Måla över röran med vitfärg

Jag skulle storstäda i ateljén här om dagen när jag plötsligt fick ett infall att göra om där inne. Från början tänkte jag bara möblera om och försöka få till en smartare lösning för att få lite mer plats för allt. Men så tänkte jag att om jag ändå ska möblera om, så kanske jag kan måla golvet i samma veva. Att måla trägolvet vitt är något jag drömt om länge. En ateljé med vitt trägolv. Åh!
Så när jag var i Sollefteå i tisdags så köpte jag lite målartvätt, slippapper och annat som behövdes. Golvfärgen hade vi redan hemma.
Så i förrgår kväll började jag plocka ut alla grejer. Johan hjälpte till med de större grejerna som tur var. Jag hade nog inte riktigt anat hur många vändor upp och ned det skulle bli för att tömma detta rum på grejer. Nästa morgon (när denna bilden togs) så tänkte jag ett tag “Vad sjutton har jag påbörjat nu?“. Samtidigt som det på ett vis kändes så viktigt för mig att få göra den här förändringen. En rensning.

Trots att det är ett stort rum så har det senaste tiden känts som jag nästan kvävts här inne. Grejer överallt. Tavlor längs alla väggar. Damm och smuts. Och allt packmaterial som snart dränker mig. Jag hade behövt ett annat rum för att bara förvara allt packmaterial som krävs när man säljer fotoprints och tavlor i alla möjliga olika storlekar. Nu förstår jag verkligen vad som menas med lagerutrymme.

Golvytan blir ju egentligen inte alls större av att jag målar det vitt. Det gulnade trägolvet råkade bara få skulden för min inre och yttre röra, och jag tänkte att bara golvet blir vitt så kommer det bli mycket lättare att få bättre ordning här inne. Vi människor är så himla roliga (och tragiska) på det sättet. Att tro att allt blir lättare med snyggare golv och finare inredning.

MEN, jag är väldigt glad att jag tog tag i golvet nu ändå. Det kommer kännas så rent och fräscht här inne, och jag ska verkligen lägga min själ i att försöka tänka riktigt smart vad gäller utrymme. Även om det kanske inte skulle varit prio ett att göra detta just nu, så vet att jag att rena ytor med bra ordning är något som verkligen får mig att må bra. Har ni några bra tips på förvaringsmöjligheter eller annat bra, så kommentera gärna.
Efter målartvätten var det dags att slipa golvet. Och herregud vad jobbigt det var. Det kändes som årets tyngsta träningspass. Vet inte när jag svettades så mycket senaste. Men vilken härlig känsla när det var klart!
Då var det dags för första lagret golvfärg.
Som tur var kom Johan hem och hjälpte mig då jag mitt i målningen fick så fruktansvärt ont i magen, resten av hela kvällen och natten. Vet inte om det berodde på att jag hade tryckt i mig för många kanelbullar och sockerkakor. Men jag brukar ju tåla sånt.
Johan målade i alla fall klart golvet medan jag gick runt med en pensel och duttade lite på ställen där det var svårt att komma åt med rollern.
Idag var det dags för andra lagret färg. På burken stod det att det skulle det räcka med två lager men jag får se om det kanske blir ett till.
Man ser verkligen skillnad på första och andra lagret. Till vänster på bilden är det bara första lagret. Och i mitt arbetsrum är det så fullpackad med möbler och grejer att jag knappt kommer in. Men snart kommer här bli riktigt fint tror jag. Vad tror ni? Tycker ni det blir fint med det vita trägolvet?

Hoppas ni har en fin torsdag! Kram på er ♥

48 Kommentarer på “Måla över röran med vitfärg

 1. Sandra

  Det ser ut att bli riktigt fint. Jag tror på “små” förändringar för att må bättre. (Även om de inte känns så små då man står där mitt i röran och har kommit halvvägs när man funderar om der verkligen var så bra idé). När det är klart känner man sig så nöjd.
  Kram

  Reply
 2. Anders

  Det blir jättefint, Jonna! Har själv ett liknande (omålat) golv, borde nog “ta tag” i det…. Du kommer nog att känna dig lycklig när allt är återställt!

  Reply
 3. Angeliqa

  Åh så fint och ljust det blir. Är så drömmigt avundsvärt att kunna fixa och dona sådär hemma <3

  Allt gott och trevlig vår! Ser fram emot att se resultatet hur det blir den.

  KRAM

  Reply
 4. Inga-Märta

  Det blir stor skillnad med vitt golv. Även om det i praktiken inte blir större så upplevs det större och det är ju jätteviktigt. Fixa hyllor och skåp från taket och ner efter väggarna för att få så rent och fritt som möjligt på golvet. Jag skulle tagit bort gardinerna för ytterligare ljusinsläpp och “renhet”. Är ju en smaksak förstås, men man kan ha rullgardin, veckgardiner eller persienner istället för att sila ljuset och stänga ute kvällsmörkret. IKEA har bra och billiga. Hur du än kommer att ha det så skapar du fantastiska tavlor. Lycka till.

  Reply
 5. Lilylayne

  I think everyone should have a work space that makes them happy! This looks perfect for you. Have a happy day in your ‘new’ space!

  Reply
 6. emblas.se

  Det blir ju jättebra med vitt!
  Själv älskar jag dock verkligen träfärgat och i mitt drömhem är det träpaneler på väggarna överallt och helst gammaldags träbjälkar i taken! Är nog rätt omodern/okunnig när det kommer till inredning… ^^
  kram <3
  Emma

  Reply
 7. Tove Janitzky

  Att rensa, orka rensa i oreda som samlats – är alltid bra! Vet jag. Men ett tufft jobb. Du skriver om ett inre och ett yttre rådd; Oreda. Visst kan det väl vara så. Samtidigt tror jag ändå att det som man kallar “ett kreativt kaos”, verkligen kan vara kreativt! Men till en viss punkt. Till en punkt där damm och myckna grejer kanske tar överhanden.
  Jag kom utur mitt värsta yttre konkreta kaos – och det var så skönt!

  Färgen där vi bor och rör oss har visst betydelse. Det vet Du säkert. Den milda gröna färgen är bevisligen lugnande för Din Själ! Och min. Då det gäller golv, råkar det sig så att på det ställe där jag nu befinner mig – i min skrivarlya – har furugolvet målats grått. Och det är en sådan skön känsla i rummet, där även väggar och border går i milda nyanser till – inte bara golv, utan till naturen utanför fönstret; Det blånande Havet med mildaste persikohorisont!

  Reply
 8. Felicia

  Ja så fint det blir! Känns nog som det blir mer “luft” i rummet kanske med vitt 🙂 Lycka till med det och hoppas du mår bättre i magen nu? Ingen bebis? 😀
  Kram

  Reply
 9. Jorma

  Det ser jättefint ut! För att få till mer utrymme så är det som redan nämnts väl praktiska bokhyllor som är den bästa lösningen. Anpassat efter behovet såklart, vet ju inte riktigt hur mycket utrymme det handlar om och vad för typ av grejer som behöver förvaras så det är svårt att få till en klar bild av det hela . Jag vill minnas att du berättat om att få till ett extrarum eller ateljé i en fristående byggnad. Är det en byggnad som redan finns som du kan använda eller ett framtida nybygge? Där kan ju vara en tanke med att ha packmaterial om den redan finns, kan väl vara skönt att ateljén får vara just enbart en ateljé 🙂
  Kramar

  Reply
 10. Monica

  Det där blir jättebra och ger mer ljus till både rum och arbete. Några bra råd att få ihop röran sen igen:-) har jag inte just nu som själv renoverar ett rum och puh vad jobbigt det är, särskilt den biten att tömma det. Men som du säger så går det inte att städa ordentligt när det är fullt så väldigt skönt att få alla lister, skrymslen och vrår att skina och dofta sjöbrissåpa:-). Skulle kunna föreslå tapetsering i en mild nyans men det kanske räcker så här. Och ett råd kom jag på; kanske du har någon kontakt som skulle kunna bygga platsbyggda hyllor och förvaring, blir så mycket finare än Ikea.

  Reply
 11. Susanne

  Så fint det blir! När det gäller förvaring skulle jag valt garderober/hyllor som det går att stänga om. Mycket saker som syns ger ofta ett förvirrat och rörigt uttryck och inte det lugn som man eftersträvar.

  Reply
 12. Annie

  Vad härligt med lite (frivillig) förändring:) Som en vår-uppfräschning liksom:) Ska bli kul att se hur du får till det!

  Reply
 13. Nathalie

  Åh så fint!!! Det är en av mina drömmar att måla om mina golv med, men det känns så omständigt nu när man har massa möbler, men köper jag en ny någon gång ska jag lätt måla om!
  Kram <3

  Reply
 14. Marit

  Vad roligt att se att du målar golv, och vad fint det blir! Jag har själv på gång att totalrenovera ett vindsrum i mitt barndomshem (som är byggt 1929)och just nu är det aktuellt att välja färg till golvet. Men vad svårt det är att välja! Jag har också trägolv, men det har varit målat med en mörk brun färg, (som jag alltid avskytt). Jag vill ha det betydligt ljusare, helst vitt, men de jag rådfrågat säger att det är bättre med ljusgrått, grått, gråblått, mild grönt…vet inte ännu vad det blir, men roligt skall det bli att få hela rummet nytt! 🙂

  Reply
 15. Janet Doane

  I love it! It floats like a dream, a perfect environment to create art! How fun to make such a room change! Can’t wait to see what it looks like when everything gets put back. Feel better! Hugs and much love! xoxo

  Reply
 16. Linda

  Vad fint det blir !! Vita golv är så vackert.
  Nu blev jag sugen att börja fixa hemma ?
  Stor kram till dig Jonna ❤

  Reply
 17. Lars 8463

  Hej ?
  MAGI FINNS!!!
  För oavsett hur mycket smarta
  förvaringar (trodde vi) vi byggt
  Hur stort uthuset än blev.
  Har varje skrymsle och vrå
  blivit, på något mystiskt sätt
  fyllt till bristningsgränsen
  med bra att ha saker.
  Och både jag och min bror
  påstår att vi är oskyldiga.
  (fast jag har mina misstankar!!!)

  Och med tanke på hur mycket
  MAGI!!!
  Det finns i en ateljé…….

  Tycker det blir Ljust och fint
  Men huvudsaken är att DU
  trivs och mår bra.
  (Hur många sockerkakor tryckt
  du i dig??? Hela???)

  KRAMAR

  Reply
 18. Janusz

  White colour for a floor is a great idea for an artist’s studio. I would also paint the walls. White is a naturally calming, makes space appear bigger and provides a neutral background for you to see better the other colours you paint with. We humans are certainly funny and tragic thinking that single factor can radically alter things. But I think that there is a much deeper truth here. Ancient Chinese art of Feng Shui points out that disorderly environment, collecting objects we no longer use or need is a very serious drain on personal energy. i think that you intuitively sense that and this is what really drives you. I felt the same urge this winter to radically order and and simplify my place. I built a lots of shelves myself using plain planks joining them with screws. Is is amazing how much space one can open when one builds something that fits exactly where one needs it. Everything is so functional now. This may be a solution to your storage problems. Start with a small project, use your imagination and experiment. It was amusing to realize how attached I was to furniture bought in a store just because my mind thought that furniture is supposed to look certain way. You could also use parts of old furniture in new projects. You and your mum did a great job renovating an old school and Johan built great enclosure for dogs. You can create something really amazing.

  Reply
 19. Maria

  Så vakkert med hvitt gulv! Skulle så gjerne gjøre det samme med den slitte ekparketten min, men jeg har små barn som herjer mye med gulvet (nye hakk nesten hver dag), så det får kanskje bli om noen år. 🙂
  Tips til forvaring: hva med de superhøye, 100 cm brede garderobene (PAX) fra IKEA, med speildører (spegeldörrar) som kan reflektere masse lys og bli litt som et fönster? De svelger mye, med rett skapinnredning men jeg vet jo ikke helt hva ditt behov er. Lykke til med nystart og orden, det blir et friskt pust! Elsker bildene dine og kan virkelig tenke meg å kjøpe ett en dag!

  Reply
 20. Ramona

  Älskar gamla trägolv 🙂 Har vi hemma med. Superfint med vitt i din atelje tycker jag. Hoppas du inte har ont i magen längre och att du får en mysig fredag <3

  Reply
 21. Åsa

  Tänkte jag skulle dela med mig lite av mina egna erfarenheter.
  Har du läst om Feng Shui?Jag har insett att det påverkar mig mer än jag kan förstå.
  Energiflödet i rummet kan påverka en person enormt. Några enkla exempel.
  Ofta vill vi känna trygghet. Tex om du placerar ett bord där du sitter med ryggen mot en dörröppning så kommer du förmodligen aldrig att känna dig bekväma där. Inte för att ngt skulle hända eller att du oroar dig för något. Vi är bara konstruerade så. Det sitter i grunden hos oss.
  Så bästa placering är att ha bordet mot en vägg, som ger tryggheten.
  Den tredje bilden från slutet, där Johan står, ser ut att vara den bästa platsen för att ha ett bord.
  Behöver du ha båda dörrarna tillgängliga? Kan du så skulle jag sätta igen en av dörrarna så får du mer förvaringsyta.

  Sitter du mitt emellan fönster och dörröppning så kan energiflödet bli så starkt. Energierna flödar genom öppningar och påverkar oss. Så försök att inte sitta i den passagen.

  Kan du skaffa ett skåp, där du kan ställa in alla målarburkar och penslar, så du kan stänga till om det när du är klar? Eller förvaringshyllor på väggen där du har allt organiserat?
  Det kan skapa lugn när man är i rummet, att det inte är pryar överallt.

  Ah, det va lite av mina tankar 🙂
  Hoppas du får till det där inne 🙂

  Stor kram Åsa

  Reply
 22. Hanna

  En bra tanke med förvaring är skåp. Jag har gamla köksskåp som har blivit över i mitt arbetsrum. Jag tycker det är praktiskt att kunna stänga dörrarna och rummet ser rent ut. Med dörrarna stängda är skåpsväggen helt vit. Bokhyllor ger ofta ett rörigt intryck. Bokhyllor blir dammiga. Fast man inte vill tro det när man ställer dit sakerna första gången.
  Tyvärr behöver jag göra dig lite besviken. Vita trägolv är jättevackra. Vi har målade vita trägolv, vit laserade trägolv behandlade med golvvax, gråa trägolv och några bruna golv med shellack. De vita golven är de jag ångrar mest, varje dammråtta och varje gruskorn syns. Blanda in lite grått i sista strykningen för att få ett golv som ser i alla fall lite renare ut.

  Reply
 23. Magnus

  Säger som Hanna ovan, köksskåp är kanon att bygga förvaring av! Jag använder det både i mitt arbetsrum och i verkstadsdelen i garaget. Använder du överskåp så tar dom inte så stor golvyta men rymmer massor, och du får bra överblick och kommer åt även det som hamnar längst in. Skulle du vilja ha en arbetsbänk längs väggen tar du några underskåp och skruvar fast en limträskiva ovanpå. Då har du en stadig arbetsbänk och förvaring för lite större saker. Eller överskåp om du vill ha en smalare bänk. Vill du ha en lättöverskådlig förvaring för småsaker så kan du såga av överskåp så dom blir lagom djupa. Det finns även höga skåp med samma djup som överskåp som säkert skulle funka utmärkt att ställa in rullar med packmaterial. Ett sådant skåp kan kanske vara lite knepigt att hitta begagnat men övriga köksskåp kan du säkert hitta på anständigt avstånd på Blocket. Folk verkar byta ut hela kök väldigt ofta för det är inte helt ovanligt att dom finns annonser på kök som är mindre än 10 år.

  Du kan även använda underskåp som du ställer med ryggarna mot varandra som underrede till ditt bord (om det går att skruva loss bordsskivan från underrede/ben) så får du ännu mer förvaring utan att det stjäl extra golvutrymme. Vill du ha möjlighet att sitta vid bordet minskar du med ett undersåp så får du plats för benen, och får dessutom en bra plats att ställa tex en papperskorg längst in i “fotutrymmet”.

  Det finns hur många möjligheter som helst att bygga smart förvaring med gamla köksskåp. Sätt dig med en kopp kaffe, penna och ett block och rita upp rummet i fågelperspektiv och fundera, rita, fundera igen, rita lite till….. 😉

  Reply
 24. Aleksandra

  Jonna det är så jäkla befriande med en äkta kvinna & bloggerska som du! Med bloggare som
  johannabradford.se byemmak.blogspot.se trendenser.se krickelin.se osv osv blir man ju fullständigt rädd och illamående. Allt det fejka, “perfekta”. “Perfekt” mat, kläder, vänner, perfekt inredda barnrum endast för att vara trendiga. Listan göras lååååång! Jag önskar det fanns fler som du!!

  Reply
  • Åsa

   Aleksandra,
   agree agree agreeeee!
   Allt detta perfekta, det senaste och allt är så hiiiimla bra jämt. Vi påverkas negativt av det. Varför vill vi läsa om perfekta liv eg.? Ger bara ångest..
   Man får välja bort helt enkelt 🙂

   Reply
   • Anonym

    Jag håller med!! Man blir ledsen och känner sig själv “misslyckad” då man läser om hur “perfekt” man borde vara….

    Reply
 25. Monnah

  Så ljust och fint det blir! Jag älskar furu, men inte den 70-talsgula färgen lacket får den att anta efter X antal år… Bra beslut! Jag hinner inte läsa igenom alla kommentarer, men vill öndå tipsa om att planera ett specifikt område för allt du ska ha i rummet. Finns det möjlighet att förvara packmaterial någon annanstans så gör det! Och gå inte på “öppen och luftig förvaring”… Funkar bara hos folk som inte har några grejer, sådana som har råd med städhjälp eller sådana som önskar lägga en stor del av sitt liv på att städa. Hihi… Lycka till med resten av uppfräschningen!

  Reply
 26. Steve Ericsson

  Snyggt blev det, men jag skulle inte välja att måla våra trägolv. Jag är torsk på att se det levande i trägolvet, förutsatt att det inte tillåtits gulna för mycket av allt lackande. Det “kostar” förstås en hel del slipningsjobb och nya behandlingar, men vad gör man inte för att bevara liv.

  Reply
 27. Lindan

  Som sagt – suuuuperfiiint!! Tror visst att det kan hjälpa en att ha det fint omkring sig! Det kan öka kreativiteten och ens energier….inbillar jag mig i alla fall…! 😉 😀
  Blev lite förvirrad här nu…visst är det väl i detta rum som du även brukar skapa dina tavlor?? HUR snyggt skulle det inte vara att INTE täcka över golvet när du målar, utan låta det vara en del av skapandet…och låta det formas med det…Tror det skulle bli alldeles alldeles UNDERBART!!

  Trevlig helg på er (och hoppas mag-ontet gick över!! *käääärlek till er!!* 😀

  Reply
 28. Birgitta

  Vilken härlig förändring, ljuset förstärks mot det vita golvet! Blir en underbar arbetsplats för dig, håller med om att du skulle behöva ett lagerutrymme för allt omslagsmaterial men det ordnar sig säkert när du möblerat färdigt din ljusa ateljé!
  Njut av våren och se hur ljuset återvände☀️✨

  Reply
 29. Skorpan

  Blir säkert helt fantastiskt! Jag målade ett golv grått och det blev skitsnyggt men har efter några år blivit tråkigt och repigt….men vad hade jag förväntat mig med fem djur i huset:)
  Rensa är bra! Däremot är jag ingen fan av dessa vita, bleka hem. Mer färg åt folket!

  Reply
 30. Niclas

  Hmmm… tja. Det har blivit väldigt populärt att måla nästan allt i hemmet i täckande vit färg. Det förstår jag eftersom det blir ljusare. Men själv tycker jag att det ganska snart slår över till att bli kallt. Man tar bort så mycket värme i hemmet om man målar för mycket vitt tycker jag. Du anar inte vilken debatt min åsikt skapat hos min mor som penslar på allt hon ser =)

  Hade nog hellre slipat golvet och strukit på något annat som gör det ljusare. På t.ex. ett tak kan man ju lasera det ljusare men ändå behålla lite av värmen som trä ger.

  Ha en underbar kväll och tack för att du delar med dig!

  Reply
  • Niclas

   Men vart tas profilbilden ifrån? Det där var ju en ful profil ikon från jobbet. Måste man ju kunna ändra =)

   Reply
 31. Fale Artut

  Man skall göra det man känner, men själv är jag lite allergisk mot vitt på gamla trägolv.. När naturfärgade trägolv slits är de fortfarande fina, när man målar vitt blir de som i inredningstidningar, och som slitna kanske inte så vackra. Men det är ditt liv och ditt hem! Ha en finfin vår!

  Reply
 32. Iza

  Det är alltid skönt med förändringar, ibland är det lite som att födas på nytt. En ny kreativitet som flödar genom en. Jag hoppas du blir väldigt nöjd, men det ser ut att bli superfint. Blir roligt att se hela slutresultatet sen ! 😀

  Kram <3

  Reply
 33. Melissa

  Looks like a clean environment for a clean Spring beginning. Going down to to some organizing in my studio. Wishing you creative inspiration in your newly painted space!

  Reply
 34. Christiane

  the white will ‘push the walls back’ and make the floor seem a larger space ……. I like the idea that creating order in one’s exterior environment also helps one’s interior spirit to become calmer 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.