Guld, is och dikeskörning

Hej på er!
Så var det återigen måndag och en ny vecka har tagit vid. Just den här veckan blir lite extra spännande då en liten resa och en speciell tillställning väntar till helgen. Jag kommer givetvis berätta mer om detta senare. Men det pirrar redan i magen av lite nervositet och förväntan.

Helgen har varit lugn, med långa sovmorgnar, spelkväll med vänner och en massa målande i ateljén. Precis sådär lagom för att jag ska känna mig redo för en ny vecka. Den här morgonen började dock inte alls som tänk.

Vädret har fortsatt att göra uppror med många plusgrader och ösande regn. Snart är all snö borta och det går liksom inte ens att tro sina ögon när man tittar ut och försöker intala sig att det är februari och inte slutet av april.
Men tråkigt väder brukar också innebära mer kreativitet inomhus. Jag har spenderat timtal i ateljén och påbörjat en ny kollektion. Jag har blivit som besatt av att måla med guld och rosa i kombination. Jag kan bara inte sluta. Så några nya mindre tavlor har påbörjats. Har ingen direkt plan på vad som ska bli av detta, men jag längtar redan tills jag får tid att fortsätta.

Men under nätterna har vintern gjort sig påmind med stjärnklara nätter, minusgrader och norrsken. Den här bilden tog jag i fredags kväll. Det var väldigt längesedan jag såg norrsken nu, så vi var glada att vi fick se lite av det vackra ljuset när vi var ute och gick en kvällspromenad med hundarna.
Jag och Nanook åkte iväg en sväng i morse för att fota lite. Men jag körde riktigt försiktigt, då vägarna verkligen inte är de bästa just nu efter allt regn i helgen. Eftersom det blev minusgrader i natt så frös allt vatten vilket gjorde att vägarna blev rena isbanan. Johan, som åkte iväg riktigt tidigt i morse då han återigen skulle till Hudiksvall för att jobba, kom hem igen vid 8 på morgonen,  efter en riktigt otäck morgon.

Han var på väg upp för en brant backe när bilen plötsligt gled tillbaks igen. I full fart åkte han ned för hela backen. Han var rädd att han skulle glida rakt in i ett träd, men som tur var lyckades tillslut bromsarna få fäste. Men hela bilen hamnade i diket. Han fick sedan hjälp av en bonde i närheten att dra upp bilen med hjälp av en traktor. Tyvärr skadade han ryggen när han försökte dra bilen med spännband, så han har varit hemma idag och vilat. Ush, jag tycker verkligen det är riktigt jobbigt ibland när han kör iväg till jobbet. Är alltid så orolig att något ska hända, speciellt nu när väglaget varit så fruktansvärt dåligt under den här konstiga vintern med regn och minusgrader om vartannat.

Är i alla fall så himla tacksam att det ändå gick bra. Att han kom hem igen välbehållen. Nu hoppas jag bara att ryggen blir bra fort.
Under helgen har ju gigantiska mängder med snö smält och gjort att grusvägarna översvämmats av vatten. Men Tage (min gammelmorbror och granne) var ute idag och skyfflade bort vattenmassor med traktorn för att rädda vägen.
Det brukar alltid bli en sjö där på vårkanten. Det är det första riktiga vårtecknet. Men aldrig i februari. Och aldrig en sådan stor sjö som det blivit nu. Tage fyllde skopan med vatten och skyfflade över till andra sidan vägen (då trumman frusit igen). Och sedan satte han en pump så att vatten hela tiden pumpas till andra sidan så att vägen inte ska bli översvämmad.

Ja jag säger då det. Vilken vinter.
Nu vill jag bara ha vår.

Hoppas ni haft en bra helg och en bra start på denna veckan!
Kram på er ♥

40 Kommentarer på “Guld, is och dikeskörning

 1. Cina

  Ja, tyvärr kanske det bara är början vi ser på klimatförändringarna och dess konsekvenser. Det rekommenderas att ha ett matförråd mm, på minst en vecka, särskilt här i storstad/förort som jag bor. Det är ju verkligen bra också att ha en vedspis om man bor i hus! Tack för dina vackra bilder och berättelser, det är alltid så uppmuntrande! Och kör verkligen försiktigt på vägarna, du och Johan. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-blir-du-battre-rustad-for-krisen

  Reply
 2. Malin på Hammarsön

  Ja det är ett konstigt väder och väldigt halt. Jag for i backen idag men klarade mig bra. Snöat hela dagen idag så isen under syns inte. Nu kan vi göra snö änglar har på Hammarsön 🙂 trevlig vecka.

  Reply
 3. ♥Maria Alvljus♥

  Vad fint att du målar med rosa och guld♥
  Det har jag också gjort….bara rosa och guld tillsammans♥
  Det blir en mycket fin och vacker känsla.
  Dina målningar kommer också att bli mycket fina Jonna, det ser jag♥
  Ha det så fint i din vackra färgvärld.
  Rosa Kramisar♥

  Reply
 4. emblas.se

  Usch vad obehagligt! Tur att det inte blev en värre olycka iallafall 🙂
  Men det fick mig ändå att tänka på en grej – min pappa har råkat ut för ett par bilolyckor och dragit på sig whiplashskador som en följd. Kan kanske vara bra att Johan kollar upp så att han inte fått nåt sånt… Ibland kommer smärtan nämligen långt efter själva kollisionen och man känner oftast ingenting fram till dess.
  Ett litet tips sådär bara 🙂
  Det är säkert inget, men ibland är det bättre att dubbelkolla ändå!
  kram till er <3
  Emma

  Reply
 5. diow

  inuiternas “äldre” hävdar att jordaxeln har tippat något så att dagarna blir längre och tror
  att klimatförändringarna hänger samman med det snarare än uppvärmning, nått att
  tänka på (om det nu inte var på skämt)

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Polerna flyttar på sig och det är inte något nytt, det har hänt förut
   Nere på Antarktis, har snön smält så mycket att toppen på en pyramid börjat sticka upp.
   En pyramid lika stor som Keops pyramid i Egypten.
   Alltså har det bott människor vid polerna förr, då det var varmare där.
   Det kommer att göras många fascinerande upptäckter om detta.
   En ny jord håller på att födas fram….och det har bara börjat!!!!
   Ska bli så spännande att se vad som kommer hända med vår kära, blåa planet♥

   Reply
   • Märta

    Nja… det där är väl s.k. “alternativ fakta” á la Trump 😉 (alltså osanning)
    Däremot så är det ju allmänt vedertaget att alla kontinenter en gång för evigheter sedan satt ihop, i jättekontinenten Pangea. Jordytan har alltid rört på sig och gör så fortfarande pga att det inte är stelnat i jordklotets inre…

    Reply
   • diow

    i den lilla notis jag såg kunde de jaga två timmar längre p g a att ljuset varade längre,
    det är ju en sensation om det är på
    riktigt

    Reply
 6. Larry

  I love when you share your life stories in Grundtjärn. It seems that John would have a long drive to Hudiksvall for work. Is it 360 km? I’m glad his accident was not more serious, and that he feels better soon. Beautiful photo of the northern lights! I don’t get to see them in the state of Oregon, USA. We are too far south.

  Reply
 7. Brittmari Anderson

  Håller med om att nu borde vädret förstå..ja, att vi är trötta på det och vill ha lite mer ljus och stadigare väderlek. För mig får det gärna bli en lång härlig vår istället 🙂
  Så himla skönt att det inte hände något allvarligt med Johan och bilen. Att få glid på bilen, åt vilket håll det än må vara, det är inte det roligaste.
  Kram på er!

  Reply
 8. Jorma

  Oj! Otäckt när en tappar kontrollen över fordonet sådär. Hoppas Johan återhämtar sig ordentligt! <3
  I lördags var det rejält halt här på morgonen, som en isskorpa över allting. Vart man än gick så var det halt. Ett mindre mirakel att bussen jag åkte med lyckades ta sig upp för den ganska branta backen då asfalten var mer eller mindre täckt av blankis.
  Nu har det allra mesta av snön här regnat bort, inte för att vi haft särskilt mycket till att börja med. Få se hur länge det dröjer till all is på sjöarna smält.
  Spännande att börja jobba med en ny palett 🙂 Jag fick taget några bilder i lördags vid bastun då det var ganska dimmigt, så de borde nog kunna bli ganska fina i svartvitt. Jag experimenterar lite då och då med det, försöker plocka fram lite ny känsla i bilderna. Samtidigt så gillar jag när färgerna sticker ut, vilket de ju gärna gör i bilder som "behandlats" med HDR.
  Hoppas ni får en fin vecka!
  Kramar

  Reply
 9. Lena D

  Ruggigt att tappa kontrollen över bilen, och i en backe dessutom. Tur att det inte var en korsning han kanade igenom… Hoppas ni kan få (skapa) en lösning så att Johan slipper så lång resa till jobbet. Finns det inget sätt där han också kan jobba hemifrån när ni bor som ni gör med småvägar att resa långa sträckor på? Vilka vackra färger du jobbar med nu, en väldigt speciell stämning blir det av guld och rosa! Så vackert ert hem ser ut under norrskenet, en liten ö i ett oändligt universum! Vördnadsbjudande är rätt ord, känner jag!

  Reply
 10. Vega

  Hej Jonna! Vet inte om du skrivit om det förut men undrar hur du tänker om klimatförändringar? Tänker att du märker av det en hel del t.ex med varmare vintrar än t.ex jag som bor i stan och inte märker av det på samma sätt (även om det märks). Du kanske har skrivit om klimatet förut men det vore givande att höra dina tankar och åsikter om det.

  Reply
 11. Janusz

  Are your cars four wheel drive ? You definitely should use chains in these conditions. They make driving so much safer. Once I had a little, front wheel drive Honda Civic and with chains I could get up most of the hills. Would catch-basin and a pipe or a swale across the road where it floods solve the problem ?

  Reply
 12. Iza

  Åh, norrskensbilden. Jag vill också! Såg lite här också, men hann aldrig ta någon ordentlig bild. Det riktigt starka syntes när jag satt i bilen till jobbet… Så irriterande. Men, jag fick se det iaf. Syntes lite nu ikväll, men får se om det blir mer…!
  Kommer bli beroende av norrsken.. Så magiskt vackert.

  Reply
 13. Selina

  Hi Jonna, greetings from Melbourne, Australia! just writing to request that you do more video blogs with Johan please!! your ‘weekend’ vlogs are so lovely to watch and I love the videos where both you and Johan are all cosy and discussing things with each other. Please please please make them a regular thing!!!

  Lots of love,

  Selina

  Reply
 14. Lars 8463

  Gomorgon
  Finurliga varma du.
  Sitter med mina buskiga ögonbryn
  rynkade till ett hårresande
  frågetecken.

  För ditt lite och liten.
  Kryddade mitt textminne.
  Får se om det blev rätt smak.

  Synd på Johans rygg.
  Men med alla kramar, pussar
  och kärleksfrukost blir den
  nog bra.

  Ögonbrynen gör det svårt att se
  vad jag skriver.
  Så jag slutar nu.
  Ska klippa dom till helgen
  Så jag kan skriva en
  speciell text.

  Kramar till er
  ❤ till er

  Reply
 15. Annika

  vilken tur att det inte gick riktigt illa med dikeskörningen! Huvva! Annars så måste jag bara säga att de här inläggen, med lite av varje – upp och ned, gillar jag så mycket med din blogg. Inte för att jag någonsin vill att det ska gå “ned” för dig, så klart, men de känns som så ärliga inblickar i hur livet ute på landet/skogen kan vara och gör det lättare att identifiera sig och “lära känna” dig och din situation. Räknar med att de flesta har lite upp och ner i sina liv men det är inte alla som kan beskriva det på med sån självklarhet och ett sånt ljus som du kan. Tycker jag.
  Hoppas du får en fin dag! Kram

  Reply
 16. Beata Rydén

  Åh vad jag älskar när du fotar från din ateljé!!! Speciellt nu när du använder rosa och guld- så himla vackra färger!!! Ska bli kul att se när det är klart! 🙂 Och vilken tur att det gick bra med bilen, men ändå väldigt tråkigt att det skulle hända.

  Reply
 17. Jojhanna

  Men fyy vilken läskig avåkning, sån där som man bara fasar för men inte får hända! Skönt det gick så pass bra i alla fall, men låter som en riktigt läskig upplevelse! Känner igen det där att oroa sig då jag också har en sambo som pendlar till jobb och det ha varit en ovanligt besvärlig vinter med mycket isigt underlag,,Vad inspirerande och roligt med din fina ateljé och det du skapar där! Här i lilla byn i Västerbotten har vädergudarna varit lite snällare i helgen och vi har fått njuta av soliga dagar och en decimeter nysnö ovanpå isen. Har bland annat klarat av kalas och en rolig loppisrunda. Nu tänkte jag äääntligen göra ett blogginlägg om när jag och en kompis jobbade med ull i torsdags,,snälla fåren på gården har delat med sig! Ha en fin vecka och håller tummarna för snö och kyla!

  Reply
 18. Stu

  #bmw, lol.
  I thought it was a bizarre car choice for your environment, it’s made for going to the salon in the city. You can crash anything of course, but rear wheel drive certainly wont help. Take care!

  Reply
 19. Hjärtaskogshägna

  Dina tavlor är som ren magi! Ska någon gång skrapa ihop tillräckligt med slantar och ta och köpa mig en tavla av dig! Så läskigt med halkan. Vi har nu fått tillbaka vintern här vid kusten i Västerbotten. Underbart att få tillbaka vintern, UTAN halka 🙂

  Reply
 20. Magnus

  Vädret kan ändra sig snabbt här på västkusten har det varit grådassigt en längre tid nu, hoppas vädergudarna kan bestämma sig snart om vilket väder det egentligen ska vara, helst vår om dom tar någon notis om hur jag vill ha det, men jag tror inte det.
  Tur att det gick bra mer er och bilen…mycket snygg bild på norrskenet!

  Ha en bra vecka!

  Reply
 21. Magnus

  Så du är i en rosa och guldig period nu. Spännande för jag måste erkänna att du inte känns som en rosa person, trots att du är tjej. 😉
  Jag gillar bilden på det regnvåta fönstret. Det är sådana dagar det blir lite extra mysigt att sitta inne och kura i soffan, eller för den delen pyssla med något man gillar.

  Skönt att det gick så pass bra för Johan i alla fall. Det där med att börja kana baklänges i en backe är allt annat än trevligt! Regn och sen minusgrader ovanpå packad snö är ingen rolig kombination. Jag vet inte om Johans bil ar 4-hjulsdriven så som din men när man bor som ni gör är det nog väldigt klokt att ha en bil som driver på alla fyra. Det och bra dubbade vinterdäck ger den bästa förutsättningen för att ta sig fram. Man skall dock komma ihåg att det är precis lika halt när man skall bromsa oavsett hur många hjul som driver framåt.

  Själv var jag ute på hal is när jag åkte hem från jobbet i fredags natt. Tät dimma och minusgrader gjorde vägen glashal de sista kilometrarna. Lite väl spännande att köra på “svartisen” med knappt 50 meter sikt i dimman. Jag är glad att min bil driver på alla fyra och att jag kör på dubbade vinterdäck för jag fick gasa mig ur en situation där jag var på väg att kana in i ett avbärarräcke.

  Kör försiktigt i detta luriga väder!

  Reply
 22. Lisa

  Fantastiska bilder och älskar guldfärgen. Vad är det för guldfärg du använder? Som glittrar så mycket? Spray, akryl? Jag vill också prova. 🙂
  Ha en underbar dag!
  Lisa

  Reply
 23. Felicia

  Nej fy vad läskigt det med Johan…inte kul med hala vägar.. hoppas det går bra med hans rygg!

  Vad häftigt med guld och rosa tillsammans, det verkar vara en fin blandning. Jag har själv tagit upp mina akrylfärger och målar lite inne i mitt rum, på den sista tavlan jag har kvar. Jag har astma, därför var jag lite osäker på om jag skulle våga ta upp färgerna i rummet ifall det är något man kan känna av..men det har gått bra så jag hoppas det ska funka. Har målat i källaren tidigare ifall det skulle påverka andningen, men det kanske inte är någon fara med sån här färg..vet du? (Jag har samma märke som dig)

  Ha en fin vecka,
  Kram 🙂

  Reply
 24. Janet Doane

  Prayers and love for the safety of you and Johan on those roads…and may speedy healing come for Johan’s back. What delicious pink and iridescent gold paint – it’s a favorite combination of mine too… I have some small, actually tiny, paintings I did in these same colors. It was so fun to see your Uncle Tage – I have been wondering about him. That tractor looks like a God send for the “lake”. And I love the painting on your easel… it’s very evocative, like a deep mystery, visions of the spirit of the land coming forth in paint. What a great studio you have – it must be so very warm and cozy, with you in a sleeveless top! I am beginning to long to have a studio again. Sending much love, Jonna!

  Reply
 25. Cecilia

  Hej Jonna,

  jag drömde om dig och dina rosaguldiga målningar igår. Det var i nåt sammanhang (halvt okänt, men kanske nån diskussion om färg/form/design) (du vet drömmar) runt ett långt bord, och du höll liksom fram din målning lite sådär halvdiskret (kanske inte såå diskret ;)…) och sa/inflikade nåt i stil med “guuuuld, rooosa”. 🙂

  Målningar ser iaf toppen ut (de riktiga) och hade tydligen en stor påverkan på mig… 😉

  Reply
 26. Mumblern/ Emma Jensen

  Jag bara totalälskar resultatet av guldet tillsammans med de rosa tonerna i din målning. Magiskt.
  (Från någon som har hela badrummet i guld och rosa?)

  Jag är ledsen att se att minnena från de norrländska vintrarna i barndomen blir just ett minne blott med tanke på i vilken rasande fart snön smälter.
  Vi brukade åka skidor utanför huset på påskdagen allihop.
  Det känns ju väldigt långt bort nu.?

  All kärlek?❤️

  Reply
 27. Paula (Humming Pathfinder)

  Ah vad spanande med de nya tavlorna! Langtar att fa se dom nar de ar fardiga 🙂 Jag ar sjalv helt tokig i guld och rosa.

  Reply
 28. Skogsnuvan

  Det är sådana här dagar med halka så man knappt kan gå som jag är glad att jag är pensionär och inte behöver köra på glashala vägar. Det var så halt att brorsans bil gled iväg på gårdsplanen fast han knappt hade styrfart och gled in i min bil men det blev inte värre än så men visst är det tråkigt. Det händer ju många olyckor och här har vi så mycket timmerbilar så det är med livet som insats man ger sig iväg på smala byvägen.

  Reply
 29. Monnah

  Här på Sturkö har vi knappt haft någon snö i år, men det fanns ju en anledning till att Karl XI grundade Karlskrona här för att få en ny, isfri huvudstadshamn… Jag har inte varit förtjust i den tjocka grå, men det har passat det mentala vädret med så sjuka föräldrar och allt som hänt. När jag gick ut i bilen för att hämta en grej för en stund sedan tänkte jag “Bara Jonna Jinton skulle kunna fånga det här på bild och få det att se vackert ut”. Ville bara säga det. Hu, alltså! Isregn och snålblåst – jag tycker synd om barnen som har sportlov. Jag gissar på att Marinmuseum kommer att få väldigt många unga besökare den här veckan…

  Reply
 30. Anna

  Hej!
  Be Johan anmäla sin olycka till sin arbetsgivare som i sin tur ska rapportera den till försäkringskassan. Alla olyckor till och från jobbet ska alltid anmälas. Om han nu fortsätter ha ont kan ha eventuellt få ersättning och hjälp. http://www.anmalarbetsskada.se
  Har arbetsgivaren dessutom en extra försäkring kan ha få ersättning från dag 1! (fråga om de har AFA-försäkring).

  Reply
 31. Caroline

  Hej
  Åh vad läskigt, jag hoppas Johans rygg känns bättre nu?
  Och vilka fina rosa-guldiga målningar. Jag som inte målat ordentligt på länge har också i flera månader också bara fått lust att måla i just dessa färgkombinationer. Känns varmt och fint till skillnad från grådasket utanför fönstren =)
  Kramar

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.