Guldmjölk

När jag och Johan var och hälsade på hans föräldrar i påskas så tipsade de oss om ett recept på en dryck som de trodde att vi skulle tycka om. Bara när jag hörde namnet blev jag alldeles till mig. Guldmjölk.

Jag hade aldrig hört talats om det förut, men fick höra att det är en sådan där riktig mirakeldryck med otroligt nyttiga ingredienser. När jag sedan gjorde lite efterforskning kring denna dryck så blev jag bara ännu mer nyfiken på att prova att göra min egen guldmjölk. Så vi inhandlade alla ingredienser som behövdes och igår provade jag att koka ihop guldmjölk för första gången. När jag tog första klunken så blev jag helt chockad över hur gott det var! Har aldrig druckit något som känns så otroligt gott, mjukt, hett, kryddigt och sött på samma gång. Nu vill jag bara dela med mig av denna dryck så att fler kan prova. Mest för att den är så väldigt nyttig och jag tror att den ger en sådan där boost i kroppen som kan behövas denna tid på året!
guldmjölk

Guldmjölkens huvudingrediens är gurkmeja. En krydda som jag aldrig direkt reflekterat över, och aldrig använt i matlagning heller för den delen. Men visste ni att gurkmeja bär på en massa hälsosamma egenskaper? När jag läser om det så känns det helt galet att jag inte vetat om detta förrän nu. Den innehåller bland annat massvis med antioxidanter, är antiinflammatorisk och motverkar cancer. Den boostar immunförsvaret, avgiftar levern, motverkar neurologiska sjukdomar, är bra för minnet och sänker blodtrycket. Och en massa, massa annat!

Recept

Först gör man en gurkmeja-pasta som man sedan använder till mjölken. Pastan bevarar man i kylskåpet och den håller sig fräsch i ca 2 veckor.

Ingredienser till gurkmeja-pasta
1/2 deciliter malen gurkmeja
1/2 – 2 deciliter vatten
1/3 tesked svartpeppar

Häll i ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Det kommer tjockna till och bli till en pasta, som du sedan kan bevara i t.ex en glasburk i kylskåpet.

Ingredienser till guldmjölken
1 tesked gurkmeja-pasta
3 deciliter valfri mjölk (t.ex vanlig mjölk, eller havredryck, sojadryck osv.)
Ca 1/2 tesked mald kardemumma
1/2 tesked flytande vaniljextrakt
En nypa cayennepeppar
En nypa svartpeppar
1 tesked ekologisk, kallpressad koksolja
1/2 tesked honung

Häll upp mjölken i en kastrull och häll sedan i pastan, och kryddorna. Låt sjuda i någon minut. Ta sedan bort kastrullen från plattan och blanda i kokosoljan och honungen. Sedan, klart att dricka! ♥

Kommer visa några bilder här nedan som förtydligar receptet lite.

033117Kardemumma, gurkmeja och cayennepeppar. Bara färgerna på dessa kryddor känns som godis för ögonen!
033112Så här ser det ut när man gör gurkmeja-pastan. Man blandar vatten, gurkmeja och svartpeppar och kokar upp! Anledningen till att man har i svartpeppar är för att alla goda egenskaper från gurkmejan tas upp hela 2000% bättre om man har i svartpeppar. Häftigt va?

033111Sedan blir det till en vacker, gulaktig pasta. Den kan nog få lite olika konsistens beroende på hur länge man låter den sjuda. Jag hällde upp min pasta i en liten glasburk som nu står i kylskåpet redo att förse mig med många koppar guldmjölk!

033114Man ska ju hälla i en tesked av pastan i valfri mjölk. Jag valde att använda soya mjölk till detta, och det tyckte jag passade riktigt bra eftersom soya mjölken har en söt smak, vilket gör sig bra mot gurkmejans mer bittra smak. Men som sagt, jag tror vilken mjölk man än använder så kommer det smaka jättegott!
033115När man kokat ihop alla ingredienser så ska man sedan tillsätta en tesked kokosolja och honung. Man kan ju även tillsätta annat om man tycker det. Kanske pressa i lite ingefära? Eller någon annan krydda, som t.ex kanel. Det går att sätta sin egen touch på den om man vill det.
033113Jag har aldrig använt mig av kokosolja innan men fick tips om denna, som är ekologisk och kravmärkt. Den är för övrigt jättegod. Smakar väldigt mycket kokos! Mums. Jag tror den finns att köpa på de flesta butiker. Leta bland olivoljor, och inte bland koksmjölk, som vi gjorde. Det tipset kan spara dig lite tid!
033110Sedan häller man upp drycken i en kopp och dricker! Åh, den smaken är bland de bästa smaker jag känt. Det blir som en hel upplevelse. Först själva tillagningen, färgerna, kryddorna, dofterna, och sedan den där stunden när man får njuta av guldmjölken med vetskapen om att den är väldigt nyttig för kropp och själ. Det känns verkligen som att dricka guld!

Någon som är sugen på att prova detta? Skulle vara jättekul o höra vad ni tycker! Eller kanske har någon redan druckit guldmjölk? ♥

(Rösta på mig i Finest Awards här. Man kan rösta 1 gång/dag. Tusen tack ♥)

86 Kommentarer på “Guldmjölk

  1. Lindan

    Låter gudomligt gott ju!! :p Tack för tipset! Ska absolut prövas! 🙂
    Och jätte fina bilder till, som vanligt ju! 😉 Håller med om att färgerna på kryddorna är ljuvliga! Och man bara VET ju att det där måste bli SUPERDUPERGOTT!!
    <3

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh tack, så glad jag blir att du tyckte om bilderna!! Det var så roligt att fota med alla vackra färger 🙂
      Kul att du ska prova det!! Jag tror du kommer älska det 🙂 ♥ Kramar!!

      Reply
  2. Annica

    Jag kan inte låta bli att tänka på guldvatten istället….alltså urin blandat med vatten att gödsla växter med 🙂
    Men guldmjölken ser god ut och jag måste nog prova. Markattas kokosolja har jag i vanligt te för den är så god eller så äter jag helt enkelt en tesked kall,stel olja direkt från buken, gott. 🙂

    Reply
    • Jonna Post author

      Haha vad kul 🙂 Ja det låter lite lika även om det inte är samma sak haha.
      Kul att du ska prova det. Och ååh ja koksoljan är ju sjukt god! ♥ Kram

      Reply
  3. Erika

    Åh men detta verkar ju vara en mirakel dryck 🙂 ska spara receptet och testa nästa gång jag känner att jag behöver en boost för immunförsvaret!

    Reply
  4. Sofia yst i byn

    Vad konstigt Jonna, jag satt uppe Grundtjärn i söndags och googlade på allt möjligt nyttigt och hittade då ett recept på “Golden Milk”. Sen dess har jag tänkt att jag måste prova. Och nu skriver du detta inlägg! Kan det vara vårvindarna i byn som på något vis är inblandade?
    Vilken gurkmeja använde du?
    Kram!

    Reply
    • Jonna Post author

      Haha vad märkligt!! Vilken timing 🙂
      Jag köpte eldrodos gurkmeja, i en påse. Alla kryddorna köpte jag påsar av eftersom jag tänkte att det säkert skulle gå åt mycket nu 🙂
      Kram på dig ♥

      Reply
  5. Åsa-Saga

    Åh, vilken underbar dokumentation av hur man gör golden milk, Jonna! Jag dricker det titt som tätt, speciellt om vintrarna för att få den där varma och goda känslan. En kopp varm golden milk som jag dricker utomhus i kylan ute på bron medan jag andas in morgonluften är ett underbart sätt att starta vintermorgnarna med. 🙂

    Gurkmeja är verkligen helt fantastiskt nyttigt (och vackert), och har du inte köpt ekologisk så kan jag tipsa dig om det – den är ännu mer kraftfull och underbar. Det finns till exempel i storpack på den fina butiken Grön Gåva i Övik.

    Jag har sett guldmjölk dokumenteras i så himla många hälsobloggar, men vet du – ingen har visat det lika tydligt och med lika vackra bilder som du, Jonna! Kanske för att det är en ny grej för dig också, och att du vill visa så att man liksom förstår. Så himla fint. Det här guldmjölk-receptet sparar jag. 🙂 ♥

    Kram!

    Reply
    • Jonna Post author

      Vad underbart det låter att du startar vintermognarna med guldmjölk!! Kan tänka mig att det håller dig pigg och kry!
      Och tack för tipset om ekologisk gurkmeja. Fanns inget sådant alternativ där jag handlade men då vet jag nu vart det finns att få tag på. Tusen tack!
      Och vad glad jag blir att du tyckte om min dokumentation av guldmjölk. Så glad jag blir o höra det!
      Kram på dig ♥

      Reply
  6. Sofia

    Tack för tipset! Har hört talas om guldmjölk många gånger då jag är med i många grupper på facebook som har alternativ hälsa i fokus, men jag har aldrig provat det själv – förrän nu! Det var ju riktigt gott, men gurkmejan smakade inte så mycket i själva mjölken. Gurkmeja har jag däremot använt en hel del i matlagning för den antiinflammatoriska effektens skull. Visste du t.ex. att gurkmeja är supergott att ha i äggrätter? Rekommenderar denna persiska örtomelett! Gudomlig! http://www.koket.se/laleh_maghonak/smaratter_och_tillbehor/agg_och_mejeri/koko_sabzi___ortomelett/

    Reply
  7. Emma

    Läste detta inlägg och gick direkt till affären för att köpa ingredienserna.
    Blev nyss klart och gud vad gott det är! Samtidigt som det är nyttigt i.
    Tusen tack för detta recept, kommer göras många gånger!

    Kram Emma!

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh men gud vad roligt att du gick och köpte ingredienserna direkt!! 🙂
      Och glad att du tyckte om det!! 🙂 Kram på dig ♥

      Reply
  8. Anette

    Vad spännande, jag blir jättesugen på att testa detta! Både för smaken som jag blir väldigt nyfiken på – det både låter och ser ju oerhört gott ut! – och för nyttan. Kände till att gurkmeja ska vara väldigt nyttig, men har inte använt den som en “självständig” krydda utan bara i form av curry. Uppskattar verkligen att få detta recept, så tack! : )

    Sista bilden för övrigt, med den gyllene drycken i den vackra koppen, kryddorna och veden… helt underbar! Åh, en del av dina bilder blir jag liksom alldeles… kär i. <3

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh vad glad jag blir att du blev nyfiken på att prova 🙂 Hoppas du tycker om det!
      Och tack, kul att du gillade den bilden. Blir så glad o höra det! Kram på dig ♥

      Reply
  9. Sandra

    Ja, jag har druckit guldmjölk ett tag och tycker också det smakar ljuvligt. Och jag inbillar mig att den bidrog till att mina inflammerade muskelfästen som jag hade dragits med sedan flera månader på bara någon vecka blev i princip bra!

    I mitt pastarecept ingår ingefära och jag varierar övriga kryddor efter lust och dagsform. I mitt tycke är osötad kokosdryck allra godast.

    Reply
    • Jonna Post author

      Åhh vad häftigt, tänk om guldmjölken bidrog till att dina muskelfästen blev bra igen!! 🙂 Man vet ju aldrig!
      Kram ♥

      Reply
  10. Berta

    Tea is also nice. I use a piece fresh kurkuma (powder is also possible), a piece fresh ginger, black pepper, honey and lemon. Infuse all together in boiled water.

    Reply
  11. Malin

    Jag brukar dricka det ibland, särskilt när jag är sjuk eller känner att en förkylning är på gång, det är som medicin. Jag brukar även ha lite gurkmeja när jag lagar mat för att det är så nyttigt (det blir inte att påverka smaken om man inte har i jättemycket) – äggröra, omelett, majonnäs, tomatsås, soppor till exempel… Så blir det extra fin färg också 🙂 Kram!

    Reply
    • Jonna Post author

      åh tack för tipset att man kan ha det i matlagning också!! 🙂 ska prova det!
      Kram ♥

      Reply
  12. Malin

    Och förresten, jag glömde skriva, jag brukar inte göra en gurkmejspasta innan utan bara ha i gurkmejspulver, det funkar också och kan vara enklare.

    Reply
  13. Linnea

    Har lagat och druckit Guldmjölk och det är verkligen underbart gott Kan tipsa om att Gurkmejapastan inte är något att snåla på då det inte håller så länge utan börjar jäsa efter ett tag. 🙂

    Reply
    • Jonna Post author

      Vad roligt att du gjort det 🙂 Tack för tipset! Ska se till att använda upp det fort innan det börjar jäsa! 🙂
      Kramar ♥

      Reply
  14. Rania {Rania Maria Photography}

    Spännande! Har sett många som förtär gurkmeja på lite olika sätt nu, jag antar att jag måste testa jag med 😉 Sparar receptet! Markattas kokosolja har jag ALLTID hemma. Jag har den på kroppen och i håret samt i andra hud -och hårvårdsprodukter jag gör själv och ibland så kör jag lite “oil pulling” med den. Tycker den doftar ljuvligt men jag har aldrig varit speciellt förtjust i smaken av kokos om den är för stark haha, lustigt!

    Reply
    • Jonna Post author

      Åhh vad häftigt att du använder kokosoljan till så mycket. HAde ingen aning om att man kunde göra det. Blev sugen på att testa jag med. Tack för tipsen!! Kram på dig ♥

      Reply
    • Jonna Post author

      Åh vad roligt att du brukar ha det i ansiktsmasker. Det måste jag prova också!! 🙂
      Och tack!!: ) Glad att du gillade bilderna ♥ Kul o höra det från dig som är proffs på att fota sådana där typer av bilder 🙂
      Kram på dig ♥

      Reply
  15. Carl Stridsberg

    Använder själv Gurkmeja, Jonna Jinton Men jag dricker den som den är i en kopp hett vatten och med lite peppar. Tar bättre upp av kroppen då sägs det.. Men det smakar URRRRRK – Får ta det som medicin!
    Här varför jag dricker det;
    GURKMEJA – 5 ANLEDNINGAR ATT ÄTA DET VARJE DAG

    Gurkmeja är en riktig magi-krydda. Den kan skydda mot både cancer, diabetes och inflammationer. Här har du 5 anledningar till att äta lite varje dag!

    Gurkmeja är faktiskt en av de nyttigaste kryddorna som finns. Den gula kryddan är en viktig del i kryddblandningen curry och ingår i växtfamiljen ingefärsväxter. I Asien och inom läran om Ayurveda har gurkmeja använts i tusentals år eftersom den har så fantastiska egenskaper och hälsofördelar. Minst en rågad tesked per dag rekommenderas. Den går att köpa både som torr krydda och som färsk rot.

    1. Motverkar diabetes och åderförfettning
    Gurkmeja motarbetar utveckling av metaboliskt syndrom och diabetes och kan även avhjälpa dem. Ett dagligt intag av gurkmeja kan sänka det skadliga kolesterolet och blodsockret. Det bidrar även till att förhindra åderförfettning. Är hjärt- och kärlstärkande genom dess blodförtunnande verkan.

    gurkmeja

    2. Skyddar mot cancer
    Gurkmejan förebygger canceruppkomst genom dess leverskyddande verkan och genom att bland annat motverka tillverkning av ett protein nödvändigt för tumörformation. I vissa indiska stammar där man äter väldigt mycket gurkmeja blir folk gamla utan att drabbas av varken cancer eller alzheimer.

    gurkmeja hälsa

    3. Bra mot övervikt och tarmsjukdomar
    Den stärker matsmältningen och fettnedbrytningen genom gallutsöndring. Kan även vara effektiv vid inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom.

    gurkmeja tips

    4. Inflammationshämmande
    Motverkar inflammationer som exempelvis artrit men kan även lindra sårinflammationer, brännskador och infektioner. Gurkmeja motverkar också bakterier och mikrober.

    gurkmeja nyttigt

    5. Gurkmeja mot fibromyalgi, artros och reumatism
    En kombination av gurkmeja och ingefära som tas regelbundet anses vara bra för fibromyalgi-patienter och patienter med artros. Gurkmeja lindrar ledvärk och är ett populärt komplement för dem som lider av olika former av reumatism.

    Tips! Vill du få i dig gurkmeja utan matlagning kan du ta en tesked torkad gurkmeja i en smoothie, eller utblandat i lite vatten och en nypa peppar eftersom peppar ökar upptaget av gurkmeja i kroppen.

    Biverkningar:

    Som med allt man stoppar i sig kan det ge biverkningar om man överdoserar. Äter man väldigt stora mängder kan man få magbesvär och illamående. Personer med magsår bör rådgöra med sin läkare först. Gurkmeja kosttillskott är inte heller att rekommendera för gravida och ammande kvinnor.
    SLUT CITAT

    Själv dricker jag en matsked om dagen i en kopp hett vatten + lite peppar. (Kroppen tar upp gurkmejan bättre då sägs det)
    Det smakar för jävligt men jag mår bättre.. Nu har jag tre diskbråck i nacken och en tumör i ryggen, diagonsitserad efter en MR me näven värk i lederna.. Gurkmeja kan du köpa i påsar på viss varuhus. Annars burkkrydda. Kostar inte många tior…
    Krya på dig!

    Här mer info om Gurkmeja; http://kurera.se/darfor-ska-du-ata-gurkmeja/

    Citat från ovanstående länktips:
    “Citat;
    Äter själv gurkmeja varje dag
    Sanna själv tar varje dag en egen specialblandning som hon kallar Sannas Guckmeja för att vara säker på att få i sig gurkmejan.
    – Jag har tagit detta i flera år nu. Många har använt denna blandning och beskrivit mycket goda resultat mot ledvärk, inflammation, smärta etcetera.
    I början av 2015 kommer Sannas Guckmeja att finnas färdigblandad att köpa.”
    Slut citat

    Ha det gott!
    //Carl, http://hittaupplevelse.se

    Reply
  16. Elizabeth Lind

    I like your recipe but I do an easy version. Mix turmeric with honey in a cup add hot milk and add a Chi tea bag or two. This is great medicine for colds and inflammation. I use this in place of goldenseal. It also makes a beautiful saffron dye, just slowly simmer the cloth in a pot. If you use linen you will a very healing anti microbial fabric that is good for a scarf ( that can be used for first aide in an emergency.)

    Reply
  17. Anders

    Jag hade rätt om gurkmejan, men inte om ingefäran… Jag har just haft besök av en 89-årig man, oerhört vital med glasklart minne, som också var lyrisk över dessa antioxidanter och intog dem regelbundet!

    Reply
    • Jonna Post author

      Vilken smart 89-åring!! 🙂 Ja du hade ändå lite rätt om ingefäran för jag har börjat att pressa ner ingefära i guldmjölken också. Smakar jättegott ♥

      Reply
  18. Jennie

    Ett tips om man vill undvika komjölk är att göra äggmjölk, jag kan dricka det till frukost eller ha det i kaffet. Mättande och jättegott. 🙂
    3 ägg
    50gr smör
    3dl kokande vatten (mer eller mindre beronde på hur tjock man vill ha den, man får testa sig fram.)
    Mixa samman allt med tex en stavmixer. 🙂

    Reply
  19. Helene Forslund

    Tack för tipset!! Ska absolut testas!
    Jag dricker ingefära shot varje morgon och det är oxå en bra start på morgonen! Men det är alltid bra att kunna alternera!
    Dina bilder är som vanligt magiska!
    Kram

    Reply
  20. Mimmie

    Ja, det är en fantastisk dryck. Den har hjälpt mig med mina trasiga benhinnor och taskiga immunförsvar och den har gjort många, mörka höst- och vinterkvällar mycket, mycket trevligare.

    Jättevackra bilder! 🙂

    Reply
  21. Åsa

    Vet ni..jag har fått nog. Vi måste göra något för dessa fattiga tiggare som sitter överallt. Jag såg, I jakten på ett bättre liv på 2:an ikväll. Å det är precis det jag känner, varenda gång jag ser en “tiggare”. Jag har allt, och den har inget, absolut inget. För de har inte det.

    Jag går hem till mitt vackra hem, jag har en lön som är som en miljon för dessa människor, jag har allt och de har ett skjul i plast, i bästa fall frigolit som isolerar.
    Jag kan duscha varenda dag. Jag kan äta mig mätt varenda dag. Men kvinnan jag såg idag, i dokumentären, hade fått ihop 20 kr, och klockan var 15 på eftermiddagen. Det är precis det jag tänker, varenda gång när jag ser dem..hur kan de ens överleva..

    Varför tycker vi att det är jobbigt? För de tycker vi.
    Jag hade en diskussion med en “nära” person, för 2 år sen om hur jag känner, och skulden jag känner när jag går förbi dessa människor. Jag ler, det är det jag kan ge. Vaddå kan ge? Jag kan ge massor varje månad utan att gå på knäna. Det kan du också. Eller hur?! Men du förlikar dig med att det finns organisationer, och de organisationerna väljer Du eg. när det kniper inför julafton. Då blir vi generösa till omvärlden. Det kan få mig att kräkas rent ut sagt.

    Vi ska sitta där med våra feta julbord, sönderstressade för att hitta den perfekta julklappen, men så ger vi till organisationer, för att det är enkelt och vi känner oss som helgon.
    Varför ger vi inte resten av året? Du måste väl ändå ha tänkt det också?!

    Javisst, vi kan luta oss tillbaka till att vi ger inte för då kommer de ännu fler. Vi kan förlita oss till att det kommer bli bättre, att någon annan ska lösa grovjobbet, regeringen, politiken, de fattiga länderna.
    Men fram tills dess då? Vad ska det bli av hon som fick missfall i skjulet. Vad ska hända med dem som går “hem” och fryser, skitig, fattig och lägger sig hungrig, efter en förnedrande dag i tiggeriets tecken?
    När vi ligger i våra Kungsängensängar, äter en bra frulle på morgonen och går till vårt sociala jobb och får vår i deras ögon “miljonlön”. Dricker rödtjut för 200 kr på fredagen å klagar på vädret. För det är vi bra på. Vädret genomsyrar väldigt, å jag e så trött på det med.

    Amen alltså näe,.. vill ni vara med på en insamling?
    Ska vi ordna det. Å klädinsamling.
    Är DU med?
    Lajks gills inte den här gången, va inte så bekväm, delta istället….skriv något.. känn något. Nu gör VI något. För under tiden som samhället vräker ännu en stad av skjul med grävskopor och rosa politiskt korrekta avhysningsbesked så kan vi fanimej göra något. Eller hur?
    Det är ju inte så att du inte har råd? Sluta vara så bekväm. Gör något för en annan. Jag mår så jävla gott varenda gång jag gör det. Bättre än terapi. SÅ mycket BÄTTRE. Både för djur och för människa.
    Vilka är med?

    Reply
    • Johanna

      Hej Åsa.
      När jag läste vad du skrev kände jag en stor tyngd i bröstet, kände igen den sorg och frustration som du känner, som jag har känt, men som jag (försöker) hitta konstruktiva sätt för att var med och förändra.
      Vi är många som känner skuld, skam, känner att det är fel och har ont av att det är som de är. Du har insett att saker och ting inte står rätt till, jag känner det också.

      Men det är komplext, det handlar inte om ont eller gott. Och ja, känslan av dåligt samvete är det som säger åt oss – något är fel, något måste göras. Men eftersom vi inte alltid vet vad, är det lättare at vifta bort det. Vi har ofta så mycket stress i våra egna liv att vi inte har kraft nog att tänka djupare kring hur och varför vår värld ser ut som den gör. Men det är ett faktum, att den ojämna resursfördelningen måste jämnas ut. Detta tror jag inte kan göras med att bara berätta om vad som är fel och påföra skuld.

      Förutom att det handlar hur Rumäniens politik, handlar det också om hur samhället ser ut i stort.
      Jag hoppas att samhället kommer att förändras. Varken jorden eller människorna mår ju uppenbarligen inte bra av en “ökad tillväxt”, inte ens “grön tillväxt”. (Hörde en bra klimat-föreläsare som talade om det här med att granska politikernas ord) “Grön tillväxt” innebär ju, trots att produktionen är mer energisnål osv, ändå ökad produktion. Vad vi däremot behöver gå igenom är förändringar, en sorts omställning för både oss själva och för jorden (minns att Johan Rockström pratade om holistiskt perspektiv i sitt sommarprogram, bra ord ju, att ta hand om jorden.)

      Det finns något som heter Omställningsrörelsen, (Transition network på engelska), som jag själv inte är med i men har träffat människor som är. De jobbar på ett gläjdefyllt och positivt sätt för en mer hållbar värld. De möts och pratar om framtiden, prata om hur vi lever idag, hittar en gemensam positiv kraft för att skapa sådant som vi och jorden mår bra av, på riktigt.

      Jag tror att det är viktigt att inse att småsaker kan göra stor skillnad, kan ge många ringar på vattnet. Det kan var något som verkar futtigt för andra, men som har stor betydelse på lång sikt. Ett exempel: att gå ihop med grannarna och bygga en kompost (som ju kan leda till både att avfall tas om hand på ett bra sätt, ger jord att odla i, dessutom ger ett gemensamt projekt och möjlighet att mötas, vilket i sin tur ger tilliten till andra människor (vilket är något av det viktigaste som bygger ett tryggt samhälle.)

      Jag gick in här på bloggen för att få ta del av den positiva energi som Jonna sprider. Jag kan känna stor oro annars, men just här är en plats på internet som faktiskt ger kraft.
      Jag tror att det är viktigt att gå vidare från skuldkänslorna och istället hitta de “småsaker” (storsaker!) som man brinner för och som är konstruktiva.

      Åsa, jag tycker att du ska börja med att prata med människorna i din omgivning, jag tror att det är lättare att få kontakt och hitta fler som du kan samarbeta med.
      Jag tycker absolut inte att du ska ge upp! Den känsla du har och brinner för är sann! Låt den finnas med, och om du fortfarande tror att en insamling är lösningen, så kör på det oavsett vad jag säger. Bara just du kan veta vilket sätt som är ditt sätt att arbeta. Men jag vill öppna för möjligheten att det finns fler sätt att bidra än att skänka pengar.Kanske är du tillexempel bra på att sprida känslor och formulera dig? Kanske det då är ditt sätt att bidra till förändring? Men kom ihåg att om man gör något av positiv kraft/glädje/inspiration så är det lättare att genomföra, än om man bara drivs av sorg och ilska. Jag känner ju att du har en stor människokärlek och empati där bakom känslorna, men det handlar om att nå ut med den på ett konstruktivt sätt.
      Du är en kämpe och vill verkligen vara med och förändra, och jag tror att du kan det, men att du måste tänka över sättet att göra det på.Stor kram!

      Reply
      • Johanna

        Glömde säga (men det förstod du) att jag tyvärr inte är så insatt i tiggarfrågan kunskapsmässigt, jag har läst på lite men har mer erfarenhet rent “känslomässigt”. Så jag har inga konkreta tips, mer än att jag tror du skulle få ut mycket av att forska vidare om det på internet, och om möjliga sätt att hjälpa till i längden.
        Jag ville ändå belysa frågan i ett större perspektiv, för att betona att JA, vi bidrar alla, hela tiden, vi är alla med och bär upp samhället – eller förändrar det.

        Reply
        • Johanna

          Fast i och för sig – att “hjälpa till i längden” utesluter i och för sig inte att vi inte ska “hjälpa till i nuet” så gott vi kan också. Det behövs båda. (Och ibland går de att förena)

          Reply
    • Monica

      Tänkt och tycker som du och också tagit reda på mycket hur det ser ut i deras land och hembyar, inget som de flesta politiker hänvisar till eller har kunskap om men det hjälporganisationer berättar som reser dit och gör det de kan och så långt deras insamlade pengar räcker.
      Det är ofattbart hur människor ska lida och helt anmärkningsvärt i ett land tillhörande EU och som får stora summor, ja miljarder men de fattigaste får inget och romerna fortsätter att diskrimineras. Man måste hjälpa kortsiktigt här som du säger, det man ser framför ögonen och långsiktigt pratar politikerna om och det är nog just så, långsiktigt, generationer får vänta på förändringar.
      Jag har sett dem och givit i fyra år och det är naturligt och jag får så mycket tillbaka, kan inte fatta hur de orkar visa sådan glädje. Men helt ofattbart hur världen kan bestämma eller tycka att vissa fattiga ska inget ha, varken skola, sjukvård, bostäder eller mat, ja rent av hindras när de försöker tillverka saker att sälja, så är det i deras hemland/länder. Och föraktet, det är så hemskt. Att vissa har inget värde i folks ögon och inte minst här hur hårt och kallt politikerna resonerar. Och att vi vill ha bort fattiga, vi vill inte se. Flyktingar får mat och tak över huvudet så de “stör” inte folk men att se fattigdom och hunger så direkt som hos tiggarna det orkar och vill inte människan. Även detta land hade många fattiga för inte så länge sedan och var i behov av utsträckta händer eller alternativt resa till annat land som vår stor utvandring.
      Bra att du tog upp detta även om det är ett annat ämne men Jonna tycker nog det är okey.

      Reply
    • Freja

      Tro inte på allt du ser på tv. Tv kan visa en väldigt snedvriden bild av verkligheten, börja forska och tänka själv istället. Visst finns där de människor som precis i dokumentären du såg men verkligheten är den att tiggeri idag är en mångmiljonindustri och att den till största delen är organiserad. Gå in på rosaglasögon på internet (där hon skriver om attraktionslagen och även kvantfysik) och läs irinas inlägg ” Hur undviker jag att beröras av en utsträckt hand?” Varför ska man känna skuld och skam för att man har det bra, har tak över huvudet och mat på bordet. Känn tacksamhet och var glad och lycklig istället för att du har ett fint hem och kan äta god julmat med nära och kära. Du gör ingen människa lyckligare genom att ha det dåligt och gå runt och skämmas. Tvärtom när du går runt med dessa negativa tankar och känslor sprider du ju bara de energierna vidare ut i världen. Be the change you want to see in the world. Om du ska ge något till en annan människa ska du göra det av kärlek och inte av skuld, inte för att du tycker synd om han eller hon och absolut inte för att du känner att det är din skyldighet. Om du känner så stark ilska och sorg var gång du ser en tiggare tycker jag att du ska försöka undvika dem så mycket du bara kan. Du gör ingen människa en tjänst när du kommer till henne med dessa energier och känslor.

      Reply
  22. Tove

    Du har rätt, det är rena hälsobomben. Kom bara ihåg att honung aldrig ska hettas upp, för då blir den toxisk. Det säger ayurveda, den gamla indiska läkekonsten som ligger bakom din nya favoritdryck. En del säger att honung inte ska blandas i något som är varmare än 40° andra säger 70°. Så låt drycken svalna först.

    Reply
  23. Sarah

    Coconut also has many benefits, you can use it to moisturise the skin, as a treatment for dry hair, to cook with, it contains caprylic acid that fights candida. You can also use it to whiten the teeth & cleanse the mouth. The process is called oil pulling because it pulls the toxins from the mouth.

    Reply
  24. Åsa B

    Vilka fantastiska bilder, Jonna! Man blir ju helt otroligt sugen på att testa denna dryck när den presenteras så himla fint! Tack för tipset! Håller med dig om att färgerna är så härliga! 🙂 Jag brukar lägga ner olika former av färska kryddor i vatten och låta de hettas upp och dra sig. Jättegott och nyttigt! Det har du säkert gjort många gånger innan, känns som något för dig. Mynta, citronmeliss, ingefära och salvia tycker jag är fint tillsammans 🙂

    Reply
  25. Chick on a Pea

    Jag brukar också dricka guldmjölk. Jag kokar upp gurkmeja, ingefära och kardemumma i vatten med en aning maizena eller potatismjöl som jag späder i lite vätska för att kryddorna ska hålla ihop. Sen skummar jag mjölken (sockerfri sojamjöl t.ex.). Häller upp den gula brygden i en kopp, toppar med den skummade mjölken, pudrar över kanel och ringlar över honung.

    🙂

    Reply
  26. Sofia

    Vad roligt att du skriver om guldmjölk! För ungefär ett halvår sedan började min mamma i princip tvångsmata mig med guldmjölk. Jag har cancer och hon hade läst att det skulle hjälpa. Jag knotade rätt mycket till att börja med (vi kan säga att det inte direkt är den första mirakelmedicinen hon velat att jag ska prova och jag var helt enkelt inte på humör). Men guldmjölk är helt enkelt gott! Nu ger det mig samma mysiga känsla som jag fick av att dricka varm choklad med vispad grädde när jag var liten. Bara mycket nyttigare. Bad vi vet hjälper det naturligtvis inte mot cancern, men jag dricker det ändå gärna, något gott gör det säkert! Och om inte annat så är det gott och mysigt. 🙂

    Reply
    • Jonna Post author

      Åhh men vilken klok mamma som ville att du skulle dricka guldmjölk 🙂 Ja även om det inte kan bota cancern, så kanske det ändå kan hjälpa till med en del, att få kroppen att bli starkare ändå. Så ledsen o höra om din cancer. Jag hoppas den försvinner!! ♥ Kramar

      Reply
  27. Doktor Prepper

    Märkligt hur livet ordnar det ibland.
    Min svärfar brukar ibland bidra med honung eller något annat smått och gott.
    Det är alltid uppskattat.
    För någon månad sedan kom han med en 500 grams förpackning gurkmeja och berättade att det var väldigt nyttigt.
    Det kan man tro efter att ha blandat gurkmeja och vatten, så bittert som det smakar måste det bara vara nyttigt.
    Efter att ha läst ditt recept ska vi ge det en eller att par chanser till.

    Reply
  28. Johanna

    Jag har smakat guldmjölk, men tyckte att det var lite för starkt kanske. Men man kanske kan prova att ha lite mindre peppar i?

    Reply
    • Jonna Post author

      Ja det kan ju bli lite stark, men som du säger så kan man ju minska på pepparn om man villl. Det hjälper nog! ♥

      Reply
  29. Anonym

    Delicious!
    Tack för receptet !
    ( I min litteratur gurkmeja är fettlösliga – så allt gott !!? 🙂
    Store klemm Rosi

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh men vad roligt o höra det. Och tack!! ♥ Kul att du skrivit om det!
      Ja jag kan tänka mig att havredryck också funkar bra. Ska kolla in ditt recept! Kram ♥

      Reply
  30. Anonym

    Guldmjölk är ju något som har funnits många år i Sverige nu. Är ett gammalt ayurvediskt recept.

    Reply
  31. Susann Johansson

    Tack för ditt recept..DETTA var nog bland de godast jag druckit faktsikt…starkt men ändå sött och mkt gott..
    Jag uteslöt honung och det gick mkt bra det också hade glömt köpa det idag…
    Detta kommer jag försöka göra till en kvälls vana sen natta sig…
    Jag har förhoppningar att mina sjukdomar ska bli lite bättre efter en tid men också kör jag en detox
    NU samtidigt så jag är rena rama “kusin vitamin” just nu =)…
    Men jag kan med MKT varm hand rekommendera denna drycken så god med soyamjölk till som jag
    annars INTE alls dricker för jag tycker den är söt att ha i kaffe men i detta helt perfekt
    SÅ tack snälla för bloggen och för receptet….Kram

    Reply
  32. Haplo fellow fd gbgboende

    Drack golden milk för första gången när jag var på yogafestival under en sommar, så även om drycken är perfekt för kallare tider då ör det som en kopp sommar för mig. Är riktigt trevlig med havremjölk.

    Reply
  33. Rajendran

    Tumeric and many other spices are good for health. India is a treasure trove of spice gardens. There is an estimated 4 million manuscripts including Ayurveda and other secrets still to be translated into English. Indians are Vanir. 🙂

    Reply
  34. Harriet

    Fantastiskt bra illustrerat! Inte ens en klantskalle som jag kan ju misslyckas nu! Jag ska köpa ingredienserna idag och testa!
    Kan det ge bättre sömn på kvällen att avsluta med Guldmjölk tro?
    Hursomhelst nu ska jag prova! Tack för att du delar! ??

    Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.