Inga lata dagar

Den här tiden på sommaren så känns det ju som om man vill använda “lata dagar” som titel på blogginlägget och lägga upp bilder från solstunder i en hängmatta. Men det har ju verkligen varit tvärtom. Det har varit så mycket senaste veckorna att jag nu knappt hinner blogga, som ni kanske märkt. Samtidigt som det är juli och semestertider för många så man vill ju vara med på allt roligt som händer och somriga aktiviteter. Juli är ofta en månad jag upplever som stressig. Men just i år har det varit extra, extra mycket med allt. Senaste dagarna har det nästan känts outhärdligt att sitta inne framför datorn och inne i ateljén för att slutföra jobb och hålla på med momsredovisning och skicka reslutatrapporter osv. Ni vet känslan när man springer i en dröm och det bara går i slowmotion så man aldrig hinner fram.
Så har det känts nu. Och jag har på riktigt upplevt det svårt att blogga och skriva, för att jag känner mig så “spretig”. Det känns som vad jag än skriver så låter det konstigt haha. Så jag bara suddar ut och struntar i det. Ni anar inte hur länge jag bara suttit med detta stycke. Så om något låter konstigt så har ni en förklaring haha.

Åhh…juli alltså. Årets mest intensiva månad! Men nu börjar det faktiskt närma sig ett lugnare tempo. Jag har nog aldrig tidigare känt ett så starkt behov av att ta semester. Ni vet, riktig semester. Inte kolla mailen, inte känna press över att jag inte uppdaterat sociala kanaler och inte ha något pågående samarbete. Bara få ta det lugnt och göra det jag känner för i stunden. Alltså, jag börjar nästan gråta när jag tänker på det. Så underbart att bara sakta ned ett slag. Jag inser att jag verkligen, verkligen behöver det nu.  Så det tänkte jag göra nu framöver när utställningen är klar och alla beställningar är ivägskickade.

Sommaren i sig tycker jag kan komma med så mycket förväntningar, som bara det gör en stressad. Man ska hinna göra allt det där man längtat efter hela året. Man ska hinna umgås, göra roliga aktiviteter, bada och bli brun. Plocka blommor och äta god mat. Vara glad och gå runt i luftiga kläder och ta vackra sommarbilder. Läsa en bok, ta kvällsdopp och gå på picknick. Hålla ordning i trädgården, klippa gräset och bjuda på fika. Samtidigt som jag för det mesta jobbar och ska vara kreativ. Alltså sommaren…jag älskar sommaren. MEN det finns en mörk sida av den också. Men det har ju inte med sommaren att göra egentligen. Det har ju med en själv att göra. Den där bilden man har i huvudet av hur sommaren ska vara och kännas. Kan ni känna igen er? Eller är ni bra på att bara släppa allt?
Även om senaste tiden känts lite extra stressig så har jag ändå fått några riktigt härliga stunder. Den här veckan har ju hela min familj varit samlad i Grundtjärn och igårkväll bjöd jag och Johan alla “ungdomar” på en liten grillkväll nere vid vattnet. Så det var jag, Johan, min storebror Isac och hans fru Hannah, och min lillebror Filip. Mamma och pappa var barnvakt till Noak och Klara så länge.
Det var SÅ mysigt. Det är så sällan man får till sådana där kvällar numera. Ofta har vi alla fullt upp med olika saker. Men nu var det verkligen dags. Vi grillade, bastade och badade och bara njöt av kvällen.
Det var dock rysligt kallt och blåsigt. I vattnet var det bara 11 grader. I JULI!!! Men det gick bra ändå! Igår hade jag varit lite nojig hela dagen över att vi inte skulle kunna göra den här kvällen som vi planerat för, på grund av dåligt väder. Ja ni ser ju, sommarförväntningar som gör en lite besviken och spänd. Som känslan över att alla örter och mina tomatplantor dött av kylan. Men jaja, det är bara att gilla läget!
Ikväll blir det faktiskt en grillkväll igen, för nu är det den årliga strandfesten i Grundtjärn. Då brukar det vara som allra mest folk här i byn, och vi grillar, badar och bastar och har lekar på stranden. Jag blev invald i “festkommittén” i år så jag är med hjälper till, så jag ska strax bege mig ned till stranden och börja förbereda lite.

Jag ville bara göra ett litet inlägg så ni vet att jag lever, och så hoppas jag att ni har en jättefin helg! Vi hörs snart. Kramar i massor ♥

34 Kommentarer på “Inga lata dagar

 1. emblas.se

  Vad jobbigt att känna sådan stress hela tiden.. :/ hoppas att du kan ta semester och koppla av så snart som möjligt! 🙂
  Gick själv på semester igår, men jag är ändå rätt duktig på att ta “vardagssemester” eller vad man ska kalla det. Ser till att koppla av varje dag, även om jag har saker att göra. Känns konstigt nog som att man får mer gjort på det viset, och det blir liksom inget jätteglapp mellan vad som är och inte är semester, haha! ^^
  Igår blev jag dock klar med några teckningar jag jobbat på ett tag och ramade in dem (kika gärna in om du har lust!)

  Trevlig helg <3
  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Emma! ♥ Och vad skönt att du nyss gick på semester! Och jag håller med dig om det där med att ta “vardagssemester”. Tycker också att det är ett grymt bra sätt att både koppla av och samtidigt få saker gjorda. Brukar också vara bra på det ibland, men nu var det ett tag sedan sist och kände att jag kunde slappna av i huvudet också.
   Ska absolut in och kika på dina teckningar!! Så roligt! <3
   Kram på dig ♥

   Reply
 2. Inga

  Ja du behöver nog njuta av sommaren o ledighet du med som många bör få göra nu. Så njut nu med din familj och ha det gott. Vi där ute vet att du kommer igen när du fått lite ro. Kram till dej och Johan

  Reply
 3. Gertrud Westerfors

  Härligt med en vardagsskildring som man kan känna igen sig i (för en gångs skull..!) Jag tror många känner igen stressen o pressen o förväntningarna inför sommaren – då man bara skall vara glad i avslappnad !
  Tack för att du delar både både mörkt o ljust !

  Reply
 4. Bysse

  Ni kommer nog att få en fin kväll. Prognosen visar sol hela dagen men kanske inte så varmt.
  Skriver denna kommentar i en paus i arbetet med gavelväggen. Har rivit bort de gamla lockbrädorna så nu
  återstår skrapning och målning. Sen ska dom nya brädorna spikas upp (är redan målade ett varv) och sedan
  ett varv slutmålning. När det är klart om några (flera?) dagar så får det bli en liten fiskesemestertur.
  Jag tycker att du skall göra på samma sätt. Gör klart det du har planerat i närtid och dra ett streck där, fyll inte på med nytt.
  Ta sen en välbehövlig semester utan några måsten. Sen när du kommer tillbaka, utvilad med uppladdade batterier får vi
  följare ta del av många nya bilder (för kameran har du nog med fast du har semester) och många visdomsord.
  Var rädd om dig!
  Kramar, Bysse.

  Reply
 5. iza

  Inte roligt med stress. Relaterar lite just för att jag troligtvis kommer missa det enda stora jag vill göra i sommar, NärCon (ett cosplaykonvent som jag arbetade på som fotograf förra året). Jag sökte ledigt för 3 dagar (PÅ HELA SOMMAREN), men fick inte ledigt. Det är inte jättekul, men när man börjar nytt jobb får intressen läggas åt sidan och sådär. Vilket jag iofs vet om. Men det är tråkigt.
  Och stressen i sig är just också att folk är sjuka ofta, mycket göra och tillochmed risker för en del övertid. Maskiner går sönder, och ingen kan laga dem.

  Då, brukar jag försöka anamma det där med positivt tänkande. Ibland, det funkar inte jämt, men hey, man kan le ändå. Det är iaf varmt, för det mesta (även om regnet härjat en del nu), så är det fortfarande uppåt 20 grader ute. Det är najs, kvavt molniga dagar, men det är fortfarande 20 grader. Inte 10 eller 12 plus liksom. Och vi BEHÖVER det regn som fallit, det är torrt ute och låga nivåer av vatten främst mest söderut, men även här har det varit vattensparande som gällt.
  Det ger ju en inkomst, även när det känns motigt, och utan inkomst är det inte lika lätt att ta de där lediga dagarna, den där goda köttbiten/vegetariska/veganska alternativet till grill, eller mat överhuvudtaget. Det lilla extra som blommor på bordet, en kärlekslapp från sin älskade, eller att bara stanna upp, titta på sin partner och se hur lång tid innan leendet faller igenom (det är sjukt svår btw, testa!) Det går knappt sekunder fören man ler som en dåre när man ser sin älskade. Det hjälper dagarna stressen är värst för mig iaf.
  Hoppas du verkligen får ta och vila upp dig ordentligt och vara ner.
  Var rädd om dig <3

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh så synd att du inte fick ledigt så du kunde gå på NärCon. Förstår om du kände dig besviken. Hoppas du får ledigt nästa år istället. Ja det brukar ju vara sådär när man har nytt jobb, att det blir svårt att få ledigt då. Tråkigt o höra att du känner dig stressad.
   Men väldigt fint att du ändå tänker i positiva banor. Det kan verkligen förändra allt.
   Började le när jag läst klart din kommentar 🙂 Tack för det ♥

   Hoppas du har fina dagar. KRAM ♥

   Reply
 6. Melissa

  Although you’ve been doing things you enjoy & love, it sounds like you’re getting into the busyness you came here to get away from. So many wonderful opportunities but don’t burn yourself out. Take time to look at what you really want to do and what you are able to get done and not wear yourself out. There are times when we can’t control what’s happening in our lives, but when we can, we need to take time to “smell the roses” when they are in season. It can be a hard lesson which took me a long time to learn, but worth it. Being aware of the busyness in our lives is the first step. Enjoy your vacation and enjoy the season!

  Reply
 7. Janusz

  Most of this stress is probably coming from effort required to participate in an exhibition. But it looks that once in a while you become overwhelmed by your duties and do not have time for reflection. Well, maybe you need to have a good look at their scope and make some deliberate choices how to reduce them, even if it may be painful. Giving away Danny was painful but you had to do it for your own sake.

  Remember about Feng-Shui. Keep your environment clutter-free, clean and organized. It has a huge impact on how you feel. Do one thing at the time and try to finish
  your projects instead of having plenty of loose ends everywhere. If this is not possible I deliberately divide my projects into stages an try to finish them instead. Try to avoid the scourge of modern times – multitasking. It only agitates your mind.

  I used to collect photo and art prints and one day I gave them all away. It was painful because I still liked looking at them but it just felt like such a burden to have them
  around in a material form. I finally decided to order one of yours because I felt such a strong call from the mountains. Sorry for the timing. Had I known I would have
  waited a little.

  Reply
  • Jonna Post author

   The last months its just been to much work with everything. But it is really hard to say “no” to things when you want to do everything. And last year’s been crazy, in a good way. Everything grew so fast and I have not really had time for reflection, just as you wrote. So many new possibilities and the business is growing and everything is just going so good, but I have no idea how I alone will be able to continue like this.
   When I go to bed I always feel sad because I did not do enough. I still have 200 more mails to answer or photos I wanted to take but I didn’t have time.
   But, I will try to organize this after the summer 🙂

   Thank you for reminding me of Feng Shui. Its been SOOOO messy in every room in the house lately because its just chaos. No time to clean 🙂 I can’t wait until I have got time to clean and organize all stuff again. That will be lovely.
   And aww…I am just happy for your order!! You definitely don’t need to worry that it was bad timing <3
   Thank you so much Janusz! I just received your print today so I will send it shortly 🙂

   Lots of love ♥

   Reply
 8. Magnus

  Jag hoppas att du tillåter dig lite ordentlig semester att tag nu. Det låter onekligen som att du behöver det. Få ta dagen som den kommer. Släppa alla “måsten” och bara vara. Själv började jag min efterlängtade semester idag och första dagen är en riktig slappardag, även om jag fuskat och gjort lite nytta ändå. I morgon skall jag fixa en del inköp, bla färg och sen är det dags för tre dagars fixande med hus och båt och i slutet av veckan skall det bli en “mini-roadtrip”.

  Ha en trevlig kväll på stranden!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det lovar jag att jag ska göra! Även om det alltid tar emot lite i början. Det är som om jag är rädd att allt ska “dö” om jag tar en paus haha.
   Men så är det ju inte 🙂 Jag vet ju att ni finns kvar ♥
   Så skönt att du fått börja din semester nu. Jag hoppas verkligen du får några helt fantastiska veckor!!! Det lät riktigt roligt med roadtrippen! 🙂 Vart ska du någonstans?

   KRAM på dig ♥

   Reply
 9. Janet Doane

  Yes, dear Jonna, take the time off, take the holiday! 🙂 You’ve had an amazing year!! For some reason I’m remember last winter when you were so utterly exhausted… perhaps this is the perfect time to refresh your inner core with the light and sun, breathing in the sweet air and prana, filling your creative self with hidden messages and ideas to bubble up in the colder months to come. It is so sweet to see your family gathered for a BBQ and picnic… what precious moments sharing life together. Big hugs and much love! 🙂

  Reply
 10. Märta

  Det är stressande att vara egenföretagare och det blir lätt så att man tackar ja till olika jobb, projekt etc. när möjligheten dyker upp för man vet ju inte när nästa erbjudande kommer. Och så blir det alldeles för mycket periodvis. Nu när du har kommit igång bra med dina olika verksamheter är det nog klokt att planera mera noggrant, t.ex. att inför nästa år hålla veckorna då Johan har semester fria (nu vet jag ju inte om det är så redan i år men det var ett exempel). Du måste ju få njuta också! Ta hand om dig.

  Reply
 11. Nina

  Vad fint Jonna att du tar semester på riktigt! Har nästan varit orolig för att du skulle gå in i väggen. Tillåt dig själv att på riktigt släppa taget och var i nuet, med dina närmaste, och sov ut, på riktigt. Sov utan väckarklocka och stäng ner internet helt :). Lyssna på kroppen så du inte springer genom livet utan att andas! Njut av ledighet, livet är för kort för stress och press <3. Dina läsare finns kvar även om en månad eller två, eller vad du kommer behöva för att må bra och få den vila du behöver :). Du är fantastisk!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jag läste din härliga kommentar från mobilen när jag var på utställningen här om dagen, och jag blev bara så lättad på något vis. Du liksom sände så härlig och positiv energi genom dina ord 🙂 Du gav mig ett stort leende. Tack för det!! ♥♥

   Reply
 12. Birgitta

  Hoppas det blev en fin kväll och vädret kan man ju inte beskylla någon för så det är bara att acceptera, finns ju kläder. Låter skönt att du försöker ta in lite semester efter utställningen och det är du verkligen värd. Njut och koppla av!!

  Reply
 13. Magdalena

  Ta hand om dig och ta väl vara på ledigheten när den kommer. Den är du sååå värd. Jag tänker så många gånger att jag borde skriva och tacka för allt du ger i form av vackra bilder och inspirerande ord genom din blogg men det blir oftare i tanken och mer sällan i handling. Så nu skriver jag ett stort och samlat TACK för alla den inspiration som du gett mig under våren och sommaren och skickar en stor sommarlovskram. Ha de topp!

  Reply
 14. Henry

  Hej Jonna – tack för livstecken! 😉
  njut av den “fria juli”, vara glad vattnet är 11 grader,
  här in norra Norbottens Lappland det skulla vare varm!! 😀
  göra det så bra, ♥ kramar ♥ ,
  Henry från Tyskland, på väg med min motorcaravan på nordkalotte…

  Reply
 15. Janusz

  There is much more to notice here. Exhibition was a success and this is important to you because this is what you do: paint and and photograph. Participation required a lots of time and effort. And there is a voice in you that says: This is not how I should be spending my Summer and presents a list of things you should be doing instead. It advices you to run away from it all. Isn’t it the same voice that says that it should be cold in Winter and hot in Summer ?

  Years ago this voice in me would go on ad infinitum: And everything sucks, life is horrible, God does not know how to create the Universe, sits up there somewhere having good time and sends me down here to suffer. This is terribly unfair. Such a horrible state of affairs certainly justifies having a drink (ice cream or whatever).

  And there may be another voice that says: I am such a negative Jonna, what my readers will think of me, I should be ashamed of myself. At some point you may become so tired of them that you will scream inside: shut the hell up. Will it work ? You know it will not. Why ? Because it is the same voice appearing in three or more
  different forms. Why is it doing it ? To keep you in a negative. agitated state. Because when it stops what becomes self-evident ? Silence that has always been there.

  Some spiritual teachings say that we need to stop this voice in order to get to silence and present techniques to do that. Some of them may be helpful even to begin
  to realize that there is a silence underneath it all. But deep inside you already know that. You can but you do not need to go to the woods to experience the silence. It is in you always as a timeless background on which all the voices appear. Without it they could not exist. All you need to do is to stop identifying with the voices and pay attention to the background. When you do that the negative voices will gradually disappear. When needed there is only one voice coming directly from silence.
  You know how beautiful and inspiring it can be.

  Reply
 16. elise

  känner igen mig väldigt mycket i det du skriver kring sommarens krav eller de inre kraven man känner över sommaren.

  Reply
 17. Lindan

  Älskade gullskalle!! Förstår dig precis!
  Jag har nu haft fyra dagars “semester”, och känner mig redan superstressad att “semestern snart är över”, att jag inte gjort så mycket (pga. eventuell magbakterie, som verkade tycka det var lämpligt att besöka mig just nu!!?? *morr*) som jag “borde”.
  Det ÄR verkligen fasligt mycket förväntningar och krav inbyggda i ens sommar! Den är så kort, och går så fort…på ett litet killivipp är den över, och man har knappt hunnit haja att man HADE semester…??! 😮

  Jag tycker du gör HELT rätt i att unna dig lite ORDENTLIG semester, om du kan!! Ta en paus från alla måsten, och bara DRÄLL OMKRING (även om du kanske inte hinner med allt du önskar), ta dagarna som de kommer, och bara gör det du känner för i stunden…. <3 Det är du sannerligen värd efter allt som hänt det senaste året!! Även ett "Jonnianskt batteri" måste ju laddas ibland!! 😉
  Vi finns här och väntar (och längtar, det kan vi ju inte rå för… 😉 🙂 ) på dig när du semestrat klart! (y) <3

  Hur som helst så ser det ut som ni ändå haft ett par underbara kvällar (sett filmerna på instagram också! 🙂 )!

  Stor sommarkram från ett halvkallt och blåsigt Jönne!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh fina du!! ♥ Hoppas du kryat på dig nu.
   Och jag känner verkligen igen det där med att börja stressa över att semestern snart är slut fast den nyss börjat. Hoppas du kan släppa de känslorna och bara njuta!!

   Och åhhhh du skriver så fint och jag blir så GLAD och lättad. Underbara Lindan vad du ger mycket positiv energi!!!
   TACK så hemskt mycket!! Hoppas du får en helt underbar sommar!! KRAMAR ♥

   Reply
 18. Pia

  Känner absolut igen mig! Man har så mycket förväntningar, äntligen är det sommar, så mycket man vill hinna osv…blir också stressad av det…
  hoppas du kan få en riktigt härlig semester!!

  Reply
 19. Lena Berg-Nordenberg

  Helt fantastiskt att läsa vad Du här skrivit för jag känner exakt detsamma då det gäller juli månad. Det är så extremt mycket man ska hinna med och jag undrar – hur ska man hinna med allt på en till två månader, då resten av året är något helt annat!
  Jag tänker på alla familjer som rusar överallt för att få upplevelser av än det ena och än det andra. Det är ju hur stressigt som helst och vem mår bra av det! Nej, usch! Jag väntar också på lugnare tider, men det är svårt att inte påverkas av allt. Ibland känner jag för att sitta helt ensam i ett mörkt, svalt rum med endast ett stearinljus framför mig för att hitta lugnet. Kram från Lena

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.