En ny tid

Maj månad har precis anlänt, och i morse såg jag att blåsten hade lugnat sig ute och himlen var klarblå. Det var som gjort för att komma ut och hälsa maj välkommen i soluppgången. Ändå kände jag ingen lust alls till att ge mig ut med kameran. Det kändes bara jobbigt. Men jag tvingade mig själv ut, och jag är så glad för det.

I samma sekund som jag tog det första andetaget utanför ytterdörren så hände liksom något. Luften var så mycket skönare än jag hade föreställt mig. Inte alls lika kall och rå. Och en massa olika fågelsånger hördes från skogen intill. Det var så vackert att jag nästan skämdes. Skämdes för att jag först inte hade velat gå ut. Att jag var nära på att missa allt.

Så märkligt. Det är som om naturen vet att det är maj nu. Som om den på en gång slår om till maj-känsla.
Får åhh…vilka vårkänslor denna morgonen gav mig. Det kändes som jag fick den allra varmaste, kärleksfullaste kram av våren. En sådan kram som man bara kan få om man inte setts på riktigt, riktigt länge.

Sådär så man bara vill gripa tag i den med all sin kraft och säga “Snälla, lämna mig aldrig igen.” 

Hela känslan påminde så mycket om andra tidiga morgnar i maj. Det är så lustigt hur allting liksom följer samma mönster. Jag tänker ofta på det. Precis som naturen går i sina cykler, och utspelar sina scener liknande år efter år, så gör jag också det.
Iklädd samma tjocktröja och slarviga fläta vandrar jag i skogen intill byn och upplever våren lika starkt som om det var den första våren i hela mitt liv. Inte mycket har förändrats i det stora hela. Men vi har några extra årsringar, jag och träden.
Vi växer lite till för varje år. På insidan av vår bark.
Det var så vackert att se de kalla nyanserna av frosten och spillrorna av vintern samspela med vårens varma ljus. Nayeli var med mig hela tiden, och såg ut att känna samma lycka över denna morgon i maj.

Jag som först inte hade någon lust att ta upp kameran idag. Ett ögonblick senare var jag som uppslukad av att fånga allt det vackra på bild. Älskar när det händer. När man plötsligt känner hur en dörr öppnas upp och släpper in lite nytt ljus och inspiration. Det krävs så lite ibland.
Allt ser så rent ut precis när snön smält. Innan någonting har börjat växa. Som ett helt nytt blad.
Och snart börjar tiden då jag kan börja tappa björksav. Det är bland det bästa jag vet.
Nayeli satt länge på den här stubben och bara betraktade skogen och lyssnade till fåglarnas sång. Jag satt länge och betraktade henne.
Sen satte jag mig på stubben med henne i famnen. Vi satt kvar där i säkert 10 minuter. Det var så fint att få dela denna väldigt speciella morgon med henne.
Morgonen blir än mer betydelsefull när jag efter min lilla skogspromenad får koka mig en kopp kaffe, redigera lite bilder och sedan dela min morgon med er. Det är också bland det bästa jag vet.

Hoppas nu ni får en riktigt fin start på den här nya veckan. I den nya månaden.
Stor kram på er allihopa ♥

52 Kommentarer på “En ny tid

 1. Birgitta

  Vilken underbar beskrivning av att möta maj! Njut av kaffe, kanske utomhus, för det gör jag!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack fina du! Vad härligt att du också njuter av maj!
   Kaffe utomhus är bland det bästa som finns ♥ Kramar

   Reply
 2. Kicki

  Godmorgon

  Efter att läst ditt härliga inlägg så ska jag bege mig ut på en morgonpromenad. Ha en bra dag.

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad glad jag blir o höra att du begav dig ut på en härlig morgonpromenad efter att du läst inlägget! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Magnus

  Jag tycker att min längtan efter våren och sommaren blir allt starkare för varje år som går. Jag som älskade vintern som barn och alltid tyckt att det blir jobbigt när temperaturen går över 25 plusgrader. Tänk vad det kan ändras när man blir äldre. 😀

  Nu ska jag bara skriva klart det här svaret och dricka upp morgonkaffet så ska jag ta kameran och gå en runda. Hela helgen har jag jobbat med båten från morgon till tidig kväll och då varit för trött för att orka ge mig ut i naturen. När jag gick ut och hämtade tidningen för en timme sedan låg vattnet nere i viken som en spegel.

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jag känner igen mig i det där att längtan efter våren blir starkare efter varje år. Precis så känner jag med 🙂

   Vad mysigt det lät med att du skulle ut och ta en runda med kameran. Hoppas du fick till några fina bilder, och att vattnet fortfarande låg kvar som en spegel. Älskar spegelblankt vatten!
   Och ja det är ju mycket jobb med båtar! Men låter härligt också, att hålla på med något projekt sådär. Hoppas allt går bra!
   Kram på dig ♥

   Reply
 4. Dixi Wonderland

  Va inne här igår och undrade vart du tagit vägen. Blev så glad nu när jag såg att du uppdaterat 😀 Och vilka fantastiska bilder.

  Jag har ett litet önskemål till dig Jonna. Du inspirerar mig otroligt mycket! Till skillnad från många andra bloggare som fotar outfits så fotar jag alla mina ute i naturen. Det hade varit roligt om du ville göra ett inlägg med dina bästa tips för att fota ute i olika miljöer. Du är ju proffs på detta så det hade jag verkligen uppskattat. Lite vad man ska tänka på om man fotar i skogen, på en äng osv 🙂 Kram fina du.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Dixi! Ja det blev lite långt emellan inläggen 😀
   Vad glad jag blir att du gillade bilderna!! Och tack för ditt önskemål av inlägg.
   Min första tanke var att “nej men jag har ju ingen koll på hur man fotar i olika miljöer” haha. Det är sådant där som sker så naturligt att jag nog aldrig riktigt tänker på det. Men det skulle vara så roligt att liksom ta fram lite olika tips. Om jag tänker efter så kanske jag kan komma på lite tips så det blir ett blogginlägg! 🙂 Ska se vad jag kan göra! Men jätteglad att du frågar.

   Kram på dig ♥

   Reply
 5. Nils Eldor Alterskjær

  Hälsningar från ett vårvarmt Göteborg. Himmelen är blå och våren gott på väg. Fönstren står på vid gavel och kaffet är på gång. Här i Bellevue i min lilla park sjunger fåglarna sin morgon sång och idag kommer min dotter på ett veckolångt besök från Uppsala. 😀

  Reply
 6. emblas.se

  Visst är det underbart med vår!
  Att kunna ta de första cykelturerna utan vantar är för mig det ultimata vårtecknet <3 Igår såg jag till och med några svalor ute vid fälten 🙂
  ha en fin vecka!
  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Jaa åhh, cykla utan vantar! 🙂 Det är ju verkligen ett vårtecken.
   Och svalor!! Vad jag längtar efter dom.
   Ha en fin vecka du med! Kram på dig ♥

   Reply
 7. M

  Vilken underbar beskrivning! Den är så välkommen, och så efterlängtad, sköna maj med vårvärmen och all grönska!

  Reply
 8. Stu

  May greetings Jonna! 🙂 Hope you washed your face in the morning dew yesterday.
  Enjoy the sunshine and warmth with all the creatures 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Stu! 🙂 I hope the spring have come to Scotland aswell.
   I might actually visit Scotland in this summer!! 🙂 It is not sure yet but I really, really hope I will.
   I would love to see that wonderful country.

   Hope you are having a wonderful week!
   Lots of love ♥

   Reply
 9. Skorpan

  Finns nog inget som slår känslan av att dela en vacker vårmorgon med en annan art, varför inte en katt?:)

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tack så jättemycket!! 🙂
   Ja nu är det ÄNTLIGEN vår! 🙂
   Kram ♥

   Reply
 10. Åsa

  Joooonaa!!! ill se din fina studio 🙂 Hur blev den!!
  Väntar å väntar som ett otåligt barn på julafton 😀 hahha
  Tror det blir superfiiint 🙂

  Kram Åsa

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad gullig du är! SNART kommer du få se! 🙂
   Väntar bara på ett skrivbord nu som jag beställt.
   Kram på dig ♥♥

   Reply
 11. Annica

  Å…älskar liknelsen med träden, hur ni växer lite för varje år, på insidan av er bark. Du borde använda det eller något liknande på en tavla…med träd på då såklart. 🙂

  Reply
 12. Felicia

  Så mysigt det såg ut! Kom nyss in, har suttit ute och njutet av solen här också 🙂 I Uppland 🙂 Tänkte jag skulle kolla datorn och läsa din blogg innan jag tar lite jordgubbspaj och sätter mig ute igen <3 Sån lycka över att solen och värmen äntligen är här igen.
  Känner igen mig lite i bilderna du delade, ofta när jag gick ut i vår skogsbacke så kom min katt och ville vara med, och jag kunde sitta länge och gosa och njuta av lugnet och stunden. Det går inte att ha lille Missen i knäet på samma vis längre pga min allergi som blivit lite sämre. Men han brukar njuta lika ändå, fast han inte kan ligga i knäet, tur det <3

  Kram och ha en fin dag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh så mysigt det lät med solen och jordgubbspajen! Och så glad jag blir att du ville gå in och läsa min blogg 🙂
   Ja visst är det helt underbart med vårvärmen. Man blir så lycklig!
   Och så gulligt att din katt också brukar tycka om att följa med dig ut. Det är fint att få dela sådana stunder med våra pälsbollar.
   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Melissa

  Happy May Day to you! Our Spring cycle is further along than you, but still enjoying the emerging growth around me. It’s so calming after listening and seeing the violence going on in the world. I wish everyone could stop and take in the changes of the season around them.

  Reply
  • Jonna Post author

   It sounds wonderful. I also wish everyone could stop and see more of all the beauty in our nature. I think we really need it, these times when it is so much negative things happening. Thanks for sharing your beautiful words. Lots of love ♥

   Reply
 14. Janet Doane

  Something about this really touched my heart… how your emotions and energy shifted once you took that first breath of May’s sweet new air. I think there must be an Angel of May, as everything becomes so beautiful once May arrives, with such a gentle sweetness and the goodness of life. I too have experienced this shift many, many times… and that shift of encountering the magic of nature’s wisdom, the healing, health, vibrations, that bring me back to my heart. Then I too feel like getting the camera, and taking photos.

  A friend once said he wasn’t watching TV anymore, just sitting and breathing and meditating, being still. That really spoke to me, how we are used to filling up our time with things to do always, and what may be most needed is that time to just BE with ourselves, with the deep Soul within us, watching, listening, breathing, being grateful. So I am aspiring to do more of this, and this is something you do, Jonna, and I love that.

  I also love what you said about “We grow a little more each year. On the inside of our bark.” That feels profound and so true to me. And those are such sweet photos of you in the woods with Nayeli. I miss those times when we had kitties, how they would come outside with me and walk around exploring. And how wonderful you can have birch sap!!… I’ve heard it’s so amazing and rejuvenating – enjoy!! Much love!

  Reply
  • Jonna Post author

   Your words really spoke to me aswell. How beautiful you describe the feelings that may brings. I love how you think of it as an “Angel of May”. That is so beautiful. It is just how it feels. There really is something special about this month. Something beyond words.

   What you wrote about your friend really is inspiring. I think we should all need to just be with ourselves doing nothing else. Today we are suppose to be connected to everything all the time.

   Thank you Janet for your beautiful thoughts! I love your comments.
   Hope you are having a wonderful week. Lots of love ♥

   Reply
 15. iza

  Åh, vilken underbar morgonstund. Härligt att vakna sådär. Lite härligt med en liten hint av det som du skrev, den kalla frosten mot den värmande och lysande solen som stretar uppåt för att ge mer värme. Den kontrasten, känslan, och allt som blir så vackert i just det ljuset. Själv var jag ju på jobbet, men att det är ljust från 4 på morgonen nu, är för mig, nästan sjukt. Mycket för att det är ju först senare det annars är soluppgång runt den tiden, typ juni kanske. Jag brukade slaviskt följa upp/nedgång förut…

  Nu till helgen hoppas jag dock på lite morgonpromenad kanske, men framförallt ska vi till Haparanda/Ikea. Jag är så seg på mornarna. Men det kanske ger sig om man försöker då och då.
  Vet iofs, hur jag är när det är rimfrost ute, och sådär härlig dimma. Även en gråmulen dag med regn i luften, och daggen bara händer. Det spelar ingen roll vad klockan är, vaknar jag och ser det, så springer jag ut, innan jag ens hunnit tänka.
  Älskar sådana dagar, sådan inspiration och längtan att få dokumentära det vackra i det gråa. Det vackra i ljuset och det vackra i att dela med sig för att hitta eller, snarare finna en liten härligt glimt av själaro.
  Underbara bilder Jonna, verkligen!

  kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Så fint du beskriver det!
   Och ja, jag förstår att det känns lite konstigt med ljuset nu, eftersom du inte är van med det. Det går så himla fort också. Plötsligt så är det ljuset hela natten, utan att man vet ordet om det. Redan nu så blir nätterna inte helt mörka längre.
   Och ja, soluppgången kan bli lite knepig att få till under dessa månader som väntar nu. Man måste antingen vara uppe väldigt sent eller kliva upp mitt i natten haha 🙂

   Haha vad jag känner igen det där att plötsligt få massa energi när det är något extra vackert ute. Kan också vara vädigt morgontrött men om det är magiskt vackert ute så är det liksom som om man inte tänker på tröttheten längre. Älskar också när det blir sådär. Känns inte som det varit så många sådana stunder senaste året. Vädret har liksom varit annorlunda än vad det brukar.

   Tack för din fina kommentar Iza! Hoppas du haft/har en jättebra vecka!
   KRAM ♥

   Reply
 16. Camilla

  Åh, så härligt det låter och ser ut! Att tappa björksav är även för mig, något av det bästa jag vet. Jag är dock inne på tredje veckan av tappning. Här i Gävle kom våren tidigt men kom sedan av sig så därför förlängdes tappnings säsongen lite. Björksav är verkligen smaken av vår!
  Just ja, jag måste bara fråga, blev det något mer isvaksbadande i påskas? Tycker själv att känslan efter ett riktigt kallt bad är bland det härligaste som finns så blev nyfiken om ni fick till det igen och vad du tyckte då.
  Hoppas att du får fler härliga majdagar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men så underbart att du redan är inne på tredje veckan! Blir lite avis här haha. Skönt med lång säsong av tappning.
   Jag håller med dig, björksav är smaken av vår. Så fint skrivet ♥

   Tyvärr blev det inget mer isvaksbadande i påskas. Vi ville få till det igen men det blev inte av. Men nästa vinter hoppas jag det blir flera gånger. Det är ju nästan beroendeframkallande! 🙂

   Kram på dig ♥

   Reply
 17. Lindan

  Vilken underbar morgon det blev!! 😀 Vilket TUR att du tvingade iväg dig själv…Känner SÅ igen det där. Hur man ibland inte ALLS har lust att göra någonting, fast man egentligen VET att det kommer bli en fin stund….Och hur glad och NÖJD man sedan blir för att man faktiskt tvingade iväg sig…

  Som du vet är jag ju mer kattmänniska än hundmänniska (fast Nanook är speciell…<3 det hajar tom.JAG!! Haha…;) 😀 )….och Nayeli är så HIMLA HIMLA fin!! Mitt hjärta bara smälter av att höra om er morgon tillsammans….Vilket himla SUPERDUPERMYYYYYS!! 😀 😀 <3
  Själv har jag varit ute och gått över Rocksjön nu efter jobbet (inte samma mysfaktor som att vara själv i en skog på MORGONEN…men ÄNDÅ! 🙂 Kattsällskap hade jag tyvärr inget, men två snälla svanar förbarmade sig över mig och bjöd på en RUMPCHOCK!! Hahaha….(bildbevis finns på min fb 😉 )
  Här har varit sådär konstigt väder idag….Blåser kallt men ändå jättevarmt…Man vet verkligen inte vad man ska ha på sig..För varmt med vinterjacka (märkte jag…!*puh!!*) och för kallt för sommar/vår-jacka…Nu längtar jag efter att det ska bli sådär LJUMMET!
  På torsdag ska jag nog ut och "städa in våren" i Himmelsdalen (stugan), och sedan ÄR det officiellt vår!! 🙂 Tjohooo!!

  VÅRKRAM med doft av sol!! :*

  Reply
  • Jonna Post author

   Kul att du också känner igen det där med att tvinga sig ut när man inte har lust, och sedan bli så glad och nöjd att man gjorde det ändå!! 🙂

   Och vad glad jag blir att du tycker om Nayeli!!! Ja hon är verkligen himla fin!!
   Kunde inte drömt om att ha en sådan underbar katt. Jag är ju tvärtom. Jag är ju mer hundmänniska och har aldrig riktigt känt mig dragen till katter på det viset. Men hon ändrade på det lite 🙂

   Vad fint namn “Rocksjön”. Det lät som ett vackert ställe!
   HAha och jag såg rumpchocken på bilden ! 😀 Vilka ohyffsade svanar! Men svanar är ju såååå vackra!! Sällan jag ser svanar häromkring.

   Ja åhh jag känner verkligen igen det där problemet med att inte veta hur man ska klä sig. Denna årstiden är så jobbig på det sättet. Både varmt och kallt samtidigt. Men det är ju bättre att vara för varm än för kall tycker jag 😀 Så det var nogbra du tog vinterjackan ändå 😀

   Hoppas det gick bra i Stugan!! Och Åhh…Himmelsdalen. Heter det så?!?! 😀
   Kram på dig fina du ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Hej! Åh förlåt att jag inte svarat.
   Jag är urusel på att svara på mail just nu. Har lite kaos i inkorgen.
   HAr skrivit upp på en lapp nu här på skrivbordet att jag ska svara dig. Jätteglad att du vill göra en intervju mig.
   Ställer givetvis upp på det! Jag svarar så fort jag får möjlighet.

   Kramar ♥

   Reply
 18. Caroline LaRussa

  Åh så vackert. Blir alldeles avundsjuk. Saknar svenska vårar!! Här blir det vår men liksom inte på samma sätt som i Sverige. Det luktar, låter och känns annorlunda xD

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag håller med, det är något speciellt med svenska vårar 🙂
   Hoppas kunna skicka över lite “svensk vår” till dig via bilderna här 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 19. Cina

  Tack för den fina beskrivningen du ger för “maj-känslan” – jag har kommit “ur takt” här i förorten intill storstaden och mår ganska dåligt av denna tillvaro just nu. Men att läsa det du skriver om naturen och vad den ger får mej att förnimma mina hemtrakter på landsbygden i Medelpad där släktgården finns med den underbara naturen, och jag ska verkligen försöka åka upp nu inom snar framtid. Jag hoppas också jag kan flytta upp dit en dag! Tack än en gång för den inspiration och fina känsla du ger genom dina bilder och text!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh, ledsen o höra att du mår dåligt av din tillvaro just nu. Men det glädjer mig o höra att du kan finna lite glädje i mina inlägg. Det värmer!
   Jag håller tummarna att du kan åka upp till dina hemtrakter snart igen, och att du kan flytta dit i framtiden! Det låter som underbara drömmar att sträva efter. Kram på dig och tack för dina fina ord ♥

   Reply
 20. Janusz

  Realization of the cyclical nature of this manifest reality is painful because we suddenly see that we are not really getting anywhere here. We are only treading water. The same things are happening over and over and over again and we are getting older. But this pain has its purpose. It tries to force us to turn inside and start asking questions who we really are in the middle of it all. It points us to start seeking spiritual enlightenment and self-realization.

  Reply
  • Jonna Post author

   Your comment really made me think alot. I never really saw it that way, but now when you described it like that it seemed so clear.
   It is beautiful, that the pain has a purpose to make us focus on our inside. I love that.
   Thank you Janusz!! ♥ Lots of love

   Reply
 21. Maja Tekla

  Wow. Man kan ju riktigt känna vårkänslorna genom bilderna. Det ljuset!!
  Själv sitter jag i Riksgränsen med två meter snö utanför fönstret och total white-out, sista skiddagarna innan det bär av söderut mot sommaren. Du inspirerar!!

  Reply
 22. Wilda

  Så underbart både i text och foto Jonna! Jag känner igen mig så mycket. Jag var ute i skogen bland vitsipporna och låg där i några timmar igår och det var som om något inom mig bara vecklades ut med vitsippornas blad där i solen. Så ljuvligt och helande!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.