Into the woods

Idag har jag haft en väldigt lugn torsdag med mycket stillasittande jobb framför datorn, och lite för många koppar kaffe. Det har varit mulet och milt ute, vilket på ett sätt är bra eftersom det då är lättare att hålla sig inne och göra allt datajobb istället för att ränna omkring i skogarna med kameran. En sväng till Junsele för att skicka iväg tavlor och fotoprints blev dagens lilla äventyr. Annars har det inte hänt så mycket.

021101
Jag passade på att köpa tidningen Lantliv, som jag tänkt på flera gånger nu men glömt bort. Jag har nämligen fått äran att bli deras “Månadens bloggare” , och har sett att en hel del nya läsare hittat hit från just det bloggtipset. Så himla roligt ♥
021102New-Painting---Into-The-Woods-1
Och dagen förgylldes ytterligare när jag fick ett vackert mail från en tjej som heter Varsha. Hon är bland annat designer, konstnär, fotograf och driver sidan designforsoul.com. Hon skickade med bilder på en målning som hon precis gjort klar, “Into the woods” där hon inspirerats av mig och mina bilder.

Jag blev alldeles ställd när jag såg den. Så otroligt vacker och stämningsfull. Tycker verkligen hon har fångat den där känslan av magi. Och träden, löven, alla små detaljer, har hon lyckats med så bra. Till och med dimman! Och att hon skapat den med inspiration från mig gör mig bara så obeskrivligt rörd. Det är sådana gånger som orden inte riktigt räcker till.

Jag fick äran att visa hennes målning här på bloggen. Visst kan ni känna igen vilken bild den är inspirerad ifrån? : )
Gå gärna in och läs hennes blogginlägg om tavlan, där hon berättar lite kring sina tankar om målningen, och visar några tidigare målningar som hon gjort med inspiration från skogen.  Tack Varsha, för dagens stora leende!

När jag ser tavlan så längtar jag som en tok efter tidiga sommarmorgnar i skogarna. Stora, gamla granar som viskar i tystnaden och dimman som dansar mellan trädstammarna. Doften av barr och kåda på mina händer och den fuktiga luften invid en skogstjärn.
Spänningen i luften av att en björn kan vara nära och ekot från hackspettens pickande i träden. Mossiga stenar och blåbärsriset som täcker marken och färgar mina barfota fötter lilablå. Känslan av att vara alldeles själv, fast i sällskap av naturen. Det är en mäktig känsla. Helt förtrollande.
Snart kan jag springa fritt i skogarna igen, och jag längtar.

20 Kommentarer på “Into the woods

  • Jonna Post author

   Åh men gud vad roligt att du hittade hit via tidningen. Välkommen!! 🙂
   Och tack, glad att du tycker om mina bilder! Kram ♥

   Reply
 1. Night Raven

  I brist på fantasi har jag alltid tyckt att aktuella header-bilden i din blogg är bisarr. Jag menar bestämt inget illa, men jag förstår inte symboliken, men jag är säker på att du vill säga något med den bilden där en änglalik gestalt i oklanderligt vit gammaldags dress är på tröskeln till skogen. Du ska naturligt vis inte ge dig på att tolka egna bilder åt din publik. Det kanske kan räcka att man får fundera utan att nå fram till en absolut förklaring? Varshas avbildning är riktigt bra, och jag håller med om att det är en enorm kontrast i förgrundsfiguren och skogsbakgrunden. Kontrasten är så skarp att jag måste använda ordet “bisarr”, för det är som att två diametralt motsatta världar möts där i skogsbrynet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj kan verkligen inte sluta vara nyfiken på din tolkning av headern 🙂
   Bisarr är ju verkligen det sista jag vill att någon ska känna när dom ser den. Men samtidigt är det ju så häftigt att vi alla känner och tolkar saker olika. Älskar när andra tolkar mina bilder och jag kommer aldrig säga att något är rätt eller fel heller 🙂
   Glad att du gillade Varshas tolkning av bilden 🙂 ♥

   Reply
 2. Karin Lorin

  Hej Jonna,
  Såg att du efterlyste mitt instagram, min blogg mm där du kunde se foton jag tagit. Lite låg nivå där Jonna. Är det kriterier för att lämna synpunkter hos dig?
  Jag har inte instagram och ingen blogg heller. Har aldrig behövt det. Jobb har funnits ändå under de 28 år jag varit verksam som fotograf, frilans mestadels. I Tyskland som pressfotograf när barnen var små och familjen bodde där. Porträtt o bröllopsfoto i Colombia när maken fick jobb där. Foton sålda till bildbyråer även i Sverige. Nu har jag lämnat yrkeslivet, håller kurser ibland och fotar (äntligen) mest för att det är kul. Är tyska och utbildad vid Berlin School of Photography. Har du själv funderat på att utbilda dig?
  Du vill se bevis, foton jag tagit. Skulle kunna bifoga foton men känner inget behov av att delta i någon “tävling”.
  Lycka till med fotograferandet Jonna.

  Hälsningar
  Karin

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Karin!
   Men vad roligt att du kikade in här igen 🙂
   Jag har inte efterlyst några foton eller din instagram/blogg. Det var nog någon annan du tänkte på som gjorde det. Men hoppas att den personen ser ditt svar nu. Och ändå intressant att få höra lite om din verksamma tid som fotograf. Låter som du haft mycket roliga fotojobb och kan tänka mig att du bär på mycket erfarenhet efter allt. Skönt att du får ägna dig mer åt att fota bara för kul nu. Kan ju vara skönt att slippa “pressen” som blir när man jobbar som fotograf.

   Nej jag har inga tankar på att utbilda mig. Känns som jag vill fortsätta men det jag håller på med just nu och se vart det leder. Men däremot ska jag faktiskt hoppa på en ettårig distansutbildning nu till våren. Det är inte inom foto, men något annat kul 🙂 Men skriver mer om det när jag vet om jag kommer in eller inte. Det blir spännande.

   Tack, lycka till själv med fotograferandet! ♥

   Reply
  • Marit

   Vill bara kommentera detta: Jonna är en naturbegåvning, självlärd fotograf, hon behöver ingen utbildning! Hon kan allt redan 🙂

   Reply
 3. Seisma

  Haha, två intressanta bilder som återspeglar och förmedlar två olika mentala tillstånd.
  Jag upplever Jonnas bild mera organisk och levande och som inger hopp, skogen är mera tät och verkar ogenomtränglig men inte oövervinnelig för kvinnan som tvekande står där i skogsbrynet och iakttar den. .Det är som att i det levande livet plötsligt vilja förändra och förnya något på sin livsväg, men hindras av en kompakt vägg av oräkneliga rädslor, som i bilden manifesteras av den täta skogen. Rädslor som manifesterar sig som fasthållanden skapade av falska föreställningar sedan födseln. När jag ser på bilden så får jag associationer till Jonnas beslut att lämna Göteborg och flytta till Grundtjärn. Trots den tvekan kvinnan i bilden visar så klev hon in i den organiska skogen med full tillit till att en ny by kommer att visa sig efter att ha passerat den.

  Den nya målningen “Into the Woods” upplever jag inte lika organisk och levande, av den anledningen är jag tveksam till att kvinnan i den bilden gick in i den oorganiska skogen. Därmed inte sagt att jag inte upplever att bilden inte är bra, det är bara att de två bilderna förmedlar och återspeglar olika tillstånd hos konstnärerna.

  Reply
  • Seisma

   Vill även tillägga att kvinnan På Jonnas bild även förmedlar en slag rationell tillförsikt inför uppgiften hon står inför, som skogen förmedlar.

   Jag kan tyvärr inte uppleva denna tillförsikt eller rationalitet hos kvinnan i den andra bilden.

   Reply
  • Jonna Post author

   Oj, blir alldeles stum av dina djupa och vackra tolkningar. Det var inte illa 🙂
   Jätteroligt att läsa detta. Det är som om du ser en hel värld, eller en hel saga i bilden. Och det tycker jag om.
   Tack för din tolkning ♥

   Reply
 4. Joanna S

  Jag hittade dig via Good News Magazine (underbar tidskrift by the way!) och är fast sen dess! Både dina bilder och din text berör! MYCKET ♡☆♡
  Åh vilken fantastisk målning – hon har verkligen lyckats att fånga magin som du står för!! ☺

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.