Första natten i vildmarken

Hej på er!
I skrivande stund sitter jag på “Tant Sveas Kafé” i Arvidsjaur. Tror det är det mysigaste kafé jag någonsin varit på. Jag vet inte om det är för den gammeldags inredningen eller sorlet av mysig norrländska i bakgrunden. Kanske en mix av båda. Dialekten här uppe är ju bara för underbar!
052106052107Det var egentligen meningen att det här inlägget skulle komma upp i morse men med lite teknikstrul så blev det försenat. Men bättre sent än aldrig! Jag är så glad att allting ordnade sig. Jag trodde ett tag att jag inte skulle kunna blogga överhuvudtaget idag. När jag vaknade i morse och skulle lägga upp ett inlägg från bilen så funkande inte datorns touchpad. Jag tror att den är känslig för fukt, för det har hänt en gång tidigare. Så jag fick bege mig in till Arvidsjaur för att leta upp en teknikaffär där jag kunde köpa en datormus istället. Som tur är ordnade sig allting, och jag har filmat under morgonen så att ni skulle få hänga med!
052101Jag stannade inte i Storuman igår. Men innan jag körde vidare så körde jag upp till “Utsikten” som några tipsade om på min Instagram. Det var ju tyvärr väldigt molnigt men utsikten var oslagbar ändå.
052102Så vackert när man ser fjällen där borta vid horisonten.
052103Jag körde vidare mot Arvidsjaur på kvällen. Vägen dit var riktigt fin. Det kändes som jag var på väg mot världens ände. Jag riktigt myste i bilen medan jag körde längs de vackra landskapen. Lyssnade på Karlavagnen och drack sockerdrika.
052104052105Strax innan midnatt var jag någon mil utanför Arvidsjaur. Jag körde in på en sidoväg mot Vittjåkk för att slå läger över natten. Jag bäddade bak i bilen med kudde, sovsäck och filtar. Det var så skönt att få lägga sig ner och jag tror knappt jag vaknade en enda gång under natten. Så jag vaknade pigg i morse! 🙂

Så nu ska jag nog passa på att äta lite lunch här för att sedan fortsätta norrut. Ska bli skönt att sätta sig i bilen igen och susa iväg! Jag håller tummarna att vädret spricker upp sen också. Skulle vara underbart med lite klar himmel och solsken. Hoppas att ni får en jättefin lördag så hörs vi lite senare! Kram på er! ♥

42 Kommentarer på “Första natten i vildmarken

 1. Emma

  Så härligt du ser ut att ha det men en nyfiken fråga; varför har du sugrör i kaffet? 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Hihi, för att jag fick ett sugrör i kaffet! 😀 Det var gott att dricka det så 😀 Man kanske gör så här i Arvidsjaur? 😀
   Kram ♥

   Reply
 2. Sanna

  Det verkar helt underbart att ge sig iväg som du gör nu 🙂 Jag vill också!!
  Tack snälla du för att du delar med dig så fint från din resa. Jag kommer att följa dig hela tiden 🙂
  Kram och kör försiktigt

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Sanna, så glad jag blir att du följer med på resan!
   Lovar att köra försiktigt. Kramar ♥

   Reply
 3. Evy

  Roligt att följa din resa. Videoklippen är extra roligt! Älskar Norrland!! Vill oxå! Njut av landskapet!

  Reply
 4. Anders

  Hej Jonna! Jag följer slaviskt din road trip, nästan lika bra som att åka själv ( det har sina fördelar att slippa packa och åka hundratals mil för att komma till startpunkten…), men, OK, det blir ju en “second hand-experience förstås! Hoppas vädret skärper till sig, kör försiktigt – och fortsätt att UPPLEVA! Tack för att du gör det här!

  Reply
 5. Åke

  Du är inte dålig du sover i bilen mitt i skogen,men lås den.
  Än en gång passa dej för vilt,vi åkte i dom trakterna en natt ,helt utan förvarning var det säkert 100 renar som vimsade omkring i dikena och på vägen.
  Får inte hända dej nånting!!!!!!

  Reply
 6. Lindan

  Men du är ju bara för härlig! 🙂 Så positiv till allt! Och så himla bra att det funkade så fint att sova i bilen. Själv hade jag antagligen inte sovit en blund….Men tom. det kan du! 😉
  Skönt att det löste sig med datorn! (y)
  Hoppas du får en solig kväll…Ser fram emot nästa uppdatering! STOOR KRAM!!

  Reply
 7. Marie

  Åh vad kul det är att följa dig! 🙂 En sådan resa vill jag också göra någon gång. Jag tycker att du är modig som ger dig iväg alldeles ensam och sover i bilen och allt.

  Reply
 8. Anonym

  Sugrör = ingen sexig mjölkmusche 😀
  O bästa målarfillingar är på haha
  Kolla om du kan hitta en större zipppåse för typ kläder till datorn samt kanske förvara något som drar åt sig fukt i påsen.
  Att det laggar kan ju vara annat i den som strular inte inte tål fukt.

  Verkligen fint landskap

  Reply
 9. Anna J

  Så kul att få ta del av din resa norröver. Ska bli spännande att fortsätta följa dig. Härligt med serviceandan i butiken tycker jag. Ha det fortsatt bra och kör försiktigt! 🙂

  Reply
 10. Kristina

  Är det en router du har för att koppla upp dig trådlöst mot internet? Har aldrig hört talas om det förut, däremot att man använder modem. Ja denna tekniska värld… man blir alldeles snurrig 🙂

  Reply
  • Anonym

   Det är ett modem(med SIM-kort) med router (trådlös delning) om man säger så.
   Ja det är mycket med det tekniska!

   Reply
 11. Sandra

  Säger som Åke, lås dörrarna (om du inte gjorde det såklart). Det är nog smart att göra dom du gjorde, inte skriva ut förrän morgonen efter ifall du sovitbi bilen eller på vandrarhem, så ingen skulle få tanken på att leta upp dig. Man kan inte vara rädd för allt, men lite försiktig är alltid bra.

  Reply
 12. Natalie

  Är så avundsjuk på dig men så glad att du får göra denna resa, vill själv åka iväg mot fjällen, uppleva den fantastiska naturen!
  Själv älskar jag vandring, har bestigit Kebnekaise, om något sånt skulle passa för dig och om du ej har gjort det, så rekommenderar jag det starkt, så fantastiskt fint är det där. Man kan också välja att bara gå kungsleden (har bara gått Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, men vill gå hela leden) kan tänka mig att det skulle vara så fint att gå hela leden. Lycka till med din resa, kör försiktigt och Tack för att du delar med dig! 😀

  Reply
 13. Stormy Steakley

  Enjoying your journey from Florida! You are so lucky to be able to escape and enjoy! My family is form northern Finland and its my dream to go visit! One day! Safe travels!

  Reply
 14. Yvonne

  Modigt att sova själv i bilen i ödemarken, skulle aldrig våga det! Var rädd om dig så inget händer. Hoppas du har varmt med dig för det är ingen värme nattetid!

  Reply
 15. E

  Jag förstår din tjusning! Jag har precis som du gör nu i yngre dagar kört omkring i hela Skandinavien sommar och vinter – utan detaljplaner – och även gjort någon tur söderut i Europa också, och sovit i bilen, fast jag bäddade på längs! Hade madrass, lakan och duntäcke. Brukade alltid söka mig uppåt mot höjderna för natten så att det inte blev för varmt i bilen. Senaste trippen på det sättet var i 40-årsåldern på vägen till och från Vestlandet i Norge då jag skulle jobba i Førde någon vecka. Helt underbart att svänga in på nått ensligt vackert ställe och krascha där. Sov som ett barn i bilen även om det var – 10. Fick skrapa fönster invändigt då jag vaknade den morgonen 🙂 Att vakna upp med utsikt till ett vattenfall, en glaciär eller ett berg med tydliga spår av nylig lavin var himmelsk! Jag får ju faktisk lust att återuppta mina bilburna soloutflykter på måfå igen. Har tid nu, är ju pigg pensionär och har inte blivit för bekväm än! Du inspirerar! Have no fear!

  Reply
 16. Magnus

  Campa i bilen är mysigt! Det gjorde jag en hel vecka under en resa i Norges fjordlandskap. Hade hund på den tiden och vi hade det himla mysigt där bak i bilen. Körde in på camping några gånger under veckan så jag kunde ta en ordentlig dusch och jag minns reaktionerna när jag och hunden hoppade in bak i bilen på kvällen medan övriga camping-gäster stängde in sig i husvagnar och husbilar. Vi fick en hel del blickar! 😀
  Det är nu över 20 år sedan den resan och då kände jag mig inte det minsta orolig men idag hade jag nog, tyvärr, känt mig lite osäker på att sova i bilen längs vägarna. I alla fall utan en hund i bilen. Överväg att köra in på en camping eller ta in på vandrarhem Jonna! Visst kostar det några kronor men det är en tryggare övernattning än att sova på någon ödslig plats alldeles ensam.
  Var rädd om dig, och fortsätt njuta av din härliga resa!

  Reply
  • Maggie

   Jag reagerar på “att du måste sova i bilen” jag menar bilföretaget vill att du kör runt med deras bil och gör reklam (vilket är OK du behöver en inkomst!). Men några det inte då att de betalar för övernattning för dig??!! Det hade du kunnat kräva i så fall! Övernattning och måltider! Det är ju många som läser din blogg och därmed uppmärksammar deras bil – vilken reklam!

   Reply
   • Maggie

    Jag menar ingår inte övernattning på hotell eller liknande i din deal med bilföretaget?? Om inte en dålig deal i så fall!

    Reply
 17. Birgitha. Landfors

  Härlig resa du har framför dej bergen som omger dej. Denna tystnad som man till och med “hör” om man går ut. Vackra bilder frihets känsla tänker på alla tidigare generationer som tagit sej över bergen. Tack för din blogg och den delaktighet du ger❤️?

  Reply
 18. Peer

  Hjalp ikke en restart av macen heller? Har opplevd et slikt heng av og til, og da hjelper det å starte den på nytt.. Hvordan har du dekorert macen? Folie med ditt foto?
  God tur videre!?

  Reply
 19. Synnöve

  När du sover i bilen så stå där det är hus och människor i närheten. Finns så många faror med att vara ensam i bilen nattetid. Var rädd om dig! Tyvärr så har världen blivit så hård så man kan inte tro på att inget farligt händer. Önskar du får en trevlig resa hela vägen! God tur! ❤️

  Reply
 20. Lena - gott för själen

  Det är så roligt att följa dig på resan. Synd att det inte är lite kallare. Ishotellet är det nog inte mycket kvar av nu. Det är så coolt ställe vintertid!

  Ha en fortsatt mysig resa!

  Kram Lena

  Reply
 21. Anonyma Anna

  Jag skulle inte parkera nära hus och människor, den mänskliga faktorn är tyvärr farligare än den svenska naturen. Bättre att hålla sig till ensligheten. 🙂

  Reply
 22. Anette

  Åh underbara Jonna! Jag blir så himla glad när jag läser dina inlägg och ser på dina videoklipp.
  Du känns så genuin och äkta och det gör mig varm i hjärtat att veta att det finns såna människor.
  Fortsätt vara dig själv! Ser fram emot fler inlägg här på bloggen.
  Stor kram och kör försiktigt.
  Mvh // Anette

  Reply
 23. Märta

  Det är så kul att få följa dig norrut i Sverige. Det är ju en alldeles särskild frihetskänsla i att inte ha för mycket planlagt från början utan bara köra åt det håll man känner för och stanna när man vill. Jag kan inte tänka mig att det skulle vara farligt att övernatta i bilen, inte farligare än att gå på en gata i Stockholm under dagtid i alla fall. Om man ska vara rädd för allting och vänta sig det värsta så kan man inte leva fullt ut. Och du Jonna, du verkar leva full ut!

  Reply
 24. leif

  Hej det går ju bra för dej. Sova i bilen på udda ställen går ju bra om du låser.
  Jag och min fru sov i tält utanför bilen ovanför Ammarnäs vid en brusande fors .Plötsligt hörde vi ljud utanför tältet.Där stod en man i kortkalsingar och försökte bryta sig in.När han såg mej rusade han mot mej slog ett slag och sedan sprang han som tur va ut i forsen simmade över.
  Vi rev tältet hoppade in i bilen och åkte därifrån.Sedan sov vi i låst bil.
  Mannen var en fånge som var ute och vandrade i fjällen med vårdare men på natten hade han rymt.
  Det var längesen det hände men en varning är på sin plats.
  Ha en skön resa du bör se Rombaksfjorden om du vill ha vackra bilder.

  Reply
 25. Jessica

  Wonderful! I’m glad you’re trip is going well despite minor issues. I always like to drink my coffee with a straw, I never thought it was odd. Thanks for sharing.

  Reply
 26. Karin

  Kul att du stannade till i Arvidsjaur, ja Tant Sveas café är så mysigt/hemtrevligt.
  Det ska bli kul att följa din resa,
  Lycka till!
  Karin

  Reply
 27. Gisela Å

  Tant Sveas, Arvidsjaur och Vittjåkk <3 några av mina favoritställen på jorden! Så kul att se dig på välbekanta platser! När jag jobbade i A-jaur åt vi lunch på Sveas varje fredag, minns deras efterrätter… Om du kör samma väg tillbaka måste du åka inom Grodkällan mellan Arvidsjsur och Moskosel! Bara googla så förstår du vad jag menar! Kör försiktigt!

  Reply
 28. ISA

  haha spännande att dricka kaffe med sugrör!? kanske bra för tänderna 🙂 verkar som ett supermysigt café du hamnade på!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.