Från gammalt till nytt

Hej på er!
Så var det återigen en ny vecka efter en fantastiskt fin helg, som bestått av allt möjligt roligt. På fredag kväll kom våra fina vänner Åsa och Arvid hit och vi lagade hemmagjord sushi. Jag som är en riktig sushi-älskare hade faktiskt aldrig gjort det tidigare, så det var riktigt kul att få vara med och se hur man gör. Det blev gudomligt gott! På lördag åkte vi till Järved till Johans föräldrar och samlades hela härliga familjen för en underbar kräftskiva. Och på söndag begav vi oss till Sollefteå för att vara med i BB-marschen som samtidigt hölls på flera olika ställen i Sverige. En enorm protest mot dåliga förlossningsvillkor. Jag har ju varit lite engagerad i den frågan sedan de stängde ned BB i Sollefteå, så det kändes bra att vara med på plats igår och marschera tillsammans med hundratals andra människor.

Så i helgen vart det inte så mycket tid över till renoveringen i hallen. Där står det stilla just nu. Men framöver hoppas vi kunna ägna både kvällar och helger åt att bli klara med allt. Min dröm vore att allting är helt klart i oktober, så att man verkligen kan börja slappna av när den mörka och kalla tiden kommer. Men först måste vi handla lite byggmaterial.

Jag kom däremot på att jag inte visat er några bilder från ett annat litet projekt. Nämligen en renovering av en gammal kökssoffa! Den blev ganska nyss klar och fick flytta in i vårt kök, och det blev så fint och mysigt! Jag har alltid drömt om att ha en vit kökssoffa i köket. En ganska stor kökssoffa, med plats för en sömning kropp att vila en stund. Finns det något mysigare än att somna en stund på kökssoffan i köket, medan elden sprakar i kaminen?
Den stod i Johans hus förut, ute i farstun. Och där hade den säkert stått i många, många år, eftersom den fanns där när han flyttade dit. Den såg inte mycket ut för världen då, men när vi flytt-städade huset så kunde jag tänka mig att den säkert skulle bli hur fin som helst med en liten makeover.
Jag tänkte måla om den i antikvit snickerifärg, men då gällde det först att slipa den riktigt ordentligt.
Själva sofflocket var också lite trasigt och behövde skruvas fast på lite olika ställen. Det hade också antagligen svällt lite under åren så det gick inte att öppna och stänga locket från början. Men med lite sågande och snickrande så blev locket helt och gick tillslut att öppna och stänga. Jag har alltid tyckt om soffor som har ett sådant lock, så man kan gömma grejer där i.
Tre omgångar med färg senare så var den vitmålad och klar. Jag köpte en dyna som jag mätte och klippte ut efter lockets storlek, och ett tyg att klä den med. Jag gjorde det lätt för mig och bestämde mig att för att sätta fast dynan och tyget med hjälp av häftpistol på baksidan. Då blir det lätt att byta när det blivit utslitet. Bara att dra loss allt och klippa till ett nytt tyg.
Redan när jag började måla soffan så såg jag en bild framför mig om hur tyget skulle se ut. Ett sådant där typiskt gammeldags köks-tyg. Gärna grönt. För det tycker jag passar i kök. På tygaffären i Junsele hittade jag det här vackra tyget, och många andra passande tyger, så det var svårt att välja. Men jag kan tänka mig att det inte dröjer allt för länge tills jag behöver byta tyget, eftersom kökssoffan nog kommer användas väldigt mycket, av både människor och djur.
Jag gissade mig till hur jag skulle klamra fast tyget. Man skulle nog kunna göra det mycket snyggare på baksidan men jag tänkte att huvudsaken var att det satt fast ordentligt och var jämt spänt över hela locket. Och det blev superbra!
Här ser ni resultatet! Den gamla fåtöljen som vi haft här i köket innan ska nu få flytt upp till övervåningen där vi snart kommer inreda ett vardagsrum. Med kökssoffan fick vi nu istället många fler platser runt bordet. Mellan 3-4 personer får lätt plats i soffan.
Vi vände på köksbordet också, och nu ska bara lampan i taket flyttas och centreras över bordet. Men det får vi ta lite senare. (Jag har råkat slagit huvudet i den fyra gånger redan).

Jag tycker hela köket fick ett lyft av kökssoffan. Det bleit många timmar i soffan. Det ser så gulligt ut när man kommer ned till köket tidigt på morgonen och han ligger där i soffan med huvudet på kudden.
För övrigt så fyller vår älskade Nanook år idag! Sju år. Tänk vad stor han blivit nu. Jag ska fira hans födelsedag på ett litet extra roligt vis i år, men det får vi göra lite i efterhand. Han kommer bli väldigt glad.
Födelsedagsbarnet, som fortfarande ser ut som en valp i ögonen 🙂
Hoppas ni haft en härlig helg allihopa! Kram på er ♥

44 Kommentarer på “Från gammalt till nytt

 1. Michelle

  Oh your kitchen looks so so beautiful now! Although I really loved the old, big armchair (remember how cute Nanook laid in there) it had such a sweet charm 🙂

  But I love to renovate old things as well!

  Lots of love to you!
  Michelle

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you Michelle! ♥ Yes I also loved that armchair!! It was so cozy. I wish we hade space for both of them 🙂
   Hope you are having a wonderful week! Lots of love ♥

   Reply
 2. Sofia

  Ååh vad fint det blev! Vi ska snart flytta till ett radhus vi köpt och jag hoppas på att hitta en billig och fin kökssoffa till vår nya matplats! Det är så fint och mysigt!

  Och jag kan inte fatta att Nanook fyller 7 år! Jag har inte kommenterat så många gånger, men jag har följt dig i 5-6 år. Det känns dock som max 2-3! Grattis till Nanook och dig! Vilken resa ni har gjort!

  Reply
 3. Christine Kalb

  Hello Jonna!
  You are certainly building a beautiful nest for you and your loved ones! I’ e never really been so fond of much white but the way you use it with the warm wood floors and soft greens makes me feel differently. Your kitchen also makes me think of my youth with those cold mornings and how the best place to be was in the kitchen, close to the woodburning stove. Thank you for helping me keep those memories alive! Wishing you a quick and successful renovation! Huggz from Canada…Christine Kalb

  Reply
 4. Brad Freeman

  Very nice work Jonna! Think I’ll do the same for one of my old köksoffa! Like yourself I live remotely in the forest in an old but beautiful house in Hälsingland near Edsbyn. My American friends enjoy seeing photos of my Swedish adventures on Facebook. Our experiences are very similar! Best wishes to you and Johan and Nanook! Take care! ?(Happy name day btw!)

  Reply
 5. Roman

  You are super good at renovation projects Jonna! A perfect transformation of sofa exterior, it nicely fits the kitchen. And my congratulations to Nanook of the Northern Lights 🙂

  Reply
 6. Karin

  Blev ju superfint! Vilket mysigt kök du har!
  Är det golden retriever i Nanook? Han ser mycket ut som vår golden i ansiktet.

  Reply
 7. Melissa

  The area looks more spacious that way. It’s good to vary projects so you can come back to the old ones with renewed energy. Everyone is all excited about seeing the eclipse here in the states. It felt good to have something fun & exciting to see & listen about instead of the constant drone of politics.

  Reply
 8. Gertrud Westerfors

  Vad är det för sorts dyna, i vilket material, och i vilket sorts affär ?
  Undrar en annan kökssoffeägare som inte fått till dynan…. ?

  Reply
 9. Christiane

  Nanook looks so sweet. That is a much-loved dog!

  Today there is an eclipse going on in our country and I look outside and there is a strange, strange light, sunlight, but ‘different’. It looks like what I call ‘the winter light’, so pure it is. We won’t see the complete eclipse from our location here, but we can certainly see the change in the light and it is very beautiful and VERY strange! Magical.

  Jonna, your sofa is a nice addition to your kitchen. You will enjoy that. 🙂

  Reply
 10. Anders

  Bara att konstatera: du har gjort det igen! Supersnyggt, hemtrevligt, rofyllt, återvunnet, genomtänkt och passar hur bra som helst i ert (allt vackrare) kök!
  Stort Grattis, måtte ni få många sköna vilostunder i denna nygamla soffa! Bra jobbat!

  Reply
 11. Johanna

  Åh så fint! Tycker det är så mysigt med kökssoffor men tror att mitt kök är liiiite för litet för att rymma en. Fast det kanske blir en ändå?

  Reply
 12. Åke

  De var ingen IKEA soffa de,som jag såg så är den ihopsatt med träplugg ,inte spikad,den har några år på nacken,var rädd om den

  Reply
 13. Mermaid Phantom

  The furniture piece looks much happier now that you’ve restored it, Jonna! The pillows match it very well too. Your home looks so lovely! 🙂
  I am glad that you have had a fulfilling weekend. Please send Nanook birthday wishes for me! ♥

  *Hugs*

  Reply
 14. Finurliga fröken

  Grattis finaste Nanook!

  Soffan blev fantastisk och den passar verkligen in i ert härliga kök. Ser så inbjudande ut att lägga sig där en stund efter maten och blunda.

  Jag gjorde om en kökssoffa förra sommaren. Målade och klädde om. Vart riktigt nöjd. Men den är kvar i huset där jag inte längre bor. Vore härligt med en kökssoffa igen.

  Kram

  Reply
 15. Johanna o Pano

  Grattis Nanook, vackra hund! ? ? ? Kökssoffa är viktigt, har en som min mamma lekte i som barn när golvet var kallt,,Den har hängt med under mina barns uppväxt, några flyttar o varit både orange, blå you name it o nu trären,, Kör med gummiband under så det går att tvätta tyget,,O BB är supetviktigt, vad bra att du o alla med dig aktiverar er! Ha en underbar vecka! ?

  Reply
 16. fernando

  Hello jonna, have been moved weeks in your house, heh heh … very nice kitchen with the armchair repaired, the same the water leakage repair, and the space that you improved at the entrance of the house and new floor … very nice your house, as a recommendation I would say that it is always advisable that you have as a safety measure in your kitchen, an extinguisher of those that work on gas, I mean those who do not leave reciduos like old white powder. .. I give that comment as advice, remember that everything is wood in your kitchen, a strong hug from a distance, Fernando.

  Reply
 17. Lars 8463

  Hej ?
  Första bilden, med skylten
  “I am too busy to be organized”
  Med tanke på hur det såg ut?! ?
  Bilden men framförallt texten
  väckte mina minnen.
  Skutta iväg till vedboden och dra in
  ett kälklass ved till farmors hungriga
  vedspis. För att sedan ligga på soffan
  känna värmen, lyssna på spraket
  bli sömnig med magen rund och mätt.
  Efter mjölkglas och “pannpruppar”
  gräddade direkt på spisplattan.

  Men det väckte även minnet
  Av förra gången du blev “biten”
  av att ha en soffa och Nanook
  gjorde den största jag sett.

  Jag “bor i mig själv”
  Men i mina ögon känns köket.
  Luftigt, ljust, harmoniskt, rofyllt.
  Och soffan passar som pricken
  under utropstecknet för alla
  minnen ni kommer att få dela där.

  Till alla som fortsätter kampen
  för BB ❤
  KRAM

  Reply
 18. Irene

  Grattis till Nanook! Så vackra och snälla ögon han har, du har en fin hund!
  Och ert kök är så oerhört hemtrevligt och inbjudande, ännu mer så nu med den fina kökssoffan.

  Reply
 19. Mona Eriksson

  Jaaa en kökssoffa måste man när man bor på landsbygden! 😀 Vi har en både inne i köket och numera även ute på vår inglasade altan. Fortsatt trevlig vecka och grattis i efterskott till Nanook!

  Reply
 20. Dixi Wonderland

  Låter som ni haft en helt magisk helg 😀 Och hur fint blev inte soffan? Så roligt när man hittar gamla möbler och gör om dom 😀 Jag målade om vårt köksbord förra året. Det var i en väldigt mörkbrun färg så det fick bli helt vitt istället. Gjorde enormt stor skillnad så förstår att det måste kännas extra roligt nu att spendera tid i köket 😀

  Reply
 21. Lotta

  Renovera och rusta upp gamla möbler är såå himla roligt. De är alldeles lagom, och man kan fokusera på en i taget. Kan tänka mig att sandningen var tuff men ÅH så fint det blev. Ert kök ger någon slags Carl Larsson-känsla, om du känner till honom? Älskar hans illustrationer. Jag hittade en hel del möbler i grönt uppe på vinden och har redan dragit ner en bänk och en blompall. Det finns ett jättefint gammalt bord och en matchande kökssoffa i samma grönt som jag också vill ta ner. Jag håller verkligen med, det är något speciellt med den där mjuka gröna färgen.

  Och fina Nanook. Stort grattis och en goskram till honom. ? De där ögonen – det är som med Loke. De är samma valpögon som alltid. Just nu ligger han och tittar på mig haha. ❤️

  En fin vecka till er! Många kramar. ❤️

  Reply
 22. Iza

  Åh! Kökssoffa <3 Det är jag uppvuxen med hemma i vårat hus hemma. Det är härligt, mysigt och sådär gött när det knarrar lite. Och sen det där med att ha något lite "mysigt" äldre tyg ^^
  Så härligt det blev med kökssoffan i köket med ! Gulligt att han sover där på morgonen 🙂

  En ganska fin helg har passerat. Det är fint att vara hemma i Östergötland med familj/vänner. Det blir slappande, fotande och mycket segande. Och försöka hinna träffa alla vi kan xD

  KRAM 😀

  Reply
 23. Lily in Montana

  Such a pretty renovation of the sofa – well done! The fresh, soft green and white of your kitchen looks so homey and cozy, timeless. I love the look of your home – it seems so personal, a reflection of your personality. After all the hard work, and with the soon-to-be living room, your home with be a wonderfully comfortable, sheltering refuge this winter. Many happy birthday wishes to Nanook!

  Reply
 24. heanku

  du gjorde er gamla kökssoffa rättvisa. mycket snygg i vitt! och härligt tyg. en kökssoffa gör ett kök mycket hemtrevligt och dessutom kan man sitta länge och bekvämt i den. ett litet tips för att skydda klädseln lite, är att ha en trasmatta på den. jag har det på min och på så vis har tyget klarat sig i 20 år. och då har jag haft både hundar och barn och spillande vuxna i den, jag byter ut trasmattan när lusten faller på.

  Reply
 25. Emma

  Vilken fantastisk blogg du har! Hittade precis hit och dina fotografier och dina texter slår verkligen an någonting inom mig. Befinner mig också lite i den där känslan av att vara kvävd och att inte riktigt ha hittat min plats (även om det börjar klarna för mig). Det är inspirerande att du vågade bryta med det som tyngde dig och att du följde din dröm! Kram till dig!

  Reply
 26. Magnus

  Stort grattis Nanook! Fina busvovven med dom vackra ögonen.
  Kökssoffan blev ju perfekt! Som gjord för ert fina kök.
  Stor kram!

  Reply
 27. M

  Vad märkligt ändå att en kökssoffa kan betyda så mycket! Det är min favoritplats i vår stuga, där jag gärna sitter/halvligger och blickar ut i skogen med en katt kurrandes i knät. Den är väldigt gammal och knarrar en hel del (soffan alltså, inte katten), men det hör liksom till :-).

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.