Låt fjällvind blåsa hjärtat rent

Några minuter efter att det blev bestämt att jag skulle fara på min drömresa norrut, så skuttade jag ut genom dörren av glädje. Det var slutet av april månad, och solen sken. Jag sprang till brevlådan för att hämta in dagens post, och där låg ett paket. Ivrig som jag är öppnade jag det med en gång, och inuti låg ett vackert inslaget paket med en grattishälsning, till vinsten av Årets Inspiratör på Finest Awards. Jag kände igen namnet direkt. Pia Johansson. Hon hade röstat på mig vareviga dag, och det märktes alltid hur mycket hon ville att jag skulle ta hem det.

Jag gick hem och öppnade sedan det inslagna paketet. Där i låg en film, med en titel så vacker att den direkt gick rakt in i mitt hjärta och skapade en reaktion som jag inte var beredd på. Jag blev tårögd, och ville helst bara fortsätta gråta en kvart. För att det var så vackert.

Låt fjällvind blåsa hjärtat rent

Det var en dokumentärfilm, som Pia själv hade gjort, när hon och hennes man gjorde verklighet av en dröm, och i två månader vandrade 80 mil genom Lappland. Från Fattmomakke i söder till Treriksröset i norr. Jag satt en lång stund och bara tittade på fodralet och läste titeln om och om igen. Det kändes som det fanns en mening med att jag skulle få den här presenten just denna dag, då jag själv precis fått reda på att jag skulle på en resa till Lappland, och uppleva Sveriges allra nordligaste vyer. Någon vecka senare tittade jag på dokumentären, och den berörde mig djupt. En sådan ärlig berättelse från deras vandring, med både med och motgångar. Och vackra möten med samer och andra fjällfolk. Jag kunde känna igen mig så mycket, från vandringen jag gjorde för två år sedan, då jag gick 11 mil från Nikkaloukta till Abisko. Det går inte ens att jämföra med Pia’s vandring, men ändå så var det så många scener som fick mig att känna att jag nästan var där. Vyerna, matlagningen på gasköket, kylan, vindarna, de tyngre dagarna och de lyckliga stunderna som tar andan ur en. Den väckte en ännu starkare längtan i mig.
En längtan efter fjällvärlden.
060301

Den vackra titeln kommer från en dikt som är skriven av den samiske poeten och slöjdaren Paulus Utsi (1918-1975). Inte bara titeln fick mig att bli rörd till tårar. Hela dikten är så vacker och rör något väldigt djupt i hjärtat på mig. Och enligt mig, så bär den på en sanning lika ren som det forsande vattnet i fjällbäckarna.

Naturen har en läkande effekt på oss människor. Det är en övertygelse jag haft så länge jag kan minnas. Vi är en del av den, och den en del av oss. Vi hör samman. Det är när vi skiljs åt och tappar det där viktiga bandet till naturen som vi också tappar en del av oss själva. Vi försöker fylla tomrummet med annat istället, men det går aldrig att ersätta.
Dikten berör mig så starkt, eftersom jag verkligen känner hur naturen kan tvätta bort våra negativa tankar och känslor. Hur den kan få oss att blomstra och plötsligt uppskatta sådant vi aldrig tidigare lagt märke till. Hur det kan få oss att känna oss lätta som vinden. Jag tror de flesta kan känna igen sig i hur en stund ute i naturen kan få en att sänka det inre tempot och verkligen landa. Som att bli pånyttfödd, och hitta ny livskraft.  Det är därför jag flyttat hit, för att kunna ta del av det där dagligen. För att få känna naturens helande, som jag behöver för att må bra.

060302

Låt fjällvinden smeka kinden
Låt regn skölja ansiktet
Låt fjällvind blåsa hjärtat rent
Kom och se Lekfulla ljuset
Och lysande Himmelsstöttan
Kom, lek med fjällvind

Var inte rädd. Ge dig iväg långt
Var inte rädd. Vind visar väg!
Låt fjällvinden smeka kinden
Kom!

052309

Under hela resan så bar jag med mig dikten i hjärtat. Jag hörde den i huvudet medan jag vandrade längs fjällen under nätterna. När jag kände mig rädd, och när det mäktiga landskapen nästan tog över, så fann jag trygghet i dikten. Den låg där i bakgrunden som en vacker melodi. Den fick mig att känna hur jag verkligen lät fjällvindarna blåsa mitt hjärta rent.

Jag gjord en liten film av några av de klipp som jag filmat under resan. Så det här blir som en liten förhandstitt till den lite längre filmen jag senare kommer att göra.

Vill passa på att önska er en underbar helg allihopa ♥ Kramar i massor!

74 Kommentarer på “Låt fjällvind blåsa hjärtat rent

 1. Edghar

  Really love the video, would have been better if you had voiced-over the poem. But nevertheless, must have been a humble feeling between the mountains and the valleys.

  Reply
 2. Malin

  Landskapen är så vackra och mäktiga att du nästan ser inklippt ut 😀
  Vacker dikt och fantastiska bilder (och video!). Naturen ÄR en del av oss. När jag mådde som sämst i mitt liv gick jag ut i skogen och kramade träd. Det var min enda ljuspunkt i den mörka tiden. Och än idag ser jag till att vandra bland och krama träd 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack!! ♥
   Och ja, naturen kan verkligen påverka oss positivt. Så fint att du fann tröst hos träden ♥
   Kramar

   Reply
 3. Lena Buhr

  En dikt till Gaia – en hyllning: “Låt leva i endräkt tillsammans, medan vinden ännu vilja rasa bland klippor och språng, medan forsen ruskar om mina lemmar tills skymningen skiljer oss åt. Lär mig vandra fjällgudars väg, medan råd ännu lever i ripa och ris. Och medan solen ännu orkar vakna var dag och vaka över min vandringsstig och ljungen rister i hårda nordanvind, skall jag ge Dig ära och pris. Låt leva i ett med laven, renen och räven allt medan Du, Gaia, ännu orkar ge människan tröst” Lena B…♥

  Reply
 4. pia

  Jonna följer dig och dina tankar om livet. Många år skiljer oss åt du är lika gammal som en av av mina döttrar men jag kan identifiera mig med dian tankar och din samspel med naturen. Glad att du delar med dig och lycklig över att ålder inte spelar någon roll.
  Pia

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Pia för dina fina ord. Så glad jag blir att du kan känna igen dig i mina tankar ♥ Är glad att du följer min blogg!
   Kramar ♥

   Reply
 5. Linda

  Så sant och så fint beskrivet, vi behöver naturen för att må bra <3
  Dikten är helt underbar,så vackra ord som berör på djupet.

  Kram till dig Jonna

  Reply
 6. Ebba

  Hissnande vackert! Det är så inspirerande att se någon njuta av naturen som du gör. Ger mig hopp om mänskligheten! <3 Vad är det för musik i filmen?! Så fin låt.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla!! Vad glad jag blir 🙂
   Det är en royaltee-free låt, alltså en låt jag köpt. Så det är ingen artist eller liknande som går att söka på.
   Men den heter “At the speed of light” 🙂
   Kram! ♥

   Reply
 7. Mitra Sohrabian

  Helt fantastiskt älskade Jonna, jag visste det att du kan göra så fina dokumentär filmer. vilka bilder, jag önskar att jag kunde få följa dig dit och vara nära för att dela din glädjen och fascinationen. Synd att mitt liv har varit väldigt jobbigt just och jag är så ledsen att jag missade detta chans. Många kramar Tittar from till din längre film.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jag hoppas att ditt liv blir lättare framöver. Det är du så värd. Skickar massor med kramar ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Nej fick inte tag i nån :/ Behöver den till några scener i en film jag vill göra 🙂

   Reply
 8. Ulla-Karin A

  Tack för din blogg! Den läser jag när jag behöver positiv energi!
  Jag vill gärna dela med mig av en norsk dikt som i alla fall berör mig djupt:

  Skal hilse fra fjellet
  jeg kommer med bud:
  det lyste så herlig der inne.
  På floene vogga myrduna brud,
  mens vindene lekte så linne.

  Det lét i kvar busk, det var slikt et kor,
  og sang til mitt öre seg sökte.
  Og rypa, min elskede, mötte mitt spor,
  hvor sti langs med bekken seg krökte.

  Det glitret i stryket, det blinket i vak,
  og gleden i brystet mitt bruste.
  Over aurete botn storfisken råk,
  mens fjellbrisen vasskorpa kruste.

  Värhardt sto fjellbjörka,
  vindvridd og låg,
  mens nevera trivelig smilte.
  Og under dens lauvheng
  med glede jeg såg,
  att villreinen stille seg kvilte.

  Skal hilse fra fjellet – det evige land,
  hvor moskus og jerven har bolig.
  Min lengsel dit inn
  er blitt som en brann,
  kun der får jeg fred och blir rolig.

  /Jon Östeng Hov

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vilken underbart fin dikt! Tack för att du ville dela med dig av den !!
   Kramar ♥

   Reply
 9. Pia Johansson

  Hej Jonna,
  Tack snälla rara du för de fina orden om filmen “Låt fjällvind blåsa hjärtat rent” jag skickade till dig. Så roligt att du tyckte om filmen och det jag ville förmedla i min berättelse.

  Vi två har uppenbarligen mycket gemensamt när det gäller förhållandet till naturen och nödvändigheten att vara nära den för att känns oss som en hel människa… och fjällvärlden har en enorm dragningskraft på mig och jag måste dit varje år. Inget annat finns!

  Hälsningar Pia Johansson i Södertälje

  Reply
  • Jonna Post author

   Och tack själv fina du ♥ Ja jag känner verkligen igen mig så mycket i dig. Allt du sa i dokumentären kunde jag själv relatera till.
   Kram på dig!! ♥

   Reply
 10. Olle

  Det är ju lite trist att du aldrig svarar på kommentarer här på bloggen.
  Till slut tröttnar man att kommentera. Bara ett tips.

  Reply
  • Victoria Warg

   Hon svarar ofta på kommentarer. Och om man alltid förväntar sig ett svar på sin kommentar så tror jag inte att man kommenterar av “rätt anledning”.. bara ett tips. 🙂

   Reply
  • Sofie

   Jag tror att vi ibland som bloggläsare inte alltid inser hur mycket arbete det ligger i att driva en blogg- redigera filmer, foton, skriva texter, och genomföra alla de idéer som till exempel Jonna gör. Jämfört med många bloggare håller Jonna en väldigt hög takt, jag tror vi kan ana att hon jobbar nästan alla dygnets timmar. De flesta bloggare av Jonnas kaliber hinner nog inte svara på alla kommentarer, hon måste ju hinna andas och ha ett liv utanför bloggen också. Tänker att en del av poängen med att förespråka ett liv i harmoni med naturen är väl att personen som gör detta själv ska ha möjlighet att uppleva den i lugn och ro, och då Jonnas blogg växer för var dag måste förmodligen även hon prioritera vad hon lägger sitt krut på. Jag tycker vi ska uppskatta allt det fina som hon delar med sig av, och minnas att det ligger otroligt mycket arbete bakom det hon gör 🙂 /Sofie

   Reply
  • Jonna Post author

   Först som svar till Olle; Verkligen ledsen o höra att du upplevt det som att jag aldrig svarar på kommentarer. Jag blir otroligt glad för alla kommentarer som jag får, och jag önskar givetvis att jag alltid hann svara på allas kommentarer. Jag försöker svara så ofta jag bara hinner. Vanligtvis ägnar jag några timmar i veckan åt att svara på kommentarer. Både här på bloggen, på Instagram och på Facebook. Och jag brukar försöka att hinna svara på varje inlägg men om det är mycket som händer så hinner jag omöjligt göra det. I så fall skulle det innebära att jag inte hinner blogga i stället.

   Jag vet inte om du haft himla otur och missat alla de gånger som jag svarat på kommentarer. Ofta gör jag det inte samma dag som jag gjort inlägget, utan någon dag efter. Ibland kan jag svara på flera tidigare inlägg på en och samma gång. Så gå tillbaks och titta ibland om du fått svar. Kan tänka mig att man kanske lätt missar att jag svarar när det gått några dagar.

   Även om jag inte alltid hinner svara, så läser jag allting som skrivs. Brukar ofta nämna det i bloggen också när jag inte har tid att svara. Jag läser allt! Och blir så glad när ni tar er tid att skriva. Så jag hoppas att denna förklaringen kunde öppna upp för lite förståelse 🙂

   Vill tacka också Victoria och Sofie för att ni förstår hur det är!
   Som Sofie skriver så tar det så otroligt mycket mer tid än vad säkert många kan tänka sig. Bara att göra ett blogginlägg kan ibland ta mer än 8 timmars arbetsdag. Så ibland blir det svårt att få tid till att t.ex svara på kommentarer och allt annat som jag vill göra. Men jag älskar att svara på era kommentarer så jag gör det så fort det finns tid över ♥

   Kram på er alla!

   Reply
 11. PJ:s byffé – från by till fe

  Jag ser fram emot din längre film om resan du nyligen gjorde. Norrland och speciellt fjällen har många fina naturscenarier som vore underbart att få uppleva. Allt kan man inte förverkliga själv men som tur är finns det möjlighet att ta del av andras upplevelser via bild och film. Själv kommer jag att beställa Pia Johanssons film.

  Ett tips är att du tar din Johan med dig nu under sommaren och kör en tur längs Vildmarksvägen över Stekenjokk. Vägen öppnar i början av juni. Besök samtidigt Fatmomakke, Trappstensforsen och Hällingsåfallet. En minisemester som säkert bjuder på fina vyer och upplevelser.

  Visst vore det trevligt om du kunde besvara alla kommentarer, som Olle ovan önskar, men samtidigt förstår jag den tid och den energi det tar att formulera vettiga och meningsfulla svar eftersom du oftast har många kommentarer. Själv ser jag dina svar, de gånger du svarar, som en bonus till bloggen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Så roligt att du ska beställa Pias film! Tror verkligen att du kommer gilla den 🙂

   Ja jag och Johan har faktiskt planerat att fara norrut till sommaren på en veckas semester. Tack för tipsen om sevärdheter! Vi har ännu inte bestämt vilken väg det blir men det vore roligt att se så mycket som möjligt 🙂

   Och tack PJ, för din förståelse kring det här med att svara på kommentarer. Är glad att du ser det som en bonus till bloggen. Vill verkligen svara på allt ni skriver egentligen, och önskar att jag kunde det. Men så ofta jag hinner så försöker jag svara!!

   Kram ♥

   Reply
 12. Magnus

  Det är ett vackert land vi lever i helt klart!
  Naturen uppe i norr är verkligen storslagen och du fångar det mycket bra med din kamera.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Magnus! Jaa naturen i norr är helt fantastisk. Så mäktig!
   Stor kram på dig ♥

   Reply
 13. Veronica

  Fel av dig Olle, Jonna brukar svara men inte alltid.
  Om det inte känns okej tycker jag du ska följa någon annans blogg där du får fler svar;-)

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Veronica! Är glad att du lagt märke till att jag svarar lite då och då 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 14. Mikael

  Wow ☺
  Du lyckas alltid välja toner till dina filmer som slår an på härliga känslor. Det skulle kunna vara ett jobb för dig för filmindustrin i Hollywood. Just saying… På allvar.
  Din kontakt med dina känslor är ett. Det är som som att din väg till dina känslor är ren som fjällvinden, omedelbar och fin.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack, så glad jag blir att du tycker så! 😀 ♥ Och så himla fint skrivet!! Tack!!

   Reply
 15. jonas nohrstedt

  Hej Jonna. Ja, fjällen är mäktiga. Naturen likaså. Helande, rogivande. Gillade skarpt hur du uttryckte dig att en stund i naturen får en att sänka det inre tempot. För ganska snart gick jag den årliga “Syvfjellsturen” här i Bergen (Norge) som är en sträcka på ca 3.5 mil med en total höjdstigning på ca 2400 m och som går över Bergens samtliga byfjell 7 i antal. Även om det var flera tusen människor ute på samma tur denna dagen, så såg jag till att varva ner, ta många pauser och bara njuta av turen. Vara i nuet. Du har inspirerat mig många gånger och en gång ska jag skicka en sak till dig med posten som jag vet du vill gilla 🙂 På turen hursomhelst så stannade jag på ett ställe som jag alltid velat stanna på men aldrig tidigare gjort, stället kallar jag för “indianklipporna”. Tanken på att du inspirerar alla möjliga folk till att följa deras drömmar eller “det inre tempot” om man nu så vill, fick mig att vilja stanna ett slag just här. En annan sak som jag är väldigt tydlig med ditt konstnärsskap är din förmåga att välja ut så passande musik till dina filmer. Du kanske skulle börja komponera rentutav!? 🙂 Vad heter låten till filmen “Let the northern winds…” ? Väldigt stämningsfull! Kram på dig från ett soligt Bergen (ca 30 + ute i solen)

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din fina kommentar Jonas. De där indianklipporna lät verkligen häftiga. Hade gärna sett den platsen.
   Och tack för dina fina ord. Glad att du gillar musiken till mina filmer. I vissa av mina senaste filmer har jag faktiskt gjort musiken själv 🙂
   Låten till denna filmen har jag dock köpt. Den heter “At the speed of light”.
   Kram på dig! ♥

   Reply
 16. Wynja

  Jag har alltid haft samma övertygelse, människan hör samman med naturen. När vi är ett med den är vi ett med oss själva. För mig har naturen varit räddningen så många gånger, och det finns liksom ingenting som kan mäta sig med det meditativa, klara tillstånd jag får där. Jag kan andas, se klart. Ett nedstämt sinnelag kan förbytas till lyckorus direkt av att möta skogens stillhet men samtidigt livfulla vibrationer Åh, vad människor skulle blomstra av att hitta kontakten till naturen igen! Det är här ditt arbete är så viktigt, för att du inspirerar till just det.

  Jag kan knappt vänta tills din längre film kommer ut! Dina filmer är så vackra, och jag älskar hur musiken du väljer ackompanjerar de praktfulla bilderna. Och dikten! Åh, så stark. Tack för att du delade med dig av den! Den kommer att få pryda väggen i fjällstugan som ett smycke. Meningen “Låt fjällvind blåsa hjärtat rent” kan vara den mest berörande kombination av ord jag någonsin stött på.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ååh så fint du skriver Wynja!! Vilka vackra ord. Och jag håller med, just den meningen “Låt fjällvind blåsa hjärtat rent”, är så stark!
   Så glad jag blir också att du gillar mina filmer och bilder!! Det värmer ♥
   Kram på dig!

   Reply
 17. Mona öberg

  Du bara du kan förmedla naturens under.Dina bilder är så unika och hela ditt väsen lyser som en vacker gryning och solnedgång.Dikten är,ja bara äääär så fin.Ser din blogg ,bilder och filmer när jag kopplar av i min sköna fåtölj .Om det inte hörs fel så älskar jag dej för den du är! Lycka till med allt .

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Mona för alla fina ord!! Blir så himla glad!!
   Dina ord värmer i hjärtat. Kram på dig! ♥

   Reply
 18. Felicia

  Jag vet att många skriver till dig, men jag vill bara att du ska veta det här… Jag har nyss upptäckt dig via min pappa, för jag älskar också att fota och han tyckte vi var lite lika varandra i hur vi tänker med idéer som vi inte kan släppa och sättet vi fotar på. Just nu är jag tvångsinlagd på sjukhus för min anorexi. Så på dagarna och kvällarna ligger jag och läser din blogg och kollar på alla fantastiska bilder och filmer. Jag drömde även om dig härom natten. Du gör mig så peppad ska du veta. Är så otroligt glad att pappa hittade dig. Tack Jonna för att du finns!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh…fina du!! Blev så himla rörd av din kommentar. Såg att du skrivit på min Instagram också.
   Alltså ååhh ♥ Det värmer så att få höra att du läser min blogg på kvällarna på sjukhuset och att den peppar dig. Jag hoppas så innerligt att du mår bättre snart ♥ Så fint att din pappa såg likheter i oss.
   Åh hade varit roligt o höra om vad du drömde här om natten? 🙂

   Skickar en stoooor kram till dig!! Tack för att DU finns och tack för att du skrev!! ♥

   Reply
 19. Jojhanna

  Vad fint att du hittat Jonna, Felicia! Tycker också hon tar fantastiska bilder verkligen o då är jag rätt kräsen då jag själv sysslat med konst/foto sen länge. Jag tycks behöva påminnelser om hur viktig naturen är o då bor jag ändå på landet. Jag är “rik” på djur o natur o ändå är det så lätt fastna i negativa tankar o känna sig ledsen o tänka på vad jag inte har. Men det är nog för att jag är i en svacka o är utmattad, om än inte lika djup som din Felicia. Man blir inspirerad att själv starta en blogg tycker jag. Det är viktigt att få uttrycka sig! Det var verkligen fantastiska bilder från den här fjällräven.. Kollade just på filmen med fjällvandringen för två år sen, vacker o trevligt kvällsnöje! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din fina kommentar!!
   Är glad att du tycker om mina bilder och min blogg! Och roligt att du blir inspirerad till att själv starta en blogg 🙂 Vad roligt, det hoppas jag att du gör!! 🙂
   Och vad kul att du tittade på filmen från vandringen! 🙂 Tack!!
   Kram på dig ♥

   Reply
 20. Lililayne

  Beautiful….the landscape is immense. You are leading an authentic life and are a role model for everyone….young and old 🙂

  Reply
 21. Birgitta

  Sitter och njuter av detta inlägg igen, sett det massor av gånger och njuter lika mycket varje gång. Hela filmen följer dikten så bra och musikentill förhöjer känslan. Tack för din fina blogg och nu en skön avslutning på helgen✨?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad glad jag blir att du tyckte om inlägget och filmen!! Det värmer ♥
   Hoppas du haft en fin helg. Kramar!

   Reply
 22. Jos

  Är möjligen Acast något för Jonna istället för behöva tänka på det numera obsoleta podcast?

  Att betala för kvalitétsinnehåll istället för att låta det finansieras med reklam och annonser? Jag menar Jonna står för äkthet och gör utmärkta bilder, en inspirerande ljusglimt i norrländska Grundtjärn.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för ditt tips.

   Jag kände av din senaste kommentar på ett tidigare inlägg att jag vill förklara för dig lite mer ingående hur detta med samarbeten fungerar. Eftersom du skrev i det inlägget hur jag säljer mig till företag. Jag hade inte tid att svara dig då, så jag gör det nu istället. Det är inget illa menat, utan jag vill bara vara tydlig och förklara ur min synvinkel.

   Jag har sett att du varit missnöjd över mitt jobb med Hyundai. Men jag hoppas att du förstår att jag också är fotograf, och att det är en enorm glädje för mig att få göra fotojobb åt Hyundai. Precis som du säkerligen är glad åt att fota brudpar. Eller som den där konstnären är glad åt att sälja sina verk åt rika knuttar.
   Att göra samarbeten med företag är ett måste för att kunna driva en stor blogg. Annars finns den ingen chans i världen att man har råd att lägga all den tiden det krävs för att hålla den igång, hur mycket man än älskar det! Tänk dig en tidning utan annonser? Eller en kanal utan reklam. De skulle vara körda.

   För mig är sådana jobb också en boost för kreativiteten! Det innebär att jag kan fortsätta med det jag älskar. Fortsätta med konsten och skapandet, och samtidigt göra fotojobb vid sidan som. Nu kan jag äntligen köpa ramar till mina tavlor som varit färdigmålade sedan länge nu!
   Det ena utesluter inte det andra. Utan tvärtom.

   Att driva en blogg utan någon som helst reklam, som jag gjort till stor del under många år, ger lika mycket pengar i timmen som om jag skulle tigga utanför Coop. Jag blir så vansinnigt trött på denna oförståelse och folk som klagar så fort man tjänar extra pengar på bloggen. Att driva en blogg är ett jobb precis som vilket annat. Brukar du även säga till folk i kassan på Ica att dom säljer sig? Eller till sjuksköterskorna på sjukhusen, att de säljer sig till landstiget? Eller till andra fotografer och konstnärer, att de säljer sig för att de vill sälja sin konst och tjäna pengar på det?
   ALLA säljer sig i så fall.

   Jag är trött på att höra hur jag säljer mig. Och jag är trött på hur andra bloggerskor också får hör det så fort de gör samarbeten och sponsrade-inlägg. Vi gör det inte för att vi säljer oss. Vi har NOGA valt ut bland alla hundratals förfrågningar vad vi vill jobba med. De få gånger jag gjort samarbeten, så har de varit samarbeten som jag kunnat skriva om från hjärtat. Inget annat skulle funka för min del.

   Jag säljer mig inte. Jag älskar mitt jobb och jag är stolt som får börja jobba som fotograf åt Hyundai. Punkt slut.
   Hoppas att detta gav dig en liten förståelse för mitt yrke som bloggerska, fotograf och konstnär.

   Kram ♥

   Reply
   • Jos

    Att sälja sig kan lätt missförstås ifall det samtidigt skapas vänskapskorruption och andra mindre synliga bindningar. Missunnsamhet mot kreativa människor är inget ovanligt för få vet egentligen vad de sysslar med. Konstnärer är egentligen det enda riktigt miljövänliga bränslet som driver vårt samhälle framåt och inspirerar otaliga. Därför ytterst viktiga.

    Swedbanks och Folksams tidigare toppdirektör, S-ministern och bankdirektören från lokalpatriotiska Piteå Anders Sundström for iväg hemifrån med SCA’s företagsjet för att jaga i Canada. Ett av hans många samarbeten som började brinna under fötterna varvid han under stort ståhej sparkade Swedbanks VD VD Michael Wolf med endast ett ögonblicks varsel.

    Kanske var det ett misslyckat försök för att rikta bort uppmärksamheten från sig själv? Hur som helst blev Sundström fockad från Swedbank några veckor senare samtidigt som Ekobrottsmyndigheten och polisen kom fram till att Wolf var oskyldig. Hur många av Sundströms beslut har fördunklats av hans stora jaktintresse och bindningar till SCA? Vad blev följderna i t.ex. Northland uppe i Pajala?

    Från mina egna otaliga färder i norrbotten har jag lärt mig att vägunderhållet bitvis brister å det grövsta. Bilar skakar sönder och oljetrågen spricker. Avstånden är långa och det finns sällan några allmänna kommunikationer så man måste åka bil.

    En dag hörde jag en lång ramsa svordomar rån färdmekanikern efter han hade funnit felet. Turligt nog satt han bakom ratten när all olja plötsligt läckte ut från växellådan. En armerad slang till växellådans oljekylare hade p.g.a. någon oförklarlig anledning plötsligt gått av mitt ute på den dåliga grusvägen. Vilket absolut inte skulle kunna hända på en 4wd-SUV av bättre modell.

    Lösningen blev att ringa efter en stor dunk olja och med tejp laga provisoriskt så bilen kunde köras till verkstaden och få slangen utbytt. Vad gör man annars när sånt händer på en öde väg mitt ute i skogen? Ifall det är en sponsrad bil sudda bort förtretligheterna? Annat än att ta några lärorika bilder som minne kunde jag inte göra.

    Reply
 23. Lars 8463

  Läser din text, smakar på ordern.
  Blicken vilar, vilar i dina bilder.
  Bilder som rör, berör min sinnen.
  Fjällvinden är även.
  Friheten och drömmarnas vind.
  En vind som ständigt viskar.
  Viskar i ditt hjärta.

  Reply
 24. Pingback: Let the northern winds heal your heart | Oalexa's Blog

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.