig i direktkontakt med dessa absolut.

    Nåväl person nummer 2 är utanför sin psykos vädigt snäll och trevlig och uppvisar inte stalkertendenser då. så ja jag förstår att man kan bli kluven hur man ska hantera det när man vet att det är ens vän som gör detta mot andra.

    Men det jag tänker i Saras kommentar är om hon skulle kunna ringa tillJonna och Johan och varna att det är på gång? Dels och sedan då ringa vård om personen har vårdkontakt och säga att det är på gång. Så personen kan läggas in medan psykosen är? Eller ta strid för sin vän så hen få en fungerande vårdkontakt om det inte finns. Som andra säger här, kan hens föräldrar eller annan släkt kontaktas så åtgärder sätts in Fför hur det än är så ska ju inte folk behöva utstå detta heller även om det finns empati med båda parter( Saras kommentar).

    Reply
  • Christiane

   Sara,
   this man is a danger to people and you need to go to the police and tell them what you know so he can get help . . . not everyone who is mentally or emotionally ill is a threat to others, but this man has actually attacked Jonna’s work space and that shows a malevolence and ill will towards her that might get worse if he is allowed to go free and torment her.

   He needs to be hospitalized and detained for his sake and everyone else’s sake.

   No one deserves to be stalked and kept in fear and Jonna has done nothing to anyone to deserve such treatment so if you can go to the police and tell them what you know that he has said to you, it may help Jonna to get free from this nightmare and it may help this man to psychiatric care that apparently is much needed now.

   Please help Jonna’s situation in any way that you are able to do so. It’s so important.

   Reply
  • Ann

   He needs to commit himself into a psychiatric ward. He is a danger. If he felt as bad as you say he would GET HELP IMMEDIATELY. You need to step in and do something before something really tragic that is irreversible happens.

   Reply
  • Washington's Last Frontier

   I ask this question in earnest, not out of any disrespect: But what happens if this man does something very bad to Jonna (or Johan or Nanook)? Is he able to blame it on a psychosis as though it is not “him”? My argument is that this psychosis is indeed HIM and because he is aware of it, there is no excuse for this to continue for years. If he felt such shame, why not seek professional help? I think he is making excuses so that if he *does* commit a very bad act in the future, he might be able to get away with it due to his “psychosis.”

   Makes me so angry to even think about inflicting so much pain into the lives of others and taking no responsibility for themselves.

   Hugs to Jonna & Johan. I am so sorry you are having to deal with this day in and day out. Not knowing where he could be or what he could do.

   And if you, the stalker, read this – you need to get professional help right away. There is no excuse. Get help. Right now.

   Reply
 120. Bysse

  Hemskt för er! Hade svårt för att somna i går kväll efter att ha läst din blogg.
  Låg och funderade på vad som driver en människa att agera på detta sätt.
  Du har ju fått mängder med tips från många i kommentarsfältet och jag har också nån
  ide om vad som ni kan göra men jag vet inte om det är någon bra ide att skriva det här.
  Om denne man är så besatt av dig läser han nog också din blogg.
  Hör gärna av dig, kanske jag kan vara till någon hjälp.
  Det är tragiskt att människor som honom lämnas helt utan hjälp av vårt samhälle.
  Han förstör ju för sig själv likväl som han förstör för andra.
  Håll kontakt med polisen och försök att få dem att lokalisera var han befinner sig.
  Många styrkekramar från Bysse.

  Reply
 121. Isabella

  My hands are shaking and my heart is racing as I write this. I am so sorry you two are being terrorized and put through such hell. Your voice is your power. You have taken steps with the police and shared with us this unfathomable terror set upon you. You are taking the right steps. I realize how difficult it must be to share this nightmare. My heart and prayers go out to the two of you. I agree with what others are saying about documenting and saving all forms of communication he sends your way (including the horror video). There is some sound advice in the comments, but I was wondering if it would be possible to get a guard dog ( Belgian Malinois for example) and to also take self defense classes? My thoughts and prayers go out to you.

  Reply
 122. Johanna & P

  Men så fruktansvärt, känner med dig och med Johan av hela mitt hjärta! ?Ni får många goda råd så jag hoppas ni ska finna lösningar för er vardag och en väg ur detta! Jag vill också lyfta att det här är en man som utövar våld mot en kvinna och det är alltför vanligt och något som hela samhället borde engagera sig i att få stopp på, mäns våld mot kvinnor. Mitt hjärta gråter för dig Jonna, du vänliga och fina själ! Jag hoppas allt löser sig till det bästa snarast, kramar! ? ? ❤️

  Reply
 123. Edward

  Stand your ground. Defend yourselves. I do not know your laws,but here in U.S I would have not left my house. You have done much with not much help from the law. If this happened here and he got into my house looking for my wife he would leave in a body bag. This is just horrible. I so enjoy your site. I want to see that smile back on your face and all that art. Truly love it. DO NOT run don’t let him push you out. Fight don’t run. You should not live in fear.

  Reply
 124. leif

  Hej Jonna!
  Jag kommer hem från en veckas vandring i Badgastein Österike idag.
  Får läsa detta hemska som du har utsatts för i flera år.
  Starkt av dej som har kunnat hålla det utanför bloggen så länge.
  Du får gärna tala om vad han heter,bilnummer och adress.
  Jag vill gärna bestraffa honom, han skall inte gå straffri.
  Även om lagen inte kan göra nått,så kan vi medmänniskor hjälpa till.
  Han behöver en smäll på käften,det ska bli ett nöje att utdela den när han kommer tillbaka till Stockholm.
  Var inte rädd för han blir den stora förloraren till slut.Inlåst på mentalsjukhus.

  Du är bäst många kramar från mej.

  Reply
 125. Thomas

  Verkligen tråkig läsning! Jag har inte kollat igenom alla kommentarer, så det blir kanske en upprepning. Men skaffa inbrottslarm med kameraövervakning med inspelning i alla byggnader samt utanför, installera kraftiga strålkastare med rörelsesensorer som täcker HELA tomten (inte bara närmast bostadshuset). Förstärk dörrar och fönster med bl a kraftiga lås, och ev även låsbara fönsterluckor. Ha alltid alla ytterdörrar låsta, alltså även när ni är hemma (i synnerhet om du får indikationer på att han är på väg upp). Planera och ha en förberedd plan (och utrustning) om det värsta inträffar (inbrott, brand, direkt konfrontation etc). Ta all hjälp ni kan få av de som är proffs på området. Publicera inget i förväg på bloggen om var du eller Johan kommer att befinna er (hemma, Marsfjällen, utomlands etc). Inte så att den här sjuka personen ska “vinna” och få er att helt ändra era liv men så som det låter är det nog bra att vidta vissa försiktighetsåtgärder. Jag önskar er all lycka och hoppas innerligt att ni får vara i fred i fortsättningen.

  Reply
 126. Lovlilett

  Så fruktansvärt Jonna! Fattar inte varför polisen inte kan göra något, han har ju för tusan gjort inbrott hos er, gjort intrång på er gård! Hotat! Det är så sinnessjuk att man alltså få hota med sexuellt våld, göra inbrott och sen inget mer. Så förfärligt. Ta hand om dr <3

  Reply
 127. Annie

  Jonna, tänker så galet mycket på er. Hoppas du känner all kärlek och styra som vi läsare telepatiserar till dig. All min kärlek till er. All!

  Reply
 128. Jenny

  Håller med alla andra, så ledsen för att du blivit utsatt. Det borde inte få vara såhär!

  Min pojkvän blev utsatt för kriminella personer och polisen kunde inte göra något, bara följa de lagar och regler som finns. Jag blev stressad och bröt ihop men det som hjälpte var att börja skriva en lista på hur jag skulle gå tillväga för att hjälpa honom.

  1. Ring Brottsofferjouren för att få information. De har jurister som ger gratis rådgivning samt har erfarenheter kring liknande fall. Kanske även skaffa en egen jurist men finn en ni litar på. Inte alla gör sitt jobb ordentligt, välj med omsorg.

  2. Spara allt. Gissar att bevisbördan är på er så samla allt som går. Ta foton av eventuella kläder som ligger spridda, dokumentera allt verkligen, det hjälper vid rättegång.

  3. Övervakningskameror för mer framtida bevis. Kanske också lampor med censorer, för er egen skull? Kanske känns tryggare så.

  4. Ta kontakt med andra som varit eller är i samma situation, både för råd och för att känna till hur processen kan se ut. Samla så mycket information som möjligt.

  5. Kontakta försäkringsbolaget! De kan ha juridisk hjälp. Skaffa annars en försäkring som hjälper er med rättegång och omkostnader. Min pojkvän hade en försäkring som inte täckte juridisk hjälp, i just hans fall, vilket gjorde att han inte hade råd att ens försvara sig. Bevisbördan låg på honom, tror det ofta är så i många fall.

  6. Skriv dagbok/journal. Med datum, tidspunkter, känslor och typ era reaktioner. Liksom, om han sänder ett mail, skriv ned det du känner och allt du blir hindrad att göra på grund av mailet. Typ, inte kan sova eller inte kan gå ut med hunden.

  7. Ta hand om dig, du har all rätt att vara rädd, och tycker du ska ta det på allvar. Ta all hjälp du kan få och låt ingen få vifta bort det som något ‘du ska tåla’.

  Kramar och hoppas en lösning kommer!!

  Reply
 129. Floki

  Part 1:
  When you posted “Bland berg och dalar”, despite of your statement that you felt fantastic, I knew that something was not quite right. Perhaps you were not fully aware of it but I sensed that deep inside you were afraid of something, felt lonely, vulnerable and craved some form of connection with others to fend off these feelings. Explanation came when you published your vlog. You said in it:

  “Being in the place like this alone and you have no distractions. then you are really alone with yourself. You really get to know how you feel, how you think, you are so
  aware of yourself and your mind, how you really doing. And you cannot escape from it. Because I think, I am sure that TV, phones, internet, computers, all of that is
  distracting us from ourselves. So whenever we feel something that we do not want to feel we just pick up the phone, scroll through Instagram or whatever. Just to keep our mind busy so we never have to seek within ourselves and feel our shit. I do not even know how to explain it.”

  You explained it beautifully, nobody could explain any better. Would you allow a possibility that during your stay in the mountains you dug all the way down to extremely painful memory from one of your past incarnation stored in your subconscious mind? Don’t you find it very peculiar that the first message came just when you got back from the mountains? Because this memory contains such a powerful emotions universal mind projects it outside as a man from flesh and blood. It may be very valuable for you to recall what kind of mental state you were in when this man appeared in the past.

  Do you remember from “Demystifying the out of body experience” that this is a consciential reality: “Matter and energy are elements that the consciousness uses in order to achieve its objectives, whichever these may be” (p 21-31). And there is only one consciousness therefore everything here fits perfectly together like a hand and a glove. You have your own demons to slay and so does he. These “demons” are simply a swirling vortexes of energy that got stuck and recycle over and over again. You need to recognize this process, face it and dissipate the energy. The question is how to do it when fear is so overwhelming that intellect has a hard time understanding rational arguments.

  Reply
 130. Jolan

  Buy yourselves small, wireless cameras for the yard and studio and set them to record on motion. If he enters the property, you’ll have video. They can be set to notify your cell phone when triggered, and broadcast to the phone. Use a strong password or turn them off while at home.

  Reply
 131. Kasia

  Dear Jonna,

  The thing about psychosis is that it doesn’t go away (and I am talking from experience). He has to be treated (starting from the mental institution). Like you said, there will be quiet times but every time he goes back the situation will get worse. You need to sick for help anywhere you can. I don’t know how it all works in Sweden but you can’t give up. Call/visit every place possible until you will be able to feel safe. It has to stop. Already too much has happened. I don’t mean to scare you even more – I am just concerned about your life. I hope and pray that it will stop. It WILL. Just don’t give up and be careful. I’m sending lots of love to you. <3

  Reply
 132. Göcsei-Szabó Ander Kata

  Good law in a country = strong immunity to the sick part of society.
  This men NEED HELP! IMMEDIATELY!!! And YOU too guys!!!

  I’m sorry that Swedish law doesn’t protect you.

  I will pray for you! ♥♥♥♥

  Reply
 133. Bella

  Så sorgligt att läsa Jonna :'( Började på riktigt gråta när jag läste detta. Fyyyy vilken rädsla och terror. Det är på riktigt helt fruktansvärt!! Hoppas innerligt att mannen kan få den vård han behöver och att myndigheter (polisen!) förstår allvaret i detta och gör vad som måste göras för att minimera risken att han någonsin sätter sin fot i Grundtjärn igen. Börja polisanmäla ALLA mail och försök till kontakt. Det är viktigt att allt anmäls. Ta hand om varandra och försök hitta stunder av lugn och harmoni <3 Allt gott och många varma tankar till dig och Johan. KRAM!

  Reply
 134. larsleksing

  Tyvärr så är det så här det funkar i Sverige tok, skallar och tjuvar har den bästa hjälpen att få fortsätta som dom alltid gjort. Men vi vanliga ska klara oss själva. Polisen finns inte anträffbara när man behöver dom, tänk om man bara visste hur många dårar det finns ute bland oss istället för att sitta på vårdhem. Sköt om er.

  Reply
 135. Hannas krypin

  Men fy vilken mardröm! Jag lider verkligen med er. Och din vackra ateljé! Finaste Jonna. <3

  Jag förstår dock inte om det nu är uppenbart att han är i en psykos, varför tar inte polisen med honom till psykiatrin så han får hjälp. Jag ifrågasätter polisens hantering, hur man kan släppa någon på fri fot som behöver vård. Sverige är ett konstigt land på många punkter….

  KRAM <3 <3

  Reply
 136. Pauline

  Hej Jonna!
  Allting låter helt fruktansvärt och jag är så ledsen för din/er skull! Du är en helt magisk person med ett så stort hjärta och det är så sjukt tråkigt och sorgligt att en person utnyttjar dig för det! Det är så många människor som älskar det du gör och beundrar dig på så många sätt. Du och Johan är verkligen inte ensamma i det här (även om jag förstår om det känns så). Det finns hjälp att få och allt det här hemska kommer få ett slut. Några här i kommentarerna har skrivit att det kanske går att få hjälp av en advokat, det kanske är ett alternativ? Kanske någon bevakning till ert hem? Förstår att det känns jobbigt att tänka på allt ni behöver göra och det är orättvist att det läggs på er. Men om det finns något som jag/dina följare kan göra för att hjälpa dig/er på något sätt så hör av dig eller i dina kanaler! Det kan ju handla om alltifrån att hitta rätt kontakter, till namnlistor eller tips eller hjälp med pengar osv.

  Jag är snart färdig präst så om det finns något som kyrkan kan hjälpa er med så tveka inte att höra av dig!

  Massor av kärlek och kramar
  Pauline

  Reply
 137. Charly C.

  Hi Jonna.
  I really enjoy your videos and reading this (thanks to Google translate) worries me.
  The best thing for you to do, would be to move out, but I understand this is out of the question because you love that place so much. :s

  I recommend you study your country’s laws concerning stalking. This guy won’t stop 🙁 and the restraining order won’t stop him either. 🙁
  You need to find a way to have him arrested for something else – like destroying your property, tress passing.. Have those threatening emails printed (or most of them, along with your replies, especially if you were clear that you’re not interested in anything related to him), with the dates and pics and everything. those can be used for your advantage. You must also take pics if he comes again and does weird things like getting naked in the village/around your house.

  I would install security cameras, an electric fence, an alarm system around the property – at least around the home, studio, barn or what other dependencies you have. And not mention or show them in any video. Fence off your property, as much as you can, as to make it as difficult as possible for intruders to approach your house and belongings.

  Stalking is a VERY serious problem, and i don’t know of anyone enjoying being stalked. 🙁

  Reply
 138. Gilles

  So sad to hear that. Now you both have to be strong.In the following days or weeks or months, you will have to make choices,difficult but NECESSARY if not MANDATORY hard choices. These choices will imply moving to another house because although only your friends and family knows where you live,some weirdos internet people have may ways to find where you live, like fake customers who buy you products and have a mail label return adress of somekind to persecute you. From now on,you should hide from every strangers both from your surrounding and from internet your personal living facilities.We are never fully safe from crazy people,but it is our own duty to make everything in our power to increase that safety.

  Sicerely yours
  Gilles

  Reply
 139. Håkan Hansson

  Beklagar verkligen, Jonna, och jag blev ledsen och berörd när jag läste det här.
  Hoppas att polisen löser det här.
  Du är en vänlig människa och har ett stort hjärta och jag hoppas att du kan fortsätta så.

  Reply
 140. Ellie

  Hi Jonna. I recommend to read Gavin de Becker – The gift of fear : survival signals that protect us from violence. He is an expert on stalkers and has been working with many public figures who get threats.

  Reply
 141. Kelley Dominguez

  I feel for the both of you so much. As I sit here and read this my chest hurts and I want to cry and scream for you. I’m certain that like myself all of your followers, friends and family want to stand around your house as one to keep you safe. Stay safe and smart but keep the beauty and goodness shining.

  Reply
 142. Kristin Jonsson

  Åh, så fruktansvärt. Jag blir så ledsen och upprörd över att läsa vad som hänt er. Skickar tankar och kramar för med styrka och mod i det ni går igenom. Sök proffessionell hjälp! Hoppas få se Jonnas fina bilder, filmer och texter snart igen. Ni verkar verkar vara så fina, underbara människor.
  Det har varit uppmuntrande att se det finns människor som ni. Jag har följt bloggen Ända sedan började i ÖA. Mycket kärlek till er

  Reply
 143. Anonym

  Så fruktansvärt tragiskt att läsa att du nu går igenom ‘samma’ sak som jag gjorde för många år sedan. Trodde verkligen att lagarna betr stalking hade förbättrats för den trakasserade sedan min tid – men får uppfattningen när jag läser din blogg om att så inte är fallet. Går inte ens att beskriva hur enormt tärande det är att leva under hot och press. Att ALLTID vara på sin vakt. Visste aldrig när jag öppnade min ytterdörr ifall han skulle stå utanför eller inte. Precis som i ditt fall var det lugnt i perioder och först trodde jag ‘vad bra, han har äntligen tagit sitt förnuft till fånga’. Så jag började slappna av – och då dök han plötsligt oväntat upp igen. Finns ju någonting som heter LPT, Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård. Denna kan tillämpas om det föreligger fara för eget eller annans liv. Om denna Stalker har t ex en cykloid psykos tar han sannolikt inte sin medicin just nu. Jag tycker att Psykiatrin borde kunna ingripa på något sätt, antingen enl LPT eller att han faktiskt frivilligt går med på inläggning på uppmaning av sin läkare (har han varit sjuk länge bör han ha en psykiater som känner honom väl). Tycker också det är märkligt att polisen inte kan göra mer när han brutit sig in i din studio OCH vandaliserat därinne. Hoppas att denna tragedi löser sig snarast möjligt. Vet alltför väl hur obeskrivligt påfrestande det är. I mitt fall flyttade jag till annan ort och fick skyddad identitet, men jag förstår verkligen att ni inte vill flytta när ni äntligen fick ert drömhus, på den plats ni älskar. Styrka, värme och ljus till er

  Reply
 144. Elsa

  Neeej det knyter sig i magen på mig!
  Hur hemskt kan det bli!??
  Varför varför får ni inte leva lyckliga nu i ert paradis??
  Har han inga anhöriga som kan hjälpa honon att få vård?
  Det måste bli ett slut på det! För allas skull.
  Usch!
  Håller tummar och tår att det löser sig. Skänker massa varma tankar till dig Jonna!

  Reply
 145. Debra Dix

  Wowzer, scary stuff….I am so very sorry this is happening, hopefully this will stop now that you put it out there. Try not to live in fear, easier said than done, I know! Hugs to both.

  Reply
 146. Elsa

  Neeej det knyter sig i magen på mig!
  Hur hemskt kan det bli!??
  Varför varför får ni inte leva lyckliga nu i ert paradis??
  Har han inga anhöriga som kan hjälpa honon att 3få vård?
  Det måste bli ett slut på det! För allas skull.
  Usch!
  Håller tummar och tår att det löser sig. Skänker massa varma tankar till dig Jonna!

  Reply
 147. Elsa

  Ett tillägg. Jag tänker och tänker på detta hemska. Kan det vara så att det är en svår svartsjuka med i spelet? Nu vet jag inte när detta börjat om det var innan Johan kom med i bilden men detta verkar inte vara “bara” psykosperioder. Svartsjuka kan vara jättefarligt. En människa kan vara kapabel till nästan vad som helst. Sen att han blivit avvisad spär på det och tar sig orimliga vägar.
  Fy det är så obehagligt så jag får ont i magen. Vad ska då inte ni Jonna och Johan känna. Det suger ju musten ur vem som helst!

  Reply
 148. Paola Lema

  Jonna… sweet Jonna.. You and your loved ones have been in my prayers all these days.. I so hope you are ok. I have your “way of the heart” necklace in my hand and sending so much love your way.. You are light, you are a gift to this world ❤

  Reply
 149. Nanooks syster Freja ❤

  Känner med er. Vet precis hur det känns. Är i situationen av att kanske behöva flytta från mitt älskade hem. Men hjälper det? Vet ej…. rättsväsendet är på tok. Hur ska vanliga härliga människor som oss, som bara vill leva våra liv, kunna leva sina liv när galningar gör som de vill utan konsekvenser. Mina tankar går till er. Mitt hem är öppet för er alla dagar!

  Reply
 150. Floki

  Part 2:
  Jonna, you have to face, fight and destroy this demon and the real battlefield is your mind. This is your test, your rite of passage into next stage of your spiritual evolution. Look where this demon struck – at your studio. Why? Because recently you were guided to make such a huge spiritual breakthrough as a result of producing your own mineral pigments. It does not want you to go any further because this means its own demise. It simply wants to survive by means of you experiencing some form of it over and over and over again. But this is not some malevolent entity, only a vortex of stuck energy that needs to be released back into the light of pure spirit.

  But because fear may prevent you from comprehending this truth, you need to fight this demon on a level it appears to you at this moment, as a man, in other words a proxy for a true spiritual fight. If you do not allow fear to overwhelm you but boldly and systematically plan your earthly defences, you will eventually realize that you are winning your spiritual battle as well. There is plenty of excellent suggestions from your readers what you could do. Perhaps you could categorize them somehow for yourself and make a list what and when needs to be implemented. The more time you spend planing, the more confident you will feel.

  It breaks my heart that you felt that it was necessary to abandon your beautiful, new home you have dreamt about for so long. It looks this strange feeling you had this Summer that you will have to leave your house soon, was a premonition of things to come. This is your earthly and spiritual sanctuary. This is where you really need to take a stand. Make a pledge that all your defensive planning will have a purpose of this never happening again.

  Reply
 151. Helga

  Hello Jonna, I’m so sorry that you’ve had to endure a crazed stalker for so long. Watch your backs – this guy is taking things to a whole new level by breaking and entering and vandalizing your studio. That should have been more than enough to have him arrested. Hopefully the restraining order keeps him away from you. If not, keep going to the police until they do something to protect you and Johan. It’s insane that he’s out there roaming around freely.

  I wish you all the best – and let’s hope he disappears from your life. Fingers crossed.

  Reply
 152. Caroline L

  Åh så förbannad jag blir! Att världen aldrig lär sig och stärker lagarna kring stalking nån jävla gång. Jag önskar att det vore så lätt som att ta bort sin address från ställen som hitta.se och göra den privat. I ett så litet ställe som grundtjärn är det då lätt att lista ut vart någon bor ändå. Det är stort av dig att ha sympati för hur sjuk den här mannen är. Ta hand om dig och ha alltid flera planer förberedda för att ta er ifrån huset vart ni än befinner er i huset! En bil parkerad på ena sidan och en bil parkerad på den andra kanske?

  Reply
 153. Maria

  Kära Jonna, hoppas verkligen att detta får ett slut nu. Vidrigt att inte få känna trygghet i sitt eget hem och vidrigt att sjuka människor inte får hjälp. Anmäl varje gång ni blir utsatta och dokumentera allt. Mina varmaste kramar! ❤

  Reply
 154. Johanna

  Så fruktansvärt hemskt det ni har varit med om, lider med er och hoppas innerligt att ni återfår tryggheten ❤️ Riktigt otäck läsning, kan inte ens föreställa mig hur det varit för er att behöva uppleva detta. Hoppas också att denna psykiskt sjuka man får den hjälp han behöver.

  Något annat som är otäck läsning är många av kommentarerna här – de som föreslår att ni ska skaffa vapen och ta lagen i egna händer. Det skrämmer mig att det finns så många här som tycker att det är en rimlig lösning att döda en annan människa. Blir illamående.

  Reply
  • Rasmus

   Det är grymt illa att Jonna har fått stå ut med detta återkommande stalkerhot över sig så länge och kulmen var då helt sjuk! Samtidigt är det som du säger mycket skrämmande hur nära till våldsamma åtgärder många av Jonnas läsare är. Det bör väl vara ett urval av befolkningen med sinne och behov för det vackra och lugna som söker sig till Jonnas blogg mm. skulle man tro? Det är verkligen inte inte konstigt att lynchmobbar och vigilantism kan uppstå. Men i denna läsarkrets var det oväntat…för mig. Men jag kanske är naiv?

   Reply
 155. Hope

  Fruktansvärt att du och din make inte kan känna trygghet i erat hem. Några tips, byt till hemligt mobilnummer, installera larm i huset, köp en specialtränad vakthund och eftersom rättsväsendet är som det är i Sverige, kanske att Efterlyst TV3, skulle vara intresserade av att lyfta fram det som ni är utsatta för och hänga ut personen i TV. Ju fler i er by som får kännedom om hur han ser ut, desto fler som kan gå ihop med grannsamverkan mot brott.

  Reply
  • Anonym

   Kan bara instämma. I vårt land daltas det otroligt med de som begår brotten medan de som får utstå skiten negligeras. Man kan inte annat än att bli heligt förbannad. Håller med om att “hemligt mobilnummer” är en bra början. Även hundar modell stor skärpa bör övervägas. Att hänga ut honom tror jag tyvärr kommer att slå tillbaka , så efterlyst TV3 kan vara en öppning.
   Arg och ledsen pensionär

   Reply
 156. Anonym

  Vad hemskt det du blivit utsatt för. Om jag vore du hade jag självklart försvarat mig, inte gjort allvarligt illa men i alla fall markerat kraftfullt. Precis som andra skriver, dokumentera allt och polisanmäl.

  Jag själv misstänker att någon är på min dator, kan inte veta helt säkert och det är inte i närheten av vad du råkat ut för men beteendet börjar kännas jävligt löjligt (om det är någon är jag ganska säker på vem det är).

  Sjukt och stört att vi kvinnor fan aldrig ska få vara ifred från sådana här j-vla knäppgökar rent ut sagt.

  Reply
 157. Caroline

  What emotion to read that ! I can only imagine how anxious you are… At end of the world almost, and undergo such an experiment. I sincerely hope tha this man will be cared for and removed from you life.
  I live in a very small apartment in France, on the Normandy coast but if you want to change environment a few days… We welcome with pleasure !
  Courage to you both !!!
  I’m sorry for my english….
  My name is Caroline, insta : lulu.polette, if that can reassure you….

  Reply
 158. francesca

  Hello Jonna, I am Francesca I follow you from Italy.
  I love your blog, tour youtube channel and in general your work !
  You ensoire me to folow my heart
  My heart is crying while I am reading your last post.
  I am so sorry
  You are such an amazing human been and you deserve al the best that this life can offer. I hope this nightmare will finish soon…
  Be strong

  Reply
 159. Madeleine

  Såg att någon nämnt det ovan men målsägandebiträde har du rätt till när du blivit utsatt för brott! Kräv det! Så man får rätt hjälp att driva ärendet. Låter skitskumt att han får ha gjort sig skyldig till både hemfridsbrott, stalkning, inbrott, hot mm och ändå gå fri. Min uppfattning är att ni så gott som tagit honom på “bar gärning” på gården men att ni inte såg själva vandaliseringen? Det borde ge betydligt mer än kontaktförbud. Är anmälan verkligen rätt hanterad undrar jag…

  Reply
 160. Carola

  Det gör ont att läsa vad ni gått igenom och fortfarande går igenom. Jag känner igen mig så mycket. Jag har själv levt under dödshot från mitt ex i sex års tid. Man lär sig leva med det, precis som ni skriver. Men ingen annan kan förstå hur det tär på en. Att alltid vara på sin vakt. Att alltid undra vad han gör, hur han mår, vad han planerar. Och Sveriges rättssystem är inget att lita på i detta läge heller, det måste ske något allvarligt först. Mitt ex har haft kontaktförbud tre gånger. Jag och barnen har tvingats flytta flera gånger, bott på skyddat boende flera gånger, haft skyddad identitet m.m. Inget hjälper mer än för en kort tid. Sen drar det igång igen. Det är ett helvete att leva såhär. Bra att du belyser hur det är, för det här är något som många tvingas leva med år efter år.

  Reply
 161. Marjo

  Vilken mardröm!! Jag blir så förbannad på poliserna som förhör er 3 timmar??än istället ta fast honom Dom skulle sett till att någon från psykakuten kom och hämtade honom från Stockholm, han skall inte psyka folk på detta sätt han skall in på psyket!! Idag tar inte psykiatrin sitt ansvar över sjuka mäniskor det är tragisk då de är oberäkniga då de kommer i psykos och kan ta sig till vad som helst just som i detta fall. Jag kan ge ett tips! visa aldrig din rädsla för honom var bestämd bara i sms eller email, att nu kommer du kontakta stockholm om han visar sig mer där…hos dig. Lyck till och hoppas nu någon hjälper er så här kan ni inte ha det..Mvh Marjo

  Reply
 162. Jenny

  Blir så ledsen när jag läser det här och att du har fått utstå den här periodvisa förföljelsen under flera års tid. Tror ändå att det är bra att du nu skrivit ett inlägg på bloggen om detta så att människor runt omkring dig kan uppmärksamma dig och Johan om de ser mannen i Grundtjärn. Önskar att jag kunde komma på någon lösning. Kom på en sak iallafall: de flesta människor som har psykotiska episoder i sitt liv har ofta en god man eller förmyndare som hjälper dem med vardagliga göromål, t ex betala räkningar och sjukhusbesök. Kanske skulle det vara en ide att ta kontakt med gode mannen eller tom mannens föräldrar. Kanske kan överförmyndarnämnden lämna ut uppgiften om god man om ni vet vet vad mannen heter (de har register över alla gode män/ förmyndare). Vad hans föräldrar heter och kontaktuppgifter till dem skulle jag tro att man kan få från Skatteverket. Kanske kan även Polisen hjälpa till med att få fram de uppgifterna. Då skulle ni kunna kontakta mannens gode man/ föräldrar/ syskon när han börjar höra av sig igen så att de kan se till att han får vård och stoppa honom från att resa mot Grundtjärn. Önskar dig och Johan en rofylld natt.

  Reply
 163. Märta

  Så ledsamt att detta händer er. Ni har fått många goda råd redan, att skaffa ett målsägarbiträde samt att kontakta brottsofferjouren verkar vara en mycket bra början. Låt proffsen hjälpa er! Även om dina följare vill dig allt gott så är ju en del av kommentarerna här inne absolut inte sunda.
  Ta hand om er!

  Reply
 164. Anonym

  Ja ni vänner! Verkligen tråkigt att läsa. Jag är inte chockad men blir väldigt ledsen att ni råkat ut för det. Tyvärr är det så här det kan se ut. Det man kan bli mer chockad över är att polisen inte gör ett smack rent ut sagt. Jag vet också av egen erfarenhet att känslor och förebyggande inte hjälper det minsta. Att polisen inte gör något ändå. Ibland inte ens NÄR det händer. Jag är ledsen att säga, men ibland undrar jag vilken grad polisen menar att det ska behövas för att uppfattas som allvarligt.Ibland undrar jag på fullt allvar om ens mordbrand tycks vara allvarligt nog för dem. Ja faktiskt,

  Detta med att inte mata troll. Ja ni det är både och. Jag känner till en person som fick en mycket obehaglig stalker. Jag har läst det skrivna och det är INTE rolig läsning. Dock upprepar personen sig mest i sitt språkbruk. Det är just i det fallet inte så mycket att personen ska eller kommer hem till hen. Det är heller inte fråga om ” våldtäkt” och sådana ord. Därför GÖR polisen ingenting alls, inte ett smack fastän hen har polisanmält det ja minst 50 gånger.

  Tyvärr skapar det ju för det rädsla och obehag hos personen så klart. Det är ju helt oundvikligt.

  Nu är inte den personen helt offentlig som ni är men har haft öppen blogg. Men tyvärr gjorde den här personen att hen låste bloggen och lösenordsskyddade en gång. Tyvärr visade sig personen finnas inom ” kretsen” så det fortsatte. Men hen hade också tagit fel på person pga ja händelser. Så hen kunde inte bli av med överlöparen heller riktigt.

  Nytt byte av blogg, men på något sätt, jag har inte alla detaljer i den riktigt bisarra skumma historien så fortsatte trollet. Jag vet inte riktigt hur det kom sig att det inte gick att avslöja trollet heller men så var det..

  Nu var hen en riktig tuffing och har hängt ut både poliser etc samt trollet offentligt i sin blogg pga polisen heller inte gorde något. Vilket naturligtvis även bloggaren har åkt dit för. Men det spelar ingen roll varje trakasseri har hen lagt ut och poliser i samma takt. Hen resonerar som så att om hen tystnar i detta så får trollet rätt. Hen menar att trollet inte kan besegras genom tystnad, då skapar trollet den rädsla och terror den vill åstadkomma korrekt.

  Nu är detta hens sätt att bearbeta det. Men har lagt ned bloggandet för trollet återkommer till varje blogg, så hen säger, jag kan inte fortsätta ge trollet denna plattform. Det spelar ingen roll vad hen bloggar om det blir överspammat med alla dessa otidgheter i varenda kommentar typ 400 kommentarer. Visst man kan blockera kommentarer etc men då tappar ju bloggen dels sin charm och sedan når man ju en ändå via kontaktformuläret.

  Efter ja säkert 6-7 års daglig terror så uppdagades plötsligt vem det var. Jag vet inte hur men så blev det. Tyvärr fortsatte terrorn då i en annan form. För vissa har helt enkelt inga spärrar.

  Men hen säger: Ja så länge hen inte blir mördad, så kan hen inte låta trollet vinna även om trollet skapar rädsla.

  Hen säger att så klart man blir rädd och osäker etc. Men man måste tyvärr besegra sin egen rädsla. Att man kan inte tillåta sig att begränsas och bli beskuren pga sin rädsla utan man måste arbeta på och med den hela tiden.

  Hen har gått några kurser i självförsvar pga detta för att stärka sin självkänsla bland annat, och vet att hen kan försvara sig om det skulle bli närkontakt.
  Hen har också gått med i en pistolskytteklubb. för att iallafall kunna sikta och träffa ett mål sas.

  Med det inget sagt alls huruvida hen skulle använda vissa av sina kunskaper. Men de finns iallafall.

  Jag berättar detta för att ni ska kunna begrunda olika möjligheter hur man ska hantera detta.

  Det är hemskt olyckligt om det är en psykiskt sjuk person med missbruksproblem också? Då funkar det ju inte normalt alls såsom för andra människor som kanske backar vid en konfrontation.

  Jag förstår mycket väl hur ni genomlider detta och det gör mig mycket ont att höra, nu när ni äntligen fått er idyll.

  Jag har inte fullskaligt haft exakt den situation ni fått på halsen nu, men jag råkade ha en vägggranne med lite av det beskrivna beteendet och det fanns bara hen och jag där. Ruskigt obehagligt när hen gick i gång på nätterna och fick sina tokspatt på nämnda sätt du berättar här med av och påklädning och minst sagt andra skumma och skrämmande beteenden. Detta utlöst av mediciner mot “spattet” nedsköljt med andra droger av ja egen karaktär om man så säger då, och det snedtände.

  Hyresvärden gjorde inte ett skit åt det och tyckte inte det “var så farligt” Sa de som inte ens bodde där jag bodde och ens såg vad som hände på nätterna!!

  Så jag förstår er rädsla absolut. På nätterna fick man försöka vara inlåst så gott det gick och höra hur hen bankade i väggar och vrålade som tokig och höll på i boendet och utanför. På dagar bara försöka undvika hen så mycket det bara gick. Att när hen gick in och ut så fick man försöka passa och gå ut och in före eller efter så det inte blev ofrivilliga möten vid dörrar etc.

  Efter ett tag gjorde dock den här så mycket galenskaper att till slut reagerade hyresvärden äntligen och vräkte människan. Dock var inte flytten långt bort bara till nästa ort.. Där denne startade terror mot ortsbefolkningen där också så klart. Som tur har jag minimalt med ärenden åt det hållet.

  Nu hör jag dock på byn att en “ev ny vräkning” skett där då det inte var privat hyresvärd..Tyvärr vet jag i stället inte alls vart människan håller hus nu, så viss oro att människan dyker upp här igen finns absolut. Eftersom tja vården inte tycker att tvångsintagning behövs, och polisen inte kommer förrän det hänt något allvarligt..

  Så ja jag förstår er absolut. Men dokumentera allt den här gör med din drönare etc, så det finns massor av bevis. Hur otäckt och obehagligt ni än tycker det är. Skriv ner klockslag tidpunkter etc. Läs om hur andra hanterar sina stalkers ryp blondinbella mfl. Ni är inte ensamma, samt har hela byn med er, och troligen andra också. Men det kanske måste startas upp nån typ av grannsamverkan i byn ändå pga detta? Så fler kan sluta upp och skydda. För ni ska inte behöva bära detta ensamma.

  Reply
 165. fernando

  Hi Jonna, I just read your post now, and I am really surprised, I fully understand you when you say that your personal space has been broken, it hurt to see and know that even this wretch has assaulted your workshop – study, what greater impotence…

  I thought that in my country the police were really “useless” in these cases, unless you are someone with a lot of money and with important acquaintances, but I see that in Sweden it is something similar because of the useless bureaucracy, where we have come to ridicule, that psychopaths, madmen and criminals have more rights than victims, they can do what they want, but you go to defend yourself, you lose yourself before stupid laws that guarantee the absurd and you end up judged for defending yourself…

  years ago, when I was younger, I suffered harassment from a psychopath, I will not go into details, but I do not go over, but I know what it is to have a madman following you, and be in helplessness with your explanation, the important thing is the support network, your friends and family, and the respective complaints…

  Unfortunately, I am not fluent in the English language, let alone Swedish, but I have tried to read some comments with the help of a translator, and I am surprised at how some of them, I understand, as compassionate of, “a poor little crazy”, sorry, I do not leave to be surprised be such stupid idiots, defenders of the indefensible…

  sorry Jonna, I know what your blog is, but that denotes how we are living today, even when something similar or worse happens to them, they will know what it is that they violate your personal space and your home…

  I just want to tell you and wish you the best, and a lot of strength for you and your husband, ask for help not only judicial, but to your closest support network, family and friends, it would be good to have certain safeguards from now, I will not give you examples for not give information to morons, who have a hollow head, but I hope your friends will know what I mean…

  A warm hug with appreciation and love to both of you, from a distance.
  Fernando

  Reply
 166. Siv

  Jag läser detta först nu. Det var tråkigt att läsa. Hoppas att ni får hjälp så att ni kan känna er trygga.
  Många kramar!

  Reply
 167. Hannes

  Jag fick rysningar bara av att läsa det ni varit med om. Jag kan delvis relatera då jag hade en tjej som när som helst kunde dyka upp och förstöra för mig. Hon var i perioder livsfarlig för sig själv och andra. Precis som du skriver Jonna så handlar det mest om att man vill få tillbaka sin egna frihet och trygghet, speciellt på platser man trivts på som i ett hus eller lägenhet. Det viktigaste är att under inga omständigheter ge personen uppmärksamhet. Skaffa er ett billigt larm och bra belysning på gården. Kanske finns det folk i närheten som ni skulle kunna ringa i väntan på polisen? Tänker mest att ni måste få till baka lugnet och för mig innebar det att veta Hur jag ska hantera en framtida “situation”. Aja.. Tråkig läsning men jag önskar dig och mannen din, all lycka!

  Reply
 168. Emelie

  Fy vad hemskt och otäckt. Verkligen läskigt! Den mannen borde åka in på Lpt, om det händer igen, då får ni ju kräva att polisen kör honom till psyk. Jag hoppas att mardrömen slutar.
  Ta hand om er ❤️

  Reply
 169. Anita Louise Crane

  Oh my dear lady, I am so sorry. I have been going through yet another death in our family and feeling so low, and went to your site for peace and this is what I learned. I am praying for you both. What an awful thing to have your creative space ruined. I know you are strong and will rebuild again. This man should be taken off the streets. There are so many crazy people out there. I don’t think any of us are safe all of the time. We cannot let fear run our ives and you will find your center again and creativity. Prayers and good wishes. Anita

  Reply
 170. Larry CHAMBLISS

  I am considered by some to be a sheepdog. I have been known to stand between the wolves and the sheep. I have never lost sheep. I regret that I am half a world away and I am unable to come and be your sheepdog for a time. I would gladly be your sheepdog if you or Johan asked. I would be honored to help Johan protect you. Anytime, ANYTIME you feel frightened I want you to take a deep breath or two and imagine a big, rather UGLY sheepdog always standing between you and whatever you fear be it a deranged person, or a bear that has had a bit to much blueberry schnapps, or just a scary whisper in a dark dream. Your sheepdog (the ugly one) will always be there to protect you. Like that light that comes from/to your head. BELIEVE and it is so.

  Reply
 171. ANN

  Hej Jonna..ett tips..det kanske finns någon som kan bo hos er och skydda er…kanske någon bostadslös.arbetslös…men helt normal person….någon stark kille…..prova. ..men som sagt han ska va helt normal..och trots allt finns det många

  Reply
 172. Monnah

  Citat från min far som var polis: ”om inte alkohol, droger och psykisk ohälsa fanns hade vi poliser inte haft något att göra”…

  Så ledsen att ni råkat ut för det här! Jag hoppas att det nu finns en väg in i psykiatrin via polisen för den här mannen, ett sätt att både hjälpa honom och er. Kram!

  Reply
 173. Gunilla

  Åh, så otroligt vidrigt att vara utsatt för något sådant!
  Och hjälpen är menlöst välvillig. Att släppa lös en sådan människa som tydligt är mentalt störd är
  ju förjävligt mot er! Varför ska de som förstör skyddas? Helt obegripligt för mig.
  Hoppas han lugnar ner sig, får adekvat vård och släpper er fria.

  Reply
 174. Johanna

  Efter att ha läst ditt inlägg är jag helt säker på att det är psykopaten som jag såg några riktigt sjuka storys på snapchat kartan på! En man i näsåker som filmade när han knarkade och la ut videos på när han hällde röd färg på kläder i skogen som skulle tolkas som blod. Lä även ut nakenbilder och videos på vapen. Riktigt obehagligt! Jag lider verkligen med dig och hoppas med hela mitt hjärta att du slipper detta i fortsättning ❤️ Du är bäst!

  Reply
  • Anonym

   Vad var det för vapen, stort, litet, var det full laddat? Hemskt att en sån person får bära vapen,,

   Reply
 175. Monika

  Yes i have only since the beginning of this year found Jonnas blogs and been following her posts and watching her vlogs.
  I too had had the same thought about giving out too much information about location and where you go &what you are doing.
  there are sick people in this world and Jonna being such a beautiful, sweet gorgeous girl(and perhaps a little naive about what kind of people can be out there!!)Yes I was worried for her b4 and nowI am totally worried sick for her,her husband and her pets.
  Surely the police must arrest him if he has broken into her studio and damaged her property and been exposing himself. That is so ridiculous that they didn’t do anything and charge him &organise to get him sent to a psychiatric hospital!!!

  Reply
 176. Jessicah

  I am so sorry to read what you have gone through. I am praying for your safety & protection. That the police will be able to monitor this man since he did some damage to your studio already & psychologically. May the Lord Jesus bless & keep you always in His care with peace in your heart. Big hugs to you, Jonna

  Reply
 177. Karac Avalron

  Hi Jonna,

  I am a viewer of your You Tube and was wondering where you were. I dont read your blog much, I like your videos. Im sorry this happened to you, this is horrible. There many of us in the U.S., many veterans who are not happy about what happened to you. Your videos provide a great deal of comfort, its odd and hard to explain.

  You could probably have an army of us if you needed it. You are in my thoughts, I hope you have peace.

  Reply
  • Christiane

   yes, I agree, Jonna’s videos have a comforting quality that is hard to explain . . . . . there are no words to explain the healing found in the nature

   Reply
 178. Anonym

  Får hoppas att den här galningen får det straff han förtjänar, han kan ju skada vem som helst när han kör sådär fort, tycker han borde få livstid i en minimal cell, kanske att han får gå ut på “rastgården” ibland, även den.ska va trång och mörk. Undrar vad han är kapabel till, våldtäkt är det hem,skönaste jag hört, våldtäktsmän borde dö på förtid. Usch för kvinnomisshandlare, du såg väldigt söt ut på första bilden, trots att du har så mycket ångest och terror i ögonen.

  Reply
 179. Brittany

  Jonna, I’m from the United States (Southern) Louisiana. Us girls around here don’t have stalkers because…We own guns. We have a law here that states if someone enters your home without permission, you can kill them. When it comes to stalkers…it’s either you or him. Please find a way to get a gun or some kind of weapon. The police won’t help because he has to do something first. Wait for him to come, wait silently like he does, be ready for him, give him a taste of his own medicine. Start stalking him, find him and put a gun to his head. We don’t play that shit here in the south. We will blow their brains out before they could even step foot on our property. I don’t know the laws there in Sweden about defending yourselves but sometimes, you got to be brave and take control of your own life. You also have Johan to help, make sure he also has a weapon. I know it sounds scary to do this, to possibly kill a man, but he will kill you if you don’t kill him first. From what you have said in this blog, he is a creepy mother fucker and is out for blood! Don’t let him win Jonna and Johan. You guys do NOT deserve this bullshit! You guys are just living your life, not harming anyone and yet you have to deal with this asshole? Oh hell no! I would threaten to kill his ass if he comes back. Tell him to come back and see what happens but PLEASE get a gun first because I don’t want to see a story online tomorrow stating you have been killed by this psycho! I love you Jonna and Johan. Stay safe and break bad on that fucker! Don’t run and hide. FIGHT for your life!

  Reply
 180. Lorraine Page

  Dear Jonna
  I am so horrified and appalled at what you are going through and I have no idea. I guess this explains why you have not posted on you tube recently. I feel so sad that you are having to endure this guy and I really hope and pray that he gets arrested soon and sent to prison.

  Please do not let this one guy defeat you or affect your marriage and I guess this is really tough on both of you.

  I have only come across your you tube channel and blog recently and you are a very gifted and unique artist and I especially love the life you have – again please do not let this guy win. You have so much to give to others and do not give into this guy.

  I will be praying for you big time
  with every blessing
  Page

  Reply
 181. Giselle Jart

  I just read it…you, your art, help us alot and now reading what happen to you make feel so sad and angry in the same time, Im mother of a 12 years old beautiful girl, and we live in Mexico, dreaming some day can to move a beautiful calm place because everyday is more and more dangerous live in this country….In November 2019 I wasfpr lost to my little girl, one door was the only thing between my daughter and one criminal who was stalker us by one month maybe and we dont know, him wanted my little girl !!!! My baby, my entere life!! Him wait one day I was out side and knock the door pretending to be my father ( the my daughter grandfather, we are just 3 in my family, me, my father who soon will be 70 and my daugther) this person think, she could open the door then him could go in and….rape my little girl and kill her or something worse, kidnap her and destroy my little girl life a turn in nightmare my life!!…..we never see this person or people just we know about tying up ends , now we to move to another state and we are living with fear and worries etc…..police? Here in Mexico, dont work for nothing, the first thing they say is the women are guilty no matter if is a little girl, and sadly we dont see this person, for us, have not a face is just a “ghost” or a real person whitout face….my daugther have very bad nightmares now where this man say her no matter where she move or hidden him will find her…. and me….as her mother…..I feel so alone and i feel is my fault because I cant protect to her how I really wish😔…I really hope this man who want destroy your beaitiful life disappear forever and I really hope someday I can to move a better country for my daughter too….sorry about my terrible english, Im learning myself.😓

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.