I den djupa vinterdvalan

Det är väldigt få gånger som jag tycker det är svårt att skriva blogginlägg. Oftast kommer orden av sig själv när jag sätter mig framför det vita, tomma dokumentet på datorskärmen. Men dom gånger som det känns som allra svårast att skriva ett blogginlägg, det är när jag inte skrivit något alls på ett tag. Jag kan sitta en hel timma och stirra på skärmen och grubbla och fundera på meningar att börja blogginlägget med, trots att jag har massor jag vill skriva om eller berätta. Det är som om tystnaden byggt upp skyhöga murar och ingen mening känns tillräckligt mjuk för att avbryta tystnaden här inne. Det blir ett sådant kontrast på något vis. Vilken mening jag än börjar med så känns det konstigt.

Men nu är det värsta över. Den första meningen är redan skriven efter total tystnad här sedan julafton. Jag tog lite julledighet, även om den inte riktigt var uttalad. Jag hade tänkt skriva något om att jag skulle ta en liten paus men min paus hade redan av sig själv börjat så kraftigt att jag inte ens förmådde mig att skriva om det. Som om alla dörrar till kreativitet stängdes på en sekund. En tystnad i mitt inre, som jag sällan känt tidigare.
Total tystnad och ett totalt ointresse i allt som heter skapande. Och det märkligaste av allt, var att jag inte ens blev orolig. Oftast brukar jag känna stress när jag tappar inspirationen och inte hittar lusten och energin till att skapa. Jag brukar göra allt för att försöka få igång det. Men denna gången var så annorlunda. Det gjorde mig ingenting. Jag kände ingen stress. Ingen oro. Ingen press över att behöva “komma igång igen”. Jag bara lät allting vara som det är.

Det får ta sin tid. Jag sover nu. Blundar och bara finns till. Jag ligger i den årliga vintervilan. Bara lite extra djupt denna gången.
För att samla extra mycket kraft, inför ett år som kommer bli extra speciellt.
Jag tror det är viktigt, att vi i slutet av året ger lite tid till att sakta ned och andas ut. Ger tid för reflektion och för bearbetning. Återhämtning. Rensar oss från gammalt som ligger kvar och tar upp plats, så att vi kan ge ny plats åt allt underbart som inte än har hänt. Nu vaknar jag snart till liv igen för att fylla mina lungor med årets nya luft och kraft. Det ser jag verkligen fram emot.

Vad ser ni fram emot med det nya året?

Sänder er en stor, stor kram och önskar er ett GOTT NYTT ÅR! ♥
Tack för att jag fått dela ännu ett fantastiskt år med er, mina kära vänner! 

67 Kommentarer på “I den djupa vinterdvalan

 1. Evy

  Önskar dig en god vintervila i väntan på det nya året och ett underbart nytt år :-). Du är värd att få sova in det nya året – bara så du vet ;-). Är så glad att ni fått den där snön. Saknar den till max för här i söder lyser den med sin frånvaro tyvärr. Kommer några flingor men så är de borta igen. Inget att åka skidor eller spark på precis. Snart tar jag mitt pick och pack och åker uppöver bara för att få uppleva vinter några dagar i alla fall.

  Gott Nytt År till dig och Johan från Evy

  Reply
 2. Liz

  Very well said! May the New Year bring you health, love and beauty. May your eyes stay open to the wonders of nature!❤️

  Reply
 3. Andreas

  Du är såå välförtjänt av en riktig paus !
  Hoppas julhelgen varit skön och avkopplande.
  Önskar dig ett fantastiskt Gott Nytt År – med hopp om att Glädjen till Allt får vara Din ledstjärna 🙂

  Kram

  Reply
 4. PJ:s byffé - från by till fe

  Ah, där kom du ändå fram! 😉 Såg att några redan höll på att bli oroliga för din skull. Måtte det inte ha hänt något-typ.
  Jo, ibland kan inspirationen sitta långt inne. Bättre då att vänta istället för att pressa fram något. Fast å andra sidan brukar det flyta på bara man får igång de första raderna. Däremot tycker jag att det kan vara svårt ibland att få till en bra rubrik till inläggen. En sådan som både är lockande och motsvarar innehållet. “I den djupa vinterdvalan” är en bra rubrik för man vet inte riktigt vad som komma skall samtidigt som rubriken motsvarar innehållet.
  Det nya året? Tja, kanske att få göra några intressanta resor, när eller fjärran. Och att sommaren blir varmare än senaste sommar. Och så naturligtvis Urkult. 😉

  Gott Nytt År till dig och alla och envar!

  Reply
 5. iza

  Det är så viktigt att vila, ta de pauser man behöver. Och viktigast av allt: inte känna stressen av att ta det lugnt, bra saker att inte känna så. Alltså, man har en viss och bra balans. Awesome stuffs !!
  Vila, andas, återhämta och ny energi kommer åter. Så är det ju.

  Må det nya året innehålla allt man vill, och allt man önskar. Skapa sin egna tid till allt man vill. <3 Jag känner igen mig i det du skriver såväl.
  Var rädd om dig, GOTT NYTT ÅR! <3
  KRAM <3

  Reply
 6. Yrre

  Vi alla behöver beträda vårt ide då och då, vila litet i det som vart och det som blev. Orden måste få tid att vända sig och vridas i tysthet, samla sol och måne, andetag och timmar. Så gör jag. Tack för dina mjukbilder om det kalla, de värmer.

  Reply
 7. emblas.se

  Så sant detta. Har själv accepterat att kroppen går på lågvarv nu och det känns bra rent av. 🙂 Det nya året kommer innebära bland annat en drömresa och att flytta ihop med mitt livs kärlek. Även om jag längtar så in i bomben så ska jag ta en sak och en dag i taget har jag lärt mig. Och det kommer bli toppen. <3
  Önskar er en god fortsättning och ett Gott nytt år! <3
  kram
  Emma

  Reply
 8. David Cottrell

  I think a break is needed and deserved. Your video of preparing to become Lucia, and then being Lucia was brilliant. Surely it was exhausting mentally, emotionally, and physically. It was brilliant work. Rest easy. All will return to you as normal.

  Reply
 9. Annakarin

  Så fint skrivet om den där vinterdvalan som kommer över en ibland. Att tillåta sig att vara där & känna hur det känns just nu, är en konst i sig. Men det är också just där vi behöver vara när det är meningen att vi ska vara där. Varma hälsningar!

  Reply
 10. Axel

  Vi går nog alla ner i varv i denna mörka vintertid.
  Man sover mycket mer än vanligt och bara längtar efter våren.
  Stor kravlös kram till dig kära Jonna.
  Tack för att du finns.

  Reply
 11. David Holm

  You will be back full speed ahead when the time is right. Creativity can’t be forced, it has to just appear and you slide into that other wonderful world of seeing magic happen before your eyes. So happy you are getting some rest. Happy New Year our muse.

  Reply
 12. Jan

  Hey Jonna !!! For a moment there, I thought I miss one of your blog about taking vacation til New Year ! It’s ok. Just happy you let us know. Go ahead sleep, rest so you’ll be reenergy for new 2018 ! Happy New Year Jonna !!! Love and Hugs and Cheers !!! ❤️❤️❤️
  See you next year…giggle
  ~ Jan
  P.s. I can’t wait to see my profile picture there instead of blank…lol

  Reply
 13. Dixi Wonderland

  Skönt med ledighet, det var du absolut värd. Tack för all inspiration du givit mig detta året. Ett extra stort tack för att jag fick vinna en av dina vackra tavlor som hänger över sängen <3 Det ska bli så himla roligt att få följa dig nu under 2018 😀 Gott Nytt År Jonna <3

  Reply
 14. Anders H

  Det är rätt Jonna, koppla av, ladda batterierna och njut av nuet en stund! Många kramar och önskningar om ett Gott Nytt 2018!

  Reply
 15. Birgitta

  Så skönt att du tar ledigt och kopplar av, du sprutar sån energi hela tiden så självklart måste din kropp också få paus. Njut av årets sista timmar och önskar dig o Johan en fin början på det nya året. Ta hand om varandra och njut!!

  Reply
 16. Jorma

  Skönt att du kan ta dig tiden som behövs för att vila och ladda upp batterierna. Det behövs!
  Den senaste veckan – utöver julafton då det ju var jobb – har väl varit lite av en påtvingad vila, då jag varit sjuk. Jag kom hem från jobbet med 39 graders feber, och då fanns det bara en sak att göra och det var ju att sova. Jag tror att mycket av det som händer med min utbildning och så stressar upp mig, även om jag försöker ta det piano så finns det väl en oro över det som kommer efteråt, vilket i sin tur gör en mer mottaglig för sjukdomar. Så jag har vilat, och idag har jag gett mig på lite kreativitet med att ge mig ut och fota på en plats som ligger typ 3 km hemifrån. Något jag skjutit på på grund av “orsaker”. Du vet, den där känslan av att inte vara inspirerad. Som är lite svår att sätta ord på.
  Det kommande året…tja, det jag väl bara har att se fram emot är ett par kvällar vid bastun den kommande veckan där jag får sällskap av goda vänner. Utöver det handlar det mest om förhoppningar, att få ett nytt jobb.
  Ha ett fint nyår och hoppas 2018 bringar en massa fina stunder.
  Kramar

  Reply
 17. Theresa

  Hi Jonna,
  Your words ( as always) are so well written. Glad you are able to share how you have been feeling and glad too that you didn’t push yourself into creativity when deep down in your soul you just need to do nothing more than “be”. It is nice that you did not add worry or concern over feelings of loss of creativeness. It is a waste of the “now” to spend any time at all on worry of what should be. Good to just sit on the sidelines as a silent observer of yourself and see what choices you make or what bubbles to the surface. If it is not good memories, issues, or unhappy things, take a moment to realize them for what they were, and them let them go as a leaf in the wind. We are all recharging, purging, and taking it easy with ourselves before we let go of the old and ring in the new. I just know that an amazing year awaits you and the reality of your finished kulning cd for sale, and many more wonderful surprises too! Wishing You and Johan all the Best in 2018!! Big hugs❤❤❤

  Reply
 18. Anna

  Tack igen Jonna för dina texter och bilder! Du är verkligen min favoritbloggare och favoritfotograf som bara växer för varje år. Önskar dig ett gott nytt år. Det jag ser fram emot mest det här året är att se sommaren komma tillbaka, att jobba i sommar och att sedan i höst åka utomlands. Jag ska till Schweiz och studera! Ser så mycket fram emot att blicka bort mot alperna i horisonten, att åka skidor i nysnö, att vandra över gröna och steniga slätter, och att dricka öl på någon pub uppe bland bergen. Kan knappt bärga mig tills jag får åka.
  Kram

  Reply
 19. Lena

  Man saknar dig när du inte finns här men du är verkligen värd en paus då du kan koppla av och bara VARA! Ta den tid du tycker du behöver, vi väntar här. Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och de dina.

  Reply
 20. Sandra Junhammar

  Vi behöver alla en paus ibland, du förtjänar ju lite julledighet precis som alla andra! Vad skönt att du inte kände någon stress eller press, utan bara kunde vara närvarande och omfamna stunden precis som den var ♥

  Håller med dig om att det är viktigt att stanna upp och reflektera över det gångna året. Att tillåta sig själv landa och samla ny kraft och energi. Jag ser fram emot en massa saker 2018! Alla nya möten och erfarenheter, att fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

  Hoppas du får en riktigt fin nyårshelg. Gott nytt år! KRAM ♥

  Reply
 21. Lilylayne

  We all need to experience the silence sometimes, and what better time than during the magical dark time of the year. The cold, dark winter is perfect for sitting in front of a fire with family and friends and just ‘existing’ in our lives. Enjoy your quiet time!

  Reply
 22. Johanna & P

  Undrade var du tog vägen! Så klokt med en vintervila. Har också tagit mig en riktigt lugn o skön Jul med spa- besök, skidåkning o mys på gården. Så skönt att riktigt gå ner i varv. Stanna uppLyssna inåt.Elda. Ha en kurrande katt i knäet. Ska gå ut nu o lägga in mer ved i bastun. Sedan svettas o elda bort det gamla! Och så mot 2018 med ny energi, Gott Nytt alla! 😊 ♘ 💕

  Reply
 23. Monnah

  Ja, alla svenskar tror jag mår bra av de här dagarna mellan jul och nyår… För övrigt känns det som att 2018 bara kan bli bättre än 2017. Att ha förlorat båda mina föräldrar till cancer samma år med avslutande bortgång för grannen på själva julafton tror jag att “the botten is nådd”. Nu är det framåt och uppåt som gäller. Lycka till med allt det spännande du har framför dig! <3

  Reply
 24. Janet Doane

  I’m so glad you are regenerating and resting. And the photos of you in the forest are just so magical,with such beauty, I love them!
  Here’s a winter poem of mine, for you, dear Jonna.
  * * * * *
  Snow is falling like a dream.
  Deep in the forest, a quiet hush fills the air.
  My heart, singing and full, embraces the change of the new year.
  Bees sleep, the mouse and deer huddle deep in the underbrush.
  Wind sighs through the fir and pines,
  and the lake answers with flows and eddies on the surface of the water.
  Even though the promise of the light is coming,
  whiteness in here.
  I walk with frosted breath, feeling grateful to be a child of the earth

  Reply
 25. Lisa Adams

  I so agree it is important to be still at least annually. To gather power, rest, breathe only with the soul. For 2018 I wish for expansion with my art and my heart.
  Big love and hug to you dear Jonna for your year ahead 💖

  Reply
 26. Melissa

  Wishing you a happy New Year filled with wonderful things! The intense cold and snow has made many of us to hibernate and work on projects at home. I wish peace and contentment for everyone this new year.

  Reply
 27. Lotta

  Från en annan i djup dvala så önskar jag dig en riktigt fin nyårshelg (även om den nästan är över nu). Har själv fortfarande inga ord eller lust till att skapa, men det är okej. Minns ett tidigare blogginlägg från dig där du skrev att vi ska vara extra snälla mot oss själva denna mörka tiden, hur trötta vi än är, och det är just precis så jag försöker ta detta nu. Så jag ser bara fram emot mer utav att träna på och lära mig att bara vara, något som jag har stora svårigheter för, och att ta det som det kommer. Men jag ser också fram emot att följa din resa vidare år 2018. Detta året som gått har jag hämtat så mycket styrka och inspiration från dig och din blogg, särskilt vad det gäller mina egna drömmar om att en dag kunna leva på kreativitet och skapande, och jag är så tacksam för så mycket du delat med dig av som hjälper en att påminna sig själv om att var sak har sin tid. Och jag ville så jättegärna kommentera på Lucia-filmen men fann inte ord. Orkar fortfarande inte, men jag vill säga att den hade en sådan oerhört stor betydelse för mig personligen. Och även om jag inte kommenterar så mycket just nu så läser jag och tittar på dina bilder med glädje varje gång det kommer nya inlägg. Många kramar till dig och dina från oss här på gården i Finland. Alla lyckönskningar 🙂 <3

  Reply
 28. A-M

  Du gör så rätt Jonna. Man måste pausa och andas mellan varven.
  Inte stressa ihjäl.
  Vi, dina läsare finns kvar även fast du tar en paus lite då och då.

  Önskar er alla, dig, Johan Mamma Jinton med familj ett riktigt gott nytt år.

  Kramen // A-M

  Reply
 29. Henry

  Jaha Jonna, du förtjänar freden efter detta spännande, men också ansträngande år!!
  Jag önskar er alla ett gott och hälsosamt nytt år,
  Varma hälsningar från Tyskland/ gutes neues Jahr!
  ♥ Kramar , Henry

  Reply
 30. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta
  Din text om att vara okreativ
  är KREATIV!
  Och när jag som vanligt läst den
  några gånger, för att känna
  på känslan.
  Blev min första mening.
  ❤ För att du inte känner
  stress och press.
  För det är inte det som är meningen.

  Och även om du inte syns och hörs.
  Så skapar du hela tiden i din tystnad.
  Nya minnesband till dina
  nära och kära.
  Så jag känner ingen oro,
  bara jag vet att du mår bra.

  I fredags när jag stängde dörren
  till min flyttstädade lägenhet.
  Öppnade jag samtidigt dörren
  till mitt röriga minnesarkiv.
  Och la in ramen jag levt i några år.

  Avslut, nystart och nytt år.
  Ser framemot platser jag inte sett
  och platser jag har sett
  För dom ser aldrig alldeles lika ut.

  Ser framemot att få ta del av en del
  av ditt speciella och “vanliga” år.
  Få rassla lite med mina tankekedjor.
  (Du är BRA!!! på det du gör ❤
  men jag tror att jag kan ge dig
  “lite” tips på konstiga meningar 😀)

  Till dig
  Till er
  Till alla
  💕

  Reply
  • Erika. F

   Lars 8463 Gott Nytt År!
   Önskar Dig allt gott inför det nya året,
   samt att det nya kapitlet i ditt liv ska bringa lycka och glädje på din färd,
   oavsett vilken väg det tar dig. Vi är oftast vår egen vägvisare genom livet,
   vi väljer också var, när och hur vi ska formar vårt liv. Misstag gör vi alla men
   genom misstag lär vi oss också något, förhoppningsvis.

   De små röda hjärtan du gör, hur får man till ett sådant. 🙂
   Kram i vintermörkret och, har det alldeles enastående bra!

   Reply
   • Lars 8463

    Erika. F
    Jag behöver inte vara lycklig
    för att vara lycklig.
    Det jag har behov av
    är många små pusselbitar
    som lägger en livets stig
    tillräckligt bred
    för mitt bara vara liv.
    För då är jag lycklig.

    Dina ord breddar min stig!

    Små röda hjärtan?
    Jag skriver allt på mobilen.
    Nere till vänster på “tangentbordet”
    Finns en “knapp” med symboler
    12!? Tryck på den, “bordet” byter till
    siffror och symboler. “knapp” till Abc.
    Knappen bredvid blir en “Gubbe”
    Tryck på den. Får fram en massa
    “bilder”, raden längst upp är rubriker.
    Tryck på någon av dem och du får
    fram nya bilder du kan skrolla.
    Tryck på valfri och den ska dyka upp
    I texten. T.e.x 👋 💕
    Gå tillbaka med den nedre vänstra
    “knappen”. Bilden som hamnar
    på Jonnas bloggbord blir inte alltid
    som den jag valt. Så du får prova.
    Men det här gäller min SONY.
    Hur det är på andra mobiler,
    bärbara och fasta vet jag inte.
    Du kanske kan få tips av någon
    annan?

    Ljuskram och braighet!

    Reply
 31. leif

  Gott nytt år!
  Björken njuter av kramen den får.
  Vintern är mild i år.
  Vacker bild som väcker en tår.
  Väntan på våren blir inte svår.
  2018 du mot dina bästa drömmar går.

  Kram

  Reply
 32. Steve Boyleston

  I have never been to Scandinavia., just here in Alabama. You are a very talented Artist and obviously love the Forest and beauty of animals. I do a lot of animal rescue everyday of the year., it is 3:00 am righ now., in a few hours I will be out again., the animals that I Help can not tell me in words but they are grateful for what I do for them. I love the picture of you hugging the tree., when I look at trees ., I am always amazed that they provide life for us ., shade in the summer from the intense sun rays., many have great fruit to eat., and then in late fall after doing all of their work., they let their leaves fall to the ground to protect their roots from the cold., then next year with out a word of thanks ., many just cut down., they come back and repeat the process of helping us live and fed ever stop to hug a tree in thanks like you did., the best of Health to you., I do not need to say wealth ., you are surrounded by it., Happy New Year 2018. Steve in Alabama USA

  Reply
 33. Erika. F

  Gott Nytt År Jonna – Johan och dina närstående.

  Vintervila är bra det är sunt tänkande. Vi behöver aldrig
  har så bråttom och stressande att vi inte har tid att stanna
  upp och väntar in sig själv. Känner igen det där när orden
  fullständigt tappat sitt grepp och annat också för den
  delen. Det är då vi ska stanna upp, tänka till, också förstå
  att orden kommer tillbaka men, inte just då.

  Har nu en fin Nyårshelg!

  Reply
 34. Luna (Wilma)

  Happy new year Jonna, for you and your beloved. I can surely understand the need of a break for you. So much has happened last year and so much will happen in the new year. Things to look out for!
  Good for you to listen to your body and take a rest, creativity Will grow stronger the ondel you get, take care, Luna😘

  Reply
 35. Simone

  Have a good start into the New Year, beautiful soul!
  Stay wild in your heart, healthy in your mind & be yourself! Creative and earth loving, as you are!
  I am so happy that I discovered your youtube channel. So good to meet some soul sister.
  Send you love from Germany!
  Give kisses to Nanook!

  Reply
 36. Valerie

  Dear Jonna: Enjoy this well-earned rest. It is the time of year to do so! Quiet thoughts, and pastimes. Enjoying a lovely book, a nap, some tea or coffee. Staying in with those you love. For me, 2018 will mean change but also settling in, I hope. I spent 2017 organizing and disposing of other people’s things, so I am due for a rest also.🍃🌲❄☕🌟

  Reply
 37. Annica

  Vi skulle alla må bättre om vi följde årets och naturens växlingar…svårt i vår tid nu där alla ska jobba och prestera hela tiden. Bra att du hittar ett sätt att vila en stund i alla fall. 🙂

  Reply
 38. Therese Ålstig

  Underbart fint skrivet. Har inte tidigare följt din blogg men kommer fortsätta läsa in i 2018 . Ser framemot de tänkvärda inlägg med underbara bilder du lägger ut

  Mvh Therese

  Reply
 39. Alma

  Jag tycker om när du skriver om helt vardagliga saker, som att du hämtat in ved och sen druckit en kopp te medans solen sänker sej… typ. 😊
  Jag gillar lugnet och eftertänksamheten i din blogg. Så som livet är (ska vara) ute på landet.

  Jag önskar dej ett lyckligt Gott Nytt 2018.
  P.s. Kanske du har en bebis på gång? 😉

  Reply
 40. Pamela

  Winter does not worry if Spring will come. Allow yourself to be covered in the quiet blanket of snow — sure of your winter rest, and the eventual, perfectly timed, entrance of Spring.

  Sending hugs.
  🙂

  Reply
 41. fernando

  hello jonna, each stage has its moment, and now it’s time to rest, nature is very wise, this new year 2018, be the best projects for you, best wishes for you and johan, a warm hug to you, greetings from Stgo – Chile, fernando.

  Reply
 42. Melody Kuehnemann

  Happy New Year!

  I love the truth and simplicity and purity displayed in your writings and photographs.Your blog and creative works have inspired me.

  Winter is a sacred time of year, I always look forward to the quietness of the deep winter. It is the time to dive deep into the inner stillness of our being to renew the heart, mind and spirit for the coming year.

  Best wishes to you for a bright and joyous new year.
  May peace and happiness be yours.

  Reply
 43. Melody Kuehnemann

  Happy New Year!

  I love the truth and simplicity and purity displayed in your writings and photographs.Your blog and creative works have inspired me.

  I also feel that Winter is a sacred time of year. I always look forward to the quietness of the deep winter. It is the time to dive deep into the inner stillness of our being to renew the heart, mind and spirit for the coming year.

  Best wishes to you for a bright and joyous new year.
  May peace and happiness be yours.

  Reply
 44. Andrea

  Gott nytt år!

  Låter ju helt fantastiskt, känns som att du lyckats lita på processen och vet att inspirationen kommer tillbaka när du väl laddat klart <3

  Önskar dig all lycka inför 2018 <3

  Reply
 45. Märta

  Gott Nytt År, Jonna!
  Jag älskar jul- och nyårshelgerna. Det är ingen press att “ta vara” på dagarna som jag kan känna under sommarhalvåret: att man ska vara ute och GÖRA saker hela tiden. Under midvintern kan man hasa omkring i pyjamas hela dagen utan att få dåligt samvete (fast jag vet ju att det bara är jag själv som ställer kraven). Jag läser, slötittar på tv, fikar med kompisar, tar snabba promenader i duggregnet (det regnar HELA tiden) och så äter jag massa godis -härligt! Många av oss behöver nog gå ner rejält i tempo då och då för att inte bränna ut oss.
  Ha det så gott i vintermörkret!

  Reply
 46. Kristina

  Gott nytt år! Så rätt du gjorde. Varför måste allting vara på ett visst sätt!? Jag är själv helt energilös och orkar inte speciellt mycket. Många känner nog samma sak just nu, fast alla vågar inte erkänna det. Snart vänder det. Lycka till med allt vad du kommer att göra eller inte göra ❤️

  Reply
 47. Sofía

  Dear Jonna,
  Breath,
  Take your time,
  Cause your pure soul may need time to rest, to grow, to connect
  As any of us, because we are humans, and winter call us to appreciate its silence
  Happy New Year and so much LOVE to you and beloved ones <3

  Reply
 48. Daniela

  Hej Jonna,

  jag brukar inte kommentera blogginlägg men denna gång kunde jag inte stå emot, och innan jag sätter igång med min långa text som jag inte vet vad jag vill få ut av, så vill jag bara som många andra skriva några ord om hur underbar du verkar vara. Du verkar vara fylld av godhet och omtänksamhet, och det tycker jag är så fint. Du förgyller nog vardagen för väldigt många.

  Efter att ha läst dina sista skrivna meningar som löd “Återhämtning. Rensar oss från gammalt som ligger kvar och tar upp plats, så att vi kan ge ny plats åt allt underbart som inte än har hänt.” så höll jag på att gråta. Jag fick anstränga mig för att hålla tillbaka tårarna eftersom det var en så pass värdeladdad mening för mig, men samtidigt väldigt vacker, en mening som jag över allt annat vill ska bli sann även för mig, mina nära och kära, och kanske framförallt för min mamma som jag håller väldigt kär. För jag vågar inte hoppas, därav skriver jag i stället att jag vill. Och nu öppnar jag upp mig för ingen, men kanske samtidigt för någon på ett sätt som jag bara har låtit vara inom mig. Jag vill be om ursäkt för att jag tar mig friheten till att skriva, samtidigt som jag är i behov av att skriva av mig – det visade sig bli här och nu.

  Jag har tillsammans med min familj haft ett fruktansvärt år – framförallt för min mamma. Som familj är vi starkt sammansvetsade, och jag älskar min familj över allt annat på denna jord. Min mamma har alltid varit en kämpe, stark, men samtidigt väldigt skör. Min mamma har fått ta på sig mer än vad som har varit rätt, och har alltid varit den personen som har fått ta ansvar för allt och alla.

  För över ett år sedan insjuknande min mamma plötslig i lymfom. Det kom från bar himmel. Och jag minns så väl att jag fick höra detta av min pappa som då hämtade upp mig från tågstationen efter en lång skoldag. “Mamma har cancer”. Jag blev paralyserad. Sedan den dagen har min mammas och vår värld vänt sig upp och ned. Den har näst intill förstörts, långsamt mer och mer för varje tickande sekund.

  Vid operationen innan cellgiftsbehandlingen blev min mamma inte sövd/lugnad ordentligt då en ansvarig sköterska i stället pratade med en bekant och tiden rann iväg. Detta resulterade i ett trauma för min mamma, och något som vi inte har kunnat anmäla. Det var även en utdragen läkningsprocess efter operationen med ständig smärta. Efter sex starka cellgiftsbehandlingar har kroppens alla slemhinnor tagit stor skada, men numera ständig sveda framförallt i munhåla och underliv. En sved-smärta som knappt morfin kan lindra. Det finns inget annat som kan hjälpa, och ingen annan vet, hur många läkare vi än har pratat med.

  Ett tag senare gjorde min mamma ett självmordsförsök. Min mamma orkade helt enkelt inte med att lida mer. All väntan på besked samt ständig oro och smärta. Oro som ingen psykolog i världen kan bota, och smärta som ingen läkare i världen kan göra något åt – enbart konstatera. Den natten vaknade jag. Jag vaknade plötsligt och fick se min mamma sovandes i en ovanlig ställning. Jag försökte väcka henne gång på gång, men lyckades inte. Till slut skymtade jag en lapp vid nattduksbordet och blev fullkomligt stel av rädsla. Det är skrämmande hur fort något som man inte trodde var konstigt så snabbt kan omvandlas till något så skrämmande. Jag sprang ut till min pappa som sedan lång tid tillbaka har sovit i ett annat rum tillsammans med min bror, då det är jag som har stått som vårdare för min mamma under föregående skoltid, och på så vis sovit sida vid sida intill min mamma under lång tid. Jag väckte pappa med gråten i halsen och skräcken av att mamma inte gick att väcka. Min bror vaknade i samma stund. Mamma drogs ned på golvet och min bror turades om med min pappa med hjärt- och lungräddning. Ambulans och brandkår var på väg.

  Transporten till akuten var fruktansvärd. Röster hördes konstant, och trots att jag och min bror var i vaket tillstånd kändes man fullkomligt tom inombords.

  Efter en omtumlande tid på akuten var intensivmottagningen nästa stopp. Från den tiden minns jag så väl min mamma, med slang i både näsa och mun, rädd och ensam. Det är även här svårt att finna orden. Minnena tar överhanden.

  Nu är det januari år 2018. Efter många månader är min mamma någorlunda tillbaka, men har fortsatta och ständiga besvär med sveda. Däremot har en ny oro uppkommit efter ett telefonsamtal i morse. Det kom som ännu ett nederlag. Ny väntan på besked.

  Det känns som att det är någon som inte vill oss väl. Någon som håller i trådarna och som tycker om att skapa oro och rädsla, en känsla av att aldrig komma till ro. Aldrig få ett slut på eländet. Att varje gång min mamma eller vi tar ett steg framåt, så är det någon eller något som gör att bakslaget blir ännu hårdare, ännu kraftigare. Det känns fruktansvärt.

  Innan ett nytt år möts man av glada miner och förväntan. Det hade jag en gång i tiden. Det hade vi en gång i tiden. Jag vill inget hellre än att vi ska kunna känna det igen, att allting kommer att ordna sig och för en gångs skull – bli bra. Att vi är friska och lyckliga, och kan uppskatta livet för allt det goda och underbara som det har att erbjuda. Därav blev jag berörd av dina sista meningar. Jag vill innerligt att det blir bra för oss alla, och inte minst för min mammas skull. Det vill jag så gärna.

  Tack.

  Reply
 49. Pamela

  Daniela,
  I just wanted to let you know that I read your post, and am sending love and thoughts to you and your family. …And wishing you the Recovery Jonna spoke of.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.